Нараства рискът за мигрантите, които прекосяват Средиземно море, обяви ООН

Нараства рискът за мигрантите, които прекосяват Средиземно море, обяви ООН

© Associated PressРискът от гибел на мигранти в централната част на Средиземно море се е увеличил до 1 към 18 тази година, заяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).


Данните са за първите 7 месеца на тази година. За сравнение през миналата 2276 души са загинали при опит да прекосят морето, а това означава един смъртен случай на всеки 42-ма души, успели да достигнат Европа.


Оценката беше оповестена в момент, когато спасителните кораби на неправителствени организации се сблъскват с трудности по този ключов маршрут за миграция към Европа, пишат ДПА и БТА. Хуманитарни организации съобщават за тормоз и заплахи от страна на либийската брегова охрана, но също така са подложени на сухопътни блокади и юридически пречки в Италия.
"Водещ фактор, допринасящ за увеличаването на смъртността, е намаляването на възможностите за издирване и спасяване край бреговете на Либия тази година", каза ВКБООН. Според него два плавателни съда на либийската брегова охрана на практика са поели спасителните дейности, извършвани от осем кораба на неправителствени организации през 2017 г. ВКБООН заяви, че бежанците и мигрантите сега "пътуват с препълнени и несигурни плавателни съдове за по-продължително време и на по-големи разстояния, преди да бъдат открити и спасени".


От януари над 1600 души са загинали или изчезнали при опит да достигнат Европа по различни маршрути. От тях 1095 са загинали в централната част на Средиземно море. Докладът показва, че въпреки че общият брой на хората, пристигащи в Европа, е намалял, смъртността се е повишила рязко, особено сред тези, които прекосяват Средиземно море, се казва в съобщение на организацията.


"Докладът "Desperate Journeys" отново потвърждава, че един от най-смъртоносните морски преходи в света е този през Средиземно море.", заяви директорът на Бюро за Европа на ВКБООН, Паскал Моро. "Броят на хората, които пристигат на европейските брегове намалява. Затова изпитанието за Европа вече не е дали ще успее да се справи с броя пристигащи, а дали може да предприеме адекватни действия, за да спаси човешки животи."


Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призовава Европа да разшири достъпа до безопасни и легални пътища за бежанците, включително чрез увеличаване на местата за презаселване и премахване на пречките пред събиране на семейства, с което да се осигурят алтернативи възможности и намаляване броя на потенциално смъртоносни пътувания към Европа. Докладът също така призовава страните от ЕС да засилят механизмите за защита на непридружените деца, които търсят закрила.


Статистиката


В маршрута през Централното Средиземноморие от началото на тази година има десет регистрирани инцидента, при които 50 или повече души са загинали. Седем от тях са от юни.По морския маршрут от Северна Африка до Испания повече от 300 души са загинали тази година, което е значително увеличение в сравнение с 2017 г. Тогава за 12 месеца са регистрирани 200 смъртни случая.


През април тази година над 1 200 са достигнали Испания по море. За същия период смъртността се е покачила с един на всеки 14 души, пристигащи в Испания по море.


Повече от 78 смъртни случая на бежанци и мигранти са регистрирани досега по сухопътни маршрути в Европа или по границите на континента в сравнение с 45 през същия период миналата година.


Фотогалерия: Босна влезе в маршрута на мигрантите >


Промяна в маршрутите


Близо 130% е нараснал броят на мигрантите, дошли в Испания от Африка, в сравнение с периода от януари до юли 2017 г. За първите 7 месеца на тази година става въпрос за 27 600 души, като голяма част са от Гвинея, Мароко, Мали, Кот д'Ивоар и Сирия.


В Италия спадът е с 81 на сто - от 95 200 на 18 500 души за този период. Преобладават мигрантите от Тунис, Еритрея, Судан, Нигерия и Кот д'Ивоар.


Отчетено е и увеличаване на дошлите в Гърция - с 88%, от 13 800 до 26 хил. Близо една пета (5750 души) от тях са от Сирия, по-малка част - от Ирак и Афганистан. За разлика от другите две страни тук мъжете не са близо три четвърти от пристигналите мигранти (75% за Испания и 71% за Италия), а около 40 на сто; 24% са жени, а 36% - деца.


По-малко в България, повече в Босна и Херцеговина


"В България, където ограда обхваща по-голямата част от сухопътната граница с Турция, се наблюдава продължаващ спад към края на юли - под 1100 бежанци и мигранти са задържани на граничните пунктове с Турция и Гърция и тези за напускане със Сърбия и Румъния, както и във вътрешността на страната, в сравнение с над 1800 за същия период миналата година."


В други държави в района, но от Западните Балкани, обратно, броят на мигрантите, преминаващи през територията им, нараства. В Босна и Херцеговина например става дума за над 10 100 пристигнали, в сравнение с по-малко от 250 души за първите 7 месеца на 2015 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK