Поуката от турската криза - съсипването на институциите струва скъпо

Поуката от турската криза - съсипването на институциите струва скъпо

© ReutersРухването на турската лира не е само местна катастрофа, причинена от екзотична икономическа политика и предизвикване на САЩ. Това е и предупреждение към инвеститорите по другите възникващи пазари. Продължителното подобряване на управлението на икономиките им не е толкова солидно, колкото си мислите.


Турският икономически бум накара инвеститори да си мислят, че е постигната трайна институционална промяна, но когато балонът се спука, старата лоша политика (и политики) се завърна в нова форма. Вярно, че армията този път не контролира ситуацията, но все по-автократичният президент прибегна към обичайната стратегия да обвинява някакви задгранични заговори за проблемите на страната, вместо да приеме, че дълбоко вкоренените финансови проблеми не могат да се разрешат безболезнено.


Същата история може да бъде разказана и за възникващите пазари по принцип.
След като се уплашиха от фалитите в края на 90-те години, тези държави се хванаха на работа. В първото десетилетие на ХХI век централните им банки получиха независимост, демокрацията пусна корени, търговията процъфтяваше и валутните буфери бяха изградени за контриране на риска от бягство на капитали. Инвеститорите заложиха на това, че ще продължи подсилването на институциите, и мнозина бизнес лидери започнаха да наричат възникващите пазари "пазарите на растежа".


Проблемът е, че този процес е обратим.


Лошото икономическо управление стана видимо при кратката паника през 2013 г., когато Федералният резерв изтегли част от стимулите за американската икономика, а политиците, възприемали демокрация от западен тип, станаха автократи. Институциите, защитаващи върховенството на закона, човешките права и монетарната политика от капризите на политиците, се оказаха твърде слаби, за да устоят на властни лидери.


Турция е най-екстремният пример за провал на институциите, но подобни сили действат навсякъде. Индия има за лидер популист, който обича да се меси в работата на централната банка. Китай премахна мандата за управление [на президента], за да направи комунистическата диктатура още по-силна, а във Филипините президентът се гордее с избиването на хора без съд и присъда. Лидери в Източна Европа, предвождани от Полша, съсипват контрола от институциите, докато Русия отново се превърна от икономически пример в пътеводна звезда за автократи от цял свят.


Поуката от турската криза - съсипването на институциите струва скъпо

© Reuters


Но сам по себе си провалът на институциите не е достатъчен, за да се създаде емблематичен икономически случай. Ручир Шарма, автор на "Възход и падение на държавите" и главен глобален стратег на "Морган Стенли", казва, че икономическите резултати са били еднакви при демокрации и автокрации, но все пак доста по-безпроблемни при демокрациите.


Държавите със слаби институции трудно се справят при стрес и поради това забавянето на икономиките им е много по-болезнено, както го разбра сега и Турция. Страните с по-силни институции и разумни политики също страдат, ако поддържат голям дефицит по текущата сметка, в случай на поскъпване на долара например. Но те обикновено са по-стабилни и се възстановяват по-бързо.


Дълговите борси си бяха харесали възникващите пазари.


През първите 8 години от първото десетилетие на века доходността от дълга им в твърда валута премина от същата доходност като тази на най-ниско оценените американски облигации до тази на някои от най-добрите американски корпоративни емисии. В последвалото десетилетие всичко това се обърна и сега за пръв път от 13 години насам дълговите им облигации пак носят доходност малко над тази на американските с оценка "боклук".


Инвеститорите са изправени пред два въпроса. Първият е дали наистина възникващите пазари са в отстъпление. Отговорът вероятно е "като цяло не", защото на всяка страна с лошо управление се пада друга, която пази постиженията си. Множество страни се движат в грешната посока. Но в други важни възникващи пазари инситуциите стоят стабилно и това си личи от скандалите за корупция в Бразилия, Малайзия и Южна Африка. Индонезия продължава да се придържа към изпитани икономически политики. Дори Индия при целия популизъм на Нарендра Моди прокарва важни икономически реформи, което не се случи при предишни лидери.


Като цяло по-скоро става дума за възникващи пазари, които са спрели да се подобряват, а не че всички като група са тръгнали назад.


Второ, до каква степен продължителното лошо управление вече е калкулирано от инвеститорите? Отговорът изисква да бъдат разделени дългосрочните поврати на икономическите цикли от дългосрочните тенденции в управлението.


Поуката от турската криза - съсипването на институциите струва скъпо

© Reuters


В краткосрочен план възникващите пазари са под натиск от подновеното засилване на долара, ударило държави, в които дефицитът по валутната сметка ги прави зависими от финансиране в долари. Турция и Аржентина предвождат тази група. Забавянето в Китай ощети държави, зависещи от износа на суровини. Високите лихви ограничиха търсенето на доходност, заради която инвеститорите рискуваха години наред да купуват с "лесни пари" от Федералния резерв на САЩ облигации в национални валути на развиващи се икономики.


Цикълът, започнал от краткото възстановяване след кризата с Lehman Brothers, беше ужасен за акциите на възникващите пазари, принудени да изгубят около половината от свръхдоброто си представяне спрямо ценните книжа на развитите пазари след 2001 г. Междувременно завръщането към това да ги третират като "боклук" предполагаше и минимален оптимизъм към дълг на възникващите пазари, емитиран в твърда валута.


И двата случая не бива да се прекалява с твърдения колко зле са се справили развиващите се икономики. Доходността по облигациите "боклук" е на исторически ниско ниво, така че подобна оценка не е проява на неуважение, каквато беше в миналото. Освен това напоследък не само облигациите на възникващите пазари се влачат зад тези на САЩ.


Много от лошите новини са включени в цената на риска, а и възникващите пазари вече не са най-модното място за инвестиране. Но увереността, че в дългосрочен план те ще носят добра доходност, не е изчезнала и инвеститорите продължават да гледат на тях като на източник на растеж, а не на риск. Времето да се бяга от тях ще настъпи, когато това усещане се промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Вярно е, съсипването на институциите наистина струва скъпо. Питайте потърпевшите от фалита на КТБ.

 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Поуката е съвсем друга - тези вреди които Ердо нанесе на Турция, едва ли някой друг е нанасял в новата ѝ история.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Защо ли имам усещане , че това важи в голяма степен и за нас?

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на hmf49574206
  hmf49574206
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тръгнеш ли срещу САЩ си загубен!
  Затова и Орешарски спря Южен поток.

  БГ политиците винаги са се усуквали покрай силните на деня.
  А може би и всички българи…

 5. 5 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълни глупости. Атака срещу Турция е това и колко и да не го харесвам Ердоганеца, той заслужава уважение за това че се опълчи на световните терористи.
  Подкрепата за него само ще расте в международен план.

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1040 Весело

  кат лъжеш и мажеш нема доверие... нема ли доверие, нема бузинесс... нема ли бузинесс нема кинти

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на hmf49574206
  hmf49574206
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Александър Вучич да пита САЩ дали са съгласни с плана на Тачи. САЩ са силните на деня не е Русия.
  Вучич, ако не последва съвета на САЩ ще тръгнат по пътя на Турция.
  Александър Вучич да взема акъл от БГ политиците!

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Когато си скаран с икономическите реалноти и си си "повярвал"лесно ставаш "нарцис"!Демагогията и национализма довършват икономиката.Балоно на илюзиите се пука и идва ред на студеният душ от циници като Донди!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Тръгнеш ли срещу САЩ си загубен!Затова и Орешарски спря Южен поток.БГ политиците винаги са се усуквали покрай силните на деня.А може би и всички българи…
  —цитат от коментар 4 на hmf49574206


  Тавагишч, нали твърдяхте, че там където се строят патоци и АЕЦ със савецка помощ кризите са невъзможни.
  Можем само да благодарим ние българите на този който спря ЮП, а вие савецките граждани може само газ да пишкате.

 10. 10 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 732 Неутрално

  В общия случай развиващите се пазари са на нации, за които демокрацията не е естествено състояние. В най-добрия случай тя е фасадна, имитираща, заради което и лесно пада жертва в моменти на стрес. Съответно се срутва системата на институциите, а финансовите, пък и останалите борси са чувствителни към такива движения. След това е достатъчен и един туит...

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Когато си прост уличен продавач на сусамени гевреци (или печатарски чирак с основно образование като бае Тодар) и се провъзгласиш за всемогъщ и всезнаещ самодържец, над когото е само Аллах (респ. Маркс-Енгелс-Ленин-Брежнев), филмът неизменно свършва по един и същ начин.

  Социализама, другарки и другаре, се оказа едно недоноШЧе.

  Ердоганизама ще се окаже нещо подобно.

  Жалко, че не знам как е на турски.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Весело

  До коментар [#5] от "terminal velocity":

  Абсолютно вярно!!! Ердоган се опълчи на световните терористи, даже им свали самолет СУ-24, за което го уважаваме!

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Не забравяйте какво се случи и в България. Първо с обезценката на лева и заубените спестявания на хорицата, после с източването на банката на Цветан и плащането на сметката от всички българи. И в двата случая причината беше каквато е сега в Турция, алчни политици и пикливи банкери.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Моето впечатление е, че от както Ердо е на власт институциите и държавния апарат работят в пъти по-добре от преди !
  Лично аз работя много активно с турските си партньори от 1997 г.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 946 Неутрално

  В Тюркито няма никакво разделение на властите.
  Всички институции са подчинени на Тайпи.
  Той коли и беси чиновници, съдии, журналисти...

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2128 Весело

  Поуката от турската криза е една.
  Като във вица дето гарванът и вълкът ги изхвърлил лъвът от самолета.
  Гарванът кръжеики около пащият вълк рекъл
  -Немога да разбера Вълчо като неможеш да летиш що плюеш.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Поуката от турската криза е : всеки да си сърба това ,което си е надробил. Според анализаторите : "Ако кризата остане ограничена до Турция, тя не би могла да повлияе негативно на европейските банки като цяло, или на испанската BBVA по-специално. Повечето банки хеджират до голяма степен риска си, пишат анализатори от американската банка Citigroup." и "Засега рисковете от заразяване за глобалната икономика също изглеждат управляеми. „Опасността от пожар смятам за ограничена", казва Карстен Бржески, главен икономист на ING Diba. „Турската икономика не е достатъчно важна в международен план, за да предизвика сериозна криза", посочи експертът. "
  Така че ,паниката на финансовите пазари се отлага в очакване на фалита на ислямската икономика.

  Не отговарям на хейтъри.
 19. 19 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кризата на Турция е външна ! Идва от САЩ ,защото те преструктурират капитализма или пазарното си общество. Ако се затвори Ормузкия пролив.....цента на петрола скача с 30 -40% . Това удря Китай и Европейски съюз. Допълнителният бонус с Турция и Украйна е отново към сметката на Европейски съюз. Една красива война в близкия ИЗТОК , ще свърши прекрасна работа. Тя може да бъде за права ,за химически оръжия ,за кюрди , за изникнали ислямисти..........за пастора . Турция някак приляга към глобалната схемата на САЩ .

 20. 20 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Можем само да благодарим ние българите на този който спря ЮП, а вие савецките граждани може само газ да пишкате.
  —цитат от коментар 9 на 4ort


  Ще отбележа скромно, че никой б ългарин не е спирал ЮП. Руснак го спря. Той се казва Владимир Владимирович Путин. Той го обяви от Турция, където беше на официална визита при R-доган. Използва недвусмислено първо лице единствено число: "Спирам Южен Поток.... и т.н. " Инак не отричм, че спирането на ЮП е за добро на България, но се боя, че ... не е спрян. Тръбите си стоят, едни хора получават по 10К заплата и ... ЮП дебне в засада също както АЕЦ Белене.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3662 Неутрално

  До коментар [#3] от "КА2":

  Защо ли имам усещане , че това важи в голяма степен и за нас?
  —цитат от коментар 3 на КА2


  Не, в никаква степен не важи за вас. Става дума за институциите във възникващите пазари. Вие нито сте пазар, нито възниквате, нито имате институции. Ако авторът на статията Джеймс Макинтош беше запознат със случая КТБ той щеше да ви отговори същото.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Борисов да си прави изводите. И той вече съсипа повечето български институции. Добре че сме във валутен борд, че в БНБ не може да се меси.

 23. 23 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 537 Неутрално

  АЕЦ Белянето вече го подписаха ...

  Иначе тази статия не казва нищо ново, нито интересно. Според до моментната финансова ситуация всеки, който реши да не играе по правилата загазва. Но нещата не стоят съвсем така.
  Първо - всички налични единици са само ел единици, те лесно могат да бъдат заменени. В момента именно Венецуела е опитното зайче и ще видим дали криптовалутата и вързана с петрола ще даде нужният резултат.
  Отвързването от с-мата подчинена на валута Х / долар, евро, юан, няма значение .../ в спекулативно съотношение към кошница с други валути Х, лежаща на слухове и спекулации от всякакъв вид чисто и просто бавно, но сигурно си изживя времето.
  Именно това бавно, но сигурно забогатяващият Изток с водачеството на Китай иска да промени и ще го направи след като изкове новата идеология. Западът изобщо няма никакъв интерес от такава смяна, за това тука пак ще има тупаница.
  Много е дълго за обяснение, но ще има световна реформа на платежната с-ма, която ще направи банките нула фактор, а най-вече спекулантите ...пък какво ще стане - ще видим. Също така схемата инфлация - дефлация ...

  А иначе тя Турция си търгува в злато с Иран, така си купува петрола вместо да го върти през юана или долара. Турците и те много ербап го дават, пък ще ги видим...

 24. 24 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 532 Неутрално  Този урок и поляците скоро ще го научат.  Да, българите сме велик народ !!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Поуката от турската криза е : всеки да си сърба това ,което си е надробил. Според анализаторите : "Ако кризата остане ограничена до Турция, тя не би могла да повлияе негативно на европейските банки като цяло, или на испанската BBVA по-специално. Повечето банки хеджират до голяма степен риска си, пишат анализатори от американската банка Citigroup." и "Засега рисковете от заразяване за глобалната икономика също изглеждат управляеми. „Опасността от пожар смятам за ограничена", казва Карстен Бржески, главен икономист на ING Diba. „Турската икономика не е достатъчно важна в международен план, за да предизвика сериозна криза", посочи експертът. " Така че ,паниката на финансовите пазари се отлага в очакване на фалита на ислямската икономика.
  —цитат от коментар 18 на deviant


  Те и преди дълговата криза говореха така!

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tsveta":

  "А иначе тя Турция си търгува в злато с Иран, така си купува петрола вместо да го върти през юана или долара"

  Според теб един влак злато ,го возят през ден по линията Анкара-Техеран и обратно !?....Или ползват преводна лира обезпечена със злато ?

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да но това въобще не е в унисон с познатите канони на съвремието.
  Затова и противниците на Ердо са много.....
  Но пък системата му работи...

  Bukalemun
 28. 28 Профил на oow32488214
  oow32488214
  Рейтинг: 18 Разстроено

  Нас ни чака същото, при управлението на Бай Тиквоний, съсипани институции, съсипани банки. Гербавите бавно но сигурно унищожават територията.

 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Тук не става дума за тези институции, а за висшите институции в държавата, които са определящи за националните политики - национална банка, съд и пр.
  Те като не работят, балансът на властите се чупи, оттам и балансите в обществото.
  След което като цяло го д*хат бедните. А Турция бедни бол.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 30. 30 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 302 Неутрално

  А бе, от всичко това, статия и коментари, разбирам, че една икономика може да се развива успешно само със силни и некорумпирани институции, най-важна от които е съдебната система, с независимост на (некорумпираните) власти. Ако Централната ни банка беше на мястото си по време на управлението на Иван Искров, щеше ли да се случи фалитът на КТБ? Ако съдебната ни система си беше независима, щеше ли Шиши да не бъде поне свидетел за този фалит? А защо не обвиняем? А към всичко това искам да добавя, че силни институции могат да бъдат управлявани само от професионалисти, а не от "калинки", назначени на квотен партиен принцип. Е, имаме ли ние условия да се развиваме? Не!. А Турция може само да е пример, какво става при авторитаризъм.

  vesela
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  До коментар [#19] от "sporta":

  Не знаех, че САЩ водят война в Украйна. Интересни сказки ви провеждат в кварталните клубове по интереси на БКП(Жаблянов).

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5901 Неутрално

  Но пък системата му работи...
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Ма как да не работи - турската лира е в невиждан възход!

 33. 33 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не само рухването на институциите струва скъпо на турският данъкоплатец. Цялото управление на лудия Ердоган ще им излезе през носа.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 34. 34 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Wallstreet глобалистите лъжат като разпрани! Много им пречат "популистите"! Така и не могат да кажат защо така изведнъж турската лира се обезцени. Лихвите в Америка какви са бе, Wallstreet? Но дните на петродолара са преброени! Падне ли петродолара, падат и глобалистите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 35. 35 Профил на bokosama_fan
  bokosama_fan
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Поуката е, ако САЩ не могат военно да спечелят войната в Сирия, то ще положат усилие да съсипат икономически своите противници, а именно Русия, Турция и Иран. На Европа не и харесва да се пълни с бежанци и няма да позволи сериозни дисбаланси с нито една от тях обаче...

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Вярно е, съсипването на институциите наистина струва скъпо. Питайте потърпевшите от фалита на КТБ.
  —цитат от коментар 1 на hammurabi  До коментар [#1] от "hammurabi":

  Обирът на КТБ няма нищо общо с положението в Турция.

 37. 37 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "petyo9":

  Пут*кин го спря, но само на думи, но не подписа никакъв документ, удостоверяващ спирането. И когато ЕК осъди Газпром за монополни цени при продажбата на газ, се оказа също, че е задължила фирмата да не си търси някакви 800 млн евро неустойки за ЮП, които руснаците се бяха наточили да искат. Въобще всеки бизнес с руснака се оказва "отровен" за нас и с цената на милиарди загуби. И никой не смее да закрие дружеството за ЮП.

 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tsveta":

  Много слабо, Цвета! Прилича на брътвеж на пиян студент първи курс икономика.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ще отбележим скромно, че сте скаран с време, факти и хронология.
  А и ваш форумен другар изложи събитията другояче.

  Какви беха те?

  Американски Сенатори гостуваха на Българина Той се казва Орешарски.
  След кратък лаф-моабет относно величието на Евросъюзните закони
  Той или България се отказа от Южен проект за поток.

  След денонощие или две Той 2 (Владимирович) с огорчение упрекна не Той, а България. Взе си нещата и потърси подкрепа на Юг при Той 3 (Ердоган), където и получи: в Анкара. Срещу нещо: проектопотокът ще е Турски, а не Южен.

  Междувременно, веднага щом Той или България се отказаха от проектопотока Южен, КаТеБе даде фира.
  Ликвидността й изтече некъде.

  До коментар [#20] от "petyo9":

  Ще отбележа скромно, че никой б ългарин не е спирал ЮП.
  Руснак го спря.
  Той се казва Владимир Владимирович Путин.
  Той го обяви от Турция, където беше на официална визита при R-доган. Използва недвусмислено първо лице единствено число: "Спирам Южен Поток.... и т.н. "

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Имат - возят ;)

  Обратната страна на медала:
  лирата е обезличена от златото.

  До коментар [#26] от "KRAFTWERK":
  До коментар [#23] от "Tsveta":

  "А иначе тя Турция си търгува в злато с Иран, така си купува петрола вместо да го върти през юана или долара"

  Според теб един влак злато ,го возят през ден по линията Анкара-Техеран и обратно !?....

  Или ползват преводна лира обезпечена със злато ?

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
  "Моето впечатление е, че от както Ердо е на власт институциите и държавния апарат работят в пъти по-добре от преди !
  Лично аз работя много активно с турските си партньори от 1997 г."
  ..............................
  То и при бай Тошо беше така, ама на, де го сега социализъма?

 42. 42 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#36:"deaf"][/quote]

  Ако човек си гледа в краката - да. Но от птичи поглед - когато решенията се вземат еднолично или се контролират еднолично, липсата на действащи контролни органи води до грешни икономически решения, респ. до липса на правилни икономически решения, както бе в случая с КТБ. У нас контролните органи са неефективни, защото са политически зависими.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK