Уолстрийт е на прага на рекорд: близо 3500 дни без големи кризи

Уолстрийт е на прага на рекорд: близо 3500 дни без големи кризи

© Andrew Kelly, ReutersАмериканският фондов пазар ще отбележи 3453 поредни дни без спад, който превишава 20%. Това го прави най-дългия "бичи пазар" от Втората световна война според водещи статистици на Уолстрийт. Това е окуражаващ символ, тъй като е признак, че има живот в този пазар, каза Сам Стовал, главен инвестиционен специалист в CFRA Research.


Продължителният оптимизъм на пазара започна през март 2009 г., веднага след като финансовата криза заличи над половината от стойността на широкия американски борсов индекс S&P 500. Когато котировките спаднат с най-малко 20% спрямо предишния си рекорд, те излизат от "бичия пазар" и влизат в "мечия пазар".


Сегашният "бичи пазар" започна на фона на спешните мерки, взети от Управлението за федерален резерв (УФР), което въведе супер ниски лихви и се опита да насърчи допълнително инвестициите чрез покупки на облигации за милиарди долари по програма популярна като количествено облекчаване (QE).
Този "бичи пазар" започна при толкова ниски лихви, каквито не е имало при никой друг "бичи пазар", каза Стовал. Това даде тласък на икономическото развитие, както и на повишаването на печалбите, допълни той. Акциите на Уолстрийт избегнаха големи спадове, въпреки че УФР прекратява политиката на "лесни пари". Котировките получиха допълнителна подкрепа в края на 2017 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп и републиканците от Конгреса успяха да прокарат реформа, която намали данъка върху корпоративната печалба от 35% на 21%.


Това доведе до огромно повишение на печалбите. Компаниите от S&P 500 отчетоха скок на печалбите си за второто тримесечие от близо 25% на акция спрямо година по-рано, според FactSet.


Рискове за бичия пазар?


Колко още може да продължи бичият пазар? "Бичите пазари не умират от старост, те умират от страхове", каза Стовал, според когото рецесията е най-големият риск за "бичия пазар".


Много анализатори обаче все още са убедени, че икономиката на САЩ ще остане силна и ще избегне спада още известно време. Пазарът например все още, изглежда, е в състояние "да изчакаме и да видим" дали ще настъпи евентуалното икономическо забавяне заради митата въпреки множеството действия на Тръмп срещу водещи търговски партньори.


Бих бил по-притеснен, ако финансовите резултати на компаниите или ако водещите икономически показатели отчетат забавяне. Тогава може да се мисли за край на цикъла, каза Арт Хоугън, главен стратег по пазарните въпроси в B. Riley FBR. "Не се притеснявам за продължителността на "бичия пазар", допълни той.


Ключовите рискове за този пазар включват УФР, което е по средата на период на повишение на лихвите. Това пък притеснява анализаторите, тъй като то може в крайна сметка да вдигне лихвите по кредитирането до проблемни равнища. Едно от опасенията е, че неочакван скок на инфлацията може да накара УФР да ускори повишението на лихвите си и така да предизвика сътресения в световната икономика.


Въпреки поредицата повишения на ставките американските водещи лихвени равнища все още са в границите 1,75 - 2%. Според Стовал лихвените равнища ще трябва да надвишат най-малко с 1,5% инфлацията или да достигнат около 4%, за да извадят от релсите борсовите котировки.


Високата пазарна капитализация на компаниите също е притеснителна. Днес съотношението на стойността на акциите спрямо корпоративните печалби е сравнително високо в историческа перспектива и е в същия диапазон като през 2007 година преди финансовата криза.


Това съотношение обаче е доста под равнището преди спукването на балона на интернет компаниите от края на 90-те. Тези равнища изглеждат доста добре, доста по-добре, отколкото в началото на годината, каза главният икономист на FTN Financial Крис Лоу.


Той отбелязва, че корпоративните печалби са се повишили след намаляването на данъците, като допълни, че печалбите на борсата тази година отчитат забавяне, въпреки че печалбите на компаниите са страхотни. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  това са добри новини ,пред вид ,че всички се равняват по САЩ , все още долара е световната валута ,а другите са още аматьори .

 2. 2 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Това е добре, но трябва ли да очакваме следващата?

  Все пак, колко е нараснал дългът за тези 3500 дни?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 3. 3 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Все пак, колко е нараснал дългът за тези 3500 дни?
  —цитат от коментар 2 на Емил Емил


  Около 2 пъти. Над $60К на човек.
  https://www.statista.com/statistics/187867/public-debt-of-the-united-states-since-1990/

 4. 4 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Това е добре, но трябва ли да очакваме следващата?Все пак, колко е нараснал дългът за тези 3500 дни?
  —цитат от коментар 2 на Емил Емил


  Добре е , но доколко е рално .Имам предвид това неспирно рали и нови върхове ?
  Централните банки на практика убиха свободния пазар и ако в един момент трябва да се чистят позиции ....или не да трябва , а някой сериозен да реши да чисти , на кого ще продаде ???И какво ще се случи после ?

 5. 5 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#3] от "Н. Колев":

  За това, може би идеята плавно и постепенно, ДОЛАРОВИЯ дълг да си остане само ДОЛАРОВ дълг, а не СВЕТОВЕН, не е лоша.
  Ако разбира се, единицата за стойност която би заместила долара, води по-стриктна финансова политика.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Бай бабо да не те среща мечка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#4] от "stenlyaka":

  Злато ?? :) :) :)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 8. 8 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Най-големия балон в историята ще се спука най-мощно

 9. 9 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#3:"Н. Колев"][/quote]

  Слаедващата криза ще е дългова, според мен. Предишната беше поради инвестиции в ценни книжа без съответното покритие и тяхното многократно надценяване (ипотеки на лоши платци, ипотечни облигации базирани на лоши ипотеки, деривати базирани на лоши облигации и т.н.). Точно затова тази криза засегна инвестициите и доходите поради загуба на работа, но не засегна стойността на самите пари, изключвайки, разбира се намалялата покупателна способност на редица стоки от първа необходимост, но това не повлия шоково върху стойността на парите.
  Следващата криза, по мое мнение (и дано не съм прав) ще засегне самата стойност на парите поради невъзможността да се изплащат външните и вътрешните задължения, а безкрайното печатане на пари от ФЕД ще бъде ограничено от нарастващите алтернативи , както от договорки за използване на други валути или по-скоро други средства за разплащане, като златото или единица ресурс, така и с развитието на виртуалните валути, които още са в детински стадий и рядко зад тях стой някакъв реален ресурс освен гола идея, но и това се развива.
  Системния проблем на заемите е, че те не могат да растат непрекъснато, а стойността на лихвата има нужда от нов ресурс за да е стабилно изплащането, нивата на добития ресурс са значително по-малки от нивата на дълга. Принципно цялата система трябва да се промени за да имаме стабилни процеси, но алчността, особенно когато е подплатена с власт и контрол няма да го позволи.

 10. 10 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#4:"stenlyaka"][/quote]

  После. Ами за корпоративен фашизъм чувал ли си? Нищо ново под слънцето! :-)
  Наблюдавай.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Споко, под вещото управление на Тръмп рекорда няма да просъществува !!!

 12. 12 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#10] от "anarhochristian":

  Напълно споделям.
  ЕС искат нова банкова система, която да ти разкажа от долара, а Китай и Русия не случайно трупат злато като обезумели.
  Финансовата с-ма има нужда от кризи и инфлация, за да унищожава дълговете си. Очаква се 2020 г САЩ да предизвикат нова криза поради изпратената си хазна и огромния си дълг. Сериозно девалвиране на долара ще им помогне да изтрият голяма част от дълга и да направят икономиката си по-ефективна, като най-вече спрат развитието на китайското чудовище. Има сериозно опасение обаче, че няма да успеят да овладеят ситуацията и ще хвърлят света в свръх мащабна криза. Китай за това се запасява със злато, за да може още при първият трус да започне да се освобождава от огромните си доларови резерви и да има платформа за покритие при излизането си от доларовата борд.

 13. 13 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 901 Разстроено

  До коментар [#4] от "stenlyaka":Злато ?? :) :) :)
  —цитат от коментар 7 на Емил Емил


  Не знам , бога ми .
  Война според мен ......

 14. 14 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2436 Неутрално
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А българкият фондов пазар 10 г. след кризата и 9 г. мутренски погром продължава стабилно да рине дъното.

  Никога повече мутри начело на България.
 16. 16 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е печатницата не е спирала от 10 години вече...... Има свободна пара в банките колко си искаш, всекакви активи и умрели компании се търгуват за пъти повече от колко струват реално.
  Теслаците примерно да са се гътнали до сега ако печатницата не захранваше с кеш дето се някъде требе да се набута.

  Путин - мы верим в тебя !
 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  колко е нараснал дългът за тези 3500 дни?
  —цитат от коментар 2 на Емил Емил


  Краткосрочния го дават намалял с 1,3 милярда
  https://fred.stlouisfed.org/series/QFR301376USNO

  Дългосрочния е +26,7 милярда
  https://fred.stlouisfed.org/series/QFR316RETUSNO

  Туйса цифри за банкови кредити. Дългове по секюритис са в други цифри и са +2,4 трильона
  https://fred.stlouisfed.org/series/TDSAMRIAONCUS

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Десет години бичи пазар...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  И без демократизиращи мисии. Съвпадение майна.

 20. 20 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 306 Любопитно

  До коментар [#9] от "anarhochristian":


  До коментар [#12] от "Tsveta":

  Напълно споделям мнението ви. Само не разбрах @Tsveta , какво има предвид: "да има платформа за покритие при излизането си от доларовата борд." Те не излязоха ли преди години? Или моята информация е грешна?

 21. 21 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#13:"stenlyaka"][/quote]

  То стигне ли се до тази хипотеза, важните ресурси за инвестиране стават 4 вида - храна , гориво, медикаменти и оръжие...
  Да не бъде.

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1690 Любопитно

  "И те ще си го получат."

  (баба Ванга)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 240 Неутрално

  с робот е друго на уолстрийт

  Руски трол. https://мвд.рф/
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Специалистите от "Wall Street" все по-силно алармират, че огромния ливъридж, присъстващ на американския пазар, е това което според тях би могло да застраши настоящия пазарен цикъл.
  Няколко инвестиционни мениджъри са посочили поведението на хедж фондовете, като особено обезпокоително.
  Усложняващо обстоятелство е и степента, в която инвеститорите изглеждат склонни да игнорират заформящите се облаци, за да запазят съществуващите си позиции.
  Изглежда, че всеки път, когато Joseph Harvey отвори Wall Street Journal, той бива запознат с нова партида сигнали, за края на сегашния пазарен цикъл.

  Говорейки на CIO Global Forum в Ню Йорк, Harvey, който е президент и главен инвестиционен директор на Cohen & Steers - заяви пред аудиторията, че е засипан с червени флагове, въпреки, че този бичи пазар, вече преполовява деветата си година.

  Една неотдавнашните истории, която привлича вниманието му, бе насочена към бързия скок в активността на изкупуването на ливъридж (LBO), което е на път да отчете най-високия доларов обем на LBOs от 2007 г., според Dealogic.

  За него този вид дейност - който включва заемане на куп пари за закупуване на компании и често се извършва от фирми за частни капиталови инвестиции - е предупреждение за края на цикъла. И докато Harvey признава, че няма представа кога неизбежният спад ще удари, той прави всичко възможно, за да издържи на турбулентността.
  "Инвеститорите трябва абсолютно да диверсифицират, своите портфейли, като се има предвид мястото, където сме в цикъла", каза Harvey на форума. - Трябва да бъдете по-консервативни.
  Коментарите му бяха отразени от друг член на конференцията на UBS - Michael Fredericks, ръководител инвестиции за стратегии за многобройни активи в екипа на BlackRock. Той също е забелязал огромния ливъридж, които се натрупва на американския пазар и също е разтревожен, какво означава това за продължителното здравословно състояние на настоящия цикъл.
  Голяма част от това се дължи на недостатъчното мислене на инвеститорите, че с толкова много пари трябва да купят нещо, дори то да не е толкова привлекателно при нормални обстоятелства. Fredericks, казва, че е чул тази дилема от първа ръка.
  Свързващото звено между аргументите на Harvey и Fredericks е двойно: то включва фирми за частни капиталови инвестиции и се съсредоточава върху прекомерния ливъридж. И докато масовите натоварвания на дълга, държани както от потребителите, така и от корпорациите, са широко популяризиран проблем, ролята на "магазините" за частен капитал в натрупването на този лост до голяма степен остава под радара.
  Jim Paulsen, главен инвестиционен директор на Leuthold Group, изрази подобни притеснения в скорошно свое интервю. Сривът на частния капитал не е неговият основен сценарий, а по-скоро нарастващият риск, който в някои момент може да излезе от нищото, за да изненада инвеститорите.

  Източник: BI

 25. 25 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#9] от "anarhochristian":

  Напълно съм съгласен с теб. Изглежда, че се образува балон, но тъй като е дългов, то той търпи голямо надуване.

 26. 26 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#3:"Н. Колев"]
  —цитат от коментар 9 на anarhochristian
  Слаедващата криза ще е дългова, според мен. Предишната беше поради инвестиции в ценни книжа без съответното покритие и тяхното многократно надценяване (ипотеки на лоши платци, ипотечни облигации базирани на лоши ипотеки, деривати базирани на лоши облигации и т.н.). Точно затова тази криза засегна инвестициите и доходите поради загуба на работа, но не засегна стойността на самите пари, изключвайки, разбира се намалялата покупателна способност на редица стоки от първа необходимост, но това не повлия шоково върху стойността на парите.Следващата криза, по мое мнение (и дано не съм прав) ще засегне самата стойност на парите поради невъзможността да се изплащат външните и вътрешните задължения, а безкрайното печатане на пари от ФЕД ще бъде ограничено от нарастващите алтернативи , както от договорки за използване на други валути или по-скоро други средства за разплащане, като златото или единица ресурс, така и с развитието на виртуалните валути, които още са в детински стадий и рядко зад тях стой някакъв реален ресурс освен гола идея, но и това се развива.Системния проблем на заемите е, че те не могат да растат непрекъснато, а стойността на лихвата има нужда от нов ресурс за да е стабилно изплащането, нивата на добития ресурс са значително по-малки от нивата на дълга. Принципно цялата система трябва да се промени за да имаме стабилни процеси, но алчността, особенно когато е подплатена с власт и контрол няма да го позволи.[/quote]

  доколкото четох ФЕД свиват баланса, докато ЕЦБ продължава да го раздува. Вижда се, че американската икономика се развива добре при лихви над нулата, докато ЕЦБ се страхува да вдигне лихвата и на 0,25%. Защо? Защото веднага Италия ще се задъха, а няма европейски фонд, който да я спаси. Другото са фирмите зомбита, които се финансират на тия ниски лихви. При нормално функциониране на икономиката годишно между 1,5 и 2% от фирмите фалират. В ЕС сега този процент е 0,5%. Това е заради ниските лихви. Вдигането им ще докара вълна от прочистване, но няма да си отиде 1-1,5%, а с натрупване доста по-висок процент. Това ще натовари банките, които няма да могат да си върнат парите. Поради това, че вече години наред несъстоятелностите са на около 0,5% е довело до това, че банките провизират по-малко пари за такива случаи. В момента, в който несъстоятелностите скочат банките няма да имат резерви. ЕЦБ знае всичко това и единственият ход, който има е да продължава както досега, но така всъщност влошава. Подготвяне за момента може да има, ако банките още сега се рекапитализират и започнат да трупат резерви. Само че печалба от нормалния бизнес няма, поради ниските лихви по депозитите и заемите. Ако една банка не успее да лансира парите на хората, тя трябва да ги държи при ЕЦБ и тогава плаща на ЕЦБ отрицателната лихва, т.е. печалбата на банката намалява. От друга страна, ако банката има нужда от пари, може да ги получи срещу нулева лихва от ЕЦБ. Това реално води до ситуацията, че банките нямат нужда от спестители, защото последните им носят загуби.
  Та следващата криза ще е в ЕС и предишната дългова криза около Гърция ще бъде сладка приказка.

 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 558 Неутрално

  И да, решението на следващата криза ще е една инфлация от 20 и нагоре процента. Която да изчисти доста национален дълг. В Германия обаче спестителите ще загубят доста пари. Немците имат механизъм, който и преди са използвали, за да възмездят загубилите парите си. Той е, чрез насилствена ипотека върху недвижимите имоти, с дълъг период - примерно 30 години. Така "спечелилите" от обезценяването, защото са теглили кредити при фиксирани лихви много под инфлацията ще си платят бавно и славно.
  Обезценяването на еврото ще ни удари и нас, защото сме вързани към него. Обаче не вярвам немският механизъм на възмездяване да бъде използван у нас. У нас така или иначе лихвите масово са плаващи и банката може да ги вдигне в процеса на инфлацията. Проблемът ще е, че хората може би няма да могат да си плащат заемите. Не вярвам, че заплатите ще следват еластично скочилата инфлация.

 28. 28 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#27] от "alabalko":

  То и в момента, вече имаме 10% повишение на хранителните продукти.
  Отгоре на това, предвиждате 20% инфлация?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 29. 29 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#26:"alabalko"][/quote]

  Мерси! Много полезна информация и анализ!

 30. 30 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1632 Неутрално


  Ей го чера го говорихме, днес вече факт!
  Вчера:
  "Следващата криза, по мое мнение (и дано не съм прав) ще засегне самата стойност на парите поради невъзможността да се изплащат външните и вътрешните задължения, а безкрайното печатане на пари от ФЕД ще бъде ограничено от нарастващите алтернативи , както от договорки за използване на други валути ..."
  Днес:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/23/3300407_germanskiiat_vunshen_ministur_poiska_evropeiska/?ref=home_mainStory

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK