Може ли технологията зад криптовалутите да се използва в електронното гласуване

Може ли технологията зад криптовалутите да се използва в електронното гласуване


Блокчейн технологията, използвана при криптовалутите, влиза в употреба със съвмем различно приложение в американския щат Западна Вирджиния - за гласуване, докато изборните власти търсят начини да увеличат сигурността преди междинните избори.


Това разказва "Блумбърг" в репортаж за метода, въведен с пилотна програма през май. Тази технология дава възможност да се гласува със смартфон и е шанс за хора като американските военни в чужбина.


С блокчейн технологията, проследяваща и записваща всяко движение като "счетоводна книга", се съхраняват по безопасен начин дигитални гласове, смятат щатските власти в момент на засилени притеснения от възможна намеса в изборите и манипулации през различни популярни платформи. Специално приложение, което използва лицево разпознаване за потвърждаване на самоличността (съгласно щатските закони), е създадено за целта.
Гласовете се "отключват" и събират чрез биометрична идентификация - това е изпробвано на първичните избори в щата на 8 май.


Така експериментът на Западна Вирджиния ще помогне да се разбере дали блокчейн, използван при криптовалутите, има място в изборната сигурност.


Не всички са съгласни, че това би подобрило сигурността - според някои мобилното гласуване може да е и опасно. Например прехвърлянето на гласове от телефони, заразени със съфтуер, и запазването на анонимност са все още нерешени въпроси. Струва си случаят да се изследва, но може да минат десетилетия, преди това да е безопасно, казва Дж. Алекс Халдърман, професор по компютърни науки в Университета в Мичиган.


Друг проблем е, че пълната липса на хартия при тези мобилни системи затруднява контрола на преброяването на резултатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK