Влязоха в сила 25-процентните американски мита върху вносни китайски стоки за 16 млрд. долара

Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд Тръмп

Влязоха в сила 25-процентните американски мита върху вносни китайски стоки за 16 милиарда долара, съобщават световните агенции.


В интервю за "Ройтерс" в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, за да компенсира митата, които трябва да плаща на САЩ. Освен това той посочи, че не очаква голям напредък от започналите вчера във Вашингтон двудневни преговори с Китай.


Новите мита се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентови мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара. Китай реагира с налагане на същите мита върху американски стоки на същата стойност.
Двете най-големи световни икономики са в търговски спор след обвиненията на САЩ, че Китай използва агресивни тактики, включително киберкражби.




Администрацията на Тръмп обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.


На 1 август търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че президентът Тръмп му е възложил да проучи възможността да увеличи митата от 10 на 25 процента върху китайски вносни стоки за 200 милиарда долара

Ключови думи към статията: