Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© ReutersВъв вторник Амстердам затвори две трасета за плаване през каналите на града, защото мостовете над тях толкова се бяха нажежили от високите температури, че не се вдигаха достатъчно, за да пропуснат корабите. Превозвачите бяха изненадани неприятно, защото ги отрязаха от клиентите им.


В петък компанията, превозваща автомобили с влаковете под Ламанша, предупреди британците, пътуващи към Франция, да очакват до 2 часа забавяне заради проблеми с охлаждането на вагоните. Хиляди билети бяха спрени от продажба, да са се избегне задръстване.


Докато българите коментират едно от най-дъждовните лета от години насам, Западна Европа е насред невиждана от години суша и жега и вероятно ще отчете на някои места най-безводното лято от 1961 г. или от 1976 г. насам. И е така от вече повече от година в цялото северно полукълбо.
Трагедията с пожара в Гърция и десетките загинали е голяма и критиките се стоварват върху слабата подготовка на държавата, недостига на средства за аварийните служби и продължаващото незаконно строителство. Но също така е факт, че тази година горските пожари в Европа са с 40% повече спрямо средния показател за последните 10 години и засягат държави, за които това не е обичайно бедствие.


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters


Във Великобритания, където през седмицата продължиха да отчитат необичайно високи температури от близо 35 градуса не само забраниха да се поливат и без това пожълтелите тревни площи и да се стои на сянка, но и болниците съобщават, че са претоварени с пострадали от жегата, а фермерите предупреждават за евентуален недостиг на някои пресни продукти. На 1 август се събира извънредна среща на правителството с Националния съюз на фермерите и други земеделски организации, за да обсъдят как да ограничат отрицателните ефекти на фона на прогнози, че безводието ще продължи.


Властите в страни като Португалия, Канада и Япония се подготвят за едно бъдеще на променящ се климат с доста повече екстремни явления. Макар че не само времето е виновно - струпването на хората в градовете, промяната в начина на използване на терените, плъзването на убиващите растителността насекоми и зарази, както и недостигът на средства заради орязването на бюджетите по време на кризата играят роля.


В САЩ средният брой на пожарите се е удвоил спрямо 70-те години на ХХ век, на британските острови се подпалват торфища, които иначе са влажни през повечето време от годината, а в Европа тази година пожари има отвъд Полярния кръг. Последното важи най-вече за Швеция, където противопожарните сили просто не бяха готови за бедствие с такъв мащаб - поразеният район бе 40 пъти по-голям от средния показател за цялата година в страната през последните 10 години.


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters


Няма доказана пряка връзка между конкретно тези явления и растящото съдържание на въглерод в атмосферата, но е безспорно, че промените в климата вървят ръка за ръка с учестяването на природни бедствия за хората. Ситуацията се усложнява и от това, че няма убедителни модели, които да ни кажат за какво точно и в какви срокове да се подготвим.


Лондонският застраховател "Лойдс", например, изчислява, че затоплящата се планета - и свързаните с това бури и наводнения - ще нанесат в градовете щети за над 120 млрд. долара годишно. Проучване, публикувано преди три години в сп. "Нейчър", показа, че заради промените в климата в края на века глобалните приходи на населението може да са с 20% по-ниски, отколкото ако климатът беше стабилен. По-късно тази година ООН трябва да разпространи доклад за очаквания ефект от затопляне на Земята със средно 1.5 градуса над средногодишната температура. Медийни публикации на предварителните заключения показват, че този праг ще бъде прекрачен през 2040 г., а целите, които си поставиха над 170 държави в Париж през 2015 г., бе да удържат затоплянето до 2 градуса към 2100 г.


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters


Какво следва, ако тази прогноза се сбъдне? Сам Фанхаузер, директор на британския институт "Грантъм", казва за "Файненшъл таймс", че при над 2 градуса затопляне не е изключено в най-лошите сценарии да последва масово преселване на хора, недостиг на питейна вода, зачестили въоръжени конфликти. За съжаление, повечето хора и правителства не се задействат преди да е станало наистина зле и продължават да гледат на пожарите в Швеция или Португалия като на локални явления, а не като на предупреждение за нещо, което ще се случва и на тях.


От друга страна, как да убедиш населението и политиците да се адаптират към заплаха, която не можеш да прогнозираш достатъчно добре. Което означава, че ни очакват още бедствия и жертви по пътя на налучкване на отговора.


Температурните рекорди от тази година в Алжир, Оман, Япония, или Канада показват, че старите данни са от свят, който вече не съществува, казва за "Вашингтон пост" метеорологът Мартин Хьорлинг от Националната агенция за океанографски и атмосферни изследвания. Става дума за комбинации от високи температури, проливни дъждове, силни урагани, продължителни суши...

Това лято учените обръщат внимание на случващото се във високите слоеве на атмосферата с мощните течения, известни като джет стрийм. Поведението им е такова, че блокират обичайното движение на огромни метео явления - било горещи или влажни маси въздух - приблизително над едно и също място. Причината за всичко това изглежда е затоплянето в Арктика и увеличаването на влагата в атмосферата.


Кен Тренбърт, климатолог от американския Национален център за изследване на атмосферата, казва, че дори умереното затопляне може да се акумулира с времето. "Енергията, натрупана за 1 месец, е равнява на това 9 малки микровълнова фурни да работят на пълна мощност за 6 минути върху всеки квадратен метър на планетата", описва той. "Изненадвате ли се, че гори на толкова много места?"

Колегата му Хеерт Ян ван Олденбур от холандския кралски метеоинститут в Гауда допълва, че толкова продължителна жега, като тази в Западна Европа, се е случвала веднъж на 100 години. "Сега вече е 20 пъти по-вероятно да се случи."


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters


Тази седмица британска парламентарна комисия съобщи, че горещите вълни ще убиват три пъти повече хора - вероятно поне 7000 души в страната всяка година към средата на века. За сравнение, най-смъртоносното подобно явление от август 2003 г., смятано за най-топлите 10 дни от близо половин хилядолетие, отне живота на повече от 20 000 души в Европа. Във Франция загинаха 15 000, а във Великобритания - малко под 2200.


Депутатите призовават правителството да спре да прехвърля топката на местните власти и здравната система и да се отнася към горещите вълни само като към повод да предупреди населението да седи на сянка и да не пали барбекюто в задния двор. "Става дума за заплаха за здравето, благосъстоянието и производителността", подчертава Мери Крийг, председател на комисията.


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters


Когато през 2010 г. в страната термометрите се качиха над 26 градуса, бяха изгубени повече от 5 милиона работни часове, а при средни разходи от 150 паунда на ден за заплата, това означава почти 770 мииона паунда.


Холандците, за които говорихме по-рано в статията, се опитват да овладеят кризата в транспорта. Заради сушата се понижи нивото на каналите, баржи и кораби трудно преминават по тях и това е удар за всички - от производителите на бира, през циментовите заводи и доставката на горива до строителството. За да не опрат в дъното, баржите товарят с поне една трета по-малко, а превозът с камиони не помага, особено за продукти като фураж и зърно за фермите и други насипни материали в страна, където една трета от товарите се превозват по вода.


Това ли е новата норма - екстремно лято вещае промени в начина на живот

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  Ние хората активно работим срещу природата и тя ни се "отблагодарява" както си заслужаваме.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  Американските студенти в Лондон пишат че изнемогват в некондиционираните помещения, включително и в кръчмите. Внезапно увеличение на интереса към Британския музей и най-хладните му секции. :-)

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ми за 100 години хомо сапиенса се увеличи 6 пъти.. Нормално е природата да изнемогва и да компенсира..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#3] от "ostin22":

  проблема не е в хомо сапиенс , в хомо еректус е ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ние сме виновни за тези аномалии на времето,съсипвайки Майката Земя!

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Весело

  Ние хората активно работим срещу природата и тя ни се "отблагодарява" както си заслужаваме.
  —цитат от коментар 1 на Peni Nikol


  Возим се в самолети и те изпускат бели черти.

 7. 7 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ами отговорно потребление е отговорът

  malart.blog.bg
 8. 8 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1171 Гневно

  Личните автомобили трябва да останат в миналото, самолетите максимално да бъдат заместени от високоскоростни влакове...ама никой не иска да се лишава от комфорта.

 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":И тук ни натисна жега Даскале,почти от месец температурите са над 90!!!Да не говорим че стигаха и до 118 което беше рекорд!!!Май ще се изнасяме към Аляска))))

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Прояви на екстремно време е имало предостатъчно през последните 2000 години.

  Ако има нещо сигурно, то е, че не бива да се притесняваме за Земята - тя е на милиони години и сигурно ще изкара още толкова.

  Виж, човешкият род, какъвто го познаваме днес, не е сигурно колко ще продължи.

  Както и не е сигурно дали е причината за катаклизмите, макар извън всяко съмнение да цапа зверски.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В разказа"По жътва"на Елин Пелин се разказва как една млада жена е получила топлинен удар на нивата.Това се случва в началото на 20-и век.А в разказа"На нивата"се разказва как е валяло в продължение на една седмица.Така че подобни явления винаги е имало.Ама тогава е нямало кой да плаши с"глобално затопляне".

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Само оранжевият клоун за сега отказва да разбере очевидното : климатичните промени са драматична реалност, а не "конспирация на китайците"...

 13. 13 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Интересното е че през последните 1-2 милиона години сме в ледена епоха. Просто има периоди в които полярните шапки слизат по надолу, откъдето са сега. Явно вече навлизаме в по-топъл период. Без значение дали е породен от хората или не. С природата не можеш да се бориш.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Личните автомобили трябва да останат в миналото, самолетите максимално да бъдат заместени от високоскоростни влакове...ама никой не иска да се лишава от комфорта.
  —цитат от коментар 8 на rainbou1


  ++++

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":И тук ни натисна жега Даскале,почти от месец температурите са над 90!!!Да не говорим че стигаха и до 118 което беше рекорд!!!Май ще се изнасяме към Аляска))))
  —цитат от коментар 9 на angeles


  А тук е перфектно време.Аз съм на 43 години и не помня толкова хладно лято като сега.Миналият януари пък беше най-студен от 54 години насам.

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То да беше само затоплянето - с мед да го намажеш. Човешката дейност, особено в последните бесни десетилетия, И БЕЗКРАЙНОТО увеличаване на населението няма да докара само затопляне, а замърсяване на средата ( включително токсично ), задръстване, изчерпване на ресурси, ускорено изчезване на видове и т.н.. А балъците си мислят, че климатичните проблеми са само вдигане на температурите, които всъщност не означават дори вдигане, а полудяване на температурите.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#11] от "musashii":

  "И като заваля,та цяла седмица..."

  Май така беше цитатът от "На нивата"...

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#11] от "musashii":

  "И като заваля,та цяла седмица..."

  Май така беше цитатът от "На нивата"...

 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#15] от "musashii":Късметлия))))Ма моите познати ревът че не могат да ползват плажа по Дунава)))Вали през ден))))

 20. 20 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Споко! Тръмп каза, че промените в климата са фалшива новина и няма нужда от Парижкото споразумение.

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Возим се в самолети и те изпускат бели черти.
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Смешно ли ти е? Въздухоплаването, доколкото си спомням, усвоява около 30% от производството на горива глобално. Това е топъл печен токсичен керосин, приятно и равномерно разпръскван на главите ни. И то не само върху трасетата на самолетите. А балъците се радвайте на евтините билети и нискобюджетните компании, които увеличиха многократно полетите, включително над Бантустан, който е евтино трасе. Резултатът , доколкото си спомням, е към 3000 полета над Бантустан дневно. В РВД лапат заплати огромни, големите пари отиват към политиците, а бантустанците ядат керосин.

 22. 22 Профил на boxOut
  boxOut
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Полу заспалите консуматори чакат новия модел...

 23. 23 Профил на Daniel Paparo
  Daniel Paparo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Явно още нищо не сме разбрали, щом продължаваме да измерваме последиците с пари.

 24. 24 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За последните 6000 години е имало суши, студове и наводнения.
  Казвам 6000, защото от тогава са първите писмени данни, от клинописното писмо, през йероглифите та до днес.
  Процъфтяващи цевилизации за загивали заради промени в климата.
  Но човекът се е адаптирвал.
  И сега е така.
  Периодично Гълфстрийм си сменя посоката и минава по-близо до Гренландия. Тогава в Европа е много студено.
  Никой не може да прогнозира кога, но е възможно много скоро това да стане.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 25. 25 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Както и не е сигурно дали е причината за катаклизмите, макар извън всяко съмнение да цапа зверски
  —цитат от коментар 10 на Боби Колев


  Да бе, и едно време преди 2000 години гърмяха атомни централи. Само Чернобил и Фукишима са оцапали Земята да милиони години напред.

  https://www.snopes.com/fact-check/fukushima-emergency/

 26. 26 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "цевилизации"

  цивилизации

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 268 Весело

  Заради сушата се понижи нивото на каналите, баржи и кораби трудно преминават по тях и това е удар за всички - от производителите на бира, през циментовите заводи и доставката на горива до строителството. За да не опрат в дъното, баржите товарят с поне една трета по-малко

  Мислех че нивото на морето ще се вдига пък то обратното ставало
  Нещо се обърках и слънчасах

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Нема се плашите...на всичко се свиква...ако прескочи един ден да не вали вече ми е тегаво и го чакам с нетърпение...да видят ескимосите на нас дали ни беше хубаво като стигаше преди години до 40 плюс градуси...:)

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Продължавайте да не вярвате на учените, които говорят за глобалното затопляне.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 268 Весело

  В разказа"По жътва"на Елин Пелин се разказва как една млада жена е получила топлинен удар на нивата.Това се случва в началото на 20-и век.А в разказа"На нивата"се разказва как е валяло в продължение на една седмица.Така че подобни явления винаги е имало.Ама тогава е нямало кой да плаши с"глобално затопляне".
  —цитат от коментар 11 на musashii


  +++++
  Супер си! Това си е попадение в десятката!

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  Стар виц:
  Две планети си говорят.
  - Как си?
  - Уф, не питай! Хванах разумен живот!
  - Споко, това минава! Вдигаш малко температура, вземаш два астероида - и отново си тип-топ!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Вероятно защото входът в British museum е безплатен! 🤣 Бедни американски студенти в Кралството! Добре е поне, че не са много.

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":

  Да се возим във волски талиги, а? Но пък воловете изпускат метан. Пак не става. Ще се мре и това е! 🤣

 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 268 Весело

  До коментар [#11] от "musashii":"И като заваля,та цяла седмица..." Май така беше цитатът от "На нивата"...
  —цитат от коментар 17 на deaf


  Имаме си филм
  24 часа дъжд

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#8] от "rainbou1":

  Високоскоростен влак от Лондон до Ню Йорк / Рио / Токио / Сидни би било страхотно постижение! 🤣

 36. 36 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Преди няколко години къде от финансова невъзможност или липса на избор, а може би и двете вещите се полазваха много по-дълго. Един мобилен апарат се ползваше по 2-3 години минимум, а сега се сменят масово на първата година, понякога и по-бързо. Въобще тая култура на евтини, некачествени и нетрайни стоки е пагубна. Сега някои тийнейджъри си купуват тениска от Х&М за 7 лв. , носят я веднъж и я хвърлят. Всичката тая химия и вода за производството за какво отива...

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#9] от "angeles":

  Enjoy November, December, January, February в Аляска!

 38. 38 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 268 Неутрално

  На село Генерал Тодоров до Петрич старото име май е
  Припечене
  Чудно защо ли
  На 2 км е от къщата на Ванга ако минеш през Струма

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#15] от "musashii":

  Къде е това "тук"? В Африка, където съм а, си е жега перманентно! Поне за мен. При 25 градуса (любима температура, но за кратко) аз съм с къс ръкав, а местните са със зимни якета и шапки! 🤣

 40. 40 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 276 Неутрално

  35 градуса в Лондон им е проблем. Дори няма 40 както почти всяко лято е в България.

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#20] от "Jordan J":

  Евалла, Тръмпе! Машалла(х)! Тръмп - спасител на Човечеството!

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Весело

  До коментар [#9] от "angeles":

  При вас поне няма влага. Приятели от Феникс съобщават за температури над 40 градуса (до 120 по Фаренхайт, даже в момента е 102 - 38.9 Целзий).
  В нашия район е нормално юли, август и септември да са горещи и влажни, местните си имат и име за периода през август-септември - "кучешките дни на лятото". Затова пък вали практически всеки следобяд около 5 часа или нощем, така че проблеми с водата няма.
  Колкото за Аляска - изчакай, че и там се оплакват от 30 градусни горещини, влага и комари. Последните са на гъсти облаци биомаса, покриват всичко топлокръвно, без накомарник не се излиза, но пък каква храна за рибата и птиците :-)

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Бъзикай се ти.....!
  Всичко започна от западния ви алчен англосаксонски империализъм....
  Открихте парната машина и се впуснахте в бясна надпревара за трупане на състояние.....
  Стомасите ви бяха винаги сити, но очите ви НИКОГА.....!!!
  ДВЕ световни войни направихте от алчност.....
  Иска ви се трета.... но не сте толкова наивно алчни за да разберете как тя ще е последната....
  Искате да летите в космоса поради една ЕДИНСТВЕНА цел..... да трупате....
  Човечеството ви наблюдава с презрение и ирония.....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 741 Неутрално

  За тръмпанарите тези аномалии нищо не говорят. По принцип за тях аргументите и фактите нямат значение.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Любопитно

  До коментар [#21] от "Дундурук":

  Колега, съгласен съм, че самолетите са сред големите замърсители. Но! Голямо НО! Един самолет превозва (грубо) 200 пътника от София до Париж за 2 часа и половина. Смятате ли, че 50 бензинови (с евро 6) автомобила с по 4 пътника всеки (практически невъзможно) биха замърсили по-малко за поне два дни?

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Весело

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Всяко нещо си има както добра,така и лоша страна. Не е ли възхитително да наблюдаваш как парите движат света?! Както е било през 19-ти и 20-ти век...

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Разстроено

  До коментар [#11] от "musashii":

  Ама тогава е нямало кой да плаши с"глобално затопляне".
  =======
  Тогава хората се плашиха без някой да ги плаши....
  Тогава хората вярваха....
  А днес всички се обезверихте...

  Bukalemun
 48. 48 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Миназ се върнах от англия петък... Ми то 30градуса нищо кой знае кво.. Ма няма климътик нийде бате... Днес пътувах за берлин... Кацам.. Същата работа.. Мреш от кочина

 49. 49 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ancient air bubbles trapped in ice enable us to step back in time and see what Earth's atmosphere, and climate, were like in the distant past. They tell us that levels of carbon dioxide (CO2) in the atmosphere are higher than they have been at any time in the past 400,000 years.

  https://climate.nasa.gov/climate_resources/24/graphic-the-relentless-rise-of-carbon-dioxide/

  https://climate.nasa.gov/system/resources/detail_files/24_co2-graph-021116-768px.jpg

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 50. 50 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#37] от "vassilun":Обичам 4 сезона)))Зимата не по малко от лятото,а и докато се преместим към Аляска няма да има такава зима там))))Ще ловим салмани и ще правим барбекю)))))

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#36] от "vespasian0303":

  Съгласен на 100%! Станахме евтини консуматори на евтиното! H & M дори не е най-добрият пример. Стотици хора излизат всеки ден от Pricemart с дреха, която е евтина, но не може да се облече след първото пране. Първата кола, която си купих в живота бе Мерседес 190 Д - десета ръка, на поне 200 000 км. Карах я още 10 години. Сега купувам нова Тойота на всеки 4-5 години.

 52. 52 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Много научен и обективен подход, браво. Типично за тръмпист.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#23] от "Daniel Paparo":

  в кози е много по куул, особена ако са на баба Дора

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#50] от "angeles":

  За да ловите салмани, трябва да станете гризлита! 🤣

 55. 55 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Не съм съгласен.
  След 2та индустриална революция нещата са абсолютно извън контрол. Само до преди 70г е нямало самолети, коли.. Коня или гълъба пощальон... Мислиш ли че преди 400г се е добивало петрол? Войни? Дали се е горяло като за последно дизел? Последните 50г на луд капитализъм съсипаха ударно планетста.. Неща дето кой знае колко хикяди века не са се случвали

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  До коментар [#46] от "deaf":

  19-ти и 20-ти век...
  =====
  На какво да им се радвам на тия два века.... на научно техническия прогрес ли.?
  На двете атомни бомби ли да се кефя..... дето ги пуснаха над японците...?

  Bukalemun
 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#50] от "angeles":

  Обичам я тази държава (САЩ), но не мога да живея там. Много работите, бе! Ние в Европа (където съм роден), Африка (където се подвизавам от 2013 до сега), Карибите (където се подвизавах от 2007 до 2013), Югоизточна Азия (където се подвизавах от 2000 до 2007) сме по-лежер!

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Весело

  До коментар [#50] от "angeles":

  Обичам я тази държава (САЩ), но не мога да живея там. Много работите, бе! Ние в Европа (където съм роден), Африка (където се подвизавам от 2013 до сега), Карибите (където се подвизавах от 2007 до 2013), Югоизточна Азия (където се подвизавах от 2000 до 2007) сме по-лежер!

 59. 59 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#54] от "vassilun":Унищожавам ги,другия месец съм на Сакраменто ривер за големия риболов))))

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":Внезапно увеличение на интереса към Британския музей и най-хладните му секции
  ...>> Където са мумиите ли?:)

 61. 61 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":Не съм съгласен. След 2та индустриална революция нещата са абсолютно извън контрол. Само до преди 70г е нямало самолети, коли.. Коня или гълъба пощальон... Мислиш ли че преди 400г се е добивало петрол? Войни? Дали се е горяло като за последно дизел? Последните 50г на луд капитализъм съсипаха ударно планетста.. Неща дето кой знае колко хикяди века не са се случвали
  —цитат от коментар 55 на b0b069


  понеже станАмного лошо, продължителността на живота се увеличи 2-3 пъти да този период, грамотността - 15-20, а броят на хората - 5-6 пъти...освен това хората вече смърдят далеч по-малко и даже си мият ръцете, че даже и по няколко пъти на ден... мор ти казвам, не се живей

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Любопитно

  До коментар [#54] от "vassilun":За да ловите салмани, трябва да станете гризлита
  ..>> Какви са тези ..салмани? Някакъв арабски клан ли?

 63. 63 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 372 Неутрално

  освен това практически вече няма войни, броят на хората, умрали от насилствена смърт е в рамката на статистическата грешка, а милионите деца, болни от полио или туберколоза, са забравени и даже не ни се вярва, че е имало такива... докато някоя леля не ни убеди колко страшни са ваксините де

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#59] от "angeles":

  В Сакраменто и човек може да лови, но в Аляска само гризли!

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  секи 4ти км

  И воловарят изпуска.

  Ако управлява автомашина...
  съвсем друго нещо ;)

  До коментар [#34] от "Jesuit":
  До коментар [#6] от "4ort":

  Да се возим във волски талиги, а?
  Но пък воловете изпускат метан.

 66. 66 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#57] от "vassilun":Ами гледай сега,ще ти кажа какво става тук според мен!Работа има колкото щеш(не за мързеливите де)хората работят повече и започват да потребяват повече.В един момент се нагърбват с много плащания и няма как да спреш,спреш ли губиш всичко!Повечето от американците са така!Нова работа,повече кинти сменяват веднага къщата,колата,лодката,понякога и жената))))).От моите познати нямам такива,българите (и не само ние) са по разсъдливи,планират си всичко!Не може да свършиш месеца и като удариш чертата да си на нулата)))Повечето са със собствен бизнес,дали ще е констракшън,електричари,собствени камьони,и т.н.Отдавна съм разбрал че работата никога няма да свърши!Ние ще свършим преди нея!Живеем за мига и не се претоварваме)))))За американците знаеш каке!

 67. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#62] от "тулса":

  Знаем си ги "салманите" ние с онзи от "ангелите"! Не се кахърете за нас!

 68. 68 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#62] от "тулса":


  Такива са със червено месо😂😂😂

 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#67] от "vassilun":Тулсата все на политика го избива😄😄😄А аз се наслаждавам тук))))

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#66] от "angeles":

  На почти 100% потвърждаваш моите наблюдения! Заради това казвам, че не ми се живее в САЩ. Работя яко, ставам шеф, трябва да сменя кола / къща / квартал (често и жена), за да стана по-шеф. Е това не ми се нрави.

 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#69] от "angeles":

  И аз се кефя!

 72. 72 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#70] от "vassilun":Така е!Аз за това за 22 години не можах да стана американец😄😄😄

 73. 73 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#69] от "angeles":

  Лека нощ! При теб (в любимата ми Калифорния) не е късно, но в Африка е! А аз утре ще се бръчкам!

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#68] от "angeles":Такива са със червено месо
  ...>> Ааа, сетих се. Сигурно си говорите за едни такава риба, май и казваха лосось по нашенски.

 75. 75 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много неща са се случвали в човешката история, само едно е уникално.
  Никога не е имало толкова човешка сган върху планетата.

 76. 76 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#70] от "vassilun":Наблюденията ми са че българките тук стават по-бързо американки от мъжете американци😂😂😂😂учат се бързо на шопинг,обичат лъскавите коли,научават как се плаща със кредитна карта😂😂😂.Влизат бързо в крачка)))))

 77. 77 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#73] от "vassilun":Лека и успешен ден!!!

 78. 78 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#70] от "vassilun":Наблюденията ми са че българките тук стават по-бързо американки от мъжете американци😂😂😂😂учат се бързо на шопинг,обичат лъскавите коли,научават как се плаща със кредитна карта😂😂😂.Влизат бързо в крачка)))))
  —цитат от коментар 76 на angeles


  То е много трудно да го научиш.

 79. 79 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#75] от "еко":


  И ще се увеличава!!!!!

 80. 80 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#74] от "тулса":Не се прави че си от горно Левуново Тулса)))))))

 81. 81 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#78] от "еко":


  Знам ли !!!На вас ви се отдава определено по -лесно)))))

 82. 82 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  а у нас - малко червени боклуци :) :) :)
  http://newsmedia.bg/bsp-zarina-buzludzha-s-boklutsi/

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#42] от "daskal1":

  Последните две седмици и ний сме се обърнали на Екваториална Гвинея! Всеки следобед вали,влажност като в джунглата а по спирките в метрото е като в сауна и аз като колегите по горе започвам да мечтая за Аляска или Гренландия.

  klimentm
 84. 84 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Второто пришествие настъпва, започвайте да си копаете гробовете!

 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3696 Весело

  До коментар [#76] от "angeles":

  Типична склонност на женския ум,на нас оставят само да плащаме кредитните карти,но както казваш веднъж се живее!

  klimentm
 86. 86 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#83] от "klimentm":Там ще се пенсионираме и ще ловим риба със студено бяло винце(ако се пенсионираме де).Иначе то при вас си е било влажно винаги,като се покажа навън и все едно не съм се къпал 5 дни)))))))

 87. 87 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#84] от "gozambo":


  Ти подготви ли се?Или Тръмп ви ги е изкопал на вас реднеците????))))))

 88. 88 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":"И като заваля,та цяла седмица..." Май така беше цитатът от "На нивата"...
  —цитат от коментар 18 на deaf


  "И като заваля,та цяла неделя.".Под неделя се има предвид седмица.

 89. 89 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#85] от "klimentm":За това и живеят по дълго от нас😃😃😃Бустват икономиката))))))Представи си,че всички спрат да харчат!!!!!!

 90. 90 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Хаха толкова е смешно да гледам как хомо малоумиенс си приписва заслуги за промените в климата на цяла една планета. Цикли на затопляне и застудяване протичат от милиони години. С нашата мижава антропогенна дейност от няма и 200 години да си мислим, че е възможно да променим планетарния климат, който е преживял милиони екологични катастрофи преди да ни има, е просто нелепо.

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Весело

  До коментар [#69] от "angeles":

  Ами ти с червеното месо май си готов за политически шеги ? :-)
  Разбира се че колегата се шегува , хубавата дива сьомга е къде по-вкусна от изкуствено отглежданите. Но има и дриги риби с червено месо, например кетата. А и есетровите с бяло не са за изхвърляне.
  Завиждам ти, от поне десетина години не съм ходил за риба за сьомга, имах един колега и приятел американец с когото го правехме, но той си замина без време, явно се преработи...

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#88] от "musashii":Под неделя се има предвид седмица
  Леле! И този бил рублофил.

 93. 93 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#91] от "daskal1":Аз винаги се шегувам!А че има доста риби с червено месо то е ясно!Имаме някакви(корейски ли са не знам с точност)магазини има стотици видове риби с какво ли не месо!Те жълтите си ги знаят!А ти не се преработвай много за да не пропуснеш пенсията на Аляска с червените риби и бялото винце!!))))

 94. 94 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#92] от "тулса":Пак на руски обръщаш Тулса!!!!!Като майчин ти е)))))А колегата адвокат е последно рублофил)))))))Виж оранжофилл по може да се каже)))))))

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#80] от "angeles"::Не се прави че си от горно Левуново
  ..>> Че се майтапя, майтапя се, но преди време българска българка ме поправи, че салмън било сьомга на български. Гугъла също така превежда лосось ( от руски) като сьомга на български. Салмън са си цяла фамилия, като са делят на много подвидове:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Salmon

  The term "salmon" comes from the Latin salmo, which in turn might have originated from salire, meaning "to leap"

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#94] от "angeles":Колегата адвокат е последно рублофил
  ....> Аз Елин Пелин имах предвид:)А Мусаши е прав:
  "Като заваля дъжд, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ".
  https://chitanka.info/text/5285-na-brazdata

 97. 97 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1266 Весело

  До коментар [#95] от "тулса":Знам че се шегуваш,но тоя лосос не го бях чувал!!!А за българската българка ме разсмя)))))Трябва да направим една сбирка на американските българи(които не са български българи)от форума и да идем за лосос)))))

 98. 98 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Няма достатъчно данни за да се каже какво става. Когато разберем обаче, може да е късно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Четиво за Цеко Минев, Борисов, Нено Димов, Валери Симеонов и всички онези, които с лека ръка бързат да унищожат Пирин и неговите защитни за природата, полезни за стабилен климат функции.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#91] от "daskal1":
  Сега разбрах, че всъщност имало две подфамилии: атлантически и тихоокеански салмън(Oncorhynchus (Pacific salmon)).Кетата е един от видовете тихоокеански салмъни.А иначе за цвета на месото имало и нечервени:
  Самый необычный лосось:Это, однозначно, голец: его ловят всего три месяца в году. У него серое мясо, невероятный, ни с чем не сравнимый вкус, и, конечно, польза истинно природного продукта.
  п.п. Салман (Радуев )беше от ..чеченските салмани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK