Два милиарда души по света живеят в бедност, сочи доклад

В Сирия за миналата година 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ, страната за пета поредна година е най-големият получател на хуманитарна помощ

© Associated Press

В Сирия за миналата година 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ, страната за пета поредна година е най-големият получател на хуманитарна помощДва милиарда души живеят в бедност по света, а други 75 милиона са в изключителна бедност и се борят за оцеляването си, сочи Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018), информира БНР.


Погледът върху положението на безпомощните хора, страдащи от глад, суша, сблъсъци и природни бедствия, излиза за Световния ден на хуманитарната помощ, отбелязан всяка година на 19 август.


Според Доклада за глобалната хуманитарна помощ за 2018 г. най-малко 201 милиона души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г.
20,7 милиона души в Йемен са били в нужда, следвани от гражданската война в Сирия, където 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ. Приютявайки 3,5 милиона сирийци, Турция е на трето място в списъка с 12,8 милиона души, които се нуждаят от хуманитарна помощ.


В списъка са споменати също така Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, Централна Африка Републиката, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар.


Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени едновременно пред три вида кризи - конфликти, природни бедствия и принудителни изселвания.Два милиарда души получават по-малко от 3,2 долара на ден.


Изключително бедните хора, чиято цифра е 753 милиона, оцеляват с по-малко от 1,9 долара дневно.


Докладът също така споменава, че броят на насилствено разселените лица по целия свят се е увеличил с 2,9 милиона през 2017 г. в сравнение с цифрата от предходната година, като общият им брой е достигнал 68,5 милиона.


В доклада се казва, че 60% от всички помощи са отишли в 10 държави през 2017 г., 14% от които са изпратени в Сирия, която е най-големият получател. Йемен получава 8 процента. Сирия е най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година.


Гърция и Турция са сред 10-те най-големи получатели на хуманитарна помощ за първи път поради незаконните мигранти.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  Така се случва в свят, където няколко процента от хората притежават над 75 % от световния ресурс на планетата т.е световен олигархичен модел !

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  В същото време регионите с най-ниски доходи имат най-високата раждаемост и неграмотност. Порочен кръг от който скоро няма излизане. Друг въпрос е относителната бедност в развитите страни, в които не може да се преживее и с двойно по-висок доход от посочения минимум. Според мен трябва средствата да се насочват с приоритет към ликвидиране н а бедността у дома

 3. 3 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  наближаваме 8 млрд .....

 4. 4 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Неутрално

  интересно защо бедните имат по 5 - 6 деца, които са още по-бедни от тях.

 5. 5 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 272 Весело

  Предполагам, че се досещате в кои части от Сирия отиват тези 14%...? Щото до нашите пристанища пристигат хуманитарни помощи само от Русия, Оман, Китай, Индия и Иран и по-малки количества от Казахстан, Армения, Беларус и Сърбия, като тези помощи не са под контрола на ООН...

 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Просто примитивните общества трябва да осъзнаят, че хората не бива да раждат като животните, а всяко дете трябва да стане човек. Така е в развитите държави, което пък нормализира полулацията. В противен случай размножаването ще стигне до стадий, който ще предизвика глобална катастрофа, която може да погуби всички.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Бедни означава ли нещастни?

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  И ние българите сме бедни.
  Понеже нямаме два апартамента.
  Един в София, друг във Варна. И вила в Сен Тропе.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Ако ги смятаме в проценти не са много. Към 30%...

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Основното, което трябва да бъде разбрано е, че помощите са временно решение по време на бедствие или военен конфликт. Помощите не помагат! Трябва да се измисли начин за предотвратяване на конфликтите и бедствията. И убеждаване на населението, че свръхраждаемостта само усложнява проблемите.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  А пък преди 100 години около 90% от населението на света, е живеело в крайна бедност. Хубаво е като се вадят такива статистики да се показва и тренда. Около 1 милиард души са излезли от крайна бедност само от 1990-те до днес. Тези дето в момента са бедни никога не са били богати - били са по-зле, с абсурдно ниска средна продължителност на живота и с детска смъртност немислима дори в най-изостаналите държави вече. Та така избълвана статистика не казва нищо, а е просто поредната пропаганда на кило, на база която разни екземпляри да се изпразнят в мощен virtue signaling, след което да отидат да пият кафе на "Витошка", спокойни, че са много добри хора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Много интересно. Турция с 12 милиона при 3 милиона мигранти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  "Трябва да се измисли начин за предотвратяване на конфликтите и бедствията."

  Ленин, Сталин и Брежнев не успяха, но другарят Путин ни е последната надежда.

 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Изключително бедните хора, чиято цифра е 753 милиона, оцеляват с по-малко от 1,9 долара дневно.
  ==========================
  В коя графа на мизерията да сложим жителите на социалистическа Венецуела -
  оцеляващи със същата сума, но не дневно, а месечно?! - Извън всички графи! В най-богатата на нефт страна в света.
  Виждаме в коя графа на мизерията ни бяха сложили социалистите от БСП на Жан Виденов - с 3 долара пенсия и 5 долара заплата на месец!
  Никога повече социалисти на власт!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 286 Весело

  "20,7 милиона души в Йемен са били в нужда"

  Да, ама за оръжие, че да се трепят един друг, имат. Щото едните били от един етнос, а другите- от друг. А интеграст не ще да се пише никой, а гледа да убие останалите, че да се възцари етническата чистота. Както е и на други (повечето) места, лидери по "нуждаещи се". Явно е дълбоко вкоренено...
  Та ето, аз ви помагам с мъдър съвет (но не с пари)- орете, садете, поливайте, плевете, жънете, мелете, гответе и яжте. За животинската храна се сетете сами. Ах да, белият човек (буана, сахиб, масса,...) е измислил презервативи- ползвайте ги, евтини са!
  И- не воювайте, и без туй за това не ви бива.

 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Гледам списъка на държавите по-горе и си мисля. Ако се вземат предвид религията, раждаемостта и расата на тея места, дали няма да се види някаква закономерност?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  И ние българите сме бедни.
  Понеже нямаме два апартамента.
  Един в София, друг във Варна. И вила в Сен Тропе.
  —цитат от коментар 8 на palav_nik


  Да, ама масово българите се сравняват с западна Европа, което създава ужасни комплекси и мрънката до небесата как сме най-лошата стара в света.

  А пък например разрушена Сирия е на същото разстояние с кола от България колкото и Германия. Просто в обратната посока.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  “Порочен кръг от който скоро няма излизане”
  ——
  “Скоро”, Даскале? Ако не Ви се иска да преборите 1000 страници на Пикети, опитайте Миланович, или най- добре Валтер Шнайдеровата “The Great Leveler” ... няма нужда да четете всичко... само първата и последната глава. Заключението и на тримата е не че “скоро” и не че “няма излизане”, а че вероятността е да става ПО ЗЛЕ.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  С двама колеги ливанци (християни) и един колега португалец редовно обсъждаме темите - бежанци, бедност, граждански конфликти. Вчера казах на португалеца: "Осъзнавам колко сме щастливи с тебе"! Бедността е следствие или от война или от диктатура! Природните бедствия допринасят за много малък процент.

 20. 20 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":

  "На психологично равнище щастието зависи по-скоро от очакванията, отколкото от обективните условия. Ние не изпитваме удовлетворение, когато водим спокойно и материално осигурено съществуване. Ние изпитваме удовлетворение, когато реалността отговаря на очакванията ни. Лошата новина е, че с подобряването на условията очакванията неимоверно се повишават. Драстичното подобряване на условията на живот, на което човечеството се радва през последните десетилетия, намира израз по-скоро в нараснали очаквания, отколкото в нараснало задоволство. Ако не вземем мерки, каквито и успехи да постигнем в бъдеще, ние ще сме все така неудовлетворени."

  Ювал Ноа Харари

 21. 21 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#4] от "Brother Felonious":

  Какво толкова му е интересното, като и в Европа е било така до индустриалната революция. Няма здравеопазване смъртността е висока затова се правят повече деца.Нужни да помагат на полето и и за каквато и др работа.

  Проблема е в развитите общества където не правят деца или ги правят на 30-40

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  Абсолютно вярно!

  klimentm
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 286 Весело

  Загорели на слънцето пичове, ето ви рецепта да не гладувате от българският бял европейски поет Яворов:

  "Немигнал, ставай
  ей, месец още
  насред небето, дълбока нощ е.
  Главата тегне, а сън очите
  залепя сякаш. Какво е време
  Великден иде, пак оран, семе
  земята чака, нижат се дните.
  По-скоро, хайде! че да се впряга;
  съседа, чуваш, и той се стяга.
  Излезеш, идеш, в земя корава
  напънеш рало, халосаш вола...
  Мъглата нощна затъне в дола,
  огрее слънце и чак тогава
  за отдих спреш,
  а свяст се вий -
  и пак поглеж
  Дий...
  Дий, воле, дий!"

 24. 24 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#17] от "Yard":

  1 килограм бял хляб (той е малко по-различен като изпълнение в БИ) днес в сигурните (правителствените) територии от Сирия струва 0.44 $...Долу-горе толкова струва и в България...

 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  По време на колониалното господство, колкото и несправедливо да е било, все пак е имало някакъв ред и прогрес. Сега е пълен хаос.

 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  абсолютно вярно

  гошо
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#20] от "writer6":

  Цитатът е страхотно точен! Но какви "мерки да вцемем" предлага авторът? Високи очаквания е в природата на човека и в основата на прогреса.

 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#20] от "writer6":
  +++
  Хомo Деус е чудесна книга!

  klimentm
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yard":

  Да,българите се сравняват със Западна Европа и виждат,че тяхната производителност на труда е почти два пъти по-малка и затова получават четири пъти по-малка заплата?! И тогава почват не да се комплексират,а да се гневят. Познай защо?!

 30. 30 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 757 Неутрално

  С двама колеги ливанци (християни) и един колега португалец редовно обсъждаме темите - бежанци, бедност, граждански конфликти. Вчера казах на португалеца: "Осъзнавам колко сме щастливи с тебе"! Бедността е следствие или от война или от диктатура! Природните бедствия допринасят за много малък процент.
  —цитат от коментар 19 на vassilun


  Вземи за пример Хаити и Доминиканската република. Един остров са, еднакво понасят ураганите и бедствията, едни природни дадености имат, едната е супер бедна и пропаднала, другата е със стандарт на живот съизмерим с Щатите и се пръска от туристи.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 31. 31 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  По принцип си забавно прав.
  Но ще кажа че понятието бедност е доста относително нещо. Като от последните 500 години се дължи на предимно икономически фактори, като в по старите времена се е дължало изключително на социалния статус.

  В същото време в наши дни както казваш да вярно е че от 90 години има положителен прогрес но също така се наблюдава и увеличение на неравенството, както и на т.нар работещи бедни...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Весело

  Интересно е че никой не пише колко са умрели от преждане и препиване?!

  klimentm
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  "Да,българите се сравняват със Западна Европа"

  Само, че когато в Западна Европа по време на Индустриалната революция работниците са мрели като мухи в рудниците, леярните, фабриките и заводите и са бачкали по 12 часа на ден, българите са въртели опашките на воловете си.

 34. 34 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yard":1 килограм бял хляб (той е малко по-различен като изпълнение в БИ) днес в сигурните (правителствените) територии от Сирия струва 0.44 $...Долу-горе толкова струва и в България...
  —цитат от коментар 24 на dr_al_hussaini


  Гениално.
  Ми значи е същото, а?

 35. 35 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#32] от "klimentm":

  Има един виц за Френската революция.

  Във Франция имало 2 типа хора - едните умирали от глад другите от запек

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  В България най-бързо изчезваме.Значи имаме спешна нужда от помощ!

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pow":

  Работих шест години в Хаити (2007 - 20013) и често отскачах до Доминиканската република да отморя, дори и само за уикенд. Доминиканската република е много, много далеч от стандарта дори в Пуерто Рико, а не в САЩ. Но разликата с Хаити е умопомрачителна! Мисля, че основната заслуга е на един диктатор в Санто Доминго - Трохильо (мисля, че беше). Той предоставя безплатно земя и гражданство на всеки бял, който реши да се засели в Доминиканската република. Днес структурата на населението в двете страни на остров Испаньола е съвсем различна. В Хаити - черни, а в Доминиканската република - мулати. Друга причина са колонизаторите. Испанците са били много по-цивилизовани (колкото и странно да звучи, защото са избили милиони местни индианци) колонизатори от французите. Ако човек лети от Хаити за Санто Доминго, границата се вижда от въздуха. Изумен бях! В Хаити нямя гори (французите са изсекли всички дървета и заради сто години ерозия, няма почва да се засадят дървета) и границата се вижда от зеленината. На един и същи остров, поради липсата на гори, температурата в Хаити е с почти 10 градуса по-висока!

 38. 38 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 967 Любопитно

  А в духовна бедност колко ли живеят?

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pow":

  Хаити и Доминиканската република доколкото си спомням говорят на различни езици и следователно са били колонии на различни империи?

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pow":

  Хаити и Доминиканската република доколкото си спомням говорят на различни езици и следователно са били колонии на различни империи?

 41. 41 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#21] от "angevins":

  не е съвсем така. за просъществуване на населението по 5 - 6 деца са се правили преди откриването и масовата употреба на антибиотиците и сулфонамидите (през 50-те на миналия век). през 1968 населението на земята е било 3.5 милиарда, а сега е над 7 милиарда. за това персонално са отговорни химиците развили тези лекарствени средства, а за многото бедни деца/семейство бедняци са виновни тъпите и неуки родители.

 42. 42 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 989 Весело

  Бедни означава ли нещастни?
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Ми зависи от индивидуалните критерии за щастие. Всичко е много относително.

  Аз в казармата бях почти щастлив всяка сряда, когато ни товареха в един ЗИЛ и ни караха на 30 км. на баня.

  Кой да знае, че ще дойде време да се къпя по 2 пъти на ден.

  Интересното е, че сега условията за къпане си ги имам за даденост, и- меко казано- не преливам от щастие след всеки душ.

  The moral of the story?

  Mи излиза, че като съм се къпел по веднъж на седмица, съм бил по- щастлив. Но по- интересното е, че изобщо не искам пак да ставам щастлив, като в казармата. Не за друго бе- малко намирисва таквози щастие, еле къди вторник (сполай ви, другари!)... 😂😂😂😂

  Та така с щастието. Както е доказал Айнщайн- ако пипнеш горещ котлон за 1 секунда, ти се струва, че си го пипал 1 час. Ако пипнеш гореща жена за 1 час, ти се струва, че си я пипал 1 секунда. Абе- относителна му работа- мож ли го разбра... 😂😂😂😂  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 43. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Те и чааветата у маалата са щастливи, че могат да се къпят в локвите. Задно с прасето.

 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#31] от "angevins":
  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  "По принцип си забавно прав.
  Но ще кажа че понятието бедност е доста относително нещо."
  ----
  Прав сте. Само балък като Тюфлека може да смята, че $2 на ден те вади от крайна бедност независимо къде живееш - дали в Бомбай или Цюрих. Или че с хуманитарна помощ може да се реши проблемът.


  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Реклама на ментови бонбонки в Европа:
  САМО 2 калории!
  Реклама на същия продукт в Етиопия:
  ЦЕЛИ 2 калории!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 46 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Население на Африка - 1950г. 228млн; 2013г. 1200млн. За този бум е виновна Западната цивилизация като се намеси против законите на Ч. Дарвин. Помня още от малък филмовите прегледи за гладуващите негърчета с подутите кореми. Помощта на Запада направи революция в изхранването, здравеопазването на тия хора, а трябваше те еволюционно да постигнат тия неща във времето. Преди 60г. са били 3 пъти по-малко от европейците(640млн. с Русия), а сега 2 пъти повече. Пускат от самолети в Африка презервативи, а те ги дават на децата за балончета. После децата гладни, дайте помощи и т.н.

 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 933 Неутрално

  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА
  Синът служеше в едно от чуждестранните агентства в Цариград. Бащата, дядо Петко Белокръвчанина, живееше в едно село в Северна България; ако и стар, неволята го нудеше да пори с ралото гърдите на майка България, за да поддържа бабичката си и своето бедно, жалко съществувание.

  Негово високоблагородие Христофор Белокровский беше едно време сополиво, одърпано, зацапано хлапе, което се валяше в нечистотиите на селското купище. Консулът мина през тяхното село в този ден, когато съвършено случайно детето беше изкъпано: изкъпано беше, защото прасето, като излязло из обраслата локва, детето се спуснало към него, хванало го с една ръка за ухото, с друга за четината и искало непремешю да го възседне; да го яхне не могло, но успяло да налепи на кълчищената си ризка всичките хубости, които прасето е могло да понесе от гнилото блато. Тогава чак майка му се е наумила, че детето има нужда от къпане, и след като му стоварва десетина оки бой на гърба, гурнала го в коритото с ризката заедно: първата вода се превръща на боза, втората на непрозрачна мътилка, че трета, че четвърта, та чак петата вода се избистря и из нея изскача едно чистичко, черноокичко, хубавичко бяло-червено момченце, с живи, хитри очички. Седи хубавецът в натура срещу огъня, седи и майка му отстрана и му суши ризката. Хем я суши, хем по-гледва чедото си и май-май че се съмнява дали е туй нейното чедо, дали не е. Облича му ризката и го изважда да се припече на слънце и да му изпощи главицата. Свършва и тази операция, причесва му косата и баш в тази минута се зачуват звънци; от завоя изскоква един файтон и спира до тяхната къща, на кръчмата. Консулът.

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  За човек който не е бил в някоя от най-бедните страни е трудно да си представи какво е бедност. Мнозинството от тези хора не знаят кога ще е следващия път когато ще могат да ядат.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  Колега (нали така е правописа сега вместо колежке?), за съжаление освен четенето на тези и/или подобни текстове съм, по стечение на обстоятелствата и служебни инициативи, работил известно време в такива региони. Съгласен съм че не виждам изход при сегашното положение, освен някакво чудо, я извънземни, я милиардерите по света да си оставят по един милиард за да преживяват и да инвестират в училища, болници, производства и т.н. . И двата варианта са еднакво вероятни, но защо да не оставим някаква надежда? Обезнадеждените хора са склонни към доста радикални неща, например неистова вяра в фундаменталистки притчи от седми век и стремеж към осъществяването им с всякакви средства.

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Неутрално

  До коментар [#30] от "Pow":

  Не бих казал че Доминиканската република е със стандарт съизмерим със Щатите , но наистина разликата е огромна. Сравнявам и Сейнт Мартин, където разделението е на френска и холандска част и май се скланям в полза на холандците. Френската колониална система остави доста, с извинение, “запъртъци” да републики

 51. 51 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#37] от "vassilun":
  Тук малце си се объркал. Че французите изсекли горите в Хаити. Всъщност това е втората / след САЩ/ независима държава в Западното полукълбо. Негрите вдигат въстание след Френската революция и изколват всички бели. По времето на Наполеон пращат там някакъв корпус, който въвежда ред за кратко време, но скоро го изтеглят, пък и Наполеон скоро пада. Така или иначе , това е държава със собствена история, поне с 1/3 по дълга от българската, както и от обединена Германия или Италия. И пак французите са виновни. Ние поне обвиняваме турците, както е известно, те не са били цвете за мирисане.
  Та накратко, невярна левундерска пропаганда.
  Между другото, е била най - процъфтяващата икономически американска колония през 18 век

 52. 52 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":
  Ще приложа още няколко цитата от Ювал Ноа Харари и Марк Менсън. Дано да не досадя на Вас и на останалите колеги от форума.

  "Преди около 2300 години Епикур предупреждава учениците си, че отчаяният стремеж към щастие вероятно ще ги направи по-скоро нещастни, отколкото щастливи. Няколко века по-рано Буда е отишъл още по-далеч, проповядвайки, че именно търсенето на приятни усещания е източник на страдания. Тези усещания са просто мимолетни и безсмислени вибрации. Дори когато ги изпитваме, ние не реагираме със задоволство: по-скоро копнеем за още. Следователно, независимо какъв екстаз или блаженство изпитвам, аз никога няма да съм доволен. Ако отъждествявам щастието с преходни приятни усещания и копнея за все повече и повече такива усещания, нямам друг избор освен непрестанно да ги търся. Когато най-сетне ги получа, те бързо изчезват и тъй като сам по себе си споменът за минали удоволствия не ме удовлетворява, ще трябва отново да ги търся. Дори търсенето да продължи десетилетия, то никога няма да се увенчае с траен успех; напротив, колкото повече копнея за такива приятни усещания, толкова по-напрегнат и недоволен ще ставам. За да постигнат състояние на истинско щастие, хората трябва да забавят търсенето на приятни усещания, не да го ускоряват."

  Ювал Ноа Харари

  "Решаването на днешните проблеми ще положи основите на утрешните и т.н. Истинското щастие идва само когато откриете проблемите, които се радвате да имате и с удоволствие решавате."

  Марк Менсън

  "Желанието да натрупате повече позитивни житейски преживявания е само по себе си негативно преживяване. И колкото и парадоксално да звучи, приемането на негативното преживяване само по себе си е позитивно преживяване. "

  Марк Менсън

  "Веднъж чух един художник да казва, че когато човек няма проблеми, съзнанието превключва моментално на автоматично търсене, за да намери нещо нередно."

  Марк Менсън

 53. 53 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 272 Любопитно

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  Има нужда от работници.

  reductio ad absurdum...
 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":

  “я извънземни, я милиардерите ...”
  ——
  Предположих, че само от добро възпитание омекотихте твърдението си ( нищо отрицателно не влагам тука) Що се отнася до правописа, и аз се замислям всеки път... макар че с тия тенденции в “ джендъра” родовите окончаноя са на път да изчезнат май

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#48] от "Таралеж":

  Мнозинството дори не очакват нещо по-добро и мънички неща ги карат да се усмихват и дори да пеят, макар и на гладен стомах!

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4285 Весело

  До коментар [#54] от "Gretel":

  Какво да се прави, със засилването на политическата коректност “обтекаемостта на изказванията” ни стана навик, един вид защитна реакция дори в анонимни форуми.
  Дали и ние не си мечтаем като пенсиониращият се общински чиновник от литературата за деня в който ще се “изокаме” :-)

 57. 57 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#5] от "dr_al_hussaini":

  то хубаво, но помощите са въдици не риба
  строителна техника и строителни материали онези с рибата не ги мисли

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Прекалената популация има ли някакво значение.

 59. 59 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#52] от "writer6":

  Неудоволствието и удоволствието са само съпътстващи живота усещания. Сами по себе си те нямат кой знае какво значение.

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#51] от "zegi":

  Как така Хаити има по-дълга история от България,когато Америка е открита през 14-ти или 15-ти век беше?

 61. 61 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  В същото време регионите с най-ниски доходи имат най-високата раждаемост и неграмотност. Порочен кръг от който скоро няма излизане.
  —цитат от коментар 2 на daskal1


  Изходът е да се образоват хората в тези райони - особенно момичетата. В момента в който една жена може да изкара за семейството си по-голям доход от ползата която ще донесе още едно дете, броя на децата започва да намалява.

 62. 62 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#51] от "zegi":

  стига бе до 1952 се управлява ошициално от САЩ що не е като Япония

 63. 63 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#59] от "deaf":

  Съгласен съм с Вас. За мен лично най-страхотното усещане (не казвам, че го имам) е чистата съвест - пред Бога, пред себе си и пред другите.

 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#59] от "deaf":Съгласен съм с Вас. За мен лично най-страхотното усещане (не казвам, че го имам) е чистата съвест - пред Бога, пред себе си и пред другите.
  —цитат от коментар 63 на writer6  До коментар [#63] от "writer6":

  Съвестта е един вътрешен глас,който определя ЦЕННОСТТА на постъпката не в нейните следствия,а с оглед на намерението и съответствието на това намерение със "закона". Бил той писан или неписан. Има и божи "закони".
  Съжалявам,но ако се опитваш винаги да следваш "закона",точно затова никога няма да имаш чиста съвест.

 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#51] от "zegi":

  Колега, отидете до Хаити (2.5 часа полет от Маями) и се "полюбувайте" на историята на тази страна! Аз бях 6 години там. Мизерията е неимоверна. И то без война или бедствие (изключвам земетръсението през 2010 - там бях и тогава). Хаити май е единствената френска колония, извоювала независимостта си. Та през 2008 летя от Хаити за Европа за обучение с хаитянска колежка. Имаме престой от 5 часа в Поант-а-Питр, Гваделупа (отвъдморска френска територия). Излизаме от летището да се помотаем и я питам: "Виж как е тук. Това е Франция. Защо ви трябваше независимост?"

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  До коментар [#60] от "deaf":

  Е, преди европейците да "открият" Америка, история тези земи не са имали, а?

 67. 67 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#56] от "daskal1":

  "със засилването на политическата коректност “обтекаемостта на изказванията” ни стана навик, ..."
  ----
  Знам ... особено по служебните имейли ... препрочиташ/редактираш по няколко пъти ... недай си боже да кихнеш и опръскаш някого, било то генерал или редник. :((

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 68. 68 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#64] от "deaf":

  Съвестта за мен изобщо не е свързана със някакъв закон(Божий, човешки или природен). Може би не се изразявам по достатъчно разбираем за околните начин. Ще се опитам да го направя по друг начин:

  За мен най-страхотното усещане е да се чувстваш свободен - по отношение на миналото, на настоящето, на бъдещето и съответно на асоциираните с тях аспекти - хора, идеи, понятия, ангажименти, предмети и др. Нищо в живота си да не възприемаш като ограничение, а като възможност.

 69. 69 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#39] от "deaf":

  Нямам идея кой Ви е сложил минуса! В Хаити официален език (заедно с хаитянския креоль - много развален френски, има и африкански креоль, който е различен - в Сенегал) е френски, а в Доминиканската република - испански (малко по-различен от испанския в Испания).

 70. 70 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":Е, преди европейците да "открият" Америка, история тези земи не са имали, а?
  —цитат от коментар 66 на vassilun  До коментар [#66] от "vassilun":

  Примитивните народи следват тези с висока култура или цивилизация. Логично е след завладяването му от европейците,Хаити да се европеизира. И тогава вече говорим за друга държава и народ...

 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  +++
  Тъкмо, след прочитане на статията, си мислех, има ли някоя от изброените държави да е с отрицателен естествен прираст!
  Никой не е казал, че живота трябва да бъде приказка за всички!

  Да разлая троловете!!
 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#68] от "writer6":

  Ама това е обратното на съвестта...

 73. 73 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf

  Не е. Съвестта е по - скоро вътрешен глас, саморефлексия, интуиция, указваща ни в каква степен отстоим от това, което сме призвани да бъдем. Вие може би смесвате съвестта с чувството за вина пред формални или неформални авторитети.

 74. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#73] от "writer6":

  Абсурд! Няма абсолютно свободен човек...

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#73] от "writer6":

  Абсурд! Няма абсолютно свободен човек...

 76. 76 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#75] от "deaf":

  Така е...няма. Но има хора, посветени и готови да се жертват за Идея(не случайно пиша с главна буква), която считат за по - висша от самите себе си. Именно това са хората, които аз имам впредвид. Вътрешното състояние на тези хора се определя не от това дали живеят в африканско гето или в царски палат, а от съотнесеността им към тази Идея.

 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#76] от "writer6":

  Уфф,Идеята е нещо съвсем случайно,също като неудоволствието и удоволствието. Трябва да УМЕЕШ нещо,а после целта идва сама...
  А и си противоречиш - уж следваш пътя на призванието си,но после се оказва,че следваш някаква Идея!

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#76] от "writer6":

  Уфф,Идеята е нещо съвсем случайно,също като неудоволствието и удоволствието. Трябва да УМЕЕШ нещо,а после целта идва сама...
  А и си противоречиш - уж следваш пътя на призванието си,но после се оказва,че следваш някаква Идея!

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6240 Неутрално

  Точно бедните държави и бедните раждат деца, като че ли друго няма какво до вършат, ами бедни ще са.

 80. 80 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  Именно тази Идея е моето призвание. Ще приложа един цитат от Клайв Стейпъл Люис, внисащ яснота по тази Идея:

  "Но по- често се чудя дали в дъното на душите си ние изобщо сме желали някога нещо друго. Може би сте забелязали, че книгите, които наистина обичате, са свързани помежду си с някаква тайнствена нишка. Много добре знаете кое е общото им качество, накарало ви да ги обичате, макар да не сте способни да го изразите с думи. Същевременно повечето от вашите приятели не го забелязват и често недоумяват защо след като харесвате това, харесвате и онова. Или друг пример -стоите дълго пред някакъв пейзаж, а в него сякаш е въплътено всичко, което сте търсили през целия си живот. В един момент се обръщате към своя приятел, който е до вас и който впрочем наблюдава същото, но още при първите думи помежду ви зейва пропаст. И вие разбирате, че пейзажът означава за другия нещо съвсем различно, че той следва някакво напълно чуждо за вас прозрение и изобщо не го вълнува чувството на благоговение, от което сте опиянени. Дори да вземем любимото ви занимание - не сте ли забелязали неизменно присъствие на някакво тайнствено привличане, което останалите, странно защо, изобщо не познават. Не винаги е възможно да се определи какво е то, но винаги е някъде там, "на прага", готово да ни очарова: мириса на стърготини в работилницата или плясъка на водата в корпуса на лодката. Нима всички най-трайни приятелства не се раждат от момента, когато срещнете най-сетне друго човешко същество, имащо известна представа (съвсем слаба и несигурна даже в най-добрия случай) за нещата, които сте желали, откакто сте се родили и които и в миговете на затишие между по-буйните ви страсти, сте търсили, очаквали денем и нощем, година след година, от детството до старостта си? Вие никога не сте ги притежавали. Всичко, което изобщо някога е обладавало истински душата ви, е било само загатвания за тези неща -възбуждащи проблясъци, никога неизпълнени докрай обещания, ехо, отмряло още при докосването до слуха ви. Ако е имало моменти те наистина да се проявят, ако някога изобщо е пристигало ехо, което не е отмирало, а е зазвучавало все по-силно, вие щяхте да ги познаете. Тогава без всякакво съмнение бихте казали: "Ето най-сетне онова, за което съм бил сътворен." Ние не можем да си разказваме един другиму за него. То е тайният подпис на всяка душа, една необяснима и неудовлетворима нужда; то е, което сме желали да срещнем преди жените си и приятелите си, преди още да сме избрали работата си и което ще продължаваме да желаем и на смъртния си одър, когато умът ни вече не разпознава нито жена, нито приятел, нито работа. Докато ни има, има го и него. Ако загубим него - губим всичко."

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#80] от "writer6":

  Това са усещания,а не идея!

 82. 82 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#81] от "deaf":

  Имах намерения с горепосоченият цитат да кажа, че Идеята в живота на всеки човек е нещо, което си пасва с него както ключа с ключалката....Но май не успях.

 83. 83 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... споменатите два милиарда са всъщност населението на БРИКС + туркието... но както се казва: за икономическите покойници или с добро или нищо... ОК, нищо!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 84. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#82] от "writer6":

  Идеите са нещо толкова смътно и абстрактно,че не трябва да им се обръща голямо внимание.

 85. 85 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#80] от "writer6":

  ... вероятно това писание написано от британец за британци-новобранци посредством елемнтарния им език, печално известен най-вече с бедния си речник, може и да звучи патетично.... но! преведено на езика на Древните, т.е. БеГе-тата, посланийцето звучи смехотворно, меко казано...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 86. 86 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#84] от "deaf":

  Това е Вашата гледна точка. Моята парадигма е друга.

 87. 87 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf Не е. Съвестта е по - скоро вътрешен глас, саморефлексия, интуиция, указваща ни в каква степен отстоим от това, което сме призвани да бъдем. Вие може би смесвате съвестта с чувството за вина пред формални или неформални авторитети.
  —цитат от коментар 73 на writer6


  ... знайте български, вглеждайте се, вниквайте... съвест, съ - вест: ПОТВЪРЖДАВАМЕ ИСТИННОСТТА НА "НЕЩО"/ВЕСТ/, КАЗАНО ОТ НЯКОЙ ДРУГ ПРЕДИ НАС... сори за капслок-а, ма не ми се пише отново :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 88. 88 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#85] от "о сандо":

  Познавам в известна степен говоримия, писмения, жаргонния и технически английски от доста време и изобщо не бих казал, че е беден и с по-малко възможности от българския език да изрази дълбини човешки състояния...даже напротив. Но няма значение....Идеята ми беше, че това, да бъдеш млад, богат, здрав, красив и изобщо матетиално задоволен не е НДУ(Необходимо и Достатъчно Условие) да бъдеш щастлив и с осмислен живот.

 89. 89 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#87] от "о сандо":

  Няма значение капслока....Просто дискутираме различни неща, но ги наричаме(не знам защо) с еднакви думи.

 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#88] от "writer6":

  Да си здрав и млад е задължително... И красив,до голяма степен...

 91. 91 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#87] от "о сандо":Няма значение капслока....Просто дискутираме различни неща, но ги наричаме(не знам защо) с еднакви думи.
  —цитат от коментар 89 на writer6


  ами защото идиоматичните езици, като английския и турския, са прости езици, с бедни речници... за всяко понятие в българския има по десет думи, носещи отсенки, нюанси, а в инглиша за десет "състояния" има половин дума и задължителното " ти знаеш,( ман)"
  :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 92. 92 Профил на tnz29575353
  tnz29575353
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А така, много интересни коментари но да вметна нещо за идеята.
  Тя е сама по себе си цел само дето във философията се нарича идея.
  И да тя е следствие от нашите умения и знания. Нови такива откриват нови идеи, които като ги последваме стават цели.
  И така има разлика между това да искам забогатея и да искам да премахна бедността от да речем само безидейното съществуване, което само по себе си е и безцелно. Не е лошо да искаш да забогатееш тъкмо ще излезеш от бедността въпроса е как, а той е упорит труд или достатъчно доходоносна идея. И тъй идеята за излизане от бедността пак е работа ама и по-малко корупционни схеми, които да съсипват труда и идейте на свестните хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK