Убийство на френския любовник, или закон срещу сексуалното насилие

Протести пред парламента в Париж през май по повод облекчения вариант на закона срещу насилието на сексуална или полова основа

© Associated Press

Протести пред парламента в Париж през май по повод облекчения вариант на закона срещу насилието на сексуална или полова основаДокато в България все още разпалено се дискутира решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, Франция е в разгара на друг обществен дебат, свързан с правата на жените. Всъщност това се оказа сблъсък между реформи и културни стереотипи.


На 2 август френският парламент окончателно прие законопроект срещу сексуалното и сексистко насилие. Текстът дефинира като незаконни и предвижда глоби за подсвиркванията и вербалните прояви на сексизъм на публични места.


Законопроектът беше одобрен броени дни след като запис от охранителна видеокамера на заведение в Париж предизвика шок и широко обществено възмущение. На него се вижда как мъж удря в лицето с юмрук 22-годишната студентката Мари Лагер, след като тя го предизвиква за това, че той ѝ подвиква сексистки коментари на улицата. След като видеото бе гледано над 8 милиона пъти и предизвика разгорещени коментари, Лагер създаде собствен уебсайт, в който жертвите на сексуален тормоз могат да споделят преживяванията си.
До 750 евро глоба за подсвиркване и сексистки коментари


Вълната от реакции на шокиращото с внезапната си бруталност нападение стана катализатор за окончателното приемане на законопроекта срещу сексуалното и сексистко насилие. В отговор на запитване за коментар по случая френският държавен секретар за равенството между мъжете и жените Марлен Шиапа цитира именно предстоящото гласуване на законопроекта. "Сексуалният тормоз на улицата досега не беше наказван. Отсега нататък ще бъде", каза тя пред радио "Европа 1".


Текстът беше одобрен на второ четене още същата седмица. Според една от новите наредби хората, които системно "подсвиркват" и отправят сексистки коментари на улицата и в градския транспорт, могат да бъдат глобени на място до 750 евро (1500 лв.). Наказанията ще влязат в сила от септември тази година.


Законопроектът също увеличава максималните присъди за сексуални престъпления и разширява дефиницията в криминалното право за изнасилване на дете.


В допълнение, непълнолетните жертви на изнасилване ще имат до 30 години след навършване на 18-годишна възраст, за да подадат жалба, удължавайки давността на този тип престъпления с 10 години.


Критиката на опозицията: "само въздух и пиар"


Затягането на законите срещу сексуалните престъпления и злоупотреби, особено тези с непълнолетни, беше едно от предизборните обещания на френския президент Еманюел Макрон. Въпреки че законопроектът беше съгласуван със Сената и приет почти единодушно - без гласове "против" и само 8 гласа "въздържал се" - лявата и дясната опозиция изразиха съмнения за ефективността му. Според критиците внесените промени не са достатъчно съществени, за да гарантират по-добър контрол и наказуемост на сексуалното насилие и в крайна сметка са повече думи, отколкото действия.


Още преди да е влязъл в сила, новият закон беше разкритикуван и от някои феминистки групи и организации. Каролин де Хаас, известна френска феминистка и активист, го нарече "огромно разочарование". "Еманюел Макрон твърдеше, че равенството между половете ще е главната кауза на мандата му, но на практика е само въздух и пиар, а това е специалитетът на президента", каза тя пред британския вестник "Телеграф". Според нея и досегашните закони за защита на жените от насилие са добри, но не се прилагат достатъчно.


Полицейските служители също са скептични за приложимостта на нормативния акт. Според Линда Кебаб от Unité SGP Police да докладваш на полицай, че са те тормозили или обидили на улицата, е като да му кажеш, че току-що моторист е минал на червено: ще се съгласи с теб, че това е лошо, но без да е хванал нарушителя в действие, не може да направи нищо.


Минималната възраст за сексуално съгласие отпадна


Някак се забрави, че макар и сексуалният тормоз и сексизмът на улицата да бяха основен обект на дискусия около приемането на законопроекта, първоначалната причина за създаването му беше борбата с насилието над непълнолетни. През 2017 няколко случая, в които мъже, правили секс с 11-годишни момичета, не бяха осъдени за изнасилване на дете, разтърсиха Франция и разделиха общественото мнение.


В Белгия например всеки полов акт между на пълнолетен с дете под 15 години по дефиниция е извършен без съгласието на непълнолетното лице, тъй като се приема, че то не е в състояние свободно и осъзнато да даде съгласието си. Във Франция това се смята единствено за "сексуално посегателство", но не и за изнасилване.


По-ранна версия на приетия на 2 август законопроект въвеждаше автоматичната квалификация като изнасилване на всеки сексуален акт с непълнолетни под 15-годишна възраст, но впоследствие това отпадна от окончателния текст. Въпреки това новият закон увеличава наказанието за сексуално посегателство над дете и предвижда присъда за изнасилване на дете, но жертвата трябва да докаже, че върху нея е оказан натиск, насилие или заплаха.


Културата на "френското съблазнение": оправдание за сексуалното насилие?


Някои критици на законопроекта се обявиха срещу впоследствие отпадналото налагане на минимална възраст за съгласие, както и срещу наказателните мерки за сексизма на улицата, тъй като това щяло да "сложи край на френската романтика".


Тази съпротива на част от френското общество срещу налагането на по-строги мерки срещу сексуалния тормоз разкрива дълбоко заложени културни стереотипи за сексуалните отношения, казва Джоан Скот, професор по интелектуална и културна история в "Принстън". Според нея французите имат специфично разбиране за l’art de la séduction (изкуството на съблазнението), което е дефиниращ културен елемент в половите отношения и стереотипи.


Културно определящите представи за френската сексуална освободеност и стереотипът за "съблазнителния френски любовник" са широко разпространени във френското изкуство и в частност във френското кино. Именно затова във Франция тръгналото от англосаксонските страни международно движение срещу сексуалния тормоз #MeToo среща значителна съпротива. През януари повече от 100 жени, сред които и известната френска актриса Катрин Деньов, публикуваха отворено писмо във вестник "Монд", в което критикуват инициативата #MeToo и френския ѝ еквивалент #BalanceTonPorc. Според тях всичко това несправедливо осъжда опитите на мъжете за флирт на работното място.


Само преди няколко месеца един от най-известните на международната сцена съвременни френски режисьори, Люк Бесон, беше обвинен в изнасилване и сексуален тормоз от няколко жени, сред които и 27-годишната актриса Санд ван Рой. Въпреки че тя подаде иск в съда и сподели историята си пред френски и международни медии, случаят получи значително по-малко обществено внимание от този на американския продуцент Харви Уайнстийн, станал катализатор за движението #MeToo. За разлика от жертвите на холивудския филмов магнат обвинителките на Люк Бесон не получиха публична подкрепа от нито една влиятелна личност във френската киноиндустрия.


Макар Франция да е сред първите страни, подписали и ратифицирали Истанбулската конвенция, три четвърти от французите трудно правят разликата между флиртуването и сексуалния тормоз, показва проучване на Défenseur des droits, независим административен орган, отговарящ за защитата и промотирането на човешките права.


Обявявайки за незаконни нежеланите сексуални намеци на улицата, новият закон се стреми да постави ясна граница между съблазнението и тормоза. Инициаторката на законопроекта Марлен Шиапа заяви, че целта му е да спре толерирането на сексуалното насилие във френското общество, а не "да убие културата на френския любовник".

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 287 Любопитно

  А, има ли закон, срещу изневярата?

  reductio ad absurdum...
 3. 3 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 294 Неутрално

  По-ранна версия на приетия на 2 август законопроект въвеждаше автоматичната квалификация като изнасилване на всеки сексуален акт с непълнолетни под 15-годишна възраст, но в последствие това отпадна от окончателния текст. Въпреки това, новият закон увеличава наказанието за сексуално посегателство над дете и предвижда присъда за изнасилване на дете, но отговорността жертвата трябва да докаже, че върху нея е оказан натиск, насилие или заплаха.

  Ха-ха-ха-ха. Това ли е прогресивното, дето се опитват да ни налагат. Изнасилваш 5-годишно дете, обаче после то трябвало да докаже, че върху него е оказван натиск. Ха-ха-ха. Прогресивно до немай къде. Напред към светлото бъдеще.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Ко? Не! ИК няма да я бъде, забравете!

 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 287 Неутрално

  При толкова много надошли лекари и художници си трябва по- строги закони..

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ехааа, едно време като минавахме с джугана през някое село или град и случайно минехме покрай някоя хубавица, почваше едно свиркане и дюдюкяне от задницата на камиона, и после цял ден само това се коментираше в поделението, дет се вика - новината на деня, а момата леко изчервена си оставаше на върха на щастието - все пак щом и се обръща внимание от аксера, начи има за какво... Сигурно е било просташко, ама едви ли някой от двата официални пола тогава съжалява...
  Славни времена бяха.... никога няма де се върнат както и младостта ни. Сега е времето на джендърсите - без емоции, без страсти....без грам живинка...не е ясно как точно да уважиш ухажваната мома, тъй щото да не те вкарат в панделата. Май е по-добре изобщо да не се ухажват, или поне това показва статистиката... Психопатите нищо не може да ги спре, най-малкото закон против подсвирканията подир хубавиците.
  Да му мислите тея дето сте млади или малки. Утре други ден като предложите танц на някоя особа, и тя ако не ви хареса от раз, ще може да иде да се оплаче, че я тормозите сексуално. Не дай Боже да я целунете без да сте искали изричното И съгласие или не е заверено нотариално - направо разстрел. Къде ли отиде мъжката непредвидимост и устрем - няма я, както няма и емоции, които са подправката на живота...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  В Европа борбата срещу насилието, борбата за равноправие, толерантност и свободи се води толкова отдавна, че законодателите са предвидили вече всякакви възможни посегателства срещу личността и съответните права на индивида в законодателството. Всички - бели, ниски, цигани, синеоки, хетеро, дебели, високи, черни. слаби, стари, хомо, евреи, жълти и т.н. имат равни права. Достигнат е предела в тая област и всяка по-нататъчна борба за права, почти винаги означава искане за привилегии и власт на малцинствата и определени групи. Ако има нещо да се прави, то е в прилагането на съществуващото законодателство, не в нови закони, които са предназначени да облагодетелстват определена група. Така че... баста!

 8. 8 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#6] от "traveler1":

  "не е ясно как точно да уважиш ухажваната мома, тъй щото да не те вкарат в панделата. "

  Как да не е ясно? Водиш я в кварталната чалготека, поръчваш салфетки за 1000 лева и почваш да мяташ като замаян. Момата веднага ще разбере, че си мъж на място!

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Е, ние недотам младите мъже, както и сваляните/ухажваните (част от тях- съблазнените) от нас дами, си поживяхме.
  Идващите след нас има да се съдят... 💔 😱

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Много правилно ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Либерализъм = фашизъм.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 13. 13 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ТЕЗИ ЛЕВИЧАРСКИ В СЪЩНОСТТА СИ ИНИЦИАТИВИ, ВИНАГИ

  се инициират от лезбийки, ро правило водачки на всички крайни феминистки движения. Изобщо това са инструменти за постигане на Голямата цел на левичарите-неомарксисти, ръководени от идеологията на Херберт Маркузе:
  - Да се унищожи буржоазния морал и държава.
  Като първата стъпка трябва да бъде разгромът на "буржоазното семейство" и изобщо стабилната сексуална връзка между Мъжа и Жената (тук главното внимание трябвало да се обърне върху възпитанието на децата, бъдещите носители на "прогресивната джендър-идеология", както ни учат съставителките на фамозната"Истанбулска конвенция")

 14. 14 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Весело

  Следващата стъпка в правилната посока трябва да е: да докажеш, че не си отказал (или отказала) някому въз основа на расова, полова, възрастова, етническа или друга дискриминация. И ако се докаже, че системно си дискриминирал(а) в сексуалните си предпочитания въз основа на расистки, етнически или други стереотипи....

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 15. 15 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  УТОЧНЕНИЕ

  Класическият либерализъм от 19-ти век НЯМА НИЩО ОБЩО с левичарската неомарксистка идеология. По-правилно е да се наричат НЕОЛИБЕРАЛИ, въпреки, че те откраднаха името...Тази марсксистка, по същество идеология, няма нищо общо с класическия либерализъм, освен, че заграбва термини и определения, които натоварва със съвсем друго, превратно значение...

 16. 16 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Изкуството на съблазняВАНЕто.

  Дума "съблазНЕНИЕ" не съществува.
  Боже, вземете си най-накрая един коректор бе, Дневник...

  До коментар [#6] от "traveler1":
  Ох, и аз за това се сетих...
  Най-големия срам за някоя съученичка беше от никой джуган и строеж да не ѝ подсвиркват.
  Пък като поотраснахме, си спомням как на по-"възмутените" им се напомняше, че лошият ден ще бъде, когато вече никой няма да подсвирква след тях...
  Па то той взе че си дойде и за млади и за стари.
  Не свиркането е страшно бе дяца, удрянето е страшно.
  Като не ѝ харесва на момата, да му се отяде, ама той ако я удари, щото е достатъчно тъп та да не може да измисли реплика, да му строшат кунките, тъй викам аз...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4725 Неутрално

  До коментар [#9] от "balgariez":

  Ходехме ва герана да напиваме менците на момите! 🤣 Сега за това ще ни трябва нотариално заверено съгласие на момата!

 19. 19 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "В България все още разпалено се дискутира ИК ...."

  Абсурдно е това. Медии сами представят измислени събития и сами си го дискутират за да се оправдаят НПО-тата средствата получени от грантове за публикации до края на годината поне.

  Корупция отвсякъде.

 20. 20 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Решението на съда е задължително.

  Подстрекателство срещу закона (= подтикване към престъпление) е също вид насилие.

 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Либерализъм = фашизъм.
  —цитат от коментар 12 на Conservative Futureи


  Абе, Conservative Failure, то ако беше така щеше да се кефиш на либерастията, не?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Твърде много културни различия с Франция сме имали...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Изкуството на съблазняВАНЕто.Дума "съблазНЕНИЕ" не съществува.Боже, вземете си най-накрая един коректор бе, Дневник...До коментар [#6] от "traveler1":Ох, и аз за това се сетих...Най-големия срам за някоя съученичка беше от никой джуган и строеж да не ѝ подсвиркват.Пък като поотраснахме, си спомням как на по-"възмутените" им се напомняше, че лошият ден ще бъде, когато вече никой няма да подсвирква след тях...Па то той взе че си дойде и за млади и за стари.Не свиркането е страшно бе дяца, удрянето е страшно.Като не ѝ харесва на момата, да му се отяде, ама той ако я удари, щото е достатъчно тъп та да не може да измисли реплика, да му строшат кунките, тъй викам аз...
  —цитат от коментар 17 на rapidfire


  ++++++++++++++

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1272 Весело

  Линда Кебаб... типична, традиционна френска фамилия...

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А на мен ми е кеф, когато подсвиркват след мен! От къде на къде някой си ще решава какво да прави от мое име и го правел за мое добро! Това го приемам за чиста проба насилие! Ръцете долу от жените!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Либерализъм = фашизъм.
  —цитат от коментар 12 на Conservative Future


  всъщност няма никакъв либерализъм , това си е фашизъм, съпроводен с цензура и подтискане на хората, то фашизма почти винаги се е наричал с различни имена, националсоциализъм, комунизъм, сега па измислиха да му казват либерализъм

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#21:"Свинчуга"][/quote]

  във фашизма няма нищо консервативно и дясно и никога не е имало

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 647 Неутрално

  По скоро е "убийство на френския простак". А доказателства при днешните смартфони лесно се събират.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 29. 29 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Вместо да защитят децата французите прецакаха флиртаджиите.
  Отсега нататък само лесбийките ще могат да подсвиркват след жените.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK