Защо "добрите момчета" Вучич и Тачи търсят решение за Косово

Отляво надясно: президентът на Косово Хашим Тачи, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, австрийският канцлер Себастиан Курц и сръбският президент Александър Вучич на ежегодния политически форум в Алпбах, Австрия. Виена също така в момента председателства Съвета на министрите на ЕС.

© Associated Press

Отляво надясно: президентът на Косово Хашим Тачи, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, австрийският канцлер Себастиан Курц и сръбският президент Александър Вучич на ежегодния политически форум в Алпбах, Австрия. Виена също така в момента председателства Съвета на министрите на ЕС.Много е важно ЕС да поддържа усилията ни. Не сме проблемни момчета. Опитваме се да постигнем споразумение." При тези думи на президента Хашим Тачи публиката в австрийския курорт Алпбах се засмя, чуха се и ръкопляскания. Усмихна се и седящият до него президент на Сърбия Александър Вучич. По време на политическия форум в края на август и двамата обясниха, че искат мир и най-добрият момент е сега.


Всъщност двамата лидери, които скоро не бяха показвали подобно отношение един към друг, получиха мълчалива подкрепа от Запада за спорната идея, която се очаква да бъде засегната днес в Брюксел: за размяната на поне няколкостотин квадратни километра територии от двете страни на границата, вероятно Прешевската долина в Сърбия и части от Митровица в Косово. Прищина иска признаване от ООН, за да пробие 10-годишната изолация. Белград иска да "нормализира" диалога с Косово заради евроинтеграцията.


С един замах Вучич и Тачи върнаха темата в международния дневен ред. На форуми, в документи и разгорещени спорове в интернет и в публичното пространство стотици експерти от двете страни, от региона и от цяла Европа предупредиха: защо са нужни нови граници по етнически признак на Балканите след спомена за десетилетието на войни?
Нима Косово не обяви едностранно независимост през 2008 г. донякъде по етнически признак, отговарят противниците им. Какъв ще е проблемът, питат те, ако светът позволи на Прищина да завърши процеса?


До още несигурност, ултранационализъм и войни в региона ли ще доведе промяната на границите, ако се стигне до нея в "месеца на Косово", или тя ще реши последния голям конфликт на Балканите, в който международната общност се оказа безсилна за последните 10 години? Експертите, с които разговаря "Дневник", са разделени. Хората, които живеят в засегнатите територии, са още по-несигурни.


Босненският сценарий


"Обърнах се с личен призив към президентите на Сърбия и Косово, но те не пожелаха да чуят", обясни няколко дни след Алпбах Аднан Черимагич, изследовател на Босна и Херцеговина и Косово, в коментар за "Политико".


Който си спомня Босна и Херцеговина, трудно би останал равнодушен. Черимагич, роден през 80-те години в Добой, на територията на днешна Република Сръбска, е бежанец в Хърватия заедно с майка си по време на войната; баща му остава, за да се сражава. Когато обаче се връща, за да посети Добой, вижда унищожени къщи и джамии, а хърватите и бошняците са изгонени.


Именно идеята, че "си в безопасност, когато и където твоята група контролира ситуацията... унищожи Югославия и Добой. Унищожи семейства, доведе до масови изселвания и геноцида в Сребреница. Превърна границите във фронтови линии и създаде нови граници, окъпани в кръв", пише Черимагич. Добой днес дава обратния пример - там се е върнало половината от изгоненото население и не се страхува от кмета, който е сърбин.А в последните седмици в посланията си до сърбите Вучич се върна към реториката от 90-те години с просто обяснение: в Косово така или иначе албанците стават повече от сърбите и въпросът с територията, на дневен ред от две десетилетия, трябва да се реши. "И през 80-те и 90-те се говореше за моноетническите държави. После обаче започвате да ги създавате и идват проблемите", коментира Черимагич по-късно в разговор с "Дневник".


Не е чудно тогава, че десетки действащи и бивши дипломати, експерти, журналисти и свързани с района публични фигури вече две седмици призовават Запада да се обяви против евентуалната размяна на територии (направи го отделно Германия, но не на тази позиция са еврокомисията и САЩ). От петима върховни представители, служили в Босна и Херцеговина в първото десетилетие след войната, трима - шведът Карл Билд, британецът Пади Ашдаун и германецът Кристиан Шварц-Шилинг - се включиха в острото писмо, с което се обявиха против подобен план.


"Ефектът на доминото" не само предизвика гнева на някои косовски изследователи, които не искат непрекъснато да ги съпоставят с Босна; той породи и въпроси. Косово обяви независимост през 2008 г. и всички на Балканите очакваха Република Сръбска да последва, а тя 10 г. не го направи. В Баня Лука обаче, отговаря Черимагич от изследователския институт Европейска инициатива за стабилност, се заиграват с идеята от 10 г. и не са го направили само защото всяко споразумение, алтернативно на Дейтънското, вероятно би било по-лошо за тях и би ги довело до изолация. "Но ако сте достатъчно упорит достатъчно дълго и западните сили ви се съгласяват, ситуацията ще се промени."

За други обаче босненският сценарий е доказателство, че с външна намеса държавите невинаги работят добре, а предупрежденията са неразбираема съпротива срещу нещо, което може да искат и двете държави. Австрийският дипломат Волфганг Петрич, бивш пратеник на ЕС в Косово и трети върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина, е един от тях.


Той заговори за предстоящо решение още през декември, без да навлиза в подробности, няколко месеца след като властите в Белград за пръв път нарушиха "табуто" за неделимо Косово и заговориха за разграничението. Преди седмица в "Дер Щандард" за пръв път публикува позицията си. Европа искаше "собствена отговорност" на двете страни и така ще я получи, казва той; а и в Косово нищо опитано досега не е проработило. Сделка със Сърбия, напротив, би прекратила и ветото на Москва за членство в ООН в момент, когато освен Русия от Балканите се интересуват и други играчи - Китай, Турция, Персийският залив - и Европа трябва да е внимателна. Тази стъпка обаче би помогнала именно на Европа, за да докаже, че може и сама да реши проблемите си, дори на Балканите.


Опонентите на Петрич изтъкват една особеност - той работи за кантората "Лански" във Виена, сред чиито клиенти е и сръбското правителство. В разговор с "Дневник" той потвърди информацията, като добави, че става въпрос за преговорите на Сърбия и ЕС. Попитан обаче за връзките си със сръбското правителство, той отрече да има. "Това е изцяло професионален въпрос. Имам по-лична връзка с косовското ръководство, отколкото със сръбското." Попитан дали е имал редовни контакти с Вучич и Тачи преди Алпбах, той казва: "Не, само понякога - във Виена, Прищина, Белград."


Запознати с темата експерти от региона допуснаха в разговор с "Дневник", че именно Петрич, еднакво критикуван и от сърби, и от албанци заради позицията си, е най-силно въвлечен в разговорите по споразумението. "Абсолютно не", отрече той. "Ако има възможност за промяна, а това би било историческо развитие за бивша Югославия, предложение за компромис от местното ръководство, това трябва да се вземе сериозно." Съгласява се, че промяната на границата "не е най-доброто решение и е от 19 в.", но е шанс за развръзка "в ръцете на хората".


Твърдеше друго през 2004 г.., когато бе против разделянето на Косово. Преди няколко дни обясни, че продължава да е несъгласен по принцип. "Никога преди не съм изразявал подобни мнения, защото бяха спорни." Сега е различно, добавя той: "В миналото на Балканите всяка промяна е била кървава. Този път е мирна и с компромис."


Волфганг Петрич и Карл Билд в Швейцария през 2005 г.

© Associated Press

Волфганг Петрич и Карл Билд в Швейцария през 2005 г.


Опасност или "дребен шрифт"


Вучич и Тачи говориха в Алпбах за смелостта и решителността, която влагат в идеята, а лайтмотивът на посланието им беше: "Кога, ако не сега?" Какво обаче ще съдържа бъдещото споразумение? Как неясният език на двамата президенти от последните месеци дава решения за трудностите? Австрийците Себастиан Курц и Йоханес Хан, канцлер на Австрия и комисар за разширяването в ЕС, не улесниха нещата, като помолиха да не се пита за подробности.


Поддръжниците разчитат, че сръбското и косовското ръковоство знаят какво правят.


Как ще изглежда крайният компромис зависи от "дребния шрифт", смята Петрич. "Компромисът е чужда дума за Балканите. А тук има две страни, които искат да се откажат от нещо и да получат нещо... Вижте как ще се ангажира местното население, разгледайте всички демократични инструменти, които съществуват, като например референдум, и ще видим какво ще излезе."


За изследователи като Черимагич неизвестните са повече от ползите. "Идеята е много проста и изкушението е много голямо: "Ако това иска Сърбия и ако Косово се съгласява и има взаимно съгласие, Западът трябва да го подкрепи." Но как ще се прилага? Какво става в територии като Северно Косово, където живеят и албанци? Какъв сигнал изпраща това на сърбите южно от Ибър, ще има ли специални права за тях? Какво означава това за църквите и манастирите в Косово? Именно тук идва страхът."


И той като хиляди сърби и албанци не разбира какво има предвид Вучич с "разграничение" - загадъчния термин, с който той най общо призовава за засилена автономия на сърбите. "Не знаем за какво се съгласиха. Посланията, които получавахме в поседните месеци, бяха объркващи. Но (по-миналата) събота (в Алпбах) станаха опасни."


Особено опасно е, че Косово може да приеме сделката, докато е заложник на сръбската позиция за международното си признаване - за "взаимно съгласие" не може и да става дума, продължава той. Кренар Гаши от университета в Гент не е съгласен. "Косово никога не е било в по-добра преговорна позиция срещу Сърбия", твърди той. За това допринасят укрепналите косовски институции, както и фактът, че промяната сега се насърчава и от двете столици. Това дава шанс "да се реши конфликт, заложен в историята, веднъж завинаги." Гаши е по-предпазлив към формата на разговорите - по думите му Брюксел опитва да "деполитизира един изцяло политически диалог."


Волята на народа


Отвъд притесненията или ентусиазма от очакваното "историческо споразумение" означава ли то, че Сърбия ще признае Косово? Напълно и задължително, смята Волфганг Петрич. "Не можете да подпишете международно валидно споразумение, ако не признаете партньора си. Така че това ще се случи автоматично."


Сръбските власти предпочитат все пак да избегнат това и позицията им вероятно ще е същата, ако има референдум за "каквато и да било сделка с Косово", както каза Вучич. Вицепремиерът Расим Ляич предложи миналата година "нормализация без признаване" - Сърбия няма да признае независимостта на Косово, но няма да блокира членството му в международни организации като ООН. А и настроенията в страната са силно против независимост. Наскоро "нормализацията без признаване" бе подкрепена дори от смятания за глас на либералната опозиция и бивш омбудсман Саша Янкович.


Ситуацията би се усложнила допълнително, ако се стигне до референдум и в Косово, какъвто предлага Тачи; най-малкото защото в кампанията "против" сделката националистите ще я представят като загуба на територии с неясни последици, зависеща от волята и на сръбските граждани. Освен това позицията на Тачи не се споделя еднозначно от управляващите в Прищина.


А как биха гласували жителите на засегнатите райони?


Ако за Косово сделката е шанс да утвърди институциите си и да си отвори пътя към ООН, за Сърбия, пренебрегвала 90% от населението на Косово, въпреки че го смята за своя провинция, промяна в границите може да спести поне част от срама, смята политологът Кренар Гаши. Затова в исканата и от Белград корекция "не става дума за сърбите в Косово, а за политическия елит в Сърбия," добавя той.


За сърбите в Косово обаче статуквото може и да е толкова трудно за приемане, колкото би била бъдещата сделка.


Какво събужда разочарованието им и от Белград, и от Прищина, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 320 Любопитно

  След двадесет години ще има турци на които дедите им ще са раждани в Германия, дали "великите сили" ще им позволят да си направят държава по етнически признаци?

 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  След двадесет години ще има турци на които дедите им ще са раждани в Германия, дали "великите сили" ще им позволят да си направят държава по етнически признаци?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  Ако Германия започне етнически чистки по сръбски сценарий - да! За пример - Испания 80 години по-късно, след етническите чистки

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  Ами това е дами и господа !
  И на слепите вече стана ясно, че
  ЗАПАДЪТ НОСИ МИР
  МИР НА БАЛКАНИТЕ в конкретния случай.

  РУСИЯ
  безсилно се опитва да сее вражда, смърт и разрушения

  Не й се получава, за всеобща балканска радост

  Пожелаваме успех на Вучич и Тачи.
  Дай Боже след година -две БАЛКАНИТЕ
  ще станат едно по-хубаво и по-уютно място за живеене
  и за свободно движение на хора и капитали.

  УСПЕХ !

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  След двадесет години ще има турци на които дедите им ще са раждани в Германия, дали "великите сили" ще им позволят да си направят държава по етнически признаци?
  —цитат от коментар 1 на nwj49315903


  РУСНАЦИТЕ на колко етноса са позволили да си направят

  държави по етнически принцип ?!?!?!

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  Почне ли се с Косово , после идва ред и на Северната Македония да се цепне ...

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  Почне ли се с Косово , после идва ред и на Северната Македония да се цепне ...
  —цитат от коментар 5 на SS


  Душа,
  При една Европа и едни Балкани БЕЗ ГРАНИЦИ,
  с население общуващо СВОБОДНО НА АНГЛИЙСКИ
  всяко "цепване" ще е лишено от смисъл.
  Дори от Русийката няма да успеят да купят продажници
  за такова безсмислено начинание.....

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  То и сега повечето немски турци са родени в Германия и искат да си направят там турска държава точно толкова, колкото и българските турци в България 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Прекален оптимист си. Още много години ще трябва да минат, за да се случи това, което казваш. СССР не успя, при полижение, че това там е било целенасочена политика за създаване на нова соц нация и то при положение, че тези народи векове наред са живели доброволно или насилствено в обща държава, та какво да кажеме за съюз от държави, коя от коя по—горда с миналото и езика си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Значи викаш Каталунията дето е отвсякъде в Европа не драпа да се цепне или пък Шотландците говорят на Шотландски и затуй са се продали за рубли , за разлика от гордите балканци които си живеят от веки веков сговорно !?

  Малей ...

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Защото за съжаление отново замириса на барут и Русия отново е провокатор, който потрива ръце, но този път няма да и се получи!!!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Какво общо има СССР с нормалните държави?! Комунизмът е болест на човечеството и да възприемаме комунистическите държави като нормални е нелепо!

 12. 12 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  Има една съществена разлика - Русия е завоювала голяма част от тези народи.
  Ако ЕС трябваше да прилича на СССР, щеше да е все едно Франция да завладее Европа чрез война и после да си играе на съюзни републики. Това вече щеше да е трудно да се задържи единно, факт.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":Значи викаш Каталунията дето е отвсякъде в Европа не драпа да се цепне или пък Шотландците говорят на Шотландски и затуй са се продали за рубли , за разлика от гордите балканци които си живеят от веки веков сговорно !?Малей ...
  —цитат от коментар 9 на SS


  Тавариш,
  Какво искаш да ни кажеш с това ?
  Каталуня отцепи ли се ?
  Шотландия отцепи ли се ?
  НЕ СА !
  И НЕ СА без пушка да пукне, без война да започне.
  ЕВРОПА и БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ не са ти РУСИЯ
  която като вампир не може да живее без кръв и трупове
  БЕЛИ ДЪРЖАВИ ще станат и тези на БАЛКАНИТЕ
  Въпреки неистовите усилия на Русийката да ги спре !

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Сръбската мания за величие и борбата с България през вековете, я доведе до там, да няма излаз на море (по милост има едно "заливче") и да е с по малка територия от около 25 000 кв.м....
  Ама много бели направиха през времето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":Прекален оптимист си. Още много години ще трябва да минат, за да се случи това, което казваш. СССР не успя, при полижение, че това там е било целенасочена политика за създаване на нова соц нация и то при положение, че тези народи векове наред са живели доброволно или насилствено в обща държава, та какво да кажеме за съюз от държави, коя от коя по—горда с миналото и езика си.
  —цитат от коментар 8 на DDR


  Не си прав, защото сравняваш ВЕХТА ДОИСТОРИЧЕСКА ИМПЕРИЯ
  каквато е РУСИЯ - включително и с името си СССР,
  с МОДЕРЕН СЪЮЗ НА БОГАТИ БЕЛИ ДЪРЖАВИ, какъвто са ЕВРОПА и ЕС

 16. 16 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ако и двете страни го искат и това ще донесе повече мир нека го направят.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Доста американски пари трябва да си получил за да наречеш Тачи “добро момче”!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 18. 18 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#17] от "Daniboy":

  Повечето политици са имали тъмна страна. Факт, че Тачи е постигнал каквото е искал.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 19. 19 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако Тачи ви е символ на свобода и демокрация, ще съм много щастлив да ви видя глупавите физиономии, когато албано-турските ислямисти започнат да се оглеждат в Сандански примерно...

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Ако Тачи ви е символ на свобода и демокрация, ще съм много щастлив да ви видя глупавите физиономии, когато албано-турските ислямисти започнат да се оглеждат в Сандански примерно...
  —цитат от коментар 19 на Джони Глупавия


  Ха-хааааааа

  Никого няма да изплашите с РУСКИТЕ ОПОРКИ за
  "оглеждащи Сандански албано-турски ислямисти"

  Реалността е друга и е далеч по-тъжна.
  РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ ПУТИНИСТИ
  вече не само са ОГЛЕДАЛИ, ами са и
  ПРИСВОИЛИ КАТО БАЩИНИЯ
  АНКЛАВА РОСЕНЕЦ на БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

  Пишман РУСКИТЕ "патриоти"
  НЯМА ЛИ ПОНЕ МАЛКО ДА СЕ ВЪЗМУТИТЕ ?!?!?!?

 21. 21 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Богати бели държави викаш, като нас и Румъния... С европейски мислители като Бареков и Джамбазки.. :) И кой е богат освен Бойко и Цеко Минев? Дори Цвъки си остана с шест апартамента само...
  Май богатите бели държави си нахлупват цилиндъра и излизат...

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Всички лидери на страните от Западните Балкани знаят английски и общуват на този език. Само наш Бойко не може да обели една дума на английски и на който и да е друг чужд език.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#16] от "dragozow":


  Ако и двете страни го искат и това ще донесе повече мир нека го направят.
  —цитат от коментар 16 на dragozow


  На пръв поглед изглежда разумно, само че какво означава "ако и двете страни го искат", та нали веднага, ако го съотенем към нас, ще се намерят едни например сидеровци, които ще йажат ние НЕ сме съгласни, ще излеат други, да речем догановци и тези, дето ще са съгкасни, ще бъдат нарични предатели на нацията и прочее.
  Няма добър развод, па бил и цивилизован, всяка от двете страни се чувства прецакана.
  То затова и прказките, че каталунците драпат да се отделят от Испания са бош=лаф. По около 45% са за и са против и 10-на % нямат мнение. Е, каквото и да се случи, отделяне или оставане, има една сериозна база за противници на това което се е случило. Съвсем отделен въпрос е какво и въобще дали ще има полза за всеки или поне за повечето жители при едно отделяне, предвид колко много ниво пробелми ще изникнат - виж примера с острова, две години преговори и резултат никакъв.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Западът отново прави толеранси към Сърбия и се съгласява с нейните щения. След разпада на Югославия Сърбия трябваше да има статута на победена държава и да няма думата за определяне на бъдещето на бившите свои сателити. Готови са да се съгласят с автономия на сърбите в Косово. Тогава ние защо не поискаме автономия на българите в Сърбия? Европейската комисия била склонна за деление на Косово, без да се замисли за ефекта от доминото. Така ли европейците не си научиха уроците от миналото? Добре , че такова деление практически е невъзможно и то няма да се състои. Сърбия трябва да признае Косово в днешните му граници или ще види ЕС през крив макарон.

 25. 25 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  ... МОДЕРЕН СЪЮЗ НА БОГАТИ БЕЛИ ДЪРЖАВИ, какъвто са ЕВРОПА и ЕС ...
  —цитат от коментар 15 на Hawaii

  Само преди 70 години на територията на този съюз беше организирана кланица за 50 милиона души. Не е толкова отдавна. Нека да се задържи мирът още например поне 100 години и тогава да говорим за модерен съюз на богати държави.

  Защото усещам, че се задава работа на нас европолковниците, и работа различна от тази да усвояваме евромангизи.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Имаме уникален шанс да видим какво става с бомбата Сърбия-Косово.
  Дали в момента тя се обезврежда или по-скоро се пали фитила.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако и двете страни искат, и се разберат къде точно да минава границата не разбирам евротиквите защо им забраняват.

  Всички проблеми в близкия изток произтичат от това, че границите са очертани преди 100 години от Великите сили според техните интереси, а не на база населението живеещо на териториите.

  Явно за 100 години нищо не са научили.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако и двете страни искат, и се разберат къде точно да минава границата не разбирам евротиквите защо им забраняват.

  Всички проблеми в близкия изток произтичат от това, че границите са очертани преди 100 години от Великите сили според техните интереси, а не на база населението живеещо на териториите.

  Явно за 100 години нищо не са научили.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Аууу, кво стана принципите на Запада нещо не сработиха за не промяна на границите. :)

  Местните искат промяна на границите и теглиха една майна на Великите сили, които им определяха границите до сега. :)

 32. 32 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  Имам предвид ако наистина го искат, могат да си проведат референдуми ако искат. Ако това ще отключи поредната война за няколко десетки квадратни километра няма смисъл.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Сръбската мания за величие и борбата с България през вековете,
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf
  При сърбите това е проява на едипов комплекс. Белград е основан от цар Симеон с християнско име княз Михаил(за сърбите княз Михайло). Държави със склоност към полови извращения ги поддържат - Гърция, Франция и Русия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "в Косово така или иначе албанците стават повече от сърбите"

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  А какво - не трябва ли да търсят решение? Абе защо всички левашки медии пращят от мозък и сиво вещество?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Аз да си общувам с македонец на английски!? Стойте на сянка бе хора! Слънцето още е силно!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Договаряне между мафиотски кланове,за наркоотсечки и наркохъб ...

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Изобщо не се учудвам, че групата от форумци, която традиционно е на страната на умерените сърцеяди, сега страстно защитава позицията на търговците на органи и наркотици.
  Самият Тачи освен наркотрафикант и търговец на органи е и терорист, койти обаче е "наш кучи син" и затова за него съд няма.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":Аз да си общувам с македонец на английски!? Стойте на сянка бе хора! Слънцето още е силно!
  —цитат от коментар 36 на tribiri


  С македонец и сърбин - да.

  Но с АЛБАНЕЦ, РУМЪНЕЦ, ТУРЧИН, КОСОВАР,
  ХЪРВАТИН, СЛОВЕНЕЦ и ГРЪК
  на СРЪБСКИ и МАКЕДОНСКИ ли ще общувате ?!?!

  Айде не си изкарвайте допълнителни тролорари с оригиналничене

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Неутрално
  Богати бели държави викаш, като нас и Румъния...
  —цитат от коментар 21 на Джони Глупавия


  И в най-бедните европейски държави, като България и Румъния
  ХОРАТА ЖИВЕЯТ ПО-БОГАТО и УРЕДЕНО, отколкото
  В РУСИЯ и РУСКО - ПОДОБНИТЕ Й съседки - Молдова, Беларус, Армения....

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  При една Европа и едни Балкани БЕЗ ГРАНИЦИ,
  с население общуващо СВОБОДНО НА АНГЛИЙСКИ
  —цитат от коментар 6 на Hawaii

  защо турско - говорящи ислямисти ще си говорят помежду си точно пък на английски ... :-) прекалено оптимистично предположение

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3396 Весело

  защо турско - говорящи ислямисти ще си говорят помежду си точно пък на английски ... :-)
  —цитат от коментар 41 на dark'star


  Приятелю,
  Излез от кварталната кръчма.
  Покажи си носа зад граница.
  Че това и миналото, че и по-миналите лета,
  в Турция с турско-говорещите ислямисти, ислямиски, атеисти и атеистки
  САМО И ЕДИНСТВЕНО НА АНГЛИЙСКИ СИ ГОВОРЕХМЕ.
  За добро или за лошо на РУСКИ не се получи.......
  Га-гааааааа

 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#19] от "Джони Глупавия":

  То имаше не много отдавна едни "македонци", създадени от Гошо Тарабата, и покани към Югославия да си вземе региона

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":След разпада на Югославия Сърбия трябваше да има статута на победена държава
  ....>> Точно такива ..експерти като вас допринесоха за кървавите войни в Югославия. Само сърбите били виновни. А когато Горбачов умоляваше да не се насърчава разделянето на Югославия по етнически принцип, само го потупаха успокоително по рамото. После Елцин пък се опита да убеди "приятеля Бил" да не бомбардират ( мирно) Сърбия, ама и на него снизходително му се обясниха някои работи за свободата и за правото на народите за самоопределение ( което не нарушава никакви граници в края на 20 век...) . Той, като лидер на победена държава бе принуден да преглътне.
  п.п. Да го попитам и Хаваеца, който се подсмихва пак на внушени от Москва страхове за някакви албанско-ислямски екстремисти в Сандански, какво е имал предвид И.Костов, отказвайки да приеме албански бежанци по време на кризата?

 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#2] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Кви етнически чистки в Испания, бе камарада?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#33] от "korc": Едиповия комплексна сърбите, казвате:)
  ...>> А да си спомняте събитията в началото на Първата световна война? Дали ...твърдият морал на Фердинанд пък не е допринесъл за някои по-късно тъжни за нас събития( през 1919 в Ньой)?
  15/28 юли 1914 г. Австро-Унгария обявява война на Сърбия и на 29 юли нахлува в нейната територия.
  24 авг./6 септ. 1915 г. В София са сключени Българо-германски договор и Тайна българо-германска спогодба.
  24 авг./6 септ. 1915 г. В германската щаб-квартира в Плес е сключена Военна конвенция между Германия, Австро-Унгария и България.
  24 авг./6 септ. 1915 г. В София е сключена Българо-турска конвенция за корекция на границата в Източна Тракия.
  10/23 септ. 1915 г. България обявява обща мобилизация.
  22 септ./5 окт. 1915 г. Великобритания, Франция, Русия и Италия скъсват дипломатическите си отношения с България.
  1/14 окт. 1915 г. България обявява война на Сърбия.
  3/16 окт. 1915 г. Великобритания, Франция, Русия и Италия обявяват война на България.
  http://archives.bg/wars/ww1

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  "спорната идея, която се очаква да бъде засегната днес в Брюксел: за размяната на поне няколкостотин квадратни километра територии от двете страни на границата"
  Това добра идея ли е. Утре и други могат да го поискат.

 48. 48 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всички лидери на страните от Западните Балкани знаят английски и общуват на този език. Само наш Бойко не може да обели една дума на английски и на който и да е друг чужд език.
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  Е, хайде сега, а "Бунжоар"? Освен това, знае и немски... а-а, такова, езика на немите... като ръкомаха пред микрофон, сицилианците му завиждат колко е убедителен...

 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Това добра идея ли е. Утре и други могат да го поискат.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Нека го поискат и други - ако е направено цивилизовано, с референдуми и съгласие на всички замесени не виждам какъв е проблемът.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  " в Косово така или иначе албанците стават повече от сърбите и въпросът с територията, на дневен ред от две десетилетия, трябва да се реши."

  Още през втората световна война на тази територия не е имало сърби и затова тук е имало български окупационни войски.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  И на Вучич не му е лесно. Отцепването на Прешевската долина ще прекъсне връзката на Сърбия с Македония. Сърбоманите ще станат сирачета.

 52. 52 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Каква е разликата между Косово и Крим, предполагам , че е в резултатите от референдумите проведени в двете страни, но не съм сигурен? А за Каталуния има ли някакво обяснение?

 53. 53 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 237 Неутрално

  " в Косово така или иначе албанците стават повече от сърбите и въпросът с територията, на дневен ред от две десетилетия, трябва да се реши."

  А как ли стои дневния ред циганското мнозинство в България ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK