Руски свещеници се оплакаха, че вече не им издават гръцки визи

Президентът Путин при посещението в Атон през 2016 г. Вдясно на снимката е гръцкият външен министър Никос Коцияс, който предприе необичайните санкции срещу руски дипломати през 2018 г. В ответ Москва изгони преди дни търговския представител и служител от пресофиса на гръцкото посолство и забрани да влиза в страната началникът на политическия кабинет на министъра Йоргос Сакелариу

© Associated Press

Президентът Путин при посещението в Атон през 2016 г. Вдясно на снимката е гръцкият външен министър Никос Коцияс, който предприе необичайните санкции срещу руски дипломати през 2018 г. В ответ Москва изгони преди дни търговския представител и служител от пресофиса на гръцкото посолство и забрани да влиза в страната началникът на политическия кабинет на министъра Йоргос СакелариуСвещеници от Руската православна църква се оплакаха, че Гърция е започнала да им отказва визи или издава само такива за кратък престой в страната.


Протойерей Василий Биксей от московския храм "Преподобният Сергий Радонежки" разказва за РБК, че гръцката страна отказала, без да му даде обяснение. Колегата му протойерей Василий Плиска от Краснодар също споделя, че консулската служба предложила виза само за 45-дневен престой.


Това се случва в момент, когато дипломатическите отношения между Русия и Гърция са в критична фаза, свързана с изгонването на четирима руски дипломати от Атина заради намеса във вътрешните работи и заплаха за националната сигурност. Проблемът с визите е необичаен и поради тесните връзки на руската и гръцката православни църкви и почти непрекъснатият поток от руски духовници и политически лица към полуостров Атон. Президентът Владимир Путин бе там на няколкодневно посещение през 2016 г. и бе посрещнат с най-високи почести от монасите. Тук е идвал и Сергей Наришкин, който сега ръководи Службата за външно разузнаване на Русия.
Гръцки издания твърдят, че част от руската намеса е осъществявана през православни фондации и културни центрове в страната.


"Искахме да почиваме със семейството ми това лято недалеч от Атон. Преди 3 седмици подадохме чрез туроператор молба за шенгенски визи. На всички от фамилията, включително на малкото дете, дадоха визи, а на мен отказаха, "защото няма основания за пребиваването на територията на Гърция", разказва Василий Биксей. "Повторно подадох молба през визов център и ми беше отказано със същата формулировка. Все едно, че съм някакъв терорист!"


Свещеникът изтъква, че през последните 8 години е посещавал Атон без никакъв проблем и смята, че сега му отказват именно защото е духовно лице.


Сходна история разказва и църковният публицист протойерей Владимир Вигилянский, на когото е отказана виза за многократно влизане. Пред РБК той описва как подали молба през май, на съпругата му издали тригодишна виза, а на него - само за 30 дни. "В консулството откровено ми заявиха: "Напразно сте посочили, че сте свещеник. Да бяхте казали, че сте пенсионер, и щяхте да получите тригодишна виза." За пръв път се сблъсквам с нещо подобно от 25 години насам."


Вигилянский публикува в профила си във "Фейсбук" открито писмо до гръцкия посланик в Москва Андреас Фриганас с въпрос не смята ли, че тази ситуация нарушава чл. 14 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.


Външното министерство на Русия първоначално заяви, че знае за такива случаи, но никой не се е обръщал към тях за съдействие. В четвъртък министерството връчи на гръцкото посолство нота с искане да разясни случващото се и да потвърди или опровергае съобщенията в медиите. От Руската православна църква не коментират ситуацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK