Католическата църква се обяви против смъртното наказание във всички случаи

Католическата църква се обяви против смъртното наказание във всички случаи

© Tony Gentile, ReutersКатолическата църква официално промени днес позицията си за смъртното наказание и го обяви за напълно недопустимо при каквито и да е обстоятелства, предаде агенция "Ройтерс".


Католическото учение в продължение на векове допускаше осъждането на смърт в крайни случаи, но позицията на Църквата започна да се променя по времето на починалия през 2005 г. папа Йоан Павел Втори.


Ватикана заяви, че изменя учението си, за да отрази пълното противопоставяне на папа Франциск срещу смъртното наказание.
Според изменения текст на катехизиса на Католическата църква "смъртното наказание е недопустимо, тъй като то посяга на неприкосновеността и достойнството на човешката личност".


Очаква се новостите в катехизиса да срещнат сериозна съпротива от католиците в страни като САЩ, където много от тях подкрепят смъртното наказание./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1882 Любопитно

  Не разбирам как църквата е могла да подкрепи смъртното наказание.

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  А Жана Дарк, Джордано Бруно, Ян Хус и десетките хиляди изгорени в клади за недоказано вещество защо бяха екзекутирани тогава? Църквата е избила толкова народ, колкото САЩ и повечето държави, където се практикува наказанието, не могат да стигнат никога. Само Китай остава световен лидер по екзекуции по политически причини. Но какво са някакви си 10-20 хиляди души на година, като имаш 1 милиард население?

  Смъртното наказание ужасява всеки престъпник. Обикновено се дава за най-тежките престъпления - предумишлено убийство, серийни убийства, извършено убийство с изнасилване и жестокости. Както и да погледнем извършителите на тези престъпления не ценят живота и няма защо да живеят. Затова някои щати в САЩ все още имат акъл и си поддържат тази присъда. Останалите са наивници кто нас европейците - със затвор ще лекуваме тежки престъпници.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Спокойно, Деситу Иванчева няма да има смъртна присъда...

  ...
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Смъртно наказание има право да налага само и единствено Бог!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Учил съм го, но той е толкова обширен, че не помня какво пишеше в моят Катехизис за смъртното наказание. Нас ни учиха на тайнствата на светото причастие, на изповедта, все стандартни неща. Определено беше обаче отпреди времето на 2005 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lou":

  Колега, имам въпроси: Съществуват ли според Вас съдебни грешки? Възможно ли е съд да постанови присъда и след време да се установи, че не осъдения е извършил престъплението, за което е бил осъден? Какво да се направи при изпълнена смъртна присъда на невинен човек? Благодаря за отговора!

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  Доживотна присъда с тежък труд сигурно е по добре от смъртната и добре са го разбрали и приели католиците.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  Приятелю, не е съвсем и не е точно така. В смисъл, че може да се погледне и другояче. Доживотният затвор без право на помилване не е опит за превъзпитаване на престъпници. Очевидно е, че и ако ликвидирате престъпника, и ако го оставите до края на дните му зад решетките на Вас Ви е все едно дали ще се превъзпита или не. Не е много сигурно и дали присъдата до живот е по-лека от смъртното наказание - никой не е докладвал за разликата. Разбира се, че желанието да бъде ликвидиран един доказан престъпник е напълно нормално. Но има и другото разсъждение - Господ съди хората след края на живота им, както той го е отредил. Кои сме ние да бъдем по-бързи съдници? Имаме ли право да се месим в Божиите дела и да отнемаме живот, който не сме дали? Ами може и така да се каже - отказът от смъртното наказание всъщност е финтиране на Господа докато той си свърши работата.

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":Колега, имам въпроси: Съществуват ли според Вас съдебни грешки? Възможно ли е съд да постанови присъда и след време да се установи, че не осъдения е извършил престъплението, за което е бил осъден? Какво да се направи при изпълнена смъртна присъда на невинен човек? Благодаря за отговора!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  1. Съдебни грешки стават, но днес има ДНК, видеокамери навсякъде, GPS, мобилни клетки на клетъчните телефони. Има развита криминология, дори в САЩ от 20 години имат особена практика - всеки осъден дори за шофиране в пияно състояние дава ДНК проба и отпечатъци, които се събират в един огромен архив. Когато стане престъпление, когато се намерят на местопрестъплението следи под ноктите, косми, отпечатъци, ДНК, се сравнява с архива. Има дори случаи престъпник да бъде намерен не с неговата ДНК, а с тази на негов роднина, който е бил регистриран за престъпления. И още нещо - смъртно наказание в САЩ за убийство първа степен се търси само и единствено при абсолютни доказателства, които са неоспорими. За всички други се търси втора степен или споразумение с обвинения. Смъртно наказание се търси и за серийни убийци, което е логично. Съдебни грешки са възможни, но малко вероятни.

  2. Дали е имало наложена присъда и после отменена? Имало е. Много случаи в САЩ. В такъв случай на осъдения се заплащат огромни суми обезщетение. Но това е рядкост, както казах.

  3. При постановяване на смъртна присъда се чака около 20-25 години средно, преди да се изпълни. Поне така е в демократичните държави. За Китай и КНДР не говорим, то е ясно. Макар че никой няма информация колко хора да екзекутирани в Китай всяка година, пази се дълбока тайна. Но в САЩ се чака близо четвърт век. Ако е станала грешка, няма как за толкова време да не се намери. После започват и игрите на осъдения да отлага екзекуцията, които успяват за няколко години и после все пак инжекцията. Ако не е починал дотогава. Така че, няма как един осъден на смърт да бъде екзекутиран, преди да му бъде даден срок да докаже невинността си, ако е невинен.

  4. Все още не съм чул в коя да е демократична държава да има екзекутиран, който после да се е доказало, че е невинен. А ако има такъв, то наследниците му ще получат десетки милиони обезщетение.

  Нека не сравняваме смъртното наказание в демократичния свят с това в тоталитарните общества. Белене беше аналогът на смъртно наказание в България, но там не попадна нито един убиец, а само политически затворници. Както е сега в КНДР или Китай. Не съм американец, но подкрепям с две ръце американците за смъртното наказание.

  Не знам дали някой следи, особено от калифорнийските колеги във форума, но през последните 2-3 години отново започнаха издирването на прочутия сериен убиец от Златния щат и го намериха. Между 1974 и 1986 е убил 12 души, изнасилил 50 жени и направил 120 обира. Истински ангел. В момента заподозреният е на 72. Този човек не заслужава ли електрически стол? И познай, колега, как го намериха. С ДНК и архив на генетични данни. Та, говорим си за съдебни грешки и невинни екзекутирани?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#9] от "Lou":

  Ако Вас Ви осъдят на смърт погрешно и Ви екзекутират обещетението, което близките Ви ще получат дали ще Ви върне живота?

 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":Ако Вас Ви осъдят на смърт погрешно и Ви екзекутират обещетението, което близките Ви ще получат дали ще Ви върне живота?
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Ами няма за какво да ме осъдят, защото не съм извършвал капитално престъпление - убийство, убийство с изнасилване, убийство по жесток начин и т.н. Ако има престъпление, се изследва ДНК. Точно с ДНК се залавят над половината престъпници в САЩ. Защото това е етикетът на всеки от нас, съдържаме го във всичко - косми, плът, телесни течности. Но дори някой да бъде осъден, присъдата ще се изпълни след 20-30 години. Предостатъчно да се докаже невинност. Явно не сте прочели предишния ми коментар, където ясно го обясних.

  Един от любимите ми канали у дома е ID Extra - там се показват много подобни поредици за разследвания на убийства. Понякога дори и аз се шокирам от жестокостите. През 70-те, 80-те и 90-те са били извършвани много тежки престъпления в САЩ, много неразкрити убийства, но със събрани доказателства - отпечатъци и ДНК. И от началото на новия век масово се отварят стари случаи, ца да се сравнят тези следи с архивите и да се открият извършителите. Има голяма разкриваемост на подобни случаи. Повечето от извършителите получават тежки присъди. Но за най-жестоките престъпления в щатите със смъртно наказание се дава само една присъда. Дори в редица случаи самите извършители си признават и за други престъпления, за да сключат сделка и за избегнат инжекцията. Ето какъв стимул дава това наказание.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Идеята да няма смъртно наказание спочива в идеята за осъзнатото изкупление и покаяние. Има езотерично /окултни измерение. Затова се заменя с доживотен затвор.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#11] от "Lou":

  Т. е. смятате, че няма осъдени на смърт (и екзекутирани) поради съдебна грешка?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4360 Любопитно

  До коментар [#11] от "Lou":

  Дори и един, единствен осъден по погрешка на смърт и екзекутиран (дори само един случай в цял свят) е за мен аргумент, достатъчен да световна забрана на смъртно наказание! Само Бог има право да отнеме живот!

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lou":Т. е. смятате, че няма осъдени на смърт (и екзекутирани) поради съдебна грешка?
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Явно Вие го твърдите, че има. Но по правилото на аргументирания спор, трябва човекът, който твърди нещо, да даде аргументи за своята теза, а не противникът. Покажете ми един такъв случай за екзекутиран след съдебна грешка през последните 50 години да речем. Тук не говорим за онези, които са осъдени и твърдят, че са невинни. В затвора всеки е невинен, знаем го... А за онези, които са доказано невинни с факти и доказателства, но екзекутирани. Един случай да видим. Покажете ми. Защото в съда фразата "ако това се е случило" не важи. Питайте всеки юрист да Ви го каже.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 16. 16 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А кога катлическата църква ще се обяви против педофилията?

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lou":

  "Един от любимите ми канали у дома е ID Extra..."

  Ей, я да оставим смъртното наказание - и аз го гледам. ("Не аз избрах убийствата, убийствата избраха мен"). И знаете ли какво ми е направило най-силно впечатление? Това, което сте посочили - че се отварят стари случаи. Ама нали сте разбрали защо - за убийството в САЩ няма давност! А и друго - там могат да Ви осъдят дори при отсъствие на преки доказателства, само по косвени улики (circumstantial evidence). Вярно, че трябва да се натрупат доста, но все пак се е случвало. Но навярно си спомняте, че има и разкази за полицейска и прокурорска немарливост и недобросъвестност и за несправедливи присъди.

 18. 18 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#1] от "half truth":

  Справка папа Луций III

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Весело

  Смъртното наказание добре.

  Но знаят ли поместните редактори, че Берголио е смъртен враг на джендър идеологията? Май не. Да им припомним:

  "Ние преживяваме момент на унищожаване на човека като образ на Бог. Едно е да се разбере човешката слабост и сложността на живота, а съвсем друго е да се приемат (джендър) идеологии, които се опитват да прекъснат връзката между неразделими аспекти на реалността. Нека не попадаме в греха да се опитваме да заместим Твореца. Ние сме същества и не сме всемогъщи. Сътворението се е случило преди нас и трябва да се приеме като подарък. В същото време сме призовани да защитим нашето човечество и това означава, на първо място да го приемем и да го уважаваме, така както е било създадено."

  Бан за папата!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  "Католическото учение в продължение на векове допускаше осъждането на смърт в крайни случаи, но позицията на Църквата започна да се променя по времето на починалия през 2005 г. папа Йоан Павел Втори."

  Един от многото въпроси и теми по които Ватикана променя своята позиция с течение на времето. Доказателство, че църквата се развива, а не закостеняла институция. Браво на папа Франциск! Най-добрият от много години насам! ♥️✝️

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4235 Весело

  До коментар [#19] от "Lemmy":

  БАН на глупостта и невежеството! 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Смислено обяснение, но едва ли заради това...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lou":

  8 души, които са екзекутирани и по-късно е установено, че са невинни
  https://stories.avvo.com/crime/murder/8-people-who-were-executed-and-later-found-innocent.html

  Шокиращ брой невинни хора са осъдени на смърт - установява проучване
  https://www.huffingtonpost.com/2014/04/28/innocent-death-penalty-study_n_5228854.html?guccounter=1

  Екзекутиран, но вероятно невинен
  https://deathpenaltyinfo.org/executed-possibly-innocent

  Невинен, но екзекутиран
  https://www.huffingtonpost.com/barry-scheck/innocent-but-executed_b_272327.html

  Според самите осъдени доживотен затвор без право на замяна е по-тежко наказание, отколкото смъртната присъда. Преди време бях чела аргументите за такава теза, посочвани от анкетираните в американски затвори: екзекуцията е еднократен акт, но доживотната присъда трябва да се живее ден след ден незнайно колко години.

  "Животът в затвора не е живот." Осъден на смърт затворник казва, че иска летална инжекция, която никога преди това не е била използвана в САЩ
  https://www.yahoo.com/news/apos-life-prison-isn-apos-205215353.html?guccounter=1

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Весело

  Католическата църква се обяви против смъртното наказание във всички случаи. И против абортите също! 😜

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  Чедата на Дарвин нямате думата. 🐒

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4235 Весело

  До коментар [#25] от "Lemmy":

  Маймунке предлогам, че визираш себе си. 🦍

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK