Първото интервю на "убийците от Солсбъри": Не сме агенти, ходихме да видим катедралата

Александър Петров и Руслан Боширов по време на разговора с Маргарита Симонян, главен редактор на RT.

© rt.com

Александър Петров и Руслан Боширов по време на разговора с Маргарита Симонян, главен редактор на RT.Да, на снимките на британската полиция сме ние, но не сме никакви агенти, а в Солсбъри бяхме заради прочутата катедрала, но валеше и след час се върнахме в Лондон.


Това заявиха в първото си интервю двамата руснаци, които според британското разследване са заподозрени в извършване на нападението в началото на март в Солсбъри срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според Лондон срещу оцелелите руски граждани е използвано нервнопаралитично вещество от група, известна като "Новичок", пренесено в опаковка на дамски парфюм.


Мъжете са известни като Александър Петров и Руслан Боширов, макар че полицията предупреди, че това може да не са истинските им имена, а че това пише в задграничните им паспорти, издадени с два последователни номера. Днес те настояха, че това са истинските им имена.
В интервю за главния редактор на финансираната от руската държавна телевизия RT мъжете казват още, че може в Солсбъри и да са минали покрай къщата на Скрипал, но изобщо не са имали представа кой е този човек и къде живее.


Версията на определяната като основен рупор на Кремъл за чужбина телевизия е, че "Петров" и "Боширов" сами са потърсили главната редактора Маргарита Симонян, за да разкажат своята версия за събитията. Те твърдят, че след обвиненията на британските спецслужби животът им се обърнал "с краката нагоре" и че вече се боят да излизат навън, както и за собствения си живот и този на близките им.


Запитани дали наскоро са пътували до европейска страна, двамата потвърждават, че няколко пъти са били в Швейцария ("Посрещнахме Нова година там") и че са пътували из Европа заради бизнеса си със спортни хранителни добавки. "Проучваме пазара, оглеждаме се за нещо ново - някакви биологично активни добавки, аминокиселини, витамини, микроелементи... Взимаме най-необходимото, прибираме се и решаваме как да докараме тук тези продукти."На въпроса как и кога са били в Солсбъри Петров разказва, че пристигнали на 3 март и опитали да се разходят из града като туристи, но това продължило само половин час, "защото беше покрито със сняг".


"Разбира се, отидохме да видим Стоунхендж, но и там не успяхме, защото беше кално навсякъде", допълва Боширов. "Градът бе покрит със същата киша. Измокрихме се, хванахме най-скорошния влак и се върнахме в Лондон. Прекарахме не повече от половин час в Солсбъри основно заради времето между двата влака. Може и да сме минали покрай къщата на Скрипал, но не знаем къде е тя."


Мъжете отвръщат с категорично "не" на въпроса на Симонян дали са носили "Новичок", а за опаковката от парфюм, показана като доказателство от британските служби, Боширов обяснява: "Не е ли глупаво двама нормални мъже да притежават женски парфюм? На митниците проверяват всичко, щяха да ни питат защо мъже имат в багажа си дамски парфюм в багажа си. Не сме притежавали подобно нещо." Те оставиха без отговор въпрос на Симонян дали имат хомосексуални отношения помежду си.


Двамата руснаци потвърждават, че на снимките са те, че обувките са си купили в Англия, а дрехите от кадрите са в момента в домовете им и че могат да ги покажат.


В началото на септември властите във Великобритания разпространиха снимки от видео камери с образите на Петров и Боширов, както и твърдение, че те са сътрудници на Главното упрадвление на разузнаването на руската армия (по-известно като ГРУ). Според британската версия те са прекарали в Солсбъри няколко часа на 3 март.


На 12 септември президентът Владимир Путин съобщи, че администрацията му е открила двамата руснаци, че те са "граждански лица", че няма нищо престъпно около тях и че би било добре да се се свържат с медиите и да коментират случилото се.


Маргарита Симонян разказва, че Петров и Боширов са се свързали с нея по личния ѝ мобилен телефон с молба за интервю. "Те отказаха да дойдат в студиото или да се срещнем някаде на друго място, където има много хора. Казаха, че ще дойдат само в кабинета ми и настояваха да снима само една камера. В крайна сметка снимахме в мой кабинет, но все пак с две камери".


По думите ѝ те са отказали да покажат пред обектива паспортите си, както и да отговарят на каквито е да е въпроси, от които може да се получи информация за тяхното обкръжение и биография. Не разкриват и нищо за бизнеса си, "за да не пострадат клиентите ни".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK