Католическа Ирландия ще посрещне хладно папата заради педофилските скандали

Католическа Ирландия ще посрещне хладно папата заради педофилските скандали

© Associated PressТози уикенд на папа Франциск му предстои хладно посрещане в Ирландия по време на първата папска визита от близо 40 години в традиционно католическата страна.


Светият отец е в окото на бурята в резултат на поредицата от скандали - последните от тях в САЩ, Чили и Австралия, които разкриха продължителната неспособност на католическата църква да се справи със свещениците педофили.


Но неговата поклонническа мисия в събота и неделя ще го сблъска със страна, преживяла рязка секуларизация след възторженото посрещане там на папа Йоан-Павел Втори през 1979 г.
По онова време разводите и хомосексуалността там бяха незаконни, но сега Ирландия е управлявана от премиер, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове. Ирландското католическо съзнание също бе разтърсено от продължаващите над две десетилетия разкрития за поредица секс скандали, свързани със свещеници, и за опити на църквата да прикрива (такива) престъпления.


Имаше освен това и разкрития за управлявани от църквата ирландски институции като прословутите перални "Магдалена", в които самотни майки са били държани практически като робини, а родените от тях бебета са били отнемани за принудително осиновяване.


В безпрецедентно открито писмо в понеделник до 1.3-те милиарда католици по света Франциск призна, че католическата църква "дълго време е игнорирала, мълчала или прикривала" болката на жертвите на сексуални посегателства от свещеници. Ден по-късно Ватиканът потвърди, че папата ще се срещне с такива жертви ирландци, докато е в Дъблин, и че е бил насърчен да направи това от местната католическа църква.


На 19 август Дъблинският архиепископ Дайърмюид Мартин каза, че "не е достатъчно само да кажеш извинявай", и предупреди, че "структурите, позволили и улеснили такива нарушения, трябва да бъдат разтурени, и то разтурени завинаги".


Франциск обеща "нулева толерантност" към педофилията, но при неговото върховенство Ватиканът не успя да установи ясни правила как да се действа към хищните свещеници и епископи, прикриващи действията си. Мартин посочи, че броят на жертвите на сексуални посегателства от католически духовници е огромен, и каза, че папата трябва "да заговори открито за нашето минало, но също и за нашето бъдеще".


Макар че голям брой ирландци все още се самоопределят като католици - 78.3 на сто според преброяването от 2016 г., очаква се Франциск да бъде посрещнат с известна враждебност. "Очевидно има много хора, католици, които очакват с вълнение папската визита", каза пред ДПА Мари Колинс - активистка на движението срещу посегателствата, която неотдавна в знак на протест подаде оставка от ватиканска комисия по въпроса.
"Но, от друга страна, разбира се, има огромно медийно внимание към кризата с посегателствата... Така че има гняв и ще има някакви протести", добави тя.


Основателят на групата оцелели от посегателствата "Един от четири" Колм О'Гормън организира демонстрация в Дъблин в памет на децата - жертви на свещенически посегателства. Други протестиращи също се опитват да омаловажат папското посещение, като си запазват безплатни билети за събитията с папско участие с намерението да не присъстват на тях, за да останат възможно най-много незаети места.


Сред тези събития, взети на прицел, е литургия в Дъблин, предвидена за участие на 500 000 души, както и поклонническото посещение на католическа светиня в Нок, Западна Ирландия, където се очаква да дойдат около 45 000 души. Един от протестиращите - член на групата "Кажи Не на папата", заяви пред вестник "Айриш таймс", че е запазил 800 билета на името на Исус Христос.


Ирландският премиер Лио Варадкар каза пред ирландски медии, че иска в разговорите с Франциск да повдигне въпроса за "реалното безпокойство, с което ирландците гледат на наследството от миналото".


Когато папата кацне в Дъблин в 10:30 ч. в събота, ще бъде посрещнат от президента Майкъл Хигинс и ще бъде ескортиран до президентската резиденция "Арас енд Уахтаран" за частен разговор. После ще отиде в Дъблинския замък за среща с Варадкар. По-късно е планирано посещение в Капуцинския дневен социален център за среща с бездомни семейства. Бездомничеството е един от най-острите социални проблеми в Ирландия.


Централен пункт в програмата е събитието на стадиона в дъблинският Кроук парк, където Светият отец ще говори пред 2-часова Световна среща на семействата, с която католическата църква ще отбележи ролята на семейството. Очаква се там да присъстват около 70 000 души. /БТА

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Аз пък мислех, че защото не позволява на "мъжете" да се обичат един друг. Поне така ни беше информирал Дневник преди ден, два. :-)

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Само Дан Браун ще ви оправи вас.

 3. 3 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Систематично поколение след поколение гаврене с деца от "свещенослужители" служещи на институция, която Христос никога не е искал да се създава, защото във всичките евангелия никога никъде не се говори да се прави организация.

  Сега тези организации са удобно свъръалище на агенти, извратеняци и гнилоч... и тук там някоя светла душа за свещеник. Тая падмина има ежедневен достъп до хората и в обществото по света има едно овчедушие за такива вълци.
  Толкова поколения на увреждане на човешкия дух... и ето ти плодът - джендър идеологията!

  Озвратении е имало и ще има , но си е друго родитешите ти да се кланят и целуват ръка на тоя дето до преди малко ти е бъркал по отверстията, едно дете в такава ситуация рядко има вярата в себе си да направи правилното и да се бори със зъби и нокти за справедливост.
  Светския модел на църквата е сущия като политическия - има едни по-равни пред закона...

  И българският народ много правилно се е отдръпнал от църквата, само една малка грешка правим - отъждествяваме работата на църквата с Божата Воля, а то няма директна връзка. Бог иска да израстваме в Любовта си един към друг, а ако сме балъци и слепци... то си има страдания за да се пречистим отвътре. Всичко е за добро!

  Бог да дава сили на всички добри хора в България и по света!
  Аум

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Добре е да се уточни нещо!
  Секуларизмът няма нищо общо със сексуалната ориентация.
  Хомосексуализмът е последица на:
  - биологични особености, като промени в нивата на някой вещества в човешкото тяло (специалистите могат да се изразят по-точно).
  - промяна в нагласите, като последица от пребиваване в предимно мъжка или предимно женска среда. Там, където има само мъже например, какво друго да стане!
  Без секс не може. Млад, здрав човек може да издържи най-много седмица, с усилие!
  Що се отнася до педофилията - големи извратеняци и престъпници.
  Секуларните общества в най-голяма степен позволяват свободен избор, което създава възможност хомосексуални да бъдат само човеците, имащи определени генетични и биологични изменения.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  "По-късно е планирано посещение в Капуцинския дневен социален център за среща с бездомни семейства. Бездомничеството е един от най-острите социални проблеми в Ирландия."
  =========================================================================
  Т.нар. "бездомничество" е хитър начин за по-бедните семейства да си осигурят общинско жилище с предимство пред другите чакащи в списъка. Декларират в общината, че няма къде да живеят и властите ги настаняват на хотел или в частно семейно хотелче, обаче продължават да се водят бездомни.
  Самотните бездомни по улиците са алкохолици, наркомани или хора с психични проблеми. За тях има приюти, но понеже в приютите не се допускат алкохол и наркотици, те предпочитат да са на улицата.
  А иначе католическата църква никога не е имала желанието да разкрие сексуалните посегателства на свещениците, а активно ги е прикривала. В момента освен разследвания и съдебни процеси има и много съдебни искове и за обезщетения на пострадалите.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  В статията не става дума за "мълчаливите" 75%, а се фокусира върху протестиращите - не е ясно колко %...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "|Y|":

  Бог е създал всички човеци - и хомосексуалните, и хетеросексуалните.
  Така е решил. Вие какво, срещу божията воля ли се изправяте.
  Та бог е любов, бог обича всички.
  Ако не вярваш, питай хомосексуалните в католическата църква.
  Разбира се, в православната няма нито един, но светът е голям.
  Хм. Всъщност светът е много малък.
  Страховито малък.

 8. 8 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съгласен съм с това което си написал.
  Не съм привърженик на борбата срещу хомосексуализма, просто не съм съгласен с теб единствено че е правия път, просто този път не е даден от природата да е устойчив, няма как да продължите рода си освен чрез осиновяване - значи има погрешчица в цялата работа. Познавам грйове и лезбийки, които са отвратени от света на другия пол и за това са такива - много лесно от малъретиране на дете от попа или някой роднина се стига до такава реакция към света.

  Именно защото всички сме равни в Божията Любов, не искам да се "боря" с теб а да изразя мнение, което е различно от твоето. Всеки от нас греши много ежедневно, за да си сочим недостатъците.

  Единение и просветление!

 9. 9 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 277 Весело

  Католическа Ирландия ще посрещне хладно папата заради педофилските скандали - заглавие


  "Други протестиращи също се опитват да омаловажат папското посещение, като си запазват безплатни билети за събитията с папско участие с намерението да не присъстват на тях, за да останат възможно най-много незаети места."

  "Сред тези събития, взети на прицел, е литургия в Дъблин, предвидена за участие на 500 000 души, както и поклонническото посещение на католическа светиня в Нок, Западна Ирландия, където се очаква да дойдат около 45 000 души. Един от протестиращите - член на групата "Кажи Не на папата", заяви пред вестник "Айриш таймс", че е запазил 800 билета на името на Исус Христос."

  Всъщност статията обяснява как прогресистите ще съботират папата и как всичко вече е организирано предварително.
  Предвид подготовката, организацията и ресурсите, които се насочват срещу папата, посрещането е по-скоро горещо.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "сега Ирландия е управлявана от премиер, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове"

  Що ли ми се струва, че има пряка връзка. Избираш си гей, получаваш еднополови бракове.

 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "сега Ирландия е управлявана от премиер, който не крие, че е гей"

  "Ирландският премиер Лио Варадкар каза пред ирландски медии, че иска в разговорите с Франциск да повдигне въпроса за "реалното безпокойство, с което ирландците гледат на наследството от миналото"."

  Геят-премиер ще се кара на папата. За миналото ясно. Дали няма обаче да настоява папата да сбъдне някой мечти на "гейовете-католици", които са изключени от канона. Че Библията е много дебела книга за четене и трябва да бъде съкратена в частта си, кои са греховете.


 12. 12 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 277 Весело

  "Католическа Ирландия ще посрещне хладно папата"
  и
  "литургия в Дъблин, предвидена за участие на 500 000 души, както и поклонническото посещение на католическа светиня в Нок, Западна Ирландия, където се очаква да дойдат около 45 000 души"

  Много хладно, чак ледено го посрещат. Папата събира десет пъти повече хора от Лепа Брена на концерт. Дето държи рекорда у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK