Руски журналисти, разследващи частната армия "Вагнер", са убити в Африка

Президентът на ЦАР бе в Русия през май тази година.

© Associated Press

Президентът на ЦАР бе в Русия през май тази година.Трима известни руски разследващи журналисти, снимали документален филм за руските наемници от частната военна компания "Вагнер", са били убити в Централноафриканската република. Това са журналистът и военен кореспондент в няколко конфликта Орхан Джемал, операторът Кирил Радченко и режисьорът Александър Расторгуев.


Неизвестни засега нападатели са ги спрели на контролен пост и са ги разстреляли, съобщиха руски медии. Външното министерство обяви, че дипломати са отпътували за разпознаване на телата.


Свързваната с т. нар. "готвач на Путин", бизнесмена Евгений Пригожин, компания вече има присъствие в съседна страна - Судан. Официално потвърждение няма, но работата на "Вагнер" там е публична тайна, за която са съобщавали редица руски издания. Активна в Сирия, "Вагнер" изглежда е изпратила части в Судан като логична последица от тесните връзки между Хартум и Москва; суданският президент Омар ал Башир дори посети руската столица през ноември и разговаря с Русия за военни бази.
Андрей Коняхин, главен редактор на Центъра за управление на разследвания на корупцията, подпомаган от Михаил Ходорковски, потвърди пред РБК, че си сътрудничат с екипа за документален филм за вагнеровците. Най-вероятно те са пристигнали в събота, чух се с тях за последно в неделя вечерта и повече не знам, допълни той. Други техни колеги потвърждават, че са знаели, че те отиват в Африка, но са научили за визитата в последния момент и не са имали връзка с тях.


Освен че са носели около 8500 долара, с тях е имало и апаратура, включително фотоапарати Sony A7 и Canon Mark II, кактои дрон.


Руски журналисти, разследващи частната армия "Вагнер", са убити в Африка

© Associated Press


От руското посолство първоначално заявиха, че двама от загиналите са били с журналистически карти на Международния издателски център "Известия". Джемал наистина работеше преди време там, но и си сътрудничеше с други известни издания като кореспондент от горещи точки като войната в Чечения, Южна Осетия, Афганистан, Ирак, Либия и Сирия.


От Съюза на журналистите на Русия твърдят, че загиналите не са имали международни прескарти, каквито издава Международната федерация на журналистите от октомври 2017 г. За пристигането на руския екип не са знаели и от мисията на сините каски на ООН в ЦАР (MINUSCA), което не е необичайна практика. Самите миротворци на ООН понякога са обект на нападение.


Френското издание Ouest-France твърди, че тримата са пътували към база на военен батальон, в който руски граждани работят като инструктори. Засадата е станала на 20 км от селището Сибю в префектура Кемо. Източник на Агенция "Франс прес" от съдебните органи на ЦАР твърди, че нападението на КПП е дело на местни бойци и че това е станало при завръщането на групата от град Кага-Бандоро. Според АФП за присъствието на журналистите не са знаели нито в руското посолство, нито руските съветници на президента на страната.


За присъствието в ЦАР на военни наемници от "Вагнер" съобщи "Новая газета, а през април 2018 г. френският "Монд" публикува разследване, в което се твърди, че местните власти имат споразумение с Москва за присъствие на руски военни инструктори. Външното министерство на Русия също е потвърждавало, че в африканската страна има командировани петима военни и 170 "руски цивилни инструктори за подготовка военнослужещите на ЦАР" В съответствие с режима на санкции на ООН към тази страна била изпратена и партида стрелково оръжие и боеприпаси.


"Франс прес" говори за тренирането от руснаци на два батальона, а Ouest-France пише за над 40 руснаци, които помагали за охраната на държавния глава Фостин-Арканж Туадера и го консултирали по въпросите на отбраната.


Руски журналисти, разследващи частната армия "Вагнер", са убити в Африка

© Associated Press


Страната е на практика в тлееща гражданска война, която ескалира преди 5 години, когато властта беше свалена от мюсюлманска коалиция и терористи. От 2014 г. действа мисията на ООН под егидата на ЕС с над 14 000 души, от които повече от 10 000 са военни. Европейци също обучават армията на ЦАР. След референдум през 2015 г. и президентски избори година по-късно, в страната има нова власт, от която се заинтересува Москва.


През май 2018 г. в Санкт-Петербург бе президентът Таудера, който се срещна с президента Владимир Путин. Домакинът напомни, че е имало близки отношения през 60-те и 70-те години по времето на СССР. "С удоволствие ще разгледаме различни варианти за активизиране на отношенията ни, преди всичко в икономическата и хуманитарната области, вкючително подготовката на кадри", каза тогава Путин.


Артьом Кожин, от департамента за информация на руското външно министерство обясни, че освен всичко друго Москва се интересува от участие в проекти, "насочени към изучаване възможностите за взаимноизгодно усвояване на запаси от природни ресурси на ЦАР". АФП припомня, че в страната има злато, диаманти и уран.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK