Руските преговори за Афганистан вещаят промени

Руските преговори за Афганистан вещаят промени

© Associated PressВладимир Путин, изглежда, се появява като играч в Афганистан след 17-годишна западна намеса, която не доближи страната към мира.


За някои хора предложението на Русия да бъде домакин (на мирни преговори) идния месец може би съдържа най-малкото наченки на позитивен обрат, ако талибаните бъдат принудени да седнат на масата във време, когато са по-агресивни на бойното поле, отколкото през последните години, като причиняват много ужасии в Кабул и други градове.


Тази инициатива обаче може да зацикли преди още да е започнала. Афганистанското правителство каза, че няма да присъства, след като се оказа неспособно да излезе с цялостна стратегия поради вътрешните си разногласия, зад които мнозина виждат междуличностни и етнически съперничества. То призова талибаните първо да се съгласят на преки преговори с Кабул. Бунтовниците упорито отказват и настояват вместо това за преки преговори със САЩ.
Съединените щати пък изглеждат недоволни от тази маневра, макар че Вашингтон от години се опитва да намери разумна стратегия за изход от конфликта.


Ситуацията на терена в Афганистан дава почва за безкраен цинизъм относно ролята на различните играчи там и почти никаква надежда за бързо подобрение в изпълненото с насилие и корупция (афганистанско) всекидневие.
Анализатори казват, че препирните около евентуална среща, на която да се говори за мир, дават възможност да се надникне в огромната сложност на задачата за постигане на мирно споразумение в един регион на съпернически влияния.


Пакистан, Иран, Русия и Китай имат нарастващо влияние,


макар че САЩ харчат милиарди долари, покривайки голяма част от годишно необходимите 6.5 млрд. за издръжка на Афганистанските национални сили за сигурност, мъчещи се да удържат напора на укрепналите талибани. Експерти, които следят 4-те десетилетия на войни в Афганистан, казват, че да се търси пътят към мир в тази бедна страна с 32-милионно население е като да се върви през минно поле.


Според Майкъл Кюгелман, заместник-директор на Програмата за Азия в базирания в САЩ мозъчен тръст "Уилсън център", ситуацията е експлозивна. "В Афганистан се борят за влияние не само САЩ и Русия, но също и Китай, Иран и Пакистан, и нито една от тези страни не е в добри отношения със САЩ. Това е, най-меко казано, като истинско буре с барут", отбеляза той.


Пакистан, смятан за ключа към траен мир в Афганистан, има нов премиер, който казва, че е готов да бъде мирен партньор с Вашингтон, но вече не и военен партньор. Няма обаче индикация, че афганистанските талибани, за които се знае, че се движат между Пакистан и Афганистан с лекота, която варира в зависимост от отношенията на Исламабад с Вашингтон, ще бъдат накарани да напуснат (Пакистан). При все това премиерът Имран Хан побърза да осъди ракетната атака (на талибаните) срещу Кабул във вторник и обвини извършителите, че "мислят като страхливци".


Отношенията между Пакистан и САЩ остават обтегнати и дори едно обикновено телефонно обаждане на държавния секретар Майк Помпео до Хан в четвъртък се превърна в конфронтация, тъй като двете страни не можаха да се договорят за съдържанието му. Пакистан сега настоява за извинение,


казвайки, че Помпео не е говорил нищо за терористи в Пакистан,


за разлика от версията на Държавния департамент за разговора, според която "Помпео обърна внимание колко е важно Пакистан да вземе решителни мерки срещу всички терористи, действащи в Пакистан, и върху неговата ключова роля за налагането на мирния процес в Афганистан".


Съседите на Афганистан и конкуриращите се световни сили обаче са само част от проблема как да се донесе мир в Афганистан, смятат анализаторите, като сочат дълбоко корумпираното и разединено афганистанско правителство "на националното единство", създадено по замисъл на САЩ, и задълбочаващите се етнически разделения в него.


Миналата година "Трансперънси интернешънъл" нареди Афганистан на 177-о място от 180 страни в своя индекс за възприятие на корупцията - само малко по-добре от трите последни държави - Сирия, Южен Судан и Сомалия. Откакто създаденото с благословията на САЩ правителство на националното единство пое властта преди 4 години, етническите ежби, които винаги са били остър проблем за Афганистан, се задълбочиха.


В дадено наскоро интервю в столицата Кабул политическият анализатор Харун Мир посочи, че само международният натиск държи заедно препиращите се афганистански политици. Той каза, че правителството е дълбоко разединено по етнически принцип и предупреди, че изтеглянето на международните сили би изправило една етническа група срещу друга, ръководени от военни вождове, превърнали се в политици, които доминират в афганистанското правителство и които имат зад гърбовете си тежко въоръжени милиции. "Кабул ще бъде разрушен, защото всяка отделна групировка в правителството иска да установи контрол. Този път етнически сблъсъци ще унищожат Кабул", подчерта той.


Вътрешните съперничества в афганистанското правителство правят невъзможно разработването на стратегия за борба срещу бунтовниците, добави Кюгелман. "Докато афганистанското правителство остава в плен на междуличностни спорове и други вътрешни разногласия, Кабул няма да бъде в никакво състояние да начертае ефективна стратегия за борба с бунтовниците, колкото и помощ да получава от САЩ и други ключови партньори", каза той.


Нещо, което може би е още по-лошо за САЩ, които са дали стотици жертви в Афганистан и са похарчили милиарди долари в този конфликт, обаче е, че западните страни създават впечатление, че са много изтощени. Лансират се най-различни и странни теории, радващи се при това на изненадваща популярност. Една широко разпространена теория е,


че Вашингтон тайно помага на талибаните да разпалват военния конфликт,


което да оправдава присъствието в Афганистан на американски войски като щит срещу Иран, Русия и Китай. Талибаните, в същото време, лъскат дипломатическия си имидж, изпращайки свои представители в Узбекистан и Индонезия за срещи с техните външни министри. Те обявиха също, че техни представители ще пътуват до Китай и Пакистан преди срещата в Москва следващия месец.


Този месец на бойното поле те предприеха зрелищни атаки срещу Газни (столицата на едноименната провинция в централната част на страната), където водиха почти 5-дневни сражения с афганистанските сили за сигурност, използващи подкрепата на американски военни съветници и авиация, и срещу северната провинция Фаряб, където над 100 афганистански войници, останали без муниции и храна, се предадоха на бунтовниците.


Според анализатори обаче контролът и влиянието на талибаните, колкото и широко да се простират, все пак са ограничени до селските райони и те нямат капацитета да установят и да задържат контрол над голям град в страната. Те са изправени и пред вътрешни раздори и трябва да покажат на обикновените си бойци, че са силни във военно отношение, преди да започнат мирни преговори.


Въпреки всичко, според Брайън Глин Уилямс, професор по ислямска история в университета в Дартмут, в американския щат Масачузетс, срещата в Москва през септември е "много интересно и потенциално важно/историческо развитие". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5150 Весело

  Владимир Путин, изглежда, се появява като играч в Афганистан

  предложението на Русия да бъде домакин (на мирни преговори) идния месец може би съдържа най-малкото наченки на позитивен обрат, ако талибаните бъдат принудени да седнат на масата
  Тази инициатива обаче може да зацикли преди още да е започнала. Афганистанското правителство каза, че няма да присъства
  Бунтовниците упорито отказват и настояват вместо това за преки преговори със САЩ.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ха-хааааааа
  Не компютри, а компоти.
  Путин не бил "играч", ами е нещо, което подписква отстрани
  и никой го няма за жив.
  Целият бездарно съчинен кризисен ПиАр на ПутинизЪма отече у канала.....

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  "Владимир Путин, изглежда, се появява като играч в Афганистан ....."
  ..............
  Първо да го видим като играч в савецкия саюз!
  Как ще спаси потъващата рублата?

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  секи 4ти км

  хм... Асоцииран праз.

  Кой ли лансира широко разнообразни странни теории
  радващи се на изненадваща популярност?

  "Лансират се най-различни и странни теории,
  радващи се при това на изненадваща популярност.
  Една широко разпространена теория е,

  че Вашингтон тайно помага на талибаните да разпалват военния конфликт,

  което да оправдава присъствието в Афганистан на американски войски като щит срещу Иран, Русия и Китай.

  Талибаните, в същото време, лъскат дипломатическия си имидж, изпращайки свои представители в Узбекистан и Индонезия за срещи с техните външни министри.
  Те обявиха също, че техни представители ще пътуват до Китай и Пакистан преди срещата в Москва следващия месец."

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1513 Гневно

  Левичарството няма спирка! Вече дори открито славословят Кремъл и путин - само и само да са против Тръмп и Демокрацията.
  Нещастници.
  Значи САЩ и ЕВропа са неспособни на нищо за Афганистан и Сирия - но видиш ли идва голия на бял кон и нещата се подреждат!
  Тупани. Мальоумници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Рейтинг: 226 Неутрално

  " след 17-годишна западна намеса, която не доближи страната към мира."

  Че кой нормален е очаквал нещо друго от бивши и настоящи колонизатори?

 6. 6 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Афганистан е тема табу. Вече 20г. ще станат, откакто започнаха да бомбят афганистан. След “nine eleven”. Търсеха бен ладен. С бомба ли искаха да го уцелят от въздуха, що пи? Сега какво точно търсят? Защо са всичките тези мисии? Кой ги е викал? С какъв мандат? С какво се занимава бг мисия в афганистан? Има ли я? Детски градини и болници ли строи?

  Мърфи е оптимист!
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  На практика не се стигна до преговори. Руската авиация разгроми талибанска банда в Средна Азия и изгони представителите на талибаните за преговорите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Афганистанското правителство се оказа неспособно да излезе с цялостна стратегия поради вътрешните си разногласия, зад които мнозина виждат междуличностни и етнически съперничества. То призова талибаните първо да се съгласят на преки преговори с Кабул. Бунтовниците упорито отказват и настояват вместо това за преки преговори със САЩ. САЩ харчат милиарди долари, покривайки голяма част от годишно необходимите 6.5 млрд. за издръжка на Афганистанските национални сили за сигурност, мъчещи се да удържат напора на укрепналите талибани. Талибаните, колкото и широко да се простират, все пак са ограничени до селските райони и те нямат капацитета да установят и да задържат контрол над голям град в страната. Те са изправени и пред вътрешни раздори ."
  =====================================================================
  И изведнъж,от цялата тази каша" Владимир Путин, изглежда, се появява като играч в Афганистан "!:)))
  Е,все пак,един негов отдавнашен предшественик и компанията му,много активно участваха в подготовката и забъркването на тази каша,та не е чак толкова чудно,че и този бивш служител на КГБ иска да се намеси.Колко успешна ще е намесата е друга работа.Първата не беше особено добра.:)))

  https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/40070538_2223127684586936_8951845991108050944_n.jpg?_nc_cat=0&oh=7be81dfca14d350ceaa73b63fb1678f4&oe=5C331306

  "На 27 декември 1979 г. започна афганистанската война, която продължи повече от девет години. В нея загинаха повече от 15 хиляди съветски войници и офицери. Една от първите бойни операции беше завземането на двореца на тогавашния президент на Афганистан – Хафизула Амин, в Кабул от спецназа на ГРУ и специалните части на КГБ.
  През май 1979 г. е сформиран мюсюлманският батальон; в в средата на декември отряд от батальона пристига на летището Баграм в Афганистан, след това поема към Кабул. Официалната му задача е усилването на охраната на резиденцията на Амин. Отрядът се превръща във втората линия в охраната на двореца Тадж Бек. Но основната му задача е да щурмува двореца на афганистанския държавен глава.
  Дворецът се охранява от бригада от около 2 хиляди души; командирът й е майор Сабри Джандад.
  Планът
  Първоначално задачата по завземането на двореца Тадж Бек и ключовите обекти в Кабул е възложена на мюсюлманския батальон и специалните части от КГБ – „Гром” и „Зенит”. По-късно става ясно, че тези сили са недостатъчни и се приема в щурма да се включи още една рота десантчици.
  В началото на декември във военновъздушната база в Баграм пристига специалната група от КГБ „Зенит” – от 30 души, а на 23 декември е прехвърлена спецгрупата „Гром” – също от 30 души. Под тези кодови имена в Афганистан воюват „Вимпел” и „Алфа”. Т.е. основната роля в началния период на войната се отрежда на специалните части.
  Сутринта на 27 декември започва подготовката за щурмуването на двореца на Амин. Спецбойците от КГБ имат детайлен план на сградата – разположението на стаите, комуникациите, електромрежите и др., така в началото на операцията „Шторм-333” спецгрупите от КГБ и мюсюлманският батальон в подробности са запознати с обекта на атаката, включителнои разположението на картечните гнезда, бронираните автомобили и танковете. Преди щурма срещу двореца спецгрупа от КГБ се предвижда да взриви централният възел на секретната свръзка с най-важните военни и цивилни обекти в ДРА. Подготвят се щурмови стълби, екипировка, оръжие и боеприпаси. Всичко се върши в строга секретност.
  Сутринта на 27 декември Юрий Дроздов и В. Колесник по стар руски обичай преди боя се измиват и сменят бельото си. След това долагат още веднъж за готовността на своите части всеки на своето командване.
  По времето на обяда Амин и неговото обкръжение се отравят от храна. Основните изпълнители на това мероприятие успяват да се скрият. Амин лежи в една от стаите на двореца.
  Първи по двореца по команда откриват огън зенитните самоходни установки ЗСУ-23-4 „Шилка”. Автоматичните гранатомети АГС-17 започват да бият срещу танковия батальон и не позволяват на екипажите да доближат танковете. Частите от мюсюлманския батальон поемат в района на предназначението си.
  В осем без 15 вечерта в Кабул прогърмяват силни взривове. Подгрупа от „Зенит” взривява свързочния възел и изключва афганистанската столица от света. Взривът трябва да послужи за начало на щурма срещу двореца, но специалните части започват малко по-рано.
  Подгрупите от „Гром” веднага попадат под плътния огън на големокалибрени картечници. Пробивът на групата се извършва под ураганния огън. Спецбойците бързо изскачат на площадката пред Тадж Бек. Първите минути от боя са най-тежки. Щурмуват спецгрупите от КГБ, а подразделения от мюсюлманския батальон осигуряват външното крило за прикритие. „Шилките” бият по Тадж Бек, но огънят притиска спецбойците към земята. Бойците от „Гром” нахлуват в двореца, но сред тях има убити и ранени. Ранените са общо 13 души. Афганистанците от втория етаж на двореца хвърлят гранати. Боят в сградата е ожесточен и безкомпромисен. Група спецбойци изваждат от строя свързочния възел в двореца. Командосите действат отчаяно, но решително. В двореца офицерите и войниците от личната охрана на Х. Амин, неговите охранители – около 100-150 души, се съпротивяват отчаяно и не се предават. „Шилките” отново бият по двореца и площадката пред него. В сградата на втория етаж избухва пожар, което оказва силно морално въздействие върху отбраняващите се. След като спецчастите стигат до втория етаж на Тадж Бек, стрелбата и взривовете се засилват. Войниците от охраната на Амин, след като чуват руска реч и псувни, започват да се предават. Спецназовците атакуват яростно и твърдо. Безразборно стрелят с автоматите и хвърлят гранати във всичките стаи, които се изпречат на пътя им. Група спецбойци виждат в едно от помещенията самия Амин. Според наличната информация той е убит от куршум или осколки от граната. Има и версия, че е убит от афганистанците. Не е известно коя е причината за гибелта му. След завземането на двореца Тадж Бек радиото в Кабул предава съобщението, че по решение на революционния трибунал предателят Х. Амин е осъден на смърт и присъдата е изпълнена. В 2 часа през нощта на 28 декември радиото предава обръщението на Бабрак Кармал към народа на Афганистан.
  От афганистанците в операцията са убити около 350 души, пленени – около 1700. От съветските бойци загиват 11 души, четирима десантчици и шестима от мюсюлманския батальон, 38 души са ранени.
  Боят в двореца продължава само 43 минути.
  „Внезапно стрелбата прекъсна – спомня си майор Яков Семьонов, - аз доложих по радиостанцията уоки-токи на командването, че дворецът е завзет, има много убити и ранени, но главното свърши...”
  От спецгрупите от КГБ в щурма срещу двореца загиват петима души, включително и полковник Г.И. Бояринов. Почти всички са ранени, но онези, които могат да държат оръжие, продължават да се сражават.
  Защо в Москва е взето решението за отстраняването на Амин, макар че той иска военна помощ от Кремъл?
  В Политбюро на ЦК на КПСС не вярват на Амин. На съветското правителство му трябла по-предстазуем човек. Като Бабрак Кармал, афганистанският посланик в Чехословакия.
  В КГБ и ГРУ независимо един от друг разработват варианти за отстраняването на Амин.
  Още през пролетта на 1979 г. става ясно, че е нужна съветска военна намеса в Афганистан. По тази причина полковникът от спецназа на ГРУ Василий В. Колесник на 2 май 1979 г. получава заповед от командващия ГРУ генерал Ивашутин да сформира 154-ти отделен отряд със специално назначение. Колесник разработва щат за батальона от над 500 души и започва да го сформира. Той се състои основно от узбеки, туркмени и таджики. За командир на мюсюлманския батальон е назначен майор Хабиб Т. Халбаев. Личният му състав през лятото усилено се занимава с бойна подготовка. В Москва му шият униформи на афганистанската армия.
  Съветските сили
  В завземането на двореца Тадж Бек участват обединените сили на министерството на отбраната и КГБ на Съветския съюз: група „Гром” с командир майор Романов, група „Зенит” с командир майор Семьонов, мюсюлманският батальон – 530 души, девета парашутно-десатна рота от 345-и полк – 87 души, с командир старши лейтенант Востротин, и противотанков взвод – 27 души, с командир старши лейтенант Савостянов. За ръководител на операцията е назначен полковникът от спецназа на ГРУ Колесник, за заместник – началникът на управлението за нелегално разузнаване в КГБ – генерал-майор Юрий Дроздов."

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Бунтовниците упорито отказват и настояват вместо това за преки преговори със САЩ.
  —цитат от коментар 1 на Hawaii


  Не ми е ясно кои са "бунтовниците" ?! Талибаните не са победени - след 15 години война със САЩ владеят 70 % от Афганистан.
  Не съм фен на талибаните, но да се подценяват е опасно - за 15 години талибаните доминират в обширни територии на Пакистан и в части от бившите републики на СССР с Средна Азия. Освен със САЩ воюват и с ИДИЛ .... и то доста успешно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#8] от "objektivist96":

  не е само това, два пъти преди това набиха канчетата на Англичаните и сключваха договор с Руския император. Тан отношенията са странни

  Восток дело тонкое

 11. 11 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 930 Неутрално

  На практика не се стигна до преговори. Руската авиация разгроми талибанска банда в Средна Азия и изгони представителите на талибаните за преговорите.
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  Ха ха ха Русия отрече да е техен самолет. Щом не е техен ха сега познай на кой е,?

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Афганистан е язва не от 10, не от 20 а от 200 години. Вътрешно силно разделени, най-вече етнически и племенно-родово и доколкото там винаги са се преплитали интересите, на съседни враждувадуващи (Индия, Пакистан) и външни противпоставящи се помежду си страни ( в миналото Англия, Китай в последните 30-40 години САЩ, СССР-Русия, Китай) наистина си е буре с барут и не трайно, ами и в далечно бъдеще решение надали ще има.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Руските преговори за Афганистан вещаят промени"
  (by Асоцииран прес)

  СССР ли визираш, полеви маршале?
  Или ссср 2?

  Щот СССР назначи лидер на Афганистан и почти игра Парад победы там.
  Приготовленията изтощиха империята и она скончалось circa 1991.

  Сега, според статията, талибани ще посетят Масква с мирни намерения.
  Вчера друга агенция съобщи, че талибанският фелдмаршал е извън строя.

  Всъшност, планински маршал, а не полеви.
  Ако говорим за гъсти гори: шумкар.
  Но не. Там били голи гори.

  Иди разбери...

  До коментар [#5] от "Генералисимус Фелдмаршал Путин":

  " след 17-годишна западна намеса, която не доближи страната към мира."

  Че кой нормален е очаквал нещо друго от бивши и настоящи колонизатори?

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4524 Любопитно

  Първо за предстоящите преговори в Москва. Те са обречени на провал, ако на тях не присъстват представители на афганистанското правителство и на САЩ.

  Второ, ситуацията в Афганистан наистина е много хаотична и нестабилна. Една от причините за това е слабостта и разделението което цари в афганистанското правителство и власти. За това доста има написано в статията. Така, че трябва да се почне от там. Афганистан да има стабилно и ефективно правителство. След това те заедно с американците и НАТО трябва да решат проблема с талибаните. Афганистанското правителство и САЩ явно искат да преговарят с последните (с талибаните). И ако преговорите са успешни може да се стигне до ограничен мир, защото дори тогава ИД ще продължи да дестабилизира страната. А с ИД никой не иска дори да си помисли да води мирни преговори и правилно защото тази организация на злото подлежи на унищожение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Ами те талибани с талибани искат да преговарят! Кой според вас им доставя оръжие срещу опиум.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  До коментар [#13] от "dnevnikar":

  хич не е от последно време Англо-Руските заигравки с Афганистан са поне от 200 години

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  РУСКАТА ПЕДЕРАЦИЯ ВОДИ ТЕЗИ ПРЕГОВАРИ В РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВА СЪС СВЕТОВНИЯ ТЕРОРИЗЪМ.

 18. 18 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  И защо целият свят е решил, че Афганистан е една неделима държава? Като не могат да се разберат помежду си да си направят колкото си искат нови държави- пащуните една ( тук Пакистан ще е в потрес, но ще стане по-управляем), таджиките друга ( или да си се съединят с другите таджики на север), узбеките същото, хазарата така или иначе си имат отделни струтктури и т.н. Така до 5 г. всичко ще е приключило...

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  До коментар [#8] от "objektivist96":

  Описанието съвпада много с това, което ми разказаха хора от батальона. Срещнах се с тези участници ( от мюсулманския батальон) случайно, когато те празнуваха годишнина от войната в Самарканд.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Няма как да се промени нещо в Афганистан, докато краварите разтоварват там самолетите с оръжие и ги товарят с наркотици.
  При толкова много военни бази по цял свят може да се иаже, че разполагат с най-добре развитата търговска мрежа, a и транспортни средства не им липсват. Могат да теанспортират по въздух, суша и вода, че даже и под вода.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Афганистанските правителствени сили дават над 4 000 убити месечно в конфликта. Това си е истинска пълномащабна война! България е похарчила над 2 млрд лв в подкрепа на това ОБРЕЧЕНо правитлество. Навместо с тези пари да се направят всички магистрали в България, плащаме васални контрибуции на САЩ. Спре ли външната помощ, правитлеството моментално пада. Корупцията до небесата също се спомена в статията. Таскач е САЩ, а с тях и ние, изнасяме демокрация, конфликти и корупция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Където се намеси Русия винаги следват войни и масови убийства.
  Никога не вярвайте на сатрапите от Кремъл!
  Те тяхната държава не могат да оправят, а тръгнали други да съветват ?!

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Единствената реална заплаха за Русия е война с исляма в Средна Азия.
  С войната в Сирия Русия не допусна ИДИЛ до Кавказ.
  Сега става интересно в Средна Азия - ако Русия и Китай не допуснат ислямистка инвазия там , на САЩ им остава да правят голяма конвецинална война само в Латинска Америка.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Ами,няма как да не съвпада,защото този разказ е направен на основа,на разкази,на хора от този батальон и на техни върховни началници,които се чувстват безнаказани в мъглата на времето!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  Това там никога няма да приключи, колкото и преговори да се водят.

 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#19] от "penetrating":
  Ами,няма как да не съвпада,защото този разказ е направен на основа,на разкази,на хора от този батальон и на техни върховни началници,които се чувстват безнаказани в мъглата на времето!

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Весело

  До коментар [#26] от "objektivist96":

  Ще взема да потърся снимките от срещата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK