На живо

Неприкосновеността е въпрос на национална сигурност: "Фейсбук" и "Туитър" пред Сената (хронология)

Неприкосновеността е въпрос на национална сигурност: "Фейсбук" и "Туитър" пред Сената (хронология)

© ReutersСоциалните мрежи се справят по-добре с борбата срещу чуждата пропаганда, но има още много да се желае - това показа изслушването на "Туитър" и "Фейсбук" пред комисията по разузнаването в Сената на САЩ днес. Изпънителният директор на "Туитър" Джак Дорси и оперативният директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг трябваше да обяснят как Русия е манипулирала платформите им на изборите през 2016 г. и какво ще направят, за да предотвратят подобни действия на междинните избори през ноември.


"Гугъл" отказаха да изпратят изпълнителните директори на търсачката или на компанията-майка "Алфабет" - ход, който очевидно подразни много сенаторите и който в крайна сметка бе от полза за другите две технологични компании, чието демонстрирано желание да сътрудничат постоянно бе сравнявано с отсъствието на представител на търсачката. Най-важното от изслушването четете в хронологията.
Двама поредни сенатори повдигат въпроса за дейността на мрежите в Китай - "Гугъл" сътрудничи на Пекин, но "Фейсбук" и "Туитър" са блокирани там. Възможно е това да е една от причините, поради които търсачката не изпрати свой представител на изслушването.

На въпрос дали биха поели отговорност за смърт от свръхдоза наркотици, продадени през техните мрежи, и двамата отговарят с неловко мълчание, преди Сандбърг да вземе думата. И двамата сочат, че такава дейност е забранена, но не поемат отговорност. Опиоидната криза в Щатите е невиждано тежка.

Няма антидот срещу фалшивите видеа

След Кинг, сенатор Джеймс Ланкфорд също повдига въпроса за deep fake - технологичната възможност да се създават фалшиви видеоизображения, които потребителите не могат да различат от истинските. Според много експерти масовата употреба на такива видеа ще бъде следващата голяма вълна в разпространението на фалшиви новини. Сандбърг признава, че засега "Фейсбук" няма техническата възможност да ги улавя, но работи по въпроса.

Сенатор Ангъс Кинг дава за пример балтийските държави, които от години са обект на руска пропаганда, и максимата им, че най-добрата контраатака е хората да са информирани, че някой се опитва да влияе на възгледите им. Шерил Сандбърг посочва, че "Фейсбук" предупреждава потребителите, които се канят да споделят фалшива новина. Дорси признава, че "Туитър" не се справя добре с това.

С началото на изслушването, акциите на "Фейсбук" и "Туитър" поевтиняха съответно с 1% и 5%, пише Би Би Си.

Скандалите явно са повлияли на популярността на "Фейсбук" - 42% от пълнолетните потребители са си "взели почивка" в продължение на няколко седмици от употребата на платформата, показва проучване на изследователския център "Пю". 26% са изтрили приложението от телефоните си, а 54% са сменили настройките си за поверителност в последните 12 месеца.

Самообявилият се за журналист Алекс Джоунс от Infowars също е в залата. Преди седмици голяма част от съдържанието му бе блокирано временно или за постоянно от много технологични компании, сред които "Фейсбук" и "Туитър".

© Reuters

Самообявилият се за журналист Алекс Джоунс от Infowars също е в залата. Преди седмици голяма част от съдържанието му бе блокирано временно или за постоянно от много технологични компании, сред които "Фейсбук" и "Туитър".

Сенатор Рон Уайдън иска отговори с "да" или "не". "Трябва ли засилването на защитата на личната неприкосновеност да бъде приоритетен въпрос на национална сигурност?". "Да", отговарят и двамата.
Неприкосновеността е въпрос на национална сигурност: "Фейсбук" и "Туитър" пред Сената (хронология)

© Reuters

На въпрос на Уайдън дали мрежите имат доказателства, че Иран и Русия разпространяват лъжи в тях, и двамата потвърждават, че тези държави са инфилтрирали системите им и и в зависимост от това какво има предвид сенаторът под "лъжи", това действително е вероятно.

Само американци могат да купуват реклами за избори в САЩ

За да купуваш политически реклами за американски избори, трябва да си американски гражданин, казва Сандбърг в отговор на въпрос как компанията регулира кой стои зад това съдържание. Тя уточнява, че "Фейсбук" вече изисква доказателства за това.

"Ние се фокусираме върху поведенческите модели в мрежата", казва Дорси. "Невинаги можем да кажем дали някой акаунт представлява несъществуващ човек. Така че използваме машинно учене и дълбоко учене, за да открием тези шаблони и да ги спрем бързо, както и за да можем да приложим същия подход към други акаунти."

Личи си, че сте се посветили на това да осигурите безопасността на платформата си, казва вицепредседателят Марк Уорнър на Дорси. Първият му въпрос е готова ли е компанията да осигури това потребителите да знаят дали комуникират с човек или бот. Ботовете могат да бъдат маскирани, но фирмата работи по система, която да помага на потребителите да се ориентират какво стои зад аватарите, казва Дорси. "Можем да поставим етикет на ботовете. Интересуваме се от това и ще работим в тази посока."

Има ли право потребител да знае каква информация събирате за него, пита Уорнър Сандбърг. "Работихме много, за да осигурим това", казва Сандбърг и припомня новите мерки за информация на потребителите. "Няма ли да е полезно да сложите етикет с цена на информацията, която събирате за тях (за да могат хората да оценят какви данни всъщност споделят с компанията, бел.ред.) ?", настоява Уорнър. Сандбърг повтаря мантрата на Зукърбърг, че не става въпрос дали трябва да има регулация, а каква регулация ще има и че компанията е готова да работи заедно със Сената.

Въпросите започват

Всеки от 100-те сенатори ще има седем минути за задаване на въпроси. Започва председателят на комисията Ричард Бър.

След невинния въпрос какво определение биха дали за "социални медии", пита той Сандбърг какви данни събират и дават на рекламодателите и преценят ли кой купува политически реклами от тях.

"Неприкосновеността и рекламите не си противоречат, всъщност работят заедно.", каза тя и посочи, че хората имат контрол върху информацията, която "Фейсбук" използва.

Има ли определен процес, по който "Фейсбук" да информира останалите компании, че е открил чужда операция, пита Бър.

"Можем да се справим по-добре", призна Сандбърг.

"Във всяко публично място се намират вдъхновяващи идеи, но и лъжи и заблуди (...) Това, което различава физическото от технологичното публично място, са достъпността и бързината", започна Дорси. "Не се гордеем от начина по който този открит диалог бе превърнат в оръжие и използван, за да разделя хората."

Виновни сме, призна Сандбърг

"Бяхме много бавни в откриването и реакцията си. Ние сме виновни", каза оперативният директор на "Фейсбук" Шерил Сандбърг. Тя припомни, че компанията е удвоила персонала, работещ по сигурността. Още в първите месеци на 2018 г. въведените им технологии са засекли 85% от сваленото съдържание. "Всички тук знаят, че това е оръжейна надпревара", каза още тя и повтори част от откриващите думи на председателя на комисията Ричард Бър.

През април създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг свидетелства пред Сената заради скандала с "Кеймбридж аналитика". Ето видео с най-важните моменти от изслушването:

Трите компании, които дълго време оперираха без стриктен държавен надзор, в последните години предизвикват все повече недоволство във Вашингтон, особено с нежеланието си дадат отчет на обществото как управляват огромна част от комуникацията му. Липсата на Пейдж и Пичай вероятно ще подразни още повече конгресмените.

"Не желая да правим ретроспекция на случилото се през 2016 г., но искам да знам как ще действат, за да предотвратят подобни събития", каза пред "Уайърд" вицепредседателят на комисията Марк Уорнър. "Тогава руската активна кампания бе разделена в две посоки: едната бяха кибератаки върху изборната система и политическите партии; другата бе кампанията за дезинформация през социалните мрежи. Мисля, че един от най-належащите проблеми, не само в рамките на кампанията, е какво ще се случи, когато смесиш кибернападение с дезинформация."

Изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай и на "Алфабет" Лари Пейдж също бяха поканени, но отказаха, а сенаторите не одобриха предложението им да изпратят заместник. Така че засега не е ясно дали единият от столовете на трите големи тех фирми няма да остане празен.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Признайте си бе, ще ви хвалят по СиЕнЕн после непрестанно.

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  Гугъл засега се съпротивлява. Браво!

 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  Скандалите явно са повлияли на популярността на "Фейсбук" - 42% от пълнолетните потребители са си "взели почивка" в продължение на няколко седмици от употребата на платформата, показва проучване на изследователския център "Пю". 26% са изтрили приложението от телефоните си, а 54% са сменили настройките си за поверителност в последните 12 месеца.
  —цитат от коментар 0 на статията


  След тези катастрофални събития, какво става с акциите на фейса?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Фокусирали се върху Русия..

  Не знам защо си мислят , че разузнавателните агенции на Англия, Франция, Сауд. Арабия, Бразилия, Китай, ..................... .............. ....... Мозамбик, Лесото трева пасат и не се опитват да влияят на политиката на други държави.

 6. 6 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Опитвам се да проумея, как и защо нечии злонамерени акаунти, могат да повлияят на мисленето и респективно (в контекста) на промяна в политическите или идеологически предпочитания, на който и да е гражданин (избирател) в която и да е цивилизована страна, още повече в утвърдена демокрация с 200 годишна традиция като САЩ. И в коя посока? И защо?
  Ако тези акаунти пропагандират насилствено разрушаване на обществената система, анархизъм, религиозен фанатизъм, расова ненавист, ограничаване или премахване на граждански права и т.н., то те се премахват и преследват на основата на закони. Има ги във всяка държава и такъв вид дейност е противоконституционна.
  Но очевидно не става дума за това. Бих бил благодарен на всеки , който ми обясни с примери или обективни анализи за какво става дума.

 7. 7 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#6] от "glaxo11":

  Опитвам се да проумея, как и защо нечии злонамерени акаунти, могат да повлияят на мисленето и респективно (в контекста) на промяна в политическите или идеологически предпочитания, на който и да е гражданин (избирател) в която и да е цивилизована страна, още повече в утвърдена демокрация с 200 годишна традиция като САЩ. И в коя посока? И защо?
  Бих бил благодарен на всеки , който ми обясни с примери или обективни анализи за какво става дума.
  -----------------
  Присъединявам се към молбата ти.

  Stupid people make me sick
 8. 8 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Опитвам се да проумея, как и защо нечии злонамерени акаунти, могат да повлияят на мисленето и респективно (в контекста) на промяна в политическите или идеологически предпочитания, на който и да е гражданин (избирател) в която и да е цивилизована страна, още повече в утвърдена демокрация с 200 годишна традиция като САЩ. И в коя посока? И защо?Ако тези акаунти пропагандират насилствено разрушаване на обществената система, анархизъм, религиозен фанатизъм, расова ненавист, ограничаване или премахване на граждански права и т.н., то те се премахват и преследват на основата на закони. Има ги във всяка държава и такъв вид дейност е противоконституционна.Но очевидно не става дума за това. Бих бил благодарен на всеки , който ми обясни с примери или обективни анализи за какво става дума.
  —цитат от коментар 6 на glaxo11


  Само един пример:
  По време на превземането на Донбас руската пропаганда разпространяваше какви ли не материали и клипчета, показващи някакви зверства на украинската армия - как войници измъчват възрастни хора в Донбас, как войник яде от труп, как пълнят ями с трупове, как някакво момче с хитлеристки поздрав пречупва врата на няколко кученца подред...
  Почти всичките бяха опровергани, понеже беше съвсем плитко скроена измама - бяха вземани от интернет и се оказаха я от някоя друга война по света, я редактирани, а момчето с кученцата се оказа руски изверг-неонацист... И въпреки това огромен брой хора все още са убедени в зверствата на бандеровската украинска армия, ръководена от фашистката хунта.
  Голяма част от тези гадости бяха разпространявани чрез социалните мрежи.

  Така че ето един начин.

 9. 9 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#6] от "glaxo11":

  До коментар [#6] от "glaxo11":

  Ами, аз така го виждам : понеже на болшинството от хората не им се занимава или са необразовани се е достигнало до тази ситуация, че е възможно да им се влияе. Освен това не става дума само за промяна на политически възгледи, а по-скоро за влияние върху тези, които не са формирали трайни такива или са колебаещи се и се лутат. Силата на информацията не бива да се подценява, според мен. Ще си позволя да го онагледя с пример: като дете се помня като заклет Сталинист, вследствие на разказите на дядо ми и "документалните" филми по 1ва програма за ВСВ , възхваляващи маршал Жуков и так дале. После като просветна информационното поле.... Попрочетох и друга информациика, та сега мнението е, нека кажа- различно. Просто политиците сега са решили, че е по-трудно да ограмотяват и затормозяват хората, така че да са в състояние да подлагат, така да се каже, на "критичен анализ" заливащата ги отвсякъде информация, отколкото да прибегнат до забрани и ограничения. Повсеместната идея е, че хората трябва да са прости и държавата ( с цялата си постоянно увеличаваща се армия от "заинтересувани", демек заети и платени висши и не чак толкова чиновници) да се грижи за тях, което включва и втълпяването, че хората нямат лична отговорност за действията си, а държавата ще се грижи за тях.
  Фейса и останалите са се отдали само и на печалби, което е разбираемо в някаква степен, но само в някаква- остава огорчението, че треперят, без да защитават собствените си принципи.

  Поздрави!
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Аз имам въпрос, ама ще получа отговор на кукуво лято. За най-всеобхватната шпионска програма, PRISM, разработена от службите, се твърди, че има ДИРЕКТЕН достъп до сървърите на гигантите - майкрософт, гугъл, тубата, скайпа, фейса и др. Шефовете им в един глас отрекоха. Голословно. Ето една от пубникациите (на Гардиън), където документирано доказват, че “Top-secret Prism program claims direct access to servers of firms including Google, Apple and Facebook “. Една от многото. Е, въпросът ми е:за конкретния случай, кой се наема да обори информацията на гардиън? А за общия:вярно ли е, че PRISM има директен достъп до сървърите на гореизброените гиганти?

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data
  Забравих линка към #10

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално
 13. 13 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  +++++Интересни статистически данни, добре класифицирани. А и констатациите и предприетите действия по ограничаване на опциите за достъпност до личните данни и изобщо за поверителност от потребителите, показват загуба на доверие към комуникационните мрежи. Което за мен не е неочаквано.

 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 884 Неутрално


  [quote]Самообявилият се за журналист Алекс Джоунс от Infowars[/quote]

  Дневник, вие също сте се самообявили за медия и журналисти.

  Засега това е свободна професия и не се изискват лицензи, т.е. всеки може да е журналист, колкото и да не ви харесва това.

 15. 15 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Дните на FascistBook и Goolag са преброени! Не знам кой ги пише тия работи, но Alex Jones е блокиран временно за 7 дни само от Twitter, докато FascistBook и Goolag (TheirTube) са го забранили отвсякъде, което показва ясно какви фашисти са!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 16. 16 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#8] от "eus47368223":

  Благодаря за отговора, но фразата която употребявате "По време на превземането на Донбас руската пропаганда разпространяваше......" , не е коректна и сама по себе си е пример за манипулиране. Руски или проруски маргинали използват мрежата, за да покажат примитивното си мислене си други маргинали с техния манталитет и социален статус. Така е по точно , според мен.

 17. 17 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ivanov":

  ++++++Съгласен съм с повечето от споделеното и от изводите и обобщенията , които правите! Поздрави!

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#10] от "султана глаушева":

  Дискусията по PRISM беше активна през 2013. В момента един доста подробен списък на подобни програми по страни с кратка характеристика може да се намери на https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_mass_surveillance_projects

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#3] от "vagabond66":

  Спадът на акциите на Туитър е 6.1%

 20. 20 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#8] от "eus47368223":Благодаря за отговора, но фразата която употребявате "По време на превземането на Донбас руската пропаганда разпространяваше......" , не е коректна и сама по себе си е пример за манипулиране. Руски или проруски маргинали използват мрежата, за да покажат примитивното си мислене си други маргинали с техния манталитет и социален статус. Така е по точно , според мен.
  —цитат от коментар 16 на glaxo11


  Много смело от Ваша страна да наречете съответните трибуквени служби "маргинали".

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12466 Неутрално

  Сандбърг откровено лъже, като казва, че хората имат контрол върху това какво се събира и споделя от фейсбук от тях, от акаунтите им, или информация от други източници ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1503 Весело

  Аха Алекс джоунс бил фалшивата новина а пък всички леви вестници са чистата свята истина а? То освен фокс май няма нещо да не е изцяло фалшименто в света на "обективната джурналистика" ееех Джурналист да си на тез времена... гладен няма да останеш. Само трябва да слушаш и да папкаш...

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 23. 23 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  ФБ и Т се надупиха до земята. Че като им спретнат една регулация и бай-бай на половината капитализация. Полковниците от Сената са много яки полковници. Полковничките също.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 24. 24 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хакуна Матата !":

  гледай филма добрата битка по ХБО ГО там ще разбереш как фейсбука се ползва за манипулиране на информация ,която според твоите декларирани интереси стига точно до таргетни групи от хора с общи интереси ,така фалшива новина може да достигне например до точно определена група съдебни заседатели в процес ,като се изкара обвиняемия или съдията с определени качества или зависимост ,интересно е и трябва много ум за да се разбере и постигне ,но е уникално ,особено ако се използва в изборна борба да стигне определена манипулация до много хора .

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#18] от "
  Мерси за инфото. Не виждам, обаче, сред колекцийката EternalBlue. Това е също шпионски софтуер, изтекъл от NSA и с малки преработки превърнат във WannaCry - вирусчето, дето преди време порази компютрите на половината свят. И го спря едно младо момче, програмистче. Всичките им институции с гръмки имена и тлъсти бюджети гледаха безпомощно как вирусът събаря комп след комп. А момчето го спря само. И измислиха, че го спрял “случайно”. Ето как го спря.
  https://www.malwaretech.com/2017/05/how-to-accidentally-stop-a-global-cyber-attacks.html
  Това “случайно” ли е? Действа абсолютно систематично, знае какво, как и къде да търси. Аз не съм мрежарка, но съм програмистка, имам все пак що годе прилични познания в материята и мога да ти кажа, че съм впечатлена от систематичния му начин на действие. И след като им спести милиарди, какво стана с него? Ами арестуваха го! Но това е друга тема.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 27. 27 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Facebook, Twitter executives testify before Congress amid election security concerns

  CBS News
  Streamed live 13 hours ago

  https://www.youtube.com/watch?v=-R8W7TS03s4

  Дорси готина брада вади

  яж бахур
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#22] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Абсолютно. Алекс Джоунс не е спрял да бълва лъжи и налудничави конспирации.
  Фокс Нюз е също пример за фалшименто истории и "разследвания" на обичайните заподозрени в конспиративните пропагандни програми - Ханити, Добс, Карлсън, но в сравнение с Джоунс са далеч по-добре, особено новинарската секция където работят истински професионалисти.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  Цялата Етернал фамилия е налице и може да се свали от нета , "Уиндоус" са изцяло пробити https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3026129/leaked-nsa-hacking-tools-can-target-all-windows-versions-from-the-past-two-decades
  Миналата година имаше голяма статия в Ню Йорк за тази "издънка" - https://www.nytimes.com/2017/11/12/us/nsa-shadow-brokers.html
  Хакерите от The Shadow Brokers (TSB) нанесоха сериозен удар и с UNITEDRAKE, с която пратически можете да контролирате дистанционно всеки компютър с "Уиндоус" - https://thehackernews.com/2017/09/shadowbrokers-unitedrake-hacking.html
  Самият аз поради същността на работата от години не работя в системния анализ и реално само съм информиран за поредните проблеми с информационната сигурност от специалистите от съответните служби и отдели от и извън университета (федерални).

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":
  Големи благодарности за инфото. Снабди ме с интересно четиво. Да те попитам за Marcus Hutchins, дето спря WannaCry и го арестуваха във връзка с Кронос. Аз не вярвам на нито дума отт обвиненията. Не за друго, а защото обяснента ми звучат абсурдно. Тези хора не знаят ли, че ако искаш да бориш вирус ти трябва вирусен софтуер. Да го разчоплиш, да го разбишкаш, за да знаеш как да го бориш. И такова не се намира в шопа на майкрософт. Абсурдно звучи момче с тази квалификация да тръгне да продава кокошкарски вируси в дарк-нета. Че него всяка фирма ще го глътне като топъл хляб и там ще изкарва многократно повече от смешните 3К$, за които иде реч. Дори и с криминална енергия да е, тъмната страна е цяла индустрия, която плаща яки пари и такива като него си ги къта добре, а не ги слага на топа на устата. Не ми се връзва никак. Знаеш ли нещо? Да имаш някакво линкче? Извинявай, че злоупотребявам с отзивчивостта ти, но аз не узпях да изровя свястна информация, освен блабла-то, а случаят ми е много интересен.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  Доколкото разбирам от текста Маркус в момента е в Лос Анжелос, но британците много искат да го опандизят предвид новите обвинения - виж https://www.wired.com/story/wannacry-hero-marcus-hutchins-new-legal-woes-white-hat-hackers/
  Един от юристите му казва, че обвиненията са безпочвени.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#31] от "султана глаушева":

  А пропо, имам такъв пример с наш студент-хакер, който след присъдата работи като банков консултатнт по киберсигурността и е много добре платен консултант. Ирониите на съдбата са безкрайни във вариациите си :-)

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":
  Че само той ли? Роберт Морис, дето изтърва червея (някъде 80-те) и докара "черния петък" на админите, го осъдиха на някаква си смешна глоба, а след това фирмите се биеха за него. Доколкото знам, Кевин Митник в момента също е някакъв съветник на службите, след като си излежа поредната присъда. Какво наблюдавах аз с частните си 2 очи:някъде 90-те (малко след "самоубийството" на Трон-гениален хакер от добрите, това също е друга тема) ходих на конгрес на ССС(Chaos Computer Club) - минават все още за най-по-най европейските хакери от добрите. Гост на конгреса беше и немският министър на икономиката по това време (не си спомням името му). Конгресът се състоеше от 2 части:
  1. Официална - доклади на тема сигурност.
  2.Неофициална - от цяла европа бяха събрани момченца (имаше и момиченца). Дадоха им едно огромно помещение, там си разположиха техниката, дадоха им и сървъри с различни ОС и сигнал "атака"! Дечурлигата (имаше и дечурлига над петдесетте) , трябваше да ползват каквото си искат, за да ги разбият.
  През цялото време не ме напусна чувството за нещо "нагласено". Докладите бяха повечето виши-ваши. Имах чувството, че целта на този конгрес беше точно втората точка. Нещо като кастинг в големи размери. А и самото място, където се провеждаше конгреса - огромната сграда на конгресния център на територията на източен Берлин, дето не знам какво струва, за да я наемеш за 2 дни! Е, от тогава загубих интерес към ССС. Може и да се лъжа, но това бяха моите впечатления.

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  До коментар [#34] от "султана глаушева":

  Немците доста отдявна ловят таланти в Китай чрез държавни фондации, не бих се учудил.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#35] от "daskal1":
  Да имаш линкче? Само ако не е проблем. Извинявай за нахалството, ама аз съм любопитна гарга. Не сега, когато и само ако си си мотивиран и не ти е проблем - само не искам да ти досадя! Пазил Господ - ти си ми важен социален контакт!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 37. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":
  Жив и здрав. И огромно благодаря!

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK