"Видях как танковете прегазиха мечтите"

От фотоизложба в София за Пражката пролет и премазването й

© Велко Ангелов

От фотоизложба в София за Пражката пролет и премазването йНа 21 август 1968 година войските на Варшавския договор нахлуват в Прага и слагат край на "социализма с човешко лице". 50 години по-късно свидетели на времето и историци припомнят събитията за "Дойче веле".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.


Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Александър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път. Още повече че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.


Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага. "Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет. Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът.
Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника. "На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града." Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото. "Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите." Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на "Щази"


Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на "Щази". Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи. Най-вече източногерманската "Щази" наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 г. и събира снимки и информации от нещатни сътрудници. "За пръв път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.


Нещо повече - след потушаването на Пражката пролет агентите на "Щази" работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии. Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес. За пръв път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.

Незавършено преодоляване на миналото


"Бабиш постоянно повтаря думата лъжа", казва Петр Питхарт. Той е бил премиер на чешката част от Чехословакия в преходния период след падането на желязната завеса и е един от най-близките сътрудници на Вацлав Хавел. Андрей Бабиш е работил в министерството на външната търговия на социалистическа Чехословакия и след падането на желязната завеса става голям бизнесмен благодарение на старите си връзки. Петр Питхарт не вярва, че сегашният премиер ще са отърве лесно от обвиненията за сътрудничество на тайните служби. "Във всеки случай Бабиш няма да бъде успешен премиер", казва той. Историкът Ондржей Матейка от своя страна гледа на това развитие самокритично. "Ако днес имаме един премиер, който е бил нещатен сътрудник на тайните служби, това значи, че ние не сме си свършили работата по преодоляване на миналото през последните 30 години", заключава той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Такива бяха времената.

 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  А къде беше западът?
  Защо не защити Чехословакия? Те са имали военният ресурс да го направят.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Разстроено

  Бабиш . Орбан , бай Х все комунистически креатури . Стокхолмски синдром или се уморихме и обезверихме?

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  "от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби."

  "Андрей Бабиш е работил в министерството на външната търговия на социалистическа Чехословакия и след падането на желязната завеса става голям бизнесмен благодарение на старите си връзки. "

  "Ако днес имаме един премиер, който е бил нещатен сътрудник на тайните служби, това значи, че ние не сме си свършили работата по преодоляване на миналото през последните 30 години"

  Чехите се оказаха като нас. Имат за премиер сътрудник на комунистическите тайни служби и президент русофил, приятел на Путин.
  Явно не са си свършили работата по декомунизация на страната.
  Поляците почнаха да я вършат декомуницазията , но срещнаха отпор от ЕС.
  ЕС се разбират отлично с бивши комунисти и комунистически ченгета , както и с комунистическите мафиоти, но са непримирими към истинските антикомунисти.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  А къде беше западът?Защо не защити Чехословакия? Те са имали военният ресурс да го направят.
  —цитат от коментар 2 на eyd13372645

  1968г запада едвам сам себе си спасява от масовите протести в Европа срещу САЩ и бруталните убийства на милиони цивилни във Виетнам с напалм ,обеднен уран т.н. Най-тежко е било в Германия,Франция и Англия ,хипитата са яли бой на почивки и много са платили със живота си!
  В Чехия след като са изловени платените от цереуто провокатори всичко стихва.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  Не казвай,че "чехите са като нас" някъде в компания,защото ще ти се смеят!

  Научете се да хващате ВАЖНИТЕ подробности. Това,че Бабиш е бил НЕщатен сътрудник на тайните служби и е работил в министерството на външната търговия,нищо не значи.

 8. 8 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези събития трябва да се помнят.

  Съветският режим, който претендираше, че е най-човеколюбивият, че е основа за бъдещата свобода и благоденствие на човечеството, показа своето единствено истинско лице, лицето на терора и насилието.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "В Чехия след като са изловени платените от цереуто провокатори всичко стихва."
  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  То тва беше първия от серията Майдани, които продължават и до днес. Факт е, че не им е бил комунизма дерта, а завладяване на планетата. И до днес не са успяли да го направят, точно обратното - губят позиции.

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":

  А нашия на кого беше сътрудник, че не помня ... :)

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Гневно

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Мечтаеш ли да видиш танковете на Русия по улиците на София? И ти с китка на някой булевард.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Ужасни времена, ужасна реакция, ужасно приемане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":Мечтаеш ли да видиш танковете на Русия по улиците на София? И ти с китка на някой булевард.
  —цитат от коментар 11 на stedim


  Що на Русия бе? То натовски няма ли по Софето? Да не сте закъсали за танкове? Не може да бъде!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Пражката пролет и днешните политици (Бабиш) - какъв невероятен паралел

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Кои са те?

 16. 16 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":
  Външно изглежда така. Но в Чехия всичко е различно - комунистите, тайните служби, хората. Там няма пета колона, национални предатели и руски мелези.

 17. 17 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  В чешките театри има една реплика, която за българин е стряскаща.
  ПОЗОР, ДИВАЦИ!
  Означава - "внимание, зрители!
  "И глухите, и слепите разбраха, че социализмът е нещо толкова желано от хората, нещо толкова естествено и нормално, че се държи само с насилия, репресии, концлагери и Берлински стени, граничари с кучета и стрелба при опит за бягство от там. И тонове от лъжа!
  Само тъпите не разбраха, че войната във Виетнам е справедлива война, целяща да предпази хората на Южен Виетнам от насилието, репресиите, концлагерите на комунистическия Виетконг.
  Само морално осакатените повтарят, че "такива били времената".
  Времената не оправдават нито насилието над други същества, желаещи да живеят човешки, нито лъжливата пропагаДна, целяща да оправдае насилниците.
  ...
  В разговор по телевизията между съветски гражданин на "отговорен пост" и чешки инженер, разговор предаван по БНТ, съветският с циничен тон казва:
  " Вие, чехите за нищо не ни трябвахте, но вашата индустрия не беше за изпускане. Още повече, че за вашите индустриални продукти ще трябваше да плащаме с щатски долари, затова по-добре беше за нас, че останахте в СИВ".
  ...
  В този дочут разговор се намира в сбит вид целият морал на комунистите:
  - С грубо насилие да грабят, а пропагаДната им да замазва с "войната във Виетнам, "биете негрите" и "такива бяха времената".
  ПОЗОР, ДИВАЦИ!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дойче веле гледат само в миналото, те са тотално остарели. Крайно време е да ги закрият, ползата от тях е нула.

 19. 19 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Интересно как наследниците на хитлериска германия ни учат на морал. На времето са избили милиони невинни евреи, а сега достойните наследници на есесовците раздават смело квалификации за събития в които не е умряла дори една котка. Къде бяха мечтите в газовите камери?

  Много обичам западняците да ме учат на морал, които в цялата си история не са зачитали не свободата ами живота на останалите народи сега тровят децата ни с измислените си пропагандни статии. Най-голямата цивилизация, най-добрата масова култура, наука, само ако може да не се споменават някои факти от близкото минало ще е най-добре. Тези спящи хитлеристи искат да ми задават ценности и морал.

 20. 20 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Първо измислят социализма, заразяват с него изтока и сега викат защо бяхте комунисти. Ами комунизма беше контрапункт на фашистките зверства, ако не се бяхте осрали така със фашизма нашите комунисти щяха да си останат едни гладни лешпери, това са неудобните факти. Статията изразява чиста проба ехидност, притворство и йезуитщина.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  "Споменът за този ден още е жив в Чехия"
  Затова ли сложиха Бабиш, стара номенклатура, начело на държавата.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  До коментар [#4] от "tacheaux":А нашия на кого беше сътрудник, че не помня ... :)
  —цитат от коментар 10 на falkoneti


  На БУДА

 23. 23 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Добре са го написали - "ИДИТЕ ДОМОЙ"

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Доста фрагментарно и не носи особена информация за събитията и различните гледни точки(отделно, че има едно отплесване по посока на досиетата и някои злободневни политически въпроси в Чехия).
  Много по-добра ми се вижда следната подборка от спомени на участници в драматичните събития от двете страни на...барикадата и доста информация(като например броя на военните от различните страни във Варшавския договор- 2,200 от България):
  https://www.kommersant.ru/projects/prague68 #
  Има свидетелства, в които съветски споделят, че съпротивата не е била никак от рода на ....несъпротивлението с насилие в Индия( двама младежи запалват танки и екипажа изгаря жив или....картечен огън в продължение на час, подавен едва след оръдийни изстрели). Изложени са накратко и опитите за мирно вкарване в пътя на заблудилите се чешки братя- разговори на Брежнев с Дубчек например, както и позицията на взетото в тесен състав (около 7 човека) решение за влизане на войски-
  с Андропов главен поддръжник и колебаещ се до последно Брежнев.
  п.п. Любителите на ..по-пикантни подробности могат да научат, как млада двойка чехи извършват полов акт на мост посред бял ден под лозунга: "Може да не изнасилите, ама няма да ни накарате на раждаме."

 25. 25 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално


  А къде беше западът?Защо не защити Чехословакия? Те са имали военният ресурс да го направят.
  —цитат от коментар 2 на eyd13372645


  Западът беше зад желязната сделка. Опаа... заведа :).

  А сега пък, определени среди от него играят с тези нотки от историята (сделката), отделят стедства за пропаганда и натиск - да ни дават наклон на ...ценностите ;).

  Ценностите обаче, капитализмът ни е научил че се измерват в пари.
  Не става господа западняци с проюаганда за 1 милион да спечелите безрезервно геополитическо влияние за милиарди.
  Дет се вика - с пръдня боя не става ;).

  А сделките, опа завесите от миналото са си там. Не ги възраждайте зорлем.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Важният и неоспорим исторически факт е, че Пражката пролет победи. Така както го е казал Вазов:

  Тирани, всуе се морите!
  Не се гаси туй, що не гасне!
  Лучата, що я днес гасите,
  тя на вулкан ще да порасне.

  Двадесет години по-късно лучата на Пражката пролет порасна във вулкана, който помете комунистическите режими. И "стражът на социализма" - Съветският съюз безславно издъхва и се разпадна. А "комунист" стана обидна дума. От която най-много се обиждат комунистите.

 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#25] от "Емил Емил":
  Изглеждаш като рубладжия. Но твърдиш, че на това те е научил капитализмът. А за ценностите, имам силни съмнения, че изобщо имаш някакви.

 28. 28 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#27] от "валентин николов":

  За всичко което се е случило - справка СДЕЛКАТА в Ялта.

  После слушай лицемерната пропаганда на част от западните политически сили.
  Все пак, не всички от запада са толкова лицемерни и нагли.

  А относно факта че ценностите са пари - справка ултиматумите на сащ какво иска сащ от ЕС, по отношение на русия и иран.
  Не е трудно да обърнеш това във финансови резултати.
  Но, с пропаганда за 1 милион да искаш да спечелиш ползи за милиарди, с пръдня боя ;).


  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 29. 29 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#24] от "тулса":

  Това, че има подобни проекти със снимки от събитията, спомени и свидетелства е много добре, но нещо ми се губи нишката на аргументите ти. Видите ли, протестите не били толкова мирни срещу наглата съветска инвазия. Е, и?! Нима това оправдава съветската агресия в Чехословакия?! Аз също на мястото на чехите и словаците бих хвърлял каквото ми попадне по съветските ушанки и танковете им. Какво очакваш, с цветя и рози да посрещат съветските варвари ли?!
  Това че си русофил не означава, че трябва да търсиш оправдания за всяка явна съветска бруталност. Всичко това как чехи хвърляли бутилки Молотов против ушанките и саботирали опитите на колхозниците да окупират по-бързо Чехословакия ми звучи като оправдания след изнасилване на млада скандинавка от бежанци с доводите - абе, тя не беше съвсем невинна, носеше къса пола, гледаше предизвикателно, въртеше си ханша прекалено и други подобни глупости. Време е да стане ясно на теб и всички останали русофили, както и на платените рублолюбци, че нищо не оправдава съветската агресия в Чехословакия през 1968 и че местните са имали пълно основание да се съпротивляват.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 30. 30 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Имало е около 100 жертви от страна на чехите. Въпреки, че са се държали мирно.

 31. 31 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Колко от бившите комунисти, подобно на Бабиш, бяха осъдени и им бяха взети нещата които заграбиха от държавата?

  Танковете прегазиха мечтите, а прехода не въздаде справедливост.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 32. 32 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "eyd13372645":

  Тъпанар.

 33. 33 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "Торбеш":

  Социализмът означава безплатно образование, здравеопазване и пенсионна система.
  Също и публична инфраструктура.
  На някои места дори безплатен градски транспорт.

  За всичките горепосочени неща имаш примери в ЗАПАДНА европа, където социализма е отдавна построен.
  Нарича се уелфеър система ).

  Хората са ги построили и постигнали на западтези неща още 70-те.
  Обаче неолиберастката пропаганда, която иска латиноамерикански модел на развитие в източна европа - удобно ги пропуска тези неща.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 34. 34 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "Емил Емил":

  Не само в западна европа. Доста от тези неща ги имаш и в Израел ).
  Имало ги е в немалка степен и в Сирия, която обаче бидейки с различна позиция и статус от Израел - капиталистичестките либерастко-глобалистки сили РАЗРУШИХА.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#29] от "andreas_hofer":но нещо ми се губи нишката на аргументите ти
  ..>> Струва ми се, че аз нищо не съм "аргументирал". Просто реших накратко да заинтересувам съфорумците да погледнат на този проект и на ползващите руски( не само да четат вицове за Путин и ватниците) да попрочетат интересните материали на линка. Затова и избрах някои по ..."провокиращи неща", които мярнах там. Някак си не разбирам каква е връзката между моето "русофилство"( по дефолт и неизвестно как дефинирано...) и даването на подобен линк. Почти съм сигурен, че не си прочел нито едно от свидетелствата на участници в събитията, половината от които са чехи, нито за други предхождащи събития . На линка се намира и изказаване на американския президент Айзенхауер, което опровергава използваната тогава от кремълските идеолози и споделяна и досега от съветски военно ..легенда, че ако не били влезли нашите ( на Варшавски договор минус източногреманските) войски, НАТО щяла да навлезе и окупира братска Чехословакия. В друг мой постинг( с линк във финландска медия) се споделя, че и другата страна - страни като Норвегия и Финландия, нахлуването е довело до опасения, че е почнала Трета световна (реакцията на норвежския главнокомандващ и ..на редови младши офицери финландски офицери, които без малко да потопят невоенен кораб с Косигин и финландския премиер М.Койвисто).
  Да сумирам. Много така..първосигнално си реагирал и показваш определена преудбеденост към мотивите ми за този ( а и други постинги явно) и даже известен обвинителен ..уклон:).

 36. 36 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  Прав си, реагирах първосигнално, може би защото прочетох това в предишния ти постинг

  "Има свидетелства, в които съветски споделят, че съпротивата не е била никак от рода на ....несъпротивлението с насилие в Индия( двама младежи запалват танки и екипажа изгаря жив или....картечен огън в продължение на час, подавен едва след оръдийни изстрели). Изложени са накратко и опитите за мирно вкарване в пътя на заблудилите се чешки братя- разговори на Брежнев с Дубчек например, както и позицията на взетото в тесен състав (около 7 човека) решение за влизане на войски-
  с Андропов главен поддръжник и колебаещ се до последно Брежнев.
  п.п. Любителите на ..по-пикантни подробности могат да научат, как млада двойка чехи извършват полов акт на мост посред бял ден под лозунга: "Може да не изнасилите, ама няма да ни накарате на раждаме."

  Горното го приех като опит да се оправдае съветската агресия. Ако не съм бил прав, извинявай.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#36] от "andreas_hofer":Горното го приех като опит да се оправдае съветската агресия. Ако не съм бил прав, извинявай..>>> Опит за оправдание, констатация на сложността на ситуацията, опит да заинтересувам по-сериозните и непредубедени хора от подробните свидетелства на очевидци..малко се различават все пак. Все пак възможността за не съвсем адекватен прочит предполагаше първо един уточняващ въпрос от рода:..." Трябва ли да разбирам твоя постинг като опит за оправдание на агресията в Чехословакия?"
  Ценя твоето мнения и то не от вчера, затова ме зарадва съдържанието на втория ти постинг.
  Относно русофилството..Ето какво пише един режисьор от Чешкото радио ( бил по време на заемането му от съветски спецчасти:"....После 1945 года в Чехословакии царила русофилия: советских солдат приветствовали как освободителей.
  Отторжение русских стало проявляться позже, но не столько по вине советской стороны, сколько по вине наших государственных органов. Нам все время говорили, что в Советском Союзе все самое передовое, а мы от него отстаем. Но окончательно наше отношение к русским и к Советскому Союзу изменило вторжение в августе 1968 года..."(Карел Вайнлих,Радиорежиссер. Был в здании Чехословацкого радио во время его захвата)
  https://www.kommersant.ru/projects/prague68/vainlih?from=prague68_chronicle #story
  Сега, ако съм русофил, би трябвало подобни признания да ме накарат да НЕ оправдавам вмешателството през 1968. Тогава всъщност се ражда и доктрината Брежнев за "(оправдание) на ограничено вмешателство".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK