Защо хиляди мигранти отново тръгнаха с лодки от Мароко към Испания

Мигранти прескачат оградата между Мароко и испанския град Мелия в средата на април.

© Associated Press

Мигранти прескачат оградата между Мароко и испанския град Мелия в средата на април.Европа понякога говори за Африка така, сякаш е далечна земя, но испанската полиция не е съгласна. По нейни данни от петък поне 50 хил. души от Субсахарска Африка чакат в Мароко, за да преминат в Испания, и броят им се очаква да нарасне. А дори не са единствените, които искат това.


В най-тясната точка в Средиземно море двата континента са на близо 14 км разстояние, а една от най-големите европейски държави има и два града на африканска територия, отделени с висока ограда. Докато войнстващата реторика на италианските власти създава впечатлението за люта битка с миграцията, новодошлите всяват разногласия в германския кабинет, а в Унгария премиерът Виктор Орбан говори за "нелиберална християндемокрация", десетки хиляди мигранти, трафиканти и не на последно място управляващи в африкански столици си припомниха тези географски дадености.


Защо десетки хиляди мигранти от Африка - немалко от тях мароканци - се придвижват към Испания сега? И защо не бяха го правили в такъв мащаб от години, след като външната граница на ЕС е толкова близо до тях - на 14 км по море или на една ограда разстояние?


Мадрид има причина да се притеснява
За първите шест месеца и половина тази година само 517 мигранти прескочиха високата 6 метра ограда по границата между Мароко и африканския испански град Сеута. Миналия четвъртък опитаха да го направят над 1000 души, наведнъж; успяха над 600. И насилието в действията им бе необичайно - те бяха "подготвени" за сблъсъка с полицията с флакони сълзотворен газ и дори са замеряли униформените с изпражнения, разказват очевидци и испански журналисти.


Прескочилите са малка част от близо 20 хил. незаконно влезли мигранти за 2018 г. - почти с 90% повече, отколкото през цялата минала година. Повечето от тях идват по море и по този маршрут Испания измести Италия по брой пристигащи мигранти този месец. Притокът към Италия намаля или поне спря да се разраства, след като вътрешният министър Матео Салвини отказа да се приемат кораби с мигранти; и както се случи и след споразумението между ЕС и Турция през пролетта на 2016 г., "затвори" ли се един маршрут, бързо се появява друг.


Силно засегнато е южното испанско крайбрежие, където пристигат най-много лодки с мигранти, а центровете за настаняване са претъпкани. По данни на Международната организация за миграция от миналата седмица, цитирани от "Ел Паис", към 20 юли дошлите по море мигранти са били 18 016 души, а тези в Италия - 17 827 (дошлите на европейския бряг за този период са общо 50 872-ма души).


В Испания не е имало толкова нови мигранти от 2008 г. насам, когато 30 хил. души пристигнаха на Канарските острови от Сенегал и Мавритания за 9 месеца. Управлението на центровете и разпределянето на мигрантите често е хаотично (в някои от помещенията не се изпраща достатъчно храна), а и управлявалата доскоро консервативна Народна партия допълнително подхранва страховете на жителите - заради опасността от "милионите" мигранти, които според новия лидер на партията Пабло Касадо ще влязат в страната.


Не само трудният достъп до италианското крайбрежие обаче подклажда кризата.


Защо точно сега


Мароко години наред полагаше системни усилия да охранява границата си. Мигрантите, прекосяващи страната и заловени, преди да са я напуснали, се изпращаха (и често още се изпращат) в градове, които са далеч от ексклавите Сеута и Мелия. Поне 10 г. контролът бе успешен - всяка година едва няколко хиляди души влизаха в Испания през Мароко, дори в пика на мигрантската криза от средата на това десетилетие.


Тази решителност за пресичане на мигрантския приток изглежда е отслабнала. Испански вестници като "Ел Мундо" и "Ел Конфиденсиал" съобщиха още в началото на лятото, че мароканските власти са разхлабили граничния контрол. За онези, които не вярват, кореспонденти и американски журналисти разказват, че лодки с мигранти потеглят от оживени райони, например недалеч от пристанището на град Танжер, и то посред бял ден, а това трудно би станало без одобрение "отгоре".


С действията си Мароко припомни, че играе важна роля в охраната на европейските граници. Източници от испанските служби смятат, че властите в Рабат имат интерес да го припомнят сега - особено при смяната на правителство, когато социалистите идват на власт в Испания. "Нито една лодка не излиза от Мароко посред бял ден, ако няма разрешение," казва един от тях, цитиран от "Ел Мундо".


Защо хиляди мигранти отново тръгнаха с лодки от Мароко към Испания

© Reuters


Решението на Рабат според някои анализатори е отговор на мерките, които едностранно обяви кабинетът на Педро Санчес малко след като пое властта и които разгневиха Мароко. Става въпрос за отказ от загражденията с бодлива тел край оградата и прекратяване на т. нар. "горещи" връщания - незабавна експулсия на влезлите в Сеута и Мелия, без процедурата, изисквана при депортация (такива връщания имаше при инцидента в Сеута в четвъртък).


Освен това кабинетът на Санчес направи и други "отстъпки" от предишната миграционна политика на дясното правителство на Мариано Рахой - например заговори за безплатни здравни услуги за новодошлите. Други в Испания смятат, че решението за приемане на мигранти от кораба "Акуариус" също е вбесило Рабат - защо Мадрид трябва да си създава толкова благ образ и дори едностранно да облекчава миграционния контрол, докато Северна Африка (и най-вече Мароко) вършат "мръсната работа" на Европа?


Според "Ел Конфиденсиал" има свидетелства, че става дума за организирана операция, която да насърчи притока към Испания. Например десетките видеоклипове в "Ютюб" и другаде, в които марокански младежи твърдят, че новият премиер Педро Санчес ще даде документи на всички новопристигнали, се появиха подозрително бързо, пише изданието и допуска, че целта е просто да се изпита реакцията на премиера.


Испанският кабинет не иска да се ангажира (публично) с тези хипотези и предпочита да е в тесен диалог с Мароко. Рабат междувременно показа, че може да овладее конкретни случаи с един замах. В края на миналата седмица полицията и паравоенни отряди "разчистиха" лагер недалеч от Танжер, без особени усилия.


Западна Сахара, риболов и десетки милиони евро


Само преди няколко дни мароканската държава получи уверения, че 52 млн. евро ще ѝ бъдат превеждани всяка година от ЕС за новото риболовно споразумение - досегашното изтече на 14 юли. Документът ще позволи на повече европейски съдове да ловят риба в марокански води (макар стоката да трябва задължително да бъде разтоварвана на марокански пристанища); този път изрично са включени и водите на Западна Сахара.


Това бе ключов въпрос за Мароко в преговорите, тъй като Рабат вижда в него възможност за признаване (дори индиректно) на юрисдикцията върху спорната територия. Срещу стъпката лобираше подкрепяният от Алжир фронт "Полисарио", който се бори срещу мароканската власт в Западна Сахара. Мароко работеше месеци, за да изтъкне по-доброто си място като партньор на Европа, а според експерти в Рабат мигрантската криза бе част от усилията на кралството да изпрати послания на Брюксел за това колко свързани са собствените му проблеми с потенциалните европейски.


Мигранти, превозвани от испанската брегова охрана, се приближават към пристанището на Алхесирас, Испания.

© Associated Press

Мигранти, превозвани от испанската брегова охрана, се приближават към пристанището на Алхесирас, Испания.


Западна Сахара е тема и в разговорите с Испания, каквато индиректно са и Сеута и Мелия - Рабат смята двата града за "окупирани", а преди няколко години намекна, че може да повтори опита си от 70-те години, когато заведе иск за тях в ООН. Марокански депутат пък казва за "Ел мундо", че в сегашната криза настроенията в испанската политика към темата за Западна Сахара също са си казали думата, като предупреждение заради партиите, с които Санчес трябва да работи, за да остане на власт. "От (крайнолявата) "Подемос" са приятели на (жителите на Западна Сахара). Но на правителството на Испания не му остава друг избор освен да поддържа с нас добри отношения. Ако не, ще стане като с лодките на Канарските острови." Марокански представители преди са предупреждавали, че ако Испания действа срещу мароканските интереси в Западна Сахара, Сеута и Мелия ще са първите мишени.


"Ако мароканците не го искат, това от последните дни не би се случвало," каза пред Би Би Си още през август миналата година (когато отново имаше лек ръст) Иван Мартин, изследовател от университета "Помпеу Фабра" в Барселона, според когото решението на Европейския съд да изключи земеделските продукти от Западна Сахара от двустранното търговско споразумение е било удар за Рабат.


И за Мароко не е лесно


Особено покрай публикациите в световни медии за жестокото отношение към мигранти в Алжир и затварянето на другите миграционни пътища Мароко стана транзитна точка за още повече африканци, които пътуват към Европа. Много от тях идват от Кот д'Ивоар, Гвинея-Конакри, Гвинея-Бисау, Сенегал или Камерун, макар много от успешно пристигащите в Испания по данни от юни (след това испанските власти не дават точно такава стасистика) са мароканци.


Рамазан (и засилени мерки за сигурност), безредици в Риф, Джерада и други райони, постоянното напрежение в Западна Сахара и още проблеми напрягат силите на реда и службите за сигурност в Мароко това лято. Затова и марокански журналист, пожелал да остане анонимен, казва за "Ел паис", че разхлабеният контрол на границите може и да не е изцяло умишлен.


"Отвъд възможния цинизъм, с който Мароко управлява ситуацията с мигрантите по отношение на Европа... за Мароко миграцията е труден за справяне въпрос. Тук няма голяма миграционна криза и това е сигурно, но властите се чувстват длъжни да задържат против волята им хора, които са готови на всичко, за да стигнат до Европа. Не е лесно," отбелязва журналистът. Изследователят от университета "Комплутенсе" в Мадрид Исаияс Бареняда е съгласен - според него Мароко води битки на твърде много фронтове и няма достатъчно ресурси, за да упражнява пълен контрол.


Какво означава всичко това за Европа


Европейски лидери говориха това лято - и то публично - за мигрантски центрове извън ЕС, на Балканите или в Северна Африка, без първо да проверят какво мислят засегнатите държави. Дали ще става дума за Турция или други страни на юг от Стария континент, всички страни, от които пристигат търсещите убежище, пускат мигрантите заради вътрешни или международни проблеми и ръководствата им трябва да бъдат ангажирани, вместо европейските ръководители да мислят краткосрочно единствено за "затваряне на граници".


Това вероятно се харесва на избирателите им, чиято работа не е да мислят за мотивацията на северноафриканските лидери. Последните няма да се интересуват от благото на Европа, а ще търсят ползи, докато мигрантският приток от Африка (както прогнозират експерти) не спира да се разраства.


Дали моделът, който приложи Турция - граничен контрол срещу милиарди евро - е устойчив, е друг въпрос. И при кризата с лодките на Канарските острови обаче решението бе същото. Оттогава Сенегал и Мавритания ежегодно получават милиони евро от Испания, а броят на новодошлите в някои години е близък до нулата.

Ключови думи към статията:

Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Историята се повтаря на цикли. Европа се е поизчерпала демографски и и липсва енергия да върви напред. В природата вакуум няма. Свидетели сме на нещо велико —новото преселение на народите. След много години от някои от сегашните европейски народи и спомен няма да има, от други ще е останало името а за трети ще се спори подобно както за траките, дали все още ги има ама под друго име или са изчезнали. Историята е показала, че всеки, който не си решава демографита биологично или с асимилация, след време заминава в небитието, независимо колко е велик, богат, умен или красив.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Това е истината - затворили са един емигрантски маршрут, веднага се отваря друг. Що се касае до Мароко, въпросът най-вероятно е финансов. ЕС ще трябва да финансира възпиращата роля на Мароко спрямо новия емигрантски маршрут.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Весело

  Защото в Италия се пръкнаха някакви "популисти" и нещо не им се ще разни диваци да им развалят пейзажа😂😂
  В Испания обаче шайката бездарни и некадърни социалисти широко са отворили вратите за бъдещите им избиратели😈😈

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Ако испанците искат мигрантите, както изглежда, трудно ще ги възпрат мароканците.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Защото проклетите цоциалисти на Санчо докопаха властта.

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Лега Норд и Савини найстина показаха че може да си отстояваш държавната граница, суверитетна.. А не квото ти каже чича Франц. Сега през Испания. Популизма е новата сила, евро либерализмът се изчерпа под тази форма.... да уточня на Ганьо че не говоря за Бг либерализъм

 7. 7 Профил на ivenco
  ivenco
  Рейтинг: 622 Весело

  Защото е доста близо,предполагам :)

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Весело

  Свидетели сме на нещо велико —новото преселение на народите
  —цитат от коментар 1 на DDR


  То пък едни народи.... Ще си вземеш ли малко от тея вкъщи?


  След много години от някои от сегашните европейски народи и спомен няма да има, от други ще е останало името а за трети ще се спори
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Именно за това работят днешните европейски социалисти, интернационалисти, необолшевики и други подобни субекти пребоядисани в либерал демократи.
  Ама няма да стане..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Според анализатори мигрантския поток към Европа само ще расте. За да бъде спряно това преселение са нужни дългосрочни мерки на самия африкански континент като намаляване на военните конфликти, дори и с цената на установяване на нови диктатури и геноциди; образование, включително на жените, което води до намаляване на раждаемостта и повишаване на икономическия растеж и инвестиции в местните икономики. До тогава затварянето на границите и политика на нулева толерантност подобна на Австралия е единствения възможен изход.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Защото искат да мат добър жизнен стандарт без да бачкат и идват да "доят" социалните системи...
  Защото европейските жени са по-хубави...
  Защото тук могат да пият алкохол....
  Защото е време европейските политици да четат Ориана Фалачи, да мислят и да действат в ЗАЩИТА на Европа и европейските ценности!!!!!!!

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  ЕС няма брегова охрана и териториална отбрана
  .... или просто не иска да спре нашествениците ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Да почнат да ги посрещат с газ и той, и ще се нормализират нещата.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Клшти емигранти. Жени, деца, пеленачета...

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Гневно

  Чак когато се появят клипчета в Ютуб, как европейски кораби ИЗСИПВАТ нелегални мигранти обратно край бреговете на Африка (и от там, кой доплува до брега - доплува, кой не - и рибите трябва да ядат нещо), чак тогава тези ще се спрат!
  В противен случай, в Африка има няколко десетки милиони, които чакат да тръгнат на север!

 15. 15 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Разстроено

  И както ясно се вижда от статията, по-голяма глупост от тази, която социалист-премиер може да направи, друг не може!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  Давай....пълен напред !!!!!
  Вие не сте виновни.....
  Виновни са тия които ви викат 'елате' ....и ви го позволяват. ....

  Bukalemun
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":

  Каталунците искат, за да гласуват после правилно на референдума. Карат си избиратели.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#8] от "venci4":

  Ех, Саше, Сашеее

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ще има за френския национален отбор бая резерви!

 23. 23 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Либерофилията продължава да копае дъното.добре ,че в Италия се появиха ултра крайни националисти популисти фашисти, че да донесат малко здрав разум.инак комунистите си ритат стола.като се напълни с орки южното крайбрежие ще видят туристи ама като пръдне гущера

  харпун
 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Разстроено

  10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни.
  —цитат от коментар 15 на Пламен Данаилов
  То хубаво, ама това изисква съгласието на приемащите страни, А ТЕ НЕ СИ ИСКАТ БОКЛУКА ОБРАТНО!
  По просто е, товариш ги на шлепове, които съпроводени от военни кораби стигат до африканското крайбрежие и там ги изсипват. След първия курс, когато новината се разнесе, повече желаещи да дават последните си пари за да ги закарат в Европа няма да има. Кацане на самолет може да бъде осуетено, но кораб, съпроводен от други военни кораби, не може да бъде спрян.

 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Давай....пълен напред !!!!!Вие не сте виновни.....Виновни са тия които ви викат 'елате' ....и ви го позволяват. ....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Точно така! Не е луд който яде баницата, а който му я дава! В случая, новият испански премиер ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН!

 26. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Историята се повтаря на цикли. Европа се е поизчерпала демографски и и липсва енергия да върви напред. В природата вакуум няма. Свидетели сме на нещо велико —новото преселение на народите. ... ... ... Историята е показала, че всеки, който не си решава демографита биологично или с асимилация, след време заминава в небитието
  —цитат от коментар 1 на DDR

  ТЪЖНО, НО ФАКТ!

 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Тука пълно с картечари, напалмаджии, сопаджии, сиви кардинали, абе все компютърни юнаци дето олабват напрежението пред монитора. Я да ви попитам, какви практически мерки предприехте против нелегалната миграция?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Как защо , защото сме социалисти.....

 29. 29 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Защото на власт в Испания дойдоха левите.

 30. 30 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 381 Неутрално
  До коментар [#24] от "cristo_n":

  Техните правителства са по-корумпирани и от нашето. Като им обещаят инвестиции за магистрали през Сахара и тунел под Килиманджаро ще се съгласят. На приемните летища могат да се обособят военни зони за безопасно кацане. Около тях да се построят "Корекоми" за да се взимат обратно получените от Европа пари и т.н. в този дух.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#26] от "cristo_n":

  Нормални процеси, всяка цивилизация се ражда, живее , изчерпва и умира. Върху нейната пепел се ражда друга и така. Това, че ние днес тропаме с крачета срещу мигрантите от Африка, не означава, че след 100 години правнуците ни няма с гордост да учат в училище за геройското преплуване на Средиземно море, така както сега в САЩ учат за пионерите, завладяли Дивият Запад или французи и германци за падането на Рим.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Европа и европейската цивилизация си отиват и либерал-болшевиките изпитват оргазъм при тази мисъл. Засега сериозен отпор не се вижда, но според мен трябва да очакваме неочакваното.

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Защото цоциалистът бута.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Европа населена с африканци няма да има нищо общо с Европа ,каквато я познаваме.Нашествениците трябва да бъдат спрени на всяка цена.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#25] от "cristo_n":

  испански премиер ...
  =======
  А колко е лесно ....знаеш ли ....!!!
  Достатъчна е само една заповед към испанската военна флота....
  Това ще е и своеобразен тест за силата на испанската държавност....колко е независима и колко не е....!

  Bukalemun
 36. 36 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Интересно, Испания имат два града в Мароко. Не го знаех това нещо !

 37. 37 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Донякъде си прав в наблюденията , но грешиш тотално в изводите , проблема няма нищо общо с демографията или липсата на работна ръка , в Испания имат 30 процента младежка безработица, имат предостъчно евтина ръботна ръка. Проблема е цивилизационен , елита на Европа е отгледан в една стерилна среда , задоволен е материално , не помни войната като пряк свидетел , втората световна имам предвид, тоест те не са готови на тежки решения.

 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сепаратизъм, социалистическо управление, мигрантска криза...

  - Тц, енергийна война:

  "Неразумно би било икономическият сепаратизъм в Испания да се разглежда извън енергийния контекст. За законността на референдума и действията на испанската полиция се изписа много и няма да бъдат коментирани в този текст.

  Отношенията между Русия и Украйна, довели до газовите кризи през 2006 и 2008-2009 година може да се окажат контекстуално свързани с Испания. Въпросът с енергийната зависимост на Европа е актуален и днес. Испания има амбицията да стане фактор, който може да противодейства на газовата зависимост на Европа от Русия. ..."
  https://m.dnevnik.bg/analizi/2017/10/07/3055099_vajen_za_evropa_gazoprovod_e_blokiran_zaradi/

 39. 39 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Би било още по полезно да прочетат книгите на една друга голяма италианка-Ida Magli,антрополог.Но на мен ми се струва ,че голяма част от европейските лидери са на ниво винету,или са продали дребнавите си душички на ...

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Ето как се раждат имигрантските вълни, а покрай тях и купища фалшиви новини. Който е наясно поне малко с географията разбира, че основната причина за нашествието не е, че Италия не приема, а че Испания ПРИЕМА. И това се е разчуло където и когато трябва. В суматохата и Мароко се опитва да извива меките европейски кунки. Не на последно място и колониалното наследство си има последствия.

 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#26] от "cristo_n":Нормални процеси, всяка цивилизация се ражда, живее , изчерпва и умира. Върху нейната пепел се ражда друга и така. Това, че ние днес тропаме с крачета срещу мигрантите от Африка, не означава, че след 100 години правнуците ни няма с гордост да учат в училище за геройското преплуване на Средиземно море, така както сега в САЩ учат за пионерите, завладяли Дивият Запад или французи и германци за падането на Рим.
  —цитат от коментар 31 на DDR


  Ти правнуци няма да имаш, тъй като мисленето ти, доколкото мога така да се изразя, е прекалено соросоидно. Мечтите ти са за ТЕХНИТЕ правнуци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Мерки предприеха Перата и Динко и срещу тях скочи цялата държава. Как можеш да очакваш от обикновените хора да направят нещо и то против държавните институции. Иначе постепенно се увеличават националистическите партии в Германия, Франция, Австрия, Холандия, има и разумни политици във Вишеградската четворка и т.н. В по-горните си постове съм посочил приблизителния мирен начин.

 43. 43 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 549 Весело

  Е, стига де, айде малко по-толерантно. Нашественици били.., ми не са.

  Европа е едно отворено общество, широко отворено, бих казала и всеки клет бежанец е добре дошъл.

  П.С. Горното е ИРОНИЯ.

 44. 44 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  ОчЕВАДНО Е .чЕ НЕ ИСКА ДА ГИ СПРЕ.СМИСЪЛА НА ЕС Е УНИщОЖИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ.

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  ЕС ще трябва да финансира възпиращата роля на Мароко спрямо новия емигрантски маршрут.
  —цитат от коментар 2 на voyko


  Файда йок. Ако и на тея почнем да плащаме по 3 милярда на година, др Сорос ше почне да ни ги пуска с парашути.

 46. 46 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#25] от "cristo_n":

  ЦЯЛАТА ПАСМИНА В БРюКСЕЛ Е ЗА ВОЕНЕН СЪД

 47. 47 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Защото глобалистите искат да залеят Европа с мюсюлмани! Канят ги, возят ги, дават им всичко наготово! Това е план за унищожаването на Европа!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 48. 48 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Задай си въпроса на притежателите на властта

 49. 49 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Маврите идат!
  Хляб, сол, шампанско с черен хайвер, мажоретки, оркестър и червен килим, моля!

 50. 50 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Винаги ме е учудвало, невежеството на повече хора да осъзнаят, че историята на човешката цивилизащия е непрекъснато движение на човешки маси от "по лошо" към "по добро" място за живеене....
  Всички на този свят сме потомци на преселници. Основното предизвикателство пред човечеството не е да се ограничава преселението, защото това е невъзможно. Не го спират нито стените, нито бодливата тел , нито картечниците, нито дългите разстояния....
  Сега най важното е да запазим природата по дълго време удобна за живеене и проблемът е, че сравнително малко хора го осъзнават.

 51. 51 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Защо хиляди мигранти отново тръгнаха с лодки от Мароко към Испания->
  1) Защото Давоската партия на Джордж Сорос иска да напълни Европа с мигранти.

  2)Още преди 18 години ООН е планирало замесването на европейците със 159 милиона «мигранти»-разследване на френски журналист, има и снимки на документи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 52. 52 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Защото на власт в Испания дойдоха левите.
  —цитат от коментар 29 на bpcorp


  Искаш да кажеш, направиха дворцов преврат, защото никой не ги е избирал.

  На първо време, могат да сложат противопехотни мини от испанската страна на стената. Самата стена да я декорират с големи надписи на 4-5 езика, че изстрелването директно при алла ху е гарантирано.

 53. 53 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#50] от "elevation04":

  Браво за коментара. Интересно, колко ли минуса ще ви треснат?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Доколкото ми е известно в Испания има висока безработица и не се нуждае от нова работна ръка.
  Промитите мозъци на управляващите социалисти не могат да схванат, че последното, което трябва на държавата са нови безработни, на които освен социал да осигуряват безплатна медицинска помощ. Освен това вместо да усилват загражденията, оставят собстваната си полиция да бъде замеряна с лайна от нашествениците. По-голямо презрение от това, което навлеците изразяват към европейците едва ли може да има.

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Мигрантите като средство за изнудване между държавите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2224 Весело

  До коментар [#27] от "DDR":


  Тука пълно с картечари, напалмаджии, сопаджии, сиви кардинали, абе все компютърни юнаци дето олабват напрежението пред монитора. Я да ви попитам, какви практически мерки предприехте против нелегалната миграция?
  —цитат от коментар 27 на DDR


  Лельо Меркел,
  ти ли си?

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#48] от "qqa38518955":

  Демек на народа, който е прехвърлил правото си да го представлява на ”притежателите на властта”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Отговарям ти направо. Никога не съм гласувал за социалист! Изглежда малко и недостатъчно, но ако всички бяха направили като мен .. нямаше да има социалисти на власт.

  Иначе ... да, не работя като брегова охрана. Но ако работех щях да си върша съвестно работата. Нарушител, картечницата, или се връща в открито море или плува последните 2 километра. Под вода.

  Пак повтарям, политиците пречат на хората да се справят с проблема.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 59. 59 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Отговарям ти направо. Никога не съм гласувал за социалист! Изглежда малко и недостатъчно, но ако всички бяха направили като мен .. нямаше да има социалисти на власт.

  Иначе ... да, не работя като брегова охрана. Но ако работех щях да си върша съвестно работата. Нарушител, картечницата, или се връща в открито море или плува последните 2 километра. Под вода.

  Пак повтарям, политиците пречат на хората да се справят с проблема.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 60. 60 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пламен Данаилов":

  Основавай партия, движение, НПО или се включвай към някоя и придай на предложенията си официална форма. Това е пътят. Останалото са душевни чик.ии и интелектуални полюци.и.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#41] от "zyb18561487":

  Ти в божите работи недей се бърка, чадо 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Щото ги пускат :)

  Ако ги стреляха по границата, нямаше да тръгват :)

 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#34] от "qqa38518955":

  Тя и Европа населена със славяни, франки, англи и т.н няма нищо общо с тази, когато се е основавала Римската империя 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#61] от "DDR":

  Опс ....отказах се....
  Тъкмо почнах да пиша същото. ...

  Bukalemun
 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Не беше отдавна Кадаифа рекетираше ЕС, и им искаше по 5 млрд годишно за да възпре емигрантския поток. Италия и франция набързо му видяха сметката, но нещата не се поправиха.
  Някъде през средните векове, когато Османската империя се настанява в източната част на Средиземно море, а и по южните брегове, Тунис, Алжир и Мароко станали бази на пирати, които тормозели търговското мореплаване по Средиземно море. В един момент на французите им писнало, и окупирали Магреба за да въведат някакъв ред.
  Дали не е дошло отново времето за нещо подобно?

 66. 66 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ebeneezer Goode":

  Благодаря за отговора.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#34] от "qqa38518955":Тя и Европа населена със славяни, франки, англи и т.н няма нищо общо с тази, когато се е основавала Римската империя 😱
  —цитат от коментар 63 на DDR


  А масони като тебе нямат нищо общо с нищо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  еЕЕ ХЕХЕЕЕ Като ,чета горните комнтари и ме избива на смях .Само преди 10-15 г. всички от коментиращите висяха за визи и молеха ЗАПАДА да ни помогне.Половината и сега не искат нещо да направят сами а Германия/ Франция испания да ни даде.Повече ит 200 000 са българите живеещи в Испания -по същите причини ,че и доста по-обоссновани да поискат по-различен живот,но не съм чул призив тези българи ,да бъдат обгазявани ,малтретирани и ...
  Даа политиката на омрази е била работеща и работи ако си от правилната страна,окажеш ли се в другия отбор същите тези се превръщат в най-хленчещите сополанковци.
  Наистина трябва да се спре миграцията ,защото след години и тези хора се оказват с излъгани надежди ,но политиките трябва да се насочат към образование и качество ако и с цената на изнесен капитал модел и обучаващи от Европа...но по-лесно е да се дадат милиони и да се скриеш зад това БЛАГОРОДСТВО!
  Америка успя да изгради нов свят от мигрнти и то най-мощния икономически ,а къде е модерността на съвременниците ни?-спира до решенията на чичко им Адолф!!!!/иначе всеки от критикувашите мисли за себе си ,че е интелигентен и дори малко отгоре а мисли с представите на хотрата от преди 70-80 години.

 69. 69 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#67] от "zyb18561487":

  Разкри ме, сега ще ме изгонят от гилдията.
  Апропо, аз от кои масони съм — оперативните или спекулативните?
  Те за миграцията сигурно и ”турското робство” е виновно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  "Според "Ел Конфиденсиал" има свидетелства, че става дума за организирана операция, която да насърчи притока към Испания. Например десетките видеоклипове в "Ютюб" и другаде, в които марокански младежи твърдят, че новият премиер Педро Санчес ще даде документи на всички новопристигнали, се появиха подозрително бързо, пише изданието и допуска, че целта е просто да се изпита реакцията на премиера."

  То никой умен човек не се е съмнявал досега че това е организирана операция.
  Тия сега ли откриха топлата вода?
  Ама и испанците си имат един премиер....
  Горките.

  Panta rhei....
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#56] от "vagabond66":

  Нейн, их бин Онкел Ханс фон Ост Пройсен, ауз Кйонигсберг.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#47] от "ivo":

  Защото глобалистите искат да залеят Европа с мюсюлмани!
  ========
  Ааа....това вече е съвсем друга работа. ... :)
  Но....да ....това е въпрос за 1 милион долара. ...!
  А отговора му струва милион пъти повече. ...

  Bukalemun
 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  "Какво означава всичко това за Европа"

  Е то е ясно. При наличието на толкова меки китки в европейското ръководство, може със сигурност да се твърди че каквото и да се случва по света, Европа ще си го отнесе.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#68] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  Българите емигранти са в голямата си част бели православни европейци.
  Тези пък, изградили САЩ, са повечето бели европейци протестанти.
  Това за протокола.

 76. 76 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":


  Погледнете отвъд преселението на народите и това ,което се заражда в Турция,Иран,Нигерия,Пакистан,Афганистан,Мали,Либия,страните от бившия СССР и други мюсюлмански страни.Борбата е ,кой да ги поведе за джихад -свещената война срещу Европа и християните.Колкото повече мигранти нахлуват при нас .Толкова по отслабена и разделена ,ще бъде Европа .Днешния ЕС прилича много на на края на римската империя.Самодоволен,инертен ,загубен като дете срещу новите диктатори-царе от изтока и юга.Разделението е вече видно между източна и западна Европа .В Африка и Близкия изток расте армия от деца,момчета и мъже ,който оцеляват ден за ден в кражби,убийства и войни .Хиляди,десетки хиляди са засега ,но скоро ще бъдат милиони .Затова алармирам отново ,че за България е от огромно значение да изкове християнски-хунски съюз от България до Полша и да се подготвят за бъдещата инвазия.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 77. 77 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Население на Африка - 1950г. 228млн; 2013г. 1200млн. За този бум е виновна Западната цивилизация като се намеси против законите на Ч. Дарвин. Помня още от малък филмовите прегледи за гладуващите негърчета с подутите кореми. Помощта на Запада направи революция в изхранването, здравеопазването на тия хора, а трябваше те еволюционно да постигнат тия неща във времето. Преди 60г. са били 3 пъти по-малко от европейците(640млн. с Русия), а сега 2 пъти повече.

 78. 78 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 471 Любопитно

  После не се чудете , като почнат атентатите в Испания


  Испания за миграцията: Европа се нуждае от свежа кръв  Външният министър на Испания Хосеп Борел отрече, че страната му е изправена пред "масова" миграция и подчерта, че Европа се нуждае от "свежа кръв", за да компенсира ниската раждаемост, информира АФП.

  "Ние тривиализираме думата "масова", каза той пред журналисти в Мадрид след разговори с колегата си от Йордания.

  Близо 21 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на годината и 304 души са загинали, показват данни на Международната организация по миграция. Испания в момента е основна мигрантска дестинация в Европа.

  Мигрантите също се опитват да достигнат до Испания и по суша. През миналия четвъртък 602 мигранти са успели да преминат през двойната ограда между Мароко и испанската територия Сеута в Северна Африка, хвърляйки екскременти и камъни по полицията.

  Борел призна, че това шокира обществото и поражда страх.

  Но той увери, че всичко е относително и "600 души не е масово в сравнение с 1,3 милиона" сирийски бежанци в Йордания.

  "Ние говорим за 20 000 мигранти през тази година за страна с повече от 40 милиона жители. Това не е масова миграция", каза социалистическият министър.

  По думите му всички пристигнали са под контрол, дори и след предупрежденията от неправителствени организации, че много мигрантски центрове в Испания са препълнени.

  Той намекна, че това дори може да помогне на Европа, където много държави отчитат ниска раждаемост.

  Демографското развитие на Европа показва, че освен ако не искаме постепенно да се превърнем в застаряващ континент, ние се нуждаем от свежа кръв, изтъкна той.


  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 79. 79 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Социалисти, сър...
  Това е основната причина.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 80. 80 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1042 Разстроено

  [quote#24:"cristo_n"][/quote]

  Христо, това което описваш води до обявяване на война - ако не явна (въпросните африкански държави нямат капацитет за това), то скрита - тероризъм и т.н. от целия мюсюлмански свят.
  Но мисля че в крайна сметка ще се стигне до такава война. Лошото е като се сетим къде ще е фронтовата линия.

 81. 81 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#77] от "Пламен Данаилов":

  Така е. Ако не се спре каскадата от свръхприраст на население, горката Земя нищо хубаво не я чака.
  Комбинацията от многочислена паплач, без каквито и да е морални принципи, следвайки единствено повелята на техния си Профет и малодушен и колеблив политически елит в Европа, може да донесе само и единствено неприятности на европейците.
  До голяма степен китайците са прави с мерките за ограничаване на раждаемостта.
  Но това все пак са китайци. Те нямат нищо общо и като мислене и като ментален капацитет с африканците.

  Panta rhei....
 82. 82 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Един странен тоталитар-либерализъм шета из Европа като чума, а мигрантите са само симптом. За съжаление лекарството се нарича Тръмполиум и има много странични ефекти.

 83. 83 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Подадеш пръстче и ти отива ръката! Дадоха пари на турчолята, сега и мароканците ще започнат да искат. Всъщност имигрантите в Европа би трабвало да са добре дошли, ако имаше подобаващо отношение към тях. Европейските главатари ДА ЖЕРТВАТ 1- 2 ДНИ БЕЗ ПИЕНЕ и обменят опит с държавите от региона на персийския залив. Там бъка от гастарбайтери: на един местен се падат по 3-4 гастарбайтера.Още от летището или от кораба им се връчва по една метла и лопата, осигурява им се покрив над главата, понякога 12 души в стая за двама, храненен три х дневно, джобни пари и работа по десетина часа дневно. Няма протестиращи и социални брожения. ТЕ СА И СИ ОСТАВАТ ГАСТАРБАЙТЕРИ; РАБОТНА СИЛА ДО КРАЯ НА СВЕТА. Дори да се са родили в държавите гостоприемници, дори майките и дедите им да се родили там, никога не могат да придобият гражданство, нито да купят един квадратен см недвижимо имущество. ТЕ , ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ, ЗНАЯТ, ЧЕ АКО НЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОБРЕ, АКО НЕ РАБОТЯТ ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ ТАМ, ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ, КЪДЕТО НЯМА ДА ИМА ОСИГУРЕНА ХРАНА ПО 3Х ДНЕВНО И ДЖОБНИ ЗА ВАФЛИ!!!

 84. 84 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lemmy":

  Абе престанете с това колониално наследство и да го повтаряте , защо българите не бягат към Турция, нали сме им били нещо като колония , че и по зле, защо бягат към Швеция и Норвегия, те не са имали колонии а Африка , бягат , защото тези страни са богати и не просто богати, защото Кувейт , Саудитска арабия , ОАЕ и тн също са богати , но нямат либерален режим към новодошлите и с щедри социални помощи , за разлика от европейците. А Кувейт , Саудитска арабия , ОАЕ и тн си намират евтина работна ръка от Азия , но само им позволяват да работя и който не е нужен бива гонен , а за тези си братя дори и не искат да помислят.

 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#76] от "tamplierr":

  И за всичко това са виновни самите европейци. А християно—хунски съюз няма да има, по много причини.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Lemmy":

  Колониалното наследство има единствено причина да накара еврепейските граждани да се чувстват виновни и гузни заради миналото, и да си мълчат за тази вълна.

 87. 87 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#83] от "bobhunter":

  "Европейските главатари ДА ЖЕРТВАТ 1- 2 ДНИ БЕЗ ПИЕНЕ "

  На това сега му казват "без ИШИАС", колега ;-)

 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Външният министър на Испания Хосеп Борел отрече, че страната му е изправена пред "масова" миграция и подчерта, че Европа се нуждае от "свежа кръв", за да компенсира ниската раждаемост, информира АФП.
  ==============================================================================
  Този освен идиот по друг начин не мога да го нарека.
  За изхранването на всички тези пришълци с висока раждаемост ще се вдигнат данъците на работещите, което ще им остави по-нисък разполагаем доход.
  Това ще намали още повече раждаемостта сред тях, защото отглеждането на децата изисква разходи, а държавата им прибира парите за да ги дава на пришълците.

 89. 89 Профил на ksarax
  ksarax
  Рейтинг: 295 Неутрално
 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  "Защо хиляди мигранти отново тръгнаха с лодки от Мароко към Испания"

  Ми защото могат, затова.

  Ако продължават с тази глупава политика, испанците ще съжаляват горчиво за грешните сигнали, които изпратиха и ще се жалват високо от бездушието и егоизма на другите страни, които не иска да приемат от скакалците, дето самите испанци са напускали в страната си, ама ще бъде късно.

  Имат един единствен изход - възможно най-бързо да обърнат палачинката и да покажат недвусмислено, че ще постъпват като Италия. Който се прави на много хуманен и либерален да бъде така добър да си носи последствията от криворазбрания хуманизъм.

 91. 91 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е такава свободия може да се наблюдава само в цивилизована, безкрайно псевдохуманна, политически коректна и толерастна Европа.
  Чак ми се сви стомаха от цялата тая поредица на абсурдите...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 92. 92 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#68] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":Българите емигранти са в голямата си част бели православни европейци.Тези пък, изградили САЩ, са повечето бели европейци протестанти.Това за протокола.
  —цитат от коментар 75 на balgariez


  Ами бъкгарските турци???Те в по-голямата си част като какви живеят в милата татковина???Сегрегирането по религиозен принципе предшевствало националните държвави някъде към 16-17 век. даже турската империя е имала по-съвременно виждане по въпроса от вас ,защото не са определяли хората по цвета на кожата!! Цитирам Ви: "бели православни европейци." дали не е време да ви потърсят за- нобел???

 93. 93 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Австралийците са го измислили. Два-три острова, превърнати в мизерни затворени лагери, журналисти не се допускат, Интернет и телефони няма. Всяка лодка се прихваща и се кара там. Пристигналите влизат в процедура за разглеждане на молбите. Одобрение се дава много трудно. Повечето ги депортират.
  Твърда политика, че ако си стъпил на австралийска почва незаконно, те връщат моментално (мисля, плащат на Камбоджа и ги карат там безпрекословно). След което доживот нямаш право да стъпиш в Австралия, вземат ти отпечатъци и "черен печат" завинаги, независимо колко си в нужда от убежище.
  Това подсилено с категорична, продължителна и масова кампания по местата, откъдето тръгват най-много: "Няма да стане. Няма да дойдете в Австралия, колкото и да ви се иска. Дори да тръгнете, няма да пристигнете там, защото не зависи от вашето желание, а от нас, гражданите на Австралия" (това го видях в английски форум, описано от експати, живеещи в онзи край на света).
  Работи много добре.
  Няма стрелба или издавени, но няма и мечета, НПО-та, изнудване и т.н. Всеки е наясно с механизма и си решава сам. Изключения не се правят.

  Imagination is as important as knowledge.
 94. 94 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Испанците ще ходят без уши, скоро ще им ги изядат а тази паплач
  ще плъзне из Европа !!!

 95. 95 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#9] от "Леля Гичка":

  Климата също ще играе роля в миграцията. Липсата на вода и годна земя за изхранване на населението ще доведе до преселения, които ще са значително по-мащабни и трайни във времето от тези сега.

 96. 96 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Весело

  Как точно тази банда от снимката е стигнала с лодка до плажа, преодолявайки бреговата охрана?
  До коментар [#17] от "Ebeneezer Goode":

  Как ли? Ами ей така

  https://www.dnevnik.bg/photos/snimka_na_denia/2018/07/28/3288642_snimka_na_denia_migrantska_vulna_na_ispanski_plaj/?pic=3

  бреговата охрана мило им е осигурила ескорт...

 97. 97 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#93] от "Columbus":

  Австралия е на стотици километри от потенциалните места , в които се струпват мигрантите. Тук са 14 км от Мароко.

 98. 98 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#68] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  Та викаш колко гета направиха българите из Европа , колко закона промениха заради българите да не се чувстват обидени и накърнени нежните им изтерзани души , и не напоследно място вероятно българите са към 2-3 милиарда човека и продължават да се плодят като пилци за да осигурят нестихващ поток от млади инженери и лекари за Европа.

 99. 99 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Как не можеш да проумееш ,че когато африканците населят европа учебници по история просто няма да има,защото историята за тях нищо не значи ,както и много други неща,да европейската цивилизация умира,но това което ще я смени трудно ще може да бъде наречено цивилизация

 100. 100 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Е колко малоумен трябва да си, за да посрещнеш и приютиш човек, който е нахлул през границата ти, атакувайки органите на реда? Няма нормален човек, който да го приема това, ама от някаква перверзна толерантност ... в това отношение пример е Австралия. Ако не действаха твърдо, досега да са ги премазали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK