Как трябва да бъде санкционирана Русия

Как трябва да бъде санкционирана Русия

© Associated PressСАЩ и техните съюзници изпитват нарастваща фрустрация от зловредните действия на Русия. Москва води война в Украйна, води подстрекателска политика в Сирия, меси се в избори, трови опонентите си. В отговор Вашингтон наложи санкции и затвори руските консулства в Сан Франциско и Сиатъл, както и вилите за отдих (на дипломатите им) в Мериленд и Ню Йорк - всички тези места, както се предполага, се използват от правителството на Владимир Путин за разузнавателни цели. Тази седмица САЩ обявиха нови санкции, като се очаква да наложат и още занапред.


Изборът на санкциите изисква внимателен подход. Тяхната цел трябва да бъде да наказват Русия за лошо поведение, например чрез ограничаване на достъпа ѝ до западни финансови ресурси и енергийни технологии, но не да изолират руснаците, например като ограничават човешките контакти или политическия диалог със Запада.


Русия е твърде важна, за да бъде изолирана, и американските съюзници биха се противопоставили на такъв подход. Русия е най-големият световен износител на природен газ и на пшеница, вторият най-голям износител на петрол и третият на въглища. Тя е най-големият и най-евтин доставчик на газ за Европа. Русия е главният сухоземен и въздушен коридор между Китай и Европа и е ядрена свръхсила.
Стратегия на Запада от много време е да въвлича Русия по-дълбоко в международната система и тази цел си остава правилна. Москва проявява по-голяма склонност да сътрудничи, ако има по-голям залог от участието си в глобалната система. Както отбеляза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, "лошото поведение" не е причина Русия да бъде изолирана; когато напрежението се повиши, да се разговаря (с нея) става още по-важно.


През последните години има известен напредък. След като се присъедини към базираната на правила Световна търговска организация (СТО) през 2011 г., Русия действа в рамките ѝ макар и с известна неохота на моменти. В резултат на последните действия на СТО повечето от възраженията на Москва срещу правилата на ЕС за газовия пазар бяха отхвърлени, но въпреки това тя пое ангажимент да прекрати онези аспекти от дейността на своята автомобилна индустрия, които са несъвместими със задълженията ѝ като член на СТО.


Международният валутен фонд дава висока оценка на "силната макроикономическа рамка" на Русия, макар че остават структурни пречки, като прекалена държавна интервенция в икономиката, недостатъчна инфраструктура и застаряващо население, които намаляват производителността. Русия изложи на риск близките си икономически връзки с Иран, работейки с другите велики сили за постигането на ядрената сделка с Техеран през 2015 г.


Тези положителни развития обаче в редица случаи се засенчват от лошо поведение. От Вашингтон се очаква да въведе санкции в отговор на твърденията на британските власти, че Москва е използвала забранено нервнопаралитично вещество през март, за да отрови бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания. Същият химикал по-късно уби и британска жена. (Русия многократно отрече отговорност за тази (химическа) атака).


Как трябва да бъде санкционирана Русия

© Associated Press


Мерките на Вашингтон срещу Москва ще включват и затягане на контрола върху износа на американски технологии за Русия. Ако до 90 дни Русия не даде достатъчно уверения за действията си с химически оръжия, САЩ вероятно ще въведат още по-строги санкции, както предвижда американският закон (от 1991 г.) за контрол върху химическите и биологическите оръжия и тяхното унищожаване.


Освен това Конгресът обсъжда законопроекти, внесени и от двете партии, включително за "Защита на американската сигурност от агресия на Кремъл" (от 2018 г.), санкционен "законопроект от ада", който може да въведе забрана за покупка на руски дългови книжа от американци, санкции срещу руски държавни банки и ограничения върху американски или други чужди инвестиции в руски енергийни проекти с държавно участие.


Преценявайки опциите си, Вашингтон трябва да помни, че санкциите са най-ефикасни, когато предлагат стимули за добро поведение - с други думи, ако Москва вярва, че санкциите ще бъдат смекчени или премахнати, в случай че спре зловредните си действия, но ще продължат да действат, ако тя не стори това.


САЩ трябва да избягват санкции или други мерки, които имат за цел да оградят Русия от останалия свят. Според Закона за химическите и биологическите оръжия, например Вашингтон може да забрани на "Аерофлот" да лети до Америка, но това би лишило руските студенти, туристи и бизнесмени от възможността за опознават (САЩ) и да установяват контакти в нечувствителни сфери.


САЩ могат също така да прекратят дипломатическите отношения за първи път, след като Франклин Рузвелт ги установи с Москва през 1933 г., но това би било непропорционален отговор на отравянето на семейство Скрипал. Нещо повече, скъсването на дипломатическите отношения би могло да повиши риска от недоразумение или дори от военен конфликт.


В началото на 80-те години, въпреки съветската война в Афганистан, съветските сплашвания срещу Полша и гнева на САЩ от свалянето на корейския пътнически самолет, летящ от Ню Йорк за Сеул, президентът Роналд Рейгън не тръгна да изолира СССР. Той го накара да плати цена за тези действия, но също така предложи преговори за премахване на ядрените оръжия със среден обсег и рязко намаляване на стратегическия ядрен арсенал.


Така той положи основата, години по-късно, съветският реформатор Михаил Горбачов да подпише договори, намаляващи ядрените заплахи. Изолирането на Москва днес едва ли би имало повече смисъл, отколкото в онова сложно време.


Авторът Уилям Кортни е старши изследовател в мозъчния тръст "Ранд корпорейшън". Бил е посланик на САЩ в Казахстан, Грузия и американски представител в комисията по спазването на Договора за забрана на ядрените опити. Изразените в статията мнения са негови собствени/. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Руснаците подкупват водещи западни политици на дузини, вижте какво приказват министри, премиери И президенти на половината ЕС.

  Докато не бъде изкоренена корупцията в тия среди - така ще е.

  Да, българите сме велик народ !!!
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Бла бла бла както казват в САЩ
  Русия си унищожи химическите оръжия под контрола на САЩ, на САЩ химическите оръжия още стоят било скъпо да ги унищожат нямали пари????
  САЩ се стреснаха от руските технологии и сега ще гледат как да ги забавят, но това е нож с две остриета ако ги натиснат много може и да ги отсвирят като с ДЦК, и да вземат да реализират проектите които са им нужни.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Руснака разбира само от бой, всякакви други подходи руснака възприема като слабост.

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  Както казват в Русия добре че са американските санкции иначе нямаше да започнат реални реформи

 5. 5 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 2260 Весело

  Подобаващо!

  Имало едно време ссср...
 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.
  Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.
  Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.
  Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Как трябва да бъде изолирана Русия?
  Изпарените ихтамнети в Сирия най добре разбраха.
  Просто трябва да е по-често и навсякъде.

 8. 8 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За какви санкции можем да говорим като ЕС и Русия на най-големите икономически партньори.
  Русия продава ГАЗ на ЕС, фирми от ЕС участват във всичко в Русия от стадиони, до мостове, заводи, банки и т.н.
  Да не говорим за СП2 най-голямото партньорство между ЕС и Русия.

 9. 9 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Русия произвежда селско-стопанска продукция да изхранва 2 континента.
  Русия има природни ресурси за 5 континента.
  Какви санкции какви 5 лева.
  От другата страна е Китай най-големият партньор на Русия.

 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 2260 Весело

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  Сесесеренцето беше още по голямо, где го сега? А?

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9510 Неутрално

  Даже и на едно капризно дете, не се прощава всичко.

 12. 12 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#6] от "eyd13372645":

  "Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.
  Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.
  Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.
  Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света"

  Така ли ви учат в диверсионната школа?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Тези янки са като изважданчета. Всички и все едно и също пишат. Дайте ни и алтернативни мнения преди да са ни плесенясали мозъците. Хайде да се доверим на демократичните принципи.

 14. 14 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сесесеренцето беше още по голямо, где го сега? А?
  —цитат от коментар 10 на citoplast


  СССР трябваше да издържа на гърба си целия източен блок барабар с Республиките.
  Как мислиш се изхранват разни голтаци като Литва и Латвия и другите.
  И наливай ресурси на Полша, Унгария и т.н.
  Без тези навлеци Русия е друга работа и има много повече капитал и условия за развитие.

 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Най добрия начин са парите. Затова и не бива да се късат връзките.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Абе, как... Само с тояга, как. Я, каква държава имат, да ходят на Байкалското езеро, да карат ски в Урал, да си бутат шейните по тайгата. Визи до дупка и да не излизат от локвата...
  Тия само от това разбират.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  Руснаците подкупват водещи западни политици на дузини, вижте какво приказват министри, премиери И президенти на половината ЕС. .
  —цитат от коментар 1 на lubomir1


  Като и автора на тази статия , която изразява позицията на Москва, публикувана в Ройтерс. Мнозина западни медии също са купени и чрез тях Путин води хибридна война.

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Това авторче яко смърди на рубли!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5714 Любопитно

  До коментар [#6] от "eyd13372645":

  Напротив тавариш -може и е санкционирана!Всичките ви "примери"предизвикват само смях!Руският вътршен пазар е колкото на голям американски град!Като Ню Йорк...Колкото до това какво си произвежда...лекарсвата в Расия за 2017 68%са внос а от произвежданите в страната 80% са с вносни съставки!В сектора на бялата техника вносът е82%...при компютърната 97%...при дрехите и обувките вносът е около52%..Та оставете хумореските за 9.септември!!

  До истината се достига с познание!
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Тяхната цел трябва да бъде да наказват Русия за лошо поведение, например чрез ограничаване на достъпа ѝ до западни финансови ресурси
  ______________
  Добра идея!
  Запданите ресурси вече толкова са скапали със стотиците трилиони USD дългове ,че няма по никакъв начин да накривят каскета Путин чиито съветници от началото на века работят в центрове за изследване на либералните ентусиасти.
  Единствения път за САЩ е работи с РФ за подобряване на световния ред и да си направят американската средна класа пак силна ,иначе те си знаят ,че повечето постапокалиптични филми са възможен сценарии за реалното бъдеще което ги чака ако не поумнеят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  Основен акцент на статията е , че Русия не трябва да бъде изолирана. Това е позицията на Москва.
  Напротив , Русия трябва да бъде изолирана така , както на времето беше изолирана ЮАР заради политиката на апъртейд.

 22. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 2260 Весело

  [quote#14:"eyd13372645"][/quote]

  Чети ватник! Това долу в линка не го казва кой да е. Така, че глупостите които пишеш като откровен трол си ги запази!

  https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/kudrin-rossiya-ne-vyderzhit-bolshe-odnogo-krizisa-1027473412

  Имало едно време ссср...
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#6] от "eyd13372645":
  До коментар [#8] от "eyd13372645":
  До коментар [#9] от "eyd13372645":

  А защо тогава Русия е такава отвратителна кочина!?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 24. 24 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Тяхната цел трябва да бъде да наказват Русия за лошо поведение, например чрез ограничаване на достъпа ѝ до западни финансови ресурси"

  На Русия "западни финансови ресурси" не и трябват.
  Русия няма дълг и а наскоро Русия разпродаде всички ДЦК в долари.
  Русия има ЗЛАТО копае и трупа ресурси в злато.
  Зелената тоалетна хартия не и трябва, хартийки които могат да бъдат напечатани.
  Русия инвестива в истински ресурси - трилиони барели нафт и газ и планини от злато.

 25. 25 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Както казват в Русия добре че са американските санкции иначе нямаше да започнат реални реформи
  —цитат от коментар 4 на 1001


  И като започнаха, до къде стигнаха?

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#9] от "eyd13372645":

  А и кой два(2) континента изхранва?????При положение че до 2005 година внасяше по 1,5млн.тона зърно !!!!От Канада,САЩ и Аржентина.....Кого изхранва като при пилетата е на 6 мястов света,при свинското на 22...при говеждото е 111!За плодовете и зеленчиците..е безмислено да говорим!

  До истината се достига с познание!
 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  След прочитане на "новината" става ясно, че авторът Уилям Кортни е политкоректен толераст, но и безпринципен циник- алчност за суровини и страх от оръжието на противника. Зарад такива Запада сега е на това дередже...

 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#24] от "eyd13372645":

  Позитанец абе знаеш ли коя държава има най-голям златен резерв?Ти да не 4 и клас а?

  До истината се достига с познание!
 29. 29 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#14] от "eyd13372645":

  На идиот ли се правиш??? Кога е било империя да издържа колониите си??? Русия ограбваше всичко от източния блок и републиките. Всичко!!! И пак руснаците бяха бедна, мизерна и пияна сволач, като сега! На България ѝ откраднаха дори архива!!!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#7] от "zegi":

  4 души срещу 30 Английски командоси в Дума де е Киро на кирия

 31. 31 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  Потвърждавам от субективни наблюдения. Бях командирован там преди няколко години (преди Крим !). Прилична свежа салата към водката мож намери само в арменски или грузински ресторант. Количество- колкото побира купичка за супа. Айде да не се разпростирам...

 32. 32 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 22 Гневно

  Не че мразя маскавията, ама откакто започна да хибридства из България от сърце я презирам!
  Санкции до дупка за това примитивно ,крадливо племе !!!

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12866 Неутрално

  Твърде противоречива статия - санкциите да са основно икономически, но се поощрява икономически сделки. Трябва да се санкционира поведение, но да се продължи диалога, да се поддържат връзки с обикновени руснаци, но и с политици. Кое е избраното?
  Освен това се предлага поощрение за "добро поведение" като се игнорира руското разбиране, че по този начин западът показва слабост.
  Пълна каша, която доказва, че авторът не е подготвен и, че пътят към Ада е послан с добри намерения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1481 Весело

  "Москва води война в Украйна, води подстрекателска политика в Сирия, меси се в избори, трови опонентите си."

  От тия неща едно дори няма което да вярно. А това - "трови опонентите" си предизвиква единствено смях.
  Скрипал и другите двама случайници от Солсбъри - врагове/опоненти номер 1 на Русия!
  Смеех, смеех.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#25] от "4ort":

  ми парадокса е че имат 6% ръст на промишленото производство,
  минуса е поради намаляването на добива на неффт съгласно договорката с Опек
  Мен най ме фрамипара информацията че са изнесли перални за 500 мил долара проверих моята е произведена в Корея за твоята не знам

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":
  "Пълна каша, която доказва, че авторът не е подготвен и, че пътят към Ада е послан с добри намерения..."

  Авторът е или купен или е полезен идиот. По-вероятно е да е второто , защото по отношение на Русия повечето американски политици са полезни идиоти открай време.

 37. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3754 Весело

  най ме фрамипара информацията че са изнесли перални за 500 мил долара проверих моята е произведена в Корея за твоята не знам
  —цитат от коментар 35 на 1001


  Аре бе, не думай, с "Вятка" ли се обзаведе? Да си переш партенките редовно!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 38. 38 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#17:"tacheaux"][/quote]"Като и автора на тази статия , която изразява позицията на Москва, публикувана в Ройтерс. Мнозина западни медии също са купени и чрез тях Путин води хибридна война."

  Абсолютно вярно! Хубавото е, че американците вече се усетиха и предприемат сериозни мерки. Предполагам, че скоро ще започнат да разобличават руските мекерета в ЕС и да ги прочистват - в техен интерес е.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 39. 39 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  и да поясня Липецк не е Лайпциг, както и Калофер не е Калифорния

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#14:"eyd13372645"]
  —цитат от коментар 22 на citoplast
  Чети ватник! Това долу в линка не го казва кой да е. Така, че глупостите които пишеш като откровен трол си ги запази!https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/kudrin-rossiya-ne-vyderzhit-bolshe-odnogo-krizisa-1027473412 [/quote]
  Ама каза ли му на ватника ,че Путин(който е нисък) ,че държавният дълг на РФ в процентно изражение спрямо БВП е само 2,5% и мине не мине го намалява а федералния дълг на Тръмп е 21,4трлн като корпорациите от началото на годината са внесли само 250млрд в хазната? Даже и да да се стигне до замразяване всички руски авоари нещата ще се влошат за САЩ защото най-големите спонсори на САЩ са страните от БРИКС и доверието в долара ако се срине това ще е нова световна финансова криза!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  щото така пише
  Произведено в Липецк
  Design of Germany

 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Весело

  "Тяхната цел трябва да бъде да наказват Русия за лошо поведение, например чрез ограничаване на достъпа ѝ до западни финансови ресурси"На Русия "западни финансови ресурси" не и трябват.Русия няма дълг и а наскоро Русия разпродаде всички ДЦК в долари.Русия има ЗЛАТО копае и трупа ресурси в злато.Зелената тоалетна хартия не и трябва, хартийки които могат да бъдат напечатани.Русия инвестива в истински ресурси - трилиони барели нафт и газ и планини от злато.
  —цитат от коментар 24 на eyd13372645


  Хахахахахахаххаххахахахахахаххахахахахаххахахахаххх!!!!!!!!!!!! Много балшой маитап!!!! Хахааххахахахаах!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  "Русия инвестива в истински ресурси - трилиони барели нафт и газ и планини от злато."
  До коментар [#24] от "eyd13372645":

  За златото опонентште ще ти поискат статистически данни, но ти нямаш. Официално Русия е назад в класацията. Неофициално всичко е възможно. Но си прав, че с газ петрол и благородни метали ще ударят долара, когато му дойде времето. Резервите са практически неизчерпаеми.

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4592 Весело

  АЩ и техните съюзници изпитват нарастваща фрустрация ....."
  и зачитаме ....
  "Агресията е психологическа вследствие от фрустация. Фрустацията се активира , когато човек е много близо до целта, неговите очаквания са големи и пътят му до осъществяването е неочаквано, неправилно препречен."

  верно бяха близо до целта , ама ги фрустираха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#6] от "eyd13372645":


  ...Русия си произвежда всичко сама ...
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  Ъъъ, а?
  Най-добри са в производството на принтери....
  https://clubz.bg/44436-pyrvi_ruski_printer_katyusha_izliza_prez_2018_g

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3837 Неутрално

  До коментар [#29] от "quatro_4x3":
  "Русия ограбваше всичко от източния блок и републиките. Всичко!!! И пак руснаците бяха бедна, мизерна и пияна сволач, като сега! На България ѝ откраднаха дори архива!!!"

  То да беше само архива..
  На България откраднаха урановите залежи и с тях си направиха атомните бомби с които сега плашат света. Най-качествената уранова руда беше у нас в находището в Бухово , която , ако бяхме продали на пазарни цени на запада , България щеше да бъде богата.

 47. 47 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Не че мразя маскавията, ама откакто започна да хибридства из България от сърце я презирам! Санкции до дупка за това примитивно ,крадливо племе !!!
  —цитат от коментар 32 на IKOOTTVA


  Русия е започнала да хибридства в България още когато сме би ли под турско и никога да момента не е спирала. Много българи го научиха едва в последните години!!! Много не искат да повярват, че цял живот са били лъгани за истинската същност и действия на Русия и продължават да не я приемат като най-враждебната към България държава. Някои дори продължават да я смятат като добронамерена. Ех, последните нямат никаква връзка с историята и действителността.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 48. 48 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  Мисля, че беше 1/6 при СССР. Сега е 1/8. Инак си прав, дреме им на к...

  Путин дори не повдигнал въпроса, за санкциите, на срещата си с Тръмп, миналия месец. 😛

  reductio ad absurdum...
 49. 49 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Твърде противоречива статия - санкциите да са основно икономически, но се поощрява икономически сделки. Трябва да се санкционира поведение, но да се продължи диалога, да се поддържат връзки с обикновени руснаци, но и с политици. Кое е избраното?Освен това се предлага поощрение за "добро поведение" като се игнорира руското разбиране, че по този начин западът показва слабост.Пълна каша, която доказва, че авторът не е подготвен и, че пътят към Ада е послан с добри намерения...
  —цитат от коментар 33 на penetrating


  Или с рубли.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 50. 50 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  За не запознатите :
  - пазар не се измерва с квадратни километри а с пари
  -като паричен оборот руския "огромен вътрешен пазар" е горе-долу колкото на 17 милионна Нидерландия

 51. 51 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#10] от "citoplast":

  плачеш за Горбачов ли

 52. 52 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 379 Неутрално

  "Международният валутен фонд дава висока оценка на "силната макроикономическа рамка" на Русия,..."
  "През последните години има известен напредък. " -

  Това - в условията на вече години други санкции и ограничения. 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  Да в Русия ама ако искат шарени бонбонски с аспартам или Макдоналдс за децата, трябва да приемат либералния ентусиазъм и да скрият Новичок от рафтовете!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#25] от "4ort":ми парадокса е че имат 6% ръст на промишленото производство,минуса е поради намаляването на добива на неффт съгласно договорката с ОпекМен най ме фрамипара информацията че са изнесли перални за 500 мил долара проверих моята е произведена в Корея за твоята не знам
  —цитат от коментар 35 на 1001


  Я си направи първо труда да сметнеш колко перални струват 500 милиона долара, че да не се окаже, че са изнасяли и за други галактики.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 55. 55 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#22] от "citoplast":

  както казват в Украина защо да слушаме Лешко достатъчно е да пуснат 1-2 руски либерали толкова мразещи русия като тях няма никъде другаде

 56. 56 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 2982 Любопитно

  До коментар [#50] от "KRAFTWERK":

  Добре, пари, ама кои имат покритие? 🤑

  reductio ad absurdum...
 57. 57 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#28] от "Willy Messerschmitt":

  ми всеки знае Китай това колко е обявила няма нищо общо с наличното

 58. 58 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#28] от "Willy Messerschmitt":

  на второ място по всяка вероятност е Индия но там не се знае може и да е на първо нататък си ти

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4524 Неутрално

  До коментар [#9] от "eyd13372645":

  "Русия има природни ресурси за 5 континента."

  И стандарт на живот колкото един континент - Африка. 😊

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Русия трябва да бъде унищожена, унижена и разпарчетосана на налки държавички, които да бъдат контролирани!
  "Впрочем смятам, че Карта...Русия трябва да бъде разрушена!"

 62. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#57] от "1001":

  Китай е далече...Всеки знае че златото е стока,която има цена...или е еквивалент!И за да е покритие или еквивалент то трябва да се тъгува.Естетвено това става на борсите..в долари за троиунция!А руснаци,индиици....африканци нека си копаят!После ще се наложи да го "разменят".

  До истината се достига с познание!
 63. 63 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  До коментар [#54] от "quatro_4x3":

  аз затова проверих къде е произведена моята Инчхонг

 64. 64 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Весело

  "Русия инвестива в истински ресурси - трилиони барели нафт и газ и планини от злато."До коментар [#24] от "eyd13372645":За златото опонентште ще ти поискат статистически данни, но ти нямаш. Официално Русия е назад в класацията. Неофициално всичко е възможно. Но си прав, че с газ петрол и благородни метали ще ударят долара, когато му дойде времето. Резервите са практически неизчерпаеми.
  —цитат от коментар 43 на Judjuk


  От 1917-та година сте го заудряли долара и през 2018-та г. обявяваш, че ще го ударите "когато му дойде времето"! За 101 години не намерихте начин да го ударите, но сега вече няма начин да не го унищожите!
  И за лудницата не ставате!!! И от там ще ви изгонят.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 65. 65 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#54] от "quatro_4x3":аз затова проверих къде е произведена моята Инчхонг
  —цитат от коментар 63 на 1001


  Купил си си южнокорейска пералня. Честито. Кое и е руското?

  Инчон е пристанище и летище на Сеул. Вероятно са се слели вече.

 66. 66 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Ако това е нещо меко избрано за АТАКА срещу ТРЪМП, представям си другите медии ! Това не е интересно и си е работа на САЩ . Ако съм се съмнявал в думите на ТРЪНП за МАКАРТИЗЪМ , това тук е такова. Не е свързано с идеология ( комунизма непрекъснато се свързва с Русия) Това означава че една държава няма право да съществува ...

 67. 67 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5714 Весело

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  Не бе приятелю..просто е поредният позитански драскач с 4 ти клас образование!Четящ само вестник"Шок"............

  До истината се достига с познание!
 68. 68 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#50] от "KRAFTWERK":Добре, пари, ама кои имат покритие? 🤑
  —цитат от коментар 56 на fje35574291


  Търсените! Такива като рублата и боливара.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 69. 69 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Русия НЕ МОЖЕ да бъде санкционирана.Русие е огромна държава 1/6 от територията на планетата.Русия си произвежда всичко сама и има голям вътрешен пазар.Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645  До коментар [#6] от "eyd13372645":

  Защо лъжете колега?
  Пробвате манипулация или сте неграмотен?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 70. 70 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Авторът лъже като комунист за Рейгон уж бил отстъпчив със СССР. Аз съм съвременник. Рейгън имаше един инструмент срещу СССР - модерните оръжия в т.ч. ПРО. Рейгън започна зведзните войни още когато технолагиите бяха много по-назад, но СССР пък беше съвсем назад. А днес западните политици не могат дори да се организират да построят ПРО.

  подпис
 71. 71 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 2982 Весело

  [quote#68:"quatro_4x3"][/quote]

  Тц, тези за които има ОБЕЩАНИЯ!? 😏🤔

  reductio ad absurdum...
 72. 72 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#6] от "eyd13372645":До коментар [#8] от "eyd13372645":До коментар [#9] от "eyd13372645": А защо тогава Русия е такава отвратителна кочина!?
  —цитат от коментар 23 на quatro_4x3


  Щото към светлото бъдеще ги води др. Путин. 😁

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12866 Весело

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Съгласен, съм, че е полезен идиот и помага логистично по пътя към ада :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2990 Весело

  Руснака разбира само от бой, всякакви други подходи руснака възприема като слабост.
  —цитат от коментар 3 на foxa5

  Хайде, върви да биеш руснака!
  Виждам че имаш желание.
  Бъди мъж, бий го!

 75. 75 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1956 Весело

  требе се образоват и цивилизоват рушняците, само туй е начина да спрат да се подчиняват на диктатори и да почнат да разчитат на себе си за контрол над собствената им съдба

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 76. 76 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2990 Весело

  А илюстрациите към статията изобщо не са банални клишета!

 77. 77 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#62] от "Willy Messerschmitt":

  ми добре

 78. 78 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#65] от "Alexander97":

  всички корейски и европейски компании имат заводи в Русия и основно около Липецк, не знам защо са си го харесали

 79. 79 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Руски влак-интернет носи всеки ден стотици мегабайта информация от Владивосток до Петербург и обратно. Захранва необятната Сибирска пустош и гъсто населената Карелия.
  Американците никога няма да се сетят за такова икономично разрешение за пренасяне на информация. Чрез антените на влака се координират всички селскостопански самолети, тратори, танкери и всъдевози (това не знам какво е).
  Нощем влакът осветява всички населени и ненаселени места и радва жителите им.
  ФБР и ЦРУ за зашеметени. Търсят начин да вербуват началника на влака на име Вова, но без успех.
  Да живее руската деревянска мисъл!

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 80. 80 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#65] от "Alexander97":

  ми да се вйрна назад във времето чичо ми беше технчески директор на един завод и се сетил че баща му имал парен нож за пчелните пити. Поиграл си и го направил.
  Идват Японци и между другото им го показват и те, ам перфектно колко струва и нашите да не останат назад ами продаваме го в комплект с центрофуга
  То добре ама вашата ламарина е калпава ще ви пратим ламарина да ни направите цетрофугите - и пристига супел ламарина неръждавейка
  Пристигат поляците след време виждат ламарината и казват глей какви тарикати са българите нашите заводи за перални стоят защото нямат качествена ламарина пък тези се чудат как да заносат японската

 81. 81 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 243 Неутрално  Как ли? Залпово. С 1000 ядрени томахавки,
  изстреляни в рамките на 100 секунди.

 82. 82 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  "Като и автора на тази статия , която изразява позицията на Москва, публикувана в Ройтерс. Мнозина западни медии също са купени и чрез тях Путин води хибридна война."
  =============
  Не звучи лошо. Ройтерс - руски?

  Еретик
 83. 83 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#65] от "Alexander97":всички корейски и европейски компании имат заводи в Русия и основно около Липецк, не знам защо са си го харесали
  —цитат от коментар 78 на 1001


  Там ли ходете да се перете, иначе, честито, сдобили сте се с първата пералня, корейска, "сделана" от някой мужил в Липецк. Да ви е честито другарю милиционер, вече, благодарение на успехите на развитият путинизъм сте чист и прост, не само второто!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#81] от "donald brawnight":

  "Как ли? Залпово. С 1000 ядрени томахавки,
  изстреляни в рамките на 100 секунди."
  ====================
  Наздраве! Звучиш като накандилкан руснак.

  Еретик
 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#50] от "KRAFTWERK":
  "-като паричен оборот руския "огромен вътрешен пазар" е горе-долу колкото на 17 милионна Нидерландия"
  ========================
  Съгласно укито.....

  Холандия БВП (ППС, 2016)
  $769 милиарда.

  Русия БВП (ППС, 2017)
  4,008 $ трлн.[2]
  (на 6 място)
  Иначе... веднага съм готов да се съглася че в Русия приходите са по-несправедливо разпределини от повечето страни в света. Ама да не послъгваме. Забелязаното послъгване такова мамата на пропагандата.


  Еретик
 86. 86 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ройтерс вече напипват второто дъно на падението!
  Но старателно отглеждана 60-70 години левичарска журналистика вече дава плодове - няма читава медия. Всичко е пропито от левичарската миазма.
  Вече няма спасение за нормалните хора.
  Ще трябва да се прави нещо изцяло на ново. Сегашното не подлежи на дори на присаждане на мозък.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  всъщност грант , имат живот не по жалък от твоя когато си на/в почивка. та докато "почиваш" изчезнаха , дифендъри , зеленооки , еднодневни пълнежи .... и о чудо изтритите неправилни коментари почти компенсираха избирателната борба за свобода на словото . та паренките дето си "бил" ИИ (в пъти по интелигентен от теб) , че си бил ИВ (не е за хвалене) .... а всъщност си гротеската създадена/нужна на главен редактор . примерно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#85] от "Костадин Иванов":


  До коментар [#50] от "KRAFTWERK":"-като паричен оборот руския "огромен вътрешен пазар" е горе-долу колкото на 17 милионна Нидерландия"========================Съгласно укито.....Холандия БВП (ППС, 2016)$769 милиарда. Русия БВП (ППС, 2017)4,008 $ трлн.[2](на 6 място) Иначе... веднага съм готов да се съглася че в Русия приходите са по-несправедливо разпределини от повечето страни в света. Ама да не послъгваме. Забелязаното послъгване такова мамата на пропагандата.
  —цитат от коментар 85 на Костадин Иванов


  Като заменим тези 4 трилиона с 1.3 трилиона ще бъде по честно спрямо изтерзаните мужици.
  Но аз не говорех за БВП / росията копае нонстоп суровини с които подплатява тези числа/ а за пазара, хайде нека да е вътрешното потребление , ами сравни го с Нидерландия

 90. 90 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":

  САЩ да обяви една война на Русия. Да се види кой кого. Кво се лигави само с някакви си санкции. Война и тва е. За кво му е такъв военен бюджет? И на Китай една война и на Иран и на Турция. Да ги спука от бой и да им покаже кой е шефа. Ай стига с тия полвинчати мерки

 91. 91 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3216 Весело

  До коментар [#87] от "Peni Nikol":

  "Руснака знае само лосион за вана йбой по канчето с лопата ☺"
  ========================
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/08/17/3297659_blizo_72_hil_dushi_sa_pochinali_ot_svruhdoza_v_sasht/ #comment-24
  Чети от Дневничето Пене, от лосион пукнаха малко над 80 руски идиоти.

  Еретик
 92. 92 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  Мечешкото задължително на слаб огън в собствен сос.

 93. 93 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#90] от "Tsveta":

  За руския бантустан не си струва да жертваме дори един наш войник. Достатъчно е да затегнем сериозно санкциите и те варварите сами ще се изтребят. Все пак този филм сме го гледали вече (СССР беше в пъти по-силен от Русия) Сега с Русия историята се повтаря във вид на фарс.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 94. 94 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#87] от "Peni Nikol":

  Браво Пенке, както винаги супер съществен и изчерпателен коментар не по темата.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 95. 95 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3830 Весело

  Както казват в Русия добре че са американските санкции иначе нямаше да започнат реални реформи
  —цитат от коментар 4 на 1001


  Тия реални реформи ги чакаме от 1989-та, хайде от 2000-та.

  Може до 3000-та година да ги започнат.

 96. 96 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Света има много повече нужда от Русия отколкото Русия от света.
  —цитат от коментар 6 на eyd13372645


  Мне.

  СветЪТ няма никаква нужда от русия. Светът може да се снабди с полезните изкопаеми, които русия му продава, със или без съществуването на русия. Според мен, за света ще бъде много по-добре, ако русия я няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK