Китайците с малко деца да плащат вноски във "фонд за размножаване", предложиха учени

Китайците с малко деца да плащат вноски във "фонд за размножаване", предложиха учени

© ReutersПредложение на китайски изследователи да принудят двойки с по-малко от две деца да дават средства на "фонд за размножаване" предизвика буря от критики в Китай и бе заклеймена като "абсурдна" и "безсмислена".


Тя обаче насочва вниманието към застаряващото население на страната. Заради тенденцията, която се очаква да се разгърне в средата на идното десетилетие, Пекин разреши преди две години на двойките в градовете да имат две деца, но тази политика засега не дава исканите резултати.


Миналата година ражданията намаляха с 3.5% заради факта, че има по-малко жени в репродуктивна възраст, а и много двойки отлагат момента, в който искат да имат деца, пише "Ройтерс".
Затова китайски изследователи предложиха "фонд за размножаването" да предлага помощи на големи семества, а вноските в него да се правят всяка година от хора на възраст под 40 г., които нямат две деца. Идеята дойде първоначално от двама учени в подкрепян от държавата институт, които аргументираха предложението с нужда да се насърчи раждаемостта, тъй като очакват тя да падне рязко в следващите две или три години.


Алтернативите


И държавната телевизия обаче отхвърли идеята с думите, че това "не е за вярване". "Можем да насърчаваме хората да имат повече деца чрез пропаганда и политики на стимули, но не можем да наказваме семейства, които избират да нямат деца в името на "фонд за размножаване"," написа телевизия CCTV в съобщение на сайта си.


Според позицията вместо това трябва да се помисли за данъчни облекчения, стимули и по-големи публични разходи, за да се разсеят притесненията на младите за това колко струва отглеждането на деца.


В някои региони властите вече удължават майчинството и предлагат помощи за второ дете, но критици се опасяват, че това само ще засили дискриминацията срещу жените в Китай, тъй като работодателите ще ги обвиняват за увеличилите се разходи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK