Дори от гроба Франсиско Франко продължава да разделя Испания

Мавзолеят на Франко.

© Associated Press

Мавзолеят на Франко.Дори от гроба диктаторът от 20 век, управлявал Испания с желязна ръка, продължава да разделя страната.


Новото левоцентристко правителство на Испания казва, че преместването на балсамираното тяло на ген. Франсиско Франко от възвеличаващия го мавзолей ще е първата от поредица символични крачки, насочени към помиряване с бурната история на страната. Критици на правителството и наследници на Франко се противопоставят и се заричат да съхранят паметта за режима, на който според тях трябва да се отдаде дължимото за "модернизирането на Испания".


Трябва да се забрани фондацията, която пази наследството на Франко, точно това трябва да се направи, казва Фернандо Мартинес, служителят, назначен да контролира усилията на правителството за ексхумиране и идентифициране на около 114 000 жертви на Испанската гражданска война от 1936-39 г. и четирите десетилетия на диктатура, последвала при управлението на Франко, който почина през 1975 г.
"Ексхумацията на тялото на диктатора ще започне да лекува раните на тази страна. Но тази задача ще бъде завършена само ако бъде отворен и последният масов гроб в страната", каза Мартинес пред АП. Той разговаря с представител на агенцията в министерството на правосъдието в Мадрид, където се създава ръководеното от него ново Главно управление за историческата памет.


Мартинес казва, че преброяването на анонимните погребения в цялата страна ще е сред най-неотложните задачи на новото правителство на министър-председателя Педро Санчес. Други стъпки включват отварянето отново на бюро за подпомагане на близките на жертвите - служба, закрита при управлението на предишното консервативно правителство на Испания, въвеждане на нова система за изплащане на обезщетения и превръщане на сегашното гробно място на Франко в музей срещу фашизма.


"Възнамеряваме да ускорим работата и да наваксаме изгубеното време, това е въпрос на демократично достойнство", казва Мартинес, който беше назначен през юли, след като през юни Санчес отстрани консерватора Мариано Рахой с вот на недоверие.


Три спонсорирани от ООН мисии в Испания от 2013 г. насам критикуваха властите, че нямат национален план за издирване на изчезнали хора, че координацията на ексхумациите е лоша, а картите на гробовете са остарели. Те също така изразиха загриженост от бездействието на испанските съдилища за законовото преследване на някои от най-страшните престъпления от този период.


Но екип от експерти по правата на човека на ООН съвсем наскоро похвали властите, че "поставят правото да се знае истината на първо място в политическия дневен ред", като "застават начело на усилията за издирване на изчезналите, както и за ангажимента им да бъде създадена Комисия за истината, която да разследва престъпления, извършени по времето на Франко.


Дори от гроба Франсиско Франко продължава да разделя Испания

© Associated Press


"Това решение е основополагаща крачка към прилагане на правото на истина за всички жертви на сериозни нарушения на човешките права", написаха докладчиците.


Правителството иска да промени нещата, като внесе поправки в Закона за историческата памет от 2007 г., който не се занимава с исканията на оцелелите и на роднините на жертвите. Освен това консервативното правителство на Рахой ликвидира бюджета за ексхумации и обезщетения.


Емилио Силва, председател на Асоциацията за възстановяване на историческата памет (ARMH), каза, че новото правителство трябва да използва изпълнителните си правомощия за изваждане на останките на Франко от Долината на падналите - страховит мавзолей на 50 км северозападно от Мадрид. Той иска също правителството да разкопае всички гробове на жертвите на Франко, вместо да започва голяма политическа конфронтация между консервативните и прогресивните гласове в парламента.


"Те се страхуват, че ще има законови засечки", каза Силва за правителството. Но нарече разкопаването на необозначени гробове и обезщетяването на роднините на идентифицираните жертви "много основни, човешки неща. Това не би трябвало да се оспорва".


С високия си 150 м кръст, който се вижда от километри, мрачният мавзолей в неокласически стил и базиликата в Долината на падналите са построени от Франко в знак на почит към загиналите по време на неговия т.нар. "славен кръстоносен поход" за сваляне на испанското демократично правителство.


Около 34 000 души, сражавали се и от двете страни в братоубийствената война, са погребани на това място. Повечето така и не са били идентифицирани. Там са и останките на Хосе Антонио Примо де Ривера, основателя на фашистката партия Испанска фаланга. Надгробният паметник на Франко, семпла гранитна плоча, върху която е издълбано само името му, е на централно място пред олтара на базиликата. На нея винаги има свежи цветя.
Обществените събития, подкрепящи режима на Франко, бяха забранени през 2007 г., но грандиозният обект остава популярно място за поклонения на онези, които изпитват носталгия по диктатурата.


Активисти казват, че цялото място има тоталитарно излъчване и е обида към паметта на жертвите. Те са ядосани и заради окаяното състояние на останките, защото просмукваща се вода е превърнала криптите в "купчини от кости", според оценка на експерт през 2011 г.


Мартинес казва, че замислената промяна на закона ще включва предложение за премахване на символите, възхваляващи диктатурата, и ще превърне Долината в паметник за помирение и музей, който разказва за малтретирането по време на строежа с използването на политически затворници.


Правителството обаче, което не успя да ексхумира Франко преди юли, както беше обещано, е изправено пред безброй пречки, включително слабата си позиция в парламента.


Стотици хора, изпитващи носталгия по франкизма, участваха в протести в Долината, а консервативните партии обвиняват правителството на Санчес, че отваря отново глава, смятана от тях за затворена, вместо да се концентрира върху проблемите на 21 в.


Междувременно наследници на семейството на Франко отказват да сътрудничат на властите, завеждат дело срещу плановете за ексхумиране на диктатора и отказват да положат останките му в семейната гробница в Галисия- Така властите са изправени пред дилемата какво да се прави с останките на Франко.


Изваждането на Франко от гроба, казва Мартинес, цели "укрепване на нашата демокрация", установена мирно в края на 70-е години след смъртта на диктатора.


Мартинес не рискува да се ангажира с дата за ексхумацията на Франко, но, дори ако останките бъдат извадени и преместени, правителството на Санчес ще се изправи пред политически деликатната задача да обяви за незаконна Националната фондация "Франсиско Франко", която до 2003 г. получаваше публично финансиране за опазване на документите от времето на режима 1939-75 г.


Фондацията "Франко" не отговори на искане на АП за коментар, но в скорошни изявления в интернет служители казаха, че всеки опит тя да бъде забранена ще е нарушение на конституцията на Испания, която защитава свободата на словото. Нейният председател, генералът от резерва Хуан Чичаро, написа, че фондацията трябва да се защити сама от "смайващото обявяване извън закона на всеки, който не се подчинява на тоталитарните повели" на испанската левица.


Силва от ARMH каза, че "забраната на фондацията не ограничава свободата им да изразяват идеите си", а само ограничава достъпа им до публично финансиране.


Мартинес вярва, че въпросът не е за свободата на словото, а за защита на демокрацията в Испания. "Никоя фондация, оправдаваща франкизма, няма място в едно демократично общество, също като организациите, които подкрепят фашизма или идеологията на нацизма, защото това са идеологии в разрез с демократичните ценности и свободи", каза той. "Тези от нас, които са за демокрация, имат право да защитават демокрацията".

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2799 Весело

  След като след дълги мъки успешно срутиха нашия мавзолей все пак остана Правешкото гробче !

  Добрата новина е , че то все пак не разделя нацията на половина , а и поклонниците на Мъдреца гологлавец от Правец с всяка измината годинка намаляват процентно !!!

 2. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  "Мартинес вярва, че въпросът не е за свободата на словото, а за защита на демокрацията в Испания. "Никоя фондация, оправдаваща франкизма, няма място в едно демократично общество, също като организациите, които подкрепят фашизма или идеологията на нацизма, защото това са идеологии в разрез с демократичните ценности и свободи", каза той. "Тези от нас, които са за демокрация, имат право да защитават демокрацията"."

  Точно така.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  "Други стъпки включват превръщане на сегашното гробно място на Франко в музей срещу фашизма."

  Много добра идея, подкрепям е напълно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  "Мартинес вярва, че въпросът не е за свободата на словото, а за защита на демокрацията в Испания. "Никоя фондация, оправдаваща франкизма, няма място в едно демократично общество, също като организациите, които подкрепят фашизма или идеологията на нацизма, защото това са идеологии в разрез с демократичните ценности и свободи", каза той. "Тези от нас, които са за демокрация, имат право да защитават демокрацията".

  Добре казано! Франко е бил гнусен диктатор, освен това е бил и съюзник на фашистка Италия и нацистка Германия преди началото на ВСВ. Този човек заслужава само презрение, а не уважение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Историята е сложна, многопластова материя, в нея има и много психология и емоционална памет....не е лесно и еднопланово!!!

 6. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 868 Неутрално

  А, бе, какво да гледаме Испания и Франко. Аз гледам как България, без Франко, е дълбоко, непоправимо разделена. На хора, които искат да се занимават и работят със себе си и на хора, които искат чрез властта, да им присвояват произведеното. Е, не всичкото, както го сториха на 9 септември. Днес са еволюирали - цапардосват само част от него.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Много каталунци изби Франко.
  Каталуния затова не обича Мадрид

 8. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  За да съществува тази система контролът е всеобхватен и на различни неща. От престъпността, през социума, после през медиите до бизнеса и институциите.

  Много боклуци от всички обществени слоеве и групи са вербувани да работят тази системва на контрол и експлоатация да не се разпадне.

  Понякога се стига и до истински абсурди и стремеж към поробване на определени неудобни индивиди чрез зле прикрити опити за терор и тормоз.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  Хиляди полизатворници са били принудени само с кирки да дълбаят гранита, като роби. А който е умирал, е погребван за радост на този фашист в съседство на гробницата му...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  неща = нива

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 12 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 976 Неутрално


  Ако във Венецуела си имаха генерал Франко тоалетната хартия нямаше да е дефицитна.
  Не винаги гласоподавателя при липса на цедка, ценз може правилно да реши кой да ръководи държавата, пример сме и ние.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "Никоя фондация, оправдаваща франкизма, няма място в едно демократично общество, също като организациите, които подкрепят фашизма или идеологията на нацизма, защото това са идеологии в разрез с демократичните ценности и свободи"

  Как все "забравят" комунизма гнидите...

  Иначе има добри идеи - отрязването на публичното финансиране за всякакви фондации, възхваляващи франкизма, е задължително. Забраната им - не! Който иска да си възхвалява плешивеца от Правец, Мао, Сталин, другаря Борисов и т.н., да си ги възхвалява. То си е за тях. Ама да получават държавни средства за това вече е прекалено.
  Друго - разбира се, че тялото трябва да бъде ексхумирано и оттам насетне наследниците на Франко са свободни да правят с него каквото поискат - ако искат да го закопаят, ако искат да построят небостъргач и да го плеснат в стъклен саркофаг най-горе, все тая; не е работа на държавата да решава какво ще се случи с това парче леш.
  Ексхумирането и идентифицирането на останките също трябва да продължи, както и обезщетяването на наследниците. Дори в момента да няма достатъчно финансов ресурс, тези хора трябва да знаят, че някой ден ще получат, ако не справедливост, то поне някаква финансова подкрепа.

  До коментар [#5] от "Иво":

  А Цар Борис 3?

  До коментар [#8] от "WWW":

  Комунисти. Алтернативата е ясна на всички - червена Испания, Интернационал, глад, режим и липса на най-големият враг на комунизъма и цоциализма - тоалетната хартия.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 13. 14 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Сега остава Санчес да си спретне един опит за покушение, като Мадуро, и ще оправи нещата. Пък след това и нова гражданска война. Путин само това чака.

  Но наистина, бил съм в Испания, и Каталуня, Мадрид, Ферол, наистина хората са разделени. Дори в семейството, с което контактувах. Жената мразеше този мемориал, а съпругът го защитаваше. Но е и факт, че той е строен от политически противници (затворници), на Франко.

 14. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darulio": "Ексхумирането и идентифицирането на останките също трябва да продължи, както и обезщетяването на наследниците"

  Не забравяй, че избитите по време на гражданската са почти поравно. Кой кого ще обезщетява?

 15. 16 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Интересно защо всички тия леви "демократи" винаги пропускат факта, че комунизмът, където и по света да беше опитвам, винаги се израждаше в авторитарно-фашизоиден режим? Къде беше демокрацията по време на Варшавския договор? Къде са крокодилските сълзи за милионите убити - разстреляни без съд и присъда, измъчвани, умрели по лагерите? Това никой от леваците не го споменава, защото не е удобно. На книга всичко звучи прекрасно. Но емпиризмът казва друго.

  Every cradle is a grave.
 16. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Нещо ми напомня с нашата мумия и мавзолея. Мястото на диктаторите след смъртта им не е останките им да стоят на показ. Испания има много други хора, с които да се гордее и да уважава след смъртта им.

 17. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#15] от "evtimvz":

  Република Испания ще обезщетява всички? Елементарно е, баси.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 18. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1828 Весело

  Интересно как монументът в Долината на падналите, който доскоро се превъзнасяше от мейнстрийма като символ на помирението в Испания, сега се трансформира в "Мавзолей на Франко".....
  Какво нещо е правилното говорене ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 19. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ватник":

  Ами че то "комунизмът" от съветски тип не е много по различен от нацизма. И в двата случая става въпрос за държавно-монополистичен капитализъм.

  Сега в България е мафиото-монополистичен капитализъм.

  Разликата е в детайлите, не в същността.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 20. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Командно-административно стопанство и контролирано ценообразуване = капитализъм? 🤪
  От рано си почнал с мастиките? Или си фен на Дерида и деконструираш неудобните термини?

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 21. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darulio":

  При монопилите няма ли контролирано ценообразуване? Ако продаваш под еди какви си цени - лошо... Няма ли монополни изкупни цени, няма ли негласен таван на заплащането?

  Няма ли и командно-административен елемент в смисъл на разпределение на територии и ликвидиране на независимата конкуренция?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#13] от "Darulio":

  Цар Борис III също налага свои авторитарен и антикдемократичен режим в България, също става съюзник на изрода Хитлер и нацистка Германия, обаче той поне не избива собствения си народ, както го прави Франко. България въпреки преврата срещу демократичното избрано правителство на страната и избухналото след това насилие (след 1923 г.) не стига до пълномащабна и жестока гражданска война, както в Испания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 24 Профил на zbl36587203
  zbl36587203
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#21] от "Darulio":

  В горният случай не става дума за мастики в ранен час.Състоянието е перманентно.За такива неуморни форумни "творци" и "блогери"е в сила фразата на Ortega y Gasset :El malvado descansa algunas veces;el necio jamás"

 24. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Франко твърде дълго управлява Испания. Няма как испанското общество да е разделено, защото голяма част от испанците по време на тази диктатура са били подтискани. Интересно защо толкова години след смъртта му и демократизирането на Испания балсамираното му тяло не е било изгорено, а иначе направиха общ паметник на загиналите от двете страни на ''барикадата'' в гражданската война, когато Франко взе властта.

 25. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Франко си лежеше в гроба, когато се зададе Санчес Обединителя с лопата в ръка. Злият старец се надигна и започна да разединява. В следващия епизод ще ви покажем и истински призраци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 27 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много хора не са наясно с ИСТОРИЯТА.
  Франко си е един най-обикновен залюпен диктатор - фуражка (военен).
  Освен репресии и терор (който биха могли да бъдат простени) ако са били с цел да се вкара ред и бладогенствие (но уви) нищо друго не е постигнал.
  То няма и кво друго да очакваш от една ФУРАЖКА.
  Така че Франко така прецаква Испания икономически че пред 50те и 60те тази държава която в момента изхранва Европа - ГЛАДУВА.
  Толкова е не компетентен че в Испания царува тотална икономическа мизерия.
  През 70те малко живват нещата но и тогава е било МЪКА.
  Единствено като се гътва почват реформи и Испания излиза от Батака, а през 90те като влиза в ЕС по заглжда косъма, и през 2000 покраи еврото вече забогатява.

 27. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darulio":Цар Борис III също налага свои авторитарен и антикдемократичен режим в България, също става съюзник на изрода Хитлер и нацистка Германия, обаче той поне не избива собствения си народ, както го прави Франко. България въпреки преврата срещу демократичното избрано правителство на страната и избухналото след това насилие (след 1923 г.) не стига до пълномащабна и жестока гражданска война, както в Испания.
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Смятам, че не сте прав, кое му е антидемократичното на режима след 1935г? Има свободни избори, опозиция в парламента, законите се спазват, а в конституцията никъде не пише, че трябва да съществуват политически партии. Царят има авторитет не толкова защото е цар, а поради големия си опит, мъдрост и доказани умения. За мен периода 1935 -1943г. е един от най-успешните в нашата история, грешка без която съдбата ни в крайна сметка щеше да е пак същата е обявяването война на САЩ и Великобритания.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 28. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#25] от "voyko":

  Франко е испанския "Ататюрк".....
  Само дето каузите им са различни.

  Bukalemun
 29. 30 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "voyko":Франко е испанския "Ататюрк".....Само дето каузите им са различни.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Франко е една залюпена фуражка, която с помоща на Италия и Германия (супер сили за времето си) побеждава във войната. Но после няма никаква идея какво да прави.
  Никакви реформи и води Испания до масов ГЛАД.
  Тотална икономическа разруха.
  А пък ако не бяха бомбардировките на Луфтвафе и Муслоини и военната помощ сигурно и войната щеше да загуби.
  четете малко история.

 30. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#30] от "eyd13372645":

  ,,Никакви реформи и води Испания до масов ГЛАД.,,

  Колцина са измрели от глад в Испания и колко в единствената държава в Европа където човекоядството е масово явление - СССР? Голям късмет са имали испанците, включително и тези натровени със социалистически бълнувания, че са им се разминали колхозите, национализациите, празните рафтове и телените мрежи по границите. Ида ли в Мадрид задължително ще прескоча да се поклоня пред големия патриот!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 31. 32 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Испанските комунисти посягат на тленните останки на Франко, българските комунисти изхвърлиха в Янтра костите на цар Йоан Александър и разпарчетосаха тялото на цар Борис III Обединител. Червените безбожници са еднакви по цял свят.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 32. 33 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "eyd13372645":,,Никакви реформи и води Испания до масов ГЛАД.,,Колцина са измрели от глад в Испания и колко в единствената държава в Европа където човекоядството е масово явление - СССР? Голям късмет са имали испанците, включително и тези натровени със социалистически бълнувания, че са им се разминали колхозите, национализациите, празните рафтове и телените мрежи по границите. Ида ли в Мадрид задължително ще прескоча да се поклоня пред големия патриот!
  —цитат от коментар 31 на gripen


  Интернационалистите щяха да докарат икономиката до същото дереже като и Франко.
  С тази разлика че нямаше да е диктатура, нямаше да има брутални репресии, убийстава и робство.
  Просто след 10 години мизерия народа щеше да се надигне и Испания да стане демокрация като Франция и Италия и да се отвори към Света.
  Русия там нямаше как да се намеси (подобно на Унгария и чехословакия) а и за Испания и Португалия никога не са превени сделки да бъдат част от Съветската сфера на влияние.
  С Франко брутален диктатор държащ Армията Испания беше обречена на икономическа мизерия докато той не умря. Нямаше никакъв друг начин за промени.
  При интернационала щеше да е по лесно.

 33. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  "консервативните партии обвиняват правителството на Санчес, че отваря отново глава, смятана от тях за затворена, вместо да се концентрира върху проблемите на 21 в."

  Видно е , че не Франко , а социалиста Санчес се опитва да отваря стари рани и да разделя Испания. Отварят се дебати за миналото , вместо да се гледа бъдещето.
  Франко може да е управлявал недемократично , но е спасил Испания от комунистическо поробване, спасил е Испания да не стане комунистическа държава от Сталинов тип, където жертвите щяха да са много повече. Режимът на Франко е по-малкото, но необходимо зло , за да се предпази Испания от много по-голямата злина на комунизма.
  Затова Франко трябва да се почита.

 34. 35 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "консервативните партии обвиняват правителството на Санчес, че отваря отново глава, смятана от тях за затворена, вместо да се концентрира върху проблемите на 21 в."Видно е , че не Франко , а социалиста Санчес се опитва да отваря стари рани и да разделя Испания. Отварят се дебати за миналото , вместо да се гледа бъдещето.Франко може да е управлявал недемократично , но е спасил Испания от комунистическо поробване, спасил е Испания да не стане комунистическа държава от Сталинов тип, където жертвите щяха да са много повече. Режимът на Франко е по-малкото, но необходимо зло , за да се предпази Испания от много по-голямата злина на комунизма.Затова Франко трябва да се почита.
  —цитат от коментар 34 на tacheaux


  Глупости са това.
  Може би при Интернационалите Испания щеше да е малко по-добре.
  В Испания никога никой не е планирал комунизъм от Сталински тип (то дори в България го нямаше).
  Просто Франко е бил много тъп и икономически неграмотен но цялата власт е била в ръцете му,
  При интернационалите поне нямаше да има репресии и никой нямаше да гладува.
  Да щеше да е СОЦ ама докато на народа не му писне и не почне реформи подобни на тези във Франция.
  Испания щеше да е в ЕС много по рано и т.н. и т.н.
  Франко спира развитието на Испания с поне 2 деситилятия.

 35. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  "Мартинес вярва, че въпросът не е за свободата на словото, а за защита на демокрацията в Испания. "Никоя фондация, оправдаваща франкизма, няма място в едно демократично общество, също като организациите, които подкрепят фашизма или идеологията на нацизма, защото това са идеологии в разрез с демократичните ценности и свободи"

  Мартинес забравя да спомене комунизма като идеология в разрез с демократичните ценности и свободи. Този комунизъм , който властва в половин Европа в продължение на половин столетие и жертвите му бяха многократно повече от тези на нацизма и фашизма.

 36. 37 Профил на zbl36587203
  zbl36587203
  Рейтинг: 0 Весело

  Успокойте се!
  Франко няма да го извадят ,по нужен е там където е и от време на време да се "изважда" с електорални цели.Ето и вас днес дневник ви зaбавлява с мисли за Франко,когато във es.форумите дебатът е докога ще се търпят агресивните африкански "manteros".

 37. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#28] от "gripen":

  Това са пълни глупости, никаква демокрация няма в България през 30-те и след това чак до 1944 г., защото се суспендира конституцията на страната, царя сам избира правителството си, а не парламента. Забранени са политическите партии има и други ограничения на правата и свободите на българските граждани. Впрочем това продължава и след 1944 г. защото гнусните комунисти вместо свобода и демокрация докарват на власт своята мракобесна диктатура.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Испанците все още ли не разбират, какво щеше да е Испания , без Франко.

 39. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  Испанците все още ли не разбират, какво щеше да е Испания , без Франко.

 40. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Така е при разделящите нацията лидери, били те обожествявани приживе или не...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#25] от "voyko":Франко е испанския "Ататюрк".....Само дето каузите им са различни.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Добро сравнение, Ататюрк е бил личен приятел на Фюрера :). Още преди войната ,го е предупредил, че се обгражда с неподходящи хора и е бил прав.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 42. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Много го мразят каманяките и културтрегерите им Франко и с право. Щяха да си отживеят с командировки до братска социалистическа Испания, ама "нъц" :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK