Педофилските скандали във Ватикана подкопават и авторитета на папата

Педофилските скандали във Ватикана подкопават и авторитета на папата

© astonmartin.com/project-neptuneАвторът на скандалното обвинение срещу папа Франциск за прикриване на сексуални посегателства наруши мълчанието си и отрече да е действал от желание за отмъщение или гняв. Неговите твърдения продължават да разделят католическата църква, и без това поляризирана заради реформаторския дневен ред на папа Франциск.


Макар че скандалите, изтичането на информация или заговорите не са чужди на Ватикана, обвиненията на архиепископ Карло Мария Вигано отслабиха позициите на папата, вече критикуван за слабото си справяне със случаите на сексуален тормоз, и разпалиха отдавна тлеещата идеологическа битка между десница и левица за душата на католическата църква.


Вигано заяви пред италиански журналист, че е спокоен и в мир със себе си след публикуването на своята пълна с обвинения декларация, макар и наскърбен от последвалите опити да се поставят под съмнение мотивите му.
"Заговорих, защото покварата вече е стигнала до върха на църковната йерархия", каза Вигано.
За консерваторите в църквата 11-страничният манифест на Вигано, публикуван в края на миналата седмица, е смело разобличаване на покварата и прикриването на сексуалните посегателства. За реформаторите, които подкрепят Франциск, това е жлъчно словоизлияние на един архиепископ хомофоб, озлобен, че така и не е успял да получи червената кардиналска шапка, за която толкова е копнеел.


И двете страни обаче са съгласни, че обвиненията на Вигано изискват отговор, предвид факта, че като бивш главен дипломат на Ватикана в САЩ той е бил в позиция да разполага с определена информация. Решението на Франциск да бави отговора - "Няма да кажа и дума за това", заяви той в неделя, нито помогна на каузата му, нито задоволи вярващите.


"Наистина мисля, че това е криза на доверието и авторитета, която реално се доближава до лутеранската реформация в началото на 16-и век, каза Кристофър Белито, църковен историк в университета "Кийн" в Ню Джърси. "Това е като в брака: когато доверието е поставено под съмнение, човек може и да продължи напред, но вече не е същото", поясни той.


В писмото си Вигано обвини дълъг списък от служители на САЩ и Ватикана - включително папа Бенедикт Шестнайсети и папа Франциск, че са прикривали бившия кардинал Тиодор Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон, чиято склонност да спи със семинаристи очевидно е била публична тайна в някои църковни кръгове повече от десетилетие.


Миналия месец Франциск лиши Маккарик от кардиналския сан и му наложи доживотно покаяние и молитви, след като вътрешно разследване на американската църква потвърди достоверността на твърдението, че през 70-те години е опипвал дякон тийнейджър.


Дотогава единствените обвинения срещу Маккарик бяха, че е спял с пълнолетни семинаристи - явна злоупотреба с власт, която може би тихомълком е била толерирана във времената преди #MeToo, но сега вече не минава без последствия.


Вигано заяви, че е информирал Франциск за историята на Маккарик със семинаристи по време на среща на 23 юни 2013 г., и обвини папата, че си е затварял очите и практически е реабилитирал Маккарик от наказанията, наложени според него от Бенедикт през 2009 и 2010 г.


Педофилските скандали във Ватикана подкопават и авторитета на папата

© astonmartin.com/project-neptune


Има предостатъчно доказателства обаче, че санкциите, ако съществуват, никога не са били приведени в действие напълно, тъй като през онези години Маккарик е пътувал много като представител на църквата и е участвал в официални църковни прояви, включително редом с Вигано, който е отговарял за прилагането на санкциите.


Вигано настоя, че Франциск трябва да се оттегли, имайки предвид избухването на скандала с Маккарик в САЩ и поредица от други гей сексуални посегателства и случаи на прикриване в църквата в Чили, Хондурас и Австралия, в които бяха замесени няколко от висшите съветници на Франциск.


Според Масимо Франко, журналист от водещия италиански всекидневник "Кориере дела сера", мълчанието на Ватикана е красноречиво. "Мисля, че ако твърденията бяха "фалшиви новини", според мен все някой щеше да проговори от името на папата", каза той за АП. "Поразяващото в случая е общото мълчание".


Ватикана отказа коментар извън казаното от Франциск в неделя вечер, когато в самолета на връщане от Ирландия репортер го попита дали твърденията на Вигано са верни. "Мисля, че текстът говори сам по себе си, а вие имате достатъчен журналистически капацитет да направите заключения", каза той. "Ако след време направите свои изводи, може би ще се изкажа."


За мнозина наблюдатели на Ватикана последвалите събития са извадили на показ идеологическите противоречия, които са тормозили църквата през цялата й 2000-годишна история, но са се изострили при папството на Франциск - и са експлодирали в открит конфликт тази седмица.


Фронтовата линия беше очертана през 2016 г., когато Франциск отвори вратите на църквата за разведени и сключили повторно граждански брак католици. По-късно същата година четирима кардинали официално поискаха от него да обясни дали променя учението на църквата за брака - рядък публичен упрек. Манифестът на Вигано стана първият директен изстрел.


Коментаторът Филип Лоулър написа тази седмица във "Фърст тингс" (First Things), консервативно американско католическо списание, че макар прогнозата за "открита война между епископите" да е подстрекателско заглавие, разделенията мътят главите на редовите католици, които са "изтощени и ядосани от серийните разкрития за прикриване и поквара" в църквата.


Прогресивният църковен историк Алберто Мелони обаче написа в левия италиански всекидневник "Република", че изстрелът на Вигано "няма нищо общо с педофилията", а всъщност цели обединяването на разнообразните сили противници на Франциск - от традиционалистите до по-умерената католическа политическа десница, в името на бъдещ конклав, който ще избере неговия наследник.


Според Белито, историка от университета Кийн, подобни машинации не са нищо ново. "Всичко това е старо колкото самото християнство. Това, на което сме свидетели сега, не е нищо друго освен високотехнологична версия на "Аз съм повече християнин от теб", обяснява той.


Американски епископи, както и редови католици, поискаха независимо разследване, което да установи кой и кога е знаел за злодеянията на Маккарик, и да разкрие как той е могъл да се издигне в йерархията. Бомбастичните обвинения на Вигано може да усложнят осъществяването на това искане, при условие че сега папата е замесен лично.


Що се отнася до това, Вигано не даде никакви доказателства, че Франциск е отменил каквито и да било наказания, като каза само, че Маккарик излязъл от среща с папата през юни 2013 г. и заявил, че заминава за Китай. Такова пътуване би било напълно в съответствие с твърдия график за пътувания на Маккарик преди 2013 г., когато се предполага, че е бил под действието на санкции от Бенедикт.


Вигано обаче каза, че Маккарик е станал близък съветник на Франциск, който се опитвал да назначи по пастирски настроени епископи, подобни на него самия, в църквата в САЩ, която според него била станала прекалено контролирана идеологически от дясното крило.


Франко, коментаторът на "Кориере дела сера", заяви, че аферата "Маккарик" за пореден път е показала опасността, която представлява склонността на Франциск да се доверява на безполезни стари приятелства като Маккарик или други компрометирани кардинали като съветници, вместо да разчита на официалните църковни канали за информацията си.


"Не искам да кажа, че става дума за воля за пренебрегване или подценяване, но в крайна сметка бумерангът се върна", поясни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Борба между леви и десни в църквата, нищо друго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Весело
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ся, хубаво пишете за лошите работи сред някои от църковните хора, ама защо не пуснете и някоя статия за педофилството при циганите.
  Защото не знам как се нарича това, да имаш дете на 10, 11, 12, 13, 14 години.
  И на тия деца, на които са им направили деца, няма кой да им се извини...

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Гневно

  Докато не започнат да съдействат и дори да настоявят всеки педофил да влезе в дранголника, няма оправяне. С тези разкаяния и молби за прошка не става. Прекалено лицемерно е.

  Еретик
 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  Всяка една мерзавщина подкопава доверието.
  Няма мерзавщина, която да остане в тайна, винаги се разбира.
  Религията затваря очите на вярващите и ги прави слепи за мерзавщината.

  Всеки вярващ тайничко иска да е атеист.
  Може, стига да не е мерзавец.
  Затова атеизмът толкова трудно се носи. Тежко на плещите!

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  папата влачи историята си още от периода преди да стане папа с прикриването на педофили от църковната администрация като кардинал. СПоред някой разследващи журналисти в католическата църква има мрежи от педофили прикриващи се зад професията. Явно призванието им не е благородно, каквото е за мнозинството от пасторите. Както обикновено, "бъчваъа с мед и лужицата с... катран" която я разваля.

 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Педофилство сред циганите...
  Тук се дискутира за хора! Откога циганите са включени сред хората?
  Те са някакъв близък до човешкия, животински вид, но само близък!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 835 Любопитно

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Популиста-Папа Че Гевара никога, ама никога не ми е вдъхвал доверие!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Трябва да си малоумен, за да вярваш на отчета, които точат лиги по малки деца. Няма ли най-сетне да прогледне този свят и да види колко ненужна, излишна и вредна е религията.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "разпалиха отдавна тлеещата идеологическа битка между десница и левица за душата на католическата църква'" -

  Авторът май е сънувал бели мишки. Левица и религия. Обикновено левицата гледа да извади душата на църквата.

 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Любопитно

  'Що се отнася до това, Вигано не даде никакви доказателства, че Франциск е отменил каквито и да било наказания, като каза само, че Маккарик излязъл от среща с папата през юни 2013 г. и заявил, че заминава за Китай. Такова пътуване би било напълно в съответствие с твърдия график за пътувания на Маккарик преди 2013 г., когато се предполага, че е бил под действието на санкции от Бенедикт.'

  Плямпа си. Не дава доказателства. Колко лесно се става #MeToo герой

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK