Проблеми с банките и бюрокрация: Лондон предупреди какво е Брекзит без сделка

Доминик Рааб.

© Reuters

Доминик Рааб.



Избори 2022

Британските компании, търгуващи с ЕС, ще се изправят пред тежка бюрокрация и забавяния на границата при Брекзит без сделка – за това предупреди правителството в Лондон в официалните си препоръки към бизнеса в случай на "развод" без споразумение.


Министърът за Брекзит Доминик Рааб твърди, че още е уверен, че няма да се стигне дотам. Но до "Деня на Брекзит" 29 март 2019 г. остават малко повече от седем месеца, а Великобритания и ЕС още не са постигнали съгласие при какви условия Обединеното кралство ще напусне съюза.


Последният план на премиера Тереза Мей не впечатли Брюксел, бе остро критикуван у дома и ѝ струваше две оставки – на предишния министър за Брекзит Дейвид Дейвис и на външния министър Борис Джонсън.




Напускането без сделка ще прекрати свободното движение на стоки от двете страни на Ламанша и правителството вече работи за запасяване с лекарства за период от шест седмици. Тази индустрия е една от най-уязвимите, защото е неизвестно как надзорът над медикаментите ще се прилага, ако Великобритания напусне регулаторната система на ЕС изведнъж.


"Документите показват, че хората, според които изхвърчането от ЕС право в правилата на Световната търговска организация е приемливо, живеят във въображението си, където на фактите не им е позволено да се противопоставят на идеологията", реагираха от лобистката бизнес група CBI.


Плановете за публикуването на тези документи бяха обявени през юли и доведоха до обвинения, че правителството ги използва като плашило срещу про-Брекзит активистите, които настояват Мей да прекрати преговорите с Брюксел. Последваха и критики от опозицията, според която те са знак за слабостта на кабинета. За пореден път премиерът се появява в уязвима позиция, притисната между про- и антиевропейските лагери в парламента и кабинета и неспособна да изпълни исканията на нито една от двете страни.


Ето какви ще бъдат основните последствия при Брекзит без сделка.


Търговията


Спира свободното движение на стоки. Компаниите, търгуващи с ЕС, ще трябва да попълват нови митнически декларации и документи за безопасност. Освен това за стоките ще започнат да се прилагат същите правила, както при търгуване с трета държава по правилата на Световната търговска организация. Вероятно ще е необходимо и ДДС да се плаща предварително.


Финансовият сектор


Британците ще трябва да плащат повече за картови разплащания в ЕС, а бизнесът на континента може да се окаже без достъп до инвестиционните банки в Лондон. Повече от милион британци, живеещи в Европа, вероятно ще загубят възможността да оперират с банковите си сметки във Великобритания.


Фармацевтика


Великобритания ще регулира лекарствата и медицинските устройва по своите собствени правила. Компаниите ще трябва да изпращат информация за стоките си директно към нейната агенция. Великобритания ще продължи да приема тестовете на лекарства, извършвани в държави от ЕС, но правилата за безопасността на кръвните продукти вече няма да важат в Обединеното кралство, така че кабинетът работи по планове да гарантира сигурността от ден първи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK