Защо Сърбия заговори за подялба на Косово

Тогавашният сръбски премиер (днес външен министър) Ивица Дачич се среща с косовския си колега (сега президент) Хашим Тачи в Брюксел през декември 2013 г., с посредничеството на тогавашния върховен представител на ЕС Катрин Аштън. Това бе годината, в която Белград и Прищина постигнаха ключово споразумение за нормализация.

© Associated Press

Тогавашният сръбски премиер (днес външен министър) Ивица Дачич се среща с косовския си колега (сега президент) Хашим Тачи в Брюксел през декември 2013 г., с посредничеството на тогавашния върховен представител на ЕС Катрин Аштън. Това бе годината, в която Белград и Прищина постигнаха ключово споразумение за нормализация.Подялба, размяна на територии, корекция на границите, "разграничаване" на сърби и албанци, нормализация и допускане в международните институции, но без признаване - откакто Косово обяви независимост през 2008 г., обсъжданите възможности за решаване на една от най-трайните кризи на Балканите не са били толкова много.


Трескавото обсъждане на Косово започна още когато президентът Хашим Тачи реагира на подхвърлено от Белград изказване и обясни, че от началото на диалога в Брюксел през 2013 г. сръбската страна е предлагала това, но той е "категорично против". Алтернативите, които предложи, породиха спекулации, че всъщност може и да я е приел подялба, но просто я поднася с други думи. Междувременно за няколко дни политическият елит в Сърбия изреди всички досегашни варианти за връзките с Косово - винаги с аргумента, че нищо по-добро не е било предлагано.


Защо започна този остър задочен диалог, възможна ли е подялбата и какво би означавала тя? Вариантите за отговор не са много - или Белград и Прищина обмислят това сериозно, или цялото говорене за нея е част от друг, по-голям план, или се готвят за преговори.


Защо точно сега


Президентите на Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич, би трябвало да преговарят в началото на септември в Брюксел, като част от формата, в който посредничи ЕС. Месец преди това, на 4 август, изтече крайният срок, в който прищина трябваше да изпълни големия си ангажимент, поет през 2013 г. - да позволи законово създаването на Асоциация на сръбските общини (ЗСО е съкращението, използвано на сръбски). Целта на ЗСО бе сърбите в Косово, 10% от населението и живеещи предимно (но не само) в северната част на страната, да получат известна степен на автономия, поне в области като образование, здравеопазване и икономика.
Въпреки уверенията на Косово това така и не се случи, колкото и да настоява Тачи, че ангажиментът остава в сила. "Днес изтекоха точно 1930 дни, откакто подписахме споразумението в Брюксел и единственото задължение на албанците - да формират общини, предимно (населени със) сърби, не е изпълнено," каза преди дни Вучич след среща с патриарх Ириней, предшествана от събрание на Съвета за национална сигурност.


Междувременно в сръбски медии се появиха слухове, че в Косово ще има режисирани инциденти с участието на ръководените от НАТО сили KFOR. Изненадващо това бе опровергано не само от KFOR, но и от Белград, който влезе в конфликт със споделящата тези опасения Сръбска православна църква.


Покрай този и други проблеми сръбското правителство започна да отправя непреки предложения към косовските си колеги, при това поне на няколко гласа. Външният министър Ивица Дачич първо каза за телевизия "Пинк", че от подялбата на Косово няма по-добър вариант, а после се самоопроверга и настоя, че говори за "разграничаване" на сърбите от албанците в Косово. Вицепремиерът Расим Ляич го подкрепи, макар и да не навлезе в подробности коя от двете позиции споделя. За компромисно решение се обяви дори министърът на отбраната, един от най-радикалните в позициите си за Косово.


Терминът "разграничаване" всъщност бе обяснен и за пръв път предложен от самия Дачич, който наруши табуто за неделимостта на Косово като част от Сърбия почти точно преди година. По собствените му думи такъв сценарий включва финансови компенсации, автономия за всички общности, компактно населени със сърби (не само Митровица), компенсации за "узурпираното" от Косово сръбско имущество и специален статут за сръбски светини на косовска територия. "Не крия, че съм за разграничаване," каза Вучич ден по-късно - теза, която дори открито да е защитавал, изглежда до момента го е правил твърде уклончиво, затова думите му прозвучаха, сяка я приема за първи път. Все пак допреди година той внимаваше с конкретните предложения и говореше само за нуждата от "вътрешен диалог".


"Фалшиви новини", но не съвсем


За последната седмица косовският президент Хашим Тачи отхвърли няколко пъти всякакви сценарии за "подялба" или "размяна" на територии по етнически признак. Той обаче настоя, че факторът за нормализация с Белград е свързан с възможността за "корекция" на границите, съчетана с взаимното признаване.

А това е "подялба, но с други думи", казват критиците му. Право им дава идеята на Тачи, че сръбските общини Прешево, Буяновац и Медеджа, в непосредствена близост до североизточната граница на Косово и населени с етнически албанци, трябва да минат "от другата страна" на границата. Тачи не би могъл да използва тъкмо дума като "подябла" и по още една причина - терминът е по-удовлетворителен за Сърбия, която възприема Косово като своя провинция и която има предвид разделянето на земите ѝ между властта на Белград и хипотетично ( тъй като към момента е непризнато официално от нея) упраление на Прищина..


Вчера Тачи каза пред журналисти и че няма да има автономия в Северно Косово, въпреки се формирането на ЗСО предполага поне известна степен на самоуправление. Така и той, като управляващите в Белград, направи крачка назад след собствените си думи.


Защо Сърбия заговори за подялба на Косово

© Associated Press


Каквото и да говорят лидерите от двете страни на границата, както и да наричат използваните формулировки, всички те (отвъд формирането на ЗСО, което Косово така или иначе е длъжно да направи) се свеждат до един и същи тип решения. Става въпрос за промяна на границите и отношенията на сегашната територия на Косово така, че или компактните албански райони в Сърбия да станат част от Косово, или сръбските да имат специален статут, разделящ ги правно от останалата част на Косово (в краен случай да станат част от Сърбия), или и двете. Капсулиране на сърбите и на албанците в Косово в ясно (а това значи и правно) разграничени общности, от която и страна на границата да се намират.


А това не е нищо различно от нови разделителни линии по етнически признак, обявиха над 30 неправителствени организации от Косово и Сърбия. В отворено писмо те поискаха от ЕС да се обяви против подялба и размяна на територии и последваща "верижна реакция" в други балкански страни, която може да доведе до нови искания за "корекции на границите" в стила на етнически чистите държави от 19 в. Това е "опасно послание за гражданите на Сърбия и Косово, както и за целия регион... има реална възможност да се легитимира опасната пропаганда на етническо владение на територии - принцип, довел региона до кървави конфликти."


Към момента на публикуване на този материал ЕС не е коментирал публично нито писмото, нито коментарите на лидерите в Сърбия и Косово.


Подялба на Косово - сериозно ли?


"Поне за Сърбия подялбата винаги е била желаната крайна фаза на играта," пише Мая Живанович в анализ за "Болкан инсайт". "Но рисковете са огромни," предупреждава Гезим Висока от Градския университет в Дъблин, цитиран в същия материал. Според него за Белград това е единственият начин да измие срама от загубата, но това средство може и да разпали етническо напрежение и конфликтите във време на "възраждане на националистическия популизъм в района", а това би облагодетелствало Русия и други сили, които не са част от Запада.


Анализаторът Душан Янич, цитиран от агенция "Бета", не изключи възможността действително да се стигне до подялба, но това е само версия на "разграничаването". Според колумниста Влатко Секулович от идеята за подялба, която би създала негативен прецедент (но е и нереалистична), най-много би спечелила Русия - заради кримския въпрос.


Експерти в Сърбия и Косово са скептични доколко подобна стъпка изобщо би имала смисъл, тъй като не би решила същинските проблеми. Например по вътрешнополитически причини може и да не доведе до взаимно признаване; ще доведе до мащабна размяна на население; ще предизвика десетки правни въпроси; и ако се съди по случаи като този между Косово и Черна гора, спор с несравнимо по-малък обществен отзвук от този между Белград и Прищина, демаркацията на границите може да се окаже толкова политически заредена, че да се отложи с години.


Рисковете


На теория Западът отхвърля идеята именно заради рисковете, които носи - заради албанците в Македония (малцинство и в Черна гора) или сърбите в Босна и Херцеговина (макар в Македония най-голямата албанска партия ДУИ, коалиционен партньор във властта, да се обяви твърдо против този сценарий).


Впрочем Дачич сам повдигна темата за риска, след като каза в сряда, че и босненската Република Сръбска е трябвало да обяви независимост, след като го направи Косово през 2008 г. Той обясни, че с предлаганите решения за Косово не е отворил кутията на Пандора; позова се и на убития сръбски премиер Зоран Джинджич, говорил за "подялба, ако няма друго решение". Направи го два месеца преди изборите в Босна и Херцеговина, в които косовският въпрос може допълнително да усили националистическите настроения сред босненските сърби. "Директна атака срещу Дейтънските споразумения," написа политологът, изследващ Балканите, Ясмин Муянович. "Къде са САЩ? ЕС?"


Съединените щати реагираха - Държавният департамент призова за спиране на "негативната реторика" и да бъдат "гъвкави" с послание, разпространено от радио "Гласът на Америка". Представителят на институцията обаче не коментира подялбата (решението можело да дойде само от преговарящите). Преди броени седмици посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауи, попитан в интервю за косовската телевизия KTV миналия месец дали изключва подялбата, стана първият пратеник на страната от 2008 г. насетне, избегнал прекия отговор. Косовски журналисти забелязаха това и той побърза да заклейми думите им като "фалшиви новини", но в публикувания от него текст на интервюто се вижда, че наблюдението им отговаря на действителността.

Според сръбскоезичната версия на радио "Свободна Европа" едва ли става дума за сериозни намерения: тази реторика цели само "заостряне на преговорните позиции преди болезнени отстъпки с приближаване на подписването на окончателното споразумение на Белград и Прищина за нормализация на отношенията". Говоренето за подялба обаче може да е и сигнал, че липсва истинска готовност за компромис, каквато досега не са показвали нито Белград, нито Прищина.


"Сърбите вероятно знаят, че са изгубили Косово, но въпросът дали са готови да го признаят явно на референдум. Това би било поражение за косовската политика на Вучич, на основата на която досега е трупал точки," продължава материалът.


Дали всичко това е израз на сериозни позиции или част от преговорна тактика, е по-маловажният въпрос, след като референдумът в Сърбия така или иначе ще реши съдбата на сделката с Косово, каквато и да е тя. Възможност за допитване, но в Косово, днес спомена и Тачи.


С изострения тон, който периодично се долавя още от времето около българското европредседателство и срещата на ЕС и Западните Балкани в София на 17 май, Вучич и Тачи най-малкото подготвят почвата в сръбското и косовското общество за неудобната истина: време е да се вземе решение. След като обсъди тази истина с европейските си партньори в месеците на председателството, сръбският прецидент ще го направи - дни след преговорите в Брюксел - и с президентите Владимир Путин, Доналд Тръмп и Си Цзинпин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 713 Неутрално

  ПОДЯЛБА е когато две страни разделят нещо помежду си. Примерно Албания и Сърбия си разделят Косово. Когато Косово и Сърбия разменят територии, това е РАЗМЯНА.

 2. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Сърбите да внимават в етническата риторика, че да не се надянат на едни територии около Босилеград, Цариброд и околията им.

 3. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  Защото загубиха търпение да седят в коридора на ЕС, нали бе, Еребусе?

  седеньето го зголемува задникот
 5. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#4] от "dejmos":

  доста югославски опорни точки имаш в тезата си

  седеньето го зголемува задникот
 6. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  Ако има размяна на територии, България може да подкрепи позициите на Сърбия при ДОБРОВОЛНО връщане на Западните покрайнини. В противен случай може да подкрешя позициите на Косово. Без емоции, просто бизнес.

  седеньето го зголемува задникот
 7. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  Всъщност Тачи посочи какво искат албанците - да получат признание от Сърбия и вдигане на ветото за ООН и т.н. и в добавка да получат и Прешево - нямат намерение да отстъпват и една педя земя, просто поставят нови искания. Явно имат и дипломатическа подкрепа, щом Вучич и Дачич започнаха да вият като линейки.

  седеньето го зголемува задникот
 8. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Тази война не е свършила ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Много се говори, анализира, но всъщност си е един доста мизерен пазарлък, при това за нещо, което поне външно няма кой знае каква стойност.
  Така става на всякъде по света, но на балканите като че ли е още по-шумно и ирационално, тада загубят и дветет страни в пазара, което обаче се представя за вътрешна употреба като голям успех.

 10. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Ау, Боко не ги ли интегрира тези... Хахахаха ...
  Пол'вината "лидери" на нашия полуостров са с подземен произход.

 11. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Сърбите защо като ги боли за " тяхните" бивши територии в Косово, където се била образувала някога сръбската държава, не поставят въпроса за исконно българските територии, които са отнемали от нас още от освободителната война и насетне - Нови пазар, Ниш, Пирот....а т. нар. Западни покрайнини са последната несправедлива кражба на български територии, населени с наши сънародници !

 12. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Говори се за подялба, но не се акцентира, че тя става след отказ на Косово да си свърши работата по обещаната аврономия..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 14 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Раните ок комунистическото наследство ше болят векове.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 15 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Румъния и Гърция не са признали Косово. И още 3 държави от ЕС. Какво остава за Сърбия? Да ги изпревари ли? Безумие!

  ATX
 15. 16 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Путин и Тръмп се разбраха по този въпрос на срещата в Хелзинки. Ще разберем какво са договорили по-късно.

 16. 17 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Всъщност Тачи посочи какво искат албанците - да получат признание от Сърбия и вдигане на ветото за ООН и т.н. и в добавка да получат и Прешево - нямат намерение да отстъпват и една педя земя, просто поставят нови искания. Явно имат и дипломатическа подкрепа, щом Вучич и Дачич започнаха да вият като линейки.
  —цитат от коментар 8 на Пипера е много лют


  Цялата дандания е с цел да се създаде Велика Албания.

  Бившият албански президент Буяр Нишани заяви, че е неприемливо изявлението на косовския президент Хашим Тачи за корекция на границите и евентуална размяна на територии със Сърбия, като изтъкна, че "Косово е албанският Йерусалим", предаде агенция МИА.

  "Косово е въпрос не само на една държава, а главна опора за сигурността на албанците - в Албания, Косово, Македония, Черна гора, Прешевската долина /в Сърбия/ и където и да е по света. Неслучайно през вековете въстанията за свобода на албанците са започвали именно от Косово. Затова Косово е албанският Йерусалим", смята Нишани.

 17. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Albanian Prime Minister Edi Rama suggested a joint president for Albania and Kosovo
  ...
  "Why not a single president, as a symbol of national unity and joint national security policy?" Rama asked at the ceremony marking the 10th anniversary of Kosovo declaring its independence from Serbia.

  The Albanian leader added that his idea was not realistic at the moment, but that it might become reality in the future, according to reports citing Albanian official news agency ATA

  In a 2015 interview, Rama said that the joining of Kosovo and Albania was "inevitable and unquestionable."
  "The question is how it will happen,"

  https://www.dw.com/en/albanias-edi-rama-floats-joint-president-idea-in-kosovo/a-42642058

 18. 19 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 397 Весело

  Създаването на Косово бе огромна грешка...

  НО...

  Това е наказанието на Сърбия за насилствената сърбизация на Западните Покрайнини и Македония. Да не говорим че по времето на соца имах привилегировано положение в "лагера" и правеха каквото си поискат. за наша сметка.

  ПИТО - ПЛАТЕНО!

  … и айде у лево.

 19. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Албанците просто си утъпкват пътя до Донбас, Абхазия и Осетия.
  Затова е това врякане на Косово.

 20. 21 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  По-интересният въпрос е кога България и Унгария ще заговорят за подяба на Сърбия. Мисля, че е крайно време добрите стари времена, когато българо-унгарската граница минаваше някъде западно от Белград, да се върнат.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 21. 22 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Румъния и Гърция не са признали Косово. И още 3 държави от ЕС. Какво остава за Сърбия? Да ги изпревари ли? Безумие!
  —цитат от коментар 15 на WC1


  Испания също не ги признава. В момента ,който го направи Каталуния,Баския си заминават съвсем законно от Испания.

 22. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#15] от "WC1":

  Ако Сърбия признае Косово, това ще е знак и другите да го направят, защото проблема е решен.

  седеньето го зголемува задникот
 23. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "log_on":

  Не е вярно, че си заминават законно, защото нямат основания според никой закон. А в Косово имаше етническо прочистване и после война.

  седеньето го зголемува задникот
 24. 25 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ако има размяна на територии, България може да подкрепи позициите на Сърбия при ДОБРОВОЛНО връщане на Западните покрайнини. В противен случай може да подкрешя позициите на Косово. Без емоции, просто бизнес.
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  Тъй като прецеденто Косово е част от мозайката за Велика Албания и темата горе касае именно това,то Велика Албания е велика възможност за прокси войничка с големите врагове на България - Гърция и Сърбия. Това е брилянтна възможност, но за кадърен елит. Сегашния не е в състояние да си завърже обувките.

 25. 26 Профил на dilyan
  dilyan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "pavian":

  Напълно съгласен. И на мен не ми е ясно защо така е написана статията.

 26. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#17] от "log_on":

  Просто дивашкия шовинизъм на сърбите си намери майстора.

  седеньето го зголемува задникот
 27. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#15] от "WC1":Ако Сърбия признае Косово, това ще е знак и другите да го направят, защото проблема е решен.
  —цитат от коментар 23 на Пипера е много лют


  Затова Вучич иска референдум в Сърбия. Ако народа е съгласен -ок.

 28. 29 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Сърбия е болния човек на Балканите и изпозарази всичките си съседи с въшлясалата си мания за величие, подкокоросвани от православните си братя от Севера ест. Една дълга евроокарантина може да ги вразуми, да почнат да си пият хапчетата редовно и да спрат да лаят

  I shave with Occam's razor
 29. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 962 Неутрално

  [quote#25:"log_on"][/quote]

  Не става въпрос за кадърност, а за руски агенти.

 30. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#22] от "log_on":Не е вярно, че си заминават законно, защото нямат основания според никой закон. А в Косово имаше етническо прочистване и после война.
  —цитат от коментар 24 на Пипера е много лют


  Само да попитам. Българските турци ,които са в Турция след Голямата екскурзия и си имат и бг паспорти дали могат да спретнат един референдум за Кърджалийско напр. и да си спретна автономийка.
  Щото и те викат ,че са жертва на етническо прочистване.

 31. 32 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Сърбите да внимават в етническата риторика, че да не се надянат на едни територии около Босилеград, Цариброд и околията им.
  —цитат от коментар 3 на stanislavdi


  А нещо да кажеш за гърците. що не ви стиска да си поискате от маляките далеч по-огромната територия до Солун,Кавала въобще Беломорието.

 32. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Любопитно

  До коментар [#25] от "log_on":

  Какво значи прокси войничка?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#31] от "log_on":

  Могат ! И с какво ще помогнеш от СОФИЯ ? Или уважаваме вота на хората или си говорим общи приказки . Проблема с Кърджали е нищо ..... Северна България е обезбългарена и силно циганизрана. До 20 години ще се достигне до ситуацията в което 3-5 града да искат особен статут или вид независимост сред морето от варвари . Тези градове са ясни .... София , Пловдив, Стара Загора , Бургас , Благоевград , Варна . В северна България не виждам ....Русе, Плевен Търново ....в дейстителност са около 80 000 - 90 000 души . Тенденцията за намаляване с 15% на населението е трайна (говорим за изселване) . За смъртност / раждане не ми се говори ... Там съотношенията достигат 8:1

 34. 35 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#25:"log_on"]
  —цитат от коментар 30 на bobyb
  Не става въпрос за кадърност, а за руски агенти.[/quote]

  Ами има си законни договори ,но в случая този за Западните ни Покрайнини, които са отцепени от България през 1919г. и дадени за администрация на Кралството на Сърби, Словенци и Хървати за период от 100 години изтича през ноември 2019г.

  Ето къде Бойко може да се направи на българин и то не пред Путин,а пред Евроатлантиреските му началници Меркел и Юнкер.


 35. 36 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  А на теб плащат ли ти да пишеш глупости по форумите?

 36. 37 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Няколко пъти съм писал за преговорите. В тази ситуация - и Сърбия, и Косово повдигат риториката и обсъждат различни варианти - на пръв поглед изглежда се търси решение на този спор. Не!!! Търсят се други резултати. Макар да не съм сигурен какви точно.
  1. Решението не зависи САМО от представители на 2 хомогенни (имам предвид с ясна структура и йерархия, не по етнически или верски признак). Както се вижда в статията - интереси имат и съседни държави (диаспори), и САЩ, и ЕС ... всеки си е направил някаква купчинка в пясъка и си я брани.
  2. НИКОЙ не споменава очевидното решение - да се направи пътна карта за интеграция в НАТО и ЕС, в която да се очертаят всички проблеми и стъпки/ срокове за регулирането им.
  Защо? Ами защото Косово е полумафиотска държава, а Сърбия е назадничава олигархия. Ако и двете страни вървяха стабилно по пътя на реформи, прозрачност, отвореност и ефективност, тогавя резултатите щяха да отворят много нови възможности.
  И в ЕС има конфликти: Испания и ВБ за Гибралтар, Италия и Австрия за Южен Тирол; движения за независимост в Каталуния, Шотландия и т.н.
  И в същото време Норвегия "аха-аха" да подари планински връх на Финландия.
  3. Преговарящите НЕ са легитимни представители на "националния интерес." Всеки от тях има други (частни, мръсни) интереси (най-малкото да бъдат преизбрани) и това допълнително усложнява процеса
  НБ!!! Това НЕ означава, че не трябва да се преговаря. И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война!

  Никола Йорданов
 37. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  Докато сърбите не признаят Косово ,никакъв проблем не може да се реши. Западните балкани ще си останат с тлеещи конфликти още дълго време и няма да са в ЕС.

 38. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#31] от "log_on":Могат ! И с какво ще помогнеш от СОФИЯ ? Или уважаваме вота на хората или си говорим общи приказки . Проблема с Кърджали е нищо ..... Северна България е обезбългарена и силно циганизрана. До 20 години ще се достигне до ситуацията в което 3-5 града да искат особен статут или вид независимост сред морето от варвари . Тези градове са ясни .... София , Пловдив, Стара Загора , Бургас , Благоевград , Варна . В северна България не виждам ....Русе, Плевен Търново ....в дейстителност са около 80 000 - 90 000 души . Тенденцията за намаляване с 15% на населението е трайна (говорим за изселване) . За смъртност / раждане не ми се говори ... Там съотношенията достигат 8:1
  —цитат от коментар 34 на dejmos


  Мерси. Това исках да чуя.
  Значи и в БГ можело. Референдумчета -автономиийки.
  После някой автономийки си правят кримски или косовски референдумчета допълнително и си се залепват към други съседни държави.
  Виж колко културно ставало.

 39. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#25] от "log_on":

  Напълно споделям това мнение. Разпада на Югославия и Сърбия на съставни части е най-големия подарък за България в навечерието на 21 век и то дори без наше участие. Единственото правилно и предварително действие на София беше признаването на РМакедония като държава, което даде ясен сигнал на Белград да не пробва авантюри на юг.
  Само си представи Югославия да се беше съхранила по чудо - те вероятно щяха да са членове на ЕС още преди 2000-та година. И България щеше да е в положението на Скопие днес, когато преговаря и с шумадийските свинари в Белград за присъединяване към Европа. Просто лакомията и алчността им изпиха акъла на сърбите и си мислеха, че етнически прочиствания в края на 20 век ще минат безнаказано като тия в началото на 20 век.
  Сега остава и Сърбия да бъде пречупена, за да не са такива руски подлоги. Примерно още преди да отворят следващата си глава за преговори, да им се заяви в прав текст да се присъединят към санкциите срещу Кремъл.

  седеньето го зголемува задникот
 40. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#33] от "DDR":

  когато други воюват вместо теб и за твоите цели

  седеньето го зголемува задникот
 41. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#32] от "log_on":

  Аз специално съм го казвал винаги и тук и наживо - Егейска Македония и Тракия са български земи и гърците един ден ще плащат и те. Гръчкия пенсионер подскача като маслина в буркан.

  седеньето го зголемува задникот
 42. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  Благодаря

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#31] от "log_on":

  къде ще го спретнат? В Кърджали? Локален референдум няма правна сила. А и много грешиш, ако смяташ, че турците с бг-паспорти са сепаратистки настроени по принцип. Това може да се подклажда само от Анкара, и затова и оттам идва опасността. Само че Турция ще инкасира много негативи ако провокира нещо подобно срещу съюзник в НАТО, които тя НА ТОЗИ етап няма полза да инкасира.

  седеньето го зголемува задникот
 44. 45 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#28] от "log_on":

  Вучич знае, че единствено с референдум може да мине подобно решение. И пак виновен ще е политика, който го е приел.

  седеньето го зголемува задникот
 45. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#25] от "log_on":Какво значи прокси войничка?
  —цитат от коментар 33 на DDR


  Конфликти, в които в защита на собствените си интереси косвено участва трета страна, като осигу­рява на една от страните в конфликта во­енна, организационна, ресурсна, полити­ческа или друг вид подкрепа.

 46. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#40] от "Пипера е много лют":

  Т.е. напълно културно и по дипломатически ГЕРБ може да си върне Западните покрайнини в пределите на България след ноември 2019 г.
  И ако това не стане не сърбите са виновни ,а само и единствено българите.И техните шефове в Брюксел.
  Мерси.

 47. 48 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Проблема в региона не са само сърбите - омразата и реваншизма са начин на живот. Единствените ,които успяха да се измъкнат от блатото са хърватите ,макар че все още имат неуредени въпроси с Босна. Затова и цялата кампания "Интеграция на Западните Балкани" е въздух под налягане - взето е политическото решение за приемане на Македония в НАТО и с това процеса ще затихне. Ориентацията на Сърбия към Русия автоматично я вади от списъка ,Албания и свързаното с нея Косово могат да получат точно толкова подкрепа за ЕС ,колкото и Турция / поне от Испания и Холандия имат заявено гарантирано вето/ ,за Босна изобщо не се говори ,но и тя е в същата група. Остава Черна гора /в която сръбското влияние е изключително високо/.
  Приоритетът ,който "спуснаха" на ББ още преди началото на председателството може да се развие ,максимум до някаква форма на икономическа зона и хипотетична предприсъединителна процедура ,която да е повод за частичен контрол срещу влиянието на Русия ,Турция ,Китай и СА в региона.
  Между другото ,Дневник вече писа за това : https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/10/11/3057635_zapadnite_balkani_prioritet_ili_paravan_na/

  Не отговарям на хейтъри.
 48. 49 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 962 Неутрално

  [quote#35:"log_on"][/quote]

  Защо пред Меркел? Сърбия е руски протекторат. С тяхна решаваща помощ заграби не само покрайнините но и Войводина и Македония.

 49. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#25] от "log_on":

  Политическият елит на България е не само некадърен , но и продажен.

 50. 51 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#17] от "log_on":

  На Балканаите все Велики страни се създават, а като погледнеш - точици на световната карта!То не са Велика Сърбия, Велика България, Велика Македония, Велика Хърватия, Велика Албания, както и Велика Гърция, а сега и Велико Косово вече!!!
  В ЕС, където границите са само чертички на картата, на Балканите гледаме да ги удебелим, че и хартията да изстържем и на масата да се отбележат резките.
  Е, последните години, с огромното руско влияние за Брекзит, а и Тръмп, явно идва друг исторически период.За съжаление, много хора приемат, че нищо сериозно не може да се случи, но забравят, че до неотдавна именно Европа беше континента, от който започваха войните.Та - искай мир, но се готви за война!С идиоти, като Путин, Тръмп, разните му там ирански и севернокорейски луди - светът се променя и то не към добро!

 51. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#47] от "log_on":

  Брюксел и цяла Европа гледат много негативно на всякаква промяна на граници. И ако членка на ЕС и НАТО участва в подобно нещо, това за тях е "балканизация" на ЕС. Затова априори казват не, освен ако не се докаже, че така се решава още по-голям проблем. Както беше проблема с Косово, който стана ясно, че няма да се реши, докато 2 милиона албанци са под сръбска окупация (защото Косово е толкова сръбско, колкото и Западните покрайнини - там сърбите в последните 200 години са малцинство). Затова АКО имахме добра дипломация, можеше да подскажем на сърбите, че е добре ДОБРОВОЛНО да предложат връщане на земите, подобно на Румъния през 1940-та, за да затворим 20 век помежду си.

  седеньето го зголемува задникот
 52. 53 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#35:"log_on"]
  —цитат от коментар 49 на bobyb
  Защо пред Меркел? Сърбия е руски протекторат. С тяхна решаваща помощ заграби не само покрайнините но и Войводина и Македония.[/quote]

  Нека погледнем фактите;


  Стамболийски подписва Ньойския договор
  Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.

  От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия.
  Та някъде да виждаш Русия в този договор. Айде стига сте слагали Путин за сол и пипер навсякъде.

 53. 54 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#31] от "log_on":къде ще го спретнат? В Кърджали? Локален референдум няма правна сила. А и много грешиш, ако смяташ, че турците с бг-паспорти са сепаратистки настроени по принцип. Това може да се подклажда само от Анкара, и затова и оттам идва опасността. Само че Турция ще инкасира много негативи ако провокира нещо подобно срещу съюзник в НАТО, които тя НА ТОЗИ етап няма полза да инкасира.
  —цитат от коментар 44 на Пипера е много лют


  Викаш защо Акара да си взема едно Кърджали ,като си има цяла България в лицето на Мин,-председал ,който си поздравява с Мараба аскер турската армия многократно и която Турция е поканена да ни пази и въздушното пространство и то в същия момент ,когато се обзавежда с руски ПВО системи и от чиято база Инджирлик германците се изнесоха с всичката си техника,а Ердоган казва в прав текст на САЩ ,че ще ги нагони и тях от същата база и която Турция ще ни дава ''бедава'' руска газ....

  Е ,ако сме праволинейни аз тук виждам дългата ръка на КГБ .....

 54. 55 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Вучич нека си вие срещу луната, пречи на себе си и на себеподобните само.Иначе не е тайна, че на сърбите в Косово им се плаща, за да играят на "салам, стой си там". Без сръбско-руските субсидии, отдавна да са се омели от Косово.
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  И смяташ че те трябва да се "ометат" от Косово. Нищо че са родени там, и не само те но и дедите им и пра-дедите им.

 55. 56 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#47] от "log_on":Брюксел и цяла Европа гледат много негативно на всякаква промяна на граници. И ако членка на ЕС и НАТО участва в подобно нещо, това за тях е "балканизация" на ЕС. Затова априори казват не, освен ако не се докаже, че така се решава още по-голям проблем. Както беше проблема с Косово, който стана ясно, че няма да се реши, докато 2 милиона албанци са под сръбска окупация (защото Косово е толкова сръбско, колкото и Западните покрайнини - там сърбите в последните 200 години са малцинство). Затова АКО имахме добра дипломация, можеше да подскажем на сърбите, че е добре ДОБРОВОЛНО да предложат връщане на земите, подобно на Румъния през 1940-та, за да затворим 20 век помежду си.
  —цитат от коментар 52 на Пипера е много лют


  То и Лондон е против промяна на граници на Балканите ,но това не му попречи да тегли шута на ЕС и да промени границите му,орязвайки ги яко.

 56. 57 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  Тезата издиша. Защо им е на шопите в Царибродско и Босилеградско да не искат се присъединят към оправлявана от шопи държава?!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 57. 58 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#17] от "log_on": На Балканаите все Велики страни се създават, а като погледнеш - точици на световната карта!То не са Велика Сърбия, Велика България, Велика Македония, Велика Хърватия, Велика Албания, както и Велика Гърция, а сега и Велико Косово вече!!! В ЕС, където границите са само чертички на картата, на Балканите гледаме да ги удебелим, че и хартията да изстържем и на масата да се отбележат резките. Е, последните години, с огромното руско влияние за Брекзит, а и Тръмп, явно идва друг исторически период.За съжаление, много хора приемат, че нищо сериозно не може да се случи, но забравят, че до неотдавна именно Европа беше континента, от който започваха войните.Та - искай мир, но се готви за война!С идиоти, като Путин, Тръмп, разните му там ирански и севернокорейски луди - светът се променя и то не към добро!
  —цитат от коментар 51 на chinaski


  Путин и Тръмп са национални лидери ,а ако ЕС се изживява като хипи комуна на всеобхватната любов защо и трябват каквито и да е покровители и/или участие във военни съюзи ?

 58. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  Щото така работят нещата.

  Слагат се граници и опс нещата изведнъж почват да работят. Без граници не работят.

  В случая Косово се отдели от Сърбия. Но в Косово останаха сърби, които не ги кефи да са под албанско управление и решението е конфедерация или отцепване. Така че Прищина да не може да се бърка в работите на сърбите в Косово.

 59. 60 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#56] от "log_on":

  затова и Лондон ще се раздели в скоро време с Шотландия и Северна Ирландия, които ще се върнат в ЕС.

  седеньето го зголемува задникот
 60. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#46] от "log_on":

  Мерси

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 61. 62 Профил на cnp59518480
  cnp59518480
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За нас е изгодно прекрояване на границите в Косово, заради прецедента, който се създава. След такова нещо събитията ще почнат да имат неумолим ход добър за нас и трябва добре да си изиграем картите, много добре. Трябват обаче политици с топки: 1) Сърбия си решава въпроса с Косово и почва да ламти за ЕС. 2) Косово си решава въпроса със Сърбия и започва да мисли за "Съединение" с Албания. 3) Албанските общини в Македония наблюдават и се готвят и те. 4) Макединия вече е в Нато и е напреднала за ЕС. 5) Косово се обединява с Албания. 6) Македония се чувства застрашена от разцепване и търси опора във великите сили и в България. 7) България подържа добри отношения с Албания и ходотайства пред великите сили в случай на разделяне на Македония как да са границите. 8) След силен албански натиск се сключва сделка под патронажа на великите сили за разделянето на Македония. 9) Българя се съгласява да даде повече на Албания в Македония (т.е. по на изток да минава границата от линията Струга-Тетово, напр. Струга-Куманово, като Скопие се разделя. Т.е. дават се територии, където има албанци, но не са ясно мнозинство, но оформят добре една Голяма Албания. 10) Сърбия след като си е решила проблемите в Косово е насочила вниманието си към Босна и няма работа в македонските дела. Но Гърция има. Гърция е против Велика Албания, но няма проблем с една Голяма Албания ако бъде компенсирана със Северен Епир, която е територията на север от гръцката границаоколо Саранда и населена с гърци. Този район е откъснат от Гърция след Балканските войни, дори е имало република Северен Епир за малко, коята в крайна сметка се дава на Албания. Точно територия със същата площ даваме на Албания в повече в Македония (на изток от линията Струга-Тетово). Но за сметка на това договаяме с Гърция да ни дадат подобна по площ територия в Западна Тракия. Напр. от Александруполи до Кавала (без или с последната). 11) Защо такова искане към Гърция е обосновано формално и може да послужи за договорка след като веднъж е отворена кутията на Пандора с прекрояване на граници? Ами защото по Ньойския договор, Западна Тракия оства буферна зона, която се управлява от Антантата и ще се решава на кой да се даде по-късно. САЩ искат на нас, Франция и Великобритания на Гърция. Дори след като в крайна сметка се дава на Гърция не се спазва формалното друго твърдо изискване България да има пристанище на Бяло море и излаз по този начин. Т.е. Ньойския договор е неизпълнен. Това е основния аргумент, а не че валидноста му е 100 г., тъй като Паржкия договор по-късно го заменя и оформя границите на България в Беломоркса Тракия. Въпреки и оформени се стъпва на неизпълнен предишен договор. 12) Ако Гърция получи натиск от Германия и САЩ (както сега за Македония), а и срещне надежден партньор от нас, няма причина да не влезе в такава сделка, особено с оглед на една Велика Албания, за която е важно да си консолидира територията в Косово и Македония и би държала на добри отношения с Гърция. 13) За нас Македония не е толкова важна както през 1913 г. Западна Тракия и едно пристанище там (Александруполи) или ново, са много по важни от икономическа гледна точка. Лондонският договор от 1913 г. е бил перфектен за нас, даващ ни голям достъп до Бяло море, но за съжаление Сърбия и Гърция са прекалили в Македония с прочистването и също така прекалено много хора от Македония са имали ключови позиции в държавата, за да изтърпят убийствата в Македония. Сега такива проблеми няма. Общо с такава стратегия ще имаме даже по добри позиции от Лондонския договор и то без да влизаме в стратегически разрес с интересите на съседите. 15) Гърция би загубила граница с Турция, но за тях това е добре, защото за тях Турция е още заплаха. 16) България би си укрепила фланга около Кърджали, т.е. той става анклав и евентуални щения за присъединяване към Турция биха минали през още по-голяма чисто Българска територия, което няма как да стане освен с война (т.е. без референдум), а Турция няма да иска това, защото ще си плюе на всякакво партньорство с Европа.

 62. 63 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1029 Гневно

  Престъпление е въобще,да се говори за подялба на Косово,то цялото е било и ще бъде сръбско,това че в момента там се наблюдава известен брой албанци не променя историческата истина.Сръбският президент вместо,да се занимава с глупости,да надигне глас за освобождение на сръбска Далмация и въобще на всички сръбски земи от другата страна на Дрина ,прогонване на окупатора и завръщане на прокуденото коренно сръбско население!

 63. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Само ние не си търсим териториите. А сърбите все имат да вземат, но не казват, че на нас требва да връщат.

 64. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#31] от "log_on":

  Като референдума в Крим ли?

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 66 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Защо Сърбия не върне на България Нишкия санджак, както и моравския такъв? Ами Враня, Лесковац, Сундурица, както и част от източно Косово?

 66. 67 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Две противни нации - едните българомразци и мегаломани, другите мафиоти и износители и вносители на ислямски фундаметализъм, дрога, органи, крадени коли и каквото нелегало се сети човек. Ако гледаме реално, Косово е имало голям дял българско население, което са го изличили в последните няколко века

  malart.blog.bg
 67. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  секи 4ти км

  Заговорничи или проговорничи... без значение.
  Сека неабятна держава копнее разширение.

  Но претърпела стеснение...

  В Рашка (Косово?) поле
  Србия (и въобще Европа) претърпела крушение.

  А в съвременно време имаше новина,
  че Албания възнамерява баланс на силите.
  Да интегрира Косово в Еврозоната.

  Интеграция или Делба?
  Остава да (й) се не види

  "Защо Сърбия заговори
  за подялба на Косово"

 68. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Айде пак реваншизъм...
  Кои по-напред.

  Тракийска България?
  Бактрия?
  Кубратова България?
  Волжка?
  Аспарухова?
  ...
  В Украйна, Унгария, Италия, Балканите...
  изпозагубени парчета

  До коментар [#64] от "Роси":

  Само ние не си търсим териториите.

 69. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Това е стара сръбска идея и предложение.Просто сега този въпрос беше повдигнат от САЩ със съгласието на Русия !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#25] от "log_on":
  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  Елате !

  До коментар [#62] от "cnp59518480":

  Весел коментар ! Надявам се да имаш поне малко мезе !!
  Аааахахахаха.............

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 72 Профил на cnp59518480
  cnp59518480
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#25] от "log_on":До коментар [#42] от "Пипера е много лют":Елате !До коментар [#62] от "cnp59518480":Весел коментар ! Надявам се да имаш поне малко мезе !!Аааахахахаха.............
  —цитат от коментар 71 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Нещата в Македония ги решаваме заедно с наште албански приятели под погледа на САЩ и Германия. Може да се договорим, както си поискаме. Великобритания е аут от европейската политика, а Франция (ваш добър приятел) им е безразлично. Няма го вече D'Esperey, сега са друго поколение там. Ако САЩ направят проблем им даваме база на Черно море. А за Русия е по-добре да има още една Беломорска държава. Вие и сърбите само ще гледате. Те вече се отеглят към Белград, а вие се съсредоточете да си плащате на Германия, за да не продавате след време острови. Току виж северен Епир ни го дадат албанците на нас ако вие не го искате. Адриатика е по-добре от Бяло море. Още хан Пресиян го е установил. А ако го поискате по-късно, ще ни дадете обаче и Кавала и Тасос - все изконни български земи.

 72. 73 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2837 Весело

  До коментар [#72] от "cnp59518480":

  Толко бисери в един коментар доста време не е имало в този форум !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK