Защо Америка се завръща на Балканите

Защо Америка се завръща на Балканите

© Associated PressКогато медиите се използват за прокарването на съмнителни интереси, както показа и манипулираният дебат за Истанбулската конвенция, е важно да има коректив. "Дойче веле" превежда ФАЦ за завръщането на РСЕ в България и Румъния.


"Америка се завръща на Балканите" – под това заглавие балканският специалист на вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) Михаел Мартенс публикува голяма кореспонденция за възстановяването на радиопрограмите на "Свободна Европа" (РСЕ) на български и румънски, но и за споровете около Истанбулската конвенция в България. В началото на статията той припомня за оттеглянето на РСЕ от двете страни, след като те бяха приети в НАТО и в ЕС и пише:


"Изглеждаше, че са поели по правилния път към правовата държава и демокрацията, като недвусмислено са се обвързали със Запада. Завръщането на РСЕ на Източните Балкани показва, че във Вашингтон вече гледат другояче на нещата."


Американски ренесанс


Авторът цитира аргументацията на РСЕ, според която целта е да се насърчават демократичните ценности и институции и заедно с независимите местни медии и гражданското общество да се разобличават фалшивите новини. По-нататък в статията между другото четем:
"Американският радио-ренесанс, който навярно ще осъществи своята обществено валидна изява чрез присъствие в интернет, е добра новина за българите и румънците не само, защото конкуренцията – включително и в медийния бранш – винаги е от полза за потребителите. Този ангажимент ще осигури още чуваемост и на гласове, които са критично настроени към правителството и иначе не могат да пробият. Защото положението в цяла Югоизточна Европа в крайна сметка е сходно: обществено-правните медии често пъти предлагат високо качество, особено с културните си програми, но в политическо отношение обикновено са официози на съответните правителства. Те почти никога не посмяват да отправят критика срещу властниците. Частните медии пък често пъти са в ръцете на предприемачи, които ги използват като рупори за прокарване на своите икономически и политически интереси. А има и цензура.


В една такава среда е важно да има местни журналисти, чиито работодатели са медии като РСЕ или Дойче веле. Да, те също имат свои интереси, но позволяват на журналистите, които подсигуряват финансово, да си вършат работата. () Така случаите на корупция, на проточен съдебен процес срещу министър или пък на задкулисни сделки вече не могат просто тъй да бъдат игнорирани от медиите, които са подчинени на правителствата или на магнатите, защото вече са достигнали до обществеността в съответните страни по заобиколния път – чрез медии като РСЕ.


Местните правителства и олигарси манипулират общественото мнение, но и държави като Русия, Китай или Турция прокарват своите интереси на Балканите чрез собствени медии. Така например Анадолската осведомителна агенция, която се контролира от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, има свое бюро в Сараево. Това бюро предлага изобилни журналистически материали на босненски език за мюсюлманите в Босна и Херцеговина. Сръбската служба на московското радио "Спутник" се е насочила към босненските сърби и към публиката в самата Сърбия. Китайската осведомителна агенция "Синхуа" е очебийно активна чрез своя офис в Атина. ()


Двете натовски държави на западния черноморски бряг също предлагат теми на журналистите. Румънската икономика върви добре (впечатляващи 6,9% ръст през 2017 – заедно с Ирландия най-висок за целия ЕС), но в политическо отношение тази страна създава грижи. Срещу вече осъждания председател на парламента и задкулисен премиер Ливиу Драгня се отправя обвинението, че подкопава независимото правосъдие, за да избегне наказанието. Лаура Кордута Кьовеши, решителната шефка на Националната дирекция за борба срещу корупцията, беше освободена и сега постът ѝ е вакантен.


Важен коректив


В България не са известни подобни рецидиви при борбата срещу корупцията, което вероятно се дължи на факта, че в миналото нямаше и подобен прогрес, както в Румъния. Случаите на корупция с високопоставени участници в България редовно потъват, ако изобщо стигнат до разследване. Затова пък българската съдебна система реагира по-бързо в други случаи. Преди няколко дни Конституционният съд в София отхвърли "Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", която България вече беше подписала.


Според съда (седем съдии, пет съдийки) тази конвенция била противоконституционна. Външната министърка Екатерина Захариева преди това защити Конвенцията, която е ратифицирана от всички останали балкански държави: "Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани" (цитатът е даден според оригинала – бел. ред.). Сега обаче Конституционният съд стигна до критичния извод, че в Конвенцията се говорело за някакъв "социален пол" и вече не се правела биологична разлика между мъже и жени. А който не правел такава разлика, вече не можел да защитава правата на жените.


"Всъщност в Конвенцията никъде не се поставя под въпрос съществуването на биологичния пол", казва Торстен Гайслер, ръководител на софийския офис на фондацията "Конрад Аденауер". Той обръща внимание на факта, че тъкмо опозиционната БСП е повела и раздухала кампания срещу Конвенцията, а в хода на тази кампания систематично са били разпространявани лъжи за съдържанието на документа. () И срещу подобни кампании от декември нататък РСЕ ще може да противопостави други възгледи", заключава в края на статията си Михаел Мартенс.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  За да остърга и последните останки от руското робство на Балканите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Ми добре дошли и ще се надяваме на обективност. В днешно време всичко трябва да се приема с едно на ум.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз си помислих, че американците ще правят база, или ще инвестират в нещо друго освен техните тецове и фотоволтаици, пък то било заради пуста истанбулска конвенция!

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#1] от "FourOhFive":
  И това ще стане с едно радио!?

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4236 Весело

  Хубаво се завръща, но завръщането ще е трайно, ако се построи един завод на Форд или GM, в България, например...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":
  Сакън, ще изкат гарантирано изкупуване от държавата на цялата им продукция!

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Случаите на корупция с високопоставени участници в България редовно потъват, ако изобщо стигнат до разследване.
  Дано това да е поводът за връщането им! Но не вярвам: явно потъваме прогресивно....

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1281 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Не пасва на водещия мотив в момента - America first!

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Западняците така и не разбраха, че не могат да промият мозъка на източноевропейците! Специално българина си гледа джоба, и тихомълком псува и руснаците и американците!

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 358 Весело

  "обществено-правните медии ... в политическо отношение обикновено са официози на съответните правителства. Те почти никога не посмяват да отправят критика срещу властниците. Частните медии пък често пъти са в ръцете на предприемачи, които ги използват като рупори за прокарване на своите икономически и политически интереси. А има и цензура."

  Сиреч от четвъртата власт нищо не остана, излиза. Що, юнаци, не беха ли независимите медии "ценност" ? Не требваше ли да има и десни (не само "ултрадесни") медии, освен левашкото блато, дет ни залива / в което затъваме (както и САЩ) ? Или туй бе по-маловажно от тридесет и неколкото полови идентичности, за които мъдро ни осведомихте ??

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4236 Весело

  До коментар [#6] от "ban":

  След гарантираното изкупуване на "Грейт Уол", ще го преживеем...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Весело

  Дойче веле и свободна европа се завръщат в българия! Да не би да ни чака нов десети ноември!

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  Ясно защо.
  За да води проамериканска пропаганда.
  А за балъците има думички, като "свобода", "демокрация", "истина", "справедливост" и т. н.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Като чу за Свободна Европа, форумната милиция се хвана за кобура.

  😆😆😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#1] от "FourOhFive":И това ще стане с едно радио!?
  —цитат от коментар 4 на ban


  Aми това радио, плюс Кока Кола и МТВ събориха берлинската стена.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 16. 16 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":Сакън, ще изкат гарантирано изкупуване от държавата на цялата им продукция!
  —цитат от коментар 6 на ban


  Абе вие в БАН имате ли основно образование поне, иЗкам да ви попитам.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 17. 17 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Дойче веле и свободна европа се завръщат в българия! Да не би да ни чака нов десети ноември!
  —цитат от коментар 12 на ban


  Може.

  Може този път да има шумкарски висулки по Царя. Понеже видяхме, че "мирният преход" не функционира.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  "Той обръща внимание на факта, че тъкмо опозиционната БСП е повела и раздухала кампания срещу Конвенцията, а в хода на тази кампания систематично са били разпространявани лъжи за съдържанието на документа."

  Това сме го посочили отдавна. Но не е зле да се припомни на всички участници в истерията срещу Конвенцията, че в крайна сметка те свършиха мръсната работа на Корнелия Нинова. Лично на нея и на най-мракобесните кръгове около нея. Не дори на цялата БСП - Партията на европейските социалисти и нейния председател Сергей Станишев подкрепят Конвенцията. Каква жестока ирония, нали?

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не справихме се без с душманите?

  "Защо Америка се завръща на Балканите'

 20. 20 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1113 Весело

  Паля свещи и се моля - Мада Нейча, виж накарай Дедо Боже там покрай другите неща да метне зарчетата така че Волгин да е шефче.

  Това ще е УНИКАЛНА гаррррррргара с умнокрасивците 😎

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Дано наистина се завръща. Проскубаната меца трябва да бъде изритана.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ще слушам "Свободна Европа" с удоволствие.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Западняците така и не разбраха, че не могат да промият мозъка на източноевропейците! Специално българина си гледа джоба, и тихомълком псува и руснаците и американците!
  —цитат от коментар 9 на ban


  На теб няма какво да ти се промива....

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Весело

  Аз си помислих, че американците ще правят база, или ще инвестират в нещо друго освен техните тецове и фотоволтаици, пък то било заради пуста истанбулска конвенция!
  —цитат от коментар 3 на ban


  Американският долар всеки момент ще рухне, защо ти е да инвестира???

 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Весело

  Грънчев, що така нямате никакви опорни точки, да не би да закриват фондацийката и да са ви оставили без информация, на дозакриване!

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Преди 1990г дядо ми слушаше "Дойче веле"на един ВЕФ.Тогава радиото беше символ на свободата и противовес на комунистическата идеология.А сега самата медия се превърна в разпространител на неокомунизъм и манипулация.

 28. 28 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":
  По същество, нещо да кажеш!

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#16] от "FourOhFive":

  "Абе вие в БАН имате ли основно образование поне, иЗкам да ви попитам."

  БАН е приют за неудачници, дето за нищо друго не стават. Една от последните крепости на автентичния Тодор Живковски комунизъм в България, наред със Светия синод.

  Дори ГЩ на въоръжените сили е по-декомунизиран.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 358 Весело

  Вместо да се борят с/у хибридните набези на хана на Империята на Злото 2 Х**ло Евразийски, или инвазията на промишлените боклуци на Сина на Комунистическото Небе Си Цун Кай Х** (спонсор на Ким Чучхето Ядрения), или с/у олигарсите-леваци, че ни съдраха кожухчето, те ще ни гълчат (биг-)"братски" че си немаме достатъчно мигранти, както и че (мъжете - пол 1 от 35) се чукаме само с жени (пол 2 от 35), че и ракия варим, наместо да купуваме бърбън, и че още немаме циганин-президент...
  Сичкото ще сторим, само не нЪ бийте моля, кротки сме, даже и 2 дивизии немаме ...

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":
  Грънчев, ти като стар агент от мосад не разбра ли че нямам нищо общо с бан. Така, че по този начин въобще не ме обиждате!

 32. 32 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Важното е да стоят извън образователната система и въобще извън достъп до обществено финансиране през нпо.

  И да си приказват каквото си искат.
  Плурализъм ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2373 Любопитно

  Тези американски поборници за свобода и човешки права от РСЕ защо не отидат да се борят за тях в Турция? Сигурно защото е образец за демокрация?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2373 Гневно

  За да остърга и последните останки от руското робство на Балканите.
  —цитат от коментар 1 на FourOhFive


  И да посрещна турските освободители с отворени обятия!
  До коментар [#1] от "FourOhFive":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Корупцията в САЩ е несравнимо по-голяма от тази в България и аргументите за оправдаване на опита за намеса във вътрешните ни работи звучат смешно и жалко :) Съмнявам се, че изобщо могат да бъдат конкуренти на български компании в бранша, но нека се пробват, няма лошо :)

 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  [quote#28:"ban"]До коментар [#25] от "4ort":По същество, нещо да кажеш![/quote

  Не искам пари напоени с потта на трудЯщите се.

 37. 37 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 321 Весело

  До коментар [#16] от "FourOhFive":"Абе вие в БАН имате ли основно образование поне, иЗкам да ви попитам."БАН е приют за неудачници, дето за нищо друго не стават. Една от последните крепости на автентичния Тодор Живковски комунизъм в България, наред със Светия синод.Дори ГЩ на въоръжените сили е по-декомунизиран.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Ей сега ще те вкарам в потрес
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/02/3291205_obrazovatelnoto_ministerstvo_se_otkaza_ot_proekt_sled/
  "с проект "Форум за джендър балансиран модел в училище", изготвен от екип на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. "
  Това е от днеска. Джендър проектът дето пада е на нещо си към БАН.
  Ти защитаваш ИК, а правиш "приятелски огън" на твои съюзници.
  Що се стреляте едни други? Нещо съвсем се паникьосахте.

 38. 38 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":

  Мчи те кога са инвестирали нещо?
  Германците построиха буквално 100 завода, а тези какво са построили и какъв го търсят на майната си?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Видяха ни, колко пари струваме и че не може да ни се вярва. Няма да оставят Путин да си разиграва коня на Балканите.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Видяха ни, колко пари струваме и че не може да ни се вярва. Няма да оставят Путин да си разиграва коня на Балканите.

 41. 41 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално
 42. 42 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":

  На фона на миналата си слава и значение, дпйче веле сега е един тоталитарен жалък парцал.
  А най смешното е, че докато в немското дв има по-разнообразни материали, българската редакция е символ и еталон за подлизурство и натегачество.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jesuit":

  "Ей сега ще те вкарам в потрес..."

  В "потрес" едва ли ще ме вкараш в този си живот.

  Това, което цитираш, е някаква глупост, за която някакви чантаджии са взели някакви пари. Те срещу пари са готови и за "джендъри" да пишат, и да изкарат АЕЦ Белене необходима и полезна за българската икономика.

  Вероятно ме смяташ за елементарен колкото теб, ако очакваш да падна от стола след "разкритието" ти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Значи започва кампанията за първия циганин-президент.

  Само да питам - КОстов ли ще избираме, или за тотално нов ще става дума?
  Мерси.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 45. 45 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jesuit":"Ей сега ще те вкарам в потрес..."В "потрес" едва ли ще ме вкараш в този си живот.Това, което цитираш, е някаква глупост, за която някакви чантаджии са взели някакви пари. Те срещу пари са готови и за "джендъри" да пишат, и да изкарат АЕЦ Белене необходима и полезна за българската икономика.Вероятно ме смяташ за елементарен колкото теб, ако очакваш да падна от стола след "разкритието" ти.
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  Еми че е джендърска измишльотина на нещо си към БАН, така е. Що не го написа под другия материал?
  А дали са чантаджии, дали са грантаджии, които са взели едни пари разликата не е голяма.
  Не очаквам ти да паднеш от стола, а този. който си мисли че ти ще защитиш позицията му.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  и аз мисля така Това не е случайно, явно според техните анализатори се готвим да кривнем от правия път

  гошо
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  защото може отново да пали единствено Балканите и все по малко Украйна . глупостите дето съборили комунизЪма вървят единствено в 0.8-1.3 % . просто подкрепиха комунистите да разграбят страните си , и които въпреки опитите не назначиха местни Ив.К бяха брутално нападнати . не случайно назначиха и съиздатели , до един синчета и "преподаватели" . факт . и Пеевски вече е съиздател

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  До коментар [#27] от "musashii":На фона на миналата си слава и значение, дпйче веле сега е един тоталитарен жалък парцал. А най смешното е, че докато в немското дв има по-разнообразни материали, българската редакция е символ и еталон за подлизурство и натегачество.
  —цитат от коментар 42 на Емил Емил


  Статиите на ДВ за България, спокойно могат да бъдат квалифицирани, като антибилгарски пасквили.
  Не, че нямаме кусури, но ДВ акцентират само на кусурите.

 50. 50 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#37:"Jesuit"]
  —цитат от коментар 46 на puhpuhan4o
  Проблемът на либерастите е, че всеки се смята за по-по-най-най, затова и объркан нравствен модел и объркана логическа мисъл са типични при тях.Така и се стига до положението гейове да защитават ислямисти, при които пък е спорт да ги трепат като ги хвърлят от покриви на високи сгради. Или радикални феменистки да се борят за прокарването на най-радикалната патриархална идеологическо-социална структура (исляма), създавана някога.Но вместо дългото определение може да бъде съкратено всички това до едно: "либерасти". Модерно му: "джендъри". По старо му: "квартални идиоти".[/quote]

  Прав си. "Всичко което можеше да се обърка в ЕС, се обърка."
  Цитирам ти Сорос по памет.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/31/3289854_kak_soros_obama_i_makron_stanaha_loshite_proroci_na/

 51. 51 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Явно пропгандата не хваща дикиш в България и Румъния, та вкарват още сили за създаване на положителен соацилистически джендър образ на САЩ е нашите 2 държави. хахах :-)

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Пак стамбулската. Май залогът е по-висок и от очакваното.

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Дойче веле и свободна европа се завръщат в българия! Да не би да ни чака нов десети ноември!
  —цитат от коментар 12 на ban


  Не ни чака нов 10.11, но наистина имаме нужда от истински "10.11.!

 54. 54 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Като чу за Свободна Европа, форумната милиция се хвана за кобура.😆😆😆😆😆😎
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz

  Недей така. Аз и ти и другите евроатлантически милиционери, горещо подкрепяме завръщането на дойче веле оф америка. Разбийш ли ...

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#24] от "ban":

  "Айде, тичайте у форумите на свободна европа и дойче веле! "

  Дойче веле премахнаха форумите си, нещо не им допадна мнението на читателите :)

 56. 56 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#30] от "balgariez":

  :))))))
  ++++++++++++++++
  Смях се до сълзи!

 57. 57 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Весело

  Корупцията в САЩ е несравнимо по-голяма от тази в България и аргументите за оправдаване на опита за намеса във вътрешните ни работи звучат смешно и жалко :) Съмнявам се, че изобщо могат да бъдат конкуренти на български компании в бранша, но нека се пробват, няма лошо :)
  —цитат от коментар 35 на svoboden


  Така е.

  Като те спре катаджия в САЩ не може да му бутнеш 20 лева.

  Иска 20 долара.

  Ужас.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 58. 58 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  [quote#34:"Julian Mall"][/quote]

  Ми незнам, ама последната държава, обявила война на България и след това държала я под окупация 45 години е русия, не Турция.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 59. 59 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Весело

  До коментар [#17] от "FourOhFive":До коментар [#23] от "EU defender":Нещо по конкретно може ли да кажете, или сте прости ботове! Айде, тичайте у форумите на свободна европа и дойче веле! Що се отнася до революциите, исторически винаги от тях чечелят мошениците!
  —цитат от коментар 24 на ban


  Ти тичай в РабФака да доучиш българския правопис. Имаш ли завършено трето отделение?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Ако РСЕ си поставя като главна цел да ни агитира колко хубаво е да си педер@с както се надяват от Дневник рискува да изпадне в същото жалко положение в каквото е Deutche Welle.

  Отмина времето когато гледахме /някои/ с зяпнала уста Големият Брат и вярвахме на всеки качил се на трибуната на Александър Невски и извикал "Долу БКП!". Отмина след като видяхме колко ченгета се бяха наметнали с псевдо демократични западни ценности. След като видяхме как приказките за свободна конкуренция и свобода на движението на хората бяха загърбени от западни лидери веднага след като се оказа, че така сме сериозна опасност за нечии интереси. След като безсрамно ни лъжеха за "нещастните бежанци" а виждахме с очите си едни нагли нашественици.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дойче Веле България последните години се трудиха усилено за да изградят силно недолюбван имидж, заради тенденциозните си чисто идеологически писания.
  Последните, дори само литературно, като текстове са на посредствено ниво. С нищо не блестящи стилово, неизненадващи като похвати, куцащи като логика и доводи.
  Свързването на новата свободна европа с ....ТОВА дойче веле, не мисля че е много престижно.

  Както и да е. Ако обаче толкова държат да се закопаят, трайно и дълбоко, като продължават да упорстват с ИК, на всичкото отгоре със същите те изтъркани и доказано оборени доводи, та ако са решили пак да досаждат с тези глупости - никой не може да им помогне.

  В българия са труп.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  Тецовете Ти се управляват от офшорки,със седящи КаГеБисти в борда на директорите им.Тежко и горко на такива като теб и Волгин с РСЕ

 65. 65 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Гръмко заглавие. Америка се завръщала. А то какво било - пак либтард шизофрении. След като Дойче Веле тотално се компрометира, а Америка за България е синоним на грантаджии със свалени гащи (по модерному - джендъри), то на някого му е дошла брилянтната идея да вкара в действие тежката артилерия. Радио Свободна Европа. Има хора, за които тези три думички са наистина нещо много ценно и свято, и тия хора не са малко. Истински демократи, които се отвращаваха от тоталитаризма. Много жалко, че сега в тази опаковка очевидно се готвят да увият вмирисаната си, озлобена, гнусна трансджендър пропаганда. Наистина жалко.

 66. 66 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1891 Весело

  смърт на америка
  —цитат от коментар 62 на jpe57573266


  Вие от 1917-та година викате "смърт на Америка", а то Сесерето взе че умря, и то по най-грозния начин - от глад.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Прав си. По-ефективно ще е да пратят един отряд килъри, които да унищожават руските куросмуци и техните командири в България. Като избият 100-200 останалите помияри, ще се покриете в дън земя
  —цитат от коментар 63 на Viva la Evolution


  Това за което си мечтаеш турците вече го вършат ако недай боже открито ни окупират такива като теб ще са първите туркофили!
  До коментар [#63] от "Viva la Evolution":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#34:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 58 на FourOhFive
  Ми незнам, ама последната държава, обявила война на България и след това държала я под окупация 45 години е русия, не Турция. [/quote]

  Определено Турция е миролюбива държава?! Даже във ВСВ не е участвала защото ПСВ и държи влага! Но това не и попречи да окупира Северен Кипър и Северозападна Сирия и открито да мечтае за възраждане на Османската империя!
  До коментар [#58] от "FourOhFive":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2191 Весело

  Непохватен опит DW да пришие себе си към миналата слава на "Свободна Европа". В онези времена в България слушаха дори Корнел Кирияк от румънската секция хиляда пъти повече от немските полуопозиционни полужурналисти.

  Показателно е също, че дойчовците трескаво тичат пред вятъра, внушавайки неща, които още не сме видели кое как точно ще бъде в практиката.

 70. 70 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#69] от "Lemmy":

  Нека тичат напред в областта на технологии и иновации.
  Немското дойче веле покаьва такива неща, за разлика от чисто пропагандното българско.

  Не да ни пробутват псевдонаучни леволиберални повърни и проамериканска политическа пропаганда.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "Когато медиите се използват за прокарването на съмнителни интереси, както показа и манипулираният дебат за Истанбулската конвенция, е важно да има коректив. "Дойче веле" превежда ФАЦ за завръщането на РСЕ в България и Румъния."

  Статия която започва така, изобщо няма нужда да я чета нататък! Докато не престанете да подценявате хората, няма и да променя това!
  Писна ми псевдо интелектуалци, някои от които с досиета, да ми се бъркат в определянето на приоритетите ми!
  И изобщо не съм ляв, десен, русофил, русофоб, американофоб, германофил..., а държа на България повече от всичко! Рано или късно ще си я върнем от психопатите, крадците, лъжците и бандитите!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 73. 73 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#72] от "traveler1":

  'Манипулирания' дебат за ИК, скрива и отклонява основните проблеми на ИК:

  1. С ИК искат да заменят българското правно значение на думата пол.
  Според нашата правна система, понятието пол, граждански пол, означава биологичен пол.
  На личните ни документи се превежда на английски като 'секс', не като джендър.

  2. С ИК искат да наложат външна неизборна организация (гревио) да има правомощия над националните институции.
  Това нарушава суверенитета на БГ и заобикаля волята на гражданите и.

  Ето така се манипулира дебата за ИК, от защитниците и.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 74. 74 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#66:"FourOhFive"][/quote]

  Кой ви би вас либералите през пръстите да давата пари на Ленин и шайката му метежници с юдейски произход? Добре, че после дойде Сталин, та да ги разчисти малко и пооправи отношенията със САЩ.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 75. 75 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Случи се друго. Русия чрез RT и интернет зае място в сегмента. Нужни са повече свои хора и влияние. Радио вече не става. Телевизия ще пуснат. Не знам със закуските за океана какво ще стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK