Китайският президент може да има много власт, но му е все по-трудно да управлява

Китайският президент може да има много власт, но му е все по-трудно да управлява

© Pool, Associated PressКитайските лидери тръгват на редовната си годишна сбирка на брега на Жълто море в момент, когато политическите води в страната изглеждат бурни.


Китайският президент и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин е притиснат от икономически, външнополитически и домашни политически предизвикателства само няколко месеца след като разчисти пътя си да управлява толкова дълго, колкото пожелае, и стана най-доминиращият лидер в Китай след Мао Дзедун.


Растящите критики срещу политиката на администрацията на Си разкриват рисковете, пред които той се изправя, съсредоточавайки в ръцете си толкова много власт. Той се превърна в естествен прицел за обвинения.
"Концентрирайки толкова много власт, Си е отговорен за всички политически трудности и политически провали", казва Джоузеф Чън - пенсиониран професор от хонконгския "Сити юнивърсити", дългогодишен наблюдател на китайската политика.
Си видимо доминираше всеки ден на първите страници на държавните вестници и в новинарските емисии на държавната телевизия. През последните седмици обаче публичните му прояви станаха по-редки. "Той не може да прехвърли вината (другиму), затова отговаря, като ограничава публичното си присъствие", добавя Чън.


Предизвикателствата засега не изглеждат като заплаха за властта на Си, но за мнозина китайци доверието в правителството е под въпрос. Особено притеснение за мнозина представлява търговската война със САЩ, която заплашва с по-високи мита китайски експортни стоки за стотици милиарди долари. Критици казват, че


все още очакват ясна стратегия от Пекин


за воденето на преговорите с Вашингтон и за избягване на тежък удар за икономиката. Вместо това Пекин като че ли възприема курс на противопоставяне и ответни мерки. Както фондовият пазар, така и валутата бележат спад в резултат на това и самата комунистическа партия призна на пленума си миналия месец, че външни фактори се отразяват зле на икономическия растеж.


В същото време се разрази скандал с ваксини, който възроди старите страхове за почтеността на медицинската промишленост и способността на правителството да упражнява контрол над мощните компании, доминиращи в икономиката. "Доверието е най-важното нещо и загубата на общественото доверие в правителството може да има унищожителен ефект", каза Чжан Мин - пенсиониран професор по политология в Пекин. Миналата седмица властите предприеха масирани мерки за сигурност, за да потушат планирана протестна акция в Пекин след внезапното рухване на стотици онлайн кредитни фирми, разкрили неспособността на правителството да реформира финансовата система и да я постави в услуга на дребните инвеститори.


В същото време знаковият проект на Си - оценяваната на трилиони долари негова инициатива "Един пояс, един път" за изграждане на инвестиционни и инфраструктурни връзки с 65 държави,


се натъква на напрежение заради изненадата от финансовите условия


сред участващите страни. Някои китайци също се питат доколко е уместно да се харчат такива огромни суми в чужбина, когато милиони китайци продължават да тънат в мизерия.


Това засилва и опасенията, че Си изоставя силно прагматичния и крайно предпазлив подход към отношенията с външния свят, препоръчван от Дън Сяопин - архитекта на китайските икономически реформи, заложили основата на днешния относителен просперитет.


(Китайските) лидери се очаква да дебатират поне някои от тези предизвикателства на неофициални дискусии в курорта Бейдайхъ в провинция Хъбей. Това е част от традицията, започнала още по времето на Мао. Си и останалите изчезват от погледите за две седмици или повече за тази лятна сбирка.


Този леко бомбастичен китайски триумфализъм "не се харесва на мнозина в партията" и критиците надигат глас, казва Стив Цан, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Някои дори настояват за уволнение на един от водещите експерти по китайска проблематика - икономиста от университета "Цинхуа" Ху Анган. 27 випускници от тази елитна институция подписаха писмо в този смисъл.


Тлее и недоволство от напъните на Си да укрепи властта си, включително след като прокара през март снемане на ограничението за броя на президентските мандати и положи началото на възраждащ се култ към личността. Това недоволство намери израз в дълго протестно писание, озаглавено "Неизбежни страхове, неизбежни надежди", написано от професора по право от университета "Цинхуа" Сюй Чжанжун. В него той предупреди, че


"хората в цял Китай отново имат усещане за несигурност


изпитват растящо безпокойство както от посоката, по която страната поема, така и за личната си сигурност". "Тези безпокойства се превръщат в нещо като национална паника", продължава Сюй и посочва осем конкретни сфери на опасения, включително по-стриктен идеологически контрол, репресии срещу интелигенцията, прекомерна чуждестранна помощ и "край на реформите и завръщане на тоталитаризма".


Проявявайки още по-голяма смелост, Сюй настоява за възстановяване на ограничението върху броя на президентските мандати и за преоценка на демократичното движение, намерило израз в (протестите) на пекинския площад "Тянанмън" през 1989 г. Мирните протести тогава бяха смазани с военна сила и тази тема остава табу и до днес. Макар че Сюй, както се твърди, не е в страната и не е официално санкциониран, друг отдавнашен критик - пенсионираният професор Сун Вънгуан, бе отведен от полиция в средата на интервю, което той даваше за "Гласът на Америка", в което остро недоволстваше от разточителните китайски разходи в чужбина.


Признак за притесненията сред администрацията на Си Цзинпин е нова кампания, която има за цел да насърчи патриотизма сред интелектуалците - позната тактика, когато се сметне, че има нужда да бъде променена насоката на публичните дебати.


Директивата за новата кампания, издадена на 31 юли, говори за "широки слоеве от интелектуалците" и за "патриотичния дух на борбата", без да посочва нещо конкретно.


За източник на значителна част от недоволството може да бъде посочена неефективността на администрацията, смята цитираният по-горе учен Чжан Мин. "Ако искаш да бъдеш император, трябва да имаш значими постижения. А той (Си Цзинпин) няма никакви и затова е трудно да убеди хората", каза Чжан. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  В Китай има един основен въпрос, който не знам как ще се реши.
  Досега в света само веднъж е имало подобен опит - полупазарно стопанство и комунистическа партия на власт. Това е НЕП-ът на Ленин. Как завършва този проект го знаем от историята - Сталин го ликвидира безмилостно.
  Какво ще се случи в Китай?
  Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.
  По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Император Си подхвана традиционния начин за китайска експанзия - с подаръци за чужденците. И в миналото тази практика не е особено резултатна, а днес си е направо пръскане на ресурси на вятъра. Повече внимание към вътрешното развитие и пазар може да имат много по-положителен резултат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  "Китайският президен може да има много власт, но му е все по-трудно да управлява"Вероятно заради това от в-ка са го наказали с отнемане на буквата т от длъжноста му.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ПрезиденТ

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Крайно недалновидно е да заплашваш клиентите си - доста български бизнеси по морето го разбраха, ще го разбере и китайският президент. Един "развод" на САЩ и Китай би бил с тежки последствия и за тях, и за световната икономика. Европа не е "изхвърлящо общество" като Америка и няма да поеме обемите от масови китайски стоки. Предвиждам, че след бомбастичните изявления от двете страни ще последва сравнително бързо "охлаждане на главите" и споразумение някъде по средата (която разбира се е условна и динамична демаркационна линия).
  Си започна с промени в социалната политика - пенсии, медицински застраховки и т.н. Тази му политика не може да бъде върната назад, а поддържането и иска редовни бюджетни постъпления. Той се надяваше на ръст на вътрешния пазар, но при сегашните цени на жилищата, автомобилите и т.н. и равнището на работните заплати (не парите на мултимилионерите и милиардерите) едва ли ще може да се очаква скоро вътрешното потребление да даде средствата необходими на държавата.

 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  Китайският балон ще се спука в момента, в който някой ефективно затвори кранчето за изтичане на технологични и технически секрети.

 8. 8 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  Хайде форумните разбирачи- оправете и Китай. Къде дремете досега ?!

 9. 9 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 645 Весело

  Китайският балон ще се спука в момента, в който някой ефективно затвори кранчето за изтичане на технологични и технически секрети.
  —цитат от коментар 7 на Дон Кихот

  😃😃😃😃
  Късно е чадо ...Мандалото ,отдавна хлопна .
  Технологиите са вече в Китай , и няма връщане назад ....
  От друга страна , САЩ вече са неспособни да продадат даже един ''мейд ин Ю Ес Ей'' компютър ...Или пък ,телефон...Или пък, таблет
  За ракетни двигатели пък ...Мани мани! 😃😃😃😃

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 10. 10 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "не парите на мултимилионерите и милиардерите" ма и такива ли има там бре даскале недообразован. Детската ми мечта бе да не зависят моите доходи от акъла на другите. Осъществих я. Да съм знаел, че в Китай това е възможно, нямаше да се скапвам тук да храня хрантутници толкоз години...

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Напълно вярно. Това, което направи Дън Сяопин наистина не е нищо ново, а повторение на НЕП-а на Ленин - този гениален фалшификатор на Маркс и Енгелс. Но ми се струва, че в Китай въпросът няма да бъде "или-или" - или партията или НЕП-а. Всъщност НЕП-маните в огромното си мнозинство са назначени от партията бизнесмени. Най-вероятно е да се върви по пътя, очертан от друг велик мистификатор на комунизма - Горбачов. А именно постепенното трансформиране на политическата власт в икономическа под свенливото було на "нежна революция".

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  До коментар [#9] от "onemanband":

  "Късно е чадо ...Мандалото ,отдавна хлопна .
  Технологиите са вече в Китай , и няма връщане назад ...."

  Питай китайците,чадо! Това, което те досега са откраднали, след две години ще бъде нищо! Ако не разбираш това, значи не разбираш от техника и технобллогии и от това с какви темпове и в какво направление върви светът..

 13. 13 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#9] от "onemanband":"Късно е чадо ...Мандалото ,отдавна хлопна .Технологиите са вече в Китай , и няма връщане назад ...."Питай китайците,чадо! Това, което те досега са откраднали, след две години ще бъде нищо! Ако не разбираш това, значи не разбираш от техника и технобллогии и от това с какви темпове и в какво направление върви светът..
  —цитат от коментар 12 на Дон Кихот


  Ми чадо откак свят светува се крадът техноилогии- по всички линии, и това се нарича разузнаване.
  Дали ще гепиш технологията, или този дето я е измислил е въпрос на сметки и възможности...

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#9] от "onemanband":

  "Технологиите вече са в Китай"! Кажете го това на ZTE, че нещо глътнаха вода, когато им бе отрязан достъпа до американски технологии!

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  До коментар [#1] от "simval": ... А именно постепенното трансформиране на политическата власт в икономическа под свенливото було на "нежна революция".
  —цитат от коментар 11 на Един препатил


  Е, и?
  Като я трансформираха докъде я докараха?
  Да повторя - този модел не може да бъде дългосрочен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Президентът Си тръгна по пътя на Мао. Ще бъде жалко да свърши така...
  Китай може повече

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  секи 4ти км

  Май Конфуций беше казал
  или който и да е:

  "Колкото повече власт имаш,
  толкова по немаш извинения"

  "Китайският президент може да има много власт,
  но му е все по-трудно да управлява"

 18. 18 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  не само китайците ми и повечето други азиятци немат грам въображение и изобретателност... затуй могат само да копират и кога източникът на информация спре, туй което ше могат да прават шее джънк и разсипия на ресурси... китайците требе се озаптят и научат като корея и япония, че интелектуалната собственост струва кинти и за нея требе се плаща... обама ги остави да си развяват байряка, а и тюфлекът надали ше постигне нещо с туй прчене и грачене... дано бузинессът некой ден намери начин да им разкаже играта

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Император Си подхвана традиционния начин за китайска експанзия - с подаръци за чужденците. И в миналото тази практика не е особено резултатна, а днес си е направо пръскане на ресурси на вятъра. Повече внимание към вътрешното развитие и пазар може да имат много по-положителен резултат.
  —цитат от коментар 3 на stein


  Те това и правят. И вече имат успехи. Не го слушайте, какво говори този. Той е от другата страна, на барикадата(Хонконг).

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Неутрално

  не само китайците ми и повечето други азиятци немат грам въображение и изобретателност... затуй могат само да копират и кога източникът на информация спре, туй което ше могат да прават шее джънк и разсипия на ресурси... китайците требе се озаптят и научат като корея и япония, че интелектуалната собственост струва кинти и за нея требе се плаща... обама ги остави да си развяват байряка, а и тюфлекът надали ше постигне нещо с туй прчене и грачене... дано бузинессът некой ден намери начин да им разкаже играта
  —цитат от коментар 18 на tucker case


  Кой им прави оръжията, Космоса...? Даже и коли си правят сами.

  reductio ad absurdum...
 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2922 Весело

  В Китай в момента върви водевил на любимата тема на Ленин-борба и единство на противоположностите. Единството се базира на това, че сега Китай продава мног. Продава евтино. Токова евтино, че не може да осигури на китайците стандарт на живота, който те вече искат. Затова сега основната цел на Си е да прибере всички Хай-технологии и да придобие монополно право да определя цените на продуктите, за да вдигне заплатите и стандарта на милиард и половина !!! китайци ..
  Добре, ама тук започва борбата на противоположностите-има други страни, автори на тези технологии и като такива гарантирлащи по-високо качество при съизмерими цени. В тези страни цари неудържима иновационна нагласа и при тях новите технологии са не средство за задушаване недоволството от нисък стандарт, а инструмент за генериране на нови, по-съвършени технологии.И така по спиралата.
  А със своята политика Си, Пън, Дзън, Дрън и т.н. ще се влачат в опашката на събитията и ще пудрят мозъка на китайците , докато могат. Не се наемам да предричам, кога ще свърши това "можене". както не се наемам да определя и кога ще свърши "моженето" на Путин да понася плесница след плесница и да мърмори за "реципрочни " отговори.
  Всъщност, да напомня, че икономиката и политиката, също както и биологията и еволюцията, си имат свои аксиоми. Всички, които са се опитали да ги опровергаят, са претърпели пълен крах.

 23. 23 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#21] от "fje35574291":

  гепат бе бейби, гепат ноухау, технологии, процеси, материали... за кво мислиш е таа сайбар армия де я коландрат, да пише статуси у фезбука и форумите като вас путьовите смешници ли..?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  п.с. сори, забраих да поясня: макар за вас да е нещо естествено, по цивилизования свет гепенето е незаконно и неморално...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "skomina":

  Детската ми мечта бе да не зависят моите доходи от акъла на другите.

  ... а с Разходите как ти се получи...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  за да вдигне заплатите и стандарта на милиард и половина !!! китайци ..
  —цитат от коментар 22 на Дон Кихот


  комунистическа плашилка е това ))) ... китайците не са милиард и половина. нямат нито вода, нито храна за толкова население... около 500 млн. са

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Тръмп нанесе много тежък удар по китайският крадец,мошеник и лъжец Си Цзинпин(Мечо Пух).Сега разбраха ли китайофилите в този форум,че Китай тотално губи икономическата война със САЩ!Китай е на глинени крака,и митата на Тръмп го доказват това!Браво на президент Спря кражбите на комунистичесми Китай!Не може всички да лежат на гърба на САЩ,и да се хвалят с висок икономически растеж!

  shlshlshlshl
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Технологиите не стоят на едно място. Това, което са откраднали, скоро няма да е ново.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  За това говорехме, търговската война в Китай ще прерастне в политическа криза. Този ще го сменят. Ще го сменят, защото раздразни лъва с прибързани външнополитически проекти и защото оцени неправилно Тръмп. Всъщност китайският диктатор може да е избрал правилния момент да атакува САЩ за да им отнеме световната лидерска позиция. При Хилъри нямаше да има проблеми. Но неочакваното избиране на Тръмп обърка целия план. Другарят Си не само не разбра,че трябва да даде заден ход след избора на Тръмп, но задълбочи грешката. Прие становището / на еврейската либерална медия/, че Тръмп е прост , откачен, не знае какво прави и му се клатят краката. В момента китайските другари с ужас наблюдават как се опровергават посочените твърдения. За пръв път китайските комунисти не знаят какво да правят. С действията си съдействаха на Тръмп да вкара САЩ и Китай в Студена война. Отворете постингите ми през миналата година да видите какво съм писал,че на Тръмп зорът не му е Северна Корея, той просто търси повод да натопи Китай, че не помага, а пречи и това да му послужи като извинение да удари брадвата на Китай. От миналата година Тръмп вменява вини на Китай и аз ги усетих тези работи.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  честно ли ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  объркахте се мили хорица , ама яката"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Нека да отдадем дължимото на другаря Си /Ши/. Той направи смел и комплексен план за детрониране на САЩ и превръщането на Китай в световен хегемон. Това е и единственият начин целият китайски народ да стане като американския по жизнен стандарт. И всичко беше точно, САЩ в упадък, американската нация подлежаща на ликвидиране от вътрешни врагове, планът се изпълняваше по точки и в срок. Само където този мизерник Тръмп се появи отнякъде и развали плана. Тръмп каза, че САЩ ще станат отново велики и оттогава късметът на другаря Си/Ши/ спря да работи. Абсурдно е той да оправя тази бакия. Ще търсят някой друг.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Китайската комунистическа партия има обществен договор с китайците- обещала е да изведе Китай на нивото на Америка и всички китайци да заживеят с жизнения стандарт на американците. И е обещала да го направи максимално бързо. Затова я търпят. И компартията донякъде изпълняваше обещанието си. Но с времето се видя,че това е непосилна задача. Козовете на компартията се изчерпаха и темповете на растеж на китайската икономика трайно западнаха. В момента растежът е около 2%, до 6% ги докарват с лъжи. Големият проблем е,че няма толкова ресурси. Трябва да вземат ресурсите на други,да накарат света да работи за тях, та тогава да постигнат обещаното благоденствие. От друга страна получастният икономически модел е изчерпал възможностите си. Китайските комунисти разбраха, че обществения договор върви на разваляне и единственият начин да останат на власт е да напънат и станат световен хегемон и от тези позиции да си решат проблемите и изпълнят обещанията. Затова хвърлиха всички пари във външни проекти и военното дело. Затова вътрешното потребление е слабо. Те можеше и да успеят при корумпираната Хилъри като й пълнят касата по лобистки път, но Тръмп обърка комбинацията. И сега на карта е поставено не само диктаторството на другаря Си, но и оставането на ККП на власт. Китай е буре с барут.

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Китайските комунисти като всички комунисти затънаха в утопиите. Не може да бъдат обещавани чудеса на един изостанал народ. Вярно, преди хиляди години са имали велика цивилизация, но тя е умряла и хиляди години китайците живеят в безпросветвост. За разлика от европейците, които никога не са преставали да имат цивилизация- Микенската,Древна Гърция, Рим, Византия, Ренесансът в Западна Европа и досега. И европейците не са преставали да развиват своята цивилизация- науки, архитектура,музика,литература,изкуства,обществени идеи, бизнес практики и пр. И днес това което европейците са развили /Америка я броя за европейска цивилизация/ е достояние на цял свят. Китайците с томчето на Конфуций под едната мишница и на Сун Дзъ под другата тръгнали да стават първи в света! Окрадоха всичко създадено от Европа и САЩ. Но с крадено водач не се става. Трябва да имаш способностите да развиеш собствена цивилизация и то да я развиеш по-добре от конкурентната.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  "Тлее и недоволство от напъните на Си да укрепи властта си, включително след като прокара през март снемане на ограничението за броя на президентските мандати и положи началото на възраждащ се култ към личността."

  Президентът Си заслужава тези критики за тази законодателна промяна, която му даде възможност да управлява до живот. Още когато таза промяна беше приета аз изразих мнение, че това ще доведе до напрежение в страната. Никой не харесва диктаторите, които искат да управляват доживот.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  Браво на този професор по право от университета "Цинхуа" Сюй Чжанжун. 👏 Китай има нужда от повече критични гласове като него. Професора е прав, че страната има нужда от демократизиране и то трябва да почне от политическата система в Китай! ✌️

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":
  "Какво ще се случи в Китай?
  Ами или партията ще ликвидира НЕП-а, или НЕП-ът ще ликвидира партията.
  По кой път ще тръгне Китай аз не знам, но знам, че този проект не може да бъде дългосрочен."

  В Китай НЕП-ът създаде стопанска класа от предприемачи, бизнесмени, търговци, инженери , икономисти , които нямат политическо представителство , защото те не произлизат от ККП състояща се от идеологическите потомци на Мао. Това ще доведе до напрежение и вътрешни катаклизми. Предстои да видим дали ще има китайски майдан. Нещата са стигнали дотам , че партията вече не може да ликвидира НЕП-а, но НЕП-ът е възможно да ликвидира партията.

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Китайският балон ще се спука в момента, в който някой ефективно затвори кранчето за изтичане на технологични и технически секрети.
  —цитат от коментар 7 на Дон Кихот


  Няма как да стане. САЩ ако спрат--Европа продължава. Европа ако спре--Япония продължава. Япония ако спре--Южна Корея продължава.

  За да запази позициите си, на Китай му стига технологичната база да е на ниво Южна Корея или Тайван. А за да спре достъпа и до тяхното ноу-хау--вече трябва да има сериозна студена война и световна коалиция от държави стриктно игнориращи Китай.

  А каквото мине през Китай, стига и до Русия. Затова и сто санкции да има, Русия пак ще има достъп до всичко до което стига достът Китай. Не че могат да ползват адекватно този достъп, но го има.

  А дали в близките 10г Китай ще може вече у дома да поражда иновации поне на нивото на Тайван и Южна Корея--живота ще покаже. Ако успее--значи във всичко ще успее. Ако не успее--завинаги ще остане на днешното ниво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK