Унгария смята да забрани курсовете по социални изследвания на пола

Критици на премиера Виктор Орбан изтъкват, че под негово ръководство Унгария става все по-нетолерантна.

© Associated Press

Критици на премиера Виктор Орбан изтъкват, че под негово ръководство Унгария става все по-нетолерантна.Избори 2022

Унгарските университети са получили тази седмица покана да коментират предложение за забрана на курсове по социални изследвания на пола. Това съобщи политическото списание HVG.hu, цитирано от сайта The Hungary Journal и от унгарски журнласти в социалните мрежи.


Според списанието засегнати са най-големият държавно финансиран университет ELTE и Централноевропейският университет, основан от милиардера и филантроп Джордж Сорос.


Ако такава мярка се въведе, това би означавало, че никой не може да посещава подобни курсове в Унгария.
В уведомлението до университетите не е била спомената причина. За HVG обаче представители на кабинета са казали, че на трудовия пазар в страната няма абсолютно никакъв интерес и курсът е икономически ирационален, така че те допускат, че не дава на студентите полезни знания, но служи на други интереси.


Според министерството магистърските програми по социални изследвания на пола отнемат от възможностите на другите курсове и вредят на икономическата стабилност на университетите.


Представители на кабинета са заявявали, че социалните изследвания на пола са идеология, а не наука.


Критици на правителствата на премиера Виктор Орбан го обвиняват, че той от години работи за все по-нетолерантно общество в Унгария и че само използва образите на мигрантите, Сорос, исляма и традиционните ценности, за да засили контрола над страната.


"Това е скорошна снимка на правителството на Орбан в Унгария, правителство, което току-що обяви, че социалните изследвания на пола ще бъдат забранени в университетите," написа в "Туитър" Анита Кьомювеш, от авторитетната разследваща мрежа Atlatszo - очевиден намек, че в кабинета има само една жена.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK