Без регулация социалните мрежи се заплаха за демокрацията, обявиха британски депутати

Без регулация социалните мрежи се заплаха за демокрацията, обявиха британски депутати

© ReutersКомпании, стоящи зад социални мрежи като "Фейсбук", трябва да носят съдебна отговорност за разпространяването на "вредни и подвеждащи" материали, разпространявани на техните платформи. Дейността им трябва да се облага с данък или да подлежи на регулация, защото това, което се случва почти без никакъв контрол в момента, е заплаха за демокрацията и опасна злоупотреба с лични данни.


Това се казва в предварителните заключения на британска парламентарна комисия, разследващата злоупотребата с данните на 87 милиона потребители на "Фейсбук" от страна на компанията "Кеймбридж аналитика". Текстът ще бъде разпространен в неделя, но един от известните привърженици на Брекзит вече разпространи съдържанието му в своя блог.


В него се казва, че Великобритания е изправена пред "криза на демокрацията", защото избирателите са атакувани с "пагубни възгледи", манипулиране на данни и намеса в избори. Докладът, разпространен от Доминик Къмингс, е на Комисията за дигитални процеси, култура, медии и спорт, която го извика да отговори на обвиненията срещу предвожданата от него лобистка група Vote Leave. Той отказа да се яви, а сега нарича текста "фалшива новина".
Комисията подчертава, че потребителите на социални мрежи са обект на "непрестанно целенасочено заливане с хиперпристрастни политически възгледи, възпозващи се от опасенията и предразсъдъците на хората с цел да повлияят на това за кого биха гласували".


"Фейсбук" възпрепятства усилията ни да получим информация за компанията във връзка с това разследване. Те сякаш смятат, че проблемът ще изчезне сам, ако не споделят информация за него, и реагират само под натиск", се казва в доклада. Авторите му отново призоваха ръководителят на компанията Марк Зукърбърг да се яви пред комисията и да отговори на въпросите ѝ, защото досега е изпратила свой служител, "който няма желание или не може да даде изчерпателни отговори".


В текста се говори още за "тревожни доказателства" за хакерски операции, дезинформация и обезсърчаване на избиратели да не гласуват по време на избори във Великобритания през последните седем години. Затова се призовава властите да извършат подробни разследвания на тези случаи.


Какво препоръчват депутатите:


- компаниите за социални мрежи да носят отговорност за "нанасящо щети" съдържание на сайтовете им, макар че "Фейсбук" или YouTube непрекъснато настояват, че са само посредник, а не "издател" и не отговарят за съдържанието, което потребителите им качват на страниците си; комисията казва, че фирмите не могат повече да се крият за оправданието, че са само "платформа";


- трябва да се създаде "нова категория технологични компании", които "не е нужно да са платформа или издател", а нещо средно; така фирмите ще носят съдебна отговорност и ще са правно задължени да действат срещу вредоносно или незаконно съдържание на платформите си;


- правилата за политически кампании трябва да се адаптират към дигиталната епоха и изборните закони "да се обновят, за да отразят промените в техниките, използвани за агитация";


- създаване на публичен регистър за политическите реклами, така че всеки да може да види какви послания се разпространяват онлайн от партиите;


- политическата онлайн реклама трябва да посочва кой я разпространява, както се изисква сега да е отпечатано на листовки или реклами;


- сайтовете на социалните мрежи трябва да носят отговорност за намеса в изборите от фактори, които целят предизвикване на хаос и объркване;


- глобите за измами по време на избори трябва да се увеличат от паксималните 20 000 паунда сега на процент от годишния оборт на организациите нарушители;


- защитата на социалните мрежи от хакери трябва да бъде обект на външна проверка и оценка от независима структура;


- механизмите за сигурност и алгоритмите, използвани от социалните мрежи, трябва да се подлагат на одит от правителствен регулатор, за да се гарантира, че те "действат отговорно".


Докладът казва още, че в мрежи като "Фейсбук" или "Туитър" има фалшиви страници, които не само вредят на потребителите, но и мамят рекламодателите, които може да се окаже, че плащат за достъп до реални хора, а се оказва, че това са ботове.


Комисията ще предложи още облагане на технологични компании с данък, а със средствата ще се финансират разширените отговорности на регулаторите и кампании за образование и информиране на населението как да различават дезинформацията и фалшивите новини. Стандартите за социалните мрежи може за използват като основа тези на регулатора Ofcom за телевизия и радио.


Според Том Болдуин, автор на книга за връзките между политици и медии, препоръките на депутатите са недостатъчни. "Рекламите в социалните медии, които използваха Доналд Тръмп и привържениците на Брекзит, са най-смъртоносното политическо оръжие, създавано някога, казва той пред Би Би Си.


Уил Мой от неправителствената организация Full Fact за проверка на твърдения, допълва, че дебатът се води по цял свят и реакцията на някои правителства е "доста плашеща". Според него комисията трябва да изтъкне също така, че депутатите застават зад отвореното общество и ценят свободата на словото.


След като няколко медии публикуваха основни моменти от доклада, който иначе е поставен под ембарго до неделя, председателят на комисията Деймиън Колинс направи изявление. "Компании като "Фейсбук" направиха лесно за събирачите на данни да ги използват за камапнии без знанието и съгласието на засегнатите хора. Те трябва да отговарят, включително и пред съда, за начина, по който нанасящо щети и подвеждащо съдържание се споделя на сайтовете им", каза той, цитиран от "Ройтерс".


"Изправени сме пред истинска криза на нашата демокрация - основана на системно манипулиране на данни, с цел непрестанно атакуване на гражданите от кампании за дезинформация и раздухване на омраза."


Окончателният вариант на доклада трябва да бъде представен през есента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivo Di
  Ivo Di
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Британския сталин, хитлер, ББ, ЦЦ и т.н.

 2. 2 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Всичко, което ни ни отърва и всички, които имат различна гледна точка са заплаха за демокрацията!

 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1488 Весело

  трябва да се създаде "нова категория технологични компании", които "не е нужно да са платформа или издател", а нещо средно; така фирмите ще носят съдебна отговорност и ще са правно задължени да действат срещу вредоносно или незаконно съдържание на платформите си;
  —цитат от коментар 0 на статията


  Сега трябва да обяснят, кой ще определя, кое е "вредностно"
  и кое е "не вредностно" съдържание?!?

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Английската демокрация май започва лека, полека да става тоталитарна.

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Щом е така, да забранят Интернет във Великобритания и да спасят демокрацията.
  Да забранят и телевизията, радиото и други медии, работещи с ток.
  Да остане само Таймс!

 6. 6 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 965 Неутрално

  само контролираните мейнстрийм медии не са заплаха за демокрацията, нищо че CNN бълва фалшиви, манипулативни и селектирани новини 24/7 и може да се сравнява с пропагандните медии в тоталитарните режими.

  -voxy
 7. 7 Профил на Западноевропейски Национал Популист
  Западноевропейски Национал Популист
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Нека воят на руските тролове да започне сега:

 8. 8 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Свободата е заплаха за демокрацията, според британците.

 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Нека воят на руските тролове да започне сега:
  —цитат от коментар 7 на Западноевропейски Национал Популист


  Изпревариха Ви, вече вият. :)

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Мда, а кой ще решава кои материали са "вредни и подвеждащи"? Тези, дето не са успоредни на правилната партийна линия?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1523 Весело

  Нека воят на руските тролове да започне сега:
  —цитат от коментар 7 на Западноевропейски Национал Популист


  Интересно защо форумните върли "антикомунисти" толкова ги влече диктатурата? Тоест, има едно правилно мнение, това - на партията, и всичко различно от него е вражеска пропаганда.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 12. 12 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да, преди изборите качествени иначе ТВ канали не спряха да плюят Тръмп избирателно и непрестанно...

 13. 13 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 378 Неутрално

  "Комисията ще предложи още облагане на технологични компании с данък, а със средствата ще се финансират разширените отговорности на регулаторите и кампании за образование и информиране на населението как да различават дезинформацията и фалшивите новини."

  Ясно, назначаване на още стотици хиляди чиновници и бюрократи. Все пак, трябва да се отвори работа за шуренайката, баджанака, чичото, братовчеда и т.н. А и те са удобни избиратели за европейските леви/либерални партии. Висша форма на купуване на гласове.

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1385 Весело

  Бузлуджански вятър вей над Албиона !

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Смятат ни за толкова тъпи и лесно манипулируеми, че направо не е истина!
  Да пресяват новините и да пускат само удобните за либералите. Това ли искат?

 16. 16 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Путин не харесва тази новина ☺

  "Да, България"
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Едно време Правда си позволяваха само 20% лъжа - останалите 80% бяха истина. Сега BBC са наобратно - 20% истина и 80% лъжа. За това и доверието в медиите е малко и нито някой ги гледа, нито им вярва.

  Губят контрол управляващите и искат да ограничават свободата на словото.

 18. 18 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Миснитерствтото на истината е все по-близо под силното давление на либералболшевиките. Иначе проповядват, свобода, равенство и подобни хубаво свучащи неща, но реално сриват свободата и демокрацията с всички възможни средства. Гнусно е! Евам се отървахме от един тоталитаризъм облечен в същите красиви думи и се задава нов, още по-опасен.

 19. 19 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 1006 Весело

  Нищо в Интернет не могат да регулират и никога няма да могат, господата силно-уплашени-за-кокала-си британски депутати, и (при)видни демократи. Жалки са, и смешни. :) Колко години вече слушаме подобни глупости на търкалета.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 20. 20 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Путин не харесва тази новина ☺
  —цитат от коментар 16 на errata


  Точно Путин най-много я харесва... Той прави точно същото в Русия, което се предлага - филтриране на новини, медиен контрол, заглушаване на неудобните за него журналисти и т.н.

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Британските депутати са се сетили сега. А аз алармирам за това от доста време, в блога си, чийто адрес е в подписа ми.

  http://deinstall.blogspot.com/search/label/MustRead

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 1006 Весело

  До коментар [#21] от "Боян Таксиров":
  Трябва да е доста популярен блог... Чудя се само дали е регулиран, да не би да има подвеждаща и вредна информация в него... :)

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#22] от "kirka80286":

  Популярен или не, правя каквото мога :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#22] от "kirka80286":

  Още не са ме "регулирали" :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Време е за министерство на Истината.

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Това е крачка първа.
  Следващата ще гласи - "Без цензура, Интернет е заплаха за демокрацията".

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Нека воят на руските тролове да започне сега:
  —цитат от коментар 7 на Западноевропейски Национал Популист


  В Русия е още по-зле.Китай също отдавна върви по този път.
  Най-голяма е цензурата в Северна Корея. Там изобщо нямат достъп до външен Интернет.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Ами натам са тръгнали нещата. Някой ще преценява .....съдържание !! Нали това е легендата за АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ. Едни хора смятаха че са ВЛАСТТА винаги. Сега мрежите виновни. Та и този експерт по ДЕМОКРАЦИЯ !! Нали първо някой трябва да те определи за защитник на демокрацията !?

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#21] от "Боян Таксиров":

  хм. за пръв път съм напълно съгласен с тебе .

 30. 30 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Още един пример за това как добрите намерения водят към ада.. И интернет пространството и социалните мрежи и е-майл и всички други придобивки, които бяха ни дадени, сега се осраха от политици, търгаши, блюдолизци, политически врагове и всяка подобна измет... Каквото и хубаво да направят изобреатателите - винаги след време паплачта намира начин да осере! Винаги посредствеността в крайна сметка взема връх... Жалко!

 31. 31 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Ко стаа!? След арабската пролет се задава западно-европейска. И някой се е уплашил.

  Така става като управляваш с лъжи и лицемерие.

  Слава богу в Източна Европа ще ни подмине и този път вълната. Щото ние на никой не вярваме. И няма опастност да се почувстваме излъгани.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#30] от "antons73":

  Проблемът е в това, че най-лесно се забогатява по неморален начин.

 33. 33 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Аз пък си мисля че мейнстрийм медиите са заплаха за демокрацията.

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  [quote#3:"vagabond66"][/quote]

  "Сега трябва да обяснят, кой ще определя, кое е "вредностно"
  и кое е "не вредностно" съдържание?!??

  Как кой бе човек? Има пребогат опит в областта. Ще се назначи Главен цензор и готово. А малките цензорчета ще следят нета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 1006 Весело

  С усмивка на уста следя как продължават също глупостите за това колко много знаели за теб Гугъл и Фейсбук. Как някой хора не проумяха, че знаят толкова, колкото си им предоставил. Ако си им изпял и майчиното си мляко - да, знаят. Ако не си предоставял никакви данни - знаят грънци. Знаят някакво ИП, и връзки, които от това ИП някой е следвал ОТ ТЕХЕН сайт. Кликнал си на реклама за часовници, примерно, следващия път ще ти предложи друга реклама за часовници. Голям праз. То не беше истерия, не беше чудо с тези лични данни...

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 36. 36 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Те това е чиста форма на комунизъм! Да налагаш рестрикции за да защитаваш демокрацията.....

  Подпис - електронен ;)
 37. 37 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bicho Raro":

  Много, много отдавна съм забелязал, а и форумът на Дневник го доказва постоянно, че така наречените уж "демократи" са всъщност хора, които не приемат различната гледна точка и са готови да унищожат всеки отклонил се от правата линия, всеки, който посмее да има различно мнение. А иначе са много забавни, когато натрапват другимо собствените си грехове.

 38. 38 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 1006 Весело

  "Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор със средностатистическия гласоподавател." Сър Уинстън Чърчил.

  Така, че те там от много отдавна са си "истински демократи." И вече много им пари под лъжичката, че има среда за свободен обмен на информация и мнения (наречена Интернет), която не могат (и никога няма да могат) да контролират.

  Толкова е просто.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 39. 39 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#16] от "errata":

  напротив харесва я и то много

  гошо
 40. 40 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2581 Гневно

  До коментар [#30] от "antons73":

  в случая Ад има ,но добри намерения няма

  гошо
 41. 41 Профил на terminal>>velocity
  terminal>>velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво ! А кога почват да горят книги публично.

 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2320 Весело

  Ще се избият да регулират милиардерите!
  Едно време каква демокрация имаше, никой не коментираше поведението на управляващите в разни социални мрежи...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#38] от "kirka80286":

  В тази статия не се говори за регулиране на интернет, а на две мултимилиардни компании - печатнци за пари - YouTube и Facebook.

  Хубаво е да се четат статиите с разбиране. :)

  "Да, България"
 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  До коментар [#38] от "kirka80286":В тази статия не се говори за регулиране на интернет, а на две мултимилиардни компании - печатнци за пари - YouTube и Facebook. Хубаво е да се четат статиите с разбиране. :)
  —цитат от коментар 43 на errata


  Щото сега те се ползват масово. Когато ги регулират и когато хората спрат да ги посещават, ще се появят нови подобни на тях. И после и тях ще трябва да регулират.

 45. 45 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 1006 Весело

  Хубаво е да, но само ако статиите имат смисъл. Иначе се нарушава умствената хигиена и умират мозъчни клетки. :)
  Говори се за регулация на среди за свободен обмен на информация. Това ,че съм използвал обобщаващото понятие "Интернет" е, защото ако днес са Ютюб и Фейсбук, утре други ще са под прицел. Нека го коригирам със "социални мрежи", за да се чувствате по-комфортнои по-разбрали.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1697 Весело

  Не е ли по-просто политиците да носят съдебна отговорност за обещания в предизборните си изяви? Нещо като въженцата на вратовете на градската управа преди векове... ;)

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12081 Неутрално

  Много противоречива новина и планирани мерки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Щото сега те се ползват масово. Когато ги регулират и когато хората спрат да ги посещават, ще се появят нови подобни на тях. И после и тях ще трябва да регулират.
  —цитат от коментар 44 на realguru


  "Deep web" никой не го регулира. Който иска интернет без каквито и да е било регулации винаги може да отиде там.
  Но когато правиш огромен рекламен бизнес (а това де факто са и YouTube и Facebook) правила просто трябва да има.  "Да, България"
 51. 51 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  също трябва да забранят използването на английски език - на този език какви ли не вредни идеи се разпространяват; или поне да обложат с минимален данък от 5 лева месечно всеки, който го използва; след това може да се помисли и за облагането на всички останали езици - все пак са всеки от тях е платформа за разпространение на неправилни и опасни за обществото идеи

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Весело

  "трябва да носят съдебна отговорност за разпространяването на "вредни и подвеждащи"
  Интересно предложение. Сега остава да ни съобщят как ще определят кое е "вредно и подвеждащо" и кое не е.
  :)

  Винаги съм подозирала, че идиотията ходи по хората, независимо от тяхната народност или социален статус... Сега вече имам и доказателства.
  Само не знаех, че идиотите са толкова упорити.

 54. 54 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Весело

  До коментар [#51] от "hhhuuunnnn":

  Ха, ха! Готино предложение!

 55. 55 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Нека воят на руските тролове да започне сега:
  —цитат от коментар 7 на Западноевропейски Национал Популист


  Соросоидите нанесохте ужасяваща вреда върху имиджа на "западния свят" и представата за неговите ценности.
  И същевременно направихте невероятна услуга на Русия, представяйки я като противник на вашите "регулации" , ограничения, сексуални извратености и пр. , и поставяйки я по такъв начин в позиция на пазител на изконните естествени човешки стойности.
  Същото се отнася и за тези, които наричате "популисти".
  Тяхната поява стана възможна, благодарение на вашите грешки и свинщините, които се опитвате повсеместно да въведете.

 56. 56 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#38] от "kirka80286":В тази статия не се говори за регулиране на интернет, а на две мултимилиардни компании - печатнци за пари - YouTube и Facebook. Хубаво е да се четат статиите с разбиране. :)
  —цитат от коментар 43 на errata


  еми хубаво е - айде опитайте тогава!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Любопитно

  До коментар [#52] от "onesickbastard":

  "Повече от половината коментиращи са идиоти, които вярват в най-безумните конспирации и трудно разграничават истината от лъжата"

  И затова трябва задължително да бъдат предпазвани, нали? Някой друг (не-идиот) трябва да прави разграничаването и да определя какво може да узнават идиотите. За тяхно добро дет се вика, нали?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Сега свободата на словото е равна на правото да се разпространяват лъжи.
  Трябва да се реши тази дилема.
  Аз съм за свободата да се говори истина, а не за свободата да се разпространяват лъжи!
  Как обаче да се разреши тази дилема не знам.

 61. 61 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Свободата за съжаление означава и свобода на злото. Вие всички, дето се нахвърлихте и оплаквате английската демокрация, готови ли сте приемете свобода на злото без ограничения? В САЩ шефовете на социалните мрежи не взаимодействат ли с ЦРУ и ФБР за противодействие на руските набези? Искате ли педофили и наркопласьори да се ширят свободно из Интернет?

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Аз съм за свободата да се говори истина, а не за свободата да се разпространяват лъжи!Как обаче да се разреши тази дилема не знам.
  —цитат от коментар 60 на jelezo


  По-горе беше обяснено.
  С главен Цензор и малки цензорчета.
  А истина е едно такова понятие, дето може да се раздели на "малката правда" и "голямата правда", както ни разясняваха някога, в часовете по "История на БКП".

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Любопитно

  До коментар [#59] от "onesickbastard":

  "рационално мислещите хора да бъдат предпазени "

  Хмм... интересно. Рационално мислещите не могат сами да се предпазят и затова се налага някой друг да го прави? Все ми се струваше, че рационално мислещите са в състояние сами да преценят кое е лъжа, ама щом казваш, че трябва да ги предпазваме...

 65. 65 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Любопитно

  До коментар [#60] от "jelezo":

  "Сега свободата на словото е равна на правото да се разпространяват лъжи."

  СЕГА? А преди как е било?

  Страхувам се, че и преди и сега, все е било така. Единствената разлика е, че сега и двете се разпространяват много по-бързо и е по-евтино.

 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Министерство на истината. И повече помещения в министерството на любовта. За твърдоглавите.

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#57] от "Моа Преател Тайпи":

  Те вече могат.. Тия от Майкрософт кво демонстрираха преди неколко месеца, не знам дали си чул..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1490 Весело

  До коментар [#63] от "atmanpg":

  Именно! Цензура си трябва, пък ако има и автоцензура още по-добре!

  Това, за видовете правди, го бях забравила :)

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Британските депутати са се сетили сега. А аз алармирам за това от доста време, в блога си, чийто адрес е в подписа ми.http://deinstall.blogspot.com/search/label/MustRead
  —цитат от коментар 21 на Боян Таксиров


  Интересно!

  Ще му хвърля един поглед.

  Принципно съм съгласна с теб, но означава ли това, че трябва да има цензура?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 74. 74 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Тия не могат да се примирят, че социалните мрежи разбиха информационния монопол на еврейските медии. Гугъл и Туитър станаха едновременно пропагандни центрове на либерализма и цензори, но не било достатъчно, трябвало изцяло да забранят всякаква информация, която е извън контрола на евреите.
  С голямо съжаление трябва да кажем, че в Западна Европа свобода на словото вече няма, а оттам и демокрация. Хиляди са осъдени в западните страни заради изразено мнение в интернет. Цензурират се всички консервативни и националистически източници на информация. Ако си либерал и глобалист, нямаш проблеми. Затова акциите на Туитър и Фейсбук се сринаха, заради либерално глобалистката пропаганда и цензурата. На Нетфликс също.
  Но трябва да ви успокоя. Свободата идва от Америка. Америка ще освободи Западна Европа отново.

 75. 75 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Весело

  [quote#73:"EP"][/quote]
  Добре предавам се. Нека никъде няма регулации.
  Нека Волен им сутрешен блок в БНТ, Владо Кузов вечерно предаване в БТВ.
  Сигурните теми в предаванията:
  "От цигани на каква възраст става най-хубав сапун?"
  "Да се намали ли възрастта за правене на секс с деца до 3 годишна възраст"
  "Трябва ли жените да имат шофьорски книжки и право да излизат от дома си без придружител от другия пол"
  "Защо негрите са много по-нисши от бялата раса"
  "Трябва ли гейовете да бъдат елиминирани в ранна детска възраст"
  Нека Майн Кампф да се изучава още в трети клас.
  Нека има публични бичувания и убиване с камъни на прелюбодейци.
  Нека всякакви измами се предлагат свободно в нета.

  Предполагам, че поне половината от коментиращите във форума на "Дневник" ще са на седмото небе, ако поне част от тези неща станат действителност.

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#74] от "gozambo":

  До голяма степен си прав, но в последното изречение се оля.
  Няма по-голямо промиване на мозъци, от това в САЩ.

 77. 77 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#75] от "onesickbastard":

  Свободата на словото е по важна от всичко друго.

 78. 78 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Тия не могат да се примирят, че социалните мрежи разбиха информационния монопол на еврейските медии. Гугъл и Туитър станаха едновременно пропагандни центрове на либерализма и цензори, но не било достатъчно, трябвало изцяло да забранят всякаква информация, която е извън контрола на евреите. С голямо съжаление трябва да кажем, че в Западна Европа свобода на словото вече няма, а оттам и демокрация. Хиляди са осъдени в западните страни заради изразено мнение в интернет. Цензурират се всички консервативни и националистически източници на информация. Ако си либерал и глобалист, нямаш проблеми. Затова акциите на Туитър и Фейсбук се сринаха, заради либерално глобалистката пропаганда и цензурата. На Нетфликс също. Но трябва да ви успокоя. Свободата идва от Америка. Америка ще освободи Западна Европа отново.
  —цитат от коментар 74 на gozambo


  Тръмп и Путин ще имат дете. Виж само сега в Блиц.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4644 Любопитно

  До коментар [#73] от "EP":

  "Изправени сме пред истинска криза на нашата демокрация - основана на системно манипулиране на данни,
  =====
  Ето пак.....
  Може да си забравила, но аз помня..... спорихме за демокрацията.....
  Тя винаги трябва да бъде гонена цел, а не постигната.....
  Като мечта, демокрацията е много по полезно нещо....

  Bukalemun
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Май искат да наложат цензура над нещо не подлежащо на такова !!!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#73] от "EP":

  Интересно!

  Ще му хвърля един поглед.

  Принципно съм съгласна с теб, но означава ли това, че трябва да има цензура?
  —цитат от коментар 73 на EP


  Цензура не трябва да има, а регулация относно събирането и използването на личните данни. Ако Гугъл знае, на базата натвоите сърчове, например, че имаш фобия от заразяване, и ти пуска реклами чрез Гуъгъл Адс за маски срещу вируси, пуска ти препоръки и новини "специално за теб" къде какъв птичи грип е избухнал и колко хора са умрели от него и т.н. може и да те невротизира, но как да цензурираш обикновени реклами и новини?
  Представи си, че знае и други неща за теб - желния, надежди, стремежи, комплекси, "мръсни" тайни, страхове...
  Представи си само как могат да си играят с теб, по привидно най безобиден начин.

  Затова трябва да се регулира практиката, която прави това възможно и да се образоват хората за методите на въздействия. Така се създават нови социални процеси, които ще погребат Гугъл и Фейсбук, за сметка на Оупън Сорс и Блокчейн технологиите, където всичко ще е видимо и прозрачно и няма да има определен контролиращ център.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 86. 86 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#73] от "EP":
  —цитат от коментар 85 на Боян Таксиров


  Имаше някакви проблясъци на здрав разум в мнението ти, докато не стигна до "Блокчейн".
  Сякаш се удари в стена с 300 км/ч. Твоята вездесъща "блокчейн" технология към момента е почти неприложима за нещо друго от спекулация с криптобоклуци и е екологична катастрофа.

 87. 87 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нищо добро не ги чака тия юнаци. Цял свят започва да се събужда и да излиза извън контрола на радиоточките им. Дори да прецакат фейсбук, в момента интернет се децентрализира значително. Има социални мрежи, все още непопулярни, които са тотално децентрализирани чрез блокчейн технологията. Те нямат директор, и тия глупаци ще се чудят, при условие че няма шеф който да натиснат, какво да правят. Така че са доста прецакани милите.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#86] от "onesickbastard":

  Чак пък такъв сблъсък... :)
  Блокчейн осигурява децентрализираност. Може да се използва както за криптовалути, така и за всичко друго. Няма определен собственик, такъв който взима решенията, както е при ИТ корпорациите, където собствеността върху огромен ресурс плюс липсата на контрол и авторитарното взимане на решения повлияват целия свят.
  Някой притежава ли платформата за Биткойн? Може ли да се "изключи" биткойна?

  Защо не се направи търсачка Оупън Сорс, като цялата и дейност се извършва в едно оупън сорс клиентско приложение, инсталирано на стотици милиони устройства?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Миииииииии....Не. Свободата на словото не е абсолютна. Но ето ти не четеш и няма как да знаеш. Той и Тръмп не чете, пък какво остава за неговите апологети. Пасмина тъпунгери.
  —цитат от коментар 84 на onesickbastard


  Няма свобода на словото - няма демокрация.
  Въпрос на избор.

 92. 92 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#86] от "onesickbastard":Чак пък такъв сблъсък... :)Блокчейн осигурява децентрализираност. Може да се използва както за криптовалути, така и за всичко друго. Няма определен собственик, такъв който взима решенията, както е при ИТ корпорациите, където собствеността върху огромен ресурс плюс липсата на контрол и авторитарното взимане на решения повлияват целия свят.Някой притежава ли платформата за Биткойн? Може ли да се "изключи" биткойна?Защо не се направи търсачка Оупън Сорс, като цялата и дейност се извършва в едно оупън сорс клиентско приложение, инсталирано на стотици милиони устройства?
  —цитат от коментар 89 на Боян Таксиров


  Ооо, не няма да влизам в спорове с крипто фанатици отново. Достатъчно е само да човек да знае, че една БОТкойн трансакция коства енергия колкото на едно домакинство за една седмица, за да разбере колко е безумна тази "валута".
  България ще трябва да строи на всеки две години атомни централи и да се опашем с трафопостове, електропроводи и кабели само за да си обслужваме "валутата" .
  Почти всички останали "аргументи" в защита на това безумие лесно могат да бъдат опровергани и е правено от много по-видни мислители от мен.

 93. 93 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#28] от "dejmos":

  В последните двадесетина години толкова престъпления се извършиха в името на демокрацията и толкова хора се изтрепят, колкото даже в името на християнството не са били избити.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#59] от "onesickbastard":"рационално мислещите хора да бъдат предпазени "Хмм... интересно. Рационално мислещите не могат сами да се предпазят и затова се налага някой друг да го прави? Все ми се струваше, че рационално мислещите са в състояние сами да преценят кое е лъжа, ама щом казваш, че трябва да ги предпазваме...
  —цитат от коментар 64 на areta


  Нали? Рационално мислещи хора, дето да не могат сами да преценят какво да четат и в какво да вярват няма да са много рационално мислещи, ми се струва.
  Много е дразнещо това, някой да се изживява като "пазител" на истината и в правото си да налага на хората какво да четат, как да мислят и в какво да вярват. Все си мислех, че тези времена сме ги минали, ама май не....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#92] от "onesickbastard":


  Достатъчно е само да човек да знае, че една БОТкойн трансакция коства енергия колкото на едно домакинство за една седмица, за да разбере колко е безумна тази "валута".
  България ще трябва да строи на всеки две години атомни централи и да се опашем с трафопостове, електропроводи и кабели само за да си обслужваме "валутата" .
  —цитат от коментар 92 на onesickbastard


  Аз мисля, че този "аргумент" е безумен и вероятно е изобретен от банковите картели, като атака срещу това, което заплашва властта им.

  Не казвам, че разбирам от архитектурата на Биткойн в подробности, но в края на краищата това е едно софтуерно приложение. Дори и да хаби повече енергия, винаги може да се оптимизира и еволюира.

  Има ли сравнения, за разхода на енергия при обикновена банкова транзакция и Биткойн такава? Нали и при банковите транзакции има софтуерен компонент? Ако там е по нисък, защо да не може и при биткойн да се намали?
  естествено, при биткойна можед а има повече изчисления, поради децентрализираната архитектура и замисъл, но все пак проблемът е технически, не концептуален.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Неутрално

  [quote#95:"Bicho Raro"][/quote]

  Ами чети Майн Кампф и го коментирайте на литературния си кръжок...с деца. Що пък да те ограничава някой теб? На теб ще ти кажат какво да правиш!!! Ти си революционер.

 100. 100 Профил на onesickbastard
  onesickbastard
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#97] от "Боян Таксиров":
  Стигнах до "изобретен от банковите картели" и спрях да чета....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK