1968 г.: Смееш ли да протестираш на Червения площад

Петдесет години по-късно Татяна Баева, Виктор Файберг и Павел Литвинов са тримата живи участници в протеста на Червения площад.

© Associated Press

Петдесет години по-късно Татяна Баева, Виктор Файберг и Павел Литвинов са тримата живи участници в протеста на Червения площад.На 25 август 1968 г. в протест срещу влизането на съветските войски в Чехословакия осем младежи излизат на Червения площад с плакат "За вашата и нашата свобода". И незабавно са арестувани.


Денят е слънчев и горещ в Москва. Точно в 12 ч. групата застава символично пред Лобното място - постамент, от който през Средновековието са четени царските укази, и разгръща лозунги "Да живее свободна и независима Чехословакия" (на чешки език), "Позор за окупаторите", "Долу ръцете от ЧССР", "Свобода за Дубчек". Акцията продължава едва няколко минути. Цивилни агенти се нахвърлят върху протестиращите, късат плакатите, удрят и ги блъскат към бързо пристигналите служебни коли.


Кои са безразсъдните младежи и какво им е струвала постъпката, за която малцина техни съграждани научават?
Те са Константин Бабицкий, Татьяна Баева, Лариса Богораз, Наталья Горбаневская, Вадим Делоне, Владимир Дремлюга, Павел Литвинов и Виктор Файнберг.


Те са двама езиковеди, двама поети, екскурзовод, електротехник, учител по физика, студентка. Не са организирана група, някои от тях дори не се познават лично. Информацията за мирния протест се разпространява от уста на уста и участниците не са сигурни кой точно ще дойде и колко души ще се съберат. Горбаневская идва с тримесечния си син в количка - няма на кого да го остави. При бебето е пъхнат и предварително подготвеният плакат. Други посветени наблюдават отстрани, но не се присъединяват.


Акцията продължава едва няколко минути. Властите действат бързо и дори част от разхождащите се на Червения площад не разбират какво се случва. Протестиращите са пратени в ареста, следва и присъда за "групови действия в грубо нарушение на обществения ред" и за "разпространение на клеветнически измислици, опорочаващи съветския обществен и държавен строй".


Двама от групата - Горбаневская и Файнберг, са обявени за невменяеми и са вкарани за принудително лечение в психиатрична клиника. Останалите получават различни по срок присъди или са пратени на заточение. Файнберг попада в психиатрията донякъде случайно. При ареста са му избити двата предни зъба и участието му в съдебен процес в този вид е нежелателно. За съдебното решение за принудителното лечение присъствието му в съда не е било задължително, а присъдата не е можело да се обжалва. Престоява затворен в болница 4 години.


Единствено 21-годишната Татяна Баева е освободена - по молба на останалите участници е казала, че е на мястото случайно, но все пак е изключена от университета.


За готвената демонстрация знаят десетки хора - информацията се разпространява от уста на уста сред московските дисиденти, но се посреща скептично от мнозина. Да участваш в протест, който със сигурност ще завърши с присъда от поне 3 г. затвор, за повечето е неразумно и нецелесъобразно. Така възниква и терминът "самозадържане" (по аналогия със "самозапалване") като акт на отчаяние, израз на безсмислен от рационална гледна точка политически протест.


Остава обаче моралната победа.


Пражкият вестник Literarni listy пише дни след протеста: "Седемте души на Червения площад са поне седем причини, заради които ние вече никога няма да можем да мразим руснаците".


Лозунгът "За вашата и нашата свобода", с който всъщност групата е вписана в историята, е заимстван от борбата на полския народ за независимост през 19 в., но думите са разместени, в оригинал е "За нашата и вашата свобода". "Едва години по-късно осъзнах колко дълбоко бръкна Наташа [Горбаневская]. Та нали СССР окупира Чехословакия и първо ние трябва да се срамуваме пред тях. Като ги освободим, ние може би ще освободим и себе си, но това вече не е тяхна работа. Затова свободата на малките беззащитни народи, премазани като с валяк от цялата тежест на огромния съсед, трябва да е на първо място", пише по-късно Литвинов.


През последните години руски активисти повтарят акцията на седмината, издигайки лозунга "За вашата и за нашата свобода" на същата дата в същия час, на същото място. И досега полицията действа така, сякаш нищо не се е променило, разгонвайки и задържайки демонстриращите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Пражкият вестник Literarni listy пише дни след протеста: "Седемте души на Червения площад са поне седем причини, заради които ние вече никога няма да можем да мразим руснаците".

  подпис
 2. 2 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  В София в нощта след деня на нахлуването са разпространени позиви "Хора, спите ли, хора, събудете се. Днес вашите деца убиват свободата, утре ще убиват хора, недейте позволява." На следващия ден на партийни събрания, на които се разяснява интервенцията, има комунисти, които наричат това агресия и намеса във вътрешните работи на Чехословакия. Следващите дни студентите Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев разпространяват позиви, по-късно са арестувани и изпратени в затвора. А в Старозагорския затвор политическия затворник Георги Заркин пише протест до началника на затвора и до Тодор Живков: "От кого освободиха петте варшавски армии Чехословакия? Да! Наистина те я освободиха от Свободата.", заради което получава още една вътрешна присъда от 5 години, а по-късно е убит в затвора. Така че да не се жалваме, че в България не е имало съпротива.

 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Поклон пред тези смели хора!

 5. 5 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Чужди сред свои - свободни сред роби.

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Жалки блядове!
  Украинчето Настя написа стихотворение, а латвийците го изпяха.
  Това е истината за кремълската орда:
  https://www.youtube.com/watch?v=jj1MTTArzPI

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Би био интресно ако има информация за живота на тези хора след това.. И да , много смела постъпка , хора следващи собствената съвест. Малко са и сега. Някои нямат дори такава...

 8. 8 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  E това беше комунистическия рай.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  А защо Татяна Баева е сред тях сега?
  Добре би било да се разкаже за българските протести...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  8 души. Малко, но все пак ги има.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Любопитно

  До коментар [#6] от "Депутат 241":Жалки блядове!.Украинчето Настя написа стихотворение, а латвийците го изпяха
  ...>> Пак ли трябва да ...блядосваш руснаците? Първо, Настя Горбаневская не е украинка-родена е в Москва, майка и е рускиня, а баща и евреин. Може би заради него си я писал украинка?:) Не знам и кои са латвийците, но ако имаш предвид П.Литвинов(на снимката вдясно до латвиеца Файнберг:)), той е внук на наркома на външните работи на СССР до 1936 М.Литвинов ( Меер-Генох Моисеевич Валлах).- близък съратник на Ленин и Сталин. М. Литвинов е организирал доставки на ембаргово оръжие през Варна, с помощта на небезизвестния Н.Тюфекчиев и корумпирани български служители за болшевишкия терорист Камо. Арестуван е във Франция 1908 за разбойническото нападение в Тифлис на Камо и хората му...( дружка му е и някой си Коба:)).
  Фердинанд едва е замазал пред руските власти случая, като е принуден да уволни военния министър генерал М.Савов ( негов флигел адютант и ...дядо му на Норман:)?) за участие в тази афера.-"Шарл -Жан".

 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Във връзка в този протест и изобщо с чехословашките събития, би било добре да се напише и за може би най-последователния и смел дисидент от всички:
  Марченко, Анатолий Тихонович.
  В частност, той публикува открито писмо (адресирано до съветската и чуждата преса) ,предупреждаващо за реалната опасност от военна намеса в Чехословакия. Това става цял месец преди инвазията и Марченко е арестуван и на 21 август 1968 е осъден на година затвор. Това е и причината да не бъде на Червения площад...
  После Марченко продължава своята активна дисидентска дейност. Принуждаван е многократно да емигрира, но той отказва. Вече при Горбачев(на 4 август 1986) обявява
  гладна стачка, като призовава правителството да освободи всички политически затворници в СССР. Стачката продължава 117 дни, като Марченко почива няколко дни след изписването му от болницата само на 48 години. Неговата героична акция е една от причините Горбачов да почне процеса за охлабване на преследванията по политически причини и освобождаване на затворници и интернирани( като Сахаров) по политически, дисидентски причини.

 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Само за протокола: поне пет от осемте са руски евреи. Част от тях - свързани с едни други руски евреи, организирали хубавката ВОСР, родила прекрасния СССР впоследствие / Литвинов, например/. Почти всички след протеста хубавичко се устройват във Франция и САЩ. Обикновените руснаци са оставени да се наслаждават на построеното от дядовците им в Русия.
  Няма нужда да се коментира повече, мисля!

  Мараба, С-ДС доносници!
 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  И накрая един списък ( с кратки биографични данни) на изявилите протест срещу събитията в Чехословакия 1968:
  «Список граждан, выразивших протест или несогласие с вторжением в Чехословакию»
  http://polit.ru/article/2008/09/02/people68/
  Списъкът я от някъде почти 200 имена...Има чат пат и някои .."блядове" сред тях.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#14] от "тулса":

  Благодаря, накак си съм пропуснал историята с личността и героизма на Марченко. А за примитивното "блядове" според мен няма смисъл да се реагира - това характеризира само този който употребява подобни цинизми като .... "личност с несъществуващ интелект и възпитание" (избрах този еуфемизъм за да не бъда съвсем директен с краткото определение) :-)

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Има и едно стихотворение за танкоете в Прага от Евгений Евтушенко. На него му се е разминало. Понякога е хубаво да си талантлив.

 17. 17 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#14] от "тулса":

  Много интересна информация, както и в предния ти постинг. Благодаря!
  А, протестиращите са били наистина смели хора, защото са знаели, че протестът им е обречен и последиците ще бъдат брутални. Жалкото е друго, че и днес разни гнусни комуняги и наследниците им се опитват да оправдаят съветските окупатори с какви ли не глупави аргументи и клишета в стил а, вие защо биете негрите.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Осем! В днешно време в Модква протестират няколко хиляди, все пак си е някакъв прогрес. Кой пък знае,може би след още 50, 100 години и там ще заживеят повече хора с достойнство.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Любопитно

  Учудващото че изобщо протестът се е състоял и милицията не е арестувала участниците предварително. Нашите дисиденти уж тайно са пускали позиви но пак се намерил предател да ги изпее на ДС!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":Понякога е хубаво да си талантлив.
  >>> А бе Евтушенко е имал много таланти:)Някак си е успявал хем да бъде сред дисидентсващите, хем и е ценен от съветската номенклатура. Известен е дългогодишния им конфликт с нобеловия лауреат и първия известен антисъветски поет- Йосиф Бродски. Даже ги наричат "непримиримите приятели":)
  Ето някои интересни факти за дейността на Евтушенко:
  http://www.evtushenko.net/dissident-evtushenko.html
  Особено откровен е небезизвестния Судоплатов в спомените си за Е.Евтушенко (Гангнус):"Идеологическое управление КГБ заинтересовалось опытом работы моей жены с творческой интеллигенцией в 30-е годы. Бывшие слушатели школы НКВД, которых она обучала основам привлечения агентуры, и подполковник Рябов проконсультировались с ней, как использовать популярность, связи и знакомства Евгения Евтушенко в оперативных целях и во внешнеполитической пропаганде. Жена предложила установить с ним дружеские конфиденциальные контакты, ни в коем случае не вербовать его в качестве осведомителя, а направить в сопровождении Рябова на Всемирный фестиваль молодежи и студентов в Финляндию. После поездки Евтушенко стал активным сторонником 'новых коммунистических идей', которые проводил в жизнь Хрущев".

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#18] от "Таралеж": Колега, много сте неосведомен за многохилядните протести на опозицията( много разнородна по състав), продължили почти 2 години( от 4 декември 2011 до 18 юли 2013) в много градове на Русия. Почват след изборите през декември 2011 в Държавната дума и се активизират след избирането на Путин през март 2012. Ето кои са партиите зад протеста:
  От десните сили:Националисты «Русские», Российский общенародный союз,
  Национал-большевики
  От левите: КПРФ, Левый фронт, Справедливая Россия, Российское социалистическое движение,АД
  Либералите: «Яблоко»,РПР-ПАРНАС, Либертарианская партия,«Солидарность», Зелёные

  Ето един факт и за масовостта на многократните протестни акции:
  ".. 26 февраля 2012 в Москве состоялась общегражданская акция «Большой белый круг». Её участники вышли на Садовое кольцо без плакатов и, взявшись за руки, замкнули круг; по оценкам прессы, в акции приняли участие 34 тысячи человек..."

  Известни участници: Дмитрий Гудков,Сергей Бабурин, Эдуард Лимонов,Борис Немцов,
  Григорий Явлинский, Михаил Касьянов, Алексей Навальный,Гарри Каспаров, Владимир Рыжков и.т.н.

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Весело

  Осем! В днешно време в Модква протестират няколко хиляди, все пак си е някакъв прогрес. Кой пък знае,може би след още 50, 100 години и там ще заживеят повече хора с достойнство.
  —цитат от коментар 18 на Таралеж


  Идете някъде в Русия, излезте на някой централен площад и гордо, с този снизходителен тон обявете на околните руснаци, че са хора без достойнство. Дано оцелеете след изявата си, за да можете да разкажете какви са били реакциите ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#13] от "Манчо":

  Мунчо,
  можеш да изразиш примерно отношението си към Свободата?
  Не е ли хубаво да си свободен човек? Или ти лично предпочиташ да те командори туски тъпир (пък бил той и евреин или каквото там ти мъти разсъдъка)...?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 24. 24 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#22] от "Манчо":

  Мунчо,
  можеш да идеш и сред нигерийските племена да опиташ същото!?
  Понеже ти е по-близо (и по душа) опитай в циганската махала!

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  ... Така че да не се жалваме, че в България не е имало съпротива.
  —цитат от коментар 3 на spiegel


  290 млн. население на СССР - осем души на Червения площад.

  8 млн. население - трима студенти в България.

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#13] от "Манчо":Мунчо, можеш да изразиш примерно отношението си към Свободата?Не е ли хубаво да си свободен човек? Или ти лично предпочиташ да те командори туски тъпир (пък бил той и евреин или каквото там ти мъти разсъдъка)...?
  —цитат от коментар 23 на Торбалан


  Четейки подобни отговори, човек неусетно започва да схваща значението на думата "вменяемост"...

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Весело

  До коментар [#22] от "Манчо":Мунчо,можеш да идеш и сред нигерийските племена да опиташ същото!?Понеже ти е по-близо (и по душа) опитай в циганската махала!
  —цитат от коментар 24 на Торбалан

  Уважаеми интелектуалецо - никъде не си позволявам да определям кой народ има и кой няма достойнство. Това е занимание на пенсионираните партийни секретари тук, преминали след 89-а на нови , по-прогресивни от старите, позиции.
  Така че в никаква Нигерия няма да ходя, не е моя работа да определям какво е националното достойнство на нигерийския народ, по дефолт предполагам, че то е налично, т.е. - високо. И не възнамерявам да го оспорвам или иронизирам на базата на някакви наредени външно правилни партийни позиции, това е работа за изкукалите соц-артефакти тук.
  Що се отнася до циганската махала, там се ходи с добре подготвени хора, готови да обсъдят на място със сънародниците ни от ромски произход принципите на законността. Бъдете сигурни, че в някакъв момент това ще се случи. Без участие на дядовците от пенсионерския ви клуб, разбира се, това е работа за млади, подготвени и решителни хора, а не за същества, които сутрин трудно откриват ченетата си в тоалетната!

  Мараба, С-ДС доносници!
 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#22:"Манчо"][/quote]

  Добра идея, при първа възможност ще го направя. Колко ли ще ми струва да си купя местната милиция да ме пази от достойните?

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  Едава ли стихотворението за танковете в Прага е написано по партийно поръчение. Твърде хубаво е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK