Нараства рискът за мигрантите, които прекосяват Средиземно море, обяви ООН

Нараства рискът за мигрантите, които прекосяват Средиземно море, обяви ООН

© Associated PressРискът от гибел на мигранти в централната част на Средиземно море се е увеличил до 1 към 18 тази година, заяви днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).


Данните са за първите 7 месеца на тази година. За сравнение през миналата 2276 души са загинали при опит да прекосят морето, а това означава един смъртен случай на всеки 42-ма души, успели да достигнат Европа.


Оценката беше оповестена в момент, когато спасителните кораби на неправителствени организации се сблъскват с трудности по този ключов маршрут за миграция към Европа, пишат ДПА и БТА. Хуманитарни организации съобщават за тормоз и заплахи от страна на либийската брегова охрана, но също така са подложени на сухопътни блокади и юридически пречки в Италия.
"Водещ фактор, допринасящ за увеличаването на смъртността, е намаляването на възможностите за издирване и спасяване край бреговете на Либия тази година", каза ВКБООН. Според него два плавателни съда на либийската брегова охрана на практика са поели спасителните дейности, извършвани от осем кораба на неправителствени организации през 2017 г. ВКБООН заяви, че бежанците и мигрантите сега "пътуват с препълнени и несигурни плавателни съдове за по-продължително време и на по-големи разстояния, преди да бъдат открити и спасени".


От януари над 1600 души са загинали или изчезнали при опит да достигнат Европа по различни маршрути. От тях 1095 са загинали в централната част на Средиземно море. Докладът показва, че въпреки че общият брой на хората, пристигащи в Европа, е намалял, смъртността се е повишила рязко, особено сред тези, които прекосяват Средиземно море, се казва в съобщение на организацията.


"Докладът "Desperate Journeys" отново потвърждава, че един от най-смъртоносните морски преходи в света е този през Средиземно море.", заяви директорът на Бюро за Европа на ВКБООН, Паскал Моро. "Броят на хората, които пристигат на европейските брегове намалява. Затова изпитанието за Европа вече не е дали ще успее да се справи с броя пристигащи, а дали може да предприеме адекватни действия, за да спаси човешки животи."


Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призовава Европа да разшири достъпа до безопасни и легални пътища за бежанците, включително чрез увеличаване на местата за презаселване и премахване на пречките пред събиране на семейства, с което да се осигурят алтернативи възможности и намаляване броя на потенциално смъртоносни пътувания към Европа. Докладът също така призовава страните от ЕС да засилят механизмите за защита на непридружените деца, които търсят закрила.


Статистиката


В маршрута през Централното Средиземноморие от началото на тази година има десет регистрирани инцидента, при които 50 или повече души са загинали. Седем от тях са от юни.По морския маршрут от Северна Африка до Испания повече от 300 души са загинали тази година, което е значително увеличение в сравнение с 2017 г. Тогава за 12 месеца са регистрирани 200 смъртни случая.


През април тази година над 1 200 са достигнали Испания по море. За същия период смъртността се е покачила с един на всеки 14 души, пристигащи в Испания по море.


Повече от 78 смъртни случая на бежанци и мигранти са регистрирани досега по сухопътни маршрути в Европа или по границите на континента в сравнение с 45 през същия период миналата година.


Фотогалерия: Босна влезе в маршрута на мигрантите >


Промяна в маршрутите


Близо 130% е нараснал броят на мигрантите, дошли в Испания от Африка, в сравнение с периода от януари до юли 2017 г. За първите 7 месеца на тази година става въпрос за 27 600 души, като голяма част са от Гвинея, Мароко, Мали, Кот д'Ивоар и Сирия.


В Италия спадът е с 81 на сто - от 95 200 на 18 500 души за този период. Преобладават мигрантите от Тунис, Еритрея, Судан, Нигерия и Кот д'Ивоар.


Отчетено е и увеличаване на дошлите в Гърция - с 88%, от 13 800 до 26 хил. Близо една пета (5750 души) от тях са от Сирия, по-малка част - от Ирак и Афганистан. За разлика от другите две страни тук мъжете не са близо три четвърти от пристигналите мигранти (75% за Испания и 71% за Италия), а около 40 на сто; 24% са жени, а 36% - деца.


По-малко в България, повече в Босна и Херцеговина


"В България, където ограда обхваща по-голямата част от сухопътната граница с Турция, се наблюдава продължаващ спад към края на юли - под 1100 бежанци и мигранти са задържани на граничните пунктове с Турция и Гърция и тези за напускане със Сърбия и Румъния, както и във вътрешността на страната, в сравнение с над 1800 за същия период миналата година."


В други държави в района, но от Западните Балкани, обратно, броят на мигрантите, преминаващи през територията им, нараства. В Босна и Херцеговина например става дума за над 10 100 пристигнали, в сравнение с по-малко от 250 души за първите 7 месеца на 2015 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Ами като е опасно да не се опитват да идват тогава, никой ни ги кара на сила.

 2. 2 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1202 Любопитно

  А опит за легално минаване на границите не е ли най-безопасен ?

  Кога НПО екипажите на "спасителни" кораби ще бъдат осъдени най накрая за трафик на хора ?

 3. 3 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  И един мигрант повече вече е много за Европа. Ако искат сигурност, да ходят в консулството за виза. Да докажат, че са инженери и лекари и са много ценни.
  То и да си престъпник и да минаваш нелегално граници не е лесно.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Нараства рискът за мигрантите, които прекосяват Средиземно море, обяви ООН

  Абе тези нормални ли са или не? Какви мигранти? Това са нарушители на държавните граници! Всеки има право да се старае за по-добър живот. Обаче трябва да спазва законите а не да влиза с ритници - И аз съм мигрант, дайте ми!

 5. 5 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  ООН май ще излезе най-голямото НПО, макар че е ПО.

 6. 6 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jesuit":

  Голяма част от тези хора дори не са грамотни камо ли да бъдат лекари и инженери.

 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#3] от "Jesuit":Голяма част от тези хора дори не са грамотни камо ли да бъдат лекари и инженери.
  —цитат от коментар 6 на Калоян Калоянски  Ами то се оказва, че са и малолетни инженери и паспорт не са виждали в живота си

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "спасителните кораби на неправителствени организации се сблъскват с трудности по този ключов маршрут за миграция към Европа, пишат ДПА и БТА. Хуманитарни организации съобщават за тормоз и заплахи от страна на либийската брегова охрана, но също така са подложени на сухопътни блокади и юридически пречки в Италия."

  Ужас, бизнесът на НПО-та с трафик на хора от Африка ще фалира?!
  Лоша новина за недемократичните неолиберали и техните лакейски медии
  и добра за Европа.

 9. 9 Профил на Калоян Калоянски
  Калоян Калоянски
  Рейтинг: 42 Неутрално

  "Близо 130% е нараснал броят на мигрантите, дошли в Испания от Африка, в сравнение с периода от януари до юли 2017 г. За първите 7 месеца на тази година става въпрос за 27 600 души, като голяма част са от Гвинея, Мароко, Мали, Кот д'Ивоар и Сирия."

  От които само сирийците имат право на убежище и са също така най-малко от хората, които пристигат.

  На испания май ще и се наложи да прави втора Реконкиста

 10. 10 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Като им нараства риска извода какъв е?
  Че не трябва да предприемат непремерени рискове,нали!

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Ако започнат да екстрадират всеки без редовни документи и броя на желаещите да платят $5-10 000 на трафикантите за няма нищо рязко ще спадне.

 12. 12 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 469 Любопитно

  Нео-марксистки плач ли виждат очите ми?
  Чудесен пример!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Неутрално

  Едно изследване посочваше Босна и Херцеговина като основна база на Ислямска държава, осъществена чрез трансфери на мигранти без документи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1517 Весело

  "Близо 130% е нараснал броят на мигрантите, дошли в Испания от Африка, в сравнение с периода от януари до юли 2017 г. За първите 7 месеца на тази година става въпрос за 27 600 души, като голяма част са от Гвинея, Мароко, Мали, Кот д'Ивоар и Сирия."От които само сирийците имат право на убежище и са също така най-малко от хората, които пристигат.На испания май ще и се наложи да прави втора Реконкиста
  —цитат от коментар 9 на Калоян Калоянски


  Да си им връщат направо Гренада. Мигрантите чувам си носят старите нотариални актове, като наш Дедо Симо.

 15. 15 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1920 Весело

  Ако спрат да ги "спасяват" буквално от бреговете на Либия рискът може да скочи и към 1:100, или казано- нулева миграция.. ама парите на шорката и мераците на цоциалистите да затрият идентичността на континента са неизмерими

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 16. 16 Профил на Апартамент с асансьор в тоалетната
  Апартамент с асансьор в тоалетната
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Kaня господина от най-горната снимка да ми заповяда у хола.
  Добре дошъл, мили братко! Ела да се интегрираш в социалната ни система.

 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 985 Неутрално

  “Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призовава Европа да разшири достъпа до безопасни и легални пътища за бежанците, включително чрез увеличаване на местата за презаселване и премахване на пречките пред събиране на семейства, с което да се осигурят алтернативи възможности и намаляване броя на потенциално смъртоносни пътувания към Европа. “

  Тази агенция, явно се изживява като крупен трафикант, след като врещи за неща забраненибсъс закон(нелегално прекосяване на държавна граница).

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Е кво, направо с корабите да ги товарят от Тунис ли и да ги карат директно в Европа.

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "От които само сирийците имат право на убежище и са също така най-малко от хората, които пристигат.
  —цитат от коментар 9 на Калоян Калоянски


  А дали и сирийците имат? Според Женевската Конвенция, бежански статут може да получиш в първата сигурна страна. Последно като поглеждах картата, Сирия още граничеше със Средиземно море на Север, не с Испания. Щото ако Средиземно море не се смята, ще излезе, че сирийците имат право на статут на бежанци и в Англия, дори в САЩ, а защо не дори в Австралия, тоест навсякъде където могат да стигнат по море.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  Насила акъл на никого не можеш да дадеш, нито насила да го караш да живее. Това е техен избор, но защо искат ние да сме виновни. От ООН да ходят в Африка, да ги ограмотяват.

 21. 21 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Постоянно нараства и рискът за нормалното съществуване на европейските граждани, защото все повече мигранти се намъкват в Европа. Защо ООН не реве за това?

 22. 22 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Отлична новина. Дано става още по-рисковано.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 23. 23 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Кой откъде е и ще спрат да плават.

  Спаси, Господи, Твоите хора и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 24. 24 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#12] от "trial_jezz":

  Реват та се късат.
  Бизнеса на НПО-шките е под заплаха.
  Ужас, драги заседатели.

  Common sense !
 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jesuit":

  ООН е една отдавна изпразнена от съдържание организация. Крахът на глобализма я направи наистина едно квичащо НПО.

 26. 26 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Да не го прекосяват, Средиземно море, като е опасно! Да прекосят червено море, оттам през пустинята в Дубай - прекрасно място за живеене и по-безопасно от Европа!!!

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  https://sovereignnations.com/2018/03/24/soros-immigration-network-exposed-italy/
  Докато не се изреже този цирей, така ще е!

  БЮЛЕТИНА НОМЕР 11 -ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА Я СМАЧКАТ!
 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#5] от "Jesuit":ООН е една отдавна изпразнена от съдържание организация. Крахът на глобализма я направи наистина едно квичащо НПО.
  —цитат от коментар 25 на One Hour


  Е те това е приказка!

 29. 29 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сорос защо пръсна толкова много пари в Македония, нали за да минават нашествениците и от там! Видяха че Бойко затвори границата и се опитват да ги прекарат от всякъде другаде!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 30. 30 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 2064 Гневно

  Грях ми на душата, но не ми е мъчно. Имат си държави и мразят нашия начин на живот.
  Да не идват! Да стоят надалеч!

 31. 31 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Наглоста човешка край няма! Тея какво точно се опитватда ни втълпят?
  В едно Мароко заплатите са по-високи от България..

  харпун
 32. 32 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 339 Неутрално

  "Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призовава Европа да разшири достъпа до безопасни и легални пътища за бежанците, включително чрез увеличаване на местата за презаселване и премахване на пречките пред събиране на семейства"

  Сори, ама такъв обществен договор не сме подписвали тук в Европа. Няма и закон, с който да се отменя контролът върху външните граници на ЕС.
  Авантюристите - вън! Трафикантите - в затвора! ООН - да се разтури поради липса на полезна дейност.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2404 Весело

  До коментар [#31] от "bitaka":

  Ама ако спрат миграцията заплатите в Мароко ще паднат под българските!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK