Как "Ислямска държава" се реорганизира след разгрома в Сирия и Ирак

Как "Ислямска държава" се реорганизира след разгрома в Сирия и Ирак

© Associated Press



Групировката "Ислямска държава" е в процес на реорганизация в опит да оцелее след разгрома, претърпян както в Сирия, така и в Ирак. В тези две страни тя провъзгласи своя халифат, след като завладя през 2014 г. обширни територии.


Четири години по-късно, почти напълно прогонена от тези зони, ултрарадикалната групировка трябва да намери "нов начин за функциониране и особено за вербуване на нови членове след тежките поражения", заяви за АФП пожелал анонимност високопоставен представител на иракските служби за сигурност.


Основната мярка е административно преустройство на групировката, която мечтаеше да е "държава", подчертават експерти.




В миналото останаха 35-те "вилаета" (провинции), на които се делеше халифатът. След като загуби двете си "столици" - Ракка в Сирия и Мосул в Ирак - ИД вече говори по пропагандните си канали само за шест "вилаета".
А за обозначаването им тя се върна към познатите териториални определения: Ирак, Сирия, Източна Азия, Таджикистан, Синай и Сомалия. "Вилаетите" Мосул, Ракка и Киркук напълно изчезнаха от реториката на групировката на Абу Бакр ал-Багдади и бяха понижени в "мантака" ("кантони").


Иначе през 2014 г. - още преди нейният "халиф" да се появи и да бъде провъзгласена "Ислямска държава" - ИД се хвалеше, че е е сложила край на "империалистическите" граници в Близкия изток от 1916 г. (споразумението "Сайкс-Пико").


Забравена е вече зрелищната демонстрация от 2014 г., заснета с камери и разпространена с голяма доза пропаганда, когато бе заличена с булдозери границата между Сирия и Ирак.


Иракските сили сега отново са разположени по протежение на тази граница, през която оръжия и джихадисти дълго време преминаваха безпрепятствено. От сирийска страна силите на Дамаск и подкрепяните от международната коалиция срещу ИД кюрдско-арабски сили също отвоюваха големи погранични зони.


"Реорганизиране на командването"


Мистерия остава въпросът с какви сили точно разполага ИД, но новото географско деление на групировката "доказва, че е отслабена и че реорганизира командването си", обясни за АФП иракският представител. Организацията преминава обратно от децентрализирано командване по региони към централизирано командване по страни. "Това говори за загуба на доверие на ръководството на ИД към командирите от вилаетите в Ирак, чиито правомощия бяха ограничени", добави същият източник.


Иракските власти често съобщават за залавянето или смъртта на ръководители на ИД или приближени на Багдади, например сина му, убит през юли в Сирия от три руски ракети с дистанционно насочване. Самият Багдади бе обявен неколкократно за мъртъв, а САЩ обявиха награда от 25 милиона долара за залавянето му.
Този месец в последния си аудиозапис - четвърти, откакто се самопровъзгласи за "командир на вярващите" - Багдади поднесе повече "утехи и съболезнования" от обикновено, подчерта Хишам ал Хашеми, специалист по радикалните ислямистки групировки.


Фотогалерия: "Ислямска държава" загуби Мосул и Ракка, но трудното предстои >


В проповед по случай Еид Ал-адха (Курбан байрам, бел. ред.), мюсюлманския празник на жертвоприношението, призивите за твърд курс напред и продължаване на "джихада" са зле прикрито "признаване на поражение", каза той.


"Кризисен пиар"


За пръв път Багдади лично призова привържениците си на Запад да извършват нападения в страните си, представяйки подробни методи за действие. Една операция на Запад "струва колкото хиляда у нас", каза той.
Според иракския източник, "след като загуби териториите си в Ирак и Сирия, ръководството на ИД се фокусира върху глобална визия", копирайки тази, приложена преди това от "Ал Кайда".


След като мечтата ѝ за държава бе убита, ИД иска фактически да продължи да сее терор по света със зрелищни действия.


В 55-минутния запис Багдади отправя призиви, каквито вече са чувани по времето на "Ал Кайда". Той громи Америка, говори за шиитски Иран, отправя призиви към сунитите в Ирак и критикува доминираните от шиити иракски военизирани формации Сили за народна мобилизация, отбеляза Хашеми.


"В последните три речи на Багдади се наблюдава "кризисен пиар" и последното му обръщение спада към същата категория", каза за АФП Тор Хаминг, специалист по джихадизма в Европейския университетски институт. /БТА


Фотогалерия: Да се завърнеш в Мосул >

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK