Митовете за битката при Курск

Руският президент Владимир Путин по време на среща с ветерани в Курск през 2000 г.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин по време на среща с ветерани в Курск през 2000 г.Преди 75 г. германците губят битката при Курск: най-голямото сражение през Втората световна война и една от най-големите танкови битки в историята. За нея има много митове и легенди. Германски историци ги опровергават, пише Наталия Королева за "Дойче веле".


Преди 75 години, през август 1943, завършва най-голямото сражение през Втората световна война: битката при Курск, която е и една от най-големите танкови битки в историята. Тя продължава около 50 дни и в нея участват около 3 милиона войници, почти 8000 танка, самоходни артилерийски установки и не по-малко от 4500 самолета.


Операция "Цитадела"


През лятото на 1943 година Третият райх успява за последен път да съсредоточи толкова сили на Източния фронт. В района на Курската дъга нацистка Германия иска да нанесе удар по настъпващите съветски войски и да ги унищожи. Операцията, наречена "Цитадела", обаче се проваля. Германците губят битката.
"След това поражение германците вече нямат възможност да разгърнат масирана атака. Това е последното мащабно настъпление на Вермахта през Втората световна война, след което нацистка Германия окончателно губи инициативата на Източния фронт", подчертава Йенс Вернер, куратор на Военноисторическия музей на Бундесвера в Дрезден. "Именно поради това много генерали от Вермахта започват да твърдят, че идеята за операция "Цитадела" била на Хитлер. Само че това не е вярно. Хитлер е бил против битката при Курската дъга", пояснява мюнхенският историк Роман Тьопел и добавя, че идеята за операция "Цитадела" дошла от командващия втора танкова армия генерал-полковник Рудолф Шмид. "Впоследствие генералите убеждават и Хитлер."


Кой е виновен за поражението на германците?


Роман Тьопел от години изследва битката при Курск. Той е автор на книга, озаглавена "Курск 1943. Най-голямото сражение през Втората световна война". Издадена е през 2017 г. и вече е преведена на испански, английски и френски. През есента предстои издаването ѝ на руски език. Роман Тьопел е един от малкото историци, получил достъп до архива на германския фелдмаршал Ерих фон Манщайн, който е участвал и в двете световни войни и се смята за най-талантливия стратег на Вермахта.


В своята книга Тьопел се опитва да развенчае съществуващите и до днес многобройни заблуди около битката в района на Курската дъга. Така например неколцина историци твърдят, че операция "Цитадела", която е пролог към сраженията под Курск, е можела да бъде успешна, ако била започната по-рано. Но Хитлер искал да дочака доставката на танковете и я отложил за юли. "В редица военни мемоари пише, че ако германците били започнали операцията по-рано, щели да спечелят битката. Но това не е вярно. Започването на операцията през май е било невъзможно поради метеорологичните условия. През май 1943 валят проливни дъждове", подчертава Роман Тьопел.


"Хитлер действително залага големи надежди на новите модели танкове. Под Курск е било съсредоточено голямо количество нова военна техника - например около 130 тежки танкове "Тигър". Освен това именно в тази битка за първи път се включват и танкове тип "Пантера", казва Йенс Вернер. Впрочем тези и други цифри, посочвани от историците, се различават значително в зависимост от източниците.


В началото успехът е на страната на Вермахта. Разгърнатото на 12 юли 1943 г. танково сражение под Прохоровка се превръща в една от най-известните части от операция "Цитадела". По данни на военния историк Карл-Хайнц Фризер в него участват 186 германски и 672 руски танка. И въпреки че германците не успяват да завземат Прохоровка, съветските загуби са значителни. Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет.


"В битката под Прохоровка съветските войски претърпяват съкрушително поражение. Въпреки това съветското командване обявява сражението като победа и съобщава за това в Москва. В светлината на окончателната победа на Червената армия при Курск това изглеждало достатъчно правдоподобно", казва историкът Матиас Ул. Как обаче Червената армия, чиито сили превъзхождат значително силите на противника (почти два пъти повече танкове и 130 000 войници срещу 70 000 германци), е могла да загуби тази част от битката? По думите на Карл-Хайнц Фризер при битката под Прохоровка съветските генерали са допуснали твърде много грешки, защото Сталин ги карал да бързат.


Така например 29-и танков корпус е бил хвърлен в битката без предварително разузнаване и е бил посрещнат от огъня на германски танкове, които са изчаквали врага в укрития. Така 29-и танков корпус е бил почти напълно унищожен.


Някои историци твърдят, че германците са загубили битката при Курската дъга поради прибързаната заповед на Хитлер да бъде спряно настъплението в северния участък и да бъдат предислоцирани отделни танкови бригади от Курск към Сицилия, където навлезли британски и американски войски. Роман Тьопел и Йенс Вернер обаче категорично опровергават това. Както пояснява Роман Тьопел, този мит се появява в мемоарите на Ерих фон Манщайн. "Но това е само легенда. Настъплението на 9-а германска армия в северния участък на Курската дъга е било спряно още на 10 юли. Освен това Хитлер дава заповед за прекратяване на настъплението, но не заради нахлуването на съюзниците в Сицилия, а заради започналото на 12 юли настъпление на съветските войски под Орел", разяснява той.


Генералите, които приписват вината за поражението от Курската битка единствено на фюрера, твърдят и друго - германците нямало да понесат толкова големи поражения, ако били останали на отбранителни позиции, вместо да настъпват на Източния фронт през лятото на 1943 г. "Но и това не е вярно. Операция "Цитадела" не коства на германската армия толкова големи загуби. Във всеки случай те не надвишават загубите, понесени по време на отбранителните боеве. Освен това през 1943 г. германските войски нямат възможност да останат в отбрана и да пазят силите си, тъй като Червената армия така и така е преминала в настъпление и германците нямало как да избегнат тежки боеве", казва Роман Тьопел.


Русия прави преоценка. А Западът?


Съветската и руската историография определят сраженията при Курск като окончателен преломен момент във Втората световна война и трета по значимост битка след битките при Москва и Сталинград. Германските историци обаче опровергават това становище. "Битката в района на Курската дъга е била едно от най-големите и кръвопролитни сражения по време на Втората световна война, но в никакъв случай не е била решаваща. Много по-рано става ясно, че германците ще загубят войната - още през 1942 г. след провала на плана "Барбароса" и двете неудачни настъпления на Източния фронт, както и покрай сражението в атола Мидуей, което бележи повратен момент в битката в Тихия океан и след което там инициативата преминава в ръцете на американците", казва Роман Тьопел.


На Запад пък не дооценяват Курската битка. "Тук хората знаят много повече за Сталинградската битка и десанта в Нормандия, както и за сраженията между англо-американските и италианско-германските войски в Северна Африка. А Курската битка има голямо военноисторическо значение", казва Матиас Ул. "Рано е да слагаме точка на изследванията на битката при Курск. За да получат реална представа за това сражение, учените трябва да работят още много със съветските и германските архиви, да изследват маса документи и материали. Сега например историците анализират германските документи от онзи период, които дълго време бяха в архива на министерството на отбраната на Съветския съюз, а след това и в министерството на Русия. Сега тези документи се дигитализират и скоро ще бъдат достъпни в интернет", заключава Матиас Ул.

Ключови думи към статията:

Коментари (278)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Не само Курск, цялата история на Московията е пропита от митове , измислици и лъжи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Разстроено

  "Германски историци ги опровергават" - победителите пишат историята, но германците губят, без значение дали Хитлер и бил против, дали е давал заповеди, дали е било студено, топло или каквото и да е. Три милиона се бият... Какво са за историята, за която остават имената на сатрапите, изпратили ги на смърт...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  "И въпреки че германците не успяват да завземат Прохоровка, съветските загуби са значителни. Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет."

  Загубата на германците е точно 6 танка. А развоя на битката, както и при цялостната война, след средата на 1942 год., се характеризира с едноличното командване на Хитлер, непризнавайки десетките стратегически анализи на доказани командири, от различните тип войски на Вермахта...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Германците, с и останалите европейци все още не могат да разберат най-съществената част от руската стратегия и тактика. А това е че войнишкият живот не струва пукната пара. Това е само под идея на основната идея, че човешкия живот не струва пукната пара. Това е крайъгълния камък на руската държава преди и сега. В не толкова жестока степен същото важи и за китайци и американци. Тъжно но истина.

 5. 5 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Уинстън Чърчил " Русия не е толкова силна, колкото някои смятат, нито толкова слаба, колкото други мислят!"

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#2] от "3аНиЗа":


  "Германски историци ги опровергават" - победителите пишат историята, но германците губят, без значение дали Хитлер и бил против, дали е давал заповеди, дали е било студено, топло или каквото и да е. Три милиона се бият... Какво са за историята, за която остават имената на сатрапите, изпратили ги на смърт...
  —цитат от коментар 2 на 3аНиЗа


  Ами ако се доверим на китайците - убиеш ли някого, приемаш да отговаряш и за неговите грехове. Същото важи и за тези които са наредили. Да му мислят сатрапите - ако това е вярно. Ако не е - ами ние сме идиоти, че ги слушаме.

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 734 Неутрално

  За да не съм голословен в #1, ето някои адреси, в които се обсъждат руските измишльотини.
  https://www.pravda.ru/science/useful/05-04-2013/1150475-history-0/
  http://www.proza.ru/2013/06/08/1121
  http://censoru.net/19826-rus-ne-rossiya.html
  https://www.obozrevatel.com/abroad/20-glavnyih-pobed-v-istorii-rossii.htm
  И още нещо. Когато ВАДА възложи на независими експерти да разследват руската афера с държавно спонсорирания допинг за спортистите им, в доклада на канадския професор имаше едно заключение, което ми направи силно впечатление: "Deeply rooted culture of cheating at all levels".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  О х ох ,каква благодатна тема. Загубите на Вермахта при Курск спрямо РККА са 1-3 , но когато резервите са 1-5 ,губиш. Но я кажете, какво им се случва на съветските ударни армии 4 месеца по-рано при Харков. Съотношение 1-4 някъде. Само мобилната група на Маркиан Попов има повече танкове от целия германски Южен фронт и в крайна сметка тотален погром .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 475 Неутрално

  О х ох ,каква благодатна тема. Загубите на Вермахта при Курск спрямо РККА са 1-3 , но когато резервите са 1-5 ,губиш. Но я кажете, какво им се случва на съветските ударни армии 4 месеца по-рано при Харков. Съотношение 1-4 някъде. Само мобилната група на Маркиан Попов има повече танкове от целия германски Южен фронт и в крайна сметка тотален погром .
  —цитат от коментар 8 на schwimmwagen


  Пич, в крайна сметка се брои войната, а не битките, запомни това! Българската армия има много спечелени битки, но нито една война, разбираш ли разликата? Та, и германците са нещо подобно.

 10. 10 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всъщност съветите се бият стратегически много добре в Курск, правят масирана защита от милиони мини и други укрепления очакващи немците, макар че съветите е можело да напреднат вместо да чакат. Имали са силите да атакуват, но не го правят и минават в защита, а немците за късмет се натрисат точно откъдето ги очакват и руснаците... изненадващите флангови атаки вече не работят и немците са прекършени.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Колеги, все пак ще се доверя повече на немските изследователи и по-специално Тьопел отколкото на нашите оскъдни знания. Безспорно е, че Сталин е хвърлял хората в сражения като дърва в печка, задавяйки с трупове вермахта. В крайна сметка обаче тактическите победи по места не решават за стратегическата победа на съюзниците, в която Съветите имад критично важен принос. Грубо погледнато, колкото повече германци и съвестки граждани са се избивали на Източния фронт, толкова по-малко са били жертвите на съюзниците на Западния фронт.
  Един добър документален филм за тази битка на https://www.youtube.com/watch?v=90q0ruMFcBY

 12. 12 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 475 Неутрално

  С изключение на Сръбско-българската, разбира се! И дотам.

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  По данни на военния историк Карл-Хайнц Фризер в него участват 186 германски и 672 руски танка. И въпреки че германците не успяват да завземат Прохоровка, съветските загуби са значителни. Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет

  Това да си го издълбаят на челата всички хвалители на руското оръжие.
  От времето на Александър Невски съотношението в битките е такова.
  Няма намерен дори един рицарски меч в Ладожкото езеро.
  През ВСВ съотношението на загубите едно към сто.
  Спират немците с планини от трупове.
  Отидете до Военно историческият музей у нас може да се видят образци на немска и руска техника.
  Без нищо да разбирате просто ги погледайте като картини.
  И ще разберете защо Покришкин е летял на американска Кобра и защо безаналоговите Катюши са на американски камйони.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Разгърнатото на 12 юли 1943 г. танково сражение под Прохоровка се превръща в една от най-известните части от операция "Цитадела". По данни на военния историк Карл-Хайнц Фризер в него участват 186 германски и 672 руски танка... Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет."

  Резултатът на най-голямото танково сражение в историята би трябвало да стане ясно на всеки от този цитат.
  Прочее, фронтовата "цена" за един унищожен "Тигър" е била около 17 броя "Т34".
  А ръководството за употреба на "Тигъра" (Tigerfibel) се намира за сваляне освен на немски и на френски- който владее английски ще разбере повечето от богато илюстрирания и с много "войнишки хумор" текст (става ясно, че е нямало танк, който да може порази тигъра преди сам да влезе в неговия обхват).

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Хайде стига с тези германски легенди като са унищожили руската танкова армия и са загубили само 6 танка защо не са взели Прохоровка

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  [quote#9:"oliverstone"][/quote]

  Разбира се , това съм и написал.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  ...Червената армия губи 235 танка, а германците - по-малко от десет."
  Резултатът на най-голямото танково сражение в историята би трябвало да стане ясно на всеки от този цитат.
  —цитат от коментар 14 на balgariez


  Германия е победила?

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Германците, с и останалите европейци все още не могат да разберат най-съществената част от руската стратегия и тактика. А това е че войнишкият живот не струва пукната пара. Това е само под идея на основната идея, че човешкия живот не струва пукната пара. Това е крайъгълния камък на руската държава преди и сега. В не толкова жестока степен същото важи и за китайци и американци. Тъжно но истина.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж  До коментар [#4] от "Таралеж":

  В случая СССР печели само защото САЩ и Британия му помагат в критичната 1941-42год.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Любопитно

  До коментар [#15] от "1001":

  Искаш ли да ти ги дам под дивизионните им номера, според съветски документи, специално в тази битка?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Не само Курск, цялата история на Московията е пропита от митове , измислици и лъжи.
  —цитат от коментар 1 на simval


  Абсолютно си прав. И на основата на тези митове и легенди,сегашният болшевишко-нацистки режим на Путин гради основи за още един - Третия Рим. Руснаците винаги са мечтали да бъдат Третия Рим. Особено откачалки като Дугин, Фоменко и още от тоя сорт. Античният Рим, не е само смазващо военно превъзходство и твърда ръка, с която се е разправял с враговете си. Рим е завладял почти целия познат тогавашен свят, защото след армията са идвали инженерите и градостроителите. И изведнъж в пустотата са се появявали градове с прави павирани улици, централно водоснабдяване и канализация, пресушавали са се блата и пр. комарници, смъртността от болести и зарази е падала рязко. Изчезвали са пречките пред търговията в огромния пазар на империята, благосъстоянието се е покачвало рязко. Самоуправството на местните дерибеи изчезвало, заменено от римското право и неутралните римски магистрати и римска администрация. Многобройните малки войнички, в които народецът гинел като мухи, спирали. Настъпвал PAX ROMANA.
  А какво е единственото, което знаем за руската войска? Че където стъпи, и трева не никне. Където се е позадържал руският ботуш, там са властвали мизерията, разрухата и грандиозната корупция. Които си властват и в Русия открай време. Най-изостаналите страни в Европа са тези, останали след ВСВ под влиянието на (съветска) Русия. И обратно - колкото по-малко е било влиянието на Русия, толкова по развита икономически, инфраструктурно, социално и технологично е дадената страна. А най-изостанали са тези, които още са под нейно влияние - Беларус, Киргизстан, Таджикистан и т.н. Плюс разните сепаратистки образувания - Приднестровието, Северна Осетия, дори райската градина Абхазия. Отскоро - и Донбас. От цялото историческо наследство на Рим Русия го докарва само на милитаризация. И то само по численост. Нито по безспорното римско технологично превъзхъдство, нито по дисциплина.

  Пазете се от доносника vesolr
 23. 23 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Неутрално

  През ВСВ съотношението на загубите едно към сто.
  —цитат от коментар 13 на dedoliben

  Мисля, че малко надскочи себе си с 1 към 100, взехте вече да звучите по-зле и от радио мАсква. Когато ти си купуваш 10 танка на година, а аз 20 танка... мога да победя с повече загуби от теб, защото мога да си го позволя. Това е изкуството на войната - ПОПЪЛНЕНИЯТА, а не някаква статистика. Това не ти е шах или табла, там всичко е равно и точно, във войната не е така. Като не можеш да си попълниш танковата дивизията, върви разправят колко си велик.

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Най-голямото танково сражение е при Дубно 23-29 юни 1941 г.
  Под командването на ген. Михаил Кирпонос има 30 дивизии сформиращи 10 корпуса плюс 109-а бронирана дивизия от Северния фронт. Всичко 5826 танка, включително 893 Т-34 и КВ общо.
  Срещу тях фелдмаршал фон Клайст разполага едва със 728 танка.
  Съотношението е 1/8 в полза на съветските танкове, които обаче са премазани поради лошо командване и координация.
  В резултат, германските загуби - едва 200 танка.
  Съветските загуби са колосални. 2600 танка са унищожени.
  Най-катастрофалните загуби са за съветските 22-и механизиран корпус – над 90% , 8-и механизиран корпус – 90% загуби, 15-и – 85% загуби, 9-ти и 19-и – по около 70% ...

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  В района на Курската дъга нацистка Германия иска да нанесе удар по настъпващите съветски войски и да ги унищожи.
  =========
  За разлика от тебе, аз на такива статии не мога да се доверя, Даскале.
  Ако това бъде прочетено от едно малко дете или някой не информиран читател, ще се подразбира, че агресора са съветите.
  Нивото на Дойче Веле е вече под всякаква критика.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 588 Весело

  Хайде стига вече лъжи. Всички знаем , че Германия печели не само Курската битка , а и Сталинградската и Берлинската а накрая и войната. Който твърди противното ръси гадна руска пропаганда.

  Dum Spiro, Spero
 27. 27 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 351 Неутрално

  При Курск германците провеждат настъпателна операция срещу противник превъзхождащ ги в пъти.Преди са го правили постоянно но през 1943 вече е късно и абсолютното им превъзходство в командване и управление на войскатите не е достатъчно.
  Всъщност още през лятото на 41 немският ген.щаб признава че са започнали войната без да имат никаква представа за размера на Червената армия.Затова офицерите на фронта не проумяват с кого още трябва да се бият след като са унищожили такова невиждано количество руски войници /милиони/ и техника.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  След Пакс Романа обаче,избухват ужасни войни! Парадоксално,(може би),но дългият мир възбужда до краен предел агресивните и войнствени инстинкти у хората.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Любопитно

  За съжаление, цар Борис III не е прогледнал, не е прогледнал като българските селяни, които вече са знаели, че в Съветския съюз частна собственост няма, техните десетки и стотици декари обработваема, златна, черноземна земя, стотици животни, техника, постройки и какво ли не, ще стане обща, обща собственост, поделена с най-бедните и мързеливи хора около тях. Били са готови на всичко....
  А десетките български супер подготвени и въоръжени дивизии, се постилали покривки по полянки, с приятелки, пиейки шампанско и вина, гарнирани с домашни сладка...
  И това, при положение, че пак, най-накрая, българския мегаидеал за национално обединение е факт....
  Голямото проспиване, което пропусна българската нация, да промени европейската, и като цяло, световната история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Ами германците като са имали малко танкове къде са тръгнали?
  И защо са били малко?
  Цяла Европа е работила за Германия. СССР е произвежадал своите танкове в евакуирани заводи, в които са работили жени и деца.

 31. 31 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Във всяка тема за войната има разни табладжии дето обясняват, че немците унищожавали повече танкове, еми много хубаво но това не е табла и не решава изхода от войната. Германия воюва с Великобритания, обявява война на СССР и след няколко месеца на САЩ, това решава изхода от войната... още декември месец всичко е решено. Дори немците да бяха победили в Курс нямаше да отидат далеко, войната щеше да се проточи още и накрая щеше да свърши с атомни бомби над Европа.

 32. 32 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  Следващият път прочети и статията :D

 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Сталин е имал повече танкове и артилерия от всички страни по света взети заедно.
  Германците просто не са имали никакъв шанс, въпреки че тяхното командване е било с класи над неграмотните мужици.

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  .... А десетките български супер подготвени и въоръжени дивизии, се постилали покривки по полянки, с приятелки, пиейки шампанско и вина, гарнирани с домашни сладка...И това, при положение, че пак, най-накрая, българския мегаидеал за национално обединение е факт....Голямото проспиване, което пропусна българската нация, да промени европейската, и като цяло, световната история...
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf

  Кажи ми че се шегуваш!

 35. 35 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Аз мисля че решаващ е бил тоновете хапчета с които са се друсали всички вклюìтелно и Хитлер :) при толкова дрога - как очаквате да се взимат адекватни решения :)

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Ами германците като са имали малко танкове къде са тръгнали?
  И защо са били малко?"

  Ми щото през 43-та, съюзническите самолети на САЩ и Англия непрекъснато бомбардират германските заводи. А германската военна промишленост вече има хроничен недостиг на суровини и квалифицирани работници, които се бият по всички фронтове. Теа работи не се учат в марксистките учебници, но са факт.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Във всяка тема за войната има разни табладжии дето обясняват, че немците унищожавали повече танкове, еми много хубаво но това не е табла и не решава изхода от войната. Германия воюва с Великобритания, обявява война на СССР и след няколко месеца на САЩ, това решава изхода от войната... още декември месец всичко е решено. Дори немците да бяха победили в Курс нямаше да отидат далеко, войната щеше да се проточи още и накрая щеше да свърши с атомни бомби над Европа.
  —цитат от коментар 31 на deutschland  До коментар [#31] от "deutschland":

  Ако немците бяха победили при Курск,това означава абсолютно сигурно падане на Москва и Ленинград. КРАЙ!
  И как САЩ щяха да направят атомна бомба без немските учени?

 38. 38 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко жалко!Русофобите сънуват обесени руснаци без значение кой ги е обесил.Жалко, защото ако беше победил Хитлер,тогава само кучетата щяха да знаят къде сте заровени.Жалко наистина.ЗИГ....

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2357 Неутрално  дядо ми е бил танкист на Западния фронт (Италия & Франция) в малък танк стар модел и казва, че по време на битка противникът се е целял в тигрите и пантерите.
  Ако тигрите надвият противника, малките танкове бръмчат покрай тях като навлеци.
  Ако противникът бастиса тигрите, тогава малките танкове дават на заден ход, за да се спаси хапаратурата.
  После им търсят други тигри.

 40. 40 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ако бяха били немците сега България щеше да е някоя регионална сила и Слънчев бряг на 3 морета .... е нямаше да има още някои и друг милион евреи ама пък кво толко :) току що убих 2-3 бълхи от котката :)

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Една пишман историчка, дето пише за каквото й падне - сексът в германия, декор от бетон, уилям и кейт в гетмания и от рода. Много си пасва с форумната агитка! Хармония.

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Уж щеше да разобличава митове, а още в първото изречение историкът създава мит. Битката при Курск изобщо не е "най-голямото сражение през Втората световна война".
  При настъплението в Белорусия през следващата 1944 (Операция Багратион) участват повече войници, повече танкове, повече оръдия, убитите и ранените са повече...
  И както казва коментар 24, защо забравяте за 1941, когато немското нахлуване е битка по целия фронт на една огромна маса войници и оръжия срещу друга огромна маса? Това е несравнимо с никое друго сражение през войната.

  Рудолф Тьопел да вземе да се тьопне обратно в библиотеката и да продължи с четенето!

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Весело

  Германците просто не са имали никакъв шанс, въпреки че тяхното командване е било с класи над неграмотните мужици.
  —цитат от коментар 33 на palav_nik

  Така е, валяло дъжд когато найй-малко очаквали, забравяли са да си вземат подходящо бельо, разсеяли са се от филм с Гизела Улен и са проспали как "неграмотните мужици" ги обкръжават при Сталинград и се все подобни случаи на малшанс.

 44. 44 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Прозорец на Овертон.
  Това е по-изтънчен начин... всъщност това е официално приетата от новите либерали теория, която да замести онази на Гьобелс за сто пъти повторената лъжа, превръщаща се в истина. Ето затова сте обречени вечно да ви управляват пожарникарски маркучи. И нищожества като Лилиту, Ненков - началници още от деската градина.
  Създаването на европейския съюз всъщност е започнато от Хитлер, но е сбъркал с опита за присъединяване на СССР. Държавите, които не са били окупирани от Германия през 1944 и сега не са в Европейския съюз. Великобритания просто поправя грешката на историята.

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Сталин е имал повече танкове и артилерия от всички страни по света взети заедно.Германците просто не са имали никакъв шанс, въпреки че тяхното командване е било с класи над неграмотните мужици.
  —цитат от коментар 33 на palav_nik  До коментар [#33] от "palav_nik":

  Не е така! Много хора не разбират,че Хитлер е бил на косъм да спечели световната война... Но той прави поне десет фатални грешки. (Сталин също,но той е имал съюзници,които го спасяват.) Няма как при толкова грешки да победи.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#18] от "Virgin":
  "Германия е победила?"

  В дългосрочен план, да!
  Сталин е знаел , че победата му е пирова, защото не е успял да постигне целите си да завземе цяла Европа. Знаел е , че съжителството на две идеологически системи е невъзможно и , че едната , тази на социализма ще загине поради непригодност да съществува.
  И се оказа прав.
  "Победителят" СССР престана да съществува.
  Остатъчна русия е стопанско джудже пред съвременна могъща в икономическо отношение Германия , най-големия износител на стоки , завладяла пазарите на цял свят.
  Германия спечели войната. Русия я загуби.
  Трябва да свикваш с този факт.

 47. 47 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Битката е решена от Т-34 най-новият танк за това време превъзхождащ в пъти Германските пантери леопарди тигри и антилопи.
  Просто Т-34 разказва играта на германските танкове.
  Т-34 уникална машина създадена от гениялната руска мисъл.

 48. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Историята е писала името на победителя.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 49. 49 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Пич, в крайна сметка се брои войната, а не битките, запомни това! Българската армия има много спечелени битки, но нито една война, разбираш ли разликата? Та, и германците са нещо подобно.
  —цитат от коментар 9 на oliverstone


  Забравяш студената война. 1989 войната беше спечелена и от Германия, и от България. А СССР се срина.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#42] от "tamada":

  Прочете ли статията? В нея се казва,че битката при Курск е ЕДНА от най-големите...

 51. 51 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Корекция към статията. При Прохоровка не е една от най - големите танкови битки в историята, а най - голямата.
  Не защитавам руснаците, но в информацията има откровени лъжи. Германските загуби било по - малко от 10 танка. Ами тогава защо не превзеха Прохоровка и не продължиха пробива ? Защо на следващия ден не продължиха настъплението, а минаха в " стратегическа отбрана " ? Недейте така с лъжите. Минали толкова години, да бъдем обективни. За какво да лъжем.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":
  "За съжаление, цар Борис III не е прогледнал, не е прогледнал като българските селяни, които вече са знаели, че в Съветския съюз частна собственост няма, "

  Цар Борис трети е следвал про-руска политика като баща си Фердинанд, колкото и странно да изглежда това , като знаем , че България става съюзник на Германия във ВСВ. Тази проруска политика му коства образно казано главата и трона, както това се случи с баща му.

 53. 53 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Ами германците като са имали малко танкове къде са тръгнали?И защо са били малко?"Ми щото през 43-та, съюзническите самолети на САЩ и Англия непрекъснато бомбардират германските заводи. А германската военна промишленост вече има хроничен недостиг на суровини и квалифицирани работници, които се бият по всички фронтове. Теа работи не се учат в марксистките учебници, но са факт.
  —цитат от коментар 36 на palav_nik


  Танкове се произвеждат например в заводите на Шкода в Чехия.
  Във Франция са произвеждани самолети.
  Работниците в заводите им се внасят от цяла Европа - като започнеш от гурбетчии от Франция, Холандия, Белгия ... до България, и стигнеш до отвлеченото население от окупираните съветски територии.

 54. 54 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Сталин старателно се готви за тази война в продължение на 15 години.
  Без никакви ограничителни клаузи.
  За германците нещата не стоят така.
  И въпреки това през 41-ва успяват да пречупят гръбнака на съветската армия, която се е готвела да "освобождава" цяла Европа. За да победи световната комунистическа революция под ръководството на бащицата Сталин.

 55. 55 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf": Доста бъркаш.Войната е загубена много преди Хитлер да поеме командването.Загубена е била още в момента когато спира на бъде блицкриг.Някъде ранната есен на 1941.

 56. 56 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":

  Ако Германия не е била нападнала СССР, няколко седмици по късно немската армия е щяла да бъде отнесена от Руската. Изваждат голям късмет с това, че нанасят удъра по време на предислокацията на руската армия.

  По време на цялата война воюват с/у числено превъзхождащ ги противник а лендлийза, войната с/у всички и Японското скатаване от войната със СССР решавата нещата.

 57. 57 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":

  Ако Германия не е била нападнала СССР, няколко седмици по късно немската армия е щяла да бъде отнесена от Руската. Изваждат голям късмет с това, че нанасят удъра по време на предислокацията на руската армия.

  По време на цялата война воюват с/у числено превъзхождащ ги противник а лендлийза, войната с/у всички и Японското скатаване от войната със СССР решавата нещата.

 58. 58 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":

  Ако Германия не е била нападнала СССР, няколко седмици по късно немската армия е щяла да бъде отнесена от Руската. Изваждат голям късмет с това, че нанасят удъра по време на предислокацията на руската армия.

  По време на цялата война воюват с/у числено превъзхождащ ги противник а лендлийза, войната с/у всички и Японското скатаване от войната със СССР решавата нещата.

 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#42] от "tamada":Прочете ли статията? В нея се казва,че битката при Курск е ЕДНА от най-големите...
  —цитат от коментар 50 на deaf

  Аз я четох, ти не си. Върни се да видиш първите два пасажа - и в двата се казва, че битката била най-голямата, а след това се посочва заглавието на книгата на Тьопел, което пак твърди "Курск 1943. Най-голямото сражение..."

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":Ако Германия не е била нападнала СССР, няколко седмици по късно немската армия е щяла да бъде отнесена от Руската. Изваждат голям късмет с това, че нанасят удъра по време на предислокацията на руската армия.По време на цялата война воюват с/у числено превъзхождащ ги противник а лендлийза, войната с/у всички и Японското скатаване от войната със СССР решавата нещата.
  —цитат от коментар 56 на Quo Vadis?  До коментар [#56] от "Quo Vadis?":

  Е тоя късмет е бил на 22юни и 23юни айде да го включим,но после вече не е било късмет...

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#55] от "Aetius":

  Кой може да знае, дали бъркам, при 500 000 суперподготвена, облечена и въоръжена българска войска, ако беше "мръднала" на някъде...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 62. 62 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Хитлер губи войната още преди войната да започне, след като влиза в сговор със Сталин за нападението срещу Полша.
  През 39-та германците имат само леки танкове. И нито един среден или тежък.

 63. 63 Профил на pfr38576556
  pfr38576556
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "3аНиЗа":

  Mani mani, oste im pari na frizovete pod onaya rabota))...

 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#59] от "tamada":

  Признавам си,че сбърках. Донякъде. Пише:"...ЕДНА от най-големите танкови битки..."

 65. 65 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Критично важен принос за победата на Съюзниците имат не руснаците, а американците! Без оказаната от САЩ военна и логистична помощ на СССР, при това още от есента на 1941г., Хитлер щеше да зимува в Москва още същата година, особено като се има впредвид нанесения от немците погром на болшевиките - унищожена и пленена 5 милионна армия само за 3 месеца, разрушена и окупирана над 80% от индустриалната мощ на СССР.

 66. 66 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Битката наистина е уникална.
  3000 Германски танка срещу 3000 Т-34.
  T-34 попиляват германските танкове загубите не са 10 танка е точно 3000 германски танка.

 67. 67 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#62] от "palav_nik": Ако някой и идея си е имал германците колко са напред в технологиите, нещата може би щяха да се развият по различен начин.Те са го крили доста умело.Интересно е, че са премазали Франция и Англия без дори да показват истинската си мощ.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Ети, изгледай филма който съм дал като линк. Къс е 42 минути, но чуй какво казва немският взводен командир, както и ефрейторът-танкист плюс анализите четени в текста и ще разбереш за какво говоря. Офицерът например сравнява "Тигър" с Т-34 по типично чоенни показатели - конски сили на тон, натиск на квадратен сантиметър от гъсениците, пробег, скорост и маневреност, броня. Изненадах се че Тигър е имал горивен запас за 100 км, докато Т-34 за 600, но пък немските танкове са имали отлична радиовръзка за разлика от руските машини, оттам и тактиките. Авиацията на немците също превъзхожда руската, но в крайна сметка става въпрос за маса, плюс, съгласно казаното от тях, руският войник през 1943 не е този от 1942, издържа на бомбардировки и обстрел, по-закален е психически. И разбира се немците казват че те е трябвало да прилагат руската стратегия и тактика с изтегляне от линията на атака и нанасяне на удари по концентрираните сили на противника с контраатаки. Изтеглянето на СС дивизиите от Хитлер за да се препратят в Сардиния също е усетено от общовойсковите части на вермахта като изоставяне. Както и да е, голямо сражение...

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  70 години след войната много документи за нея са секретни и не могат да се прочетат! Колко ли тайни се крият там?!

  klimentm
 70. 70 Профил на Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Както показват архивите, на източния фронт Германия е загубила 72 танка, 35 самолета и една война.

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 71. 71 Профил на pfr38576556
  pfr38576556
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "palav_nik":

  I Napoleon i toi tak, bez shans))...ucete istoriyata....

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#58] от "Quo Vadis?":


  С как обясняваш че два три милиона руснаци попадат в плен в първите дни на войната?!

  klimentm
 73. 73 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  Битката е решена от Т-34 най-новият танк за това време превъзхождащ в пъти Германските пантери леопарди тигри и антилопи.Просто Т-34 разказва играта на германските танкове.Т-34 уникална машина създадена от гениялната руска мисъл.
  —цитат от коментар 47 на eyd13372645


  Само да питам набързо колко броя Т34 участват в Курската битка?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#65] от "bek":

  И с това съм съгласен. Без американците в Лондон щеше да се говори немски.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  На 22.6.1941 немската армия има само леки танкове (около 4000) с/у около 28 хил руски. подобно е и руското превъзходство в артилерия , в авиация и пехота е само около 2-3 пъти.
  късмета на Германия е, че голяма част от руската авиация е унищожена по летищата и след това Ю87 могат спокойно да унищожават руските войски от въздуха. Руското командване проявява доста некъдърност. Германците нямат битка в която руските жертви да не са мин. 3 пъти повече но въпреки това не могат да спечелят войната.

  Ако не са били тъпите расови изтъплнения на Хитлер в Украйна , войната е могла да има съвсем друго развити. Факт е, че след спомените за гладомора украйнците посрещат германците като освободители.

 77. 77 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#67] от "Aetius":

  Никой не се съмнява в технологичната мощ на германците.
  Техният проблем е бил липсата на ресурси и на силни съюзници.
  Синтетично гориво за самолети е трябвало да правят от въглища.

 78. 78 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  В статията има много глупави внушения.... какво казвал немеца па какво руснаците... глупости.
  Действително руснаците понасят огромни загуби в танкове, това е защото германците докарват новите "Тигър" и "Пантера" които са конструирани именно за унищожение на руските танкове след сериозно изследване и изпитания върху руски танкове.
  Хитлер е имал колебания защото почти всичките му опитни генерали са били против да нападнат първи, някои от тях са наричали това самоубийство. И двете страни са се готвели за офанзива, и двете страни са знаели че и другата ще атакува. Руснаците са знаели и часа на нападението.
  При немската атака руснаците са направили много грешки, но жуков на макро ниво води битката перфектно - отбрана до пълно изтощение и влизане в бой на всички немски резерви и токава контраатака с пресни сили. И тн.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ако германците не се бяха хвърлили срещу целия свят, той сега щеше да е друг.

 80. 80 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  500 000 суперподготвена, облечена и въоръжена българска войска, ако беше "мръднала" на някъде...
  —цитат от коментар 61 на hamiltonf


  "Суперподготвената, облечена и въоръжена българска войска" всъщност бе на фронта - колеше гражданите на Драма и окупираше Югославия, като има сражения срещу титовите партизани чак в Босна.
  Всъщност румънската армия била много по-подготвена, облечена и въоръжена, със силни антируски настроения, но това не попречи пробива при Сталинград да бъде унищожена цялата 3-та армия.

 81. 81 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "dedoliben": Той да не е маршал Жуков бе.

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Хората имат едни нереални,(възприети от филмите),представи за танковите битки. В действителност по време на война могат и се случват буквално хиляди непредвидени неща. Може някой танк да се загуби,на друг танк да му се скъса веригата,на трети мерачът да е ранен и т.н.,и т.н.

 83. 83 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Докато се транспортират войски към бойната линия и все още не са раздадени боеприпасите е най-лесно. Освен това явно и руснаците не са умирали от любов към Сталин.
  Не случайно почти цялата война има поделения на НКВД, който да стимулират храброста на руската армия ( и правилната посока на движение)

 84. 84 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#42] от "tamada":

  Проблема е ,че журналиста е идиот - Курск в историята се води най-голямото ТАНКОВО сражение от ВСВ , а не операция изобщо.

  Не отговарям на хейтъри.
 85. 85 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#82] от "deaf": В техните войни всичко е по план.Минимални загуби, умни ракети, голяма победа.

 86. 86 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Пич, в крайна сметка се брои войната, а не битките, запомни това! Българската армия има много спечелени битки, но нито една война, разбираш ли разликата? Та, и германците са нещо подобно.
  —цитат от коментар 9 на oliverstone


  Това е доста нихилистичен роден мит. Имаме спечелени войни.

  Напомня и е свързан малко с онзи как нямаме загубена битка, ама лошите политици ни прецакват.

 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":

  Виж какво казва офицерът във филма от #11. "Тигър" в Курската битка е все още ранен модел. Оказва се, че за разлика от предните модели е имал вироки гъсеници, поради което не е можел да минава през тунели или мостове и са му слагани по-тесни вериги. Освен това налягането на гъсениците на кв см е било доста по голямо, оттам по-ниска проходимост в блатисти местности, плюс недостаъчна мощност на тон (около 10 к.с.) Много интелигентен човек, приятно е да го слушаш след пукотевиците. Проблемът при масовата битка е, че командванията и от двете страни губят контрол върху частите и боят е почти в упор, където "Тъгър" губи много от предимствата си на разстояние (броня, мощно оръдие и т.н.).

 88. 88 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "palav_nik": Ааа, да са мислили.То пък вече щеше да е безобразие да започнат и с ресурси...всъщност, тогава война май нямаше да има.

 89. 89 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#73] от "dedoliben": Колко танка са били налични, колко са участвали в самата битка, или колко са били в резерв?!

 90. 90 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Това е твърде неточно. СССР съгласно закона на САЩ ленд-лийз още през есента на 1941 г. започва да получава военна и индустриална помощ, която продължава до 1945г. и възлиза на стойност на над 10 милиарда долара, от които според условията на доставката не е върнато почти нищо, едва през 70-те години СССР изплаща на САЩ около 800 хил. долара, несравними със стойността на онези през войната. За целия период на войната СССР получава предимно от САЩ : камиони и джипове, които стават основното превозно средство и за артилерията и за механизираните войскови части, стотици самолети и авиационен бензин, нефтопреработващи инсталации и добавки за некачествения съветски бензин, милиони тонове ж.п. релси, вагони и локомотиви, болници и медикаменти, храни, алуминий и технологични линии за оръжейни заводи, радиостанции, кораби, въоръжение и боеприпаси от всякакъв вид и пр. и пр. оборудване. Без тази огромна помощ съветската държава щеше да бъде разгромена и окупирана от немците поне до Урал не по-късно от лятото на 1942г.!
  Всичко това сега кремълските управници и техните подлоги - журналисти, социолози и историци отричат, не признават или ако някои го признават, то частично и го умаловажават.

 91. 91 Профил на Идиот Ставрев
  Идиот Ставрев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Честно казано, написаното не крие кой знае какви митове. Фактите, около битката на Курската дъга, са разнищени последните 20 години и всичко това се знае, за който го интересува. Има много условности обаче, като например това, че съветската и немската армия, отчитат загубите на танкове по различна методика и за това не коректно да се сравняват директно. Единственото, за което не съм съгласен от написаното е, че немските загуби са били незначителни и са щели да бъдат същите при отбранителна битка. Германската армия губи всички пантери и голяма част от другите тежки машини по време на битката. На практика още преди да е свършила битката съветската армия минава в настъпление на северната дъга, защото немците са изразходвали до край ресурсите си. На северната дъга са били всички Фердинади, които са масово загубени поради технически недостатъци при настъплението. Ако бяха използвани за защитни действия пораженията на руснаците вероятно щяха да са огромни, защото по това време те нямат нищо, което да пробие фронталната броня на това чудовище. На юг пък пантерите са загубени масово, защото двигателите им прегряват. Немците дават много танкове жертви при настъплението и от сполучливата нова тактика на разполагане на противатанковите оръдия от страна руснаците. Нещо, което също не би се случило при дефанзивна битка. Ватутин и Рокосовски особено наистина са искали да нападат и това е щяло да се случи, ако немците бяха изчакали още малко. Честно е имало големи шансове при съветско настъпление ролите да се обърнат и руснаците да бяха претърпели такива загуби, които да ги принудят да водят позиционна война през цялата 1943, т.е. резултатът да е хикс и може би войната да се уължи с месеци. Но в историята "ако" няма.

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#81] от "Aetius":

  А прочие защо маршалът Жуков няколко пъти пренаписва книгата си със спомени за всв, изглежда е имал просветления на памета?!

  klimentm
 93. 93 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ако някой се интересува от обективен поглед върху Курската битка, най-добре да прочете книгата на Дейвид Гланц. Най-доброто изследване, аргументирано и подкрепено с факти, тотално разбиващо съветската митологизирана "историография".

 94. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Хитлер губи войната още преди войната да започне, след като влиза в сговор със Сталин за нападението срещу Полша.През 39-та германците имат само леки танкове. И нито един среден или тежък.
  —цитат от коментар 62 на palav_nik


  Така е. Хитлер не е бил готов да води мащабна световна война. Бил е изненадан , че Франция и Великобритания му обявяват война уж за "защита" на Полша. Разбира , че е в капан ,когато вижда , че Сталин трупа войски на общата им граница. Всичките му по-нататъшни действия са панически за избягване на разгрома.

 95. 95 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  +++++++++++++++++++++++++ Дали обаче идиотите дето са ти написали минуси въобще помислиха какво им пишеш?! ......Всъщност дали въобще са прочели, или просто трябва да вземем едни копейки изпълнявайки заповедта!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 96. 96 Профил на Aetius
  Aetius
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#92] от "klimentm": Щото и представа си нямаш колко хора е ръководил и е бил отговорен за тях.За всичко останало си има архив, който ти никога няма да прочетеш.

 97. 97 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Руските части показват в тая битка голяма самопожертвователност и не знам какво има да обвиняват руснаците че крият. Много потделения спирайки немските атаки загиват изцяло, до последният човек, но не отстъпват. Това са много "панфиловци" и че загиват съмсем съзнателно хвърляйки се с гранати под танкови вериги не е нещо от което да се срамуват.

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#92] от "klimentm":

  Ти си интересен човек. Какво искаш да напише, "Да бях оставил германците да ни превземат, че те да се оправят с проблемите ни а не ние да се мъчим" ли?

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Весело

  До коментар [#96] от "Aetius":

  Бошлаф!
  Май си е спомнял квото му е било удобно в даденият момент.

  klimentm
 100. 100 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#23] от "deutschland":

  Аха точно. Като в Чечня сега, или с Финландия миналия век? Или може би, Афганистан? Където пише един тук - АБЕ КЪДЕ ВИ НАМИРАТ ТАКИВА?!

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK