Профсъюз на работещите в секс индустрията в Испания разпали дебат за правния й статут

Педро Санчес

© Juan Carlos Ulate, Reuters

Педро СанчесВ Испания започна остър дебат за правния статут на проституцията, след като подчертано феминисткото правителство с (11 министри жени - бел. ред.) откри с притеснение, че е одобрило първия в страната профсъюз на предоставящите секс услуги, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Сред групите за защита на правата на жените и политиците отдавна съществуват различни мнения дали легализирането на проституцията, която в момента не е законна, но се толерира, ще изведе от "сенчестата икономика" един печеливш и широкоразпространен бизнес, който често е придружаван от злоупотреби с работещите.


В Испания проституцията се толерира, но не е регулирана. Не е предвидено наказание за предлагането на платени сексуални услуги, стига това да не се извършва на публично място. Вместо това законите се фокусират върху борба с трафика на хора.
Но тази седмица се появиха новини, че организацията на работещите в секс индустрията ОТРАС е получила официално позволение да стане профсъюз. Мнозина сметнаха това за промяна на политиката на управляващата Социалистическа партия и опит за узаконяване на проституцията, обаче министърът на труда Магдалена Валерио заяви, че е била заблудена и изрази изненада, че нейното министерство е дало подобно разрешение.


Валерио подчерта, че документите за регистриране са били технически коректни, но добави, че правителството "няма да подкрепи създаването на профсъюз за една незаконна дейност, нарушаваща основните права на мъже и жени, които поради бедност или други обстоятелства предоставят телата си на други, за да ги малтретират".

Премиерът Педро Санчес заяви в туит, че неговото феминистко правителство не планира да подкрепи която и да било организация, извършваща нелегална дейност, и вместо това предпочита премахването на проституцията.
Отнемането на регистрацията обаче ще изисква испанското правителство да заведе дело, защото решението за нея вече е било публикувано в испанския "Държавен вестник".


Конча Борел, генерална секретарка на ОТРАС, отправи критики срещу правителството, което "се прикрива зад завесата на белия хетеросексуален буржоазен феминизъм, за да представи като нещо отвратително опита да се дадат трудови права на бедна и заклеймявана група хора". "За нас това е въпрос на справедливост", добави тя в Барселона.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Весело

  Пълна свобода за проститутките !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Ужас на ужасите!
  ТОТАЛЕН МОРАЛЕН РАЗПАД НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Весело

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И да имат профсъюз, че иначе е така става....:
  ''Пиаца. Прост*тутки са се наредили и чакат клиенти. Минава някакъв шемет:
  - Коя е съгласна да прави с*кс по селски?
  Всички се споглеждат. Никоя не знае какво е с*кс по селски. Една от новите и неопитни прост*тутки се навила. Отишла с клиента. На следващия ден пак идва на пиацата. Другите прост*тутки любопитно я питат:
  - Я раздуй! Какво е това с*кс по селски?
  - Ами в общи линии си е абсолютно същото, само дето ще плати, когато прибере реколтата.''

  [email protected]
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5653 Весело

  "...на белия хетеросексуален буржоазен феминизъм..." :)
  Само какво съчетание на термини, госпожи и господа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Проституцията е факт в живота. Неслучайно и казват "най старата професия".
  Докато има мъже и жени, ще има и проституция. Самият Президент на САЩ е ползвал такива услуги, че дори и около сегашната му жена се въртят някакви приказки за предишната и професия. Кенеди също преди дебат си е поръчвал проститутка, за да е по спокоен по време на дебатга.
  Така че аз не знам защо обществото се възмущава от акта на платения секс толкова много. Това, бих казал, е най честната проституция. Плащаш - получаваш.

  Много по неприемлив и отвращаващ акт на проституция е когато жената симулира любов и се жени за даден мъж поради пари или други изгоди. Това пак е проституция, но далеч по нечестна. И не може да се забрани.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  Колега бъркаш курвалъка с проституцията има съществена разлика.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#6] от "nwj49315903":

  Това май е по скоро терминологичен въпрос. И двата термина описват нюансите на едно и също поведение.

  По добре да плащаш на проститутки, отколкото да се жениш за проститутка.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Касов апарат че турат ли ?

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  Явно не сте наясно и вие, едното е професия и за целта имат профсъюз, докато второто е по скоро начин на живот.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#9] от "nwj49315903":

  Спорим за подробности, а е важна същността.
  Освен това от вашия коментар излиза, че ако проститутката е такава само на работа, то в другия случай имаме проститутка, която е проститутка във всеки един момент и не само по отношение на секса а и по отношение на всичко.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Ще имат синдикат, когато започнат да наливат от "заработките" в осигурителни фондове.

  А това правителство, трябва да си ходи. Незабавно.

  Както мен непознаването на закона не ме освобождава от отговорност, така и на тях прокарването на закони, за които дори не знаят, ги натоварва с незабавно и неминуемо обвинение във вопиюща некомпетентност. И съответно, задължението да понесат политическа отговорност.

 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Да трябва да се узакони

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ОТНОВО

  проявление на левчарските неомарксистки идеи.
  Излиза, че правителствените левичари и феминистките "профсъюзни" неомарксистки левичарки (начело, разбира се, е лесбийка) нещо не са се разбрали. Има време, ще се доуточнят.
  Според идеите на Маркузе трябва да се утвърждават проституцията, промискуитета, инцеста, наркотиците и т.н. и т. н., за да се взриви отвътре "буржоазното общество и държава" - лелеяната мечта на марксисти и всякакви левичарска паплач от 150 г. насам...

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#13] от "specifier":

  Ами тогава освен криминализиране на проституцията, трябва да има много строги наказания за секс преди брака, изневяра, употреба на цигари и алкохол, нали?

  Нещо като в Саудитска Арабия. Ама там пък може до 4 жени. Значи и там се поощрява разврата.

  Камбоджа на Пол Пот?

  Там пък не са християни.

  Както и да е. Нека като ще се налага Християнския Шериат се започне от Президента на САЩ - Доналд Тръмп, за платения му секс със порнозвезда. После нека се подхване и жена му, за бивша компаньонска дейност.

  И т.н.

  Ама тия май са от "вашите".... Айде, ще си затворите очите :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Въобще не спорим, няма място за спор проститутката не е курва.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#15] от "nwj49315903":

  Така е, наистина не спорим, чешем си езиците.
  Но не съм съгласен че тази, дето се омъжва за пари не била проститутка, а курва.
  Проститутка е, но се продава по скъпо.
  Курвата се плющи за кеф и не търси изгода в това.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  Проституция има от както свят светува !!! Надали точно тъпите хора от 21 век ще изкоренят най-древната професия .
  Проституцията сега е напълно нелегална в 99% от страните в света . Борим се срещу престъпниците и мафията . От къде мислиш че печелят също огромна сума пари ??? Точно от проституция . Трябва да се узакони . Които иска нека да я практикува тая професия - стига да си плаща данъци ,здравни и може би 1-2 допълнителни такси . Стига да разполага със сигурно и удобно място за практикуването му . А не да я качиш на магистралата и да се чудиш дали тая някога е ходила на лекар .
  Просто няма как да изкорениш тая професия. Тя е като войнишката професия . 1 човек винаги ще желае да убива и да прави секс. А пазара дава това което се търси . Защо корпорациите продават огромни количества оръжия ем щото се търсят . Същото и с проституцията - щом се търси все ще се намери дето и да я предлагат .
  Сега както са законите единствено печелят мафиотите .
  Жените -мъжете губят много . Първо на сводниците им въобще не им пука дали работниците им са здрави -физически и психически . Второ гледат да изкарват колкото се може повече пари на техен гръб . И много други такива направления относно тази професия . Та трябва да стане напълно легална - както например вече се сетиха да узаконят тревата принципно . Трябва да се отнемат колкото се може повече лостове за финансиране на престъпния свят .
  Откровено дори държавата може и да печели от Проституцията . Да кажем всички такси и данъци и тем подобни ако сме чак толкова морални задължително да отиват при здравното министерство - Говоря Примерно .

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 522 Весело

  Просто трябва да включат касовият апарат с пряка връзка към тамошният НАП, направо в буксата на проститутката и няма да има укриване на данъци.

  мурзилка
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Отврат. Секс индустрия НЯМА! Има курветини и проститутки и това е позор! Я тия, дето дрънкат, как ще ти се отрази, ако щерка ти е в “секс индустрията”? Какво става с този свят?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Проституцията съществува от дълбока древност и все още никой не е успял да я изкорени. Така че трябва да се действа не за премахването на проституцията, а за нейното узаконяване. Да имат профсъюзи, да си плащат данъците и да учасват в живота на държавата. Другото са напразни надежди и популизъм.

 21. 21 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 560 Весело

  С профсъюз или без, все ще са от такованата страна.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 22. 22 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1031 Весело

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":И да имат профсъюз, че иначе е така става....:''Пиаца. Прост*тутки са се наредили и чакат клиенти. Минава някакъв шемет:- Коя е съгласна да прави с*кс по селски?Всички се споглеждат. Никоя не знае какво е с*кс по селски. Една от новите и неопитни прост*тутки се навила. Отишла с клиента. На следващия ден пак идва на пиацата. Другите прост*тутки любопитно я питат:- Я раздуй! Какво е това с*кс по селски?- Ами в общи линии си е абсолютно същото, само дето ще плати, когато прибере реколтата.''
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  А друг спира, и пита онази започва с тарифата- за това- 5 кинта, за онова- 15, за третото- 20...

  Шофьорът пита- А кво ше направиш за 50 кинта? Онази:

  -Ухааа- за 50 кинта- всичко правя!

  А той:

  -Айде мятай се отзад тогава, че имаме да леем една плоча на вилата...

  ____________

  Това- предполагам- е секс по строителски.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Платената любов винаги я е имало, и ще я има. Въпросът е кой ще защитава интересите на девойката, практикуваща платената любов профсъюз или сутеньор - мафиот?

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Липсата на закон за проституцията облагодетелства сутеньорите.
  А и не е редно да се смята за престъпление действие, което се извършва със съгласието на двете страни, без да нанася щети на останалите.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#20] от "proza":
  Това, което казвате се отнася и за Всякакъв друг вид престъпност. Въпроса е къде е мястото на червената линия и кой е компетентен да го определи ?

  Мафиотите бизнесмени ли са?

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Липсата на закон за проституцията облагодетелства сутеньорите.
  До коментар [#24] от "atmanpg":

  По същия начин облагодетелства и наркотрафикантите. Например.

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Липсата на закон за проституцията облагодетелства сутеньорите.До коментар [#24] от "atmanpg":По същия начин облагодетелства и наркотрафикантите. Например.
  —цитат от коментар 26 на half truth


  Съжалявам, но не мога да ти проследя логиката.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#27] от "atmanpg":

  Ами интересни са хората тук. Казват, че и без това има проституция, поне да е законна. Ама има и други незаконни дейности. Наркотрафик, фалшиви акцизни стоки, трафик на хора към Европа и т.н.

  Питам защо точно проституцията да бъде озаконена?

 29. 29 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#27] от "atmanpg":Ами интересни са хората тук. Казват, че и без това има проституция, поне да е законна. Ама има и други незаконни дейности. Наркотрафик, фалшиви акцизни стоки, трафик на хора към Европа и т.н. Питам защо точно проституцията да бъде озаконена?
  —цитат от коментар 28 на half truth


  Ами обяснил съм.
  Понеже проституцията се явява действие, което се извършва със съгласието на двете страни, без да нанася щети на останалите.
  Къде виждаш престъпление?

 30. 30 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#29:"atmanpg"][/quote]

  Ами то и при наркотиците е така- единият доброволно купува, другият- доброволно продава, и не вредят на трети лица.

  Те това му (й) е логиката, и- да- звучи логично.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 31. 31 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  До коментар [#29] от "atmanpg":

  Изглежда не знаете, че повечето жени първоначално са вкарани насила в този ‘сектор’ чрез наркотици и терор. Вместо да озаконява проституцията, държавата трябва да се бори активно срещу това.

 32. 32 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  Пълна свобода за проститутките !!
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  И само чуждите дъщери да го практикуват, нали?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Това също е логично и лично аз мисля, че когато някой иска да си съсипе живота - не трябва да му се пречи да изрази свободната си воля.
  Но все пак в наркоманията има доста вредни за държавата (като цяло) ефекти.
  Основният проблем са психическите проблеми за вземащите наркотици, които водят до престъпност физически вреди за взимащите го.
  Това е главната причина наркоразпространението да е криминализирано.
  Защото нанася щети на държавата.
  Какви щети на държавата нанася проституцията?

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  До коментар [#29] от "atmanpg":Изглежда не знаете, че повечето жени първоначално са вкарани насила в този ‘сектор’ чрез наркотици и терор. Вместо да озаконява проституцията, държавата трябва да се бори активно срещу това.
  —цитат от коментар 31 на half truth


  Забравих да уточня, че за мен разликата между проституция и насилствена проституция е от небето до земята.
  Нормалната проституция трябва да се узакони, като нормална професия, а насилствената трябва да се преследва от закона със максимално строги наказания.
  Впрочем легализирането на проституцията ще намали възможностите за разпространението на насилствената проституция.

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#28] от "half truth":

  До коментар [#27] от "atmanpg"Питам защо точно проституцията да бъде озаконена?
  —цитат от коментар 28 на half truth


  Ами защото е естествен феномен в човешкото общество и в същността си не включва насилие и принуда(освен когато е криминализирана и бандите и мафиите започнат да експлоатират жените). Освен това лесно се практикува и де факто не може да се забрани. Може да се установи само най вулгарната улична проституция, но не и другите и малко по прикрити форми. Легализацията само би довела до вдигане на нивото. Накрая, от проституцията няма вреда, а полза - не проститутки развалят семейства, а любовници.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#32] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Тя дъщера ти и внучката ти ако искат да стане проститутки законът няма да ги спре.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  "не съм съгласен че тази, дето се омъжва за пари не била проститутка, а курва. Проститутка е, но се продава по скъпо."
  ----
  Ей, че тема ... не върви много със сутрешното кафе ... иска си ракията, :)) ... ама нека опитам.

  Това което казвате, е логически смислено, само дето съдържа едно мъжко осъждане ... и двата термина са бъкани с отрицателни конотации. Надявам се не освобождавате от отговорност мъжа, който по свой избор (of one's own volition) е влязъл в такива контрактни взаимоотношения с жената... дали кратко-срочни (за час, да речем) или дългосрочни (женитба)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  "Секс индустрия НЯМА! Има курветини и проститутки"
  ----
  Султана, като махнем моралното осъждане, не разбирам каква разлика правите между, да речем, работничките в сексуалната област и тези на умствения труд. И едните и другите са в сферата на УСЛУГИТЕ, само дето едните продават,опростено, това дето им е между ушите, а другите - това, дето им е между краката.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":"не съм съгласен че тази, дето се омъжва за пари не била проститутка, а курва. Проститутка е, но се продава по скъпо."----Ей, че тема ... не върви много със сутрешното кафе ... иска си ракията, :)) ... ама нека опитам. Това което казвате, е логически смислено, само дето съдържа едно мъжко осъждане ... и двата термина са бъкани с отрицателни конотации. Надявам се не освобождавате от отговорност мъжа, който по свой избор (of one's own volition) е влязъл в такива контрактни взаимоотношения с жената... дали кратко-срочни (за час, да речем) или дългосрочни (женитба)
  —цитат от коментар 37 на Gretel


  Не забравяй, че светът е шарен и проститутките не са само от женски пол. Някои дори не си знаят пола :D

  мурзилка
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#37] от "Gretel":

  Темата е писана по ракиено време, съжалявам за часовата разлика :)

  Относно мъжкото осъждане. Аз не се срамувам да пиша думите проститутка и курва в прав текст, защото се опитвам да подхождам неутрално към тях. Аналозите в мъжки род са жиголо и курвар, които не са натоварени с такъв негативен емоционален заряд, затова, в името на равенството между половете, не бива да възприемаме проститутка и курва като обиди, а да ги употребяваме спокойно, като думи, отразяващи явленията в живота.

  Напълно сте права, не освобождавам мъжа от неговата част от отговорността. Но при краткосрочната проституция аз не подхождам осъдително към нито една от двете страни, когато това е по взаимно съгласие и без външна намеса. Говорим за чисто физически акт необвързващ никого с нищо. При дългосрочната проституция, т.е. женитба с жена, имаща меркантилни мотиви, негативизмът ми е насочен и към двете страни, дори той е в лек превес спрямо мъжа, но и в двата случая е силен.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 41. 41 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#18] от "Маршалов":
  И касовите апарати ще изпуснат най-вървежния оборот. Като ДДС-то на Мултигруп, Гришата или сега Ветко.😊

 42. 42 Профил на vev55576945
  vev55576945
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "Боян Таксиров":

  Викаш жена ти те е взела само ,щото си много красив,а не защото имаш жилище в престижен софийски квартал и си заможен?

 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#40] от "Боян Таксиров":

  👍
  Само едно микроскопично доуточнение: аз съм с впечатлението, че употребата на понятието курвар е сходно с това на кравар, примерно, т. е. моралният/ морализаторският заряд (burden) се смества към обекта на действието ... “кравите” ... кураварът като човек, който ходи по курви... едно опосредствено moral transgression... ама това е лично възприятие, не настоявам, че съм права.

  На Вас— наздраве!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на vev55576945
  vev55576945
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "Боян Таксиров":👍Само едно микроскопично доуточнение: аз съм с впечатлението, че употребата на понятието курвар е сходно с това на кравар, примерно, т. е. моралният/ морализаторският заряд (burden) се смества към обекта на действието ... “кравите” ... кураварът като човек, който ходи по курви... едно опосредствено moral transgression... ама това е лично възприятие, не настоявам, че съм права. На Вас— наздраве!
  —цитат от коментар 43 на Gretel


  Курварите се ползват с голяма почит в обществото,за разлика от курвите.Това е така,защото за една жена е множго лесно да преспи с много мъже,а за мъжете е трудно да преспят с много жени.Не случайно има и толкова много проститутки.

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#42] от "vev55576945":

  Ами не знам. Заможен не съм бил и не съм. Жилището не е на мое име. Имало е периоди, когато жена ми ме е издържала и сме живели с нейната заплата. Ако не е било и за красотата, значи трябва да има и нещо друго, предполагам.

  Абе изкарал съм късмет :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Колегата под вашето мнение ви е отговорил много точно. Курвар и кравар нямат нищо общо. Курвар си е чист комплимент в мъжкия свят.

  Иначе, почти НЕ пия.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel":
  И ти си жена, така ли? Хайде де! Когато продаваш рова, дето ти е между ушите, имаш удовлетворение. Става. Направила си нещо. Доволни хора. Влизаш във фирма. Гледаш как работят с твоя продукт. И ти е кеф. Когато продаваш това, двто ти е между краката, някакво потно, смърдящо и ръмжащо животно е върху теб и трябва да траеш тая гадост! Каакви ми ги дрънкаш, извинявай?

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на vev55576945
  vev55576945
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "vev55576945":Ами не знам. Заможен не съм бил и не съм. Жилището не е на мое име. Имало е периоди, когато жена ми ме е издържала и сме живели с нейната заплата. Ако не е било и за красотата, значи трябва да има и нещо друго, предполагам.Абе изкарал съм късмет :))
  —цитат от коментар 45 на Боян Таксиров


  Нямам намерение да ти обсъждам личният живот.Само давам пример,че жените винаги гледат и материалното състояниое на мъжа.Ако някоя каже,че не е важно,значи лъже.Все едно мъж да каже,че не е важна женската красота.
  Това е еволюционно определено-жените винаги са търсили материално осигурен мъж,който да осигури нея и бъдещите деца.Нама защо да им се сърдим-така както те не трябва да ни се сърдят,че харесваме красиви жени.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#48] от "vev55576945":

  Така е, вярно. Но не това винаги е решаващият фактор. Комплексно е. В тази тема имах предвид случаите, когато единствено материалното състояние на мъжа или друга меркантилна сметка са от значение при избора на жената.

  Както и мъжете, не би трябвало да се оженят за фотомодел, единствено заради данните и, така и жените не би трябвало да се оженят за мъж, единствено заради материалното му положение. Това са крайности в живота, до които стигат бедните духом хора. Защото с красотата и с парите се свиква бързо, а ако друго няма, животът става някак си сив и настъпват проблемите.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 51. 51 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЧЕРВЕНАТА ПРОСЛОЙКА,

  като Такс. Боянов и Гл. Султанова ще бъдат "за".
  Нали са от лявото потекло (АБпФК/респ. Слугите на АБпФК). И Маркузе е също ляв, също като своята последователка Конча Борел* . А както е казал мъдро народа: "Кръвта вода не става".
  Цитираната в статията генсек на проститутките, лесбийката Конча Борел е използвала речника на "прогресивните феминстки"- революционерки, които заедно с другите отряди на левичарите-неомарксисти ( мултикултуралисти, еколог-исти, пацифисти, затоплисти, веган-исти, прогресисти, антифашисти, SJW-исти, BLM-исти и др.. ) се борят за унищожение на "буржоазната държава" и в частност на белите хетеросексуални мъже - еманацията на Злото (https://www.youtube.com/watch?v=wAIMjMdEPzU , асъщо https://www.youtube.com/watch?v=GFHHILViKek ).
  _____________________________

  *"...Конча Борел, генерална секретарка на ОТРАС, отправи критики срещу правителството, което "се прикрива зад завесата на белия хетеросексуален буржоазен феминизъм, за да представи като нещо отвратително опита да се дадат трудови права на бедна и заклеймявана група хора"... ".

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel":
  Я пак си прочети тая гадост, дето си я написал? Ще я дадеш ли на дъщеря ти да я прочете? И ще се радваш ли на снаха, дето работи в тази сфера на услугите? Абе, що за №#@€ сте?

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Весело

  До коментар [#22] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Аааахахаха................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56 Профил на vev55576945
  vev55576945
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#48] от "vev55576945":Така е, вярно. Но не това винаги е решаващият фактор. Комплексно е. В тази тема имах предвид случаите, когато единствено материалното състояние на мъжа или друга меркантилна сметка са от значение при избора на жената.Както и мъжете, не би трябвало да се оженят за фотомодел, единствено заради данните и, така и жените не би трябвало да се оженят за мъж, единствено заради материалното му положение. Това са крайности в живота, до които стигат бедните духом хора. Защото с красотата и с парите се свиква бързо, а ако друго няма, животът става някак си сив и настъпват проблемите.
  —цитат от коментар 50 на Боян Таксиров


  Така е.Златотърсачките са си боклуци.

 56. 57 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Така е.
  Целта ни е да установим Световна Либерално-Феминистка-Трансджендърска-Еко-Веганджмахирия!

  И няма да спрем, докато не конвертираме и последния останал непросветен в джендърството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 57. 58 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":
  Виж ти, сексът бил „потно, ръмжащо и смърдящо животно” /мъжа/ върху жената. Баси, абатиса на женски манастир от 11-век , все едно го е казала. А го казва путинолюбка и ердоганофилка през 21-ви. Да я разбереш барем, ако признае, че е лесбийка. Ама не, джендърете са и най големия проблем.

 58. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":
  До коментар [#44] от "vev55576945":

  "Курварите се ползват с голяма почит в обществото,за разлика от курвите."
  ----
  Значи права съм била в интерпретацията на смисъла на думата. Отрицателните черти на "кравите" не се пренасят върху тоя който се занимава с тях. Не знам дали сте виждали как крава си ближе сополивия нос със собствения си език. Но никой няма да си помисли че краварят е отблъскващ защото кравата му си сърба сополите. Напротив, ще му завиждат, че "пие мляко" (щото има крава :). Същото и за другото понятие.

  В пълно съгласие сме, за жалост. "За жалост" тъй като обществото ни осъжда жената по допускане (още със смисъла, който влага в думите).

  На по-весела нотка: може би нещата ще се изменят с времето, когато кандисате най-после да подпишете оная конвенция. :)) Както се шегуват у нас: "ма дай му, ма, най-после". :))))


  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#58] от "zegi":
  Бягай да учиш български език! С мен работа нямаш, ясно?

  Мърфи е оптимист!
 60. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#59] от "Gretel":

  Така е, напълно сте права госпожо.
  Мисля, че единственото, което мога да добавя в случая е, че когато се опитваме да "приземим" някой(чрез епитети и изрази) "приземяваме" само себе си :)

  Най добре да не се месим и да не бъдем посредник в отношенията между "краваря" и "кравите" му, нали? Животът се саморегулира най успешно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 61. 62 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#60] от "султана глаушева":
  Нямам, бе каке, ясно е. То кой ли мъж би имал работа с теб, след такова изказване. Напомняш на Велислава Дърева на млади години. Остър език, заучени лозунги, морално-партийна приповдигнатост на речта. Съчетано с развлечен пуловер, мръсни дънки, мазна коса и липса на грим. Направо светица от Анадола по време на ранното християнство в комуно-соц вариант. С прибавени по щипка путинизъм и организъм. Е , и огромна омраза към доволните и щастливите.

 62. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#47] от "султана глаушева":

  "някакво потно, смърдящо и ръмжащо животно е върху теб"
  ----
  Ама, че картини Ви се въртят из главата, Султана! Бррр... :))

  Как ли бихте описали работата на един заболекар или акушер? :))

  Защо ще ограничавате свободата на друг човек да разполага с живота и тялото си така, както намери за добре ... да налагате собствените си морални ценности на другите. Как това е по различно от мюсулманския Glaubenseifer und moralische Überlegenheit с който ловели за задниците жените пред Кьолнската катедрала?

  Вие сте жена, но изразявате "мъжка" гледна точка, не смятате ли?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 64 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#62] от "zegi":
  Еродоганизъм , Баси коректора😠😠😠👓👓👓

 64. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#63] от "Gretel":
  Не ми се слушат глупости. Намери си друго канарче, аз не си падам по дискусии за нежните души на проститутките. Хайде, със здраве!

  Мърфи е оптимист!
 65. 67 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 295 Неутрално
 66. 68 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  “нежните души на проститутките.”
  ——
  Това пък за душите откъде го изкопахте ?! Аз говорех за свободата на избор, дали да станеш проститутка или religious nut, дали обсъждаш мнения във форум или да си пишеш в дневник. Ще уважа и вашата свобода на избор да слушате само себе си ... интересно само как лесно намерихте общ език (Gemeinsamkeit/Zusammengehörigkeit) с агитката тука.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 67. 69 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Весело

  До коментар [#67] от "Asen Spasov":

  Бре че бързо се извъртат тия феминисти! Значи порно може, но синдикализъм — не. И това ако не е феминистки курварлък...:))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 68. 70 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#68] от "Gretel":

  Offtopic:

  Чудя се дали тези немски думички, употребени във вашия пост, дето ще рекат общност, имат нещо общо с гражданското общество и правовата държава?

  чувство за общност -> чувство за справедливост -> солидарност -> общи правила -> еднакви права -> гражданско общество -> правова държава

  Защото много се злоупотребява с това чувство за общност. В днешно време дори престъпникът ще каже на жертвата, че няма чувство на общност, щом се съпротивлява...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 69. 71 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#70] от "Боян Таксиров":
  “дали тези немски думички, употребени във вашия пост, дето ще рекат общност, имат нещо общо с гражданското общество и правовата държава?”
  ——
  Честно казано, не знам, Бояне. Моят немски е чисто книжовен... в смисъл, че сичкото ми “ знание” на езика е от четене на книги на немски. Никога не съм го говорила, с изключение на едноседмичен престой във Франкфурт преди години. Нямам усещане за контекстуалното му значение... както, например, думата “курва” за един българин се свързва с конкретни ситуации в детството, когато тази дума е била употребена. Аз това усещане го нямам. За мене немският е като класическия китайски, където смисълът на една идеограма се основавана значението на съставните й елементи. Спорила съм с китайци за техните базови древни текстове и знам че тяхното разбиране е съвсем различно от моето. ( аз си стоя на позицията :))) ... предполагам, че така е и с немския— the flavour I feel за някоя дума, не е непременно това, което средно статистческият немец влага в нея.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 70. 72 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#61] от "Боян Таксиров":
  “когато се опитваме да "приземим" някой(чрез епитети и изрази) "приземяваме" само себе си :)”
  ——
  👍

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 71. 73 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  за мен разликата между проституция и насилствена проституция е от небето до земята.
  До коментар [#34]

  Разбирам Ви, Вие подкрепяте секс работничките, но само сте против сводниците. Затова държавата да влезе в ролята на сводник. Секс работничката ромка да работи легално и да носи легално парите си на съпруга си. Той вече няма да е сводник. Какво ще го спре да я натика в този сектор ? Това е важното.

  А наясно ли сте, че всички секс работнички са дрогирани. Има си причини. Престъпността върви ръка за ръка. Е като легализирате проституцията, ще почнете да толерирате наркотиците !

 72. 74 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#71] от "Gretel":

  До коментар [#70] от "Боян Таксиров":“ ... предполагам, че така е и с немския— the flavour I feel за някоя дума, не е непременно това, което средно статистческият немец влага в нея.
  —цитат от коментар 71 на Gretel


  Мда, мога да се съглася, въпреки, че в такъв случай е озадачаващо, че използвате немски думи (Gemeinsamkeit/Zusammengehörigkeit) за да изразите в точния нюанс това, което искате да кажете, без да става въпрос за нищо немско в случая.

  Може би е редно да оставим на "средностатистическия немец" усещането и разбирането за неговите си неща на неговия си език. Фактът, че това е НЕГОВ СОБСТВЕН език предполага, че той борави по добре с него отколкото всички останали.
  Иначе често някои хора се "изгубват в превода", и тогава средностатичността ехидно се присмива над "елитарността", поради простия и неоспорим факт, че претенциите на последната увисват с цялата тежест на своята недоказаност във въздуха, разперили крайници в някаква гротескна поза:)


  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 73. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Разбирам Ви, Вие подкрепяте секс работничките, но само сте против сводниците. Затова държавата да влезе в ролята на сводник. Секс работничката ромка да работи легално и да носи легално парите си на съпруга си. Той вече няма да е сводник. Какво ще го спре да я натика в този сектор ? Това е важното.А наясно ли сте, че всички секс работнички са дрогирани. Има си причини. Престъпността върви ръка за ръка. Е като легализирате проституцията, ще почнете да толерирате наркотиците !
  —цитат от коментар 73 на half truth


  1. Когато държавата е в ролята на сводник - правилата за практикуването на професията стават еднакви за всички. Това води до повишаване на качеството на услугата и понижаването на цената и.
  2. Насилието над проститутките идва основно от страна на сводника. Премахването му от уравнението, ще е само от полза за тях.
  3. Що се отнася до наркотиците - смятам, че всеки пълнолетен човек е свободен да прави каквото си ще, стига да не нарушава правата на останалите.
  Тоест да взима каквито си ще химии, но със собствени средства. А ако започне да краде, за да има пари за дрога - в затвора или в психиатрията.

 74. 76 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#74] от "Боян Таксиров":

  “Фактът, че това е НЕГОВ СОБСТВЕН език предполага, че той борави по добре с него отколкото всички останали.”
  ——
  Не непременно ... ако приемем същото за всеки един език. Аз имам ежедневни примери за противното от ангоезичните ... да не говорим за неграмотията :) на някои форумци.

  Аз просто посочих (cautioned, извинявам се), че нюансът ( мерси за думата!), който аз чувствам за някоя дума или израз може да не представителен за всекидневната й употреба. Това не означава, че аз самата нямам специфично усещане за употребата й, ни най малко. В момента боря 3 nonfiction книги на немски ... едновременно и убийствено бавно. А пък Султана, мисля, е нейде по немско, което ми даде допълнителен подтик немският да изплува на преден план

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK