Как "тъмната страна" на Луната стана новото изкушение за космическата индустрия

Всички апарати, които ще бъдат изпратени за изследване на Луната в следващата година, или подготвят почвата астронавти да се върнат на нея, или да се опознаят по-добре ресурсите ѝ, или и двете.

© NASA, Reuters

Всички апарати, които ще бъдат изпратени за изследване на Луната в следващата година, или подготвят почвата астронавти да се върнат на нея, или да се опознаят по-добре ресурсите ѝ, или и двете.Наслаждавайте се на Кървавата Луна, докато можете. Доналд Тръмп има планове за нея," написа миналия месец Филип Бол в коментар за в. "Гардиън". Освен това "с тази скорост може един ден да се взираме в земя, притежавана от Илон Мъск или "Фейсбук"," написа още журналистът на страниците на издание, известно с критиките си към действащия президент на САЩ.


Всъщност изпълнените с патос коментари на Тръмп за завръщането на Луната далеч не са плашещи, сравнени с тези на ръководителя на китайската програма за изследване на Луната Йе Пейнджян. "Вселената е океан, Луната са островите Дяою, Марс е остров Хуангян," каза той две седмици по-рано, имайки предвид оспорвани от Пекин територии в Южнокитайско море. "Ако не отидем там сега, макар да сме способни, тогава предшествениците ни ще ни обвиняват. Ако отидат други, те ще превземат и няма да можете да отидете, дори да искате."


Юли бе месецът, когато международните медии си спомниха, че тази година Китай, Индия и Израел се приготвят да изпратят мисии на Луната. При това Индия твърди, че търси път към бъдеща индустрия за трилиони долари. Все повече частни компании и държави говорят и се готвят за добив на ресурси от Луната в следващото десетилетие. "Лунната надпревара", каквато изглежда тя, видяна в медиите и през очите на лидерите на редица държави, обещава пробив и ново влияние на онези, които стигнат най-далеч в космическия "Див Запад". .
Хората, които ще им отворят пътя към новите хоризонти в космическата индустрия, невинаги мислят така. "Дневник" разговаря с някои от тях, за да разбере какво ще се търси на Луната и за какво всъщност ще може да се използва.


"Петролът в космоса"


Луната е едва на 3 дни път от Земята. По-лесно достъпна е и от повечето астероиди и несравнимо по-достъпна от Марс. Лесно е да се изпробват нови системи и технологии, чрез постоянно човешко присъствие операциите може да се контролират на място. "Освен това 45% от Луната е кислород - намира се в скалите. Има и силиций за индустрията на полупроводниците, всички използвани от нас метали като желязо, никел, титан и алуминий, редки земни метали за нуждите на телефоните и възобновяемата енергия," обяснява Анхел Абуд-Мадрид - директор на програмата за космически ресурси в Минното училище на Колорадо.


На южния полюс - намиращ се от "тъмната", невидима от Земята страна на Луната - е и най-значимата концентрация на един от най-важните, ако не най-важния, ресурс за бъдещата космическа индустрия.


Логиката на космическите ресурси е различна от тази на земните. Най-ценният от тях поне в началото ще се окаже не някой рядък земен метал, а полярният лед. Той може да се използва както за нужди като извличане на кислород, така и (решаващо за космическите мисии) като съставка за пропелант, който би могъл да задвижва летателните апарати. Около 85% от товара на ракетата е гориво, нужно само за извеждането ѝ в орбита. Това изправя концепции като мисиите до Марс пред огромно логистично предизвикателство.Появи ли се възможност за презареждане в орбита, картината се променя. "Изведнъж се оказва, че корабът, който сте изстреляли, е много по-малък и не толкова скъп," казва Анхел Абуд-Мадрид. По оценки на различни агенции, за да се пренесе бутилка вода в космоса, в момента са нужни 3000 долара.


"Според изследванията това е ресурсът от потенциално най-голям интерес и нашето задължение е да го изследваме и разберем. Нужни са сондажни мисии, за да се разбере колко от него има и къде е," добавя Джеймс Карпентър, изследовател на Луната от Европейската космическа агенция (ЕКА). Смята се обаче, че по-големите количества от него са на най-студените и невидими места от земята – полюсите.


Фотогалерия: Стартът на ракетата с BulgariaSat-1 >


"Водата е петролът в космоса," изтъква Анхел Абуд-Мадрид. "Това е най-зареденият с енергия известен пропелант. И щом го имате, не само до повърхността на Луната.. можете да презареждате всякакъв космически апарат. Дори (при полети) до Марс. Ако искате да имате достъп до Космоса, за повече страни и компании, първото нещо, което ви трябва, е да намалите разходите за транспорт. Именно това ни спъва от десетилетия."


Време да се изследва, време да се добива


На пръв поглед времето, в което небесни тела (дори непосредствената цел) могат да се използват за добив, е сравнително далеч. "Мисля, че искаме да докажем, че е технически възможно, до средата на идното десетилетие," обяснява Джеймс Карпентър. "Тогава ще искаме да използваме за пръв път в мисия потенциално около 2030 г., по-мащабно ще влязат в употреба може би в края на същото десетилетие." Според Анхел Абуд-Мадрид ще трябват поне между 5 и 7 г., за да се оценят количествата на ресурсите, а паралелно с това може постепенно да влезе в употреба технологията за добив и използване.


За устремилите се към космоса обаче този хоризонт е кратък - те искат да са готови още отсега. И далеч не става дума само за космическите агенции.


"При нас кандидатстват всякакви хора – завършили, 23-годишни, дори 95-годишни," разказва за "Дневник" Абуд-Мадрид. Миналата година, на 31 юли, той започна първата в света програма за обучение в космическите ресурси (News Space Resources Graduate Program). Програмата започва с пилотни курсове с 12 души и заради интереса от 3 континента продължава онлайн. В последните два семестъра студентите вече са няколко десетки – бакалаври, учени, предприемачи, хора от средите на космическата политика политиката. Те изучават всичко, свързано с ресурсите в космоса – от разпознаването, добива и обработката им до използването, въпроси на космическото инженерство и правото.


"Обмисляхме (да направим курса) преди години и мислехме, че не е дошъл моментът, но през последните 6 г. нещата се промениха." С времето космически агенции показват интерес, правят го и частни компании. Абуд-Мадрид и съмишлениците му осъзнават, че начинът, по който се действа в Космоса, е остарял – измислен преди 60 г. "Всяка мисия, която извършваме в Слънчевата система, носи всичко, което и трябва, и това е скъпо. Така че дойде и осъзнаването, че ако космическите агенции искат да увеличат обхвата си, ще им трябват повече ресурси от космоса. Това ще увеличи дела на търговската дейност. Това привлече компании, които търсят печалба... и вече интересът е почти като нова космическа надпревара."


Редом със "Спейс Екс", изстреляла редица сателити и капсули в околоземната орбита, или "Блу ориджин" на Джеф Безос, се появиха и нови играчи на пазара. Компании като Deep Space Industry и преименуваната Planetary Resources работят специално за изследване на космическите ресурси. Пробив в тази насока бе и промяната в законодателството - първо в САЩ, а после и в Люксембург - с която двете правителства позволиха на частни компании да добиват ресурси в космоса, въпреки че според Договора за Космоса от 1967 г. той е "ничия земя".


Идилията свършва тук


Да започне добив на ресурси в космоса, няма да е лесно. Няколко възможни причини:


Пазарът. "Технологично всичко е възможно... Най-голямото предизвикателство е липсата на клиент, който може да ги купи. Днес няма пазар," а за да се създаде, трябва модел, който не разчита изцяло на агенции и правителства и парите им, обяснява Джеймс Карпентър. Иначе казано, в момента човек не би заложил на лунни ресурси като основен компонент за мисията като пропелант от лед или други. "За да се промени това, трябва да направим преход между възможността да използвате ресурси в мисията и предположението, че ще ги използвате Работата за нас е да разберем по-добре какви са възможностите и рисковете и да започнем да правим инвестициите."


Кои ресурси ще се използват и за какво. "Когато гледат в космоса за ресурси, хората си казват - малък астероид колкото училището ми има толкова платина, колкото цялата земя. Това е ценно, защото на земята платината е ценна, " казва Абуд-Мадрид. "Но когато говорите за икономика, няма смисъл да носите неща от космоса. Трябва да обясните - ако отида в Космоса и използвам ресурсите там, ще е по-евтино. Всичко, което може да използавме по пътя, е по-добре, отколкото да го носим." Разбира се, не всички заинтересовани от бъдещата космическа индустрия споделят тези възгледи.Заедно, а не едни срещу други. Първата работа в тази дейност – проучвателната – трябва да е на агенциите и правителствата заради значимите разходи. Започнат ли компаниите дългоочаквания добив, ще трябва да работят заедно, а и с агенциите, за да се развие бизнес моделът, смята Анхел Абуд-Мадрид. Последните могат да си купуват ресурси, например пропелант, добит от компаниите, за собствените си изследователски проекти в космоса.


В свят, чиято история е пълна с войни за ресурси и в който все повече доминират популистки правителства, а големите корпорации влизат в остра и често мръсна конкуренция, такава идилична картина повдига въпроси. Космическите тела са "ничии" и няма страна, която да може да ги притежава; а това значи, че компании и държави може да се окажат в положение, в което взаимно оспорват правото си да са на определено място. "Трябва да сме много внимателни как използваме ресурсите - не просто как влияем на средата, но как ще се замесят страните ни. Трябва в даден момент да дадем равен шанс на всички, а не просто пътуващите в космоса държави да превземат цялата операция," продължава Абуд-Мадрид. Добавя, оптимистично, че експерти от цял свят работят по новото законодателство и то е въпрос на време.


Ненавременни експерименти. За хелий-3, изотоп, наричан допреди няколко години "гориво на бъдещето", сега говори предимно Индия. Ползите от него смело се изтъкват от ръководителя на индийската космическа агенция К. Сиван, който каза, че страната му иска да ръководи "преноса" на материала към Земята. Хелий-3 е изотоп, който съществува в много малки количества на Земята и в малко по-големи – на Луната.


ЕКА е предпазлива: тя приветства възможността за изследването му, но между редовете се прокрадва съмнението, че ползата от него, поне на Луната, може да е само хипотеза. Думите на Джеймс Карпентър потвърждават това усещане. "В момента няма пазар, няма технология за използване на хелий-3 (термоядрен синтез; използваната от човечеството за производство на атомна енергия в момента е ядрено делене - бел. ред)... За да разберете значението на Хелий-3, вероятно ще трябва да изкопаете значим обем почва. Трябва да се свърши много работа, преди да се разработи бизнес модел... Може да е по-концентриран на места, на които не сме били. Може да има пазар някой ден, но мисля, че това е далеч."


От друга страна, разработи ли се технологията за термоядрен синтез, хелий-3 ще е атрактивен, защото не оставя никакви радиоактивни отпадъци, казва Анхел Абуд-Мадрид, но предупреждава: "За захранване на голям град в САЩ за година хелий-3 трябва да е целият полезен товар на совалката, после да го сложите в термоядрен реактор, какъвто още не съществува, и там да получите горивото. За да добиете такова количество, трябва да изкопаете площ с размер около 400 футболни полета в Европа, около 3 м дълбоки. Това не е обосновано в близкото бъдеще.Къде е Европа


Западните държави по-скоро отсъстват от календара за изстрелване на луноходи и други апарати в следващите 12 месеца. НАСА, успешно изпратила човек на Луната за пръв път в историята за пръв път преди почти половин век, се отказа от проучвателната си мисия през април, за да работи с частния сектор и да търси мястото си в бъдещия модел на космическата индустрия, без това да ѝ излезе твърде скъпо.


Европа обаче не стои встрани. Заедно с НАСА, "Роскосмос" и агенциите на Япония и Канада тя работи по проекта Lunar Gateway - станция в лунната орбита, която ще бъде отворена архитектура за международни изследвания и ще е тренировка за мисии на повърхността и дори постоянно присъствие. "Интересуват ни технологиите за устойчивост на мисиите. Ако искате да отидете на Луната, можете да го направите в стил "Аполо" - да се приземите, да извършите малко научна дейност и да си тръгнете," обяснява Джеймс Карпентър от ЕКА. "А може да мислите и за дългосрочна устойчивост - как да направите присъствието си постоянно."


По-рано тази година ЕКА обяви и че готви мисия до 2025 г., с която да покаже как ключови от нея технологии се използват за ресурси на повърхността на Луната. Тя призова космическия бизнес да предложи идеи за партньорства за изграждане на изследователския апарат и други аспекти от мисията.С други думи - Европа всъщност отива на Луната, но няма да го направи сама и ще търси възможно най-голяма полза както за европейците, така и за останалия свят. Джеймс Карпентър се съгласява. По думите му вече е получена информация от фирми, които биха доставили апаратура и технологии. "Всичко, което правим, е с международно сътрудничество. Това е част от модела ни в Европа - да събираме страните."


Докато се разработват нужните технологии за Луната, ще има ползи и за Земята, добавя той. "Виждаме интерес от земните индустрии да участват в това - не заради фантастичните възможности след 20 и 30 г., макар че тях ги има, а по-скоро за да разберат как технологичните предизвикателства за лунни ресурси могат да създават иновации за наземната индустрия."


Ако правителствата и всички въвлечени в бъдещата космическа индустрия приемат този поглед за пътя към Луната, прогнозата на "Гардиън" може и никога да не стане реалност.


Поглед към бъдещата "лунна индустрия" от частния сектор очаквайте другата седмица на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Интересна статия, ама тоя "титаний" звучи като "чугуний".

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4355 Неутрално

  Не е трудно да се досетим кои точно ще бъдат пионерите ....и кои са технологичните лидери.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много интересен репортаж!Все още не изглежда реално , но щом се работи,то означава , че рано или късно ще стане!

 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Късно е, Pink Floyd от дълги години присъстват на тъмната страна на Луната. 😀

 5. 5 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Лично съм за технологичния прогрес, но бих искал преди да разучаваме нашата галактика да решин някои общочовешки проблеми.

  Като се срещнем с други цивилизации (което е неминуемо) да не се окажем "галактическите циганета"!
  Ще ни питат как живеем, ние ще им кажем чр 10% живеят страхотно, 30% живеят сносно, останалите мизерстват. Ще им кажем че имаме няколко болни егоцентрика дето се състезават кой колко пъти можел да унищожи земята, същите са подкрепяни от 50% население дето само ги надъхва още и още да си хранят егото... те сигурно ще ни питат - защо бе галактически циганета такива режете собствения си клон? Защо като ви е даден по галактически социални програми един блок (т.е. планета) вие гледате как да го разграбите?

  Също ще ни питат защо състезанието все още ни е колко повече да се заграбва, а не да се споделя... в този ред на мисли ще ни питат дали на тях искаме нещо да им вземем и дали случайно не искаме шамари...

  Щото драги ми земляни ще погледнат как живеем и ще видят чр ние само грабим един от друг, та е нормално да предположат че и от тях ще искаме да грабим!

  Галактичесчи циганета тръгнали на номадски поход!

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  Няма лошо да си помечтаем.
  С бизнес модели ще обработват Луната! Начетох се на глупости.

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 523 Весело

  Интересно, досега не знаех, че ракетите използват като гориво/пропелант/ вода или лед. :-)

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 8. 8 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Няма лошо да си помечтаем.С бизнес модели ще обработват Луната! Начетох се на глупости.
  —цитат от коментар 6 на gozambo

  Ами хората разбраха, че с комунистически модели не става...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Тоя не е първия обръщащ мечтанието в мангизи. И това си е бизнес модел, ама е доста стар.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Интересна статия.Мисля си че ЕКА по скоро трябва да се концентрира върху текущите задачи като завършването на Галилейо и първия старт на Ариана 6

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Късно е, Pink Floyd от дълги години присъстват на тъмната страна на Луната. 😀
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Луната няма тъмна страна нито в преносния смисъл, нито в прекия. Има невидима от Земята страна.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 384 Неутрално

  "(термоядрен синтез; използваната от човечеството за производство на атомна енергия в момента е ядрено делене - бел. ред"

  Браво на редактора за вълшебния израз. Аз не съм специалист по цепене на атоми, само дето доста години съм точил брадвите на тия дето цепят атоми и ми се чини, че енергията добивана чрез ядрено делене си е ядрена, а не атомна.


  До коментар [#5] от "|Y|":

  Циркът ще бъде голям, ако се окаже, че тия дето "неминуемо" ще ги срещнем, са също от сорта "галактически индобългари". Резонно е галактическото номадство да е продължение на стандартното в рамките на блока с кон на терасата на третия етаж.

  73! Go Go
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#12] от "Go Go":
  Ядрото е част от атома, т.е., няма пречка да се използват и двете. Авторът бяга от тавтология, затова сменя термина.

  И не, няма да срещнем никого.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Интересна статия. Започва новата ера на великите географски открития с последиците от това. Май след време правнуцитее се чудят, какво толкова ни е било интересно в Звездни войни или пък ще ги изучават така, както романите на Жул Верн.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3880 Любопитно

  Въпроса е даши джедаите са прототип на бъдещите космически мутри или те са от умните и красивите?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#16] от "lz2":

  Статията си е съвсем наред в тази част, читателите са неграмотни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Мечти на тема ресурси от космоса, вярно че хелий-3 от Луната ще реши проблема
  със енергията за векове напред. Но дава ли си някой сметка че човек стъпи на Луната
  преди 50г. и оттогава никой не ходи там, технологията на полетите не е достатъчно
  развита и финансова неоправдана, така че остава за далечното бъдеще !!!

 19. 19 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Единствената сериозна програма за усвояване и колонизеране на Луната в момента е китайската. САЩ може само да прати някой да забие американското знаме преди китайците да си докарат всичко за една самостоятелно функционираща лунна колония.

 20. 20 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  А единственият сериозен превозвач на товари до и от Луната засега се очертават руснаците с атомният си влекач. Който по проект ще функционира 10 години и ще може да тегли кораби от ниска земна орбита до Луната и обратно. Напоследък има и информация че и американците са се върнали на тая схема след като разчитаха на слънчеви панели доста време.

 21. 21 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  Интересна е причината САЩ да се откажат от изследването на Луната ей така, от раз. Все си мисля, че има и други причини от този отказ, а не само финансови. Интересът към спътника на планетата ни винаги е съществувал и няма никаква логика да не го проучим, а да ходим да колонизираме Марс, който е много по-труден за досигане. Ама кой съм аз, та да питам...

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#21] от "Г.Е.М.":

  Аз не виждам някой да се е отказал?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 297 Любопитно

  За какво ни е хелий-3, при положение, че дори на Земята няма да има функциониращ реактор с термоядрен синтез поне още 10 години? До умаляването му в практически размери ще минат поне още 15. По-разумно е да се съсредоточим върху производството на изотопи за термоелектрически генератори, които са доказано работещи без засечка в Космоса. Подходящи изотопи обаче се произвеждат само на две места в света (Щатите и Русия), и това отново поставя политическа спънка.

  Освен това липсват животоподдържащи технологии за дългосрочна употреба. Със сегашните не можем да издържаме повече от година в Космоса. Нямаме и способи за защита от радиация извън поясите на Ван Алън, а ракът е 100% гаранция за всеки престой извън околоземна орбита, по-дълъг от 2-3 месеца. Така че много хубаво е да мечтаем за хелий-3 и платина от астероиди, но има една граница, след която идеализмът става просто утопия.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Не е трудно да се досетим кои точно ще бъдат пионерите ....и кои са технологичните лидери.
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  Пионерите са известни. САЩ и СССР. Другите милиционери засега дерзаят.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3401 Любопитно

  До коментар [#20] от ".":

  Пак ли проект на фаза чертеж изтъкваш като “сериозен”?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 233 Весело

  Мине не мине време и се почва едно покоряване на Луната ту от светлата ту от тъмната и страна.Досега без очевидни успехи в нито едно от двете направления!

  Ако изключим графичният CGi , то трябва да си екстремно заблуден за да не съзнаваш факта ,че Газообразно тяло не може да ко-съществува едновременно и да лети с... 300 км..сек. във Вакуум без здрава , физическа прегерада да ги отделя едно от друго.
  Газообразното тяло трябва да е отделено от Вакуума на Космоса със....здрава,непроницаема преграда ,купол...наречете го каквото щете.Покажете един експеримент къде газообразно тяло косъществува с вакуум без физическа преграда да ги разделя.

  Без тази преграда атмосферата ще ни изтече за 1 мин и 20 сек.и ще се задушим и измрем всички накуп за секунди.За всички Лунни фантазьори препоръчвам задълбочено четиво да се запознаят със :
  'The Operation Fishbowl' -High Altitude Nuclear Tests.

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Гневно

  Тия дето "оправиха" Земята, сега са хвърлили алчен поглед към космоса!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1101 Весело

  гледал съм и една друга снимка! Пак "на луната" но без скафандри. И усмихнати ;) Само се чуда как са дишали :D

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#21] от "Г.Е.М.":Аз не виждам някой да се е отказал?
  —цитат от коментар 22 на Darth Plagueis


  Щатите щото нямат интерес, руснаците щото нямат пари.

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#19] от ".":

  А китайците като са се разбързали... По скоро бих повярвал, че американците не са ходили на Луната преди 50 години, отколкото че китайците ще отидат след 50.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#30] от "tigervi":

  Е как точно са се отказали па Щатите?


  До коментар [#27] от "Aletheya":

  Т.е , около 2 000 известни ни досега газови планети, както и всички известни ни звезди всъщност са фейк?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Отишли Руснаците и Китайците да я боядисат в червено !

  После ... Кока-Кола !!!

 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#1] от "lechevalier":

  АаАхахахаха...............! ++

  Стар Трек......в много дълечното бъдеще !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "Г.Е.М.":

  Е първата е, казват, че са излъгали, за пилоторания полет до луната. То това е достатъчно да няма повече пилотирани полети. Като деца гледахме филма Полетът на Кеприкорн 1 , който разказва уж за измама с полет до Марс, режисирана в студио, защото още тогава са имали съмнения, но е било забранено да се говори, и затова и филмът е направен с изменен сюжет. Тайната е била изтъргувана за някаква друга тайна шашма с СССР.

  Основна причина за невъзможността се изтъква радиационния пояс на около 500 км около земята, който не позволява на човешкото тяло да го премине безопасно и ни прави просто само земни същества и толкова с мечтите.

  Освен това основна тема за космоса около земята вече е космисческия боклук, създаден от дейнсотта на хората там за последните 40 години. Той създава опасности за сблъсък с боклук при новите мисии.

  Статията е забавно четиво, отличащо вниманието.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#35] от "potrebitel3":

  Баси тъпотията 😉

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#32] от "Darth Plagueis":

  Колко машинки имат на Марс, а колко на Луната? Дори Мъск бълнува за Марс, не за Луната. Тъжно е, Луната е относително лесно достижима със съвременните технологии, но особен смисъл човек да ходи там няма.

  Eddie lives... somewhere in time!
 38. 38 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Прекрасна статия за цоцане на пари от борсата. :-) Накой иска да забогатее. :-) По-скоро ще отиде на някой тропически остров с чужди пари, отколкото на Луната. :-)

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10791 Неутрално

  Следващите десетилетия ще бъдат доста интересни и “космически”...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Как така Луната обикаля Земята не покрай екватора, както всички сателити, а покрай еклиптика по който Земята обикаляла Слънцето - хахахахха! И как така Луната обикаля Земята с перфектно абсолютно същата скорост с която се върти че да не може да й видим обратната страна? Ама дори 1мм/сек ли няма разлика? Каква е тая невероятна случайност? И как така само глобалисти искат да ходят на Луната? Пълни глупости, ти казвам!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivo":

  😁😁😁 ми ако беше внимавал повечко в осми клас, щеше да знаеш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  Ти като си внимавал, защо не ми обясниш!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#44] от "ivo":

  Светлината минава ли през вакуум, образ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#45] от "Darth Plagueis":

  Аз говорих за Луната, а ти искаш да смешниш темата за вакума, така ли? За Луната няма ли да кажеш нещо от наученото от 8 клас?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivo":

  О, съжалявам,обърках на кой твой дебилизъм отговарям. В 8ми клас се учи, че когато две тела обикалят около обща точка, но и имат въртене около собствените им оси, от гравитационното им взаимодействие това въртене се забавя, докато стигне до нула. Както и Слънцето забавя въртенето на Земята около собствената й ос и увеличава продължителността на денонощието.
  Може и в седми да се учеше...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Ама Луната не се върти около оста на Земята, нали това ти казвам? Луната се въртяла около Земята не по екватора, а по еклиптика (плоскостта по която Земята се въртяла покрай Слънцето) - хахаххахаха! И като стигне 0, значи спира да се въртъ така ли? хаххахах

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivo":

  Я вземи пак да прочетеш какво съм написал,че май ти е трудно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Не знам на кой му е трудно да отговори на въпросите! То се вижда де!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 51. 51 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1713 Любопитно

  До коментар [#50] от "ivo":

  Човече, прав си да питаш, аз също съм си задавал този въпрос и досега не съм прочел някъде някое разумно обяснение. Повече ми прилича на изкуствен обект (Луната), отколкото на нормален естествен спътник, появил се случайно от космоса или получил се от сблъсък с планетата ни. А и всички обяснения досега са хипотези, така, че няма нищо сигурно, всеки може да вярва в която си иска от тях...

 52. 52 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#51] от "Г.Е.М.":

  Няма и да прочетеш разумно обяснение, защото всичко е измислици и е нагласено! Както е нагласено че наклона на Земята около оста си е точно 66.6 градуса (любимото число на глобалистите)! На практика излиза че и Слънцето и Луната се движат по един и същи начин и по една плоскост около Земята, ама Луната била наш сателит, а пък ние сме се въртяли около Слънцето - глупости на търкалета!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivo":

  Е опрерсе вижда. Не успя да схванеш как и около какво се върти Луната, но изненада няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivo":

  Колко, колко градуса? ХАХАХАХАХХх

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivo":

  Лунната орбита не лежи нито в равнината на земния Еквадор, нито в равнината на земната орбита (еклиптиката) . Та какво точно питаше?

  Eddie lives... somewhere in time!
 56. 56 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Не мога да разбера защо говориш на човека надменно след като задава някои добри въпроси, но явно си имате закачка. Я аз да те питам ти нищо от наученото в училище ли не развенча до сега?

  За някои неща направо са ни лъгали в училище, за други не се е знаело достатъчно.

 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#56] от "|Y|":

  Ти какво развенча? Я кажи един умен въпрос по твой избор, ще ти отговоря с кеф. Чакам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  90 - 23.4 = 66.6

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 59. 59 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#55] от "tigervi":

  Така ли, а къде лежи?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 60. 60 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  А САЩ създават ново военно формирование: Космически сили.

 61. 61 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivo":

  С наклон 5,145 градуса спрямо еклиптиката.

  Eddie lives... somewhere in time!
 62. 62 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#61] от "tigervi":

  А, спрямо еклиптика, а защо не спрямо екватора? хахахахах

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 63. 63 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#60] от "evpetra":

  Space Farce!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 64. 64 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#62] от "ivo":

  Виж пост 58 :).

  Eddie lives... somewhere in time!
 65. 65 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#64] от "tigervi":

  Видях го и? Значи нямаш обяснение! Така си и мислех!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivo":

  Абе, да си забелязал, че числото е непостоянно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darth Plagueis":

  Кое число е непостоянно? И пак те питам, защо покрай еклиптика, а не покрай екватора? Отговори само на тоя въпрос, ако можеш!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 68. 68 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#67] от "ivo":

  Не питаш, мен, но знам, че четенето ти е трудно. Да, числото е непостоянно, и в момента дори не е 23.4. Мени се от 22.1 до 24.5, и в момента е 23.43687. Т.е., нумерологията ти не се получава.

  Tidal lock разбра ли какво е, и сети ли се за материала в 8ми клас?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 69 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#68] от "Darth Plagueis":

  Пак ли сменяш темата? Кога ще отговориш на въпроса?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#69] от "ivo":
  Пак ти повтарям, че тоя въпрос не си го задавал към мен. Аз нямам нищо против да мериш ъгъла от където искаш. И, мерим от Екватора. Пак не е 66.6 градуса. Друго?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#70] от "Darth Plagueis":

  90 - 23.4 = 66.6! Кое не ти е ясно? Кажи за екватора и еклиптика, за 10 път те питам?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#71] от "ivo":

  Не е 23.4, набий си го в тиквата. На въпроса ти отговорих. Какво точно ме питаш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darth Plagueis":

  В училище ги учат че е 23.4! И това им е наклона по default - винаги него цитират! Въпроса е защо Луната не се върти покрай Земята покрай екватора, като всички други сателити? Още ли не си го разбрал?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 74. 74 Профил на Union Jack 2.0
  Union Jack 2.0
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Единствената сериозна програма за усвояване и колонизеране на Луната в момента е китайската. САЩ може само да прати някой да забие американското знаме преди китайците да си докарат всичко за една самостоятелно функционираща лунна колония.
  —цитат от коментар 19 на .


  Твърде много комунизъм, а? Ако китайците могат да правят колонии, защо ще се ограничат с една Луна, като могат да имат Марс? Или комунистите не са обмисляли как да отговорят на това? А ето и още по-добър въпрос - защо не го направят, а стоят тук?

  Най-ужасната държава на света е тази, която атакува други, за да може отново да контролира територии, които вече не са нейни. Накратко - Русия.
 75. 75 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Като начало е добре някой да стъпи отново на Луната, но да не е с бризентов костюм. :)

 76. 76 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "Милиционер за европейско развитие на България":

  И тъй като СССР отдавна не съществува, остава САЩ.

 77. 77 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "Милиционер за европейско развитие на България":

  И тъй като СССР отдавна не съществува, остава САЩ.

 78. 78 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#63] от "ivo":

  Мисля, че е много сериозно, за да е фарс, освен ако не е още една глупава изцепка на Тръмп.

 79. 79 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#27] от "Aletheya":

  Още малко ще изкараш че и космически полети не е имало! Ха-ха-ха!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK