Конституционният съд на Грузия разреши употребата на марихуана

Конституционният съд на Грузия разреши употребата на марихуана

© Mark Blinch, ReutersКонституционният съд на Грузия обяви, че наказването на пълнолетни граждани, които пушат марихуана, противоречи на основния закон на страната. Забраната за пушене на марихуана на публични места, учебни заведение и в присъствието на деца се запазва, съобщи РБК, цитирайки решението на съда.


Искът да се отмени преследването на индивидуалната употреба бе отправен от Зураб Джапаридзе и Вахтанг Мегрелишвили - членове на опозиционната партия "Гирчи". В съобщението на Конституционни съд се цитират мотивите им, според които пушенето на марихуана "не представлява обществена заплаха". Вреда може да има за здравето на употребяващия, но и той си носи отговорност за това, казват още депутатите.


Позицията на парламента бе, че наказването за тази употреба "има важно значение за защитата на населението, особено на непълнолетните, от вредното въздействие на марихуаната".


Съдът взе страната на ищците и постанови, че "употребата на марихуана се явява действие, защитено от свободата на личността".

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Браво. Разумни доводи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Забраната на което и да е води до криминални деяния и престъпност. Ето защо съм "за" разрешаване на марихуаната не само за медицински, а и за всякакви цели. Но това няма да стане в България, защото тук има мафия, която се занимава с разспространение на нарокотиците и се отчита на когото и където трябва. Тази мафия я създадоха политиците и няма логика да я унищожат. Освен това тук е прието нещо да ти збараняват и ти да се молиш да ти го разрешат, за да докажат превъзходството си над гражданите.

 3. 3 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да очакват увеличаване на броя на алкохолици.

  Marijuana smokers 5 times more likely to develop an alcohol problem

  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/cums-msf021616.php

 4. 4 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#3] от "the_thraex":

  Интересна публикация. Аз по принцип съм "за" легализирането, по много причини. Но със сигурност трябва да е придружено с образователна кампания за негативните ефекти. Все пак е лек наркотик, а не витамин.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  В Холандия го легализираха, но нека да е първоначално с рецепти.

 6. 6 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Абсолютно вярно относно БГ реалността...
  Те и САЩ узряха и в повечето щати вече е легализирана, като имаш предвид, че те са първопричината да се въведе забраната на марихуаната в световен план. Всъщност, историята на криминализирането на марихуаната е изпълнена с расизъм,страх, защита на корпоративни печалби, жълта журналистика, невежество, некомпетентност, и/или корумпирани законотворци, алчност и стремеж към кариера.
  В основата е Хари Анслингър. Анслингер бил изключително амбициозен мъж, който разпознал Бюрото за наркотици като страхотна възможност за кариера - нова правителствена агенция, която е способна едновременно да дефинира проблема и решението му. Той бързо осъзнал, че опиатите и кокаинът не били достатъчни, за да построи агенцията си, затова се захванал с марихуаната и започнал работа по забраняването й на федерално ниво.

  Анслингер умело стъпил на основата на теми като расизъм и насилие за да привлече внимание на национално ниво върху проблема, който той сам искал да създаде. Правел всичко възможно да разпространи т.нар. "Gore Files" - изкривени и преувеличени истории за брутални убийства под влиянието на марихуана, често съдържащи секс и ... негри. Ето някои цитати, който били широко познати от историите на Анслингер:

  „Има 100 000 пушачи на марихуана в САЩ и повечето са негри, латиноси или пошли артисти. Тяхната сатанична музика, джаз и суинг произхожда от използването на марихуана. Марихуаната е основната причина белите жени да търсят сексуални отношения с негрите и тези пошли артисти"

  „...главната причина за криминализирането на марихуаната е ефектът и върху изродените раси"

  „Марихуаната води до зависимост, лудост, престъпления и дори смърт"

  „Марихуаната прави и най-черните да изглеждат бели"

  „Марихуаната води до пацифизъм и комунистическо промиване на мозъците"

  „Пушейки трева е напълно възможно да убиете брат си"

  „Марихуаната е най-подтикващия към насилие наркотик в историята на човечеството"

 7. 7 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#6] от "SaveBG":

  Браво за четивото!

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Любопитна подробност е, че Конституционният съд на Грузия не е видял и никакво противоречие между Истанбулската конвенция и конституцията на страната и Конвенцията е ратифицирана на 19.05.2017 г.

 9. 9 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Да очакват увеличаване на броя на алкохолици.Marijuana smokers 5 times more likely to develop an alcohol problemhttps://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/cums-msf021616.php
  —цитат от коментар 3 на the_thraex


  Никаква връзка няма с увеличаване на броя на алкохолици. Това, което си постнал, е само едно емпирично наблюдение, че хората, които пушат марихуана е по-вероятно да имат проблеми с алкохола. България прилага драконовски мерки срещу канабиса и е на шесто място в света по употреба на алкохол. Папуа-Нова Гвинея е на първо място в света по употреба на марихуана и там алкохол почти не се употребява. Как се връзва това с твоята публикация? Проблемът на емпиричните данни е, че не доказват причинно следствена връзка. Ако ти изкарам изследване, че хората, които ядат туршия имат 5 пъти по-голяма вероятност да си сложат спойлер на беемвето, това какво доказва? Абсолютно нищо, едното няма никаква връзка с другото.Всъщност, държавите, които са декриминализирали марихуаната, не отчитат съществено увеличение на броя употребяващи след декриминализацията. Това много трудно се разбира - чугуните си мислят, че след декриминализация куцо, кьораво и сакато се юрва да пуши марихуана. Холандия, където се продава в кофишоповете има по-ниска употреба от Италия, Португалия реално се справи с нарко епидемия ЧРЕЗ декриминализация.

 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":

  В Холандия е легализирана още 1976 година за употреба в coffeeshops и притежание до 5 грама за лична употреба.
  Отделно в голяма част от Европа е полулегализирана.
  https://lifestyle.bg/travel/kade-v-evropa-marihuanata-e-pochti-legalna.html
  Наскоро я легализираха и в Канада...

 11. 11 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 388 Весело

  Каква ирония :))) Българският КО в средновековието, грузинският в нормалния свят. Хахахаха.

 12. 12 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Навсякъде по света измисления "Конституционен Съд" е много вреден и пълен с предатели!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Некоя тъпа консервена кутия ще се разсмърди на гнило сега...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  На бутилките с алкохолни напитки съвестните производители обикновено пишат нещо от рода на:
  "Да се консумира умерено и с чувство на отговорност!"

 15. 15 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За легализиране съм, но с рецепта. Вече дали бяла и зелена, лекарите да кажат.

 16. 16 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "atropin":

  Изглежда говориш сам на себе си.

 17. 17 Профил на Alexey Davydov
  Alexey Davydov
  Рейтинг: 388 Неутрално
 18. 18 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Със сигурност марихуаната затъпява и убива емоционалността, но това не означава че трябва да бъде забранена за лица над 18г. те сами да си решават. Факт е че колкото повече взимаш марихуана си толкова по-нещастен когато не си напушен и реално пушенето ти е единственото спасение, почти същата история като алкохолиците.

 19. 20 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Принципно, забранените неща са най-интересни особено за хора с неукрепнала емоционалност. По-добре хората да са истински информирани относно ефекта и на марихуната, и на алкохола и на всякакви видове стимуланти и наркотици. По-добре е да бъдат ОТГОВОРНИ, отколкото да има лицемерни и абсолютно неработещи забрани.
  'Сухият режим' в САЩ е довел единствено до корупция, неимоверно разрастване на органзиранта престъпност и до никакви положителни резултати. СССР също се е опитвал да решава подобни проблеми със забрани и декрети с нулев положителен резултат.

 20. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  мотивите им, според които пушенето на марихуана "не представлява обществена заплаха". Вреда може да има за здравето на употребяващия, но и той си носи отговорност за това, казват още депутатите.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Така погледнато, всички забранени субстанции трябва да се разрешат, забраните пораждат черен пазар и подпомагат организираната престъпност, т.е. представляват обществено заплаха, а от съответните субстанции вреда може да има единствено за здравето на употребяващия, но и той си носи отговорност за това.

 21. 22 Профил на uasi
  uasi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И България ще е последна както винаги...

 22. 23 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тея ни треснаха всичките в земята. Първата държава от соц блока...

 23. 24 Профил на zerocomponent zerocomponent
  zerocomponent zerocomponent
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#22] от "uasi":

  Трябва да се поддържа реноме,винаги последни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK