Интернет търсачките вече ще трябва да плащат, за да цитират новини

Интернет търсачките вече ще трябва да плащат, за да цитират новини

© Associated PressИнтернет гигантите ще трябва да плащат, ако споделят линкове и цитати към произведенията на журналисти и артисти. Това е главното последствие от приетата днес от Европейския парламент директива за авторското право. Тя няма да влезе в сила веднага – текстът ще бъде обсъждан допълнително от еврокомисията, Съвета на ЕС и евродепутатите.


Целта на новите мерки е да гарантират, че артистите, или по-конкретно музикантите, изпълнителите и сценаристите, както и издателите на вестници и журналистите получават възнаграждение за работата си, когато тя се използва от платформите за споделяне като YouTube или Facebook, както и от новинарски агрегатори като Google News, обясняват от европарламента. Критиците им обаче настояват, че те ще доведат до всеобхватна цензура на интернет.


След гласуването докладчикът Аксел Фос (ЕНП, Германия) коментира: "Имаше разгорещен дебат около тази директива и вярвам, че парламентът изслуша внимателно повдигнатите опасения. По този начин ние отговорихме на безпокойствата, свързани с иновациите, като изключихме от обхвата малките и микроплатформи и агрегаторите.
Убеден съм, че след като ситуацията се нормализира, интернет пространството ще бъде също толкова свободно, колкото днес, а създателите и журналистите ще получават по-справедлив дял от приходите, които са генерирани от тяхната работа, и ще си задаваме въпроса за какво е бил целият шум".


Кой ще плаща за цитати


Позицията на парламента засилва предложените планове на комисията за поемането на отговорност от страна на интернет платформите и агрегаторите при нарушения на авторското право. Това ще важи и за кратки откъси, в които е показанa само малка част от текста на издателите на новини. На практика така формулираната отговорност задължава страните да заплащат на правоносителите за разпространяването на защитени с авторско право материали. Текстът на ЕП също така изрично изисква лично журналистите, а не само издателските им къщи да се възползват от възнагражденията, произтичащи от това задължение за отговорност.


Същевременно в опит да насърчи стартиращите предприятия и иновации сегашният текст изключва малките и микроплатформите от директивата.


Защита на свободата на изразяване


Простото споделяне на връзки към статии, придружено от "отделни думи", които ги описват, ще бъде изключено от ограниченията на авторското право.


Всякакви действия, предприемани от дадена платформа за проверка дали качването на информация не нарушава авторските права, трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да се избягва засичането на "произведения, които не нарушават закона". Тези платформи допълнително ще бъдат задължени да установят бързи системи за обжалване (управлявани от екипа на платформата, а не от алгоритми), чрез които да могат да бъдат подавани жалби, в случай че даден материал е бил премахнат погрешно.


Уикипедия и платформи със софтуер с отворен код няма да бъдат засегнати


Текстът също уточнява, че качването на информация в онлайн енциклопедии с некомерсиални цели като Уикипедия или в платформи със софтуер с отворен код като GitHub ще бъдат автоматично изключени от изискванията за съобразяване с правилата за авторското право.


Повече права за автори и изпълнители при водене на преговори


Текстът на парламента също така засилва преговорните права на авторите и изпълнителите, като им позволява да претендират за допълнително възнаграждение от страната, която експлоатира техните права, когато предварително договореното възнаграждение е "непропорционално" ниско спрямо произтичащите облаги.
Текстът добавя, че тези облаги трябва да включват "непреките приходи". Това ще даде право на авторите и изпълнителите да оттеглят или да прекратяват изключителните права върху лиценза за използване на тяхната работа, ако се приеме, че страната, която притежава правата за използване, не упражнява това право.


Момчил Неков (С&Д, България) коментира: "Спорните членове 11 и 13 от Директивата за авторското право съдържат риск от възникване на правен хаос вместо желания ефект за хармонизиране. Оставянето на технологични филтри да се "грижат" за спазването на авторското право в дигиталния свят може да навреди на свободната журналистика и свободното слово като цяло, както и да попречи на европейските и българските граждани да изразяват свободно мнението си в мрежата. Трябва да се търси баланс между зачитането на правата на потребителите и справедливото заплащане на носителите на авторски права."

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  ПРИВЕТСТВАМ!!!
  Много добро решение в полза на истинската журналистика, на хората, които ходят и отразяват събития!!!

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Така обяснено ми изглежда като много добра промяна.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ЕС чиновниците за пореден път доказаха колко са неадекватни. Повечето автори умишлено търсят по-голяма аудитория без да искат дя им се плаща. Аки искат възнаграждение има начин да направят платени сайтовете си. А сега някакъв глупав закон ще ограничи възможността им да достигнат до читателите.

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Колко некадърни са тези еврочиновници, интернет колкото по-малко е регулиран, толкова по-добре са нещата. А хрантутниците в европарламента, трябва да бъдат масово уволнени и натирени, защото се занимават основно с глупости, но не и с решаването на истински проблеми...

 5. 5 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз ако бях на Гугъл щях веднага да спра да индексирам всеки, който ми иска пари, за да показвам линк към него. Тия с вестниците нещо са се объркАли по отношение на съвременните технологии.

  Жизнь или Life - избор има.
 6. 6 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Прекрасно, от днес всички журналисти и автори стават милионери. Честито!

  master
 7. 7 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 458 Разстроено

  На теория звучи ужасяващо - вместо "всяко съдържание е допустимо, стига да не е защитено" се превръща в "само съдържание с уредени интелектуални права е допустимо" - ходи доказвай, че си "малък". Въвеждане на виновен до доказване на противното >.>

  На практика ще има неумишлена цензура от платформи за съдържание в желанието да не бъдат съдени от притежатели на права. Сбогом, свободен интернет, и благодаря за рибата

  Винаги има "но"
 8. 8 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз ако бях на Гугъл щях веднага да спра да индексирам всеки, който ми иска пари, за да показвам линк към него. Тия с вестниците нещо са се объркАли по отношение на съвременните технологии.
  —цитат от коментар 5 на Дразнител  Прекрасно, от днес всички журналисти и автори стават милионери. Честито!
  —цитат от коментар 6 на gigabyte

  Публикувам препратка докато ми е позволено.
  Реакцията на чичо Г. в Испания:
  Online search giant Google is shutting down its Google News service in Spain before a new intellectual property law is introduced. (https://www.bbc.com/news/business-30426496 )
  Последствията една година по-късно:
  New study shows Spain’s “Google tax” has been a disaster for publishers (https://arstechnica.com/tech-policy/2015/07/new-study-shows-spains-google-tax-has-been-a-disaster-for-publishers/ )

  Винаги има "но"
 9. 9 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "..трябва да бъдат проектирани по такъв начин, че да се избягва засичането на "произведения, които не нарушават закона". Тези платформи допълнително ще бъдат задължени да установят бързи системи за обжалване (управлявани от екипа на платформата, а не от алгоритми)"

  Две журналистки на място постват: Тук на мястото на събитието еди какво си стана... Очаквайте повече информация.

  И тъй като са постнали едно също, не знам какъв ще е тоя филтър. :) От там някой подал сигнал за другия и звънят на кол център (управлявани от екипа ) да спорат кой на кой откраднал. Пълна простотия.

  Не вярвам да се прави за нещо друго, освен за регистър на журналистите.

 10. 10 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dimitar Mogilarov":

  Ако искат по-голяма аудитория, могат да променят лиценза на произведенията си така, че търсачките да не плащат. Мислете преди да пишете!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 11. 11 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Момчил Неков (С&Д, България) коментира: ... Трябва да се търси баланс между зачитането на правата на потребителите и справедливото заплащане на носителите на авторски права.

  Не, баце. Правата на хората трябва да бъдат зачитани напълно и безусловно, и чак после се гледа заплащането.

 12. 12 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Точно пък новините няма как да са обект на авторско право. Как ще функционира информационния поток? Първата медия съобщава победителя от изборите и другите няма как да кажат кой е? Луди ли сте, бе?

 13. 13 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Петър":

  Не мога да разбера защо хора, които си нямат никаква идея какво защитава авторското право, се напъват да коментират по темата.

  Фактите никога не са били обект на авторско право и никога няма да бъдат.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 14. 14 Профил на l.d
  l.d
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Точно пък новините няма как да са обект на авторско право. Как ще функционира информационния поток? Първата медия съобщава победителя от изборите и другите няма как да кажат кой е? Луди ли сте, бе?
  —цитат от коментар 12 на Петър


  Не по същност, а по форма.
  "Победител е Ганьо" с/у "На първо място в резултатите от гласуването е Ганьо" с/у "Ганьо е на първо място на изборите".

  Винаги има "но"
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Ще останат цитатите ит фалшивите новини. Те са безплатни. Нищо няма да платят.

 16. 16 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dimitar Mogilarov":
  До коментар [#4] от "Chubachubs":

  И други, които ще решат, че са извънредно по-умни и мъдри от "евробюрокрацията" бих си позволил да напомня, че подобен род писания свалят нивото на дискусията до подобна на 24 часа, Петел, Брадва, Информиран и други подобни.
  Второ, същите тези "бюрократи" принудиха братски Газпром и Русия да сяда и да преговаря за намаляване на цената на газа за България и други страни, в които въпросната компания злоупотребява с монополното си положение. В резултат всички вие ще плащате по-малко от джоба си, другари. Същите тези бюрократи 5 години разработваха GDPR, за да защитят правото ви на защита на идентичността ви, за което съм сигурен, нееднократно сте си мислили, че е несправедливо нарушавано. Затова оставете клишетата и стереотипите и ако пишете, то не разчитайте на тях.

  По темата съм много раздвоен. Не съм юрист, но си мисля, че в някои аспекти Интернет е прекалено св(л)ободен. Дали пък така няма да се отсеят малко фалшивите новини? Дали няма да станем по-отговорни потребители на информация и ще отворим подбора си? Дали наистина няма да подпомогне авторитетната и истинска журналистика за сметка на ботовете? Дали няма да се ограничи прекомерното влияние на Гугъл и други интернет мастодонти? Дали няма да подпомогне диверсификацията на Интернет, защитавайки по-малките автори?

  Нека не се хващаме веднага за думите свобода и интернет като за някакви изчезващи видове, които се налага да бъдат спасявани чрез агресия.

 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Г-н Сорос продължава успешната си атака срещу Интернет.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Г-н Сорос продължава успешната си атака срещу Интернет.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Весело

  ....и какво става, ако търсачките престанат да плащат и да индексират авторите. Апокрифна платена авторска книжнина, с по 5-6 клиента, които са научили за съществуването на автора и произведенията му не от интернет, през резултатите от търсачките, а от инфо предавано от уста на уста между близки познати?

  мурзилка
 20. 20 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Пълна тъпотия. Всеки, който някога се е интересувал поне малко от индексиране и интернет трафик знае, че най-важното нещо за всеки сайт - независимо колко е голям - е трафикът. Всеки иска да е индексиран на първа страница в търсачките, всеки иска колкото се може повече хора да го видят.

  Има значение дали днес сайтът ти ще бъде посетен от 10 или от 10000 души. Те споделят твоето съдържание, цъкат на рекламите... ВЗАИМОДЕЙСТВАТ със сайта ти и така го правят по-известен и ти генерират приходи. Хората ИСКАТ съдържането им да се споделя. Те НЕ печелят от съдържанието си (с него само си осигуряват трафик към сайта). Преките доходи на ВСЕКИ ЕДИН сайт НЕ идат от съдържанието му.

  И сега, (най-елементарният пример) вместо да гледаме Гугъл нюз и да цъкаме оттам на сайтовете, които са публикували интересно за нас съсържание, какво ще правим - ще ходим специално по 10-20-30 сайта със съдържание, което ни интересува, като ще помним адресите им и ще ги пишем в браузъра?

  Това разбиране явно не е по силите на чиновниците...
  Абсолютна, всеобхватна, невероятна простотия. Надявам се да не се приеме официално.

 21. 21 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Поредната акция на ЕСССР от типа "ще си запаля къщата, за да изгори плевнята на Вуте". Важното е да громим отвъдокеанския враг.

  Winora forever
 22. 22 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 458 Гневно

  Горките ни (че и европейските) артисти и новинари вече нямада са голи, боси и гладни ...
  Ха, ха ...
  GEMA не спи, яко лобира явно

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Фейк новините продължават да са безплатни.

 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  тая простотия няма да мине в крайна сметка, но лошото чувство остава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  А за фалшивите новини?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK