От днес САЩ налагат нови санкции на Русия, докато тя "не промени поведението си"

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън след срещата със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на 23 август.

© Denis Balibouse, Reuters

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън след срещата със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на 23 август.От днес Русия няма да има достъп до американски износ на стоки и услуги, свързани с оръжейната индустрия и националната сигурност, нито до финансиране от американски правителствени институции. Това се случва с официалното публикуване на списъка със санкции, които ѝ налагат Съединените щати, във Федералния регистър с правителствени съобщения и регулации.


Мярката, която според Русия само ще създаде допълнително напрежение между Вашингтон и Москва, се налага заради отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество "Новичок". Според Запада зад инцидента стои Русия - нещо, което Москва категорично отрича, но което съгласно американското законодателство срещу употребата на подобни бойни вещества трябва да доведе до санкциите. Държавният департамент според съобщението на Федералния регистър е "установил, че правителството на Руската федерация е използвало химически оръжия в нарушение на международното право или смъртоносни химически оръжия срещу гражданите си."


Санкциите, обявени още на 8 август и се очакваше да влязат в сила миналата седмица, трябва да действат поне година. На посещение в Киев, ден след като се срещна с руския си колегаНиколай Патрушев в Женева, съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън каза, че санкциите ще останат в сила, докато Русия не промени поведението си.
Новите мерки идват в труден момент за отношенията на Русия и Съединените щати заради заключенията на американските служби за руска намеса в американските избори и ролята на Русия в Сирия и Украйна. Това е и поредният пакет американски наказателни мерки, свързани с Русия за тази година.


В т. нар. "Доклад Кремъл" в началото ѝ бяха включени общо 210 руски държавни служиели и бизнесмени, премиерът Дмитрий Медведев, ръководството на президентската администрация, държавни корпорации и банки. През април 24-ма руски бизнесмени и служители (сред тях милиардерите Олег Дерипаска и Виктор Векселберг) също влязоха в санкционен списък. Повечето от мерките бяха наложени заради "атаки срещу демокрацията", включително обвиненията за руска намеса в изборите от 2016 г.


Какво се променя


Федералният регистър на Съединените щати, който публикува съобщения и регулации на правителството, вече публикува предварително в петък документа със санкциите, който по това време още не беше влязъл в сила. Той предвижда няколко стъпки.


Като най-важна мярка руските медии изтъкват забраната за продажба на стоки и услуги, свързани с отбранителния сектор (оръжия и др.) и с националната сигурност.


Стоките и технологиите, контролирани заради националната сигурност на САЩ, по принцип включват електроника, авионика, чипове, някои видове газови турбини, някои видове лазерни технологии и др. С тази мярка САЩ на практика спират износа са всякакво оборудване за цифрова комуникация - от системи до информационна сигурност през комуникационен софтуер и програми за мобилни и сателитни връзки до компютри, операционни системи и компонентите им. Ще трябва да спрат и доставките за руски компании на електроника и оборудване за добив на петрол и газ.Напълно се прекратява предоставянето на помощи от САЩ (такива може да получава и Русия съгласно закона от 1961 г., предвиждащ финансиране на проекти за икономическо и социално развитие, сигурност и др.).


Освен това руски институции няма да могат да получават кредити, гаранции или друг тип финансова помощ от "които и да било" департамент и агенция на американското правителство, нито от "Експорт-импорт банк" (федерална агенция в САЩ, която посредничи улеснява комуникацията между правителства и износители).

Какво не се променя

По тези точки има няколко изключения. Например износът на стоки и технологии, необходими за сигурността на гражданската авиация, ще се разрешава или отказва поотделно за всеки случай.

Няма промени в търговията с дъщерни организации на американски компании в Русия, нито в износа и реекспорта на стоки или технологии за "търговски крайни потребители", когато става въпрос за гражданска употреба.
Няма да бъде засегнато сътрудничеството в космоса. Разрешителните за такава дейност, включваща Русия, ще се разглеждат за всеки отделен случай.

Забраната за предоставяне на помощи на Русия не се отнася до спешни хуманитарни въпроси и свързани с храните или конкретни селскостопански суровини и продукти.

Следващата стъпка


Втора фаза на санкциите ще бъде задействана 3 месеца по-късно, ако Русия не даде гаранции, че повече няма да употребява химически оръжия и се съгласи на инспекции от ООН.


Ако Москва не реагира, Държавният департамент на САЩ ще може да избере от списък с общо 6 мерки. Сред тях са спирането на почти целия внос и износ между двете страни, забрана на държавната компания "Аерофлот" да лети до САЩ и понижаването на нивото на дипломатическите отношения между Вашингтон и Москва.


Освен това на 14 август Конгресът публикува законопроект за нови санкции, с който би забранил на американски инвеститори да извършват сделки, да финансират или да извършват други операции с руски дълг. Биха се замразили операциите с американските активи на отделни финансови институции като "Внешекономбанк", "Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк" и други ключови за руския банков сектор. Пакетът обаче тепърва предстои да бъде разгледат и гласуван.


Как ще се отрази това на Русия


САЩ оценяват търговията със стоките в списъка между американски и руски компании на стотици милиони долари. Доставката им в Русия същевременно и в момента се подлага на контрол от руските власти, а преценката се прави за всеки отделен случай, отбелязва деловото издание РБК. Ако последствията в сектори като технологичния ще е по-трудно да се предвидят, се очаква те да са малки в отбранителния сектор, в който и без това е забранено използването на вносни компоненти.


Според РБК руските власти оценяват дела на вносната продукция в микрочиповете на 97 на сто - т. е. доставките отвън са критични националната сигурност на Русия. Източници на в. "Комерсант" от правителството казват, забраната за внос на електроника ще се отрази на сектори като военнокосмическата индустрия и други сектори.


На този фон руското външно министерство каза, че санкциите само ще създадат допълнително напрежение в двустранните отношения. Твърдението вероятно е вярно за някои от мерките - например за предоставянето на чуждестранна помощ или (за момента) на държавни кредити от САЩ.


Експерти обаче предупреждават, че те ще се отразят и на курса на рублата в момент на обезценяване, който напомня за пролетта на 2016 г. Напрегнатото очакване вече повлия на рублата, която за последните две седмици първо спадна до 68, а после (миналия четвъртък) - 69 за долар. Такива стойности не бяха регистрирани от април 2016 г. насам и се наложи централната банка в Москва временно да спре схемата си за купуване на валута на вътрешния пазар за финансовото министерство, за да овладее обезценяването.


Ходът бе успешен и рублата в последните дни се закрепи в границите между 67 и 68.1 за долар (петък вечерта курсът на Московската борса бе 67.3 за долар), но според някои анализатори това елиминира само един от факторите и няма да предотврати спада заради санкциите. Други смятат, че липсата на икономическа опасност от тази първа фаза не предполага промяна в курса на рублата, на който много по-негативно се отразяват други явления като търговската война на САЩ с Китай.


От днес САЩ налагат нови санкции на Русия, докато тя "не промени поведението си"

© Associated Press


Вторият пакет санкции през ноември същевременно би позволил на САЩ да блокира всяка международна финансова помощ за Москва (осуетявайки проектите ѝ със Световната банка и Международната банка за възстановяване и развитие) и да попречи на търговските компании в Русия да ползват външно финансиране, пише в. "Комерсант". Спирането на търговията също би било сериозен проблем, тъй като стокообменът със Съединените щати нараства независимо от политическото напрежение - от 9-и търговски партньор на Русия през 2014 г. те се изкачиха на седмо място миналата.


Според ръководителя на Центъра за макроикономически анализ Наталия Орлова икономическият ефект от днешните мерки ще е "незначителен". Санкциите, които се готвят в Конгреса обаче, биха могли "силно да изменят макроконтекста" за Русия, като блокират достъпа до долари на крупни играчи в руската икономика, казва тя за "Комерсант".


Никита Масленников, ръкоодител на направление "Финанси и икономика" в Института за съвременно развитие, отговаря по-песимистично. "Още не са въведени, а очакванията се виждат в реакцията на пазара: колебания на рублата, ръст на очакванията за инфлация." Според него санкциите могат да се отразят на 0.2-0.3% от брутния вътрешен продукт, но не и да причинят нова рецесия.


Отговорът - огледален или не съвсем


Москва реагира незабавно след съобщението за нови санкции от 8 август, като предупреди, че ще приеме всякакви нови санкции като "икономическа война". Миналата седмица обаче прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че конкретни ответни мерки не са били обсъждани засега.


В петък представител на правителството същевременно каза, че "всички възможности" за ответни мерки са на масата. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обвини САЩ в нежелание за нормализация и опит за отказ от договорености, достигнати от президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки миналия месец. Той допусна, че е възможно Русия да забрани на американски политици да влизат в САЩ. Реакцията може да е както "симетрична" (огледални мерки), така и "асиметрична", каза той. "Наистина не е нужно да е 100% огледален отговор. Не можем да се състезаваме със САЩ в икономическата сфера, защото сме в различни категории."


Руският депутат Сергей Кондратиев, заместник-председтел на комисията за сигурност и отбрана в Сената, пък каза миналата седмица, че Русия планира да спре да купува определени електронни устройства и компоненти от САЩ независимо какви ще са новите американски санкции. "При всички положения ще отхвърлим всички американски компоненти, след като би камбаната... Трети страни като Китай имат аналогични модели на това, което купуваме от Съединените щати. Пазарът на оръжия се изгражда на универсален обмен, така че при всички положения ще намерим начин," каза той, цитиран от РИА "Новости".

Ключови думи към статията:

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 268 Любопитно

  Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?

 2. 2 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":
  Защото са Баткото, Големия.
  Защото някой трябва да пази Света от агресията на Русия.
  Защото са длъжни да озаптяват азиатските алкохолици.
  Кой караше Кремъл да открадне Крим ...?
  Русия щяла да купува чипове и електроника от Китай - хахахаха !
  Ами що не го правиха досега бе ?
  Защото и Китай купува американски чипове ;)

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "От днес Русия няма да има достъп до американски износ на стоки и услуги, свързани с оръжейната индустрия и националната сигурност, нито до финансиране от американски правителствени институции."

  Такъв износ няма, а от финансиране Русия вече се отказа.

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "От днес Русия няма да има достъп до американски износ на стоки и услуги, свързани с оръжейната индустрия и националната сигурност, нито до финансиране от американски правителствени институции."

  Един вид, някои потоци от приходи ще пресекнат.
  В такъв случай, други някакви ще се появят.
  Преди време заловиха 4 т дрога в руското посолство в Аржентина.
  Оня ден 2 т в Белгия, със руски следи.
  Можем да очакваме и други подобни случаи и в бъдеще.
  Преориентират се хората в новата обстановка.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Ти нещо основно не разбираш.
  Никой, никъде не е споменавал, камо ли решавал, кой крив и кой е прав.
  САЩ единствено казват, "Ние с тези (престъпници) не исмаме да поддържаме никакви отношения - нито търговски, нито финансови, а ако продължат по същия начин, ще прекъснем и дипломатическите. Също така не искаме да имаме нищо общо и с тези, които поддържат с тях подобни отношения. Нищо повече, никой не споменава кой крив, кой прав.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Весело

  От днес Русия става още по-самодостатъчна!
  Така ще пеят днес братушките.

 7. 7 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Наистина не е нужно да е 100% огледален отговор. Не можем да се състезаваме със САЩ в икономическата сфера, защото сме в различни категории."-жестоката истина,нали Позитанци?

 8. 8 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1706 Весело

  И сега като "дръпне" русия икономически (а снакциите "много помагат") долара и США ще отидат по дяволите.
  Долара ще се разменя за някави си 100 рубли, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  "...Не можем да се състезаваме със САЩ в икономическата сфера, защото сме в различни категории..."
  Не може да се отрече, че започват да разбират позицията си :)
  Сега ще трябва да разберат, че са още по-зле, при това от доста по-малки страни от тях...
  Иначе на въпроса. САЩ ще градират натиска, но на Русия икономически санкции трудно ще и повлияят, защото:
  - тя не е достатъчно развита икономически
  - в развитието си е свикнала на резки промени, на приливи и отливи
  - голяма част от населението и е с много нисък стандарт и няма да разбере за санкциите
  - тези, за които санкциите са сериозни имат голям буфер "подкожни мазнини"
  - санкциониранитеса обвързани с Путин (т.е. нямат път назад, ако Путин не го направи)
  - склонни са от "патриотизъм" да заменят стандарта си на по-нисък
  - готови са да се "продадат" на Китай, стига да не е САЩ.
  Ерго, САЩ след известно време трябва да търси по-ефективно решение или да чака края на президентския мандат на Путин...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  Ако прочетеш внимателно какво пише в статията ще разбереш колко не си прав. Без електроника руските железа не стават за продан.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Весело

  И сега като "дръпне" русия икономически (а снакциите "много помагат") долара и США ще отидат по дяволите.Долара ще се разменя за някави си 100 рубли, а?
  —цитат от коментар 8 на Чарли


  Само ти ли не разбра, че такова нещо като долар не съществува!
  От Позитано и Врабча отдавна минаха на монголски тугриции.

 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Любопитно

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Че кажи на Путя да мучи:
  "Продайте ми го, бе!"
  Азиатска Тарамбукия нали и тя "отговаря адекватно и реципрочно"на санкциите!
  Какво рИвеш? Спирате износа на "Боярищник" и валенки за Щатите, да видим как ще се оправят лошавите американци!

  ........................
  Ще ходиш ли на празнична манифестация по повод смъртта на Сенатора Мак Кейн?

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#10] от "КА2":

  Отново ще ги набичкат с лампова "електроника"!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#13] от "lone wolf":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#11] от "4ort":

  А, не!
  Пак са си на долЯри, но не на Щатски, а на Solomon Island Dollars!

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  "Според РБК руските власти оценяват дела на вносната продукция в микрочиповете на 97 на сто - т. е. доставките отвън са критични националната сигурност на Русия"

  Бре-ей, тия рашки цели 3% от микрочиповете успели да произведат сами- голем успех, поздравявам (ツ)

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Според РБК руските власти оценяват дела на вносната продукция в микрочиповете на 97 на сто - т. е. доставките отвън са критични националната сигурност на Русия. Източници на в. "Комерсант" от правителството казват, забраната за внос на електроника ще се отрази на сектори като военнокосмическата индустрия и други сектори"
  ,...............................

  Дрогаре, запишете си че савецката национална сигурност се крепи на США, а не на Кремъл!!!

 18. 18 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Раззия влиза в режим на активен разпад. Не е далеч денят когато светът ще бъде изправен пред проблема с колко нови наследника на ссср2 ще си има работа. Каквото си надробил, сърбаш.

 19. 19 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 232 Весело

  Безсилие и тежко отчаяние лъха откъм кремълския мавзолей.

  Нямат полезен ход, а всички сме любопитни какви контра-санкции следват.

  Пак ще 'разбомбят' воронеж и северонасранск.

  Колко яко!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Весело

  Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Така както вие определяхте кои са прогресивните сили и кои не са.

 22. 22 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 20 Разстроено

  Ами,хора,които се кланят на мумия,какви чипове,какъв космос споменават....

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#2] от "mop36557620
  Много ли си сигурен за ЧИПОВЕТЕ или чипСА ?? :))

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#23] от "lone wolf":

  Хи хи! Да се ориентират докато са малки...

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#24] от "dejmos":

  Ама знаем си че и чиповете и чипса са си руска разработка, кочто Щатите са откраднали от високотехнологична Азиатска Тарамбукия, бе!

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 807 Неутрално

  кочто !
  —цитат от коментар 27 на lone wolf


  която

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  Като не разбираш защо коментираш, вместо да почнеш да четеш.

 30. 30 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#16] от "balgariez":

  Съмнява ме, по-скоро ги крадват

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 904 Весело

  "Той допусна, че е възможно Русия да забрани на американски политици да влизат в САЩ. "
  Те това,ако го направят,Америка ке рухне.

 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Е сега ще разцъФне руското електронно производство......Смехххххх

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 33. 33 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":
  Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?

  Защото: ""Държавният департамент според съобщението на Федералния регистър е "установил, че правителството на Руската федерация е използвало химически оръжия в нарушение на международното право или смъртоносни химически оръжия срещу гражданите си."
  Конвенция за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Конвенцията е приета от Конференцията по разоръжаване в Женева на 3 септември 1992 г., одобрена е от Общото събрание на ООН с резолюция А/47/39 от 30 ноември 1992 г., открита е за подписване в Париж на 13 януари 1993 г. и е влязла в сила на 29 април 1997 г.

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От киното порнографията навлиза масово и в живота. Както си я приеха без всякакви протести, както тв и големият екран бълват гадости, така си я приемат и в живота със сексшоповете, с груповия разврат, наречен “суингъри”, с пълния упадък на нравите. Същата порнография изпълзя и на политическата сцена. Войната вече се води с джойстик, мишка и ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ. Езикът се изкълчва, само и само порнографията в различните й проявления да се фризира и гримира. Някой да е чул или прочел в мейнстрийма в последното десетилетие думи като “морал”, “чест”, “достойнство”, “вярност”? Прочел е, ама по друг повод! Че Ehre и Treue били от нацисткия вокабулар! Мухлясали понятия, извадени от нафталина. Искаш ли да изкорениш нещо от обществото, изкорени първо думите, с които го изразяваш!Историците да кажат как Европа позволи да падне толкова ниско и активно да участва в този трагикомичен санкционен театър!

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  Е сега ще разцъФне руското електронно производство......Смехххххх
  —цитат от коментар 32 на Willy Messerschmitt


  Тъй...тъй...
  Микровълновите печки
  ще ги заместят
  с безаналогови руски
  микроВЪЛНЕНИ печки.....

 36. 36 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#16] от "balgariez":

  Те пияндурниците китайските чипове не ги броят за внос.

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#36] от "anty":

  Ама и Китайските са по лиценз.Много малко са Китайска разработка и качеството е друго.

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  От киното порнографията навлиза масово и в живота. Както си я приеха без всякакви протести, както тв и големият екран бълват гадости, така си я приемат и в живота със сексшоповете, с груповия разврат, наречен “суингъри”, с пълния упадък на нравите. Същата порнография изпълзя и на политическата сцена. Войната вече се води с джойстик, мишка и ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ. Езикът се изкълчва, само и само порнографията в различните й проявления да се фризира и гримира. Някой да е чул или прочел в мейнстрийма в последното десетилетие думи като “морал”, “чест”, “достойнство”, “вярност”? Прочел е, ама по друг повод! Че Ehre и Treue били от нацисткия вокабулар! Мухлясали понятия, извадени от нафталина. Искаш ли да изкорениш нещо от обществото, изкорени първо думите, с които го изразяваш!Историците да кажат как Европа позволи да падне толкова ниско и активно да участва в този трагикомичен санкционен театър!
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  Айдааааа.....
  Другарката Султанушка откри рано-рано политическата учебна година
  при Руското Пасольство.
  Альооооо......
  Само да попитаме,
  Това руските трольове
  от висотата на кой пиедестал
  морализаторствате и наставлявате останалия свят,
  че му пък и придиряте, че не е достатъчно
  морален и безгрешен, като вас в Русийкята....

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Путин нали и без това иска Русия да се отърве от долара. От САЩ му помагат.
  Щели да купуват не от САЩ, а от Китай електроника и подобни, имали ги същите. Проблемът е, че САЩ спират същите неща и за Китай. Каквото са откраднали досега, откраднали, но оттук нататък и Китай няма да има новостите и новите технологии. Китай няма да има и старите технологии, защото американските и европейските фирми се изтеглят от Китай. Отиват във Виетнам и други азиатски страни.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  До коментар [#36] от "anty":Ама и Китайските са по лиценз.Много малко са Китайска разработка и качеството е друго.
  —цитат от коментар 37 на КА2


  Такова нещо като "китайска разработка" НЯМА.
  НЯМА И ДА ИМА.
  В Китай само и единствено тиражират на база
  евтина работна ръка вече готови технологии.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " На този фон руското външно министерство каза, че санкциите само ще създадат допълнително напрежение в двустранните отношения. "

  Защо ? Нали според самия руски президент, санкциите дори имали благотворно въздействие върху руската икономика !
  Скептик съм руснаците да променят поведението си, не и с тия управляващи !
  " Вълкът козината си мени, но нравът - никога!", казва народната поговорка !

 43. 43 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "loseva":

  Това, дето пишеш е така. А САЩ унищожи ли химическото си оръжие?

 44. 44 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева": " Някой да е чул или прочел в мейнстрийма в последното десетилетие думи като “морал”, “чест”, “достойнство”, “вярност”? "

  Да и веднага давам пример - Сенатор МакКейн,вечна му памет на тоя достоен човек!
  Гадното за тебе е, че ти не можеш да посочиш руснак с тия 4 качества по никакъв начин!!! Бълвочът, който си написала, е пълна безсмислица.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева":


  От киното порнографията навлиза масово и в живота. Както си я приеха без всякакви протести, както тв и големият екран бълват гадости, така си я приемат и в живота със сексшоповете, с груповия разврат, наречен “суингъри”, с пълния упадък на нравите. Същата порнография изпълзя и на политическата сцена. Войната вече се води с джойстик, мишка и ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ...
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  Като ти знам нивото, хич не ме учудва, че си впрегнала каруцата пред коня.
  Учудва ме отде намираш куража да си доказваш посредствеността чрез написанато.
  Порнографията НЕ е навлязла в живота от киното.
  Тя е съществувала в живота много преди киното и телевизията въобще да са били измислени.
  И да, "Войната вече се води с джойстик, мишка и ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ..."
  Наричат я хибридна.
  Или ти си привърженик на изпитания руски метод на тотално сриване на града заради една шайма бандити, укрили се в развалините.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#44] от "quatro_4x3":

  Вероятно за нея полит пропагандната година е започнала по-рано.

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#44] от "quatro_4x3":
  Турбоястребът маккейн, известен с участието си във виетнамската война, поддръжникът на всички водени от щатите войни, в противовес на международното право в качеството си на морална икона? Това и Оруел не може да роди!Мерси за тази нагледна подкрепа на думите ми!

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#43] от "Велков":

  До коментар [#33] от "loseva":Това, дето пишеш е така. А САЩ унищожи ли химическото си оръжие?
  —цитат от коментар 43 на Велков


  Ако имаш съмнения, поставяш официално въпроса, изискваш независима проверка на територията на Щатите. Ако не ти я позволят, налагаш санкции на САЩ и всички, които търгуват с тях.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 50. 50 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#45] от "simval":
  Не е вярно. Порнографията е изкуствено уродливо явление. Войната във всичките й проявления е отвратителна. В скритите си е особено отвратителна, защото се прави не на това, което е. Хибридна война НЯМА! Има война и мир.

  Мърфи е оптимист!
 51. 51 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#44] от "quatro_4x3":Вероятно за нея полит пропагандната година е започнала по-рано.
  —цитат от коментар 46 на КА2


  То нейното и за пропаганда не става. Някакви писаници, изпълнени с тъпотии и написани от човек(?) с големи претенции, но без никакво покритие. По-склонен съм да го определя като антипропаганда, защото предизвиква обратния на желания от нея ефект.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#51] от "quatro_4x3":

  Ами пропагандата е дефинирана като изкривяване на действителността.Но се предоставя от хора със смутена менталност .

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  Малкия плешинг от кремъл ги досъсипа тия нещастници от тая голяма територия, почти както ги разболя и съсипа за стотина години другия плешинг болен от сифилис. Един залп му беше необходим за пълен контрол над мужиците, защото неграмотните и тъпите лесно се контролират. Та така, който търси санкции, намира!

  Имало едно време ссср...
 54. 54 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#50] от "султана глаушева":

  Единственото нещо (защото останалите ти приказки са плява и клишета), с което бих се съгласил с тебе е, че войната е нещо отвратително.
  Но това твърдение не е мъдрост и с него са съгласни милиарди хора по света.
  Въпреки това, войната съществува още от втория човек досега непрекъснато в историята на човечеството. И според мене, ще съществува до самия му край. Може да бъде възпряна, но не и изкоренена, единствено с по-голяма сила, употребена в правилното време и място.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#10] от "КА2":Отново ще ги набичкат с лампова "електроника"!
  —цитат от коментар 13 на lone wolf

  Много добра идея ! Лампите си имат и предимства
  ... ама няма да се стигне до там ... и дано не се стигне.
  При всички положения връщане назад към долара като лидер няма :
  Добре дошли в един нов "Споделен Свят" без лидер.
  Натискът върху Русия приключи с това . Наред е Латинска Америка
  като евентуално поле на възпиране влиянието на Русия и Китай.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  Задото господарят така казва, винаги

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Делото на МакКейн е живо. Господ да го прости!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Наглост и безобразие до безкрайност! Ха спрете се с манията си за величие и с ролята на световен жандарм!

  Те ще определят кой какво поведение да има!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 60. 60 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#59] от "Другарката Михайловна":

  Какво поведение? Тук става въпрос за санкции , които санкции са налагат за не спазване на договори и агресия насочена към други държави! Хайде стига се правихте на неразбрали/

  SHADOWS of SOFIA
 61. 61 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Мачкай империята на злото!

  The best way to predict the future is to invent it.
 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Напълно се прекратява предоставянето на помощи от САЩ (такива може да получава и Русия съгласно закона от 1961 г., предвиждащ финансиране на проекти за икономическо и социално развитие, сигурност и др.)"

  Няма да има Ножки Буша :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Наглост и безобразие до безкрайност! Ха спрете се с манията си за величие и с ролята на световен жандарм!Те ще определят кой какво поведение да има!
  —цитат от коментар 59 на Другарката Михайловна


  Другарке,
  Никой на никого никакво поведение не определя.
  Това даже не са и "санкции" в обичайният им смисъл.
  Ако аз имам сериозна връзка с някоя кака, и в един хубав ден
  започва да ми става ясно, че въпросната кака е твърде
  разкрепостена и игрива за моите разбирания,
  аз чисто и просто преустановявам отношенията си с такава.
  Да си го има каката това поведение,
  ама да си го има с Турция, Иран, Венецуела......и прочее.......
  С мен - ДОТУК.
  Така,че малко издайнически са тези ваши вопли по посока САЩ !
  Зер, без САЩ, любовните ви отношения с Турция, Иран, Китай и Венецуела
  пукната пара не чинят.

 65. 65 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#55] от "Велков":

  Разбирам.
  Отговор в стил "възпитан" фатмак.
  В смисъл, нищо по същество, никакъв контрадовод, слава Богу, няма псувни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 66. 66 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#59] от "Другарката Михайловна":

  Другарке, ако обичаш, за да не се повтарям, вземи и прочети №5.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Весело

  "Трети страни като Китай имат аналогични модели на това, което купуваме от Съединените щати."

  Нащастници.
  Нали Китай прави тези аналогични модели като вляга в тях елементи и лицензи от САЩ. Помним как изплака китайската фирма ZTE за забрана да купува елементи от САЩ .
  А китайските изделия са толкова аналогични колкото компоти с компютри.

  подпис
 68. 68 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Весело

  След тези ограничения предвкусвам пълен срив на руските военни продажба в чужбина. Ще продават само това дето го продаваме и ние българите.

  подпис
 69. 69 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#1:"nwj49315903"]Само не мога да разбера защо САЩ самостоятелно решава кой крив кой прав?
  Много си прав. Ето например Русия как се допита до целият демократичен свят когато анексира Крим, нахлу в Домбас, бомбардира Грузия и опита преврат в Черна гора. Даже и българското правителство попита: "Може ли Решетников да избере кой ще ви е президент" Естествено, че може. Как да откажеш на такива любезни и почтени държавници.Не като тези нахални американци. Ти им помагаш да си изберат такъв симпатяга за президент, те неблагодарниците отвръщат със санкции.

 70. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Всите отровители имат право да тровят, колят и бесят из цялото земно кьлбо! какви са тези империалистически опити деа се спре свтовната революция, пардон ... болшевишкия терор! Ще ви взривим катедралата, ей, като в София!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Весело

  Сега като ремонтират българските самолети СУ и може от новата руска електроника да не остане място за бомбите.

  подпис
 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#49] от "simval":

  "...налагаш санкции на САЩ и всички, които търгуват с тях."

  В лично качество ли ще наложи санкциите или от името на Коста-Перчовската общественост?

  😆😆😆😆😆😆😎😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Той допусна, че е възможно Русия да забрани на американски политици да влизат в САЩ.

  😵

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 870 Неутрално

  а аз се чудя защо още не им налагат санкции за сваленият индонезийски самолет. убиха над 300 човека и това ще остане ненаказано ли? запада трябва много по твърдо да действа срещу тези бандити.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#54] от "simval":
  Не си длъжен да се съгласяваш с мен. И аз не съм съгласна с теб. Война с война не се изкоренява. Както и клин клин не избива, а два забива. Война се изкоренява с морални, свободни и солидарни общества. Достатъчно е да спазват десетте божи заповеди. Повече не е нужно. И с непримиримост към военния манталитет. Включително правна. В това отношение твърдението на паси “ако искаш мир, готви се за война” е дълбоко неморално.

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева":
  За кой морал говориш, ма? За морала на страната с най-много спинозни и хероинозависими ли?
  https://inosmi.ru/social/20171204/240917437.html

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#8] от "Чарли":


  " Долара ще се разменя за някакви си 100 рубли, а ? "


  Грешиш !
  Една рубла ще се разменя за 100 долара . Вероятно си забравил, че миналата седмица Тъжния Кон заяви, че вече се вижда края на долара - сигурно това е имал предвид .
  Няма що, США оттекоха в канализацията !
  Тцъ, тцъ, тцъ ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#33] от "loseva":Това, дето пишеш е така. А САЩ унищожи ли химическото си оръжие?
  —цитат от коментар 43 на Велков


  А, ей сега е момента старшинка, жужку немедлено да им наложи санкции от съвеЦки тип за притежаване и разработване на химическо оръжие!

  Имало едно време ссср...
 81. 81 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Той допусна, че е възможно Русия да забрани на американски политици да влизат в САЩ. 😵
  —цитат от коментар 74 на tribiri


  Хахахаха, ми то напоследък никой не ходи там, последно само руската матрьошка Ранд Пол, с послание от таварищ Трамп :D
  И на него ли ще забранят? :D

 82. 82 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#33] от "loseva":Това, дето пишеш е така. А САЩ унищожи ли химическото си оръжие?
  —цитат от коментар 43 на Велков  Абе, ти докато си служил и имаш звание полковник, позволявал ли си на някой сержант да те командори ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Наглост и безобразие до безкрайност! Ха спрете се с манията си за величие и с ролята на световен жандарм!Те ще определят кой какво поведение да има!
  —цитат от коментар 59 на Другарката Михайловна  Ами нека определят от Кремъл, но са им много къси ръчичките . Нека Кремъл наложи санкции на САЩ и държавите търгуващи със САЩ . Ако от Вашингтон не са съгласни, Кремъл немедлено да им спре рублата и американците ще са вече на колене .
  Както виждаш, много е лесно, но ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 484 Весело

  Ще да процъфти сега произвидството на чипове

 86. 86 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева":

  морал”, “чест”, “достойнство”, “вярност”?!
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева

  Воденето на войни с по-малки и по-слаби държави, анексия на чужди територии при дадени гаранция за запазване на териториалната цялост , изнудване с нефтени, газови и прочие доставки, сваляне на пътнически самолети, тровене на неудобни за режима хора в чужди държави , подмяна на допинг - проби на спортисти през дупка в мазето и т. н и т.н. - всичко това е "морал”, “чест”, “достойнство”, “вярност”?"

 87. 87 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 484 Весело

  Ще да процъфти сега из Северна Азия произдодството на чипове, процесори, Смарт Самовари и так дали. Свалят теглото на процесора на Гиперзвуковия Кинжал САМО на 5 кила и ДВЕ операции в минута, като се клокне от премудрите сАвецкиее учонъйе ще изврършва по цели ТРИ - предостатъчно ватнициците да остъклят „Краварника”, нъл тъй дрогаре?

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#32] от "Willy Messerschmitt":

  Най-напред двамата с Тръмп ще свалите цената на нефта, както обеща. Миналата седмца нищо не направихте ама до 20 ти септември има още време. Не се разсейвай само, че миналата седмица го изпуснахте да качи над 76!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  И американци, и руснаци купуват електроника на тонове от Китай. В САЩ имат аналози които са специално за военните и космоса. Руснаците на времето също имаха такива серии. Китайците не си дават зар да правят такива заради цената. Малък пазар. Ако разбира се им платят повечко и такива ще правят.
  Руснаците имат няколко фирми който могат да поставят такива корпуси и спокойно може да закупуват от Тайван, Ю. Корея Сингапур и други ненарязане пластини с чпове които да си ги слагат в съответни корпуси - керамични и други специални къде издържат на радиация. А още по лесно е целото изделие да се защити с подходяща кутия. Така че не е болка за умиране за американската електроника.

 91. 91 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Сергей Рябков обвини САЩ в нежелание за нормализация и опит за отказ от договорености, ....... Той допусна, че е възможно Русия да забрани на американски политици да влизат в САЩ."

  Кефещо е да гледаш как Русия забранява на ам. политици да влизат в САЩ. Ред алерт? Блокада на уйст и уест коаста? Червени дирижабли сеещи новичок над царевицата в Аризона? Зомбита със сърп и чук, вампири казаци с перолъчки?
  Или идиотска печатна грешка?

 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#84] от "niksan1":

  Те САЩ сами си налагат санкции. Защо трябва от русия да им се бъркат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "От днес Русия няма да има достъп до американски износ на стоки и услуги, свързани с оръжейната индустрия и националната сигурност, нито до финансиране от американски правителствени институции."Един вид, някои потоци от приходи ще пресекнат.В такъв случай, други някакви ще се появят.Преди време заловиха 4 т дрога в руското посолство в Аржентина.Оня ден 2 т в Белгия, със руски следи.Можем да очакваме и други подобни случаи и в бъдеще.Преориентират се хората в новата обстановка.
  —цитат от коментар 4 на simval


  Ти с какво мислиш, че се е занимавал Путин в Петербург в началото на 90-те, преди да го определят за надежден и да му поверят висшия пост по служба на руската олигархия и защита на интересите й на международно ниво?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 478 Весело

  Ох, майко!
  Кво става, бе,?!Нали Тръмпитонаш?!

  П.П. Язък за напъна на изборите, пак отидЕ коня у ряката!Толкоз зор за тоя дето духа!

 96. 96 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Китай в момента има абсолютно всичко за да изхвърли на 100% всички чипове в които има нещо американско. Но няма да го направи, напротив , бълва го в тонове, докато не бъде принуден по някакъв начин. Но Китай има алтернатива, от а до я до замени всичко, включително софтуер със собствен китайски продукт.

 97. 97 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И сега като "дръпне" русия икономически (а снакциите "много помагат") долара и США ще отидат по дяволите.Долара ще се разменя за някави си 100 рубли, а?
  —цитат от коментар 8 на Чарли


  Това не е въпрос на емоции, а на интереси. След изказването на външния министър на Германия за алтернативни системи за разплащане и нови световни валути за търговия (евро) и нескритите намерения на Китай в същата посока имаме сериозна пасивна война за създаване на алтернатива на долара. Сега въпроса е ще успеят ли да наритет САЩ всички по отделно или ще им позволят да се обединят. Има ли Тръмп желание и още козове в ръката. Той играе типичния луд от теория на игрите (и половината конгрес с него), това е тънка игра. Дали ще успее, ще видим.
  Проблема е, че ако има алтернативна световна валута, дълга на щатите финансиран от печатането на хартийки и гарантиран от световния стокообмен (наличието на търсене за тях) ще загуби много голяма част от гаранциите си (търсенето ще отиде в друга посока). Държавите ще започнат да вкарват резерви в другата валута, като ги изтеглят от долара. Ще стане страшно! Дългова криза, която ще обхване целия свят.
  Тук съюзниците на сащ са същите, като на руската империя - армията и флота. А знаем какво означава това. Война? Айде да не дава Господ!
  Чакам да видя малко повече мозък в "световните лидери", ама ще ли?

 98. 98 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Весело

  Много скъп почва да им излиза този Крим на всички които крещят “ Крьiм Наш!” ;)

 99. 99 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#39] от "gozambo":

  Какво пък спирате вие на Китай, смех в залата...Чайниците си регистрират фирми в Южна Корея и спокойно си продължават алъш-вериша...Руснаците, чрез казастански и сякви такива фирми внасят всичко, квото им трябва и от щатите и от къде ли не. Тоя врътка е на двайсе години вече и още не я проумяхте! Те като ги изнасят същите за руските фирми с поставени лица в ЕС и тях ли ще спрете?
  Да оставим глупостите на Обединените санкции. Американските фирми, които работят на територията на Русия, като Макдоналдс и други са притеснени, че под натиска на правителството ще загубят много пазар и са започнали процедури по прехвърляне на бизнес през европейски фирми.

 100. 100 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Весело

  Руски съвременен Православен Фашизъм.
  Да гледа Глупая Глаушева какъв е руския морал:

  https://youtu.be/m34Uz7m35Oc

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK