Президентът на Косово предложи "коригиране на границата" със Сърбия

Хашим Тачи

© Reuters

Хашим ТачиХашим Тачи - президент на Косово и един от най-известните командири на въоръжената албанска съпротива срещу управлението на Слободан Милошевич, е готов да обсъди преначертаване на границата със Сърбия.


В интервю за "Ройтерс" той заяви, че ако части от Сърбия, населени предимно с етнически албанци, бъдат присъединени към Косово, това ще сложи край на непрекъснатото напрежение между Прищина и Белград. Освен това двете страни ще могат да продължат напред към членство в Европейския съюз, добавя той.


Тачи разкрива, че има план и ще го представи на сръбския президент Александър Вучич на срещата им през септември в Брюксел като част от диалога под егидата на ЕС.
Сърбия категорично не признава отделянето на бившата ѝ провинция в независима държава. Няколко държави от ЕС също не са признали Косово за отделна държава, предимно заради вътрешни проблеми с малцинства и сепаратистични движения.


Етническа карта на Сърбия според преброяването на населението от 2011 г. Общините с над 50% етнически албанци са в светлозелено в крайните югозападни части на страната

Етническа карта на Сърбия според преброяването на населението от 2011 г. Общините с над 50% етнически албанци са в светлозелено в крайните югозападни части на страната

Разпадането на бивша Югославия стана приблизително точно по административните граници на бившите федерални републики. Гранични спорове обаче продължава да има и до днес, включително между страни - членки на ЕС, като Словения и Хърватия.


Преначертаване границите на Косово е особено деликатен въпрос, тъй като е принципно свързан с искането на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се присъедини към Сърбия.


"Определено сега е моментът да се коригира дългата около 400 км граница между Косово и Сърбия. Това ще помогне и да се избегнат междуетнически проблеми или да се създаде под каквато и да е форма автономен район като Република Сръбска", казва Тачи.


Той обаче не посочва какви би получил Белград в замяна на територия с около 55 000 етнически албанци и отхвърля каквото и да е разделяне на Косово по етнически линии. "Коригирането на границите категорично ще избегне подялбата на Косово, размяната на територии, повече кризи или проблеми и дори евентуална война", допълва Тачи.


В публикацията на "Ройтерс" няма и дума къде може да са териториите, за които говори президентът, но преброяването от 2011 г. показва, че общини с албанско мнозинство има по северозападната граница на Косово.


През последните месеци някои сръбски медии и политици заговориха за преначертаване на границата, но с идея да бъдат прехвърлени към Сърбия части от Северно Косово, населени предимно със сърби. В замяна на властите в Прищина можело да бъде предадена част от Южна Сърбия с албанско мнозинство. Това са някои земи в района Прешево, Буяновац и Медведжа близо до Косово и в пространството между българската и косовската граница на запад от линията Трън - Кюстендил.


Около 100 000 етнически сърби живеят в Косово, половината от тях - на север от река Ибър, в градове, в които те представляват мнозинството от населението. Останалите са на юг от реката в доминирани от албанци райони.


Мнозинството сърби от Косово не признават институциите на страната и продължават да смятат Белград за своя столица. Почти всички сърби възприемат Косово като люлка на православната им вяра.


Вучич допусна миналата седмица компромис за очертанията на границата, но анализатори от двете страни сериозно се разминават в оценките на подобна инициатива.


Александър Вучич

© Reuters

Александър Вучич


Нормализирането на отношенията Прищина - Белград е ключово условие двете страни да продължат напред към евентуално членство в ЕС. През 2013 г. правителствата им се договориха да уредят всички спорни въпроси, но напредъкът през последвалите 5 години е символичен.


Косово вече 20 години е независима република с почти 1.8 милиона души население и е призната от над 100 държави от цял свят. Сред тях не са Сърбия, Русия и 5 страни от ЕС, а Белград и Москва блокират приемането на страната в ООН.


Западните държави също не са във възторг от перспективата да се преначертават граници в Европа и в частност на Балканите. В понеделник канцлерът Ангела Меркел заяви, че териториалният интегритет на Западните Балкани е "светая светих". Британското посолство в Прищина заяви, че "призивите за преначертаване на национални граници може да се окажат дестабилизиращи"


Хашим Тачи обаче е уверен, че западните държави биха подкрепили каквото и да е споразумение между него и Вучич и смята, че такова би могло да бъде постигнато до февруари 2019 г.


"Ако страните се споразумеят чрез диалог и постигнат споразумение, ЕС и САЩ ще подкрепят всяка сделка за коригиране на границите", допълва Тачи в интервюто за "Ройтерс". "Следваме мирен процес и това ще избегне проблеми и кризи и ще открие европейска перспектива за двете страни."


В края на юли Тачи отхвърли идеята за подялба на Косово така, че северните части, населени предимно с етнически сърби, да преминат към Сърбия

© Reuters

В края на юли Тачи отхвърли идеята за подялба на Косово така, че северните части, населени предимно с етнически сърби, да преминат към Сърбия

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Много години САЩ не обръщаха внимание на тази сръбска идея.
  Доста пъти писах, че договора между Гърция и БЮРМ, толко желан от САЩ, Германия и Франция, промени коренно ситуацията на Балканите.Възлов момент беше посещението на Макрон в Гърция !!
  Гърци и макета изолираха стари врагове и доведоха НАТО до желаната Сърбия.Въпроса за обмяна на територии между Сърбия и Косово беше повдигнат от американския посланик в Косово което беше ясно послание към Сърбия, че САЩ вече имат друга позиция.ЕС трепери от промени на граници в Европа !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  Само да не запалят чергата .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Тачи.
  Известен бандит. Мафиот.
  Шеф на мафиотски клан. Официално при това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тя твойта е изгоряла отдавна. Няма за какво да се тревожиш, ама благодари на Иван Костов, че ОТКАЗА да приеме сто хиляди албанеца преди 20 години по настояване на САЩ.

  Сега, имайки предвид скоростта с която се развъждат щяха да са над един милион в България и щяхме да имаме огромни проблеми с това мързеливо племе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако ще има промяна на граници, да видим Западните покрайнини в България, по случай 100 години от Ньой.
  Не е лошо и Западна Тракия да бъде върната от грънците.

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  НАТО и желана Сърбия? Сърбия ще влезе в НАТО на части, бе агапиму! хахах
  Първо Войводина, после и другите части.

  седеньето го зголемува задникот
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Сърбите толкова си обичат косоварите, че за нищо на света не са готови да живеят разделени от тях. То бива, бива любов, ама тяхната е патологична...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Европа никога няма да се съгласи да има промяна на границите.

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Шиптърите искат ОЩЕ сръбска територия, за да имало мир... :)
  Това, някак си ми звучи познато :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Има "наддаване" между Белград и Прищина и за момента и двете страни казват какво искат, а не какво "дават", за да изглеждат по-силни и решителни при преговорите. А и албанците са галениците на САЩ в последните 20 години и си мислят, че вечно ще е така - както бяха сърбите в началото на 20 век - само окупираха нови и нови територии и ги прочистваха етнически. После палачинката се обърна.

  седеньето го зголемува задникот
 11. 11 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако ще има промяна на граници, да видим Западните покрайнини в България, по случай 100 години от Ньой. Не е лошо и Западна Тракия да бъде върната от грънците.
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  +
  МИЗИЯ ТРАКИЯ МАКЕДОНИЯ ЗАПАДНИ КРАИЩА И ЦАРИГРАД! ТОВА Е БЪЛГАРСКО!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пипера е много лют":

  Не виждам какво има да дава Сърбия в случая?
  Косово е сръбска територия, етнически прочистена от албанците.
  Политиката на албанците е на свършения факт, "Бития бит, е*ания е*ан", забравете какво е било, кой крив, кой прав и кажете сега какво още ще ни дадете, за да има мир.

  Това е абсурдно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#11] от "о сандо":

  ЗА Македония се разбери с македонците.
  За Цариград се разбери с Ердоган.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "о сандо":ЗА Македония се разбери с македонците.За Цариград се разбери с Ердоган.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  ... ще се разбера с американците... намам излишно време за губене ;)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 15. 15 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  има още какво да се желае, когато човек погледне картата на шумадиево

  само Белградския санджак трябва да остане от този франкенщайн

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Таксиров":

  Още преди десетина години един сърбин ми каза - добре е, че се отървахме от Косово, заради албанците там, просто са напаст. Най-добрия вариант беше да ги няма, но ги има и ще стават все повече Но няма политик, който да се жертва и да го признае публично. Това са думи на сърбин, от добре печелещите жители на Белград, финансист е. Националист, но и прагматик и знае, че са в кучи гъз от 90-та насам. Бил е като млад в четнически отряд, видял е и война и е имал късмета да не го тикнат в Хага или да го утрепат.
  Та сега Сърбия ще предложи признаване срещу Северно Косово, а Тачи ще предложи на свой ред да има размяна на територии плюс признаване. Според мен Косово е поне 50 години след Сърбия в пътя към ЕС, т.е. Тачи се опитва и да се пришие към Белград, защото знае - влязат ли в ЕС, сърбите ще спрат Косово по всякакъв начин. И тогава им остава само обединение с Албания, което може да е негативен вариант и за Тирана - да получат вето от НАТО и ЕС за подобен ход. Интересни времена стават, но Баце вместо да вдига мизата, седи отстрани като будала и гледа.

  седеньето го зголемува задникот
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Истинските македонци са като мен - над два милиона потомци на бежанци от Вардарска и Егейска Македония в България. Ония там в Скопие са антички югославяни и с тях няма какво да си губим времето да се разбираме. Разбираме се с албанците къде да минава линията за демаркация - западно от Скопие-Струга, разбира се.

  седеньето го зголемува задникот
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#15] от "carlosestrada":

  ++++
  и мирна българо-хърватска граница

  седеньето го зголемува задникот
 19. 19 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Само да не се окаже че ще граничим с Косово...тази подялба не ми харесва особено...големи прецеденти станаха с това Косово. Май точно това беше и целта - дестабилезирай и владей...стар римски трик, отлично възприет на въоръжение от тн велики сили до ден днешен.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 20. 20 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пипера е много лют":

  За всичко си прав ,освен едно - инициативата Западни Балкани е създадена месеци преди Баце да проговори за нея и е спусната отгоре за периода на Председателството. Нашият балкански геополитик е едно миниатюрно зъбно колело ,което се върти само и единствено в посоката от Брюксел с надеждата да оцелее и четвърти папа да го тупа по главичката.

  Не отговарям на хейтъри.
 21. 21 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тачи е косовски национален герой, еквивалент на Ботев, Левски, Гоце. А в албанският етнос е бъдещето на балканите, българи, сърби, македонци и прочие това са отмиращи нации. Каквото и да си говорим, за добро или за зло това е истината

 22. 22 Профил на lager1
  lager1
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#4] от "Росен (Путлер капут)":

  Албанци-мързеливи!!!

  Много си неинформиран, Росене. Изключително интелигентни, много им се отдават изучаването на чужди езици и работливи хора!

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Весело

  А Северна Македония вече ще се третира като люлка на славянската цивилизация, език и писменост.На западните им харесват истории за малки народи които въпреки, че са били непрекъснато под игото на варвари, все пак са произвели и създали култура !!
  Хайде търпение !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#11] от "о сандо":

  МИЗИЯ ТРАКИЯ МАКЕДОНИЯ ЗАПАДНИ КРАИЩА И ЦАРИГРАД! ТОВА Е БЪЛГАРСКО!

  Не Цариград а Цариброд. И не е българско ами сръбско. Стига с този ура-патриотизъм.


 25. 25 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А Северна Македония вече ще се третира като люлка на славянската цивилизация, език и писменост.На западните им харесват истории за малки народи които въпреки, че са били непрекъснато под игото на варвари, все пак са произвели и създали култура !!Хайде търпение !
  —цитат от коментар 23 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ... ей, все ви е малко... ничего, ничего - спички есть в наличности...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  В Косово (или в медиите) времето върви два пъти по-бързо :)
  Кога станаха 20 години (от 2008 досега).
  Иначе идеята с много уговорки може би си струва, ако се прилага само за Косово и Сърбия.
  Тя обаче трябва да върви с пакет - Тачи на международен съд, сърбите и косоварите, които ще поискат да напуснат родните си места да бъдат овъзмездени от САЩ и другите държави, които ще станат гаранти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#11] от "о сандо":МИЗИЯ ТРАКИЯ МАКЕДОНИЯ ЗАПАДНИ КРАИЩА И ЦАРИГРАД! ТОВА Е БЪЛГАРСКО!Не Цариград а Цариброд. И не е българско ами сръбско. Стига с този ура-патриотизъм.
  —цитат от коментар 24 на koko65bg


  ... не се опитвай да ме поправяш, молим... додето има черкви "Св. София" именувани, все е Българско... от Цариград чаааак до Киев, че и отвъд... стана ли ти ясно?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  * спичек есть... изв

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "koko65bg":

  а и друго да те питам... какво е това "сръбско"???

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Мафиотската държава Косово не е в много изгодна позиция наистина.
  Защо?
  Ами защото никой нормален световен политик не може да се ангажира дълготрайно с подкрепата на държава на мафиоти, наркотрафиканти и търговци на органи. Това е твърде непопулярна кауза и ние виждаме какъв е резултатът от тази политика след достатъчно дълъг период от време.
  Хаос и батак.
  В Косово няма държавност. Няма човешки права. Има само произвол. Вътре в държавата това може и да се представя за ред, но НЕ е.
  Следователно Косово търси някаква легитимация, която ще се опита да постигне чрез пазарлък. Засега целта е да принуди Сърбия да седне да преговаря за нещо, което по право и принадлежи. Да се внуши на Сърбия че трябва да преговаря, който акт на преговори ще легитимира престъпното зачеване и съществуване на тази мафиотска територия. А при самите преговори Сърбия да бъде пре**ана, да даде още територия за да получи насреща усмивката и признанието на Хашим Тачи, че Сърбия е станала цивилизована държава :))

  Никакъв шанс :)

  Има и още нещо.
  Сърбия със сигурност ще влезне в ЕС преди Косово. Т.е. ще получи още едни коз.
  И ще прави яко мизерии, вече на европейско ниво.
  Можеш да бъдеш сигурен ;)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#17] от "Пипера е много лют":

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":Истинските македонци са като мен - над два милиона потомци на бежанци от Вардарска и Егейска Македония в България. Ония там в Скопие са антички югославяни и с тях няма какво да си губим времето да се разбираме. Разбираме се с албанците къде да минава линията за демаркация - западно от Скопие-Струга, разбира се.
  —цитат от коментар 17 на Пипера е много лют


  Значи игнорираме мнението на по голямата част от населението на Македония и то именно тази част, която ще бъде присъединена, очевидно насилствено, доколкото разбирам от твоя пост.

  А после?

  Ще може ли България да се справи със золумите и проблемите причинени от новите "българи", които очевидно ще правят всичко възможно за да престанат да бъдат българи?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Весело

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Е не си ли му чел мечтите ?
  Всички макета щели да дават клетва пред револвера и библията (Даже не пред Новия Завет.....хахахаха........) , че са българи.......кой с добро и кой с лошо !
  Луд умора нЕма !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#20] от "deviant":

  Баце е толкова комедийна фигура, че Вучич и Ципрас го пързалят непрекъснато, като му четкат егото, и на него му стига. Това все пак е човек, който в съвсем късна възраст е научил с кои държави граничи България, от бай тодАр (в ада да гори дано) научил, че в Югославия има много албанци (интервю с Борисов) и не знае, че през 1940-та Румъния връща Южна Добруджа на България, а не обратното (интервю с Борисов).

  седеньето го зголемува задникот
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  те ще си ходят в Сърбия бе, мой човек. Такива като Груйо, Зайо, и т.н. закърмени с югоносталгия и антички малоумия - те са на щат в УДБА и си пазят югославските, пардон, сръбските пасоши...

  седеньето го зголемува задникот
 35. 35 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  ... другарю сърбин, за какви Права ни се обяснавате тука, като т.н. сърбия цифром и словом е присъствала на европейската карта точно 54 годинки и нито ден повече преди разпадането на парцаленото одеало "югословения" :) айде, молим... полекичка

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":

  Съгласен съм с всичко. Просто това "сърбия в ЕС преди Косово" не се знае кога точно ще е. Примерно може и 2030-та, или 2050-та - някъде там. За нас е важно в този каламбур да гледаме нашето си - Македония. Шумадийци, шиптари, грънци, босанци и т.н. - кучета ги яли, не са важни.

  седеньето го зголемува задникот
 37. 37 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 811 Весело

  До коментар [#27] от "о сандо":

  ... не се опитвай да ме поправяш, молим... додето има черкви "Св. София" именувани, все е Българско... от Цариград чаааак до Киев, че и отвъд... стана ли ти ясно?

  Стана ми ясно. Ама не ми стана ясно откога сме на ,,Ти"?

  а и друго да те питам... какво е това "сръбско"???

  Извинявам се, май е правилно да се пише ,,српско".

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  тоя па, кога се погърчи, кога започна от славянска култура да разбира. Това явно е новата византийска опорка - сега в замяна на това, че античките югославяни се отказаха (наужким) от Санде Великиот, те ще им ударят едно....хм коляно отзад, зорлем ще ги правят люлка на славянството. Явно нова гръчка педерня се задава.
  Аз като ви казвам, че Ихтибуса е ценен, щото от него научаваме опорките от Византия, ето и потвърждение....

  седеньето го зголемува задникот
 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#21] от "mednikarov":

  то албанци, или бежанци от Африка - все тая...

  седеньето го зголемува задникот
 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Поне 35 пъти, колкото глави имат да отворят за ЕС, ще целуват ножа и пищова. А предавниците като тебе ке се бласнат у нещо во тамното.... ;) гръкоманите сте по-зле и от грънците...

  седеньето го зголемува задникот
 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#35] от "о сандо":

  човека е на тежки амфети и един път е така, един път вака...

  седеньето го зголемува задникот
 42. 42 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#27] от "о сандо":... не се опитвай да ме поправяш, молим... додето има черкви "Св. София" именувани, все е Българско... от Цариград чаааак до Киев, че и отвъд... стана ли ти ясно?Стана ми ясно. Ама не ми стана ясно откога сме на ,,Ти"? а и друго да те питам... какво е това "сръбско"???Извинявам се, май е правилно да се пише ,,српско".
  —цитат от коментар 37 на koko65bg


  ... мдам ... като крчма ;) ,,, еми дращете го српско, щото правилното, напр.:
  " идем у срАпско " нещо не ви уйдисва...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 43. 43 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#35] от "о сандо":

  Сърбия съществува поне от 12 века.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 44. 44 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  съветвам го добронамерено: дишай дълбоко... с паузи

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#34] от "Пипера е много лют":

  Ако македонците си отидат в Сърбия, с кой ще заселим Македония тогава? То няма достатъчно българи за България, пък камо ли за македонските чукари?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пипера е много лют":

  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":Съгласен съм с всичко. Просто това "сърбия в ЕС преди Косово" не се знае кога точно ще е. Примерно може и 2030-та, или 2050-та - някъде там. За нас е важно в този каламбур да гледаме нашето си - Македония. Шумадийци, шиптари, грънци, босанци и т.н. - кучета ги яли, не са важни.
  —цитат от коментар 36 на Пипера е много лют


  Защо си мислиш обаче, че българите са толкова важни в очите на другите?
  Щом самите за самите македонци българин е обида?


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#32] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":Е не си ли му чел мечтите ?Всички макета щели да дават клетва пред револвера и библията (Даже не пред Новия Завет.....хахахаха........) , че са българи.......кой с добро и кой с лошо !Луд умора нЕма !
  —цитат от коментар 32 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не съм го чел това, ама не се учудвам.

  То ако по този начин ставаше българите щяха да са турци и изобщо никъде нямаше да има малцинства.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

  напротив - първо са сърбите, после амебите, после динозаврите и т.н. Откъде мислиш, че античките глупаци се сдобиха така бързо с "история"? Влязоха в супермаркета и си щипнаха по рафтовете - Санде Великиот, СамОил, Гоце Делчев и т.н. Което им хареса, все е техно. Имат примера на грънците, които през 19-ти век решават, че са наследници на древна Елада (с която нямат нищичко общо) и после и власите, които за нула време стават наследници на Римската империя и о, чудо - появява се романия, хахах. За първото влашко писмо чувал ли си?

  седеньето го зголемува задникот
 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#43] от "Боян Таксиров":

  напротив - първо са сърбите, после амебите, после динозаврите и т.н. Откъде мислиш, че античките глупаци се сдобиха така бързо с "история"? Влязоха в супермаркета и си щипнаха по рафтовете - Санде Великиот, СамОил, Гоце Делчев и т.н. Което им хареса, все е техно. Имат примера на грънците, които през 19-ти век решават, че са наследници на древна Елада (с която нямат нищичко общо) и после и власите, които за нула време стават наследници на Римската империя и о, чудо - появява се романия, хахах. За първото влашко писмо чувал ли си?

  седеньето го зголемува задникот
 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#49] от "Пипера е много лют":

  А българите къде са в тази картинка, която си обрисувал?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#35] от "о сандо":Сърбия съществува поне от 12 века.
  —цитат от коментар 43 на Боян Таксиров


  гя бре... 12 вечиня... я да се озвериш у некоя книга дека да е напишано, па дай ми я на менека, нея книга, да се дзверим и язе...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  какво ни интересуват кои са тия други бе? Ние и другите, това е. Я питай оня погърчения пернишки винкел, дали не слага визанитийците над всички други? Може да е комундел, допреди два месеца беше пръв русофил, от преди месец вече е обърнал палачинката и само НАТО му е во уста, хаха

  седеньето го зголемува задникот
 53. 53 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#47] от "Боян Таксиров":

  ти по принцип май много не си чел...като ихтибуса, той поне гради мегали идеята във форума

  седеньето го зголемува задникот
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  на Тачи колко пъти му се обясни, че европейските граници не могат да се променят.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  на Тачи колко пъти му се обясни, че европейските граници не могат да се променят.

 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#48] от "Пипера е много лют":

  първото писмо на влашки, официална основа на румънския език. Пълно с български думи:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Брашовско_писмо

  седеньето го зголемува задникот
 57. 57 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#51] от "о сандо":

  чел е гарашин на караджица сигур, и не е чувал за сърбите, дето накрая ще се съберат под една круша, и то без да се бутат...

  седеньето го зголемува задникот
 58. 58 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#50] от "Боян Таксиров":

  ти си типичен нихилист. Горе-долу това става ясно от брътвежите ти.

  седеньето го зголемува задникот
 59. 59 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "Пипера е много лют":А българите къде са в тази картинка, която си обрисувал?
  —цитат от коментар 50 на Боян Таксиров


  таксиров... само това ще попитам: кога е покръстен "сръбския народ"... кога? и кой им е "Кръстникът", кои са им буквите и коя им е Книгата? ... щото Народ во Христа без Негова си Книга нема!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 60. 60 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси":

  росе-босе... ти нали си за ИК, а там пише, че сичко требе да е по женскому... е, тука баш, немаш работа!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#58] от "Пипера е много лют":

  Просто зададох логичен въпрос.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 62. 62 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#59] от "о сандо":

  Не разбирам религиозните ти брътвежи.
  Говорим за история.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 63. 63 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#57] от "Пипера е много лют":

  чел е гарашин на караджица сигур, и не е чувал за сърбите, дето накрая ще се съберат под една круша, и то без да се бутат...

  хахахахахахахахаха... и не се бутат, казваш! хахахахахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 64. 64 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#59] от "о сандо":Не разбирам религиозните ти брътвежи.Говорим за история.
  —цитат от коментар 62 на Боян Таксиров


  .... от 1 до 17 век цялата европейска история е "религиозни брътвежи" ако не са ви споменавали за това в курса по история на титовизЪма... :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 65. 65 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Тачи е военопрестъпник и един от търговците на човешки органи. Мястото му е Хага!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 66. 66 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#62] от "Боян Таксиров":

  ето ние, като един малък, но много Прост народ си имаме Библия Бесика от 2-ри век сл. Хр. т.е. първата библия написана не на иврит... първата библия на гръцки е от 6-ти век... а на сръбски сигурно е от 19-ти век, с извинение... та, имама Манасиевта Хроника, Кьолнското Евангелие, О Писменах, Псалтира на Йоан Златоуст, Евангелието на Иван Александър, Паисиевата История и т.н. ... А, кажи ми, що имате вие, српьето... кажи ми :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 67. 67 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#66] от "о сандо":

  До коментар [#62] от "Боян Таксиров":А, кажи ми, що имате вие, српьето... кажи ми :)
  —цитат от коментар 66 на о сандо


  Имаме сръбски псувни.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 68. 68 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#64] от "о сандо":


  .... от 1 до 17 век цялата европейска история е "религиозни брътвежи" ако не са ви споменавали за това в курса по история на титовизЪма... :)
  —цитат от коментар 64 на о сандо


  Чак такива глупости не са ни споменавали.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 69 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Може би той имаше предвид Цариброд, веднага след Западните покрайнини, все пак - другото са фантазии

 70. 70 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#42] от "о сандо":

  ... мдам ... като крчма ;) ,,, еми дращете го српско, щото правилното, напр.:
  " идем у срАпско " нещо не ви уйдисва...

  Като на български патриот правописът ви е малко слабичък. Ама дерзайте както казваше Йосиф Висарионович Джугашвили. По-известен е като Сталин!

 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#69] от "Damyan Ganchev":

  Искаш да кажеш не Цариброд, а Димитровград?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 72. 72 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#67] от "Боян Таксиров":

  да, цялата сръбска култура се заключава в пет попържни

  седеньето го зголемува задникот
 73. 73 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#69] от "Damyan Ganchev":

  Цариброд е ВЪВ Зап. покрайнини. Както и Босилеград, горе при Кула десетина села и Струмишко при бракята....

  седеньето го зголемува задникот
 74. 74 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#63] от "о сандо":

  Не го е чел, иначе щеше друго да говори. Тя книгата е, да кажем интересна. Но и за нея искрата е дадена от чехи, дето са не са могли да реализират идиотските си идеи в Австро—Унгария.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 75. 75 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "о сандо":... мдам ... като крчма ;) ,,, еми дращете го српско, щото правилното, напр.:" идем у срАпско " нещо не ви уйдисва...Като на български патриот правописът ви е малко слабичък. Ама дерзайте както казваше Йосиф Висарионович Джугашвили. По-известен е като Сталин!
  —цитат от коментар 70 на koko65bg


  ... ами явно вие не сте сърбин, а евреин... ръководен в живота от Йосиф и Йосип... ясна стана тая работа...
  И да ви кажа: няма такова животно български патриот... казва се: българин ;) (съществително собствено име)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#72] от "Пипера е много лют":

  Пет?
  Ето ти пет:

  Jebem ti seme i pleme – Tук агресията е посевместна – атакувана е и семенната течност на баща ти, и цялата ти рода

  Dete ti jebem gubavo – Има се предвид дете, болно от проказа, бахти гнуснята

  Jebem ti dete od kilo – Това според нас е най, ама най-отвратителната псувня не само на западните Балкани, а и в цялата Вселена. Става въпрос за малък човек с тегло един килограм, а когато сърбин произнесе тая гадост, имаме чувството, че през три галактики някъде нечии антенки потръпват необяснимо

  Da Bog da ti se pas na majci zarazio – Красив балкански ум! Той си мечтае собственото ти куче да пипне някоя срамна болест от самата г-жа Майка ти, докато правят секс. И всичко това само в 9 думички!

  Jebem te u usta rtava – Героят иска да осъществи полово сношение с храчещата ти уста


  Искаш ли още?
  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Президентът на Косово предложи "коригиране на границата" със Сърбия

  Интересно , защо Тачи не се е консултирал с ЛИДЕРА на Западните Балкани ? И какво ли е мнението за Простия за преначертаването на границите . Дали пък не си е помислил . Дай Боже да стане , че и ние да намажем нещичко . А дано , а дано ... Ама надали . Ние сме си мекотели .

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1059 Неутрално  До коментар [#70] от "koko65bg":. Ама дерзайте както казваше Йосиф Висарионович Джугашвили. По-известен е като Сталин!

  Евалла . Значи си на двеста години , щом помниш как си слушал да говори Сталин . Пък и ако кажеш защо е известен и под името Сталин , няма да се обърне внимание на познанията ти по правопис и правоговор . .

 79. 79 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Красив балкански ум!
  —цитат от коментар 76 на Боян Таксиров


  ... няма такова нещо... генезисът на сърбите е отчайващ за човеците... това, което днес е сърбия започва като затворническа колония (каторга) на московията, известна като "рашка" (малката Раша)... А Раша, за който не знае да обясня, означава "злодей"... и те така отколе та до днес...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 80. 80 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#79] от "о сандо":

  Днес колонията се е преместила малко по на изток.
  На запад обаче е чисто.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 81. 81 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 925 Неутрално

  ЕС трепери от промени на граници в Европа !!
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  И с право. Колко пъти през последните столетия границите в Западна Европа са се местели ту в едната, ту в другата посока. След всяка война като се тегли чертата дори "печелившите" са били на загуба. На Балканите сме пробвали да "коригираме границите" и да правим "размяна на населението" (което по-късно го наричаха "етническо прочистване") преди почти 100 години. Това не спря втората световна война.

  "Запазването ненарушомоастта на на границите" е по-прост принцип. Приет от ОБСЕ през 1975 г. чрез декларацията от Хелзинки , той до голяма степен предотврати войни дори през годините на Студената война и на разпада на социалистическата система. Страните останали след разпада на Югославия и СССР направиха изключение. Като погледне човек, колко стотици хиляди бяха избити, и пак границите с няколко изключения се върнаха там, където бяха през 1989. Няма нужда от поредното преразпределение на територия. Принципите на Хелзинкската декларация са по-ценни!

 82. 82 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  Нема справедливост, нема мир.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  Проблемът е следният - изкуствените граници създават напрежение и са тлеещи огнища на потенциални конфликти. Дори в уж мирно време се наблюдава тероризъм. Хората бягат, раждаемостта спада, омразата се засилва. Виж стените в Белфаст например. Уж един град, ама разделен с метални стени. Подобно е положението на много места в Европа и Света. Това не стихва. Едни хора не искат да бъдат потискани от други и никога не се примиряват. Правят каквото е по силите им да се противопоставят, пряко и косвено. Това забавя и отклонява развитието. Губи се много енелгия да се удържат нещата в изкуствените им граници, които не съответстват на реалността, човешките представи, морала.
  Виж Югославия. Виж СССР. Чехословакия нямаше същата съдба, но пак е пример за това, как изкуствениет "обединения" са обречени на разпад, със или без явно насилие.
  А Германия се обедини.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  До коментар [#82] от "Боян Таксиров":

  Насилилието и войните по света драстично са намалели след ВСВ,насилието между хората също,днес хората работят по малко,получават повече,имат повече свободно време,епидемиите болестите и ранната смъртност взимат в пъти по малко жертви,качеството на живота ни се е променило много в положителен смисъл.
  Разбира се има и много гадни неща,но общо взето човечеството не регресира - поне за сега.Хуманизма се превръща бавно но сигурно в новия обществен договор,така че няма място за песимизъм,горе главата!

  klimentm
 85. 85 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#84] от "klimentm":

  Не съм останал с впечатление, подобно на твоето, но както и да е.
  Нито съм песимист, нито съм оптимист.

  Прави каквото трябва, а да става каквото ще.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Проблема е че Хомо Сапиенс вярва в илюзии ,с други думи в неща които съществуват само в главата му!

  klimentm
 87. 87 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боян Таксиров":

  Аз сръбски знам по-добре от тебе. И тия глупости ги знам отпреди да ги изплескаш...

  седеньето го зголемува задникот
 88. 88 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Този президент Хашим Тачи не се ли занимаваше с търговия на човешки органи?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#89] от "Милиционер за европейско развитие на България":

  Май не само с това, а и с други работи.
  Отдавна трябва да го изпратят на съд. Ама човека е от правилните и затова му се размина.
  А по темата:
  При липса на защитни сили у организма, язвата се разраства.

  Panta rhei....
 91. 91 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#71] от "Боян Таксиров":

  ако настояваш. аз собствено съм роден в българския нов димитровград, до хасково, и не ми идва да му викам така на Цариброд ...

 92. 92 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#91] от "Damyan Ganchev":

  Ха, и жена ми е от там.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#81] от "plamen_b":

  Нямаме спор колега !


  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Много добър коментар !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK