Това ще засегне и български майстори в Германия

Това ще засегне и български майстори в Германия

© Асен ТоневЗидари, бояджии, фаянсаджии: в Германия немалко българи изкарват хляба си като майстори. Не всички обаче имат сертификат. През 2004 това условие за създаване на фирма отпадна. Днес Германия съжалява и иска да го върне, пише Клаус Улрих за "Дойче веле".


През 2004 година Германия беше обхваната от истинска треска за създаване на частни фирми. Само в сферата на занаятчийството възникнаха над 40 000 нови предприятия - близо пет на сто повече, отколкото през 2003. В много от случаите хората, намерили изведнъж куража да основат собствена фирма, бяха източноевропейци. Мотивираха ги две важни решения: източното разширяване на ЕС и промените в германското занаятчийско право, които позволиха в редица браншове хората да могат да основават собствени фирми, без да притежават сертификат за упражняване на съответния занаят - т.нар. майстербриф (Meisterbrief).


На 1 май 2004 към ЕС се присъединиха осем източноевропейски страни. Техните граждани вече можеха да идват в Германия и да живеят тук. В първите години след разширяването обаче те нямаха право да започнат работа в страната - германското правителство наложи това ограничение заради високата безработица по онова време.
Широко отворени обаче бяха вратите за онези, които бяха готови да създадат собствен бизнес. До 2004 занаятчийските професии, за които задължително се изискваше сертификат, бяха общо 94. В годината на голямото източно разширяване на ЕС това условие отпадна за повече от половината. Днес такъв сертификат се изисква само за 41 занаятчийски професии. В останалите 53 бранша т.нар. майстербриф не е задължителен.


Новоосновани занаятчийски фирми имаше и след 2007 - след приемането на България и Румъния в ЕС. Много българи и румънци също започнаха да изкарват хляба си като майстори. Едни отвориха фирми, други работеха с т.нар. гевербешайн (разрешително за извършване на занаятчийска дейност, за чието издаване не се изисква сертификат). Днес статистиката изглежда така: от 2003 до 2004 броят на занаятчийските предприятия, за които не се изисква сертификат, е нараснал от 74 940 до 102 568. През 2017 година пък е достигнал 244 273. "Много чираци и занаятчии от чужбина основаха частни предприятия в Германия", посочва за ДВ експертът по професионална квалификация от Института за германска икономика Дирк Вернер. В занаятите със задължителен сертификат за упражняването им броят на фирмите е останал почти непроменен: 587 762 през 2003 година и 574 086 през 2017 година.


Германия допусна грешка


Според информаци на ФАЦ, управляващата коалиция в Германия иска отново да въведе като условие за създаване на частен бизнес задължителния сертификат за упражняване на занаят. Това намерение е записано и в коалиционния договор. "Премахването на задължителния сертификат за упражняване на занаят беше грешка", посочва пред изданието вицепредседателят на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Карстен Линеман. Според него, качеството на работата в занаятчийските предприятия се е влошило, освен това не се подготвят достатъчно млади кадри. От Социалдемократическата партия (ГСДП) споделят позицията му. "Клиентите трябва да са сигурни, че майсторът, когото са ангажирали, действително е квалифициран за дейността, която извършва", казва председателят на фракцията на ГСДП Зьорен Бартол.


Централният съюз на германските занаятчии (ZDH) гледа критично на развитието от последните години. "Промените, въведени преди 14 години, оставиха осезаеми следи в много от засегнатите занаяти: качествено и количествено по-малко специалисти, по-малко обучени нови кадри и не рядко оплаквания относно качеството на занаятчийските услуги", казват от ZDH. Експертите казват също така, че надеждите не са били оправдани. Навремето се очаквало, че покрай промените броят на специалистите ще нарастне, но всъщност е станало точно обратното. "Специалистите са и ще продължат да стават все по-малко. От това страдат клиентите на занаятчийски услуги и продукти", подчертават от Централния съюз на германските занаятчии.


Признават ли дипломите от чужбина?


Ханс-Йорг Хенеге от Търговската камара в Дюселдорф смята, че в дебата трябва да се вземат предвид мащабите. "Занаятите, за които днес важи задължителният сертификат, генерират 90 на сто от занаятчийския оборот. За предприятията, които може би ще влязат в списъка на тези, за които отново ще важи задължителният сертификат, трябва да се разработят практични правила за прехода към допълнителна квалификация. Трябва да ги предпазим от закриване", смята Хенеке.


Той подчертава, че и сега са налице алтернативни възможности за придобиване на задължителен сертификат в занаяти, за които важи такова условие. Така например в Германия се признават някои квалификации, придобити в чужбина. А т.нар. "разпоредба за опитни занаятчии" позволява на майстори с достатъчно професионален опит да основават собствена фирма или да поемат предприятие от германец.


Трудно е да се прецени какви последици би имало връщането на задължителния сертификат за занаятчийските професии върху сегашната трудова миграция от Източна Европа. Особено що се отнася до строителните работници. Според Ханс-Йорг Хенеке, някои източноевропейци може би ще се насочат към нерегулирани професии или работа на черно.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4604 Неутрално

  Интересно, ако Кънчо Истината, направи соц. проучване, колко български роми в последните години са намерили работа и продължават да работят в Германия? Фактическия резултат от изследването ще е поразителен... Постоянно живеещите български граждани от ромски произход в България е намалял наполовина.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  За 7 години българските граждани в Германия са се увеличили с 250 хиляди и сега са 310 хиляди.Плюс 20 хиляди с немско гражданство.Повечето са цигани.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  От една страна - добре. От друга - това е ограничаване на пазарната инициатива и против правилата на ЕС...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Никой в Германия вече не желае да бъде самонает, т.е. със "свободна професия" както казваме в България. Всички искат да са на трудов договор. Данъците в Германия са нечовешки, а здравната застраховка е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ВСИЧКИ (престъпление е ако не си плащаш здравната осигуровка). А сега да ви кажа и колко е тя - най-евтината е 356 евро на месец ( това е само здравната осигуровка без данъците). Ако си самонает, трявба да изкарваш страшно много пари за да си го позволиш точно в Германия.

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  ъъ това ония Макарон ли го писал или някъде другаде това за транспорта ли се отнася или за нещо друго ???

  хайде отече и свободният пазар на труда :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  някак си ми изниква в главата думата ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Хората искат квалифицирани кадри и високи изисквания, какво лошо има. Само тука, хванати от улицата стават специалисти по всичко.

 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  Хората искат квалифицирани кадри и високи изисквания, какво лошо има. Само тука, хванати от улицата стават специалисти по всичко.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  я прочети пак и помисли точно кога го поискаха тоя "квалифициран труд"

  "Новоосновани занаятчийски фирми имаше и след 2007 - след приемането на България и Румъния в ЕС. Много българи и румънци също започнаха да изкарват хляба си като майстори. Едни отвориха фирми, други работеха с т.нар. гевербешайн (разрешително за извършване на занаятчийска дейност, за чието издаване не се изисква сертификат). Днес статистиката изглежда така: от 2003 до 2004 броят на занаятчийските предприятия, за които не се изисква сертификат, е нараснал от 74 940 до 102 568. През 2017 година пък е достигнал 244 273"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  От една страна - добре. От друга - това е ограничаване на пазарната инициатива и против правилата на ЕС...
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Моля за пояснение: Против кои правила на ЕС по-точно?
  Обратното е: Не може всеки да се прави на майстор. Дори да оставим настрана лекарите (ще отидете ли при лекар без диплома?), няма как всеки да прави кофраж или да ремонтира бойлер. В България е грешният подход, не в Германия.

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1363 Любопитно

  [quote#9:"PisnaMi"][/quote]

  Съгласен но как така преди не пречеше и изведнъж стана голяма пречка това в въпроса ???

  тук е ключа от палатката ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#2] от "musashii":
  Така де, повечето са цигани, ама и немците се усетиха. Занаятчии, а?!😡.
  Дет' се вика, кога станаха калайджии, кога им почерне задника!😁

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#4] от "olga_kokoshkina":

  Вие живеете в Германия и сте самонаета?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#9] от "PisnaMi":

  И на заварчик също.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4976 Неутрално

  До коментар [#6] от "mititu":

  "Протекционизъм" или защита на потребителите на занаятчийски услуги? Оценете сам!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4976 Неутрално

  До коментар [#4] от "olga_kokoshkina":

  Не зная как е медицинската помощ и колко са осигуровките в Германия, но и на най-големия си враг не пожелавам да има нужда от медицинска (стоматологична е дори много по-страшно) помощ в САЩ, ако няма частна застраховка! Колега прие майката на съпругата си (унгарка) в Хюстън. Жената е пенсионерка и има пълна осигуровка в Унгария, но не и в САЩ. Има хипертония и нужда от преглед. В единствената болница, достъпна да неосигурени в Хюстън (многомилионен град) и дават час за след 6 месеца. Та тя ще умре до тогава! Плати $7000 само за диагностика! Българската НЗОК е супер връхтъ!

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  До коментар [#6] от "mititu":"Протекционизъм" или защита на потребителите на занаятчийски услуги? Оценете сам!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Най-вече защита на едрия бизнес. Да не може семейна фирма с труда на семейството да пазари и направи една цяла къща,т.е. да затвори цикъла. Ти може да си способен да построиш къща от основите до боядисване,фаянси, инсталация на бяла техника,водопровод и електрика, но властите няма да ти разрешат да правиш всичко това, ако не притежаваш всички сертификати или лицензи, както е в Америка. По едно време се бях хванал да ги броя- строителен, бояджийски, водопровод, електрика, климатици, покриви, бетонджийски и т.н. и бях стигнал до 25 вида лицензи. Навремето хората са строили замъци без лиценз, сега една барака да построиш ти трябват 5-6 лиценза. А тези лицензи за да ги имаш, за всеки един от тях трябва да си работил съответния занаят 4 години, работодателят да ти попълни документите, че всичко можеш, после държиш изпит и после плащаш годишна такса. Никой не е в състояние да придобие и поддържа всички необходими лицензи,за да строи цяла къща и така директно малките строители се разкарнатт от пазара и хората винаги трябва да работят за някой друг. Остават онези,които наемат работници,фамилният бизнес е унищожен чрез системата на лицензиране. Хората принудително са закарани при капиталиста и при евреина банкер. За последния е кошмарно фамилни фирми да строят къщи и в един момент да започнат да строят със собствени средства, а малко по-късно да продават къщи на изплащане.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5834 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Ами върни се в България щом толкова ти харесва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5834 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  И ти можеш да се върнеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интересно, ако Кънчо Истината, направи соц. проучване, колко български роми в последните години са намерили работа и продължават да работят в Германия? Фактическия резултат от изследването ще е поразителен... Постоянно живеещите български граждани от ромски произход в България е намалял наполовина.
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Ако е така, само се моля и останалата половина да го последва.

  Между другото, в Македония къде са мургавите братя, че нещо се не видят и чуват?

 20. 20 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#16:"gozambo"][/quote]

  На времето не са имали лицензи /тапии/, но са имали чест и слава, име, може би затова замъците и другите обекти още стоят - уста Кольо Фичето е пример, който на съвременните му наследници дюлгери не се харесва да припомнят "Ако не построя моста по терка си...". Много по-лесно е свобдно инициативно да правиш течащи оберлихти /Ларгото/, вълнообразни асфалтови покрития /Цариградско море/, криви и неравни тротоари с джвакащи плочки /навсякъде, вкл. НДК/ и т.н. Но не е луд, който яде зелника, а който му го дава.

 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2785 Весело

  Да видим как германците ще спрат циганизацията на майсторите ?

  Щото сичкото нашто мангал е башмайстор ...

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Като въведат сертификат какво очакват да се случи?

  Да се качат цените, щото малко хора ще могат да си извадят сертификати. При което средния дойчо дето не му се бачка като занаятчия да се напъне и да стане занаятчия ли?

  Щото в момента тези дейности се извършват главно от поляци/полски фирми + други източноевропейци.

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#22] от "realguru":

  Като се въведат сертификати ще се продават курсове за дипломи, а след това изпити - на две или три години акредитации. В цял свят така се прави. Ако искаш дс работиш ще учиш и ще поддържаш знанията си, а не да се правиш на майстор Колю Фичето.
  Освен това се развива и бизнеса с образованието. Ето например един плочкажия смятате ли че не трябва да е подготвен? Бихте ли си викнали да ви направи банята Мюмюн от Поликраище или бихте се доверили на лицензирания и сертифициран майстор - хер Гюнтер от Гелзенкирхен? Ако сте андерешковци, ще вземете Мюмюн, а после ще викнете хер Гюнтер да оправи поразиите на първия, това ще ви струва тройно ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#23] от "KFC":

  Само защо реши, че "майстора" от Поликраище ще се казва точно Мюмюн, а не Асен или Освалдо например. Ромите в северна България носят основно български имена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK