Италия забрани рекламата на хазарт, временната заетост и изнасянето на производство в чужбина

Луиджи ди Майо

© Reuters

Луиджи ди МайоСенатът на Италия одобри във вторник правителствен указ, с който се прави почти невъзможно използването на трудови договори, които не са безсрочни, и се въвеждат наказания за фирми, изнасящи производство в чужбина.


Освен това се забраняват всички форми на рекламиране на хазарт, защото ощетяват семейните финанси и са насочени срещу най-слабите членове на обществото, съобщи "Ройтерс".


Сигурността на пазара на труда бе един от основните лозунги в предизборната кампания на Луиджи ди Майо, лидер на лявото популистко движение "Пет звезди". От 1 юни той е министър на икономиката в правителство на коалицията с десните национал-популисти от "Лига".
Приемането на текста, който Ди Майо нарича "указ за достойнството", стана много бързо. Той бе написан в началото на юли, вече е одобрен от долната камара на парламента в Рим и след съгласието на 155 сенатори (срещу 125 "против") става закон.


Предишният премиер - лявоцентристкият Матео Ренци, прокара два закона, с които либерализираше възможността работодателите да наемат служители за ограничен срок. Ди Майо обещаваше преди изборите да отмени новия режим и успя с твърдения, че масово се злоупотребявало с такива договори.


Новият пакет мерки прави за фирмите доста скъпо използването на временна заетост. За да се прекрати практиката на непрекъснато подновяване на такива договори, вече се въвежда ограничение това да е допустимо за не повече от две години след сключването на договора. След това работодателят трябва да предложи безсрочен договор.


Повечето от сдруженията на предприемачите критикуват промените, но те имат масова подкрепа сред избирателите, посочва "Ройтерс". За една година от юни 2017 г. са създадени почти 400 000 временни работни места, докато броят на договорите за безсрочно наемане са намалели с 83 000, сочат най-новите данни.


Указът обаче не решава проблема пред младите италианци - продължава да действа система, в която по-възрастни служители с опит, наети при предишните правила, са по-добре защитени от отстраняване, докато младите получават предложения предимно за временна заетост с малко права или бонуси.


Въпреки това Ди Майо заяви: "Това е първият указ от десетилетия, който не е диктуван от лобита и прикрити интереси - най-после обикновените хора вкараха гол."


Поредното от множество опити да се съживи растежът на третата по големина икономика в еврозоната предвижда и санкции на бизнесмените, изнасящи дейност в чужбина. Ако това стане в рамките на 5 години, след като са получили правителствени средства или данъчни облекчения, те трябва да ги върнат в размер между 2 и 4 пъти получената сума. Освен това прибегналите до аутсорсинг са длъжни да върнат дейността си в Италия.


С указа се увеличават и компенсациите, които работодателите трябва да изплатят на служители, за които съд е постановил, че са отстранени незаконно.


Проучване на агенция IPSOS показа, че сред избирателите подкрепата за мерките се движи между 55% и 75%. На най-много симпатии се радват глобите за аутсорсинг, следвани от по-високите обезщетения и забраната за рекламиране на хазарт.


За да не създава впечатление, че пакетът мерки въвежда само ограничения на работодателите, в него има и стимули за тях. Който наеме на безсрочен договор хора на възраст до 35 години през 2019-2020 г., получава облекчение за осигуровките, които трябва да плаща. В първите 3 години те достигат до 3000 евро годишно.


На дребните фирми в земеделието и хотелиерството се позволява да плащат на временно наети с ваучери, а не да подписват трудов договор.


Забраната за рекламиране на хазарт засяга и финансирането на спортните клубове, където - особено във футбола - непрекъснато се сключват договори с компании за залози. В средата на юли Ди Майо предупреди собствениците да не сключват подобни договори, "защото те няма да струват повече от хартията, на която са отпечатани". Освен това министърът им напомни, че внесеният проектозакон предвижда прекратяване на съществуващте договори за реклама и спонсорство на компании за хазарт до 30 юни 2019 г.


Той ги предупреди, че ще се смятат за невалидни споразумения, сключени между одобряването на указа ос правителството и публикуването му като одобрен закон. Текстът трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 г., но Ди Майо говори за времето след 2 юли. Това засяга поне два случая във футбола - тригодишният договор на "Рома" с Betway и новият договор за 7 млн. евро на "Бацио" с Marathonbet.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  "вече се въвежда ограничение това да е допустимо за не повече от две години след сключването на договора. ", ако някой ми каже - 2 години ще си на временен договор, пък после ще видим, директно ще му кажа, да продължи да си гледа. Не че съм се скъсал да се застоявам на една работа, но повечето хора имат нужда от постоянен доход, сигурност.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  А, ... започнаха да им увират главите. Да занесеш най-прогресивните си технологии в Китай е мноооого кофти тактика.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5517 Неутрално

  "..се забраняват всички форми на рекламиране на хазарт"

  Букмейкърите в това число.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  "Освен това се забраняват всички форми на рекламиране на хазарт, защото ощетяват семейните финанси и са насочени срещу най-слабите членове на обществото..."

  Значи можело щом се наложело.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Това със забраната на временните договори е голяма глупост. Всеки, който наема хора знае защо. Сега ще се стигне до положението, при което, за определена работа ще се наемат само самонаети (или така наречените оне ман компани) - макар, че и при самонаетите в някои страни от ЕС има ограничение (за Италия не знам как е), че не могат да работят само за един клиент, така, че зорлем карат хората да правят разни финти.
  Като почне многио да се "мисли" и "грижи" държавата за "малкият" човек, за "слабият" потребител и работата отива в кереча.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Тенденцията е същата, като в САЩ, Великобритания, Унгария и Полша.
  По-точно, орязване печалбите на 0,000000001% от хората, за сметка на останалите 99, 99999999999%.
  Национализъм, връщане на семейните ценности, протекционизъм и добра геополитика!

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  Спират рекламата на хазарта, а тука платените депутати със зъби и нокти я защитават.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3272 Любопитно

  "На най-много симпатии се радват глобите за аутсорсинг, "
  И защо се радват? пише, че глобите са отнасят само за фирми, които са получили правителствени средства или данъчни облекчения. Друг е въпроса, ако там това не е масов спортда получаваш данъчни облекчения и правителствени средства.
  Така, че всяка, която в последните 5 години не е получила помощ от държавата, може да си бие камшика без проблем.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  Ха да видиме...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5488 Любопитно

  Решението за хазарта е наистина добро...но останалото си е чист популизъм!Неплащането на данъци,плащането на ръка...винаги са били нещо нормално в Италия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Може и така да е, но с това се започва. Фирмите, които помагат на чужд трудов пазар, ще са в немилост. Дали ще им се наложат данъци, като в САЩ или няма да получават помощи, държавата няма да купува от тях, пътят е този!

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2147 Весело

  тия са ебати популистите

  гошо
 13. 13 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Спират рекламата на хазарта, а тука платените депутати със зъби и нокти я защитават.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Не се научихте, че от подобни забрани няма никакъв смисъл.

  Никой не те кара с пушка да залагаш. Ако си достатъчно глупав да не можеш да си правиш сметка, рекламата на хазарт ти е последната грижа.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Хазарт не трябва да се рекламира !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Леко фашио, имат традиции хората - нема лошо :) !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Това за хазарта е добре, останалото е див популизъм.

 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Тенденцията е същата, като в САЩ, Великобритания, Унгария и Полша.По-точно, орязване печалбите на 0,000000001% от хората, за сметка на останалите 99, 99999999999%.Национализъм, връщане на семейните ценности, протекционизъм и добра геополитика!
  —цитат от коментар 6 на hope


  По-скоро соц. глупости. 😁

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Това със забраната на временните договори е голяма глупост.....
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Не бързайте, приятелю. Ограничения за временните договори има до-о-оста отдавна и в българския Кодекс на труда. Съгласно чл. 68, ал. (1) и ал. (4) срочен договор може да се сключи за срок не по-малък от една година, но не повече от 3 години. Може да бъде и по-малък ама при писмено искане на работника или служителя. Същият договор със същия работник или служител за същата работа може да бъде сключен повторно още само веднъж за срок най-малко една година. Съгласно чл. 70 има и трудов договор със срок на изпитание до 6 месеца. Такъв договор може да се сключва само веднъж. Ако искате - ето, четете:

  https://lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#13] от "Th Henry":

  "Не се научихте, че от подобни забрани няма никакъв смисъл.
  Никой не те кара с пушка да залагаш. Ако си достатъчно глупав да не можеш да си правиш сметка, рекламата на хазарт ти е последната грижа."

  Не е така, приятелю. Нещо се бъркате - забранява се рекламата, не самия хазарт. И има смисъл, защото много хора наистина са глупави и не могат да си правят сметката. Ако не беше така нито Луиджи ди Майо, нито Валери Симеонов щяха да бъдат вице-премиери. За премиерите пък на Италия и на България по-добре да не споменаваме.

 20. 20 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Въпреки това Ди Майо заяви: "Това е първият указ от десетилетия, който не е диктуван от лобита и прикрити интереси - най-после обикновените хора вкараха гол."

  Да, ама май голът е "авто". Ще го разберат след време, когато т.нар. "leading economic indicators" светнат в червено!

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Социализъм та дрънка :)

  Сега всички ще станат със собствени фирми и ще наемат фирмата за определен срок или работа. :)

  То във Франция от години има закон, който казва че фирмата ако стане над 50 човека и трябва да има синдикати в ръководството. И затуй има много фирми с до 50 човека персонал. И като ти трябва да наемаш още хора правиш нова фирма и там наемаш хора. :)

 22. 22 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#13] от "Th Henry":"Не се научихте, че от подобни забрани няма никакъв смисъл.Никой не те кара с пушка да залагаш. Ако си достатъчно глупав да не можеш да си правиш сметка, рекламата на хазарт ти е последната грижа."Не е така, приятелю. Нещо се бъркате - забранява се рекламата, не самия хазарт. И има смисъл, защото много хора наистина са глупави и не могат да си правят сметката. Ако не беше така нито Луиджи ди Майо, нито Валери Симеонов щяха да бъдат вице-премиери. За премиерите пък на Италия и на България по-добре да не споменаваме.
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  Аз разбирам, че става дума за реклама и не виждам причина за това. Ако някой е глупав и не може да си прави сметката... негова работа.

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Сигурността на пазара на труда бе един от основните лозунги в предизборната кампания на Луиджи ди Майо, лидер на лявото популистко движение "Пет звезди".

  Защо го наричат популистко движение след като защитава елементарни права на т.н. обикновени хора? В Полша например първо имаш договор за пробен срок - от 1 до 3 месеца. След това е за определен срок - до 3години. След това трябва да ти предложат договор за неопределено време. Какъв трудов договор имаш е важно когато искаш да вземеш кредит за каквото и да е, иначе вноските които плаща работодателя за пенсия и здравно осигуряване не зависят от това дали договорът ти е за определено време или безсрочен а от заплатата.

 24. 24 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Рекламата на хазарта в някои случаи е по-вредна и от самия хазарт. Голямо браво за това решение, трябва и тук да е така.
  Иначе аз мисля, че забраните, стига да има воля за тях от самия народ, винаги и навсякъде са работили и специално хазарта трябва да се забрани напълно. Полза от него никаква, а вреди колкото щеш. Особено това се отнася за българските казина и прочее, които нямат никакво намерение дори да плащат данъци.

 25. 25 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много ми е интересно как ще забранят износа на производства - това си е на практика забрана за трансфер на капитал, може и да не е в парична форма.

 26. 26 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много ми е интересно как ще забранят износа на производства - това си е на практика забрана за трансфер на капитал, може и да не е в парична форма.

 27. 27 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Захранването на временни договори, по дълги от две години, вече го има в доста странни от ЕС, като Франция и Германия. Това се заобикаля, като служителят се мести формално от една фирма за временна заетост в друга.

 28. 28 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  Мосю, по принцип сте прав за и нас. Обаче "врътката" с временен трудов договор минава, когато се ползва посредник. Вижте чл.107р и надолу от същия норматив, който сте поместили.
  Обаче, вие ми напомниха да проверя какви са точно изискванията да се предлага такава услуга :)

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK