Колко ще струва на Великобритания Брекзит без сделка

Министърът за Брекзит Доминик Рааб и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

© Yves Herman, Reuters

Министърът за Брекзит Доминик Рааб и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.Перспективите за Брекзит без сделка, изглежда, се увеличават, след като миналия месец преговарящият от Европейския съюз отхвърли ключови елементи от предложенията на премиера Тереза Мей за ново търговско споразумение.


Управителят на "Банк ъв Ингланд" Марк Карни каза в петък, че вероятността Великобритания да излезе от ЕС без сключена сделка с Брюксел е "смущаващо висока". Министърът на търговията Лиъм Фокс определи шансовете за това на 60 срещу 40.


Канцеларията на Мей повтори в понеделник, че тя продължава да бъде убедена, че Великобритания ще договори добро споразумение, но че "без сделка е по-добре от лоша сделка". Британската лира удари в понеделник 11-месечно дъно към долара и търговците свързаха това отчасти с вероятността за "без сделка". Следват някои въпроси и отговори за това какво може да означава "Брекзит без сделка".


Какво ще се случи, ако няма споразумение
Великобритания е член на Световната търговска организация (СТО), така че тарифите и другите условия, управляващи търговията с ЕС, ще са според правилата на СТО. Тарифите на ЕС са доста ниски, средно около 5 процента, но те са по-високи за част от важния британски износ, включително автомобилите, които ще се сблъскат с 10 процента мито.


Износителите ще се изправят пред други бариери, сред които съобразяване със стандартите на ЕС за стоки като храни и електроуреди и материали. Британският експорт може да се бави на границата на ЕС.


Много британски фирми за услуги, особено огромният финансов бранш, вероятно ще срещнат повече ограничения в бизнеса си с блока, отколкото при предпочитаното от Тереза Мей споразумение.


Съгласно правилата на СТО Великобритания и ЕС не може да си предоставят взаимно ниски мита, бързи гранични проверки или тясно сътрудничество в услугите, ако не предложат същото на всички страни - членки на СТО.


Кое ще е най-лошото


Повечето икономисти казват, че колкото по-високи са бариерите пред търговията с ЕС, толкова по-тежък ще е ударът върху Великобритания.


Националният институт за икономика и социални изследвания казва, че Брекзит без сделка ще струва на всеки човек във Великобритания по 800 лири годишно повече, отколкото при "мек Брекзит", при който Великобритания ще има отношения с ЕС, подобни на тези между Норвегия и блока. Планът на Мей ще струва годишно 500 лири повече на човек, отколкото при "мек Брекзит".


Въздействието върху британската икономика може да бъде още по-голямо, ако намалеят инвестициите в бизнеса и това допълнително забави бавния растеж на производителността или ако спадът в миграцията породи недостиг на работна ръка.


Какво е положителното


Поддръжниците на Брекзит твърдят, че правилата на СТО ще помогнат на британската икономика, тъй като за Лондон ще бъде по-лесно да сключва търговски споразумения с бързоразвиващи се страни и региони извън Европа. Обаче това ще отнеме години, а и Великобритания може да срещне затруднения, за да си осигури благоприятни условия от страни като Съединените щати или Китай.


Колко ще струва на Великобритания Брекзит без сделка

© Phil Noble, Reuters


Икономистът Рут Лий, която е привърженик на Брекзит, казва, че опасенията за забавяния по границата са преувеличени, защото страните извън ЕС обикновено декларират онлайн своя износ, за да ускорят преминаването му. Подкрепящите Брекзит казват също, че Великобритания може да спести от предполагаемата сметка по развода около 39 милиарда лири и да ги изхарчи вместо това за обществени услуги.


Брекзит без сделка = хаос?


При оставащи осем месеца до излизането на Великобритания от ЕС има малко време за договаряне на споразумение или за подготовка на двете страни за евентуален Брекзит без сделка.


Всеки безразборен Брекзит създава риска от закъснения по границите, докато чиновниците се борят с внезапно въведените нови митнически правила. Британското правителство изготвя планове за запасяване с лекарства и кръвни продукти преди възможния Брекзит без сделка.


При най-лошия сценарий Великобритания ще отпадне от споразумението "Открито небе" между САЩ и ЕС, което може да доведе до транспортен хаос. Финансовите производни от търговията ще се изправят пред правна несигурност.


Гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани в ЕС може да загубят разрешителните си за пребиваване и други права. Предвид потенциалния срив ЕС може да предложи удължаване на периода за преговори по Брекзит, ако има някакви изгледи за споразумение, казва икономистът от "Джей Пи Морган" Малкълм Бар. По думите му "ЕС знае, че Брекзит без сделка ще навреди на всички замесени и ще трябва да бъдат решавани огромен комплекс от проблеми". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Да се взимат в ръце и да правят нов референдум, че не си струва, заради гордостта си от миналото и спомена за Великата Британска Империя, да се превърнат в държава, със затихващи функции, в периферията на Европа.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Конкурс кой е по- по- най-...

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  Колкото, толкова. Сега и тях ли да ги мислиме?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  БРИТОНЦИТЕ ТЕПЪРВА ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ГЛУПОСТТА ДА ПОЗВОЛЯТ КЛОУНИТЕ ФАРАДЖ И ДЖОНСЪН ДА ГИ НАБУТАТ И ЗАРЕЖАТ НАСРЕД БЛАТОТО...

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Любопитно

  "Министър за Брекзит" звучи някак декадентско.
  Не можаха ли да измислят нещо по-оптимистично!?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Интересно защо се мълчи колко ще струва на Е.С. Брекзит?!

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Виж в тълковният речник какво означава декаданс и какво оптимизъм.

 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Глупости на търкалета - без да има регулация на пазарите всички дружно ще загубят десетки милиарди. Далеч по-важно е да се обсъжда какво наистина доведе до излизането на Великобритания от ЕС и дали не е просто очевадното - че ЕС в този корупционно-олигархичен вариант е обречен? Самият факт че в Еврокомисията има корумпирани пияници като Юнкер води до извода че ЕС следва съдбата на СССР - една идея срината отвътре.

 8. 8 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Историята е показал че Велокобритания винаги е следвала правилната линия, а доколкот Джонсън и Фарадж са клоуни то какво са Юнкер, Меркел, Макрон?

 9. 9 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Британският кон ще яде боб май?!

 10. 10 Профил на yeoman41
  yeoman41
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Отговор на въпроса в заглавието - каквото е останало...

 11. 11 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#8] от "sqrt":

  Рублата падна таваришч! По-малко ще ти плащат на пост....или ти си се договорил на заплата в Евро?! :)

 12. 12 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората избраха да не са част от ЕС, а се опитват да им пробутат членство дето само на име не е такова. А ЕС няма как да ги остави да си избират само каквото им допада, щото после ще има разпад по всички направления.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Никой никого не кара насила. ЕС не може да наложи насилствен брак на Великобритания, не може да ги насили, не може да ги принуди. Но и не и е длъжен с нищо.
  Занчи, нещата са ясни.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#7] от "sqrt":

  Корупцията и олигархията са следствие,а не причина за дълбоката криза в Е.С.

 15. 15 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Начи сделката която предлага ес е - ще ни търпите глупостите и ще ни плащате по-малко.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Какъвто и да е Брекзита, все ще плащат. А те точно това не искат.

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#11] от "chevyvolt, Радев - национален предател!":

  Товарищ викай на баба си, а да спориш няма как да стане след акто видмо си прочел и ти 1 книга в живота си - Винету.

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Товарищ викай на баба си, а да спориш няма как да стане след акто видмо си прочел и ти 1 книга в живота си - Винету.
  —цитат от коментар 17 на sqrt


  О, неразумний таваришче, поради что се срамуваш да се наричаш таваришч?

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  До коментар [#1] от "Viva la Evolution":

  +++++++++++++++++++++++++
  Политиците от Лондон ги е страх от нов референдум!Ще има някаква друга развръзка.......!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Ситуацията е крайно комплицирана!Колкото и да загуби ЕС във вариант без сделка големият губещ ще е Лондон

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Накара всички ще се питат, защо ни беше нужен този Брексит...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Каквото са си надробили това ще сърбат, какво да ги мислим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK