Идлиб - "сметището за бунтовници", където Асад може да причини катастрофа

Град Идлиб е под контрола на бунтовници от 2015 г.

© Reuters

Град Идлиб е под контрола на бунтовници от 2015 г.Сирийската държава няма да приеме окупацията в Александрета да продължи," написа сирийски проправителствен журналист в държавния в. "Тишрийн". Само че "Александрета" е турската югозападна провинция Хатай, отделена с референдум от Сирия през 1939 г., по време на френското управление на тази част от Османската империя след разпадането ѝ преди 100 години.


Посланието не остана незабелязано от турските медии, но не заради непосредствена заплаха от президента Башар ал Асад. Сили на режима действително се струпват край град Жиср аш Шугур, на десетки километри от Хатай, но гледат към друга територия, където имат присъствие и Турция, и сирийските бунтовници.


Това е граничещата с Хатай сирийска провинция Идлиб, за която се очертава последната голяма битка в Сирия.
С нея войната няма да приключи (Съединените щати и Турция контролират и други територии на север), но никъде сместа, забъркана за седем и половина години война, не е била толкова взривоопасна. В Идлиб в момента има джихадисти (включително клетки на "Ислямска държава"), умерена опозиция - протурски и други бунтовници, напредващи в периферията сили на Асад и - не на последно място, вътрешно разселени сирийци, които са почти 10% от сегашното население на Сирия.


Не е напълно изключено политиците в Европа неочаквано да си припомнят и кризата, който всъщност доведе бежанците на Стария континент.


Взривоопасна смес


Не сирийската "столица" на "Ислямска държава" Ракка, а Идлиб ще е решаващият разлом във войната в Сирия, написа за "Ал Монитор" Амберин Заман още в края на март 2017 г., далеч преди Ракка да бъде "отвоювана".


Година по-късно за Идлиб се обезпокои ООН заради риска от хуманитарна катастрофа, докато (предимно) радикални групировки се сражаваха помежду си за контрол. Стотици хиляди души напуснаха домовете си в самата провинция, но и стотици хиляди пристигнаха в нея. На голяма част от тях бе дадена възможност да се "евакуират" там от други територии, които режимът на Асад отвоюва от бунтовници.


Идлиб е и стратегически по-важен район за Асад. На запад е Латакия - един от бастионите на режима, както откъм подкрепа, така и заради факта, че там е най-голямата руска военновъздушна база "Хмеймим". Тук минава и най-прекият път между Турция и Йордания, поради което районът е важен търговски коридор.


До 2015 г. проправителствени сили контролираха Идлиб, докато градът и голяма част от провинцията не се озоваха в ръцете на обединението "Хайят Тахрир аш Шам" (ХТШ), предвождано от бившето сирийско разклонение на "Ал Кайда" ("Джабхат ан Нусра"). С времето ислямистките и откровено джихадистки групировки като ХТШ засилиха влиянието си за сметка на умерените; увеличиха се и бомбардировките на режима, а през април 2017 г. химически атаки в бунтовнически райони причиниха десетки жертви и ответни въздушни удари на САЩ.

Атаките трябваше да спрат, след като миналата година Русия, Турция и Иран договориха споразумения за "деескалация" и прекратяване на огъня в няколко зони, между които и Идлиб. Русия обаче настоява, че договореностите не обхващат ХТШ, защото са "терористи", и това оправдава продължаващите бомбардировки на Асад. Действията на режима станаха причина турски представители да подходят с резерви към съорганизирания от тях народен конгрес в Сочи.


В провинцията със 100 км граница с Турция (в светлосиньо на картата вляво) към момента има около 70 хил. опозиционни бойци - най-голямото съсредоточаване от началото на конфликта - които скоро трябва да се изправят срещу желанието на Асад да отвоюва всяка педя от територията си. Според турския анализатор Соли Йозел от университета "Кадир Хас" в Истанбул те може да са повече и дори да става въпрос за "до 130 хиляди джихадисти". Ако това е вярно, общият брой на опозиционнитте бойци е още по-голям. Но дори да не е, определението на катарската телевизия "Ал Джазира" за Идлиб като "сметище за бунтовници" изглежда сполучливо.


Между чука и наковалнята


В последните години в Идлиб пристигнаха сирийци, "евакуирани" по силата на сделки с режима, Русия и Иран от доминирани от бунтовници територии - Алепо, Хомс и (тази година) Източна Гута. Към момента те са над 1.5 млн. души. В района още живеят поне милион сирийци от досегашното население (1.5 млн. преди 2011 г.). Онези жители, които не подкрепят режима, са между чука и наковалнята: според свидетели на "Гардиън" суровите укази и данъци, с които управлява ХТШ, се посрещнат с негодувание от местните. От бежанците мнозина до ден днешен живеят в мизерни палаткови лагери, напомня Международният комитет на червения кръст.


Две години след възхода на ХТШ Турция (според някои анализатори подкрепяла бойците преди това) се намеси в Идлиб чрез верни милиции, за да не допусне джихадисти по границата си. По-късно като "гарант" на примирието в деескалационните зони (в които режимът и опозицията трябва да прекратят огъня) заедно с Русия и Иран, договорени в Астана, започна да управлява 12 наблюдателни пункта, разделящи силите на режима от тези на опозицията, като междувременно подкрепя групи, свързани със Свободната сирийска армия. Действията на Дамаск обаче подлагат на изпитание работата ѝ на "гарант".


Кадър от офанзивата на сирийските власти в Източна Гута край Дамаск, предоставен от проопозиционния Сирийски медиен център, септември 2017 г. Досега масираните въздушни кампании в други провинции обичайно са били <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/05/3230673_ruski_vuzdushni_udari_pomagat_na_asad_da_si_vurne/" target="_blank">решителен етап към отвоюване</a> и връщане при режима на Асад. Скорошната кампания за отвоюване на Дараа в южна Сирия стана, според някои източници, <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/29/3208722_v_siriia_hiliadi_biagat_kum_granicite_s_iordaniia_i/" target="_blank">и с мълчаливата подкрепа</a> на Съединените щати.

© Associated Press

Кадър от офанзивата на сирийските власти в Източна Гута край Дамаск, предоставен от проопозиционния Сирийски медиен център, септември 2017 г. Досега масираните въздушни кампании в други провинции обичайно са били решителен етап към отвоюване и връщане при режима на Асад. Скорошната кампания за отвоюване на Дараа в южна Сирия стана, според някои източници, и с мълчаливата подкрепа на Съединените щати.


Асад започна още преди месеци да си връща периферни райони и сили, сражаващи се за режима, се установиха край провинцията, което вбеси Турция. Оттогава заплахите от офанзива "всеки момент" не са рядкост, макар според Русия да не може да става дума за атака заради деликатността на ситуацията.


"Моментът" дойде в началото на месеца с обстрел на 9 август на контролирани от бунтовниците райони на Хама и Алепо. След информацията за атаката Сирийският център за човешки права в Лондон обяви, че се подготвя сухопътна офанзива със струпване на техника, войници и муниции. Оттогава ООН призовава Русия, Турция и Иран да направят "всичко по силите си", за да се избегне битка в Идлиб.


Опозицията също не стои със скръстени ръце. Проправителственият сайт "Ал Масдар" и изданието за Близкия изток "Ал Монитор" наскоро съобщиха, че опозиционни фракции с хиляди членове са се обединили в т.нар. Национален освободителен фронт с над 10 подкрепяни от Турция групировки, но без ХТШ.


Бежанците


За Турция обаче бежанският въпрос може да е и дилема. Анкара иска да създаде възможности за връщането в Сирия на приютилите се в страната, а е изправена пред точно обратния сценарий.


Според изданието The Arab Weekly конфликтът може да отприщи нова вълна бежанци на прага на Европа. В материал, озаглавен "Може да се задава втората сирийска мигрантска криза", Стивън Стар определя това като проблем на фона на разделенията, подхранвани от кризата през 2015 г., превърнали популистките крайнодесни партии в установена част от политическия пейзаж на Стария континент.


Завръщане по домовете - решението, което Сирия и Русия предлагат на бежанците из Европа - би било немислимо за разселените в Идлиб от други провинции. Голяма част са с недвусмислено антиправителствени възгледи и не биха приели да живеят под контрола на Дамаск. В тази ситуация и Панос Мумцис от агенцията на ООН за хуманитарни въпроси каза през юни, че съществува риск 2.5 млн. души да тръгнат към турската граница - над 80% от населението са уязвими заради потенциалния конфликт. Има и много по-предпазливи оценки - турското разузнаване смята, че броят им може да е над 250 хил.


Боец от Свободната сирийска армия пред контролиран от Турция бежански лагер в Идлиб, 2013 г. Идлиб бе друга причина Турция да възлага толкова много на операция "Маслинова клонка" в северозападната част на страната тази година. От Тел Рифаат, източно от Африн, <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/27/3118825_kakvo_postigna_turciia_za_7_dni_v_afrin_i_kakvo_shte/" target="_blank">е един от най-преките пътища</a> до района на Идлиб, части от който са под контрола на подкрепяни от Анкара бунтовници. Живеещи в северните райони на Идлиб същевременно <a href="http://www.middleeasteye.net/news/life-death-trap-1704231095" target="_blank">разказват</a>, че Турция може да е направила много, но и контролира всички услуги, а без нейно участие не могат да се взимат важни решения.

© Associated Press

Боец от Свободната сирийска армия пред контролиран от Турция бежански лагер в Идлиб, 2013 г. Идлиб бе друга причина Турция да възлага толкова много на операция "Маслинова клонка" в северозападната част на страната тази година. От Тел Рифаат, източно от Африн, е един от най-преките пътища до района на Идлиб, части от който са под контрола на подкрепяни от Анкара бунтовници. Живеещи в северните райони на Идлиб същевременно разказват, че Турция може да е направила много, но и контролира всички услуги, а без нейно участие не могат да се взимат важни решения.


Големият проблем според публикацията на The Arab Weekly e "политическият капитал, който Анкара е изградила сред милиони сунити и сирийци, отхвърлящи Асад, от 2011 г.". Този капитал "би бил изгубен, ако (Турция) откаже да отвори границата за бежанци от офанзивата на режима". По други съображения ООН също иска от Анкара да допусне сирийците от Идлиб, ако се стигне до сблъсък.


Това повдига и въпроси за Европа, където самото споменаване на "бежанци" в публичния дебат вече е заредено с бурни политически страсти. От няколко години Турция, която постоянно изтъква ролята си в подслоняването на 3.5 млн. бежанци от Сирия, се справя с множество последствия от тях, свързани не само с издръжката им. За някои интеграцията се оказа трудна задача заради културните и езиковите различия. В Турция се засилват настроенията срещу бежанците заедно с представата, че в сегашната икономическа ситуация те са "бреме". Въпреки това идеята, че Анкара ще "пусне" отново на запад стотици хиляди бежанци през турската граница, засега е само спекулация.


Опасност от война?


Наскоро "Ал Джазира" очерта четири сценария, по които може да се развие битката. Първо, кръвопролитен сблъсък - много вероятен и видян в Дараа и Източна Гута. И тук хиляди радикални ислямисти, а може би и много умерени биха били готови да се сражават докрай. Вчера командирът на ХТШ Абу Мухамад ал Жулани съобщи във видеоизявление, че групировката няма да се предаде.


Второ, осуетяване на атаката от турска страна чрез дипломация и диалог с Русия и "инжерество" в опозицията.


Възможен е и трети сценарий - противоборството между бунтовническите групи да позволи на режима в Дамаск да овладее части от Идлиб, макар и не цялата провинция; между ХТШ и други групировки, например свързани със Свободната сирийска армия, вече имаше подобни сблъсъци в последните месеци с 270 жертви, от които 55 цивилни. Опозицията (или преобладаваща част от нея) обаче може и да се предаде след сделка с Русия, както се случи и на други места, а несъгласните с решението да заминат в изгнание, но това ще попречи за постигането на политическо решение, каквото Асад вече не иска заради "военната си победа".


Тук освен Русия, която обърна посоката на войната в Сирия, ролята на Турция ще е решаваща, а за нея е важно да се избегне военен сблъсък в Идлиб.


При посещението на руския външен министър Сергей Лавров (вляво) в Анкара турският му колега Мевлют Чавушоглу призова за "разграничаване" на терористи, бунтовници и 3 млн. цивилни в Идлиб, тъй като бомбардировки в района биха били "истинско клане". Според Лавров обаче "Русия има право на самозащита и ще подкрепя сирийската армия срещу фронта "Ан Нусра" (ХТШ) и други." <div> </div>

© Associated Press

При посещението на руския външен министър Сергей Лавров (вляво) в Анкара турският му колега Мевлют Чавушоглу призова за "разграничаване" на терористи, бунтовници и 3 млн. цивилни в Идлиб, тъй като бомбардировки в района биха били "истинско клане". Според Лавров обаче "Русия има право на самозащита и ще подкрепя сирийската армия срещу фронта "Ан Нусра" (ХТШ) и други."


Русия обаче настоява, че присъствието на ХТШ оправдава бомбардировките и би могло основателно да причини сухопътна офанзива. Според турски издания Анкара иска да реши проблема, като отслаби групата чрез "отцепване" на умерени фракции от нея (например чрез създадения неотдавна Национален фронт). Базираният в Бейрут анализатор на сирийския конфликт Хедийе Левент обяснява за "Ал Монитор", че Москва е дала на Анкара краен срок до септември, за да се справи с джихадистите. В противен случая Русия ще помага на Асад в сраженията срещу тях. "Рационалното за Турция е да държи границите си плътно затворени, за да попречи на джихадистите да избягат на турска територия."


А сирийско нападение на Идлиб би означавало и война с Турция, смята анализаторът Соли Йозел. "Как ще воюваме със сирийския режим, подкрепян от Русия до самия край, след като руснаците контролират сирийското въздушно пространство?... Идлиб е заплаха за националната сигурност на Турция."


Както и да се развие въпросът с Идлиб, конфликтът ще постави под въпрос настойчивата покана, отправяна от Русия към западните лидери да помогнат за връщане на бежанците в Сирия. Дори войната срещу бунтовниците действително да върви към края си след седем и половина години, победата далеч няма да е пирова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  това с бунтовниците колкото и трогателно мило да го представяте , не променя факта , че това са главорези обучавани и финансирани от съюзниците .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  Ангелчо, каква "умерена" опозиция виждаш в Идлиб ? Във вторник Foreign Office ти казаха достатъчно ясно: Спираме ежегодното финансиране за "умерената" опозиция и тов цяла Сирия поради простият ФАКТ, че такава вече НЯМА ! Конкретно в Идлиб са само HTS, TIP и плъхове на Ердоган, които също са такфири-терористи...Много комичен анализ...

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Но дори да не е, определението на катарската телевизия "Ал Джазира" за Идлиб като "сметище за бунтовници" изглежда сполучливо."

  Още по-сполучливо определението сметище на терористични боклуци. И тези боклуци трябва да бъдат разчистени (унищожени). Такава трябва да бъде участта на всички изроди терористи. Те го заслужават за всичките престъпления, които са извършили.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  ...та по-късно днес ще ти напиша къде са другите ти грешки :)

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Какво умерено може да има в някаква група от ИДИЛ или Ал Кайда ! Или имаме СТАНДАРТ - какво е терорист или си играем на ДВУЛИЧИЕ !!!

 6. 6 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Някой май се изплаши за последния бастион на Ал Кайда в Сирия. Нормално, там бяха инвестирани милиарди...

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Гнусно е да продължавате да наричате брадатите изроди "бунтовници". Гнусно е и долно!

 8. 8 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Вече потекоха жални репортажи от Идлиб за жестооките условия на живот в анклава, причинени от натска на арабската сирийска армия. Гнездо на змии от различно отровни видове. Ако Сирия, Русия и Иран успеят да се справят с него, това трябва да стане във фазата на противопоставяне САЩ-Турция.

 9. 9 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аман от лъжи! В Идлиб има единствено главорези джихадисти подкрепяни от режима във Вашингтон, които не искат да признаят, че изгубиха битката със Сирия.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 10. 10 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Добре е и да се разкаже за произхода на сирийската Ал Кайда, която контролира Идлиб, и в която бяха инвестирани милиарди. Лидера и Джолани е бивш член на ИД в Ирак и сред доверените хора на Абу Бакр Ал Багдади. През лятото на 2011-та Багдади го изпраща в Сирия, за да създаде филиал на ИД. И той го създава - фронта Нусра, който се оказва най-успешната "бунтовническа" групировка. През април 2013г. самия Багдади начело на иракската ИД навлиза в Сирия и обявява разпускането на сирийския филиал на ИД Нусра и сливането на всички бойци в единна групировка под негово командване. Джолани отказва да се подчини, обявява пълното отделяне на Нусра от ИД и присъединяването и към Ал Кайда... Оттогава е и конфликта между двамата.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 11. 11 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Дневничето вие на умряло.еми сори ама шериата няма да го бъде

  харпун
 12. 12 Профил на AgentOOSEVEN
  AgentOOSEVEN
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За да няма война Русия да даде 48 часа на САЩ и Великобритания възможност да натоварят на самолети чалмите и да си ги приберат примерно в Тексас. Там местните са миролюбиви и ще ги приемат с радост. След тия 48 часа да има още 24 часа който иска да се предаде и да влиза в правителствената армия. И после да ги почват, авиация и пехота.


 13. 13 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А така - изчистването на сърцеядците било катастрофа. А кое не е - клипчета по тубата как режат глави и палят живи хора. Това последното пак ли са културни особености към които трябва да проявим разбиране.
  Дневник срам нямате ли да пробутвате пропагандата на терористите.

  Путин - мы верим в тебя !
 14. 14 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ама вие пак ревете за човешките права на тия дето продаваха християнски деца за роби и палеха пленени войници.Ами вземете си ги в редакцията на Дневник и ти ангеле,журналисТче мило.покани ги в мезонета си в Банишора,измий им нозете,те са борци за ДЕМОКРАЦИЯ,и права,но мразят лгбт и кво праим?

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  До коментар [#10] от "bulgarin.":

  Добре е и да се разкаже за произхода на сирийската Ал Кайда, която контролира Идлиб, и в която бяха инвестирани милиарди. Лидера и Джолани е бивш член на ИД в Ирак и сред доверените хора на Абу Бакр Ал Багдади.
  =======
  А стане ли дума за Ал Багдади, нещата сочат Маккейн.....
  От там нататък нещата вървят по релси......
  Ще има ли топки американското правосъдие да постави Маккейн на подсъдимата скамейка?
  Как беше..... "на кукуво лято".....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Напалм ще оправи всички "умерени" проблеми в Идлиб...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Любопитно

  До коментар [#16] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Напалм ще оправи всички
  =======
  Е да де.... това е всеизвестно..... както и химическите оръжия.....
  Но дуаените на войната, САЩ, Франция и Великобритания.... са против....!
  Техния девиз е.... "избивайте се, но с конвенционалните оръжия "....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Бе те в Руанда и с мачетета бая добре се избиха.

 19. 19 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Ети, Асад и Русия като нападнат Идлиб, вие турците, къде ще се денете?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 20. 20 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  Аман от лъжи! В Идлиб има единствено главорези джихадисти подкрепяни от режима във Вашингтон, които не искат да признаят, че изгубиха битката със Сирия.
  —цитат от коментар 9 на disclosure


  Хахааххаха
  Ако има победител в конфликта това разбира се са американците, които загубиха един единствен войник, а с помощта на кюрдите държат най-богатата част на страната. При положение че те никога не са били в Сирия. Турците награбиха сееверозападната част на страната. За Русия остават изпечените от американците вагнеровци и ясната представа къде е САЩ военно и къде Русия, а за сирийците остава диктатора Асад, на когото ако не слугуват, пак ще бъдат умъртвявани с газ и избивани в мазетата на полицията без съд и присъда.

  За всеки му по нещо. Но победителите и губещите са ясни :)

  Ако се замислиш Сирия е разделена на три ясно обособени части:
  1. Социалистическа асадистка част (на-голямата и най-бедната). Там "управлява" социалиста Асад. Няма права и разделение на властите. Асад има "суверенното право" да избива сирийците с газ и без съд и присъда. Държава, най-близка до НРБ и мечтана държава за руските тролове
  2. Мусюлманска (турска) част, където властват законите на шариата и
  3. Американска част, (80% от нефта и газа) където американците създават граждански структури и жените имат всички права на мъжете.ю

  Всеки има право да избира. ако аз бях сириец, категорично щях да избера американската част :)


  Ей на това парче в жълто му казват "американска" Сирия, защото там са американските бази. В тази територия американците изпекоха руските "вагнеровци" . Та управляват кюрдите, но те са американски съюзници и ако не са американците ще ги унищожат за една седмица. Там в жълтото са най-големите находища на петрол в Сирия и една част от газовите находища.

  https://syria.liveuamap.com/

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 21. 21 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Тези, които подпалиха Близкия Изток чрез ислямската факла и се провалиха, сега се опитват да направят Идлиб крепост на "бунтовници", място, където да са защитени, да се организират и прегрупират и в удобен момент да се активизират отново.

  Това е като огнище на холера. Не го ли изчистиш нацяло, след време пламва отново.

  Не ща да влизам у затвора!
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#19] от "iak":

  Ние сме там още от 1517 та година...... все ще му намерим цаката....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Та управляват кюрдите, но те са американски съюзници
  ========
  Искам само да те светна, понеже не си наясно много относно кюрдите......
  Веднъж излъган кюрдин, сто пъти да му подадеш ръка, 99 пъти ще я поеме, но после не е сигурно.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Не, бе Ети. Просто ми е интересно, ти като ислямокомунист, какво ще пишеш за руснаците, когато нападнат Идлиб ? :) Вече веднъж султанчето ви предаде сунитите в Алепо. Сега сте опасали Идлиб с турски укрепления, но като завалят бомбите, войничетата ще побягнат ли към Турция?

  https://syria.liveuamap.com/

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 25. 25 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  вярваш ли си?покрай голямата сеч и убийство на над 400"руски вангеровци"покрай нефтените находища на Ел зорнякой твърдят че били безчет руски ковчезипропускате информацията за американските жертви.Хиляди са нападенията на партизанските милициинад "западните инструктори"като има документирани данни за над 12 взривени американци.Никой не си зададе въпроса,за "масирания"ракетния удар на 14 април проведен от САЩ единствено,какво стой зад него.Тръмп само туйтна и напомни"имаше много загинали хора,"затова предприехме тази атака.Н е е заради някакви измислени химически атаки и Скрипал.а поради причината че като и при руснаците,САЩ и европейците крият жертви,защото тях ги нямало там.официално.Да не говорим за хилядите арестувани французи,саудитци,британци военни обучители,които с дипломатически преговориса предавани обратно на страните си
  Някой беше задал също в ъпроса ,откога в украйнската армия има и чернокожи?))))

 26. 26 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  "Идлиб - "сметището за бунтовници", където Асад може да причини катастрофа"

  Нима?
  В Идлиб е катастрофа. Хуманитарна, цивилизационна...
  Всякаква.
  За тази катастрофа обаче спонсорите на катастрофата не продумват. А ако продумат, то е с езика на Оруел.
  Във владените от Хайят Тахрир аш Шам територии е наложен типичен за уахабитите "ред", средновековието се е настанило из провинцията, а "умерените" са в същото положение, като основната част от светска Сирия.

  Ecrasez l’infâme
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Само Идлиб ли?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Този път Русия да приютява бежанците. Те са и нейно дело.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Този път Русия да приютява бежанците. Те са и нейно дело.

 30. 30 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Териториите под турски протекторат превзети при операциите Щита на Ефрат и Маслинова клонка, няма да се пипат от Асад и руснаците за сега. Ал Кайда и другите джихадисти обаче ще бъдат бити до припадък, както е и редно

 31. 31 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Гладна кокошка просо сънува. Ако има губещ в този конфликт това са САЩ. Държавата разпалила конфликта, за да свали неудобния Асад и да инсталира куклено правителство. Съжалявам, не стана, въпреки 7 годишните напъни, въпреки милиардите потрошени долари. Русия не позволи. А тази жълтата територия, която показваш е територията на комунизма (явно и ти си комуняга), на марксизма, на сталинизма, на петалъчките, които висят отвсякъде. Там управлява крайна комунистическа групировка, чиято цел е създаването на идеалната комунистическа наддържавна държава. Пълна утопия. Ето малко снимки от тази жълтата територия. Любувай им се, защото няма да е за много дълго :
  http://m.internethaber.com/images/other/da0dba9d_l.jpeg

  http://www.haksozhaber.net/d/news/68635.jpg

  http://i2.haber7.net//haber/haber7/photos/2018/04/sol_orgutten_ypgye_terorist_destegi_1516695584_7292.jpg

  http://media.etha.com.tr/images/2015/05/28/cache/etha-20150528-mlkp-sores-02_display.jpg

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 32. 32 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  1. "С нея войната няма да приключи (Съединените щати и Турция контролират и други територии на север)"

  Напротив, Ангелчо ! С операцията по освобождението на провинция Идлиб + това, което Ал Кайда и плъховете на Ердоган владеят от селските провинции на Хама, Алепо и Латакия ВОЙНАТА ПРИКЛЮЧВА ! С управляващият кюрдски съвет (SDC) бъдещето на териториите, окупирани от армията на САЩ и техните плъхове от YPG/YPJ/SDF/Даеш ще се решева на масата за преговори, които вече са в ход от юли насам...За окръзите Ефрин, Ал Баб, Дабик, Джарабулус, Азаз, Маре от провинция Алепо също бъдещият статут ще се договаря с Ердоган, тъй като въпреки че официално в тези територии управлението е от някакво Временно правителство на Сирия - там на практика управлява окупационната армия на Турция...

 33. 33 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Направо ти идва да се разплачеш от този “анализ”.
  Умерената опозиция, ако наистина е опозиция, да отиде на избори и да спечели!
  В противен случай решението е само ТОС Буратино, бомбардировки и наземно прочистване от официалната сирийска армия въпреки крокодилските сълзи на Англия, Франция и отвъд океана.

  Защото виждате какво се получава, когато инфантили вземат властта - безумно хилене и “ами утрепахме го” - https://youtu.be/FmIRYvJQeHM

 34. 34 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  2. "...не на последно място, вътрешно разселени сирийци, които са почти 10% от сегашното население на Сирия...В последните години в Идлиб пристигнаха сирийци, "евакуирани" по силата на сделки с режима, Русия и Иран от доминирани от бунтовници територии - Алепо, Хомс и (тази година) Източна Гута. Към момента те са над 1.5 млн. души. В района още живеят поне милион сирийци от досегашното население (1.5 млн. преди 2011 г.)..."

  Не си посочил източници, но в случай, че Гардиън или Ал Джазира са ти източниците :)))) ...съветвам те просто повече да не ги ползваш за обосновка в сериозни анализи, защото ще ти смеят хората... В момента в цялата територия на Ал Кайда, която съм описал в коментар #32 и която за по-просто предлагам да наричаме "Идлибистан" живеят общо около 1.6 милиона души, от които както следва:
  - сирийски граждани - цивилни - 850 000;
  - сирийски граждани - плъхове (HTS, TIP, про-Ердоган Даеш (в Идлиб Даеш са Джунд Ал Акса)...изобщо всевъзможни такфири терористи - между 15 000 и 18000;
  - чуждестранни граждани - цивилни - 480 000;
  - чуждестранни граждани граждани - плъхове - основно граждани на Китай, Турция, Узбекистан, Тюркменистан, Чечня, Египет + още най-малко 40 държави от цял свят - между 80 000 и 90 000;
  - окупационна армия на Турция - 800 (13 наблюдателни поста);

  Бройката до 1.6 милиона се допълва от една група сирийски граждани, които постоянно се мотаят между Турция и Сирия, влизайки и излизайки нелегално на и от територията на Сирия с цел ежедневна амбулантна и търговия на дребно, тъй като това им е препитанието...

  Източник: https://syriancivilwarmap.com/war-statistics/ (това е ваш (демократичен) източник...Можеш да помолиш там системният си админ да ти покаже къде се хоства реално този сайт...)

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  В Идлиб има само брадат майки уууупс главорези. Малко ТБ оръжие като лекарство ще им дойде добре.

 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#31] от "bulgarin.":

  Глупости! САЩ чрез протежетата си контролират сервните части на страната, където е петрола. Сега текат преговори и със сигурност САЩ ще намажат добив на петрол. Те не само, че не загубиха, а постигнаха целта си. За съжаление с цената на много човешки жертви и съсипването на една светка и подредена държава.

 37. 37 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#31] от "bulgarin.":

  Аз ти показвам факти от настоящето, но ти пак, като всеки руски трол ми разказваш какво щяло да стане в бъдеще. А в бъдеще е по-вероятно да паднат на коча ...... отколкото да посмеете да нападнете американска Сирия. Там още мирише на пърлени "вагнеровци" та се не трае :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 38. 38 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#37] от "iak":

  Ти ми показваш глупостите написани на флашката ти. Аз ти показнам фактите подкрепени със снимков материал. Но вие комунягите освен петолъчки в главите си, нямате нищо друго.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 39. 39 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#20] от "iak":"като има документирани данни за над 12 взривени американци.))
  —цитат от коментар 25 на Ivan Rachev


  Ти обаче не можеш да покажеш нито един :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 40. 40 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#38] от "bulgarin.":

  БратчеТ, разпознаването на карти се очи в 5-ти клас.

  https://syria.liveuamap.com/

  Американци и турци си взеха техните части от Сирия, американците, разбира се - най-богатата част :) Какво печелят глупавите руснаци е въпроса? Изхабиха няколко милиарда рубли, какво спечелиха. Кой ще плаща разходите от руското нахлуване в Сирия. Не случайно пенсионната възраст в Русия става по-висока от продължителността на живота, а заплатите са по-ниски от тези в България. Или викаш вие руските тролове - не бройте крепостните за нищо? Особено седейки си в европейска България. На гърба на руския крепостен и сто тояги са малко?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 41. 41 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  Има и други неверни или твърде схематично преекспонирани данни, но тук като че ли най-важни са възможните сценарии за бъдещето на Идлибистан...Според мен ще е някакъв микс от 1-ви и 3-ти сценарий, защото кучешките битки между HTS и тюркоманските джихадистки банди на Ердоган в планините Джабал Ал Акрад и района южно от Джиср Ал Шугур днес вече са ФАКТ... Единственият сериозен анализатор, който си цитирал - Сали Йозел както обикновено е прав...Идлибистан и неговите "жители" наистина са сериозна заплаха за националната сигурност на Турция, и не само на Турция, ами и на която и да е държава по света...

 42. 42 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#40] от "iak":

  Колко пъти вече трябва да ти се обеснява на теб, че окупационната армия на САЩ и техните пудели от SDF контролират териториите с кладенците, но не могат да ги използват...Находищата, които даваха 60% от добива на масло и 72% от добива на природен газ, изчислени към 2010г. сега може да са техни, но пък газопреносната и нефтопреносната мрежи на Сирия са устроени така, че компресорните станции и самите нефто и газопроводи са наши...Като Даеш с автоцистерни ли ще крадете от маслото на Сирия ?!?? Тръгнат ли пак тези цистерни към Турция - ще ги бомбардираме моментално - без значение за последствията ! През Ирак пък съвсем не се надявайте да изнесете, защото там ще ги унищожават Ал Хашс Ал Шааби...За възможен добив и транзит на природен газ пък изобщо да не говорим - там като начало ще трябват 2-3 милиарда $ за възстановяване и пускане в експлоатация на оборудването...

 43. 43 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И естествено че ще има нов "инцидент с кимическо оръжие" ! Ал НУсра и White Helmets вече го подготвят, като снощи през нелегалният ГКПП Баб Ал Хава от Турция в Сирия - посока Джиср Ал Шугур са влезли 8 вана, пълни с бидони с течен хлорин...Вероятно поредната провокация ще е именно в този окръг...

 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#42] от "dr_al_hussaini":

  Има хиляда варианта петрола да се изнася от източна Сирия, даже може да ви дадем някой дребен процент от печалбата за да ползваме асадистката мрежа. А колкото до смешката, че ще бомбардирате каквото и да било в американска Сирия, можеш да попиташ руските "вагнеровци", какво им се случи. Още не са събрали цялото пърлено. А "вагнеровците" може да са като мишлета спрямо американците, в същото време спрямо вас са титани :)
  По интересно е да обясниш на останалите руски тролове, че американците, чрез кюрдите държат в северна Сирия около 80 % от месторожденията на газ и петрол. И двата основни петролопровода и газопровода минават от там.
  Руските тъпунгери, дадоха една камара трупове и милиарди рубли за да върнат един диктатор на власт. Но реално ползата за русия от това е една голяма и кръгла нула. А руските крепостни ще платят сметката :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#44] от "iak":

  Разбира се това оправдава напълно, че сащ плащат за организирането на ислямистки глаеорези, да убиват и тормозят гражданите на една от най-светските и мултикултурни държави в близкия изток.
  Камиларите също плащаха, израел потриваше ръце а европа за срам мълча!!
  Помияри долни !!!

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 46. 46 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "iak":

  Взеха ли нефта и газа?
  Ми те нали за това създадоха опозиция от ислямистки бандити.
  Разбиха най-светската и мултикултурна арабска държава, разбиха живота и домовете на милиони, за да го постигнат.
  Световните помияри и лицемери

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 47. 47 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Харесва ми новоговора: Да вкараш войски и оръжие на територията на суверенна държава и да я окупираш, ако се върши от Русия е агресия и окупация. Добре, ама ако е САЩ или НАТО- те само я контролират.
  При това руснаците контролират населените с руско население ДНР и ЛНР, а американци сред кюрдите не са се раждали.

 48. 48 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Стана ми смешно и как Асад след 7 години изтощителна война щял да нападне и турските баири. Луди хора!

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#48] от "tos_buratino":Турците просто ще си отидат когато се убедят,че кюрдите се задоволяват с автономия в Сирия и няма да се стремят към собствена държава.

  "Александрета" е турската югозападна провинция

  Ангелчо, да вземеш едно компасче и да научиш къде е изток и къде запад.

 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Горката невинна и беззащитна Турция от която агресора Асад иска да отнеме законно анексирания Хатай ще трябва отново да се защитава с нападение както в Африн. Тази път за да бъде гарантирана турската и Европейска безопасност трябва да има атака към Алепу с натовска подкрепа по въздух и море!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK