Инфлацията в Турция достигна рекорд от 15 г., централната банка ще промени политиката

Инфлацията в Турция достигна рекорд от 15 г., централната банка ще промени политиката

© Associated PressТурската централна банка обяви, че ще направи промени в паричната си политика този месец, след като статистическият институт на страната, известен като "Тюркстат", отчете значително по-голяма инфлация от очакваното през август, съобщи "Хюриет дейли нюз".


Със стойност 17.9% за миналия месец според "Тюркстат" инфлацията достигна рекорд от 2003 г. насам на годишна основа, отчасти заради слабата лира, която води до скок на потребителските цени (а производствените са се увеличили с близо 32 на сто). В някои сектори като транспорт числото е още по-голямо - 27.13%. При храните и неалкохолните напитки е 19.75%.


През юни стойността ѝ бе 15.39%, а през юли инфлацията достигна 15.85 на сто. На месечна база равнището ѝ е 2.3 на сто.
Централната банка отбелязва, че "последните развития по отношение на инфлационната прогноза показват значителен риск за стабилността на цените" и ще трябва да се предприемат мерки. И миналата година данните през септември за предходния месец изненадаха институциите и бизнеса, но равнището тогава бе 10.68%.


Сега инвеститорите ще очакват срещата на централната банка на 13 септември, когато монетарната политика може да бъде преразгледана. Основният лихвен процент бе запазен на предишното заседание през юни на ниво от 17.75 на сто.


Турският финансов министър Берат Албайрак

© Reuters

Турският финансов министър Берат Албайрак


Същевременно разминаването между ръста на производствените цени (значително над инфлацията) показва, че производителите изпитват трудности в това да прехвърлят нововъзникналите си разходи на крайните потребители, но ако ситуацията не се промени, няма да имат голям избор. Затова наблюдатели смятат, че вдигането на лихвите идната седмица трябва да е "значително", пише "Блумбърг".


Според Пьотр Матис, стратег за валутните пазари в "Рабобанк" в Лондон, цитиран от агенцията, с изявлението си централната банка е създала очакване, че повишението ще е достатъчно голямо, за да се овладее инфлацията. Сега банката не може да си позволи да разочарова инвеститорите, след като е вдигнала летвата високо с изявлението си, казва той.


Лирата загуби около 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината, напоследък и заради обтегнатите отношения със САЩ. След съобщението на централната банка курсът ѝ леко се повиши до около 6.62 за долар към 13 ч. турско (и българско) време.


"Битка с всички сили"


Междувременно турският финансов министър Берат Албайрак каза в интервю за "Ройтерс", че не вижда "криза в банковия сектор" и че централната банка е независима от правителството, "може би по-независима от тези в други страни". По думите му институцията ще вземе всички нужни мерки, за да се справи с инфлацията, след като Турция е стигнала момент, в който срещу нея трябва да се води "битка с всички сили".


Агенцията отбелязва, че Албайрак защитава институция, която не повиши лихвите над три месеца въпреки настъпилата криза и обезценяването с близо 40% на националната валута. Последният път, когато това се случи, бе в края на май, с намесата на ключови хора от предишния (не оглавяван от президента Реджеп Тайип Ердоган) кабинет, и то въпреки съпротивата на държавния глава. Същевременно обещанията за решителни мерки в последните седмици не са успокоявали икономистите.


Според икономисти лихвените проценти трябва решително да се вдигнат, за да се спре инфлацията, въпреки че Ердоган се самовъзприема като "враг на лихвените проценти".


Малко преди да бъде публикувана статистиката, на среща на върха в Киргизстан Ердоган каза, че страните - участнички в срещата на Тюркския съвет (Азербайджан, Казахстан, Киркизстан, Турция и Узбекистан), обмислят да търгуват "в собствените си валути, а не в американски долари", без да навлезе в подробности. Той добави, че зависимостта на международната търговия от долара трябва да намалее, тъй като е станала "препятствие" за Турция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK