Петгодишната суша отново изправя Израел пред изпитания

Петгодишната суша отново изправя Израел пред изпитания

© Associated PressГодини наред в Израел населението беше предупреждавано да пести водата с послания като тези: "Вземайте по-кратък душ!"; "Садете издръжливи на суша растения!"; "Пестете!". После Израел започна засилено да влага средства в технологии за преработка на морска вода и уверено заяви, че е решил проблема чрез водите на Средиземно море.


Сега продължаващата вече пет години суша подлага на изпитание тази стратегия. Фермерите изпитват затруднения, а обемът на най-важните водни басейни намалява.


Това е сложна ситуация за страна, която заема челни позиции в технологиите за обезсоляване в сух регион, където водата е изключително важен геостратегически въпрос и е включен със специални клаузи в мирните споразумения.
"Никой не е очаквал пет години подред суша, така че въпреки възможностите ни за обeзсоляване положението остава много сериозно", каза енергийният министър Ювал Щайниц.


Според някои технологичният капацитет на Израел може да не е достатъчен да надвие природните сили. Страната се намира в Близкия изток - един от най-безводните региони в света. Традиционно Израел разчита на кратък дъждовен сезон всяка зима, за да попълни ограничените си запаси.


Заради годините на намалени валежи много спадна нивото на Галилейско море - основния източник на вода за Израел, и страната престана да изпомпва вода от него за националната си система.


Сушата стана причина да пресъхнат и някои от притоците на река Йордан, която се влива веднъж на юг в Галилейско море, а после течението й продължава, виейки се още 360 км в южна посока, за да се влее окончателно в най-ниската точка на Земята - Мъртво море.


Фотогалерия: Сушата изцежда живота в австралийските ферми >


Тези библейски водни басейни са от ключово значение за оцеляването и стабилността на Израел, Йордания и палестинските територии, но те все по-бързо пресъхват, до голяма степен поради климатичните промени, увеличаващото се население и засиленото използване на водата за земеделие.


За да постигне надеждно снабдяване с вода, Израел от 2005 г. е открил пет станции за преработка на солена вода и през следващите години възнамерява да увеличи броя им. Сега около 40 процента от питейната вода в Израел се получава чрез обезсоляване, а към 2050 г. се очаква този дял да е 70 процента.


Когато сушата беше в началото си, Израел не обръщаше на това голямо внимание, изтъквайки огромните си вложения в обезсоляване. Но в последно време тонът се промени, а през изминалите няколко месеца по телевизията отново се завъртя клип, в който израелците се призовават да пестят водата, понеже - тук отново се използва един от лайтмотивите на предишните кампании - "Израел пресъхва".


Според критиците пестенето на вода - изключително важна мярка в полупустинния Израел - е било загърбено и е било дадено предимство на обезсоляването. "Израел определено изостави пестенето на заден план. Щом се появиха станциите за преработка на солена вода, се възцари измамно усещане за сигурност, а потреблението на вода се повиши", заяви директорът на направлението за водите в неправителствената организация "Израелски съюз за защита на околната среда" Сарит Каспи-Орон.


"Обезсоляването не може да компенсира абсолютно всичко и когато подземните води страдат от засушаването, и когато Галилейско море също страда от засушаване, трябва да се пести", заяви Каспи-Орон.


В миналото при засушавания израелските власти налагаха данъци върху потреблението на вода и поощряваха използването на устройства за пестене. Но този път няма никакви планове да се въвеждат подобни мерки.
Обезсолената вода стига до израелските домакинства в най-населения регион на страната, крайбрежния, както и до някои от жителите във вътрешността. Но в Северен Израел местните все още разчитат на бързо намаляващите природни източници. Засега тяхното потребление не е ограничено.


Петгодишната суша отново изправя Израел пред изпитания

© Associated Press


Буйните някога потоци в Северен Израел сега са съвсем плитки. Според служители на историческия природен резерват "Тел Дан" до два месеца изворите там ще са пресъхнали, което може да се отрази отрицателно на туризма в района.


Сред първите усетили хватката на засушаването бяха фермерите в областта Галилея. Израелските власти въведоха ограничение за използването на вода, това постави под заплаха и без това несигурното им препитание и накара много от тях да преосмислят какви култури да садят.


Фермерът Офер Московиц обикновено съумява да отгледа повече от една култура годишно, но сега за пръв път е избрал да не сади своите зърнени култури, а само авокадо. Но дори и тази промяна се оказва предизвикателство. "Ако дори един ден не поливам авокадовите дръвчета, те започват да вехнат. А ако не ги поливам година, 20 години труд ще изтекат в канала", каза той.


Съществуващата инфраструктура прави невъзможно обезсолената вода да стигне до фермерите на север, заяви Каспи-Орон. Има и други причини да не се залага на обезсоляването. Станциите са изключително енергоемки и скъпи като строеж и поддръжка. Разчитането в такава голяма степен на обезсоляване създава и потенциален риск за сигурността, тъй като една атака срещу станциите например би могла да извади от строя голяма част от водоснабдяването на страната.


Въпреки всичко за Израел тази технология е приоритет. През юни правителството прие план за справяне със засушаването, като първата заложена в него цел е да се увеличи количеството обезсолена вода. В него се предвижда и да бъдат "рехабилитирани" изворите и речните притоци. Заложен е и план от догодина в Галилейско море да се добави обезсолена вода въпреки критиките на някои, че така може да се наруши равновесието на минералите в езерото.


В Израел са оптимисти, че с малко изобретателност сушата може да бъде преодоляна. Проблемът със сушата "ще бъде решен, няма никакво съмнение", каза енергийният министър Щайниц. "Тази материя не е нова за нас. Просто се връщаме към историческата си традиция да сядаме и да търсим решения за водата", заяви той.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Има танкери по 500 000 тона.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4464 Весело

  технологии за преработка на морска вода и уверено заяви, че е решил проблема чрез водите на Средиземно море.
  ======
  Сега е ред на Тръмп. ...да подпише един декрет ,че всички океански води принадлежат на Израел ....и готово....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  Ще има и евреи-мигранти.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Огромен проблем с който в близкото бъдеще ще се сблъскат много страни.Гърция и Кипър съвместно вече 6 години възложиха на свои институти и университети да развиват национална технология за преработка на солена вода.Най далечната точка на гръцката територия от морето е само 135 километра.Разбира се националната стратегия първо предвижда правилното ползване на ресурсите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Нас в казармата се къпехме по веднъж седмичо за благото на Родината. По принцип. Щото, като се случиш наряд пропускаш, а имаше е един период от пет седмици когато банята не работеше. Чуството за дълг притъпява обонянието.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Обетованата земя играе лоши шеги на богоизбраните.За в бъдеще водата ще става все по-скъпа и по-скъпа и ще бъдат добре тези страни, които имат богати водни ресурси.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  От Анадола към Кипър има подводен канал, доставящ на острова чиста планинска вода. Тороската планинска верига съдържа най вкусната вода във Турция.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Знам.Водата е за окупираните територии !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1639 Весело

  "Никой не е очаквал пет години подред суша..."

  Един от фараоните в Стария Завет също не бил очаквал, но Господ му пратил сън, в който седем мършави крави беха изяли 7 тлъсти и др., което Йосиф Яковов му разтълкувал.
  И фараона трупал 7 "тлъсти" години жито по складове, та през 7-те "гладни" години успял да изхрани народа.
  Евреи, четете Библията ! 😇

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2731 Весело

  Отишъл Моше при равина и му казал :
  - Рави тежки времена настанаха , нямам пари даже за мляко за децата ... Не може ли да се направи нещо ?
  Равина отвърнал - Добре Моше , прибирай се в къщи а аз ще се помоля за теб !
  Връща се Моше в къщи и заспива , а на другия ден чудо - пораснали са му гърди с които да дава мляко на дечурлигата !
  На другия ден отива Моше пак при равина и му казва - Рави видях какво си направил ама аз исках само малко пари ...
  Равина го прекъснал - Ааа не бива така Моше ... Голям човек си знаеш евреи сме ... Чудо ще направим , но пари няма да дадем !!!

  ПП. Та ще завали ...

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Обетованата земя играе лоши шеги на богоизбраните
  ======
  Дава им някакъв знак, че не са на прав път.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Сигурен съм че ще се справят, ако те не оцелеят никой друг не може !!!

 13. 13 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  Ще се справят, със сигурност и от пустиня направиха оазис, при нас ще се случи обратното, ако не внимаваме...

 14. 14 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1337 Весело

  До коментар [#6] от "proza":Обетованата земя играе лоши шеги на богоизбраните======Дава им някакъв знак, че не са на прав път.....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Аллах акбар

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK