Защо севернокорейците не знаят какво значи думата "наем"

Защо севернокорейците не знаят какво значи думата "наем"

© Associated PressКогато работел със севернокорейци в индустриалния комплекс Кесон, преди той да бъде затворен през 2016 г., едно от най-трудните неща за южнокорейския бизнесмен Ким Йон-тхе било общуването на привидно еднаквия им език.


"На моменти се обърквах, защото те използваха термини, които не бях чувал нито на работа, нито в ежедневието в Южна Корея", казва бизнесменът. Спомня си за неразбиращите погледи на севернокорейските работници, когато използвал думата "контейнер", произнасяща се в Южна Корея сходно с английската дума.


В Южна Корея все повече се използват международни термини, а в КНДР има политическа чувствителност по отношение на някои думи. Така разликите в езика се увеличават и затрудняват общата работа по съвместните културни и икономически начинания в условията на подобряващите се отношения между съседните държави.
За да се избегне объркването и да се наблегне на чувството за единство, южнокорейското правителство работи заедно със Северна Корея по подновяване на академичен проект за създаването на речник на корейския език. В КНДР и Южна Корея се говори на един и същи език, който се изписва с помощта на азбуката хангъл. След десетилетия на разделение обаче само около 70% от думите се разбират и от двете страни на границата, казват експерти.


Различни пътища на развитие


Двете Кореи официално продължават да сочат обединението като цел. Всяка от тях обаче се развиваше по съвсем различен начин и мечтата за обща държава поизбледня.


Правителството на Северна Корея поне официално запази строгия си контрол върху икономиката. Затова много севернокорейци не са запознати с термини от икономиката и бизнеса, които са широко разпространени в по-капиталистическата система на Юга.


"Бездомници, годишен наем, месечен наем. Севернокорейците не боравят с подобни термини, тъй като всичко е собственост на държавата, която предоставя жилищата", казва Ким Уансо, южнокорейски лексикограф и член на комитета по компилирането на общия речник.


Избягалата в Южна Корея през 2002 г. Ким Йон-хи разказва, че е трябвало да усвои някои неупотребявани в КНДР термини от финансите, като например думите за акции и дялове. "Що се отнася до основните термини, бих казал, че седем от 10 думи могат да бъдат разбрани от хората и в двете страни", твърди лексикографът Ким. "Когато се употребява жаргон и технически термини обаче, към настоящия момент вече съществува огромна разлика между двете версии на корейския."


Заради културната и политическата изолация на КНДР севернокорейците използват и по-малък брой английски думи. Това пролича, когато хокеистите от Северна и Южна Корея играха като един отбор на Олимпийските игри.


"Единствените две общи думи бяха "кънки" и "шайба", казва говорителят на Корейската асоциация по хокей на лед Ким Юн-мин. "Трябваше да съгласуваме действията си преди началото на всяка тренировка и принтирахме списък с различните използвани от нас термини, който залепихме на шкафовете на състезателите".


Съставянето на речник


След срещата през април между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин двете страни стартираха няколко проекта за сътрудничество с цел заобикаляне на санкциите.


Един от тях е започналият през 2006 г. и спрян през 2015 г. заради политическото напрежение проект за речника. Освен него бяха обсъдени също археологическите разкопки на дворец в Северна Корея, представленията на севернокорейска художествена трупа, борбата срещу насекомите вредители в КНДР и няколко спортни събития. Като символ на единството Северна Корея взе решение да е в една и съща часова зона с Юга.


Министерството на националното обединение на Южна Корея заяви, че съхраняването и уеднаквяването на езика е необходимо условие за подготовка за евентуално обединение. Политиката обаче е навсякъде, включително и в досегашните обсъждания на общия речник с КНДР, по време на които става ясно, че някои термини трябва да бъдат използвани внимателно.


Авторите на речника например не трябваше да ползват една от формите за "него", традиционно употребявана за севернокорейските лидери, а САЩ не можеха да бъдат споменавани в примери, споделя лексикографът Ким. Представителите на двете страни спорили и за определението на думата "дон-му", която в Южна Корея значи приятел от детство, но в КНДР е придобила смисъл на другари, които заедно са преминали през комунистическата революция.


"Трябваше да стигнем до неутрална дефиниция и в крайна сметка написахме, че това е "някой, който се бори с други хора в името на някаква цел", казва Ким. Останалите дебати не били толкова сериозни. В Южна Корея използват глагола "сал-чи-да" , за да кажат "хей, напълнял си".


"И при нас този глагол може да се използва като обида в определен контекст, но в Северна Корея това е изключително обидна дума със съвсем друго значение", казва Ким. "Те я използват само за животните в селското стопанство". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Весело

  Сал - чи - да !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  "Авторите на речника например не трябваше да ползват една от формите за "него", традиционно употребявана за севернокорейските лидери"

  Фа използват вместо "него" "лопатата с очи"- и готово (ツ)

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Че то и за робите е нямало дума наем, блазе им а? Дали корейците знаят думата глад? Не вярвам,може би Ким я знае, личи му че знае и думата нахранен.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  А "вноска за кола" как е преведено?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Как политиката и затварянето на цяла държава за поколения влияе на езика...
  Ужасяващи експерименти върху цял народ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Един народ- два свята!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1535 Весело

  А "вноска за кола" как е преведено?
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Като пхенянско жителство.

 8. 8 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Александър Джеров също,най-вероятно,не знаеше тази дума.В един негов труд по "Вещно право",това безспорно вещно право "наемът" изобщо не се споменаваше.
  От което може само да си направим извода ,че хора със северно-корейско мислене са ни писали/а може би преписвали/ конституцията и законите по времето на прехода.

 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нищо ново - до преди (вече близо тридесет години) и у нас думи като бизнес, брокер, акция и т.н. бяха табу.
  Само думата "долар" беше добре позната, и то най-вече на "управляващите" ни разбойници, които тогава наричахме "номенклатурчици".

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  На нас севернокорейският модел ни изглеждаше абсурден още по времето на социализма. Но той се оказа по-устойчив от нашия. Независимо че не го харесваме, той все още същеструва и е единствен на планетата. Очевидно си има и някакви положителни качества. Би могло да се опази под егидата на Юнеско като екзотична културна ценност. Но и да се проучи внимателно. Моделът в СК не представлява опасност за повсеместния модел с пазарна икономика. А Олигархичният пазарен модел е самоунищожителен. Той е на принципа на черницата и гъсениците. Гъсениците се развиват много добре, те са тлъсти и жизнени, растат и се размножават, но докато изядат и последното листо. След това умират, умира и дървото. СК-моделът може и да потрябва в бъдеще, струва си да бъде опазен.

 11. 11 Профил на Ivan “Borka” Dimitrov
  Ivan “Borka” Dimitrov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Ти да не си спал на мокри вестници тая нощ?

 12. 12 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Не познават думата наем, но пък нямат 1 млн бездомници да спят по улиците като в САЩ.

  Интересна работа???

 13. 13 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Корея е разделена от 1953г. А ние с Македонците от 1978г. След това с малки изключения сме били разделени. Като вземем предвид и целенасочените действия на Коминтерна, Гърция, Сърбия а и Турция за изличаване на всичко българско, цяло чудо е, че все още се разбираме с македонците. Историята на (вече) двете Кореи го показва ясно.

 14. 14 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вячеслав Атанасов":

  Големи глупости пишеш. Наемът е сделка, а не вещно право и се изучава в рамките на облигационното право. Какви права получава наемателят е друг въпрос.

 15. 15 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Е нормално е. Да не забравяме колко дълго време СК беше тотално изолирана от света.

 16. 16 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Иначе казано Шиши на корейски е Сал-чи-да

 17. 17 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#13] от "jony":

  По-точно сме разделени от 1878 г.
  При нас съществува същият проблем както между двете Кореи, но никой не е правил изследване до каква степен се разбираме помежду си. Може и да е същият процент.

 18. 18 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Свободни и честни избори,
  Многопартийна Система,
  Човешки права,
  Свобода, равенство и братство.

  Горките хора.

 19. 19 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Това не е кой знае какъв проблем, ако има уреден по друг начин механизъм човек да ползва това, което му е нужно. Разбира се възникват куп въпроси като например как се взема решение дали нещо е нужно на човек, кой го взема това решение, как се действа в случай на оскъдни ресурси... Те винаги са оскъдни
  Когато си служим с парите, това дава възможност на индивидите да взимат решения за себе си и да полагат своите приоритети. Възниква обаче въпросът с бедността, на който е трудно да се намери решение.
  Възниква и въпросът с алчността, която се очаква, че индивидите могат да управляват, но това не винаги е така.

 20. 20 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Феноменът северна корея подкопава сериозно расовите теории... Едно и също племе, същия народ, същата раса под комунизма се превръща в мишоци, но пък същото племе свободно е една от най-развитите държави в света.

 21. 21 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#8] от "Вячеслав Атанасов":Големи глупости пишеш. Наемът е сделка, а не вещно право и се изучава в рамките на облигационното право. Какви права получава наемателят е друг въпрос.
  —цитат от коментар 14 на kamenof


  И аз щях да му го напиша това. Странното е, че вероятно е юрист, щом е чел тези учебници, как може да не знае, че наемът е облигационно правоотношение, а не вещно?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 22. 22 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Не познават думата наем, но пък нямат 1 млн бездомници да спят по улиците като в САЩ.Интересна работа???
  —цитат от коментар 12 на abdulhazred


  То тия бездомници сигурно се хранят по-добре от средния севернокореец.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Комунизма създава не само икономически кризи но и езикови !!!

 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdulhazred":

  Бездомникът се третира като безделник. Срещу безделничеството навремето имаше специален закон. Така че в Северна Корея никой няма да похабява живата сила и да търпи бездомници (безделници) - дава му се подслон на безделника, малко храна и му се навива пружината за работа. Иначе мисълта сковава действията.

 25. 25 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Весело

  Ако перифразираме Ленин, Северна Корея показва как може да се построи краят на света в една отделно взета страна. ;-)

 26. 26 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#21] от "clint_eastwood":

  При писане по форумите понякога транслативният ефект се губи ;)

  #killwhitey
 27. 27 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#13] от "jony":

  Корея е разделена от 1953г. А ние с Македонците от 1978г. След това с малки изключения сме били разделени. .........
  —цитат от коментар 13 на jony


  За Македония не съм съгласен с теб!
  Бил съм в Македония 1972 , 1975 г, че и по-късно.
  Те се отделиха още след смъртта на Г.Димитров и скарването между Сталин и Тито!
  Така насилствено се сърбееха, че например проф.Атанаскович в Скопие в наш разговор на 4 очи си казваше, че е българина АтанасОВ, но ако го заяви открито ще го уволнят и ще го вкарат с цялото му семейство в лагер !
  А и велико сръбския шовинизъм взе връх.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 28. 28 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Ей глу..ко това са хора бе? Да не ти е зоопарк!!! Комунист [email protected]№@[email protected]!

 29. 29 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Не познават думата наем, но пък нямат 1 млн бездомници да спят по улиците като в САЩ.Интересна работа???
  —цитат от коментар 12 на abdulhazred


  Държавата се грижи всички да имат работа и подслон. За целта са създадени и специални общежития от затворен тип.

 30. 30 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Комунизмът затова е определен като тоталитарен режим - защото подчинява и се стреми да промени всичко по зададения от него калъп, в това число и езика. Да си припомним какви поразии направиха другарите и у нас с отпадането на е-двойното, което обединяваше западните и източните български говори, широкото ъ, краесловните ерове, опростяването на изписването на думите, така че да се загуби първоначалният им смисъл (сърце, вместо сърДце, нужно вместо нужДно, въстание вместо въЗстание и т.н. и т.н.), а младите поколения да не могат да четат и разбират издадените преди деветосептемврийския преврат книги, в които се съдържаха съкровища на българската научна и творческа мисъл.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 31. 31 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Нормално, различни системи - различни потребности на езика. Северният корейски по принцип е по-чистият от двата, съответно и по-дървеният.

  Комунизмът затова е определен като тоталитарен режим - защото подчинява и се стреми да промени всичко по зададения от него калъп, в това число и езика. Да си припомним какви поразии направиха другарите и у нас с отпадането на е-двойното, което обединяваше западните и източните български говори, широкото ъ, краесловните ерове, опростяването на изписването на думите, така че да се загуби първоначалният им смисъл (сърце, вместо сърДце, нужно вместо нужДно, въстание вместо въЗстание и т.н. и т.н.), а младите поколения да не могат да четат и разбират издадените преди деветосептемврийския преврат книги, в които се съдържаха съкровища на българската научна и творческа мисъл.
  —цитат от коментар 30 на Conservative Future


  Я стига тъпотии, коя да е книга отпреди 9-ти да отворя да чета, всичко разбирам. Старият правопис не просто е ненужно тромав, той е откровено глупав. Почни да пишеш с него, като ти харесва толкова - да видим точно колко дена ще го издържиш.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 32. 32 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdulhazred":
  quote#12:"abdulhazred"]Не познават думата наем, но пък нямат 1 млн бездомници да спят по улиците като в САЩ.Интересна работа???[/quote]
  Хората, които са избягали от С. Корея отдавна са обяснили тази загадката - там бездомниците в един момент просто изчезват от улиците.

 33. 33 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#20] от "rdb41527334":

  Подкопава... ти кенефа в двора ти, подкопава... :)
  Защо няма нито едно сериозно изобретение от черен?
  Нито в древността, нито в наши дни... а Африка от над 2 поколения е без колониализъм...

 34. 34 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Да се обясни това за македонския език.

 35. 35 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#31] от "Чубакът":

  Аз СИ пиша ръкописно на единствения истински български правопис, комуне - мене не ме мисли. Иначе това за "ненужно тромавия" правопис ви е стара опорна точка на комунистическите вагабонти (и на земеделците преди вас, които направиха същата реформа през 20-те години), с която да оправдавате опростачването на нацията. Е, лъжите ви вече не минават.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 36. 36 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#34] от "ръмжо":

  Искай обяснение от приятелите ти руснаци, те го измислиха през 1934 г., а комунистите, като истински верни техни лакеи, изпълнявахте и го налагахте с кръв и във Вардарска, и в Пиринска Македония. Върховна наглост е в наше време комунист да вряка срещу македонските "нация" и "език" и срещу македонските посегателства върху българската история, чиито подбудители и инциатори сте точно вие.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 37. 37 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#13] от "jony":По-точно сме разделени от 1878 г. ...
  —цитат от коментар 17 на ikar_01


  До коментар [#13] от "jony":За Македония не съм съгласен с теб!
  Бил съм в Македония 1972 , 1975 г, че и по-късно.
  Те се отделиха още след смъртта на Г.Димитров и скарването между Сталин и Тито!...
  —цитат от коментар 27 на Чардо  Извинявам се, досадна грешка. Разбира се не 1978, а 1878г. След руско-турската война.

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Пхенян е град на младостта!

  Старите ги преместват другаде. Същият подход се прилага и спрямо тези, които не се чувстват достатъчно щастливи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  [quote#37:"jony"][/quote]

  Около 1919, де факто.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Ми що не дадеш пример за опазването му. Почни с по една шепа сурова царевица на ден в следващите 3 месеца. Пясък и зелена тревица за храносмилане - разрешени.

  По Коледа докладвай на форума как върви.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":Ми що не дадеш пример за опазването му. Почни с по една шепа сурова царевица на ден в следващите 3 месеца. Пясък и зелена тревица за храносмилане - разрешени. По Коледа докладвай на форума как върви.
  —цитат от коментар 40 на sir_matt


  Кого ще опазваш? Виж при съпоставима територия колко са корейците, колко сме ние? Задръж царевицата, ще ти трябва.

 42. 42 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  Е колко и кои сте тия "вие", да ви видя по-ясно? Презумпцията, че аз съм като теб (тоест, с очевидна деменция), и заедно ("ние") сме част от нещо, е дълбоко погрешна.

  Както казах, ако на теб ти се живее с шепа трохи в затвор - в напрегнато чакане олигархическия пазарен модел да се срути и да докара останалия свят до твоето ниво - заповядай.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":Е колко и кои сте тия "вие", да ви видя по-ясно? Презумпцията, че аз съм като теб (тоест, с очевидна деменция), и заедно ("ние") сме част от нещо, е дълбоко погрешна. Както казах, ако на теб ти се живее с шепа трохи в затвор - в напрегнато чакане олигархическия пазарен модел да се срути и да докара останалия свят до твоето ниво - заповядай.
  —цитат от коментар 42 на sir_matt

  Знам какво е деменция, ти явно не знаеш и дано не разбереш. Но запомни, че от болестите не можеш да избягаш и се отнасяй сериозно. Олигархичния модел си съществува и без нас, няма как аз да съм ти проблема. Не ти завиждам на успехите и не ти желая злото. Живей както си искаш и не се вторачвай в битието на другите.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Там да не би всичко да е безплатно и да живеят в комуни.

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Подобни разлики в понятията и ценностите се наблюдават и при либерали и консерватори. Няма как да се разберат, не просто ценностите а мисловният апарат работи по различен начин.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  В Северна Корея лапетиите най-много се удивляват на думата "данък". Те не могат да си представят какво е това нещо и когато разберат за какво става дума като истински либертарианци се възмущават как може южнокорейската държава така да ограбва сънародниците им.
  И това не е изненадващо, когато знаем, че последният данък - данък върху недвижимите имоти, е отменен през април 1974 година.

  Бог да благослови Америка за България!
 47. 47 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  В Северна Корея лапетиите най-много се удивляват на думата "данък". Те не могат да си представят какво е това нещо и когато разберат за какво става дума като истински либертарианци се възмущават как може южнокорейската държава така да ограбва сънародниците им.
  И това не е изненадващо, когато знаем, че последният данък - данък върху недвижимите имоти, е отменен през април 1974 година.

  Бог да благослови Америка за България!
 48. 48 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  абе, ти си болен нещо. виж си температурата

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#47] от "Günther":

  Остава да направиш справка между доходите в двете Кореи, колко севернокорейци страдат от недохранване спряво сънародниците си на юг и пропагандата ти ще приключи успешно. Шегаджия.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 50. 50 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#47] от "Günther":

  те и телешки стек не знаят какво е, без малко да забравят и ориз какво е. ама им помагат :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#50] от "ckh41566335":

  Телешки стек не знаят какво е, защото ядат чисто, екологично, веган суши от ориз и водорасли. Казват, че било много полезно. На Запад не можеш да намериш такова или ако намериш, то струва мама си и баща си, барабар с всичките им роднини. Модерна работа.

  Бог да благослови Америка за България!
 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdulhazred":

  Интересно, че мексиканци бездомници не се виждат. Прекалено заети са да берат домати по фермите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK