Китай опитва да намали зависимостта си от американските купувачи и доставчици

Китай опитва да намали зависимостта си от американските купувачи и доставчици

© Associated PressИзправен пред намаляващи поръчки от САЩ, китайският производител на хирургически ръкавици Жън Цзидин търси нови пазари на фона на призивите на китайското правителство за намаляване на зависимостта от САЩ. Никой обаче не може да поеме дела от 60% от продажбите, отишли при американски клиенти миналата година. "Другите страни внасят много по-малко, отколкото САЩ", каза Жън, съсобственик на фирмата за медицинско оборудване Hongyeshangqin в източния китайски град Цзъбо.


От медицински продукти, през чипове за смартфони до соя, Пекин отговаря на повишаването на митата от президента на САЩ Доналд Тръмп, като насърчава китайските компании да търгуват повече с други страни. Няма обаче кой знае колко алтернативи на САЩ като износен пазар и източник на технологии, включително за сектори като телекомуникационното оборудване, които китайските лидери горят от желание да развият.


Пекин обяви понижаване на мита и други промени и отхвърли исканията на САЩ да ограничи планове като "Произведено в Китай 2025", който призовава за създаване от китайската държава на водещи компании в роботиката, биотехнологиите и други сфери. Американски ръководители твърдят, че тези проекти нарушават обещанията на Пекин да си отвори пазара и може да подкопаят лидерската роля на Съединените щати в промишлеността.
Отговорът подчертава цената, която управляващата комунистическа партия е готова да плати в загубени продажби и работни места, за да се придържа към планове, които разпалват конфликта с Вашингтон, Европа и други търговски партньори.


"Китай възприема технологичната и индустриалната си политика като фундаментална за своя икономически растеж", коментира в имейл Тянцзе Хъ от аналитичната компания Oxford Economics. "Следователно е трудно китайското ръководство да се ангажира със значителни промени."


Тръмп повиши митата върху внос за 200 милиарда долара, включително върху ръкавиците, произвеждани от компанията на Жън. В отговор Пекин публикува аналогичен списък с американски стоки.


Отражението върху Китай е "слабо и може да бъде овладяно, поне за известно време",


заяви Винсънт Чан от Credit Suisse. Той каза, че при "най-лошия" сценарий, ако САЩ изпълнят всичките си заплахи за повишаване на мита, икономическият растеж на Китай ще се забави с 0.2% тази година и с 1.3% догодина.


Китайските лидери се опитват да смекчат удара за националната икономика, като взимат на мушка американски стоки, които китайските вносители могат да купуват от други държави - соя от Бразилия, газ от Русия, коли от Германия и риба от Виетнам. Пекин обеща да използва приходите от по-високите мита, за да помогне на изпитващите затруднения китайски износители, и нареди на банките да им отпускат по-щедро кредити.


Най-силното сътресение досега бе причинено от отменянето от Китай на поръчки за соя - най-големия американски износ за Китай, достигнал миналата година 21 милиарда долара. Това удари фермерските щати, които гласуваха за Тръмп на изборите в САЩ през 2016 година. В резултат цените се повишиха и за китайските селскостопански производители, които използват соя за фураж и готварско олио.


Това може да е манна небесна за Бразилия. Китай обаче вече е пазар номер едно за нея и потребява две трети от световното предлагане. Общият китайски внос миналата година е възлизал на 95 милиона тона - с 50% повече от целия бразилски износ.


"Китайците могат да си говорят каквото си искат за намирането на други източници на соя", но 80% от нея идват от Съединените щати, Бразилия и Аржентина, заяви Майкъл Кордониър, президент на американската изследователска фирма Soybean & Corn Advisor. "Ако искате да внасяте соя, тя, общо взето, трябва да е от една от тези три страни", посочва той в имейл. Регулаторите освен това понижиха митата върху автомобилите на 1 юли, но ги повишиха за колите от Съединените щати.


Това е от полза за луксозни марки, които внасят от Германия и Япония.


Заменянето на пазарите на китайски износители, които осигуряват десетки милиони работни места, ще е по-трудна задача. САЩ купиха миналата година китайски стоки за 430 милиарда долара, или 20% от общо 2.2 трилиона долара. Пазар номер две за китайските стоки е бил Европейският съюз като цяло с 370 милиарда долара.


"Не можем да си позволим да загубим американския пазар", заяви Дейвид Ху, главен мениджър на завода Sinohood Bags Factory в югоизточния китайски град Иу. Американци са купили 40% от неговите платнени торби миналата година, включително най-печелившите специални модели, например по случай Коледа. "В Европа изнасяме по-нискокачествени продукти на по-ниски цени", довери Ху. "Можем да проучим индийския, виетнамския и филипинския пазар. Цените, които те ще предложат, обаче ще бъдат прекалено ниски."


Представители на китайските власти сочат потенциалните пазари от "Един пояс, един път" - инициативата на стойност много милиарди долари на китайския президент Си Цзинпин за увеличаване на търговията чрез построяване на пристанища, железопътни линии и друга инфраструктура в цяла Азия до Европа.


Това донесе изобилие от договори за китайски държавни строителни компании. Оплаквания от цените обаче навредиха на привлекателността на инициативата. Новият премиер на Малайзия Махатхир Мохамад обяви този месец, че отменя дадени на Китай проекти, включително железопътна линия за 20 милиарда долара.


"Има потенциал за развитие в райони като Централна Азия, Източна Европа, Африка и Южна Америка.


Техните проблеми обаче са дисбалансът в развитието и икономическата нестабилност", заяви Ли Юн, старши изследовател от индустриалната група China Association of International Trade.


Представители на местните власти се срещнали с износителите, за да ги убедят да "диверсифицират пазарите" си според държавни медии.


В централния китайски град Цзинчжоу чиновници посетили износители, за да им помогнат с митническите декларации, финансирането и други детайли, съобщи сайтът China Industry and Commerce News. Жън, производителят на ръкавици, каза, че неговата компания с 300 служители гледа към Европа и развиващите се страни, но търсенето е вяло.


Някои китайски фирми са уверени, че ще запазят пазарния си дял в САЩ. Това отразява възможния успех на усилията на властите за разработване на по-високотехнологични стоки, вместо Китай да се конкурира само с ниските цени.


Главният мениджър на компанията за електронно оборудване Yihua от южния китайски град Гуандун заяви, че митата не би трябвало да се отразят на продажбите на нейните дигитални поялници, една пета от които са купувани в Съединените щати.


"При мита от 25% нашите продукти все още са по-евтини от германските или японските им аналози", каза мениджърът, който посочи само своята фамилия, Гоу. "Ние не произвеждаме неща като обувки или дрехи, които лесно може да бъдат заменени."


Натискът на Тръмп по всяка вероятност ще се обърне срещу него, като насърчи Пекин да хвърли още повече ресурси, за да отгледа свои собствени създатели на технологии. Търсенето от Китай на неамерикански доставчици може да помогне на компании като тайванския производител на чипове MediaTek. Обновяването на един телефон или мрежово оборудване и след това получаването на регулаторно и потребителско одобрение обаче може да отнеме минимум три до пет години.


"Засега", обобщи Хъ от Oxford Economics, "Китай остава технологично зависим от САЩ." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  "Засега", обобщи Хъ от Oxford Economics, "Китай остава технологично зависим от САЩ." /БТА
  ----
  Точно така е - засега. Make China Great Again! - новият лозунг на Тръмп.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  Китай е технологично зависими от САЩ!Китайофили,схванахте ли бе,че Китай е тотално губещ,и без САЩ са едно голямо Зеро!!!!Браво на Тръмп,удари китайските мошенници по мазола!

  AGAINST CHINA
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Аз пък знам от русоробите,че САЩ е зависим от Китай!!!
  Бързо да търсят нови опорки от пасоля.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2114 Весело

  Когато има някаква ситуация между САЩ и рООсия русоробите намесват Китай, като спасител на Матушка.
  Сега няма ли да успокоят китайските дрогре, че савецкия саюз ще поеме стоките за предназначени за США?

 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Китайската компания от която поръчвам гуми за транспортната ми фирма скоро мести целия си завод във Виетнам!!!Не могат да изпуснат американския пазар и за това търсят всякакви начини!До къде ще стигне не мога да прогнозирам!

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Специално за хирургични ръкавици ще им е трудно да задминат Малайзия. Поне за българския пазар.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1679 Весело

  китайците немат въображение... затуй немое си представат как при следващата рецесия нема им се размине както през 2008-2009

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  О, я виж ти - 'лудият оранжутан' всъщност бая прецизно ги е премислил нещата и не 'отваря война на прекалено много фронтове' а точково шиба баш където трябва и си чурулика по твитера. Като се говори че Сенсей Доналд е сенсей на некои хора, що толко упорито не схващат ми умнокрасивичарстват некви глупости?

  Use your Illusion
 9. 9 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#5] от "angeles":

  Това може да ги докара и насам. Белене може да е добър потенциал за развитие на индустриално производство, нали скоро зяпаха там нещо, със сигурност ще мръднат и насам(ако тиквоний и другите не проявят крадливия си талант).

  Земеделските стоки могат да се произвеждат навсякъде, коментара, че само 3 страни могат да произвеждат соя е нелеп. Американските фермери ще рупат царевица до откат догодина, тъкмо ще свалят цената за местния пазар.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Русия не я споменават нито за потенциален пазар , нито за инвестиции. В световната икономика Русия е едно джудже.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Китай без САЩ и ЕС са една голяма нула! Даже две нули-"00"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Тръмп е на път да промени света.
  Левичарската преса по стара традиция ни представя китайската гледна точка. Духовно те са на страната на Китай.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#9] от "otrqdnik":

  Говори за неща които разбираш. Като всеки може да произвежда соя,защо Китай не си я произвежда сам?
  Соята е в дажбата на животните и на хората. И тя е незаменима. Рядко може да се посочи храна без соя. Колбасарите,полуготовите и готовите храни умират. Животните не могат да наддават без протеин, който им се осигурява от соята. Китайците ще го закъсат с храната. От Бразилия ше я внасят на доста по-високи цени. Ще страдат всички китайци.

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Помнете ми думата, тази история с Китай ще завърши с падането на комунистическата партия от власт. И ще създаде условия за разцепването на Китай на няколко държави. 4-5 региона в Китай са сепаратистки, които общо заемат по-голямата част на Китай. Там хората са насилвани прекалено дълго и при първа възможност ще създадат сепаратистки партии.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Сърцевината на икономичестата система на Китай представлявя краденето на технологии. Те са се специализирали да откраднат или купят западна технология, малко да префасонират продукта и да я ползват като своя. В Китай няма изобретателство. Не може и да има. Изобретателството е свързано със свободата на духа. Ако от малък ти налагат догми и не ти позволяват сам да мислиш, като голям също няма да имаш самостоятелно мислене, свои мечти или амбиции. Хора с робска психика и в робска среда не могат да изобретяват.

 16. 16 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#7] от "tucker case":

  Имат въображение. За това купуват долари и искат петродолара да отпадне като световна валута.

  За да се размине 2008-2009, когато едни харчиха и ядоха кюфтетата, а цял свят после плащаше сметката ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 17. 17 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#16] от "Емил Емил":

  За това купуват злато

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK