След войната Сирия ще зависи и от санкциите на САЩ

След войната Сирия ще зависи и от санкциите на САЩ

© Associated PressСирийският президент Башар Асад се опитва да трансформира военните успехи в следвоенно възстановяване, но западните санкции са основна пречка, която би могла да изплаши чуждите компании. Сирия понесе огромни материални разрушения, а милиони работници избягаха, бяха привикани в армията или убити. Агенция на ООН оценява щетите от войната на 388 млрд. долара.


Широкообхватното възстановяване изглежда все още е далече. Съюзниците на Асад - Русия и Иран, както и Китай, направиха някои инвестиции в страната, но не могат да си позволят разходите за възстановяване и искат други страни да споделят бремето. Западните страни твърдят, че няма да одобрят финансови средства за възстановяване на Сирия или да вдигнат санкциите, ако няма политическо уреждане. Междувременно санкциите затрудняват чуждите компании да работят там.


Въпреки че някои успяват да правят бизнес в Сирия, широкият обхват на санкциите и обширните възможности на САЩ да ги налагат означават, че компаниите рискуват да ги нарушат неумишлено. Повечето западни компании стоят настрана. Една от фирмите, надяващи се в бъдеще да работят в Сирия, е германският производител на тръби "Остендорф Кунстщофе", участвала на международния търговски панаир в Дамаск и изграждаща отношения с потенциални клиенти. Въпреки това тя все още не е сключила никакви договори и местният ѝ представител Набил Муграби, базиран в Бейрут, каза, че компанията очаква политическия климат да се проясни. "Срещаме пречки. Няма директна морска връзка между Германия и Сирия. Има сирийски банки, които не могат да получават никакви пари от Европа, и европейски компании, които се страхуват да получават средства от Сирия", каза той.


Мерките на САЩ и ЕС
Американските санкции срещу Сирия предшестват кризата, но бяха разширени след като Асад потуши протестите през 2011 г., и още веднъж след като в страната избухна война. Санкциите замразиха активите на сирийската държава и на стотици предприятия и физически лица, включително членове на правителството, армията и силите за сигурност, както и на други, обвинени в участие в разработването и използването на химически оръжия. Санкциите забраняват износа, продажбата или предоставянето на услуги, заедно с всякакви нови инвестиции в Сирия от което и да е американско физическо или юридическо лице. Те също забраняват всякакви сделки на американски контрагенти със сирийски петрол или въглеводородни продукти, или вноса им в САЩ.


Санкциите на Европейския съюз бяха наложени през май 2011 г., заради "бруталните репресии и нарушаването на правата на човека" в Сирия и оттогава са подновявани няколко пъти. Те не са толкова всеобхватни като американските санкции, но са все пак обширни и включват замразяване на активи, забрана за пътуване, търговски ограничения, финансови санкции и оръжейно ембарго. Те забраняват търговията със стоки, които биха могли да бъдат използвани с военни цели или за репресии, луксозни стоки, скъпоценни камъни и метали, оборудване или технологии за някои сектори на петролната и газовата промишленост, включително проучване и производство, рафиниране и втечняване на газ.


Европейските санкции са насочени също към сирийската електрическа система, като забраняват на европейски компании да строят електроцентрали, да доставят турбини или да финансират подобни проекти. Санкциите на САЩ и ЕС съдържат изключения за хуманитарни доставки и за предмети, от които се нуждаят мисиите на ООН в Сирия. ЕС позволява също на компании да извършват дейности в енергийния и електроенергийния сектори, предвидени в договори, сключени преди налагането на санкциите. "Това не е за хора със слаби сърца", каза Ана Брадшо, съдружник в юридическата кантора "Питърс енд Питърс" в Лондон, която дава консултации по санкциите.


След войната Сирия ще зависи и от санкциите на САЩ

© Associated Press


Санкциите на САЩ са по-сурови


Американските разпоредби представляват по-голям риск за фирмите, ангажирани в Сирия, отколкото тези на ЕС, каза тя. Американските власти преследват нарушителите по-усърдно, отколкото ЕС, където прилагането може да бъде затруднено от различията между 28-те държави за това, как да се интерпретират правилата и наказанията.


Американските санкции, освен че са по-широки по обхват, имат и по-далечен обсег: американската юрисдикция се разпространява върху глобалната дейност на всички "американски субекти".


Този термин включва едновременно американските физически лица и фирми, както и постоянно пребиваващите в САЩ и според някои санкционни разпоредби - понастоящем невключващи Сирия - чуждите филиали на американски фирми. През април американските власти поискаха ареста на български гражданин, работещ в българския клон на американска компания по дело, свързано със санкциите срещу Сирия, по което през декември бяха вкарани в затвора трима американци.


Вашингтон не само взима мерки срещу нарушителите на американските санкции. Той също може да постави в черния списък чужди компании или физически лица, които помагат на други, да заобиколят санкциите, определяйки ги като чуждестранни нарушители на санкциите, на които е забранено да водят повечето си бизнес сделки с американци.


Неамериканските компании рискуват да си навлекат проблеми, ако някоя част от сделката включва американци или американски фирми. "Ако извършвате нещо, което принуждава някой друг, който е обект на американска юрисдикция, да наруши американските санкции, тогава и от вас ще се търси отговорност", каза Брадшо.


Хората, които ще ръководят


Дори изрядни компании могат неумишлено да попаднат под ударите на замразяването на активите, ако имат взаимоотношения с попаднал в черните списъци индивид или организация в непрозрачния сирийски бизнес климат. Този риск нарасна след като Асад укрепи контрола си, каза Брадшо. "Хората, които ще възлагат поръчките за възстановяване и онези, които ще ги ръководят, вероятно ще са същите хора, срещу които са насочени финансовите санкции". "Колкото повече успееш да демонстрираш, че твоето надлежно усърдие е основателно, толкова по-добри шансове имаш да убедиш властите, че не трябва да те преследват", каза тя, предупреждавайки, че невинаги може да се установи дали даден контрагент е под санкции.


Сирийският финансов министър Маамун Хамдан каза пред "Ройтерс" миналата седмица, че санкциите са несправедливи, защото засягат обикновените хора, едновременно с правителството и армията.


Въпреки хуманитарните изключения, санкциите удариха по сирийското здравеопазване, каза представителят за Сирия на Световната здравна организация (СЗО) Елизабет Хоф. Санкциите засегнаха доставката на някои лекарства чрез осуетяване на транзакциите с чужди банки и възпирането на много международни фармацевтични компании да търгуват със Сирия, каза тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Нема да се плашат! Велика Русия, Велик КИтай и Велика Турция ще ги оправят. Ше бъде един чудесен Рай. Нещо средно между Комунистическо-Исламско- Хумвейбински строй, премесен с малко корупция, олигархия и фашизъм.
  За Американските санкции да не се тревожат. Като не използват долара, той ще стане тоалетна хартия, САЩ ще фалират и БРИКС начело с другарите Зи и Путьни ще поведат света към светлото бъдеще. До тях или на втора редица ще са Герхард Шрьодер, и всички бивши и настоящи канцлери, както и нкои велики лидери на Леви Соц партии от ЕС.

  California Über Alles
 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3085 Неутрално


  " Русия и Иран, както и Китай направиха някои инвестиции ... "


  За Иран и Китай не знам, но Русия никога и никъде не е правила нещо добро - руснаците са по разрухата и пепелищата, но не и по създаването на нещо позитивно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Любопитно

  Ха-хаааа
  "Санкциите" им били виновни на асСадистите и на Русия.
  Защо авторът на този пасквил не ни обясни,
  ОТКЪДЕ, аджеба Асад и Путин ще намерят пари
  за възстановяването на Сирия ?!?!?!
  КОЙ ЩЕ ГО ПЛАЩА това възстановяване ?!?!
  Единственото сигурно е, че САЩ, ЕС и БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ
  НЯМА ДА ДАДАТ И ЕДИН ЦЕНТ за възстановяване на асСадизма в Сирия.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Ако Сирия не убеди САЩ и ЕС да вдигнат наложените санкции, възстановяване от опустушенията на войната няма да има и десетките знайни и незнайни групировки, чуждестранните интереси и тези на съседите и ще продължават да чертаят неясното и бъдеще, което е най - лошото за една държава. Ето че Западът най - общо пак държи ключа към нейното благополучие.

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Неутрално

  Някой представя ли си, САЩ и ЕС да финансират стабилизирането
  на Асад и присъствието на Русия в Сирия ?!?!?!
  Докато Асад и Русия се изживяват като "победители" в Сирия,
  тази нещастна територия ще затъва от ден на ден в собствените си ла.на

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  естествено , че няма да дадат , та те грабят видно от статията:" Санкциите замразиха активите на сирийската държава и на стотици предприятия и физически лица, включително членове на правителството, армията и силите за сигурност, както и на други, обвинени в участие в разработването и използването на химически оръжия"

  от либийските сметки колко млрд изчезнаха

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  "Съюзниците на Асад - Русия и Иран, както и Китай, направиха някои инвестиции в страната, но не могат да си позволят разходите за възстановяване ......"

  Могат, могат и още как. Особено Китай. Работата е хем боли, хем сърби. Защото западняците могат окончателно да изгубят Сирия и целия БИ.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Не разбрах какво има за хвалене, ясно е, че искат президент марионетка.
  Типичното американско разбиране, че само те са призвани да решават от името на целия свят...

 9. 9 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":


  " Докато Асад и Русия се изживяват като " победители " ... "


  При огромните си богатства, руснаците живеят мизерно като полу-роби, но навсякъде " побеждават ", а сега, след като рейтингът на Путя пада, вероятно " победите " ще се множат ...


  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Нема да се плашат! Велика Русия, Велик КИтай и Велика Турция ще ги оправят. Ше бъде един чудесен Рай. .
  —цитат от коментар 1 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Ти да си забелязал сирийците да се плашат?
  Спечелиха войната с ислямистите, а сега вече възстановяват страната си.

 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#10:"Virgin"][/quote]

  Възстановяват я сирийците асадисти. Ислямистите и родата им ние подслонихме в ЕС. Да ни е гот.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4649 Любопитно

  Както пише в статията материалните щети на Сирия причинени от 7-годишната война там са колосални! Ще трябва десетки години на тази страна да се възстанови. Особено, ако не може да получи помощ от Запада, тогава възстановяването ще отнеме още повече години.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Санкциите са единственото което не интересува нито Сирия, нито Русия, нито Иран + още десетина страни - те и без това са си под санкции. :-) Куба от 60 години, Етиопия от 50 години, Иран от шахиншаха а насам, а има и новосанкционирани страни които хич не са слаби и въобще не са бедни. Сирия няма да остане сама, нито ще е изолирана.
  Асад победи ... свиквайте ! Поне още 20 години Асад ще е начело . Основният проблем в Сирия и Ирак са кюрдите = те също са победители и владеят огромни територии = САЩ нямат друга опция за влияние , освен да заложат на кюрдите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  САЩ, ЕС и БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИНЯМА ДА ДАДАТ И ЕДИН ЦЕНТ за възстановяване на асСадизма в Сирия.
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Обаче могат да дават за въоръжаване на (умерени) бунтовници, а? И ти подкрепяш това, нали? Естествено, че САЩ не ги е еня за възстановяването на когото и да било, щом няма да могат да го колонизират. А нали това целят със свалянето на Асад?

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":естествено , че няма да дадат , та те грабят видно от статията:" Санкциите замразиха активите на сирийската държава и на стотици предприятия и физически лица, включително членове на правителството, армията и силите за сигурност, както и на други, обвинени в участие в разработването и използването на химически оръжия"от либийските сметки колко млрд изчезнаха
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Ха-хааааа
  Тази ли нова ОПОРКА ви преведоха ОТ РУСКИ и ви спуснаха да тиражирате.
  За това, как лошите американци крадяли били сметките на Асад,ха-хаааа
  Ами отговорете им реципрочно.
  ЗАМРАЗЕТЕ всички американски сметки в Дамаск, Алепо, Крим, Донбас, Масква...
  И ГИ ОКРАДЕТЕ ЦЕЛИТЕ ГИ ОКРАДЕТЕ !!!!
  Да, ама тук ще е като в онзи лозунг от времето на соца
  "Ако те удари ток, удари го и ти"
  Ще ги ударите американците, колкото ще ударите и тока
  ха-хааааа

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Ето че Западът най - общо пак държи ключа към нейното благополучие.
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Кое е по-добре за запада - да инвестира в имигрантите и да ги задържи или да инвестира в Сирия и да върне мигрантите? Ей така само питам...

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  " Русия и Иран, както и Китай направиха някои инвестиции ... "За Иран и Китай не знам, но Русия никога и никъде не е правила нещо добро - руснаците са по разрухата и пепелищата, но не и по създаването на нещо позитивно !
  —цитат от коментар 2 на niksan1


  Попмним, помним ... заводите които ни направиха руснаците :-)
  Помним кой и ги разруши и кой прогони 2 милиона души от България
  = След войната в Сирия ще има заводи - не се съмнявайте !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Весело

  Асад победи ... свиквайте ! Поне още 20 години Асад ще е начело . .
  —цитат от коментар 13 на dark'star


  Начело на какво ?
  На незнайна дори и за него част от Сирия, която е разрушена и разорана
  така както само бомбардировки на Асад и Русия могат да разрушават

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Айде бе, а кой доведе Идил в Сирия, кой въоръжи бунтовниците.
  Русия влезе чак през Септември 2015 г., ние помним.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Любопитно

  Кое е по-добре за запада - да инвестира в имигрантите и да ги задържи или да инвестира в Сирия и да върне мигрантите? Ей така само питам...
  —цитат от коментар 16 на Лео


  ЗАПАДЪТ един цент не е дал и няма и да даде за стабилизиране
  на Асад и Русия в Сирия.

  Айде пък ти ни отговори
  Кое е по-добре за русия
  Да инвестира във възстановяване Сирия на Асад и да си го държи,
  или да инвестира в ПЕНСИОНЕРИТЕ, ДЕЦАТА и ХОРАТА НА РУСИЯ
  и да ги задържи живи и в границите на Русия ?!?!?!

 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Любопитно

  До коментар [#18] от "Hawaii":Айде бе, а кой доведе Идил в Сирия, кой въоръжи бунтовниците.Русия влезе чак през Септември 2015 г., ние помним.
  —цитат от коментар 19 на НеКой


  Ха-хааааа

  Че то близо ПОЛОВИНАТА от ИДИЛ са РУСКИ ГРАЖДАНИ, бре, тавариш

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":
  и кой прогони 2 милиона души от България
  =======
  Те не са гонени, Таньо....
  Те хукнаха под повода на демокрацията за няколко долАра повече.....
  Явно не си бил гонен от България, и не знаеш какво е гонене....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hawaii":

  След 10 години Сирия ще е като нова, ама вие ще продължавате да обяснявате колко лош бил Асад понеже трепел вашите терористи...

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лео":

  Докато Асад е на власт, в Сирия по добро от това няма да е.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2746 Весело

  ......"Могат, могат и още как. Особено Китай. Работата е хем боли, хем сърби. Защото западняците могат окончателно да изгубят Сирия и целия БИ.
  —цитат от коментар 7 на Judjuk

  А-ха,така е...:)))Това,велико изобретение-"Пътищата на коприната" е едно много желано нещо,направо копнеят за него...:))))
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/09/04/3305436_putishtata_na_koprinata_sa_dulgov_kapan_za_priiatelite/

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой":

  Ти пък си друг образ....!
  Що не го питаш, че въоръжават терористите на pyd и ypg..?..... а се захващаш за последните хора които не щат да стават бежанци и затова ги наричате опозиция.

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Кое е по-добре за запада - да инвестира в имигрантите и да ги задържи или да инвестира в Сирия и да върне мигрантите?
  Кое е по-добре за русия - Да инвестира във възстановяване Сирия на Асад и да си го държи,
  или да инвестира в ПЕНСИОНЕРИТЕ, ДЕЦАТА и ХОРАТА НА РУСИЯ
  —цитат от коментар 20 на Hawaii


  Надявам се разбираш тънката разлика - Европа ИМА проблем с мигрантите и има нужда от решение. Русия НЯМА проблем с пенсионерите и децата. (всъщност проблемът с пенсионерите е навсякъде по света заради ниската раждаемост и увеличената продължителност на живота). Ама какво да ти обяснявам на чугунената тиква...

 28. 28 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лео":Докато Асад е на власт, в Сирия по добро от това няма да е.....
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  Някои казват същото за Ердото. Особено като ви направиха лирата амбалажна хартия.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  На теб ти пука, когато кюрдите станат опасност за Турция.
  А когато бунтовниците се обединяват с терористите и воюват заедно, това какво е.
  Демокрация ли?

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Весело

  До коментар [#28] от "log_on":

  Някои казват същото за Ердото.
  =======
  Щото им прави розовите сънища в кошмари.....
  Лично на мен, Ердо ми изнася.....
  Причините няма да ги изнасям, че са много.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Любопитно

  До коментар [#18] от "Hawaii":След 10 години Сирия ще е като нова, ама вие ще продължавате да обяснявате колко лош бил Асад понеже трепел вашите терористи...
  —цитат от коментар 23 на Лео


  Ха-хааа
  И откъде пари, бре тавариш ?
  Путин и на 665 години да вдигне пенсионната възраст,
  пак няма откъде да намери рублета за да направи Сирия "като нова"

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":и кой прогони 2 милиона души от България =======Те не са гонени, Таньо.... Те хукнаха под повода на демокрацията за няколко долАра повече..... Явно не си бил гонен от България, и не знаеш какво е гонене....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter

  Зная, приятел ... Зная и кой ви плашеше и кой ви гонеше от България.
  Предполагам в Сирия е нещо подобно, поне по отношение на туркоманите покрай границата, но за сега турската армия е там. Отчитам и факта, че Турция приюти милиони бежанци от войната в Сирия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Сирия има петрол, не ги мисли.
  Затова е и войната...

 34. 34 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#31] от "Hawaii":

  Не ви щат парите. Достатъчно е ЕС да вдигне санкциите върху Сирия.
  Позицията на САЩ е проблем, защото косвено въвлича в техните санкции всички, които търгуват със сирия.
  А пари - като не щете вие, китайците ще дадат. Ако се налага.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Любопитно

  До коментар [#29] от "НеКой":

  А на теб какво ти пукат кюрдите?
  Нито граничиш с тях, нито нищо...
  Турция уважава кюрдите многократно повече отколкото Меркел уважава вас (например).....
  Де илиянакирия....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Любопитно

  Русия НЯМА проблем с пенсионерите и децата.
  —цитат от коментар 27 на Лео


  Ха-хааааа
  Тъй....тъй....
  Неколко милиона по-малко,
  живели приживе в мизерия
  проблем ли е това, ха-хаааааааа

 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Весело

  До коментар [#31] от "Hawaii":Сирия има петрол, не ги мисли.Затова е и войната...
  —цитат от коментар 33 на НеКой


  Ха-хаааааа

  И ВЕНЕЦУЕЛА ИМА ПЕТРОЛ

  Хич не ги мисля - и ВЕНЕЦУЕЛА на МАДУРКО

  и СИРИЯ на АСАД и ВАГНЕР

 38. 38 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  И ???
  Тези руски граждани водеха война срещу руската федерация през 90-те.
  Какво точно доказваш, ако въобще имаш някаква логика ?
  КОй им плаща?
  Знаеш ли кой купува продукцията на нашите военни заводи, през къде минава и къде отива, и в крайна сметка - кой плаща?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Весело

  До коментар [#31] от "Hawaii":Не ви щат парите. .
  —цитат от коментар 34 на Емил Емил


  Тъй....тъй.....
  Гроздето е кисело.
  Никой и стотинка не дава, те пък не им щели парите
  ха-хаааааааа

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Аз не искам кюрдите да си правят държава, това неминуемо ще рефлектира върху Турция и съответно ще има ефект и върху нас и в цяла Европа.

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hawaii":

  САЩ така донасят демокрацията, чрез гражданска война.
  Помним и Виетнам, Корея, Либия, Ирак, Афганистан, Украйна, Косово и други.
  Обещанието е, че после ще е по-хубаво.
  Да де, ама умират милиони, докато дойде това после.
  А понякога и не идва...

 43. 43 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#40] от "Hawaii":

  Сирия може да се възстанови без нито цент от сащ и от европейския съюз.
  Само санкциите могат да попречат на това.
  Въпроса е ЕС ще играе ли по хорото на сащ, или ще иска сирия, която е близо до европа, да е стабилен и проспериращ регион със светска власт.
  Както е БНИЛ
  Което е и проблема.
  За 'нашите' банкери няма да има лапачка.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Ако окупацията на суверенни територии от Сирия от страна на армиите на САЩ, Турция, Франция продължи...щат не щат тези окупатори в крайна сметка ще трябва да платят репарации на Сирия, които ще бъдат присъдени по заведените дела пред Международните арбитражи в Лондон, Хага и Париж ! Всеки нов ден окупация увеличава размерът на репарациите... :) За съжаление ЦРУ, Мосад и уахабитските принцове и емири от Залива така я измислиха терористичната атака срещу сирийският народ, институции и изобщо - държавността в Сирия през 2012г., че да няма от кого да си търсим репарациите за съсипаните инфраструктура и отнетите животи и осакатени и инвалидизирани граждани...Основната атака беше проведена посредством такфири терористи, които по едно време към лятото на 2015г. бяха достигнали внушителната численост от над 250 000 плъха ! Не можеш да търсиш репарации от Даеш, Ал Нусра, Джейш Ал Ислям и т.н. по простата причина, че те са международно признати терористични банди от ООН, САЩ, държавите от ЕС... Но не се притеснявайте за следвоенното възстановяване на Сирия - необходимите пари ги има, но санкциите наистина са проблем, защото една сериозна част от изпълнителите, които трябва да си възстановят разрушените инвестиции са от САЩ, Канада, ФРанция, Италия и т.н., а те не могат да работят какъвто и да е бизнес в Сирия...В карйна сметка дали ще е след 2, 5 или 10 години, инфраструктурата в тези 61% от територията на Сирия, където държавните институции не са дискредитрани ще бъде възстановена...Но за онези 21% окупирани от САЩ, 8-те % на Ал Кайда, 6-те % на ЕРдоган и 2% - на Тел Авив - не съм сигурен...

 46. 46 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  „Докато Асад е на власт, в Сирия по добро от това няма да е....“

  А бе може и по-добро да дойде... В петък Ердо ще подклекне, ще посъбуе потури и ще чака. Е може и да прибере част от терористите борци за свобода към вас та да ги хрантутите и после да ги разсели по Анадола та да громят кюрдите.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  Ситуацията ще е патова дълго време, поне докато Асад е на власт.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Не забравяй, че към есента на 2010г. жизненият стандарт на населението в Сирия, БЕЗПЛАТНИТЕ ! здравеопазване и образование, дори средната и минималната работни заплати бяха по-високи от аналогичните в Турция...Да не стане пак така след някоя и друга година...:)

 49. 49 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":и кой прогони 2 милиона души от България =======Те не са гонени, Таньо.... Те хукнаха под повода на демокрацията за няколко долАра повече..... Явно не си бил гонен от България, и не знаеш какво е гонене....
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Четеш ли бе Мемедчо????Без САЩ и Запада ,Сирия не може да се възтанови!Китай ,Русия и други не могат да я възстановят,защото нямат тези пари,и защото Китай има колосални финансови проблеми в собствената си икономика!А твоята Турция не я споменавам,защото тя не е икономически и финансов фактор и е банкрутирала на практика,и проблемите и са до гуша с Ердоганчо!!!!!!!!!Хихихи

  AGAINST CHINA
 50. 50 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#49] от "Against China":

  Тя Сирия ще бъде възстановена напълно и то за максимум 10 години и то без да вземе и цент от САЩ, Запада, МВФ, Световна банка и т.н., но необходимото, пък и достатъчно условие за да стане това е да възстанови държавните институции върху "всеки инч свещенна сирийска земя", окупаторите да бъдат изгонени, техните паравоенни плъхове да бъдат разоръжени или поне да мергнат в новият VI-ти корпус на САА, както го направиха много бивши "умерени" плъхове от южните провинции на Сирия и около Дамаск...Няма как да започнеш да строиш нови жилищни, промишлени, обществени сгради в населени места и райони, които терористите все още имат възможността да бомбардират с миномети, РСЗО, гаубици и "адска бомба"...

 51. 51 Профил на Against China
  Against China
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#49] от "Against China":Тя Сирия ще бъде възстановена напълно и то за максимум 10 години и то без да вземе и цент от САЩ, Запада, МВФ, Световна банка и т.н., но необходимото, пък и достатъчно условие за да стане това е да възстанови държавните институции върху "всеки инч свещенна сирийска земя", окупаторите да бъдат изгонени, техните паравоенни плъхове да бъдат разоръжени или поне да мергнат в новият VI-ти корпус на САА, както го направиха много бивши "умерени" плъхове от южните провинции на Сирия и около Дамаск...Няма как да започнеш да строиш нови жилищни, промишлени, обществени сгради в населени места и райони, които терористите все още имат възможността да бомбардират с миномети, РСЗО, гаубици и "адска бомба"...
  —цитат от коментар 50 на dr_al_hussaini


  На приказки е лесно да се каже,но на практика е невъзможно.Нямаш никакви политически и икономически познания ,и повтаряш асадистската пропаганда!!!!!!!!

  AGAINST CHINA
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  До коментар [#46] от "joro4900":

  В петък Ердо ще подклекне
  ======
  Петък, събота...... Сирия е вързана за Анкара до дъното на бездънните си гащи.....
  То и преди си беше така..... цяла северна Сирия живееше благодарение на турския алъш-вериш....
  Не напразно по време на седемгодишната война, хората си изнесоха фабриките на турска територия.... не са толкова прости.....
  Китай, Русия и САЩ..... помагат само на теория......
  Говорил съм лице в лице със сирийски бежанци...... те не отричат помощта на тия три страни, но в случая тя е не рентабилна.....
  "За да доставят една чаша вода, тия страни са принудени да изхарчат стойност десет чаши"........ така го обясняват самите сирийци.....

  Така че тук във форума е много лесно с баккалските сметки.....
  Реалностите са съвсем различни.

  Bukalemun
 53. 53 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Всъщност положението по отношение на филтрирането на терористите от граничните войски на Турция е малко по-сложно: Ето тези кадри са от тази сутрин...

  https://twitter.com/ShehabiFares/status/1037215218953277440

  На определени терористични банди, чиито персонал е главно ор сирийски граждани - тюркмени, родом от граничните окръзи, както и турски граждани - наемни убийци и неофициално пребиваващи на територията на Сирия "съветници" от армията, военното разузнаване на Турция и МИТ, които през последните 6-7 години са издържани, снабдявани и финансирани само от режимът на "Мюсюлманското братство", управляващ в Турция и от спонсори от Катар т.е. терористични банди, верни на Ердоган вече им е позволено да избягат от Идлибистан в посока - Турция заедно със семействата си...Както виждате от кадъра те вече прескачат необезпокоявани новата стена на Ердоган (кадрите са от района на село Ал Хамзия, югозападно от Салкин) и се настаняват в новопостроените през последните 3 месеца палаткови лагери в Хатай и Газиантеп... В Идлибистан има общо 11 такива терористични банди...Но на останалите плъхове - HTS, TIP, Ahrar Al Sham и транспортираните от провинциите Ас Сувейда, Дараа, Кунейтра, Хомс и Дамаск не им разрешено да преминават а турска територия - те трябва да се бият със САА и коалицията, докато кажат техните господари/спонсори от ЦРУ, Рияд и Абу Даби...Нещо подобно на битките за Алепо и Източна Гута - ще се бият известно време и в един момент техните кукловоди ще ги изтеглят нанякъде през територията на Турция...

 54. 54 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  "За да доставят една чаша вода, тия страни са принудени да изхарчат стойност десет чаши"........ така го обясняват самите сирийци.....

  Така беше до декември'2017г ! ... И наистина логистиката на доставките към суверенна Сирия беше голям проблем...Но сега вече трасето Ком - Киркук - Ал Букемал - Дамаск вече е под наш контрол и тировете вървят...Иначе Русия си доставя всичко, което е необходимо на армията и гражданите и в Сирия изцяло с кораби и самолети...

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  Да му помагат за възстановяването руснаците. Макар че те, освен да грабят, друго не могат.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  "След войната Сирия ще зависи и от санкциите на САЩ"

  Авторът на поредния пасквил поместен в Ройтерс не си задава въпроса от какво са породени санкциите на САЩ, а те са породени от политиката на Асад да избива собственото си население.Така , че Сирия ще зависи от това дали Асад ще е на власт или не. Ако го няма Асад , санкциите могат да паднат.

 57. 57 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Д'ба тоя нефтолок Асад, не го свалиха.
  Какъв хубав демократичен шариат мислиха да спретнат, ред брадати пергиши, ред забулени пингвини.
  Кво ти трябва светско управление, религиозна толерантност и мултикултурализъм, че и безплатно образование и здравеопазване.

  А специално толерантността и мултикултурализма - сетихте ли се налрая, че тия юонятия се лансират само за пред европедалите - има се предвид само и единствено толерантност и приемане на брадато-пингвинската култура. Не други култури и религии;).

  В египет измъчват и тормозят хиляди християни, но външната политика на егиюет е правилна с когото трябва.
  Като резултат - там кръволоци и сатрапи няма ;).

  В общи линии - важното е БААС да не са на власт в арабския свят, и либералната демокрация за хора втора ръка да тържествува.
  П.п. Либералната демокрация за хора втора ръка либерализира всичко - т.е. по-принцип изключва безплатно образование и здравеопазване ;).
  Също, основната и функция е ключови отрасли да се либерализират демократично - т.е., да се поемат от правилните компании и посредници.  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK