Брекзит ще съсипе живота на британците в Европа

Брекзит ще съсипе живота на британците в Европа

© Yves Herman, ReutersВ пиесата на Алън Бенет "Класът на историците" (The History Boys )* има една реплика, с която учителката г-жа Линтот, чиято роля в оригиналната постановка се играе от Франсис дьо ла Тур, завършва гневния си монолог за значението на историята със заключението: "Какво е историята? Историята е жена, която върви отзад с кофа".


През последните две години именно това правим ние в "Британци в Европа" за правата на гражданите. Ние основахме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 60% от нас са в работоспособна възраст или по-млади и Брекзит заплашва нашия начин за препитание и живота, който сме изградили със семействата си в други държави.


И все пак над 60% от нас не гласуваха на референдума.
Да разнасяш насам-натам кофата с правата на гражданите е непривлекателна работа, която никога не влиза в водещите новини, защото засяга живота на реални хора за разлика от невъздържаните караници за граници и търговия. Печатът и политиците, привърженици на Брекзит, не проявяват интерес, защото не сме в дневния им ред.


Те обаче не признават това открито, защото ни сочат като причината правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство още да не са гарантирани. Показателно е това, че заявките ни заедно с нашата сестринска група "Трите милиона" за срещи с Тереза Мей, министъра за Брекзит и министъра на вътрешните работи досега остават без отговор, макар че Мишел Барние се срещна с нас на два пъти.


Като цяло ние се опитвахме да останем неутрални, търпеливи и да запазим чувството си за перспектива. Но сега, изправени пред вероятността или да бъдем продадени в лоша сделка, или изобщо да няма сделка, не може повече да стоим встрани.


Нека се върнем до изходната точка на всичко това. Обещано ни беше, че животът ни ще продължи съвсем нормално след Брекзит - първо от кампанията "Глас за напускане", после от Мей и Барние. Това е извънредно важно, защото ако ще изключвате от гласуване хората, чийто живот зависи от изхода на този вот, тогава имате допълнителен специален ангажимент да се борите за тях възможно най-усърдно.


Дори и да има споразумение, не можем да кажем, че сме приоритет в преговорите, особено след като Мей не се бори за продължаването на нашето право на свободно движение, което мнозина от нас разчитат да бъде предоставено на семействата ни. Приоритет в нейната преговорна позиция от началото бе ограничаването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство вместо подкрепата за нашите. Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, където живеем сега, и то не във всяка. Това излага на риск средствата за препитание.


Ако имате малко предприятие като британката Хелън - собственик на кетърингова фирма във Франция, която получава половината от приходите си в други страни - няма да може да приемате поръчки от други държави от ЕС с кратък срок за изпълнение. Или може би няма да можете изобщо да приемате поръчки, защото почти със сигурност ще трябва да поддържате документация на хартия, но както всички знаем, документацията на хартия изисква време, а клиентите не обичат да чакат.


При сценарий без сделка британците на континента ще бъдат хвърлени в смут, тъй като ще загубят настоящия си правен статут. Можем само да се надяваме, че една бързо сключена сделка ще запази нашия статут или ще ни даде нещо, което не е просто прехвърляне към състоянието граждани на трета страна - което съвсем не прилича на това, с което разполагаме сега.


Ако смятате, че ние всички ще загубим права, престанете да се оплаквате и помислете върху следното: Нашата лична изолация е и политически лакмусов тест за това какви бъдещи сделки е готово Обединеното кралство да отстоява от името на своите граждани. И ако това е така, нещата не изглеждат добре за британците в самата Великобритания, особено за тези, които са се надявали, че Брекзит ще означава повече контрол и по-добро качество на живот.


В качеството си на деца на европейския проект, които са живели сред облагите му от първа ръка и знаят какво биха загубили бъдещите поколения във Великобритания, казваме - стига! Нямаме избор, освен да се съгласим, че единственото решение, което ще защити нашия живот и средства за препитание (и на гражданите на ЕС в Обединеното кралство), както и на всички британци в Обединеното кралство, е да останем в ЕС.


Ето защо ние подкрепяме народен вот и настояваме пред правителството въз основа на ангажиментите в манифестите му от 2015 и 2017 г. да ни върне нашия вот и глас. Ако ще карате хората наново да кандидатстват, за да живеят живота си, изграден с техния усилен труд (при доста по-тежки условия от сегашните), тогава им дължите правото на вот. Не по симпатия или заради специално отношение, а за да могат в крайна сметка да имат контрол. /БТА


- - - - - - - - - - -
б. изд.: Джейн Голдинг оглавява "Британци в Европа" - най-голямата федерация на сдруженията на британци, които живеят и работят в ЕС.


*б. пр.: Премиерата на "Класът на историците" на Алън Бенет (роден 1934 г.) е в Кралския национален театър в Лондон през май 2004 г.; на Бродуей дебютира две години по-късно в театър "Броудхърст" и има 185 спектакъла до октомври 2006 г.; пиесата получава много награди, вкл. "Лорънс Оливие" за най-добра пиеса (2005) и "Тони" за най-добра пиеса (2006), сочи справка в "Уикипедия".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Хайде на тази политиците са и виновни. При пряката демокрация е така, решават всички, а не както е при представителната политици. Референдумите за това са толкова опасни. Няма защо да се сърди на политиците, а на простотията на масовия британец.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Брекзит значи Брекзит.
  Британците не могат да разиграват ЕС и целия свят.

  Сега да излезнат, а после, ако решат, да подадат молба за членство. Или за да се спести това на обикновените хора, да предоговорят членството си без в него да има никакви специални отстъпки. И да знаят, че Германия и Франция вече са ядрото на ЕС. Великобритания ще бъде периферията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Проблемът е, че Британците извън Кралството нямаха право да гласуват на референдума. Т.е. някой друг решава за тях

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Да бЕхте мислили, резето хлопна.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Има резон. Много британци живеят вече в други държави от ЕС, започнаха да променят гражданството си, а там, където е разрешено двойно гражданство приемат двойно гражданство, за да имат право да пребивават в европейските държави безпрепятствено, защото може да се въведе и някакво визово ограничение. Да не говорим за това, че изобщо не е ясно дали ще се постигне споразумение за движението на стоки и капитали.

 6. 6 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 916 Неутрално

  "единственото решение, което ще защити нашия живот ... е да останем в (фашисткия) ЕС" - хахахахах - глобалистката тоалетна хартия Гардиън лъже и маже най-нагло, както винаги!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 7. 7 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 948 Весело

  Имаше там един Фараж, един Борис Джонсън - па що никой не се сети да им зададе на тях въпросите по въпроса за по-добрият живот след Брекзит? :)

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  Бих искал да попитам автора: А защо 60% от британците, живеещи в друга страна от ЕС не са гласували на референдума? Защо? Не че това би променило резултата, но е показателно как мнозинството противници на Брекзит "бяха за гъби", а сега се оплакват!

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Това е невярно! Самият автор казва, че 60% от тях не са гласували, което означава, че 40% са гласували! Как си представяте UK да забрани на свои граждани в чужбина да гласуват?!

 10. 10 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 630 Любопитно
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  те за гъби британците тръгнаха много отдавна още когато сложиха Чърчил на власт .
  47г на днешния ден опитват първата кошница от тия гъби ,приготвят ги с много къри и лют сос Главен готвач е Чърчил ястието е по рецепта на Махатма Ганди обер келнер Джавахарлал Неру

  гошо
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално


  "Брекзит ще съсипе живота на британците в Европа"
  Защо Брекзит, те сами си го съсипаха, Когато сам си го направиш е най-лошо.

 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  проблема са здравните осигуровки на пенсионерите всичко друго е ок

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да ,така беше и ,ако тези хора имаха право да гласуват резултата щеше да е около почти 50 на 50/а не 48 за оставане против 52%/!Безумието Бркезит в крайна сметка прецаква самите британци в Европа!!!!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  " над 60% от нас не гласуваха на референдума."
  Тогава няма кого да обвинявате и на кого да се сърдите.

 16. 16 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да го съсипе....... Да плуват към АМЕРИКА.

 17. 17 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Гордата британска империя апелира за съчувствие и съпричасност - какво падение!

  Не отговарям на хейтъри.
 18. 18 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":
  До коментар [#15] от "Роси":

  На британци, живеещи в чужбина над определен период, не беше разрешено да гласуват. Не става дума за ниска избирателна активност, а за тези 60%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK