Искат ли сърбите в Косово промяна на границата

Сръбският президент Александър Вучич на посещение в Митровица след убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович през януари.

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич на посещение в Митровица след убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович през януари.Първата част на статията, "Защо "добрите момчета" Вучич и Тачи търсят решение за Косово", можете да прочетете тук.


За броени секунди сръбският премиер Ана Бърнабич успя да произнесе в интервю за телевизия "Ал Джазира" в сряда две почти изключващи се твърдения.


"Не бих влизала в подробности какво е на масата" в преговорите за сделката с Косово, каза първо тя. Секунди по-късно добави: "Мисля, че в този миг нищо конкретно не е на масата."
Интервюто ѝ бе два дни преди началото на диалога в Брюксел на президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи. Разговорът обаче изобщо не се състоя въпреки напрегнатото очакване, а европейският Върховен представител във външната политика Федерика Могерини се наложи да ги посреща поотделно (според дипломатически източник на "Ройтерс" - заради съпротивата и в двете общества срещу спорната идея за размяна на територии; според самия Вучич моментът се е оказал "неподходящ").


Днес Вучич трябва да замине за Косово (след като цял ден се колебаеше дали да го направи заради спор с Прищина) и да остане и утре. Очакваше се да предложи "рамка за решаване" на конфликта с Косово. Какво ще обсъди с косовските сърби след провала на срещата, не е известно, но според Балканската мрежа за разследваща журналистика някои от тях са били подложени на натиск тази седмица да участват в митинг в негова подкрепа.


Какво обаче мислят за всичко това сърбите в Северно Косово, в чийто най-голям град, Митровица, напрежението се повиши тази година заради убийството на известен сръбски лидер? Няма достоверни проучвания, но за гласовете, които достигат до публичното пространство (някои - потърсени от "Дневник"), "ентусиазъм" не би била точна дума, а коментарите на Бърнабич само илюстрират усещането им, че трябва да очакват неизвестното..


Вучич срещу един духовник


В Косово покрай дебата за подялбата, разграничението или както и да го наричат Белград и Прищина игуменът на манастира в Дечани, архимандрит Сава Янич, неочаквано се превърна в най-големия противник на президента Вучич. Основният му аргумент не бе само политически (фактът, че "Косово е Сърбия", за който настоява църквата), а общностен - това не трябва да се случва заради напрежението, което ще създаде от двете страни на границата, заради общностите, които ще съсипе.


В резултат националистически политици открито започнаха да го заплашват. Вестници в Сърбия, които подкрепят управляващите, започнаха кампания, за да го представят като "проалбански" ориентиран (каквато по ирония на съдбата води друга част от националистите срещу австрийския дипломат Волфганг Петрич, поддръжник на промяната). Архимандрит Сава обаче и до днес продължава кампанията си в "Туитър", а зад гърба му застанаха опозиционни политици и в двете страни.

Формално Сърбия е най-големият защитник на сърбите в Косово. Политиците там имат редовни контакти с Белград, от Вучич дойде и обръщението, с което обеща на жителите на Митровица и няколко общини на юг да ги пази, след като Прищина не успя за 3 години да подпомогне създаването на т. нар. Асоциация на сръбските общини (организация за по-голяма автономия на сърбите в Косово) - ключова договореност, приета от двете страни в Брюксел през 2015 г.


В действителност, ако някой реши да търси "вина" за провала, трябва да го направи и в двете столици. "Хашим Тачи няма такава силна поддръжка и инфраструктура в Косово (каквато Вучич - в Сърбия) и това показа фактът, че споразумението за Асоциацията на сръбските общини остана мъртво, на хартия, 5 години след като се подписа първото споразумение за нормализация," обяснява Саня Соврлич, главен редактор на РТВ "Мир" в Лепосавич, Косово, автор и водеща на популярното предаване "Чернобял свят". С тези думи тя обяснява и защо според нея Тачи няма капацитет да договори споразумение за границите.


Искат ли сърбите в Косово промяна на границата

© Associated Press


Каквито и критики да отправя Белград към Прищина, политиката му в Северно Косово от последните години всъщност оставя по-различни, смесени сигнали, смята редакторът от базираното в Митровица издание KosSev, Татяна Лазаревич. "Ако бяхте попитали през 2000, 2001 или 2004 г., убедена съм, че повечето щяха да ви кажат, ако не "да, да се раздели", най-малкото: "Няма начин да живеем с албанците," казва Татяна Лазаревич, редактор на двуезичния, базиран в Митровица сайт KosSev. "Поне в сърцата си днес" те не признават Косово, макар "съзнанията им да разбират действителността."


През 2013 г. обаче политическата ситуация "изкуствено" се промени в общините, които дотогава бяха гръбнакът на съпротивата срещу независимостта на Косово, казва Лазаревич. "Сръбските държавни институции бяха демонтирани след 100-годишно съществуване, а държавните служители (досега получавали заплати от Сърбия) бяха интегрирани в Косовска система. Този процес бе насърчаван или дори налаган от Белград... често с натиск."


Нещо повече, "докато представители от Белград казваха, че "има все повече и повече Сърбия в Косово", Сърбия всъщност изчезваше пред очите на косовските сърби." Това беше "голям удар по общността, донесе горчивина и недоверие към Белград. Сръбската общност на север бе съсипана и съм убедена, че не може да подкрепя разделяне при тези условия," смята Лазаревич. Според нея фактът, че сърби от южните части на Косово (често по-слабо свързани с Белград) често се местят на запад, не улеснява нещата.


"Хората в Косово свикнаха да живеят в неизвестност, тя може да се нарече съставна част от живота им," обяснява Саня Соврлич. Макар да няма достатъчно представителни данни, анкета на сайта на "Чернобял свят" сочи, че над 75% са против подялбата и размяната на територии. Процентът нараства до 80 на сто, ако мярката ще доведе до признаване на Косово.


Проблемът е и в Белград, и в Прищина


Вучич мисли за "политическия елит в Сърбия", а не за сърбите в Косово, като говори за границите, смята косовският политолог Кренар Гаши. "Косовските сърби никога не са имали авторитет в преговорите, въпреки че повечето от нещата, на които ще се съгласят, биха се приложили за тях."


"В Косово системата с подялба на властта бе саботирана от необичайна манипулация на косовските сърби от политическата класа в Сърбия... (и то още) преди самото ѝ изпробване," обяснява Гаши. И Косово обаче "не направи нищо за сърбите в Косово след независимостта. Западът се задоволи с това "нищо", стига да няма масови нападения срещу сърбите (а такива нямаше), както някои изследователи си мислеха, че ще стане. Сърбия от своя страна направи много - основно сръбската държава определи съдбата на сръбското население в Косово." Това обаче се случи повече на север, отколкото на юг, поне до 2013 г., смята Гаши. (Според сръбския "министър за Косово" Марко Джурич, на когото Прищина забрани да влиза, Вучич ще посети "всички общини на север" и "сръбските анклави" на юг.)


Сърбите в Косово в последните седмици изразяват и учудване, след като двамата президенти обявиха желание да повдигнат темата в Брюксел. Смятан за инструмент на "нормализация" между Белград и Прищина, брюкселският формат, започнал през 2011 г., изведнъж се оказа натоварен и с други очаквания. "Процесът в Брюксел беше силно непрозрачен и сега потвърждава най-големите ни притеснения," казва Татяна Лазаревич. "За какво си говориха двете делегации с посредничеството на ООН в продължение на 5 години?"


В интервюто за "Ал Джазира", помолена да коментира защо гражданите и парламентът не знаят за какво се преговаря в Брюксел, тя избегна отговора. Попитана дали идеята на президента за "разграничение с албанците" предполага, че сърбите южно от р. Ибър в Косово биха останали в Косово, Бърнабич обясни: "Не знам. Не мога да говоря за това. Ще се говори за всичко, което може да доведе до компромис."


Искат ли сърбите в Косово промяна на границата

© Associated Press


Решение или не съвсем


За посещението на Вучич главният редактор Саня Соврлич отговаря шеговито. "Нямам големи очаквания. Ще е обикновен новинарски ден, може да питам (президента) за бъдещата си идентичност: дали ще се представя като сръбкия от Косово или като гражданка на Сърбия. Ще видим."


Дали Вучич ще говори и сега за "рамки за решение", не е известно. Редакторът Татяна Лазаревич обаче дни преди това се появяваше в интервюта за местни и регионални телевизии, за да предупреди, че подобно решение няма да работи и само ще дестабилизира церия регион. "Сърбите на север осъзнават, че разделянето ще е друго име за признаването на Косово, а това, което векове е било наричано сърцето и душата на сърбите, манастирската земя Метохия, ще бъде оставено на друг стопанин," обобщава Лазаревич. "Косовските институции не станаха защитно средство за гражданите, не станаха място, където те да упражняват елементарни граждански и човешки права. И сърбите, и албанците в Косово трябва да си получат тези права веднага и така ще започне стабилизацията."


Против идеята е и изследователят от Европейската инициатива за стабилност Аднан Черимагич. "Промяната на границите не работи, а ако Косово иска да е член на международната общност, "трябва да докаже, че малцинствата могат да се ползват със същата защита и права, да просперират, да се образоват, да се състезават за работни места", смята той. Това е важно и за Сърбия, "независимо дали (жителите на Митровица) са 120 хил., повече или по-малко.. Животът в Косово, включително за сърбите, може да не е добър, но да се каже, че от 2004 г. например няма напредък, би било много повърхностно."


Косовският политолог Кренар Гаши е предпазлив оптимист. Той не вярва, че решението може да се вземе бързо, но "все пак разговорът вече преобърна статуквото на подхода отгоре надолу", наложено от Запада. Предупреждава, че дебатът в момента се лута между либерални и националистически крайности. Има "тънка граница между политическия прагматизъм, който виждат някои от нас в идеята на Тачи и Вучич, която и Западът бавно подкрепя, и катастрофалния сценарий на граници, преначертани по етнически признак, което в общи линии е кошмар за всички.".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 814 Весело

  Кремъл иска дестабилизирани Балкани .... Какво искат другите не знам

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Косово е сръбска земя !!!

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Кремъл иска дестабилизирани Балкани .... Какво искат другите не знам
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Русия е като вампир, на когото са му нужни кръв и трупове за да съществува.

  Няма ли войни и смърт - няма и Русия.

  Нужни бяха 45 години мир след ВСВ за да се спихне СССРусия.

  ГНУСНА САТРАПИЯ !

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#2] от "valtoro":

  "Косово е сръбска земя !!!"

  Малко знам за сръбската история. Ти, изглежда си по-наясно. Можеш ли да ми кажеш, откъде е произлязла поговорката "Да закъсаш като Марко на Косово поле"?

 5. 5 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#2] от "valtoro":

  Вечче не е! Самите сърби изгониха унгарците от Воеводина и там се заселиха сърби от Косово! Ако пък говориш за исконни земи, то половината Косово си е българско, както Белград, Ниш и т.н.т.! Всъщност
  СЪРБИТЕ СА РУСКИ ЦИГАНИ, ЖИВЕЕЩИ НА БЪЛГАРСКА И ХЪРВАТСКА ТЕРИТОРИЯ!

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Мерат се кой е по-голям великосърбин. Тези времена отминха, трябва да си търсят ново място под слънцето. Те искат да са господари на околните славяни и албанци и засега това се приема единствено от смачканите македонци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Проблемът няма да се реши без размяна на територии и преселване на население. Мераците, че след кървава гражданска война етническите групи ще заживеят мирно и задружно е утопия. Ако имаше воля от двете страни, това отдавна да е станало.
  Сърбия трябва да се примири със загубата на по-голямата част от Косово, ако бъде поделено.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Не виждам как ще реши въпросът. С разделяне няма да стане, защото това ще доведе до нова миграция и разместване.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  С тази подялба или както там ще го нарекат , вместо да изпишат вежди, да не вземат да извадят очи.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Не разбирам защо медията ни занимава с проблемите на сърбите в Косово , а не ни занимава с проблемите на българите в Сърбия.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Косово е сръбска земя !!!
  —цитат от коментар 2 на valtoro


  Сърбите го прежалиха Косово , но не и нашите сърбомани.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#2] от "valtoro":"Косово е сръбска земя !!!"Малко знам за сръбската история. Ти, изглежда си по-наясно. Можеш ли да ми кажеш, откъде е произлязла поговорката "Да закъсаш като Марко на Косово поле"?
  —цитат от коментар 4 на Дон Кихот


  Исторически България е владяла Косово по-дълго време , отколкото Сърбия, но това нашите сърбомани не ги интересува. Те не се интересуват и не задават въпроса земите от "Западните покрайнини" чии са.
  Сърбоманите не са българи.

 13. 13 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Не знам и аз. А не е като да нямат проблеми нашите сънародници.
  Може би защото според либералите, българската нация не е интересна.

  Common sense !
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  Не разбирам защо медията ни занимава с проблемите на сърбите в Косово , а не ни занимава с проблемите на българите в Сърбия.
  —цитат от коментар 10 на tacheaux  До коментар [#10] от "tacheaux":Не знам и аз. А не е като да нямат проблеми нашите сънародници. Може би защото според либералите, българската нация не е интересна.
  —цитат от коментар 13 на stalker


  Имат проблеми нашите сънародници в Сърбия и те са много по-големи от проблемите на сърбите в Косово, но докато Сърбия защитава интересите на своите сънародници в Косово , България е изоставила българите от Западните покрайнини на произвола на съдбата. Затова не сме интересни на либералите , защото си мълчим , не повдигаме въпроси за правата на българите в Сърбия.
  Българският нихилизъм е достигнал уродливи размери.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  Защото ако се занимаваме подобни великошовинистични остатъци ,рушим европейското единство ,демократичните ценности , евроатлантизма и НАТО
  , а това само подпомага Путин и неговите слуги у нас

  гошо
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Сърбите го прежалиха Косово , но не и нашите сърбомани.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  След следващата война ще видиш дали наистина са го прежалили ...
  На Балканите никой не прежалва нищо за дълго и само чака реванш.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#2] от "valtoro":

  косово е европейска и натовска земя. не сръбска. сърбия също е европейска и натовска земя.въобще цялата планета е европейска и натовска.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Като гледам картата, особено имената на населените градове, си давам сметка вече, че Косово няма нищо общо със Сърбия а по-скоро Албания. Даже, четох наскоро другаде, че искат обща граница с Албания!

 23. 23 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Не знам с какви точно очи евробюрократите, особено немските, вдигат назидателното пръстче. Варварски избомбиха една държава в сърцето на Европа, уцелиха й телевизионната кула, дето загинаха сума ти млади модератори,уцелиха китайското посолство, летяха луфтвафе на шиптърите, какво искат сега, да ги посрещнат с хляб и сол ли? Да почакат още малко, да измрат тези, дето им гледаха позора и да изчакат да порасне ночото поколение, чиито мозъци талка старателно провиват!

  Мърфи е оптимист!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4451 Весело

  Не знам с какви точно очи евробюрократите, особено немските, вдигат назидателното пръстче. Варварски избомбиха една държава в сърцето на Европа, уцелиха й телевизионната кула, дето загинаха сума ти млади модератори,уцелиха китайското посолство, летяха луфтвафе на шиптърите, какво искат сега, да ги посрещнат с хляб и сол ли? Да почакат още малко, да измрат тези, дето им гледаха позора и да изчакат да порасне ночото поколение, чиито мозъци талка старателно провиват!
  —цитат от коментар 23 на султана глаушева


  Ха-хаааааа
  Гуууууулем кеф е да слушаш как РУСКИТЕ НИКОВЕ
  съскат и грачат в безсилна злоба
  с намерение ДА СЕЯТ ЗЛОСТ И ОМРАЗА У ХОРАТА

  Не ви се получава таваришчи !
  Напразно се морите ха-хааааа

  Безсилният ви вой е
  МУЗЫКА ДЛЯ УШЕЙ

  Га-гаааааа

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Размяна на територии и договор за добросъседство.Това е решението.За неработещия модел днес в Косово са виновни създателите му !!!

  Исторически България е владеела много повече време днешните земи на БЮРМ отколкото Черноморието ! Имаш много грешен подход към нещата колега.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Поруснанчените уж българи мило и драго дават точно за държавите, които са причинили най-много злини на българския народ в последните векове - Русия, Сърбия и Гърция. Патриотично, някак.

 28. 28 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Със сигурност сърбите в Косово искат да са част от Сърбия, не от “велика Албания”. Колкото и анализите в стил DW да твърдят другояче. Но албанците няма да ги пуснат, моментната ситуация ги устройва напълно (засега).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK