Как сицилианските фермери започнаха да отглеждат манго, папая и авокадо

Как сицилианските фермери започнаха да отглеждат манго, папая и авокадо

© Associated Press



Преди 11 години сицилианският фермер Росолини Палацоло започнал да отглежда папая, а съседите му дори не знаели какъв е този плод. Сега островът е пълен с екзотични плодове, по традиция отглеждани в тропическите региони – папая, банани, манго.


39-годишният мъж е част от новото поколение фермери, които са заложили на тези растения заради нарасналото търсене и промените в климата. "Повишаването на температурите беше от полза за нас, за тези плодове", казва той пред фондация "Томсън Ройтерс", разрязвайки маракуя.


От помощ е и фактът, че потребителите са научили повече за полезните качества на свежите, отгледани на място плодове. "Прочели в интернет за витамините и започнаха да ги купуват. Това беше", разказва той.




Подобна е историята и на семейството на Летиция Марсено, което се занимава със селско стопанство от седем поколения и е започнало да отглежда банани преди осем години. Сега във фермата на Марсено има 1200 бананови дървета, които растат и до традиционните сицилиански растения. Добили смелост от успеха на бананите, наскоро са засадили авокадо и манго.


Възходът на тези плодове се дължи и на евтиния внос на традиционните култури. Но макар да носят повече пари, тропическите растения са и по-скъпи за отглеждане, защото искат повече вода. А докато температурите се покачват, дъждовете намаляват. Средните температури в Сицилия са се повишили с 1.5 градуса в последния век, казва изследователят на климата Франческо Виола. Очаква се тази тенденция да продължи.


Как сицилианските фермери започнаха да отглеждат манго, папая и авокадо

© Associated Press


Недостигът на вода вече е голям проблем за малките стопанства, казва Франческо Сотиле от Департамента по селско стопанство в Университета на Палермо. Сега той работи заедно с фермери, въвеждайки отново старите техники, забравени след масово въвеждане на капковото напояване. "Във вътрешната част на Сицилия има силна традиция и много знания за това как домати, дини, патладжани, чушки да се отглеждат с малко вода", казва той.


Той гледа с оптимизъм към бъдещето на Сицилия, където младежката безработица през 2017 г. бе почти 60%, а 55% от населението живее под границата на бедността. "Имам много студенти по селско стопанство. След като завършат, те се връщат на село и това ме вдъхновява."


Така се е случило с Андреа Пасаниси, който е завършил право, но сега отглежда авокадо в подножието на вулкана Етна, където богатата почва и чистата вода предоставят идеални условия. Той е обединил в една марка и останалите производители и изнася плодове за Франция и Полша, като една трета от продажбите му са онлайн.


А Палацоло вече обмисля следващото си начинание – да стане първият производител на кафе в Италия. "Човек не знае как се прави, но никой от околните също не знае", казва той.

Коментари (13)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на шемет
    шемет
    Рейтинг: 397 Любопитно

    ===="Прочели в интернет за витамините и започнаха да ги купуват. Това беше", разказва той.====

    Е за първи път чули за витамини?!

  2. 2 Профил на Divi filius
    Divi filius
    Рейтинг: 1746 Неутрално

    ===="Прочели в интернет за витамините и започнаха да ги купуват. Това беше", разказва той.====Е за първи път чули за витамини?!
    —цитат от коментар 1 на шемет


    Лимони и портокали, са даденост за там.

    Сосо140
  3. 3 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 2444 Неутрално

    Въх - какви са тия статии - климатичните промени имали и положителни аспекти - ще объркате наратива и после няма да може да уплашите качествено електората. Колкото до уж намаляващите дъждове - може да се почерпи челен опит от Израел - където с 10% от водните ресурси на Сицилия и за земеделие и за индустрия и за хората си им стига предоволно с правилния начин на управление.

  4. 4 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1593 Весело

    Сицилианстото трапезно винце, внасяно у нас, е с доста добро качество при прилична цена.
    А ракийка оттам, виж, не намирам...

  5. 5 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2715 Весело

    Нямало вода !?

    Споко минават на кактуси и почват да правят Текила ...

  6. 6 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2719 Неутрално

    60% младежка безработица естествено няма. Просто си бачкат на черно и си вземат помощите за безработни като бонус.

  7. 7 Профил на korc
    korc
    Рейтинг: 2121 Неутрално

    Ако има евросубсидии за екзотични плодове, процедурите в Сицилия са ясни.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  8. 8 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2719 Неутрално

    До коментар [#7] от "korc":

    Нещо като в България, но на по-аматьорско ниво, защото не са на основите на научния комунизъм.

  9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4255 Неутрално

    Така е и на Крит !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10179 Весело

    Скоро и в България :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    ми това с водата е ясно ам ако са искоренили маслини да засеят банани егати лузерите

  12. 12 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1461 Неутрално

    между другото Сицилия има проблем с водата от поне 100 години - много хора на малка територия захранвана от валежи

  13. 13 Профил на alabalko
    alabalko
    Рейтинг: 540 Неутрално

    Въх - какви са тия статии - климатичните промени имали и положителни аспекти - ще объркате наратива и после няма да може да уплашите качествено електората. Колкото до уж намаляващите дъждове - може да се почерпи челен опит от Израел - където с 10% от водните ресурси на Сицилия и за земеделие и за индустрия и за хората си им стига предоволно с правилния начин на управление.
    —цитат от коментар 3 на lustmord


    Израел вади вода от морето с цена на кубик наполовина на цената от язовир Искър. А последната идва отгоре и сама тече към София.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK