"Старата песен на нов глас" - защо космическите сили на САЩ няма да променят нищо

"Старата песен на нов глас" - защо космическите сили на САЩ няма да променят нищо

© Associated PressОсвен сухопътните сили, военноморския флот, бреговата охрана и военновъздушните сили САЩ ще се сдобият и със собствени космически войски (US Space Command).


Това буди ярки спомени за програмата "Звездни войни" на Роналд Рейгън. Някои виждат в създаването на космически войски знак, че опасността от звездни войни най-сетне е приета сериозно. В тази връзка Западът навярно ще започне скоро да се въоръжава и в космоса, където ще инсталира противоракетна отбрана, за да се защити от ядрени удари на държави парии или вражески настроени сили, стремящи се към световно господство, като Русия или Китай.


Западът брани от вражески сателити-убийци своята все по-разклонена инфраструктура, разположена фактически в орбита около Земята - системите за комуникации, навигация, за наблюдения на земното кълбо. И предотвратява атаки на хакери, целящи да получат контрол върху много важни за обществото стратегически обекти или да ги извадят от строя.
Критиците обаче виждат в създаването на космически войски от САЩ опит за милитаризация на космическото пространство. Има риск да пострада образцовото сътрудничество, осъществявано в Международната космическа станция (МКС), а покрай него - и мисията за мирно изследване на космоса, обединяваща страните от целия свят. Противниците на идеята за космически войски предупреждават, че предстои да видим милитаризация, недоверие, шпионаж във Вселената.


Формирането на военнокосмически сили само по себе си обаче няма да оправдае нито надеждите на единия, нито подозренията на другия лагер. Решението на Тръмп всъщност няма да промени нищо.


В космоса отдавна вече има военна техника


Именно милитаризацията става причина да се форсират мирните изследвания на космоса. Цялата днешна ракетна техника се базира на данни от военни изследвания. Всичко започва още от германското "оръжие-чудо" Фау-2, създадено по времето на Хитлер в Пенемюнде. Ракетната техника оттам заедно с инженерите - един вид военни трофеи, се изпраща в Съветския съюз. Конструкторите на Фау-2 са търсени и от САЩ. Най-известен сред тях е Вернер фон Браун.


Съперничеството в космоса между двете световни сили, СССР и САЩ, технически няма как да се разграничи от разработката и създаването на междуконтинентални балистични ракети, чиято единствена цел е да разрушат с атомни експлозии градове от другата страна на земното кълбо.


Първите сателити за наблюдение на Земята също се разполагат в орбита с военни цели - като средства за шпионаж, за следене на врага. Те предават сведения, необходими на разузнаването, доста преди да намерят приложение в мирния живот. Първият полет на Юрий Гагарин малко преди Карибската криза също символизира военното превъзходство на СССР.


По сходен начин се развиват нещата и с навигацията. Сателитите, подсигуряващи наземната навигационна система, се проектират по принцип като военни обекти и едва по-късно започва използването им за граждански нужди. Отначало те дори не са твърде точни. Военните обаче и днес могат при спешна нужда да извадят от строя цялата система за сателитна навигация.


Овладяването на космоса винаги е обратната страна на "медала" на оръжейната надпревара. Разработката и създаването на сателити за мирни изследвания, от една страна, и на балистични ракети за военни цели, от друга, вървят неизменно ръка за ръка. Многобройните мирни операции, провеждани сега в околоземна орбита, са сред последиците от започналата през 80-те години на миналия век надпревара във въоръжаването, която достигна космоса.


Стара песен на нов глас


До последно време САЩ извършват всички действия в околоземна орбита, насочени към постигане на военни цели, под ръководството на военновъздушните сили. Изключение правят някои елементи от системата за противовъздушна отбрана, разположени на ескадрени миноносци от военноморския флот. И днес още военната авиация на САЩ полага всички усилия да обезопаси военната си инфраструктура, изведена в орбита.


Затова единствената промяна след създаването на космически войски ще бъде частичното прехвърляне на пълномощия от ВВС към новата структура. Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), натоварено с мирните космически изследвания, ще продължи дейността си. Чрез него ще се развива и занапред международното сътрудничество с партньори като Роскосмос, Европейската космическа агенция (ЕСА) или японската агенция за аерокосмически изследвания (ЯКСА), а също и работата на МКС.


В най-близко бъдеще не се очертава никаква нова програма за "звездни войни". Съвременните системи за противовъздушна отбрана все още са проектирани да прехващат само ракети с малък и среден обсег. Израелската тактическа система за ПРО "Железен купол" почти винаги се справя с примитивните самоделни палестински ракети "Касам". Системите за ПВО могат да прехващат ракети със среден обсег, но не във всички случаи. Ако пък ракетите са твърде много, системите просто не вършат работа.


Засега не е изобретено нищо, което да спира междуконтиненталните ракети. И в близко време учените ще трябва да положат още много усилия. Защото е крайно трудно да се ликвидира ракета, летяща във въздуха, дори с помощта на прецизни сателити-убийци. Така че създаването на космически войски няма да промени кой знае какво. Едно е сигурно - че то ще предизвика спор за зоната на отговорност на ВВС, а и повече разходи. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  "Решението на Тръмп всъщност няма да промени нищо.В космоса отдавна вече има военна техника"  Кой и кога е казвал, че Тръмп прави началото на милитаризирането на Космоса? Ей така, да се напише нещо за да му бъдат отнети всякакви заслуги. Мотивите на Тръмп да създаде отделно командване на космическите сили са заради това, че космосът вече е започнал да се милитаризира от Китай и Русия. Тръмп не може да промени нищо в милитаризацията на космоса, защото тя е започнала преди него, но той и няма претенции, че е родоначалник. Заслугата на Тръмп е, че създава отделен род войски с отделно командване и отделен бюджет. Досега космическите войски бяха към военновъздушните сили, а там даваха предимство на авиацията. Космическите сили бяха пренебрегвани и финансово и организационно. Сега вече им се осигурява простор на развитие. Това е заслугата на Тръмп.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Защо не му написахте името на спецът, който е написал тази статия? Нямало да се промени нищо! Няма- в главата му.

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Бабини деветини..като опаковат цялата орбита със спейс джънк и армс никой няма да е нито по-щастлив, нито по-спокоен...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Някои имат многи къса памет!
  След" Звездни войни" савецкия саюз отидЕ на бунището на историята.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Бабини деветини..като опаковат цялата орбита със спейс джънк и армс никой няма да е нито по-щастлив, нито по-спокоен...
  —цитат от коментар 3 на ostin22


  Тук не става дума за щастие, а за приоритет във военните технологии.
  Всяка от трите страни се стреми към това.
  САЩ го имат в момента, но когато спреш движението напред, изоставаш.

 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Не мисля, че в следващите години, нещата ще са същите. Пред нов и качествен скок в космоса сме в който американските компании и американската технология ще са водещи. Говори се за създаването на нов, няколко трилионен $$$$$ пазар в следващото десетилетие.

  Не мога да преценя, дали създаването на "Космическите сили" ще е нещо положително, и военновъздушните сили досега вършеха добра работа. Но и не смятам, че нещата ще са същите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Както писах вчера подобни космически сили Китай и Русия вече имат. Нормално е и САЩ да се стремят да имат подобни. Дори и да не беше на власт Тръмпи Мошеника това щеше да се случи рано или късно. Тук е момента нашият съюз (ЕС) също да помисли за създаването на европейски космически сили за да не изоставяме много от нашите конкуренти.

  И накрая, важно е мирното сътрудничество между различните космически държави (тези които имат потенциал в тази област) да продължи... като например работата по МКС, където заедно работят европейци, американци, руснаци, и други народи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":

  Но заради тези "звездни войни" ли рухна съветската престъпна империя!? Мракобесната СССР не рухна ли поради други причини, като например пълния икономически и стопански крах на страната в края на 80-те години!? Както и националистическите бунтове в Грузия, Естония, Казахстан и други съветски по онова време републики?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#6] от "Realist":

  Както посочи Гозамбо,проблемът е,че ВВС са в конфликт на интереси. ВВС има интерес да се развива авиацията,а не космическите оръжия. Затова космическите сили трябва да са отделно от ВВС.

 10. 10 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Това са глупости и абсолютно непознаване на материята! Добавянето на една нова административна шапка увеличава разходите. Не прави системата по- ефективна.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  "Засега не е изобретено нищо, което да спира междуконтиненталните ракети."

  Това не е кубчето на Рубик
  ПРО не става с изобретение, а с огромен колективен труд. По-скоро можем да сравним надпреварата в създаване на ПРО като състезание в колективен спорт.

  подпис
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#10] от "Realist":

  Според теб как ще се почувства пилот на изтребител,когато остане без работа,защото някакво космическо оръжие е заместило изтребителя?

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Има няколко важни елемента на ПРО, където западът доминира.
  На-важнатаа област е минитюаризацията. Ако противникът ти изстреля сателит с тегло 1 кг а ти си принуден да изстреляш 1 тон значи си фалирал.
  Минитюаризацията позволява да изстреляш огромен брой миниятюрни боеприпаси и да се компенсираш неуспеха на всяко от тях.

  подпис
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  В науката всичко е колективно. Някъде четох,че тостерът включва в направата му около осемдесет,(не си спомням точно),научни открития и изобретения.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":
  "Според теб как ще се почувства пилот на изтребител,когато остане без работа"

  Както всеки човек принуден да се преквалифицира поради прогреса.
  ПРО не се прави за чувствата на летците.
  ПРО се прави за да попречи на политици сатрапи да се чувстват силни.

  подпис
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3869 Весело

  Сега остава и Тръмпи да започне да показва анимационни филмчета.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Как космическо оръжие ще замени бойна авиация?
  Във всеки случай в момента има такъв глад за пилоти в гражданската авиация че не ги грижи.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  първо това заместване не става за една нощ. просто ще има по-малко пилоти ако не са необходими. ама това няма нищо общо с космическите сили. Ако няма такива, ВВС
  ще го разработят. Те и сега правят това

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Защото е крайно трудно да се ликвидира ракета, летяща във въздуха, дори с помощта на прецизни сателити-убийци.
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Авторът на този текст и за краставичар не става:
  - Ракета летяща във въздуха ???? А къде другаде? Във водата?
  - Ракети не се унищожават със сателити , а с други ракети.Сателитите служат само за насочване на противоракетите...

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Обзорът не е пълен. САЩ заявиха космически сили като отговор на създадениете такива в Русия. Как те ще се развиват е отделен въпрос...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1626 Весело

  Интернет и микровълновата фурна са пример за използване на отпаднали военни технологии. Сигурно в цивилния живот /ако продължи да има такъв, след лютата борба за мир/ ще дойдат нови отпадъци за нас, гражданите :-)!

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Някои имат многи къса памет!След" Звездни войни" савецкия саюз отидЕ на бунището на историята.
  —цитат от коментар 4 на 4ort

  СССР се срути защото свършиха идеите на Ленин и Сталин , а партийната номенклатура не искаше да се променя = изкривяванията вътре, а не външна сила са причината :-) Китай, Виетнам, Куба , Беларус и още 20 страни как си запазиха социализма въпреки "Звездните войни" на САЩ ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Разстроено

  До коментар [#22] от "dark'star":

  даже не ми е смешно.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  "Един народ става реалност само спрямо други народи." - Освалд Шпенглер

  Иначе казано,всеки народ оказва натиск върху другите народи,както и те върху него. Следователно няма как СССР да се е срутил сам! "Помогнаха" му да се срути. Най-вече Рейгън...

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Старата песен на нов глас" - защо космическите сили на САЩ няма да променят нищо

  Ааа, ще промени, ще промени... СССР пак ще се скапе икономически, а Поднебесната ще подвие малко куйрука. Така че старата песен си е съвсем намясто като се вижда какви диктатури се опитват пак да се правят на велики.

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо няма автор тая боза? И втори въпрос Дневник открито ли олевя или ще продължи прикрито?

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Статията е путинова хибридка. Целта е да се успокоят поданиците на руския цар и нашите петоколонници , че всичко около РФ по отношение на военната готовност е в ред. Русия нито има космическо оръжие , нито може да го създаде. Повтаря се ситуацията с космическите войни при Рейгън. Напъните на Русия да създаде военен паритет ще доведе до това , което стана със СССР.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":"Един народ става реалност само спрямо други народи." - Освалд ШпенглерИначе казано,всеки народ оказва натиск върху другите народи,както и те върху него. Следователно няма как СССР да се е срутил сам! "Помогнаха" му да се срути. Най-вече Рейгън...
  —цитат от коментар 24 на deaf

  Всяка империя може да удържи всякакъв външен натиск, хеле пък комунистическа - проблемът идва когато няма външен натиск и вътрешните напрежения вземат превес = всичко друго е митология . Според мен Бжежински е прав, а Шпенглер важи за други случаи. :-) за това въпреки всякакъв външен натиск дори малки страни като Албания, Куба, Северна Корея удържат без проблем поне по половин век в изолация и ембарго.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Въоръжени сили струват страшно много пари, а космически такива чудовищни !!!

 30. 30 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Това ми звучи като..ако видиш някой да скочи от 20-ят етаж ще скочиш ли и ти?Ей тъй..за да не "изостанеш"..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Весело

  СССР пак ще се скапе икономически, а Поднебесната ще подвие малко куйрука.
  —цитат от коментар 25 на Jumbo Jet


  :-) Не бих заложил точно на това , особено за "Поднебесната" :-)
  Държава във възход не може да бъде спряна или победена от вън !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Бабини деветини. Русия и Китай отдавна имат космически войски. Типична статия за Труп, Близ и разни свински медии. 😞

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 33. 33 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Ще, ще, ще..."
  Абе Баце какво каза, ще се уволняваме за това ЩЕ.
  "Тате ще ми купи колело, ама друг път."

 34. 34 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Весело

  [quote#22:"dark'star"][/quote]

  Пак глупости! В СССР имаше комунизъм, а не социализъм и управляваше комунистическата партия а не социалистическата. В Китай също имаше комунизъм, ама сега няма. Така че какво са запазили? Дрънканиците в главата ти. При комунизма няма частна собственост, а при пазарните демокрации (капитализма), частната собственост е водеща и те е причината за прогреса. Китай почна да се развива не като запазиха комунизма, а като го изоставиха. В момента в Китай има дикенсов капитализъм и половината членове на китайската комунистическа партия са милиардери. Трябва да си много залюпен за да кажеш, че в Китай имало "социализъм", който те си запазили :):):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1289 Любопитно

  Мило дневниче, би ли ни осведомило КОЙ е аФторът на този дълбоко и напълно погрешен анализ?

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#28] от "dark'star":

  То и африкански племена издържат цяла година без вода, пиейки урината си. Но това хората в 21 век не го възприемат като някакъв успех, какво остава за гордост :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Значи, как ще ги кръстят въоръжените сили не е толкова важно, важно е да се разбере, че сателитите са критична военна инфраструктура, която трябва да се запази на всяка цена и да се унищожи противниковата. Сателитите са основна част от системите за ранно предупреждение и координация на всички въоръжени сили. Например данните от АУАКСите дават цели на американските танкове, ПВО и ПРО и ВВС, те дори не нужно изобщо да виждат врага. В секундата в която открият целта, в тази същата секунда е на мониторите на всички въоръжения. Без сателитите това не може да стане. същото време, ако изключиш вражеската навигационна система, връщаш противника в 19 век.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4913 Любопитно

  Статия тип"Комсомолская правда"...пълна с внушения ,небивалици и откровени глупости!ШАЩ имат въоръжени военни сателити от 1991 година в Космоса.Совалката -робот Х-37В лети от 2010 г и има вече над 5 години в Космоса при 4 мисии.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Весело

  [quote#22:"dark'star"]
  —цитат от коментар 34 на iak
  В Китай също имаше комунизъм, ама сега няма.[/quote]

  Това Ци Дзинпин ли ти го каза ?! :-) Смях от Ханой до Хавана и щял Пекин
  :-) просто си пуснаха модерен ленински НЕП китайските другари
  = за това сега Китай е първа сила ... а ти учи йероглифи - това е бъдещето

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4913 Неутрално

  До коментар [#38] от "Willy Messerschmitt":

  САЩ имат на въоръж...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Статия тип"Комсомолская правда"...пълна с внушения ,небивалици и откровени глупости!ШАЩ имат въоръжени военни сателити от 1991 година в Космоса.Совалката -робот Х-37В лети от 2010 г и има вече над 5 години в Космоса при 4 мисии.
  —цитат от коментар 38 на Willy Messerschmitt


  Точно казано ! САЩ слагат ново име на вече съществуващи структури

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#39] от "dark'star":

  Какъв комунизъм с частна собственост бе смешник? И с партийни членове милиардери?
  Ако Ленин или Сатлин бяха живо, щеше да чукаш камъни, в някой сибирски лагер до края на живота си :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4913 Гневно

  До коментар [#39] от "dark'star":

  Абе бай Таньо...какъв комунизъм те гони в Китай бе?Само знамена ,конгреси и демагогия!И груб ,първичен капитализъм 3 пъти по-груб от западния!Всеки ден имаенно в Китай фалират!?!? м/у 15000 и 50000 компании!За какъв комунизъм бълнуваш...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 44. 44 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Афтора, афтора. Пълни глупости.

  И сега имало.

  Ми има, ама е важно за какво служат, какви са стратегическите им цели и задела в перото за отбрана.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 45. 45 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  а ти учи йероглифи - това е бъдещето
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Твоята диагноза е ясна:
  - Idiotimus maximus , akalikus minimum.........
  Китайците са си били пуснали просто модерен ленински НЕП !!?
  От кой етаж са си го пуснали - петия или шестия??

 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#30] от "ostin22":

  Това ми звучи като..ако видиш някой да скочи от 20-ят етаж ще скочиш ли и ти?Ей тъй..за да не "изостанеш"..:-)

  Може да ти звучи, но в случая е виновен слуха ти.
  Всяка загуба на темпо води до двойни усилия след това. Руснаците години отричаха компютърните технологии и сега трябва да КУПУВАТ от елементи до ноухау. Да де, ама дойде време на забрани и.... Ко праим ся? 😁
  Скочиха те от балкона.

 47. 47 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#43] от "Willy Messerschmitt":

  Накарай бай ти Таньо да обясни, как милиардерите в компартията ще защитават трудещите се, като техния робски труд единствения начин за обогатяване на китайските "комунисти", да видиш в какъв когнитивен дисонанс ще го вкараш :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 48. 48 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#42] от "iak":

  В китай няма частна собственост. "Частно" там е безсрочен наем от държавата.

 49. 49 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Малко информация, брой военни сателити на орбита по държави:

  1 United States 123
  2 Russia 74
  3 People's Republic of China 68
  4 France 8
  5 Israel 8
  6 India 7
  7 United Kingdom 7
  8 Germany 7
  9 Italy 6
  10 Japan 4
  11 Turkey 2
  12 United Arab Emirates 2
  13 Spain 2
  14 Republic of China 1
  15 Canada 1
  16 Algeria 1
  17 Mexico 1
  18 Australia 1
  19 Chile 1

 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  По-глупава статия скоро не бях чел.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#49] от "Фат Ким":

  Виетнамските партизани колко държави военни сателити имаха
  :-) за един приятел от Сайгон питам ... "Звездите войни" ги помни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  „Сега вече им се осигурява простор на развитие. Това е заслугата на Тръмп.“

  И още една важна дейност(което не се споменава), приоритет на космическите сили е: чистенето на космоса от отпадъците. Естествено за сметка на бюджета на САЩ.(което също не се споменава)

 53. 53 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":Но заради тези "звездни войни" ли рухна съветската престъпна империя!? Мракобесната СССР не рухна ли поради други причини, като например пълния икономически и стопански крах на страната в края на 80-те години!? Както и националистическите бунтове в Грузия, Естония, Казахстан и други съветски по онова време републики?
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Точно де. Викаха му 'надпревара във въоражаването'. И като се вдига непрекъснато залога в тази надпревара включително и със 'Звездните войни' на Рейгън по слабия технологично и икономически играч сваля гащи.

 54. 54 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  НАПОМНЯНЕ

  РУСИЯ ОТДАВНА ИМА кОСМИЧЕСКИ ВОЙСКИ.
  Руската програма за изследване на Космоса ВИНАГИ е била преди всичко военна, с частичен граждански камуфлаж и винаги е била надзиравана от тайните служби, вкл и сега.
  МКС е едно безсмислено бреме за САЩ, заради разходите, по която те се отказаха задълго от пилотираните полети. Ползата от МКС е преди всичко за Русия. А пък САЩ дават 75% от парите за изграждане и обслужване на МКС...

 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Така че създаването на космически войски няма да промени кой знае какво. Едно е сигурно - че то ще предизвика спор за зоната на отговорност на ВВС, а и повече разходи. /БТА"
  Това е последното изречение от "статията". Преди да стигна до него бях убеден, че авторството е или на ТАСС или на прессекретаря на Кремъл Песков. В краен случай на Захарова или някой подчинен на Шойгу.
  А то било на БТА. Държавната телеграфна агенция на държава - членка на НАТО от 2004г. и на ЕС от 2008г. Жалка, манипулативна, путиноидно - хибридна история.

 56. 56 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 331 Неутрално

  защото никога няма да се случат тия "космически сили"

  това е само поредния кьорфишек на оранжевия клоун

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK